Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Výherkyně loňského ročníku Kristýna Davidová (kategorie II – pro střední školy a učiliště).

Město Litoměřice vyhlásilo výtvarnou soutěž proti závislostem

Vyjádření životního postoje k problémům závislostí na drogách, kouření a alkoholu je hlavní myšlenkou soutěže „Správným směrem 8“ o vytvoření nejlepšího plakátu proti závislostem. Tu město Litoměřice vyhlásilo začátkem října ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou Policie České republiky již po osmé.

Martin Jan Stránský

Martin Jan Stránský: Obrazovka je portálem do horšího světa

ROZHOVOR/ Představili jsme už téměř všechny odborníky, kteří se účastní ojedinělé debaty Deníku na téma českých závislostí. Posledním, kdo v Roadshow Deníku prezentuje své názory, je neurolog, internista a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský. Ten má jasno hlavně v tom, jak nebezpečná je závislost na technologiích.  

Biologické hodiny žen a mužů netikají stejným rytmem.

Jiný rytmus. Biologické hodiny tikají v závislosti na pohlaví, zjistili vědci

Ženský organismus ráno procitá dříve. Ale večer je pro něj obtížnější zůstat dlouho vzhůru. Biologické hodiny žen a mužů netikají stejným rytmem. A to nejen pokud jde o spánek. Existují skutečné rozdíly podle pohlaví, avšak i podle věku, v tom, jak prožívá den žena a muž, napsal italský deník La Repubblica.

Josef Radimecký

Závislí lidé? Složité osobnosti, ale kreativní, říká šéf léčebny Josef Radimecký

Mukařov. Izolovaná a vysoko položená vesnice v Českém středohoří. Ideální místo pro terapeutické centrum White Light 1, které za posledních 25 let vyhledaly stovky lidí, aby se tu léčily ze závislosti na drogách, alkoholu nebo hracích automatech. Komunitě od 90. let šéfuje Josef Radimecký. Na závislé pohlíží lidsky. „Bývají to velmi zajímaví lidé. Sice jde často o složité a přecitlivělé osobnosti, ale zase kreativní,“ tvrdí Radimecký.

Jindřich Vobořil

Jindřich Vobořil: Heroin zvládáme, dominuje spíš pervitin

ROZHOVOR/ Alkohol a tabák, to jsou největší spouštěče českých závislostí. V rozhovoru pro Deník na to upozorňuje Jindřich Vobořil, brněnský odborník na drogovou problematiku, který do roku 2018 působil osm let jako národní protidrogový koordinátor a dnes je ředitelem společnost Podané ruce. Právě tento muž je dalším z odborníků, který se tuto neděli večer a pak ještě jednou v půli listopadu zúčastní Roadshow Deníku diskuse na téma českých závislostí.  

Ašot Arakeljan v Atriu v Uherském Hradišti.

Arménský historik ze Slovácka: Spojení Ázerbajdžán-Turecko by ohrozilo i Evropu

ROZHOVOR/ Válečná vřava už druhý týden otřásá Náhorním Karabachem, hrdou enklávou na úpatí Kavkazu s většinovým arménským obyvatelstvem, jež se po krvavém konfliktu před čtvrt stoletím odtrhla od Ázerbajdžánu. Čtenářům Deníku pomůže v rozhovoru vysvětlit příčiny a podobu tamních válečných hrůz Ašot Arakeljan, historik, malíř a výtvarník, jehož znám už patnáct roků jako člověka vybaveného dobrými znalostmi světových dějin. 

Michal Miovský.

Adiktolog Michal Miovský: Nastala revoluční změna ve využívání tabáku

ROZHOVOR/ Jedním z odborníků, který se v půli října a pak ještě jednou v půli listopadu zúčastní diskuse Deníku na téma českých závislostí, bude adiktolog Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který se jako klinický psycholog a psychoterapeut a věnuje zejména závislostem na alkoholu a kouření.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Víme, jak moc si kouřením škodíme. Přestat je ale těžké

Vysoké procento kuřáků by bylo nejraději, kdyby byli na svém zlozvyku méně závislí nebo kdyby mohli přestat kouřit úplně. Když ale na konci minulého roku provedla pro Philip Morris International (PMI) mezinárodní výzkum společnost Povaddo, zjistila, že jen zhruba 55 procent dospělých kuřáků má informace o případných alternativních produktech.

Roadshow Deníku.

Roadshow Deníku: Skončeme se svými závislostmi!

Češi jsou největšími pijany piva na světě. Tuzemští mladiství jsou zase nejsilnější uživatelé marihuany. Spousta kuřáků ví, jak moc jim jejich zlozvyk škodí, ale nedokážou s ním přestat. Se svými závislostmi bojuje spousta lidí, řada z nich však boj vzdává a mnohdy svým neřestem podléhá. Také se stále více potýkáme se závislostmi na moderních technologiích, zejména chytrých mobilních telefonech. Neumíme se oprostit od vlivu sociálních sítí a neustále máme nutkavý pocit sledovat displej, aby nám „něco neuteklo“. Závislí můžeme být dokonce i na sexu.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Víme, jak moc si kouřením škodíme. Přestat je ale těžké

Vysoké procento kuřáků by bylo nejraději, kdyby byli na svém zlozvyku méně závislí nebo kdyby mohli přestat kouřit úplně. Když ale na konci minulého roku provedla pro Philip Morris International (PMI) mezinárodní výzkum společnost Povaddo, zjistila, že jen zhruba 55 procent dospělých kuřáků má informace o případných alternativních produktech.

Ilustrační foto.

Poradny na Vysočině pomáhají lidem závislým na internetu i nakupování

Poradny pro gambling pomáhají těm, kteří mají potíže se sázením, s hráčstvím, přemírou času na internetu a jinými závislostmi, třeba i na nakupování. Terapeutické služby, informace a podporu poradny nabízí i rodinám lidí, kterých se problémy týkají. Své pobočky mají v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě a ve Žďáře nad Sázavou.

Demonstrace proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi v Minsku, 30. srpna 2020

Diktátor má narozeniny. Bělorusové vyšli do ulic na protest proti Lukašenkovi

V centru běloruské metropole Minsku přišly v neděli opět desítky tisíc lidí protestovat proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Ministerstvo vnitra k večeru oznámilo zadržení 140 osob, podle lidskoprávní organizace Vjasna je zadržených na 200. Vše se ale obešlo bez velkého zásahu proti demonstrantům. Protesty s účastí tisíců lidí se podle běloruských webů opět konaly také v dalších městech.

1Foto:Deník/Štěpánka saadouni a archiv Zdeňka Balouna

Zdeněk Baloun: Opilé nás nedostanou

Zdeněk Baloun z Havlíčkova Brodu vydržel bez pití víc než čtvrt století a věří, že to tak bude nadosmrti. Je členem takzvaného Klusu, neboli Klubu lidí usilujících o střízlivost. Cílem klubu je pomáhat bývalým pacientům protialkoholních léčeben poprat se se závislostí a vydržet abstinovat. Hymna klubu zní: „Už toho bylo dost naše loď dobrý kurz má. Opilé nás už nedostanou.“  

Brankář Jiří Mašek

Brankář zvládl rakovinu a závislost. Z bahna ho vytáhl i fotbal

Ivan Hlinka, proslulý to hokejový bard, říkával, že má funkcí jak japonská kalkulačka. Angažoval se u reprezentace, na svazu, v Litvínově, zkrátka kde to šlo. Jiří Mašek, svérázná, ale (pozor) i všeobecně respektovaná osobnost fotbalu v Královéhradeckém kraji, je na tom podobně. „Možná proto jsme s mojí paní tak dlouho, jsme si vzácní,“ usmívá se pětačtyřicetiletý chlap, jehož životní story vydá na knížku.  

Běhání je určitě zdravé. Může se ale také změnit v nebezpečnou drogu.

Běh jako droga. Trénujete ještě zdravě?

Na začátku je nápad začít běhat. Poprvé to bolí, podruhé také, ale pak vás to postupně chytne. Běh vám přináší radost, vidíte zlepšení a je to příjemný únik po náročném dni. Jenže se to může také zvrtnout. Kde končí láska k běhu a začíná závislost?

Americký prezident Donald Trump

Budeme chránit americký způsob života, uvedl Trump. Protesty pokračují

Americký prezident Donald Trump v sobotním projevu ke Dni nezávislosti slíbil ochraňovat americké hodnoty a mluvil o porážce radikální levice, marxistů nebo anarchistů uvnitř Spojených států. USA si svůj největší svátek připomněly v době, kdy zemi trápí pandemie covidu-19 a některé státy hlásí rekordní počty nově nakažených. Podle Trumpa ale Američané udělali pokrok ohledně potírání nákazy.

Moderátor Luboš Xaver Veselý.

Do Rady České televize byli zvoleni Lipovská, Veselý a Matocha

Poslanecká sněmovna parlamentu ČR dnes zvolila v druhém kole tajné volby jako nové členy Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a rozhlasového a internetového moderátora Lubomíra Veselého, který sám sebe označuje jako Xaver.

Vlevo maďarský premiér Viktor Orbán, vpravo poslanec Lajos Kósa

V Maďarsku není demokracie, říká organizace z USA. Polsko prý míří týmž směrem

Maďarsko již není demokratickou zemí a stalo se "hybridním režimem", Polsko se ubírá stejným směrem. Tyto závěry vyplývají z hodnotící zprávy americké nevládní organizace Freedom House, která monitoruje úroveň demokracie a vlády práva ve 29 státech východní Evropy a Střední Asie. Podle ní se v regionu odehrává "ohromující pád demokracie", který má za následek, že v něm zůstává nejméně demokracií od začátku měření v roce 1995. Česko naopak podle zprávy patří k posledním plně demokratickým zemím v postkomunistické Evropě i přes zhoršení týkající se mimo jiné nezávislosti médií.

S testováním uživatelů návykových látek na covid-19 začalo v pondělí Kontaktní centrum RIAPS Trutnov.

Narkomani jsou zvýšeně ohroženou skupinou. Rozjelo se jejich testování

S testováním uživatelů návykových látek a pracovníků na covid-19 začalo v pondělí nízkoprahové zařízení RIAPS v Trutnově. Zapojilo se do projektu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. „V pondělí a úterý jsme otestovali čtyři klienty a dva pracovníky. Zatím byly všechny testy negativní,“ říká vedoucí Kontaktního centra RIAPS v Trutnově Ondřej Čalovka.

Pomůcky pro výrobu a aplikaci drog. Ilustrační foto

Koronavirus mezi narkomany: Studie zmapuje šíření nákazy mezi závislými lidmi

V Česku by měla v pondělí začít studie, která má zjistit výskyt a šíření nákazy novým koronavirem u lidí se závislostmi na drogách a u pracovníků, kteří jim pomáhají. Testovat se budou klienti a personál adiktologických služeb. Využijí se k tomu rychlotesty ke zjištění protilátek z kapky krve. Vyšetření by se měla pak pravidelně opakovat, a to nejméně do června. Informace o studii s názvem ADI-COVID-19 zveřejnilo na webu Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

Protest polských soudců a právníků

Soud EU nařídil Polsku přerušit činnost komory, která trestá soudce

Soudní dvůr Evropské unie dnes nařídil Polsku pozastavit činnost nové disciplinární komory nejvyššího soudu. Nejvyšší unijní justiční instance tak vyhověla žádosti Evropské komise (EK), aby ve věci vydala předběžné opatření. Soudci již v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost svého disciplinárního orgánu na politické moci.