Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Filip Černý

Filip Černý: Kreativita se nedá naučit

Beroun – V pravidelných čtvrtečních rozhovorech Berounského deníku dnes představíme Filipa Černého, který posílil pedagogický sbor Základní umělecké školy Václava Talicha v Berouně teprve před několika měsíci.

VÝTVARNICE. Malířka a restaurátorka Iva Petrová žije a tvoří v rodném Písku. Ještě do čtvrtka 14. května si zájemci mohou její obrazy prohlédnout v Husitském muzeu v Táboře. Další výstava bude následovat v Písku.

Na našem trhu s uměním chybí mecenáši, říká Iva Petrová

Písek – Výtvarnice a restaurátorka Iva Petrová chtěla být malířkou snad už od první třídy. Osud jí přidělil dráhu jinou, ale na její dětské přání pamatoval. Na své tehdejší přání už dnes vzpomíná s úsměvem a dodává: „Bylo mi dáno až později zakoušet ten vytoužený pocit – malovat a přinášet tak radost druhým, těm, které obrazy zaujmou ."

Návrhy na novou sochu brněnského básníka Jana Skácela.

Skácelova socha: polibek od ženy i busta dvou tváří

Brno /FOTOGALERIE/ – Celkem dvaačtyřicet návrhů na novou sochu brněnského básníka Jana Skácela dorazilo do výtvarné soutěže, kterou vyhlásilo vedení města. Zájemci si je můžou zdarma prohlédnout v primátorských saloncích na Staré radnici. Výstava tam potrvá do dvacátého května, poté se přesune do nedalekého Urban centra.

Jan a Kája Saudkovi na jedné z posledních společných fotografií z roku 2005.

Bratřím Saudkovým, Kájovi a Janovi, je dnes osmdesát

Praha - Jeden udával od 60. let tón českému komiksu a jeho díla dodnes inspirují kreslíře, druhý ve stejné době začal svou cestu na fotografický Olymp. Výtvarník Kája a fotograf Jan Saudkovi, kteří se narodili právě před 80 lety, bezesporu patří k nejvýraznějším postavám českého výtvarného umění. Zatímco ale Jan stále tvoří, jeho o pár okamžiků starší bratr se již desátým rokem pohybuje mezi životem a smrtí.

V Sokolově startuje výstava MojŠme.

V Sokolově dnes startuje unikátní výstava MojŠme

Sokolov – V sokolovském klášterním kostele svatého Antonína začne dnes v 17.30 hodin slavnostní vernisáží výstava MojŠme, tvořená nejzajímavějšími díly z tvorby sochařů Davida Moješčíka a Michala Šmerala, inspirovaných duchovním životem.

V Turistickém centru Velehrad bude až do 28. června vystavovat čtyřicet obrazů s legionářskou tematikou, ale i ze své volné tvorby akademický malíř Pavel Vavrys.

Obrazy Pavla Vavryse v zrcadle české doby

Velehrad /FOTOGALERIE/ – Milovníci výtvarného umění, kteří si chtěli něčím ozvláštnit podvečer před druhým prodlouženým víkendem května, zamířili do galerie Turistického centra Velehrad. Dokonalou volbou návštěvy byla pro ně vernisáž čtyřiceti obrazů Pavla Vavryse (68), který žije a tvoří v Praze, ale srdcem je stále na Moravě. Narodil se totiž v Mikulčicích a v Uherském Hradišti prožil se svojí rodinou čtyři desetiletí.

Kino Oko v Šumperku.

Kino ukáže vatikánské sbírky ve 3D

Šumperk – Velmi neobvyklý zážitek nabídne milovníkům výtvarného umění šumperské kino Oko. Dokumentární film nazvaný Vatikánská muzea 3D totiž návštěvníky kina provede unikátními uměleckými sbírkami.

Vernisáž se koná 6. května od 17. hodiny

Pasáž láká na nové výstavy, dočkáte se nových obrazů i série dřevěných hraček

Přerov – Hned na dvě výstavy výtvarného umění zve v květnu Výstavní síň Pasáž v Přerově. Ve středu 6. května od 17 hodin proběhne vernisáž výstavy Michaela Pavlovského a Michaely P. Pfeffer s názvem Fantazie 2 x jinak. „Oblíbené designové dřevěné hračky a objekty vystavíme současně s kolážemi autorky," upřesnila kurátorka výstavy Marta Jandová.

Letohrádek Hvězda.

Výstavy v letohrádku Hvězda představují nejkrásnější české knihy

Praha - Nejkrásnější knihy roku 2014 ve středu byly vyhlášeny v letohrádku Hvězda, kde začala jejich výstava. Na stejném místě byla zahájena i výstava, která mapuje 50 ročníků této soutěže vyhlašované ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví. Vedle nízké úrovně kvality tuzemských učebnic, na kterou porota soutěže upozorňuje dlouhodobě, letos neudělila žádnou cenu v kategorii krásná literatura.

František Muzika, Zátiší s hlavou v šedé - dosažená finální cena v aukci: 4 500 000 Kč.

Hledání skvostů do aukcí. Deset let Dorothea v Hradci Králové

Hradec Králové - Už podesáté zavítá do Hradce Králové významný aukční dům Dorotheum, společnost s více než třistaletou tradicí a pobočkami po celé Evropě. Právě teď vybírá umění do exkluzivních podzimních aukcí, které obvykle přilákají zájemce z mnoha koutů světa.

Výstava Martiny Grafkové a Zbygnieva Gotta.

Umělci Grafková a Gott neznají hranice

Nová Paka – Den po Velikonocích byla otevřena v malém sále MKS výstava obrazů Martiny Grafkové a Zbignieva Gotta. Nese název Umění bez hranic. Zaplněný sál návštěvníků vernisáže přivítala ředitelka střediska Romana Martincová.

Karel Gott a moderátor večera Marek Eben. Vyhlášení Cen Olomouckého kraje v oblasti kultury v prostějovském Národním domě

VIDEO: Gott zpíval, Eben moderoval. Kraj v Prostějově rozdal ceny

Prostějov - Výjimečné počiny v oblasti hudby, literatury, výtvarného umění a v mnoha dalších odvětvích byly i letos odměněny Cenou Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. Na čtvrteční slavnostním vyhlašování v Národním domě v Prostějově si ocenění převzala jedenáctka laureátů.

Plzeň. Ilustrační foto.

Umělci zvou do Plzně na Letnice

Plzeň - Už pátým rokem probíhají v dubnu a v květnu v Plzni Letnice umělců - unikátní festival duchovní kultury, který spojuje výtvarné umění, literaturu a hudbu s duchovním poselstvím křesťanského svátku Seslání Ducha svatého a který nemá v Evropě obdoby.

Festival, který je svou koncepcí unikátní v rámci celé ČR, podporuje od jeho počátku celá řada známých osobností. Kmotrou festivalu je Kateřina Kornová.

Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou. Festival hledá talenty do soutěže

Praha - Šestý ročník celostátního soutěžního festivalu pro handicapované talenty Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou se otevírá dalším zájemcům, kteří chtějí dokázat, že handicap není překážkou, ale že společně s velkou vůlí a motivací může přispět k překonání každodenních těžkostí.

Obrazy znojemského rodáka a umělce Oldřicha Míši, který zemřel v Anglii na podzim před dvěma lety, mohou lidé nyní obdivovat v mázhausu Domu umění. Vstup není zpoplatněný a díla zde uvidí až do třiadvacátého května.

Muzeum získalo sto Míšových uměleckých děl

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Akademický malíř, spisovatel, restuarátor, šlechtitel a rytec skla. Tím vším byl znojemský rodák Oldřich Míša, který po roce 1968 odešel do Anglie. Umělec věnoval postupně od roku 1997 znojemskému muzeu alba kreseb, grafických listů, téměř třicet akvarelů a několik olejů, ale i kolekci padesáti kusů rytého skla. Nyní mají příznivci výtvarného umění jedinečnou příležitost spatřit dosud nevystavované Míšovy obrazy, které pocházejí z umělcovy pozůstalosti. „Začátkem letošního roku nám věnovala Ruth Misa, manželka po zemřelém znojemském rodákovi Oldřichu Míšovi, na sto uměleckých děl," přiblížil kurátor výstavy Jaroslav Frecer.

Zdeněk Kurečka

Malíř Kurečka přechází od krajiny k abstrakci

Město Albrechtice, Opava – Malíř Zdeněk Kurečka z Města Albrechtic je známý především jako autor krajin a zátiší. Své příznivce pořádně zaskočil, když namísto tvoření s malířským stojanem v plenéru se přesunul do ateliéru a konkrétní realistické motivy na jeho plátnech vystřídala abstrakce.

Vernisáž výstavy umělce a přerovského rodáka Milana Dobeše

Slavný přerovský rodák Milan Dobeš vystavuje v městské galerii

Přerov – Mezi výtvarné události roku můžeme bez pochyby zařadit výstavu, která je aktuálně k vidění v přerovské galerii na Horním náměstí. Přerovský rodák Milan Dobeš, který žije v Bratislavě, se osobně účastnil její vernisáže ve čtvrtek 2. dubna.

Ilustrační foto.

Děti a studenti mohou do Národní galerie zadarmo

Praha - Děti a mládež do 18 let i studenti do 26 let mohou až do konce roku navštívit expozice Národní galerii (NG) v Praze zdarma. Nulové vstupné se vztahuje na české i zahraniční návštěvníky a platí od letošního dubna do prosince. Ve čtvrtek o tom informovala vedoucí marketingu a komunikace NG Šárka Pleslová a Komerční banka, která vstupenky za mladé uhradí.

Radovan Langer, Marie Vávrová a Hana Nováková sklidili úspěch na předávání ocenění Pedagog roku Olomouckého kraje. Cenu si převzali v přerovském hotelu Jana.

Tři hraničtí učitelé získali cenu Pedagog Olomouckého kraje

Hranice – Hned tři učitelé z Hranic dostali ocenění Pedagog Olomouckého kraje. Letos se uskutečnil již pátý ročník. Celkem se slavnostního předávání v hotelu Jana v úterý 31. března zúčastnilo patnáct učitelů z krajských základních, středních a uměleckých škol a tento rok přibylo jedno speciální ocenění náměstka hejtmana.

Ilustrační foto.

Děti a studenti mohou do Národní galerie zadarmo

Praha - Děti a mládež do 18 let i studenti do 26 let mohou až do konce roku navštívit expozice Národní galerii (NG) v Praze zdarma. Nulové vstupné se vztahuje na české i zahraniční návštěvníky a platí od letošního dubna do prosince. Ve čtvrtek o tom informovala vedoucí marketingu a komunikace NG Šárka Pleslová a Komerční banka, která vstupenky za mladé uhradí.

Zemřel akademický malíř Vilém Velecký (22. 1. 1962 – 25. 3. 2015)

Odešel malíř, který svou mysl zbavil břemen konvence a přízemnosti

Uherský Brod – Koncem března letošního roku zemřel akademický malíř Vilém Velecký (22. 1. 1962 – 25. 3. 2015), těšovský výtvarník, ale také věčný pábitel z rodu hrabalovských postaviček, bystrý pozorovatel, ale i příjemce života kolem nás. Kamarád, kterého jsem znal od útlého dětství.