Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Herec Albert Boadella

Tabarnie má nového prezidenta. Chce se odtrhnout od Katalánska

/ANKETA/ Má vlajku, území na mapě a teď i prezidenta. Jejím cílem je odtržení od Katalánska a získání nezávislosti. Fraška okolo instalace nové katalánské vlády si vysloužila parodii v podobě Tabarnie, fiktivního separatistického regionu v Katalánsku. Na sítích má přes půl milionu fanoušků.

Bíle kouřící Ford Focus RS s vadným těsněním pod hlavou.

Ford prý definitivně vyřešil problém s motory Focusu RS. Jak?

Nový Focus RS je dost možná současným králem „plnotučných“ hot hatchů, jenže zhruba dva roky po jeho uvedení na trh se u něj začal vyskytovat problém, který nakonec dosáhl globálních rozměrů. Ukázalo se totiž, že Focus RS dostal již z výroby špatné těsnění pod hlavou.

Klára Issová jako „zoufalá žena“

Hrdinky filmů Filipa Renče? Ženy rebelující, zamilované i zoufalé

Hrdinky filmových příběhů Filipa Renče kráčejí napříč různým prostředím i žánry. Oblouk je to mocný: od sociálního dramatu Rekviem pro panenku ke crazy komedii Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Ta právě teď vstoupila do kin a uvidíme v ní mj. Kláru Issovou, Anetu Krejčíkovou a Matouše Rumla.

Bankovky, ekonomika. Ilustrační foto.

Jste závislí na své výplatě? Pojistěte se

Náhlá srdeční příhoda panu Krátkému změnila život. Dodnes nemůže vydělávat, a přestože pobírá nemocenskou, s penězi prostě nevystačí. Přitom stačila jediná pojistka a vše mohlo být úplně jinak. Proč je životní pojištění tak důležité, vysvětluje Jiří Kubík, finanční poradce Partners.

Mobily. Ilustrační foto

Všechno mě štve, ale dělá mi to dobře

Člověk se může stát závislým téměř na všem, co mu přináší uspokojení. Vedle alkoholu, tabáku a hazardních her třeba na nakupování, internetu, sběratelství… Někteří lidé jdou ještě dál: nevydrží bez žvýkání, posílání SMS a jistá Američanka si svůj život nedokáže představit bez včelích žihadel.

Carles Puigdemont

Rajoy: Pokud se Puigdemont nevrátí, Madrid se zmocní katalánské vlády

/VIDEO, ANKETA/ Španělský premiér Mariano Rajoy v pondělí oznámil, že pokud bude bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont znovu zvolen do funkce a bude chtít vést regionální vládu z Bruselu, centrální španělská vláda mu to nepovolí. Místo toho by v tomto případě převzala kontrolu nad katalánskou vládou sama. Zprávu přinesla agentura AFP.

Ilustrační foto.

Potíže se závislostmi řeší klienti v terapeutické skupině

Žďár nad Sázavou – Podporu, pomoc i pochopení při zvládání obtíží s alkoholem či jinou závislostí mohou zájemci najít v terapeutické skupině, kterou již podruhé otevírá Spektrum - centrum primární prevence ve Žďáře nad Sázavou. Skupina, v níž se obvykle sejde kolem deseti až dvanácti lidí, se začala plnit už koncem loňského roku, aktuálně v ní však zbývají ještě zhruba čtyři volná místa.

Ilustrační foto

Obchvat bude nejdříve za pět let. Město má preferovanou variantu

Kostelec nad Orlicí - Dlouho diskutovaný obchvat silnice I/11 v Kostelci nad Orlicí má již jasnější obrysy. Vedení města prosazuje variantu, která znamená vyvedení obchvatu od Častolovic více na sever a jeho napojení zpět na frekventovaný tah přes prostor cihelny.

Poslanecká sněmovna 6. září v Praze rozhodovala o zbavení imunity kvůli kauze Čapí hnízdo u poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku Roman Sklenák a Jaroslav Faltýnek.

Ovlivňování kvůli Čapímu hnízdu vylučuji. Jsme apolitičtí, uvedl policejní šéf

Ředitel pražských policistů Miloš Trojánek se postavil za vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo. Vyloučil politické zásahy do případu a odmítl spekulace o to, že policie postupovala nezákonně. Uvedl, že už loni v srpnu byl nepříjemně zaskočen snahou "některých osob" o zpochybnění nezávislosti policejního vyšetřování této kauzy a nyní se situace opakuje.

Jaké rozměry by měla mít garáž?

Stavba garáže má své normy, co se týče minimální vnitřní šířky, délky i výšky. To ale ještě neznamená, že vám předepsané minimální rozměry budou stačit.

Karel Fořt.

Karel Fořt: Chtěl jsem být partyzánem, stal jsem se knězem

Pražský deník přináší seriál Příběhy pamětníků. Ten skrze autentická vyprávění připomíná historické události a osobnosti 20. století. Přinášíme vám druhý díl o Mons. Karlovi Jaroslavovi Fořtovi. Minulý týden jsme se věnovali jeho věznění gestapem, setkání s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem a nucenému útěku z ČSR před obviněním v rámci zmařeného monstrprocesu s číhošťským farářem Josefem Toufarem. Dnes připomeneme jeho misijní činnost v Alžírsku, emigraci do Německa a působení v Rádiu Svobodná Evropa.

Ilustrační foto.

Pokuta za loterijní vyhlášku od antimonopolního úřadu

Karlovy Vary – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu 734 000 korun statutárnímu městu Karlovy Vary za porušení zákazu zvýhodňování některých účastníků hospodářské soutěže jednáním orgánu veřejné moci.

Dětský den v dětské vesničce

SOS Sluníčko pomáhá již čtyři roky dětem v nouzi

Karlovy Vary - Zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči, SOS Sluníčko, funguje již čtvrtým rokem v Karlových Varech. Za dobu svého provozu pomohlo zařízení provozované v rámci neziskové organizace SOS dětské vesničky už téměř 140 dětem.

Zajímavá soutěž: Odstřihni se!

Chcete se v novém roce zbavit závislosti na sladkostech, přestat kouřit nebo třeba začít cvičit? Právě pro vás jsou určeny první terapeutické nůžky na světě. A právě nyní je můžete získat v netradiční soutěži společnosti Fiskars „Odstřihni se“. Jejím cílem je pobavit, a přitom lidem pomoci změnit svůj život. Prvních 50 odvážných má navíc možnost vyhrát krásné nůžky Classic.

předsedkyně strany Ciutadans Inés Arrimadasová

Přes Skype nebo WhatsApp vládnout nelze, pane Puigdemonte

/ANKETA/ Politická krize v Katalánsku nekončí. I týden po volbách do regionálního parlamentu je situace nepřehledná, symbol nezávislosti Katalánců Carles Puigdemont stále dlí v belgickém exilu. Premiér Španělska Mariano Rajoy nad jeho osudem krčí rameny a od soboty Puigdemont čelí i jízlivé kritice šéfky vítězné strany Ciutadans (Občané) Inés Arrimadasové.

Domácí násilí.

V Hodkovičkách napadl patnáctiletý, opilý mladík svoji matku

Ve čtvrtek večer přijali strážníci z Prahy 4 oznámení o napadení ženy v pražských Hodkovičkách. Dvaatřicetiletou ženu napadl její vlastní patnáctiletý syn, který byl opilý. Na místo byla přivolaná policie a záchranáři. V pátek o tom informovala pražská Městská policie na svých stránkách.

Výhody a rizika izolace z ovčí vlny

Zateplit dům ovčí vlnou je jistě úžasný ekologický nápad. Možná to vyjde trochu dráž než klasický polystyren nebo skelná vata, ale váš dům se cítí jako ve svetru od babičky. Na něco si ovšem musíte dát pozor.

Ilustrační fotografie.

Starý velvarský most ustoupí svému nástupci. Omezení zkomplikuje dopravu

Velvary - Most přes Bakovský potok, přes nějž se jezdí již tři roky po provizorním přemostění, se konečně dočká opravy. Ta bude zahájena hned na začátku příštího roku. Město tak rozdělí na dvě poloviny. Zdejší radnice svolala na středu 13. prosince schůzku zástupců zúčastněných stran. Z jednání vyplynulo, že práce budou zahájeny v závislosti na počasí.

Jak s koňmi správně a bezpečně manipulovat a jak o ně pečovat. Nejen těmto dovednostem učí všechny zájemce chebský Jezdecký klub, který ve městě funguje už od roku 1972.

Zájemců o jezdectví rok od roku ubývá

Cheb - Jak s koňmi správně a bezpečně manipulovat a jak o ně pečovat. Nejen těmto dovednostem učí všechny zájemce chebský Jezdecký klub, který ve městě funguje už od roku 1972.

Před volebními místnostmi v Katalánsku se tvoří dlouhé fronty.

Výsledky katalánských voleb k vyřešení krize nepřispěly, míní politolog

Výsledky předčasných voleb v Katalánsku nenahrávají brzkému vyřešení konfliktu s centrální vládou v Madridu, řekl dnes politolog Petr Sokol (ODS). Strany volající po odtržení od Španělska sice udržely těsnou většinu v parlamentu, nejvíce hlasů však získali stoupenci zachování jednotného státu.

Adventní čas pacientům Nemocnice Valašské Meziříčí zpříjemnilo vystoupení dětí mateřské školy. Na dětském oddělení nechybí nazdobený stromeček.

Malé pacienty o Vánoce v nemocnicích nepřipraví

Ležet v nemocnici není úplně ideální scénář, jak prožít vánoční svátky. Zvlášť pokud se jedná o dětského pacienta. Obě valašské nemocnice si proto každoročně dávají za cíl nejen dětem pobyt ve zdravotnickém zařízení co nejvíce zpříjemnit.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont dobyl Katalánsko zpět. Ve vzduchu je nejistota

/ANKETA/ Těsně, ale přece. Tři separatistické strany, které touží po nezávislosti Katalánska na Španělské koruně, dosáhly ve čtvrtečních volbách do regionálního parlamentu absolutní většiny křesel. Katalánský expremiér Carles Puigdemont tím zaznamenal slibný úspěch i osobní satisfakci. Očekávají se komplikovaná vyjednávání o nové regionální vládě i o budoucnosti Katalánska.

Před volebními místnostmi v Katalánsku se tvoří dlouhé fronty.

Katalánci volí. Vyřeší krizi nejsledovanější volby za posledních 40 let?

/ANKETA/ Občané Katalánska dnes rozhodují o dalším osudu svého regionu. Nejsledovanější volby ve Španělsku za posledních čtyřicet let by měly vyřešit politickou krizi, kterou vyvolalo říjnové sporné referendum o nezávislosti. Podle průzkumů jsou šance obou táborů - separatistů a těch, kteří preferují svazek se Španělskem, vyrovnané. Před volebnímí místnostmi, které jsou otevřené dnes do osmi hodin večer, se tvoří dlouhé fronty.  

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Testování Katalánců

Katalánci jdou k volbám, u kterých se nejen neví, jak dopadnou, ale také se neví, co od nich čekat. Jde o volby, které vyhlásila vláda v Madridu poté, co kvůli referendu o nezávislosti rozpustila katalánský parlament a uvěznila řadu katalánských politiků, přičemž někteří, včetně sesazeného katalánského premiéra, unikli perzekuci přesídlením do Bruselu.

Inés Arrimadas García

Katalánsko míří k volbám. Půjde o souboj žen?

Občané Katalánska zamíří ve čtvrtek k volebním urnám. Předčasné volby mají ukázat, zda občané separatistického regionu vyjádří podporu svému bývalému vedení, které v říjnu nelegálně vyhlásilo nezávislost. Centrální vláda v Madridu si zase slibuje vyřešení krize. Zatímco jsou bývalí lídři ve vězení nebo v exilu, do čela se derou noví lídři - především zástupkyně něžného pohlaví.

Ilustrační foto.

Jste závislí na své výplatě? Pojistěte se

Náhlá srdeční příhoda panu Krátkému změnila život. Dodnes nemůže vydělávat, a přestože pobírá nemocenskou, s penězi prostě nevystačí. Přitom stačila jediná pojistka a vše mohlo být úplně jinak. Proč je životní pojištění tak důležité, vysvětluje Jiří Kubík, finanční poradce Partners.

Carles Puigdemont

Nevydáme je. Belgická justice uzavřela řízení o vydání Puigdemonta

/ANKETA/ Týden poté, co Španělsko odvolalo mezinárodní zatykač na katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, sáhla k souvisejícímu kroku i Belgie. Zde Puigdemont (včetně jeho čtyři ministřů) nalezl azyl poté, co byla v říjnu kvůli jeho snahám o nezávislost Katalánska rozpuštěna katalánská vláda i regionální parlament.

Za obchodování s léčivy byl Vlastimil H. odsouzen k devíti rokům vězení.

Soud poslal překupníka s léky na devět let za mříže

Devět roků by měl ve vězení strávit překupník s léky Vlastimil H. (43 let) z Karvinska. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě. Muž si podle obžaloby z lékáren na základě padělaných lékařských receptů opatřoval léky obsahující psychotropní látku zolpidem.

Nově se příbramské prostory rozrostly o adiktologickou ambulanci pro jednotlivce i rodiny, které sepotýkající se závislostí.

Bojovat se závislostmi pomůže Příbramákům nová ambulance

Příbram /FOTOGALERIE/ - Centrum adiktologických služeb Magdaléna Příbram (CAS) oslavilo patnácté narozeniny a při té příležitosti otevřelo novou ambulanci pro dorost a dospělé. Zároveň se v centru konal Den otevřených dveří. Návštěvníci měli jedinečnou příležitost prohlédnout si nové prostory ambulance a blíže se seznámit s programy, které příbramská pobočka Magdalény nabízí.