Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Primář Psychiatrické kliniky FN Plzeň MUDr. Jiří Hudeček a MUDr. Andrea Hodková.

Ptejte se online: Užívání omamných a návykových látek u dětí a dospívajících

Bojíte se rizika, že by mohlo vaše dítě začít brát drogy? Co když u něj nepoznáte příznaky užití návykové látky? Kdy se děti stávají závislé a co vše může závislost způsobit? Na vše, co vás zajímá, se můžete zeptat odborníků Psychiatrické kliniky FN Plzeň MUDr. Andrey Hodkové a primáře MUDr. Jiřího Hudečka. Své dotazy můžete pokládat již nyní.

Den v léčebně je plný komunikace a meditace

Redaktor po dni v léčebně: Jde o místo, kde je dobré si říci, že jste prohráli

Alkohol, drogy, léky, sociální sítě či telefon. Látek a lákadel, na něž může mít člověk závislost, je nepřeberné množství. Někdo s nimi může v životě uzavřít dlouhotrvající příměří, jiný proti nim marně bojuje, další si musí sám v sobě přiznat, že ten boj s nimi sice prohrál, ale vyhrál svůj život. Ne všichni však zvládnou k takovému poznání dospět. Právě pro ně existuje spousta možností, kde naleznou pomocnou ruku. Jedním z nich je i psychoterapeutická klinika NEO Centrum v Praze. Pobyt v ní si na vlastní kůži vyzkoušel i redaktor Deníku.

Zakladatel kliniky NEO Libor Votruba.

Od závislosti pomohli Votrubovi mniši. Teď pomáhá jiným najít cestu ven

Bývalý prezident České snowboardové asociace Libor Votruba čelil od roku 2006 závislosti na alkoholu a drogách. A i když se chtěl svých démonů zbavit, v Česku nenašel vhodnou kliniku. Odjel proto do Jihoafrické republiky a později se učil od mnichů v Thajsku umění meditace. V Česku založil psychoterapeutickou kliniku NEO, kterou prošly už stovky lidí, kteří se zde zbavili svých závislostí. V minulém roce jako první Čech získal vysoké thajské vyznamenání za zásluhy v oblasti šíření a podpory meditace Vipassana. „Každému říkám, že boj se závislostmi nejde vyhrát. Člověk si musí uvědomit, že prohrál. Teprve tehdy nad závislostmi zvítězí,“ řekl Votruba v rozhovoru pro Deník.

K prvotní úlevě při úzkostných pocitech vyzkoušejte levanduli, která je známa pro svou schopnost redukovat úzkost a napětí.

Tato běžná bylinka pomáhá léčit úzkosti a napětí. Leckdy se vyrovná i lékům

Úzkostná porucha patří mezi nejčastější psychické poruchy. Zažili jste někdy náhlé bušení srdce, svírání na hrudi, či neschopnost nadechnout se? Mohly to být tělesné projevy úzkosti. Jak si pomoci při úzkosti? Než se vypravíte k lékaři, můžete své psychice zkusit ulevit doma a využít bylinkovou terapii. Levandule, coby jedna z běžných českých bylinek, je totiž výborným lékem na úzkostné stavy a účinnost výtažků z ní potvrdily i mnohé vědecké studie. Na rozdíl od léků navíc levandule nevyvolává závislost.

Český premiér Petr Fiala

Suroviny z Ruska? Česko se již brzy úplně zbaví závislosti, tvrdí Fiala

Česká republika se brzy úplně zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska, řekl na úterní konferenci Efektivní energetika premiér Petr Fiala (ODS). V případě dodávek plynu je podle něj téměř hotovo, po rozšíření ropovodu TAL v příštím roce to očekává rovněž u dodávek ruské ropy a také postupné nahrazení ruského jaderného paliva. 

Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Světoví experti volají po změně konceptu věznic a tento trend se nevyhýbá ani České republice. Příkladem může být chystaná komunitní věznice právě pro ženy. Ilustrační foto.

Do věznic míří stále více žen. Je pět nejčastějších důvodů, proč jdou za mříže

Bezmála devět procent vězeňské populace v Česku tvoří ženy. Za mříže se zpravidla dostávají kvůli chudobě, závislostem, ale i kvůli násilí, které je na nich pácháno. Téměř každá z nich přitom vychovává dítě. Odborníci ve světě volají po změně konceptu věznic a tento trend se nevyhýbá ani České republice. Příkladem může být chystaná komunitní věznice právě pro ženy.

Péče o handicapovaného. Ilustrační foto

Růst příspěvku na péči vláda odmítla. Příští rok s ním počítáme, řekl Jurečka

Růst příspěvku na péči navrhovaný poslanci opozičního hnutí ANO vláda na středečním zasedání odmítla. Přijala k němu negativní stanovisko, řekl novinářům po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Většina částek, které dostávají lidé se zdravotním postižením, by podle novely vzrostla od ledna o desetinu, některé víc. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet s růstem příspěvku v příštím roce počítá, koalice by se na podrobnostech měla dohodnout do dvou týdnů.

Subaru BRZ dorazilo na trh ve své druhé generaci

Pozor, způsobuje závislost na řízení: Test nové generace Subaru BRZ

Japonská značka Subaru má skvělé jméno u příznivců motorsportu. Také se její vozy umějí vypořádat s hodně nepříznivými podmínkami na silnici i v terénu. Kupé BRZ je v její nabídce jistou specialitkou. A jak vyplývá z naší recenze, rozhodně ne nezajímavou…

Turisté před Zvonem svobody ve Filadelfii.

Z Čáslavi až do Filadelfie. Prezident Masaryk zanechal v USA výraznou stopu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Po stopách Tomáše Garrigua Masaryka se při návštěvě USA vydala Radka High z Čáslavi. Navštívila místo v pensylvánské Filadelfii, kde Masaryk 26. října 1918 podepsal dokumenty celoevropského významu. „Chtěla jsem vidět slavný Zvon svobody, který je pro Američany jedním z nejvýznamnějších symbolů,“ okomentovala Radka High prohlídku města.

Demonstrace pod heslem „Zastavte kolotoč násilí – End the Cycle of Violence“ k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině, 15. října 2023, Praha. Ilustrační snímek

Jsou Palestinci nejvzdělanější národ? V televizní diskusi zazněla řada nepravd

Další díl svého diskusního pořadu Máte slovo, který se aktuálně věnoval útoku na Izrael ze strany palestinské organizace Hamás, odvysílala ve čtvrtek 19. října 2023 Česká televize. V pořadu vystoupila i představitelka Sdružení Přátelé Palestiny, jež v něm zastupovala palestinský pohled na současný spor. V argumentaci se však opírala o velmi sporná tvrzení.

Při aplikaci nosních kapek dělají pacienti často chyby

Jak urychlit léčbu rýmy? Pomůže vyhnout se těmto chybám, radí lékárnice

Rýma trápí spoustu lidí po celý rok. Na podzim se ale počet pacientů s ucpanými nosy v lékárnách znásobuje. Jak se otravné rýmy zbavit co nejrychleji? Co na rýmu funguje nejlépe a jaké zbytečné chyby pacienti dělají při užívání volně prodejných léků? Zeptali jsme se mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto

Voňavá závislost. Elektronické cigarety už jsou hitem i mezi mladšími školáky

Elektronické cigarety jsou stejně jako kratom a další legálně přístupné návykové látky na vrcholu popularity i mezi dětmi. První zkušenosti s nimi získávají už žáci prvního stupně základních školna Mělnicku. Lákají je příchutě, vůně nebo jen chtějí zapadnout do party. Jednorázové elektronické cigarety si schovávají i do penálů, kde zapadnou mezi pastelky.

Hlasování v Evropském parlamentu - Ilustrační foto

Ochrana před vměšováním, posílení nezávislosti. EP podpořil svobodu novinářů

Evropský parlament dnes podpořil Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků, který by měl zajistit silnější ochranu novinářů před vměšováním do jejich práce a napomoci posílení nezávislosti a plurality médií v Evropské unii. Kromě jiného má novinka například bránit nátlaku na novináře, aby museli vyzradit své zdroje.

Ve specializovaných ambulancích přibývá dětí a teenagerů, kteří jsou závislí na digitálních technologiích. Přivádí je tam nadměrné hraní videoher nebo množství času stráveného na sociálních sítích

Osm hodin denně na počítači či mobilu. I hraní her může být nebezpečná závislost

Ve specializovaných ambulancích přibývá dětí a teenagerů, kteří jsou závislí na digitálních technologiích. Přivádí je tam nadměrné hraní videoher nebo množství času stráveného na sociálních sítích. Když jim to rodiče vezmou, v některých případech se uchylují i k agresivnímu chování. Potíž je v tom, že v Česku není dostatek lékařů, kteří by jim pomohli vrátit se do reálného života.

Terapeutická komunita White Light I v Mukařově

SporTKiáda na cestě ze závislosti. Pořádá ji terapeutická komunita White Light

Terapeutická komunita White Light I se sídlem v Mukařově u Lovečkovic, poskytující službu pobytové léčby lidem se závislostmi, si připomíná 30 let od svého založení. Za tu dobu poskytla své služby téměř 3 000 klientům. V rámci oslav výročí založení pořádá ve dnech 22. až 24. srpna takzvanou SporTKiádu, což je sportovní setkání klientů terapeutických komunit z celé ČR.

Vězeňská ordinace. Ilustrační snímek

Za mřížemi jsou tisíce závislých. Z kolotoče drog pomohou sociální pracovníci

Pětačtyřicetiletý Josef byl v minulosti sedmadvacetkrát soudně trestaný a ve vězení strávil sedmnáct let. Krátce po propuštění znovu spadl do závislosti. Ovšem s podporou sociální pracovnice, jež ho životem na svobodě provází, se rozhodl pro abstinenci. Nový impuls mu dalo seznámení se samoživitelkou, jež se stará o dvě děti. Ty ho přijaly jako otčíma a Josef je dnes bez závislosti, zaměstnaný a začíná novou etapu svého života.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Petr Deníku prozradil svůj příběh a jak se ze závislosti dostal.

Kvůli alkoholu si Petr sáhl na dno. Ve Žďáře založil klub anonymních alkoholiků

/PŘÍBĚH/ Měl jsem pocit, že pro mě neexistuje naděje. Měl jsem pocit, že můj život už nemůže vypadat jako dřív. Tak Petr ze Žďárska popisuje nejkritičtější chvíle svého života. Dvacet let se potýkal se závislostí na alkoholu. Tu nakonec navzdory překážkám překonal. A to i díky pomoci klubu anonymních alkoholiků. Loni pak pomohl takový klub ve Žďáře založit, aby i on předal své zkušenosti dál a pomohl lidem, kteří bojují se stejnými démony.

Lenka Hrůzová s dcerami u jednoho z domů předků.

Hobby jako detektivka plná zvratů. To je genealogie v podobě tvorby rodokmenu

S pátráním po svých předcích začala úplnou náhodou. Chtěla sepsat knížku nebo alespoň útlou brožuru o vesnici, v níž žije. Ale jednoho dne se to „zvrtlo“ k vytvoření rodinné kroniky. Dnes má Lenka Hrůzová popsaných 2500 stránek textu doplněných fotografiemi a historickými dokumenty o své rodině. Z detektivní kratochvíle se stala závislost na genealogii. Jak vytvořit rodokmen má prostě v malíčku.

Deník byl na návštěvě v terapeutické komunitě v Mukařově, vyzpovídal klientku Simonu

Na drogách byla od 12 let. Už jsem nechtěla vstávat z postele, popisuje žena

Po více než deseti letech závislosti na pervitinu i alkoholu je Simona z Chomutova už rok čistá. A to díky speciální terapii v Mukařově na Litoměřicku. První odvykačku zhatila smrt jejího tatínka. „Řekla jsem si, že půjdu za ním nahoru. Uchlastávala jsem to, chtěla jsem se předávkovat,“ svěřila se Deníku pětadvacetiletá žena.

Mads Mikkelsen ve strhujícím alkoholovém rauši filmu Chlast

Jsem jen společenský piják. Závislost se objevuje i na filmovém plátně

Pijeme jen při práci! Jako Hemingway. Přesně tím se řídili hrdinové oscarového filmu Chlast. Koncem dubna vstoupí příběh čtyř učitelů, kteří se propíjejí krizí středního věku, do Švandova divadla. Závislost zůstává vděčným námětem na scéně i na plátně. Čtvrtek je ve znamení marihuany, dobrá příležitost připomenout si několik kultovních filmů na dané téma.

Protidrogový vlak má tradiční zastávku v Prostějově. Na hlavním nádraží již byl posedmé. Foto: Jan Bílek

Protidrogový vlak v Prostějově. Projekt inspirovaný tragickým příběhem

Protidrogový vlak přijel do Prostějova ukázat místním dětem, co znamená závislost. Revolution Train je multimediální vlaková souprava šesti vagonů. Vagony jsou upraveny, aby připomínaly nebezpečná místa ze světa závislostí, drog a jejích důsledků. Bar z diskotéky, silniční bouračka, výslechová místnost, squat.

Palestinský uprchlický tábor v Damašku v roce 1948 po exodu palestinských Arabů z měst a vesnic na území dnešního Izraele

Masakr v Dejr Jásin: Je jedním z nejméně pochopených incidentů v izraelské válce

Dne 9. dubna 1948 provedly ozbrojené sionistické oddíly Irgun a Lechi západně od Jeruzaléma operaci, jejímž cílem bylo obsadit vesnici Dejr Jásin nacházející se na strategicky důležitém návrší západně od Jeruzaléma. Oddíly ale narazily na tvrdý odpor a operace se změnila v bitvu, po níž zůstaly stovky zabitých. A spor trvající desítky let.

Na Roudnicku filmaři natáčí snímek Zápisník alkoholičky. Hlavní roli ztvární Tereza Ramba.

Na Roudnicku točí Zápisník alkoholičky. Hlavní roli ztvární Tereza Ramba

Miroslav Hanuš, Martin Finger, Jan Plouhar, v hlavní roli pak Tereza Ramba. Hvězdné obsazení má nový celovečerní film režiséra Dana Svátka, který začal vznikat v Mnetěši u Roudnice nad Labem. Snímek inspirovaný autobiografickým blogem a knihou Michaely Duffkové popisuje bitvu se závislostí. Filmaři v Mnetěši, okolí Řípu, ale také v Ústí nad Labem stráví 20 natáčecích dní.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech.

Plně abstinovat dokáže po léčbě závislosti jen každý třetí pacient

Není to tak dávno, co oslavila svoje osmnácté narozeniny, ale už je plně závislá na alkoholu a potřebuje léčbu. Věk žen, které propadly lihovinám, vínu či pivu, se v posledních letech snižuje. Deníku to potvrdili i v Psychiatrické nemocnici (PN) v Dobřanech, kde absolvují léčbu jak lidé, kteří ji mají soudně nařízenu, tak ti, kteří přicházejí dobrovolně.