Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Reistna u Valtic.

Saletění u Reistny. Břeclavští výtvarníci vystaví díla pod širým nebem

Valtice, Břeclav – Dlouhodobý projekt, na kterém pracovali výtvarníci ze Sdružení břeclavských výtvarníků, jde do finále. Jejich malby, fotografie, grafika či keramiky budou k vidění pod širým nebem. Projekt pojmenovali Výtvarné umění na saletech LVA. Uskuteční se v sobotu třináctého května u Reistny ve Valticích.

Ilustrační foto.

Přednáška o osudech knížecích darů Slezskému zemskému muzeu

/POZVÁNKA/ Kníže Jan II. z Lichtenštejna byl významným mecenášem a donátorem Slezského zemského muzea. Jeho dary jsou nyní představeny veřejnosti na výstavě a kurátor muzejní sbírky výtvarného umění Martin Janák odhalí jejich tajemství během přednášky, která se koná ve středu 26. dubna od 17.30 v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea.

Dny slovenské kultury po dvaadvacáté.

Dny slovenské kultury po dvaadvacáté

Moravská Třebová – Ve čtvrtek v podvečer odstartovaly Dny slovenské kultury. Tradiční festival letos nenabízí jen hudbu a divadlo, ale třeba i film nebo progresivní podoby výtvarného umění.

Jan Preisler, Dívka v modrém

Ze světa umění: Preislerova Dívka v modrém vydražena za miliony

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se na dnešní aukci výtvarného umění v Praze prodal za 7,8 milionu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla. Za cenu 2,9 milionu korun dnes našlo nového majitele i Zátiší s pomerančem od Emila Filly. 

Ladislav Novák, ukázka z díla významného lettristy.

Písmo v obraze, vizuální poezie na výstavě v OGL

Liberec – Rozsahem sice nevelká, ale určitě zajímavá výstava v liberecké Oblastní galerii zaujme nejednoho návštěvníka. Kurátorka Markéta Kroupová připravila ze sbírek OGL výstavu Písmo v obraze. Těžištěm výstavy jsou práce ze 60. a 70. let dvacátého století, které spadají pod tzv. lettrismus, výtvarný směr, který se zrodil ve Francii v roce 1946 a který iniciovali básníci.

Teufelsee

Ďáblovo jezero se rozlilo v sokolovském kostele

Sokolov - Zřejmě největší kresbu na světě, panoramatickou instalaci berlínského výtvarníka Kaie Teicherta „Ďáblovo jezero" představí dnes autor na vernisáži od 17:30 hodin v sokolovském klášterním kostele.

Státní zámek Duchcov.

Zámek Duchcov odhaluje krásu secesního interiéru

Duchcov - Od soboty 1. dubna mohou návštěvníci zámku Duchcov zhlédnout první výstavní projekt letošní sezóny, instalovaný v zámecké Galerii Giacomo. Půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, dizajn a životní styl období zvaného první republika ve dvacátých a třicátých letech minulého století, zachytil svým objektivem fotograf Angelo Purgert.

Ředitel pražské Galerie Ustar Pavel Urban představil astronomické hrací hodiny Le Roy A Paris z pozůstalosti knížete Františka Oldřicha Kinského.

Barokní hodiny se v Praze nevydražily, prodej mohl být rekordní

Praha - Unikátní barokní astronomické hodiny z doby Ludvíka XV. se v neděli v Praze nevydražily. Do aukce šly hodiny, které by podle odborníků mohly zdobit ty nejprestižnější světové muzejní sbírky, s nejvyšší vyvolávací cenou na tuzemském trhu se starožitnostmi. Cena začínala na 55,2 milionu korun včetně aukční přirážky. Dosud se v Česku v aukci vydražily starožitnosti v řádech milionů korun.

Irena Kovářová.

Irena Kovářová, lektorka

Osmačtyřicetiletá Irena Kovářová je vystudovaná výtvarnice. Třiadvacet let přednášela na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích na Teologické fakultě předměty spojené právě s výtvarným uměním, a to například dějiny umění, metodiku, estetiku nebo vedla kurzy kresby a malby. Sama prošla dlouholetým studiem v oblasti feng-shui, celostní medicíny, esoteriky, prosociální výchovy nebo například angeologiií.

Aukce. Ilustrační foto.

Budou se dražit unikátní hodiny a malba slavného surrealisty

Praha - V Praze se v neděli konají dvě aukce výtvarného umění a starožitností, které nabídnou díla za milionové částky. Po poledni začne v Topičově salonu aukce společnosti 1. Art Consulting, která nabídne českou modernu i poválečné umění. Výraznou její položkou je obraz s názvem Trubadúr od slavného malíře Giorgia de Chirica s vyvolávací cenou 12 milionů. V 16.00 pak startuje dražba, v níž se budou nabízet unikátní barokní hodiny vyvolávané za 46 milionů.

Vernisáž obrazů zlínského malíře Františka Květoně v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni.

Malíř František Květoň vystavuje ve Zvonici na Soláni

Výtvarná díla zlínského malíře Františka Květoně jsou od soboty k vidění v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni. Díla upoutají především barevností, neobvyklým pojetím plochy a vzájemným propojením malířského plátna s téměř meditativním postojem autora.

Výstava prací Václava Boštíka a Adrieny Šimotové byla zahájena v pražském Vratislavském paláci.

Výstava ukazuje pozdní tvorbu Boštíka a Šimotové

Praha /FOTOGALERIE/ - Dvě solitérní postavy českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století představuje ve své pražské galerii investiční fond Pro arte. Ve Vratislavském paláci v ulici Tržiště vystaví od středy do 5. května pozdní díla Adrieny Šimotové (1926 až 2014) a Václava Boštíka (1913 až 2005), malířů, jejichž tvorba je prodchnuta snahou po hledání řádu a harmonie.

Srdce. Tento znak si vybrala studentka Ilona Hájková pro svou první veřejnou výstavu obrazů v jihlavském Divadle Na Kopečku.

Mladá studentka poprvé vystavuje své obrazy

Jihlava – Studentka prvního ročníku jihlavské Střední uměleckoprůmyslové školy Helenín Ilona Hájková včera zahájila svou úplně první veřejnou výstavu. Asi třicet obrazů, jež namalovala během posledních let, bude viset ve foyer a v kavárně Divadla Na Kopečku až do konce dubna.

Fragment reliéfu Krista.

Zbytek gotického reliéfu Krista provede věřící postní dobou

Praha /FOTOGALERIE/ - Jedním z nejvýznamnějších objevů středověkého umění za posledních deset let je malý fragment zobrazující Ježíše Krista. Našel se náhodně loni v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora, kde si patnácticentimetrový reliéf budou moci od středy lidé prohlédnout. Kousek umělecky opracovaného kamene zobrazuje Krista v Getsemanské zahradě, ve chvíli usebrání a rozjímání před blížícím se utrpením. Pro věřící by mohl podle faráře pražské akademické farnosti Tomáše Halíka být průvodcem letošního postního období.

Jane Neal, britská kurátorka, v ostravském Domě umění na výstavě Narušená imaginace. Na snímku vpravo malíř Jonathan Wateridge.

Narušená imaginace v Ostravě. Jane Neal pro Deník přiznává: Nejraději mám malbu

V ostravském Domě umění je až do 26. března k vidění výstava nazvaná Narušená imaginace, která prezentuje umělecká díla pozoruhodných umělců mladší výtvarné generace z Evropy. Deník při této příležitosti hovořil exkluzivně s Britkou Jane Neal, kurátorkou, která zde v pondělí v komentované prohlídce odůvodnila a přiblížila výběr malířů a jejich prezentovaných pláten.

Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Galerie vystavuje soudobé obrazy

Hradec Králové - Od čtvrtečních odpoledních hodin je pro milovníky výtvarného umění připravena v Galerii moderního umění Hradec Králové výstava s názvem Příběh dne(s).

Muzeum Komenského v Přerově navštívili ve středu dva zástupci japonské komeniologické společnosti Shinichi Sohma a  Junzo Inokuchi.

Výstavu v Přerově si prohlédli japonští komeniologové

Přerov - Výstavu s názvem „Komenský? Toho už jsme někde viděli!," která je nyní k vidění v prostorách muzea, si ve středu prohlédli dva významní japonští komeniologové - Shinichi Sohma z Hiroshima Shudo University a Junzo Inokuchi z Otemon gakuin University Osaka.

Výstava Oldřicha Kulhánka Vzkaz v Galerii Toyen na Praze 3.

OBRAZEM: Kresby Oldřicha Kulhánka vystavují v Praze 3

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstavu vzkaz, na které představila dílo českého malíře a grafika Oldřicha Kulhánka, připravila ve spolupráci s Galerií M&K Galerie Toyen. V Informačním centru Praha 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou v těchto dnech k vidění kresby výtvarníka, jehož dílo je zastoupeno v mnoha světových sbírkách výtvarného umění, jako například v galeriích Albertina ve Vídni či Centre Pompidou v Paříži. Pro Kulhánkovu grafiku je typické zaujetí pro figuru, v jeho tvorbě lze nalézt torza lidských tváří a rukou. Výtvarník také v letech 19921993 vytvořil grafické návrhy současných českých bankovek.

Výtvarník Karel Malich.

Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka se stal výtvarník Karel Malich

Praha - Novátor abstraktního umění Karel Malich se stal laureátem 22. Ceny Vladimíra Boudníka udělované za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě. Porota dnes jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky 23. ročníku soutěže Grafika roku. Letos bylo uděleno osm cen. Vítěze Ceny kritiky sdělí 23. března v pražském Clam-Gallasově paláci, kde bude představen i laureát Boudníkovy ceny. Výstava potrvá od 16. února do 26. března.

Sklo.

Světová soutěž sklářů míří do huti v Sázavě

Sázava - Prestižní mezinárodní soutěž Sanssouci Junior Glass Match, která je určena studentům uměleckých škol se zaměřením na výtvarné umění a design, se stěhuje z Karlových Varů na Benešovsko. Po osmi letech její existence na západě Čech bude soutěž poprvé hostit Sázava.

Běžně jsou ukryté v depozitářích, nyní mají lidé možnost zhlédnout barokní obrazy ve vlastnictví Muzea Vyškovska na výstavě.

OBRAZEM: Muzeum zasvěcuje do práce restaurátorů. Přes barokní obrazy

Vyškov – Barokní přestavba vyškovského kostela se odehrávala podle plánů architekta Josefa Haupta, ten si i tím vydobyl význačné postavení. Jedním z důkazů je jeho portrét, který vznikl v osmnáctém století. Portrétní malba totiž tehdy byla spjata právě s významným postavením člověka ve společnosti. I to se dozvědí návštěvníci Muzea Vyškovska, kteří zavítají na výstavu Příběhy barokních obrazů, na níž organizace zpřístupňuje veřejnosti obrazy běžně ukryté v depozitářích. Nejde nicméně o všechny malby z období baroka, které muzeum vlastní. „Vystavena jsou pouze díla zrestaurovaná od roku 1984," sdělila kurátorka sbírky výtvarných umění Zdeňka Jeřábková.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Výstava potrvá ještě několik dní

Hradec Králové - Ještě několik dní, konkrétně do 25. února, bude v královéhradecké Galerii Koruna k vidění výstava s názvem Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016

Nejvíce lidí loni přišlo na výstavu o Karlu IV. do Národní galerie

Praha - Nejvíce lidí se loni přišlo z výstav výtvarného umění podívat na expozici Císař Karel IV. 1316-2016, kterou připravila Národní galerie v Praze s německými partnery. Za čtyři měsíce ji vidělo 92.857 návštěvníků a denní průměr činil 692 lidí. Co do denního průměru byla ale nejnavštívenější výstava Vnímání, kterou pro českobudějovický Dům umění připravil architekt Jan Šépka. Za 24 dní jí prošlo 36 tisíc návštěvníků, 1500 denně. Neobvyklá výstava ale byla přístupná zdarma, což pravděpodobně počet zájemců zvýšilo.

Světově uznávaný malíř Zdeněk Košek miloval mraky a bouřky. I své rodné město.

Malíř počasí z Ústí viděl svět jinak

Ústí nad Labem - Zdeněk Košek maloval a kreslil. Už za svého života proslul unikátními „meteorologickými" obrazy. Vystavoval v zahraničí, nejdůležitější pro něj byla Paříž, z níž se jeho díla dostala dál do světa, například do Japonska.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Na výstavu: Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky

Hradec Králové - V galerii Koruna na hradeckém Svatojánském náměstí (V Kopečku) je otevřena nová expozice Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky (za zajímavými výstavami loňského roku), která potrvá do 25. února 2017.

Sobotní vernisáž zahájila výstavu děl Oty Janečka.

Vernisáž zahájila výstavu kreseb Ilustrátora Oty Janečka

Soláň - Od sobotního odpoledne je v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni k vidění další unikátní výstava. Do patnáctého března mohou milovníci výtvarného umění obdivovat i zakoupit si na šedesát originálních kreseb a knižních ilustrací zasloužilého umělce Oty Janečka.

Andy Warhol

Třinecké muzeum nabídne díla Andyho Warhola

Milovníci výtvarného umění budou mít v regionu žně. Muzeu Třineckých železáren a města Třince se podařilo získat unikátní výstavu, která představí sedmdesát cenných kopií děl Andyho Warhola, vůdčí osobnosti uměleckého hnutí pop-art.

Městská knihovna v roce 2017

Městská knihovna 2017 tradičně i nově

Nymburk - Městská knihovna nabídne v letošním roce svým čtenářům i příznivcům kultury vůbec bohatý program. Můžeme se těšit kromě jiného na květnovou novinku - Noc s literaturou, jíž se zúčastní i řada umělců a zajímavých osobností.  

Cena Jindřicha Chalupeckého. Ilustrační foto.

Pořadatelé oznámí finalisty Chalupeckého ceny

Praha - Společnost Jindřicha Chalupeckého v úterý oznámí finalisty dalšího ročníku soutěže pro výtvarné umělce do 35 let. Vítěze minulého ročníku přitom pořadatelé zveřejnili teprve před dvěma měsíci. Brzkými vyhlášením nominací usilují o větší pozornost soutěži, ale i celému současnému českému výtvarnému umění.

Zátiší s plody moře. Ilustrační foto.

Restaurace nabízí do konce února v rámci festivalu zvláštní menu

Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.

Ředitel muzea Jaroslav Martínek drží krabici s archivem, převzal ji od vedle stojícího Jana Dočekala.

Historik umění daroval muzeu svůj letitý archiv se stovkami článků

Třebíč - Historik umění Jan Dočekal předal třebíčskému Muzeu Vysočiny svůj letitý archiv. V objemné krabici přinesl 1350 listů formátu A4 s nalepenými výstřižky z novin a časopisů. Obsahují texty o výtvarném umění a fotografii, články o autorech a recenze výstav.