Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Prodavač na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan) nabízí modré a žluté balonky 23. srpna 2022, den před oslavami výročí nezávislosti Ukrajiny

Ukrajina si připomíná výročí nezávislosti. Obává se ruských náletů a střel

Ukrajina si dnes připomíná výročí své nezávislosti, úřady ale v obavě ze zesílení ruských útoků a náletů zakázaly hromadné akce. Namísto tradiční vojenské přehlídky se v centru Kyjeva koná výstava zničené ruské vojenské techniky. Kromě Dne nezávislosti připadá na dnešek ještě jedno výročí - právě před půl rokem, 24. února, začala ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina invazi na Ukrajinu, která si podle odhadů vyžádala desítky tisíc životů a miliony lidí vyhnala z domovů.

Internetové hazardní hry. Ilustrační snímek

Jak řešit závislost? Gambler strhne do dluhů až osm dalších, varuje expertka

Češi se potýkají s množstvím závislostí. Nejčastěji na tabáku a alkoholu, ale čím dál častější je i gamblerství, tedy závislost na hazardních hrách, která stoupá díky lehce dostupnému online hazardu. Do dluhů dokáže strhnout celou rodinu. „Když člověk hrával v herně, cestou do bankomatu pro další peníze si mohl rozmyslet, zda ještě bude pokračovat. U online hazardu je vše mnohem rychlejší,“ říká v rozhovoru pro Deník odbornice na závislosti a jejich léčbu Eva Aigelová z Katedry psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Senioři a finance - Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Finanční pomoc pro důchodce. Co všechno letos od státu dostanou

Senioři patří ke skupinám obyvatel, které nynější vysoká inflace poškozuje nejvíce. Potvrzují to nové výzkumy i zkušenosti pracovníků poradenských linek. Desítky důchodců se denně obracejí pro radu například na společnost Život 90. „Nejčastěji našim klientům pomáháme s žádostmi o příspěvek na bydlení, případně o pomoc v hmotné nouzi,“ uvedla Aneta Šebková z Života 90. 

Sídlo Evropské komise v Bruselu na snímku ze 7. prosince 2020.

Vláda možná požádá EK o půjčku 350 miliard. Chce snížit závislost na Rusku

Vláda uvažuje o tom, že požádá Evropskou komisi (EK) o půjčku 14,3 miliardy eur (asi 350 miliard korun). Peníze by měly jít mimo jiné na investice, které by Česku pomohly snížit energetickou závislost na Rusku. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Stát by půjčkou od EK získal peníze výhodněji, než kdyby si půjčoval sám.

Nikotinové sáčky. Ilustrační foto.

Chuť přebíjí strach ze závislosti. České děti si oblíbily nikotinové sáčky

Zatímco klasické cigarety zapáchají a na roličce papíru napěchované tabákem nejsou nic extra, nikotinové alternativy táhnou. A zejména nejmladší generaci, která našla zálibu v nikotinových sáčcích i elektronických cigaretách. To, co jim mělo sloužit jako pomůcky při odvykání kouření cigaret, vyvolává podle odborníků další závislost.

Žatec přivítal účastníky cyklo-běhu proti drogám.

FOTO: Žatec přivítal účastníky cyklo-běhu proti drogám

Po dvouleté covidové přestávce do Žatce dnes znovu zavítala jedna z etap celorepublikového Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog. Účastníky cyklo-běhu na náměstí Svobody přivítala starostka Žatce Zdeňka Hamousová, senátor Ivo Trešl a asi stovka dětí z místních škol.

Ilustrační foto.

Nebezpečná závislost? Z počítačových her je strašák zbytečně, míní odborník

Hráč ztratí ostatní zájmy, cítí jen nepřekonatelné nutkání hrát. Takzvaný gaming se pro něj stane nejdůležitější činností. Věnuje se mu stále intenzivněji, prodlužuje takto strávený čas a obsah her je stále extrémnější. Když se jim nemůže věnovat dostatečně dlouho, projevují se u něj abstinenční příznaky. Hráčství má dopad na běžný život. Škola, kamarádi, zájmy i práce ztrácejí na významu. Těmito znaky popisuje Národní centrum bezpečnějšího internetu na svých stránkách chorobnou závislost na počítačových a online hrách.

Premiér Petr Fiala

Nenecháme vás padnout, slíbil Fiala. Vláda chce kontrolovat klíčové elektrárny

Stát je tady od toho, aby v takto mimořádné krizové situaci nabídl pomocnou ruku, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v televizním projevu. Předseda vlády věří, že na druhou polovinu roku je stát připraven a že „společně vše zvládneme“. Slíbil, že pokud by v zimě došlo na kritický scénář, bude vláda schopna zajistit plyn do všech domácností.

Zástupci společnosti Teplárny Brno a ČEZ v pondělí podepsali memorandum o spolupráci při přípravě projektu. Hotovo by mohlo být za deset let. Na snímku premiér Petr Fiala a brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Vznikla dohoda kvůli horkovodu. Za miliardy má v Brně snížit závislost na Rusku

/FOTO/ Z velké části je Brno nyní při vytápění závislé na ruském plynu. Pomoci k větší soběstačnosti se má stát stavba horkovodu vedoucího z jaderné elektrárny Dukovany. Zástupci společnosti Teplárny Brno a ČEZ, pod který Dukovany patří, v pondělí podepsali memorandum o spolupráci při přípravě projektu. Hotovo by mohlo být za deset let.

V Horních Beřkovicích to žije, lidi baví kultura i sport

FOTO: Kulturní i sportovní akce. V Horních Beřkovicích to žije

Jen skončila „doba covidová“ a v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice to začalo opět žít naplno. Od dubna tohoto roku se především ve Vzdělávacím a výcvikovém centru protidrogové prevence (Multicentrum) PNHoB začaly střídat kulturní, vzdělávací, sportovní a společenské projekty.

Dvě ústecké neziskovky si díky Oranžovému kolu Nadace ČEZ přišly na 53 tisíc korun.

Dvě neziskovky si díky Oranžovému kolu Nadace ČEZ přišly na 53 tisíc korun

Nejen dobré a mnohdy exotické jídlo a pití a dobrá zábava pro děti i dospělé, ale i charitativní Oranžové kolo Nadace ČEZ čekalo na návštěvníky Family food festivalu v Ústí nad Labem. A stejně jako u stánků, tak i před dvěma oranžovými handbike se tvořila fronta zájemců pomoci dobré věci. Těch se do sedel na konec dostalo 488, což obnášelo 244 duelů pro dvě ústecké neziskové organizace, White Light I a DRUG - OUT Klub, a celkovou vyjetou částku 53 162 koruny.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek

Bek: Ruská agrese je šancí, jak EU zbavit závislosti na fosilních palivech

Ukrajina bude podle ministra Mikuláše Beka hrát klíčovou roli v českém předsednictví Evropské unii. „Jsou k tomu dobré důvody, včetně globální potravinové bezpečnosti,“ říká Bek. Dalšími tématy ale budou i dodávky plynu pro příští zimu nebo modifikace Zelené dohody i právní stát v Polsku a Maďarsku.

Lídři G7 během videokonference o Ukrajině v Elysejském paláci v Paříži 8. května 2022.

Lídři zemí G7 ukončí závislost na ruské ropě. Ve hře je i úplný zákaz

Představitelé skupiny nejsilnějších ekonomik G7 se v neděli zavázali ukončit závislost na ruské ropě, buď úplným zákazem nebo postupným ukončením dovozu. Po dnešní virtuální konferenci to lídři zemí skupiny uvedli v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. Skupina bude pokračovat v opatřeních proti ruským bankám, které jsou napojené na světovou ekonomiku a důležité pro ruský finanční systém.

Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předseda strany a premiér Petr Fiala

Vláda se chce energeticky osamostatnit od Ruska. Představí pětiletý projekt

Vláda chce v nejbližších týdnech představit komplexní pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti České republiky, řekl ve své kandidátské řeči na sobotním kongresu ODS její předseda a premiér Petr Fiala. Napravit má podle něj léta neřešenou závislost na fosilních palivech z Ruska a v horizontu pěti let republiku úplně vyvléci z ruské energetické smyčky.

Mladý střelec Rasošek Vojtěch Orct.

Fotbal je závislost, i proto jsem se po zranění vrátil, hlásí střelec Rasošek

/ROZHOVOR/ TJ Rasošky, tým hrající nejnižší soutěž na Náchodsku, o uplynulém víkendu sestřelil poslední Heřmánkovice jedenácti brankami! Velkou zásluhu na vysoké výhře (11:1) měl mladý útočník Vojtěch Orct. Teprve jednadvacetiletý borec zaznamenal hattrick, proto se zaslouženě stal kanonýrem víkendu. Jak utkání viděl a co dalšího na sebe práskl?

Jaderná elektrárna Dukovany.

Brno se chce zbavit závislosti na ruském plynu. V plánu je horkovod z Dukovan

Brno chce kvůli nejistotě ohledně dodávek ruského plynu oživit myšlenku na stavbu horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany do Brna. „Horkovod dlouhý přes čtyřicet kilometrů by stál odhadem miliardy korun, řekla v pondělí primátorka Brna Markéta Vaňková. Podle ní má projekt podporu premiéra Petra Fialy. Město o horkovodu jednalo s firmou ČEZ, která by mohla být investorem. Podobný projekt firma buduje z Temelína do Českých Budějovic.

Festival Jeden svět 2022 v Hraničáři jako první nabídne film Děti mlhy.

Jeden svět 2022 vyvrcholí v Hraničáři. Nabídne dokumenty i hudební kabaret

Tradiční festival působivých, teskných, někdy i humorných veřejnoprávních dokumentů na závažná témata z Česka i ze světa Jeden svět 2022 pořádá obecně prospěšná společnost Člověk v tísni dnes, tedy 5. den ve Veřejném sále Hraničář. Podtitul má Cestou svobody. Vstupné je 30 a 40 korun.

Profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Zapíjíte úzkosti? Je to vstupenka k nám, říká psycholog Michal Miovský

Problém závislostí u nás bral donedávna málokdo vážně. Covidová pandemie to ale podle profesora Michala Miovského, přednosty Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, úplně změnila. Nyní je jasné, že konzumace alkoholu ohrožuje více než desetinu populace. K tomu přidejte kouření, nadužívání léků a nelegální drogy. Adiktologové mají plné ruce práce a varují, že bude hůř.

Revolution train - protidrogová prevence. Ilustrační foto.

Krajský boj se závislostmi: poučit, pomoci, omezit nabídku i poptávku

Posilovat protidrogovou prevenci nejen na školách včetně rozvíjení navazujících oblastí chce Středočeský kraj. Je prý třeba reagovat na nástrahy doby kolem návykového chování, které ještě umocnila pandemie covidu: přibylo lidí s psychickým problémy, kteří mohou mít tendenci sklouzávat k nežádoucímu jednání.

Ilustrační foto.

Nejen proti šikaně. Kraj podpoří prevenci rizikového chování dětí a mládeže

Šikana, záškoláctví nebo různé typy závislostí patří mezi nejčastější rizikové typy chování dětí a mládeže. Řada neziskových organizací i škol proto realizuje preventivní programy, jejichž cílem je těmto projevům chování předcházet. Zlínský kraj letos tyto projekty podpoří částkou ve výši téměř 1,3 milionu korun.

Kniha Cesta do blikajícího pekla.

Pobyt v hernách s blikajícími automaty se podobá peklu, říká bývalá gamblerka

/ROZHOVOR/ Na první pohled pracovitá úřednice a vzorná matka. A na ten druhý? Tak začíná anotace knihy Šárky Medkové z Liberce, která si prošla závislostí na automatech. O své cestě z pekla začala nejdříve psát blog a její úsilí vyvrcholilo vydáním knihy. „I kdyby jen jeden člověk s gamblerstvím přestal díky mé knize, mělo její vydání smysl,“ řekla v rozhovoru pro Deník.

Země Evropské unie hledají náhradní zdroje plynu, který nyní nutně potřebují.

Evropská unie ruský plyn nechce. Náhradu ale nemá

Unie se rozhodla ukončit závislost na dovozu plynu z Ruska. Česko ale spolu s Lotyšskem pokrývá sto procent dovozu plynu dodávkami z Ruska. Výhodou Česka ale je, že na výrobě energie se plyn podílí jen desetinou.

Asistenční centrum pro uprchlíky v Praze

Česko uprchlíky zatím zvládá, uvedl Fiala. Vláda bude řešit další postup

Česko zatím zvládá příchod Ukrajinců utíkajících před válkou, ale musí řešit další postup, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Z Ukrajiny zatím přišlo do ČR přes 100 tisíc uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že vláda chce prodloužit lhůtu pro registraci uprchlíků, přispět krajům na jejich ubytování a posílit sociální systém. Lídři Visegrádské skupiny, kam patří i ČR, se s předsedou britské vlády Borisem Johnsonem shodli, že je třeba snížit energetickou závislost na Rusku.

Kniha Cesta do blikajícího pekla.

Pobyt v hernách s blikajícími automaty se podobá peklu, říká bývalá gamblerka

/ROZHOVOR/ Na první pohled pracovitá úřednice a vzorná matka. A na ten druhý? Tak začíná anotace knihy Šárky Medkové z Liberce, která si prošla závislostí na automatech. O své cestě z pekla začala nejdříve psát blog a její úsilí vyvrcholilo vydáním knihy. „I kdyby jen jeden člověk s gamblerstvím přestal díky mé knize, mělo její vydání smysl,“ řekla v rozhovoru pro Deník.

Rozvod, který není jednoduchý

Internet reaguje na Putina: vznikají vtipy, ale i mrazivá srovnání s minulostí

Vstup ruských vojenských jednotek na ukrajinské území a uznání nezávislosti separatistických oblastí (tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky) ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina vyvolaly nejen ostré nesouhlasné mezinárodní reakce, ale také posměch ze strany internetových humoristů, kteří začali situaci okamžitě komentovat.

Pohled z pardubické radnice

Zlobím se na Putina i obyčejné Rusy, že útok dopustí, říká Ukrajinka z Pardubic

Bezmoc, strach o blízké a zmar - takové jsou momentální pocity Ukrajinců žijících v Pardubickém kraji. Někteří popisují absolutní nepochopení nad kroky prezidenta Putina, část z nich si přeje, aby se jejich rodiny z Ukrajiny alespoň dočasně odstěhovaly do Česka. V případě potřeby přislíbil pomoc ukrajinským migrantům také Pardubický kraj.

Pohled z pardubické radnice

Zlobím se na Putina i obyčejné Rusy, že útok dopustí, říká Ukrajinka z Pardubic

Bezmoc, strach o blízké a zmar - takové jsou momentální pocity Ukrajinců žijících v Pardubickém kraji. Někteří popisují absolutní nepochopení nad kroky prezidenta Putina, část z nich si přeje, aby se jejich rodiny z Ukrajiny alespoň dočasně odstěhovali do Česka. V případě potřeby přislíbil pomoc ukrajinským migrantům také Pardubický kraj.

Vojáci na rusko-ukrajinské hranici.

ON-LINE: Američané uvalí na Rusko tvrdé sankce. K Ukrajině míří další vojáci

Většina členů Rady bezpečnosti OSN v čele s USA odsoudila kroky Ruska, které v pondělí oznámilo uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslání "mírové mise" do Donbasu.  Ruská Státní duma nezávislost regionu oficiálně posvětila v úterý krátce před polednem. Ruští zákonodárci následně schválili nasazení vojsk v zahraničí. Státy EU se shodly na sankcích vůči Moskvě, později tvrdé sankce oznámily také Spojené státy. Ukrajinský prezident zvažuje naprosté přerušení diplomatických vztahů s Ruskem.

Lidé ve městech na ukrajinsko-ruské hranici denně žijí ve strachu. Někteří si na odstřelování zvykli, druzí raději utíkají pryč.

Putin uznal nezávislost republik na Donbasu. Nařídil armádě zahájit mírovou misi

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal oficiální uznání nezávislosti povstaleckých republik na ukrajinském Donbasu. O svém rozhodnutí, které přišlo na základě doporučení ruské rady bezpečnosti, informoval Putin během telefonátu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona i německého kancléře Olafa Scholze. Později ho také oznámil v televizním projevu. Ve večerních hodinách pak ruský prezident nařídil armádě zahájit misi, jejímž cílem má být podpora míru. Z Putinova výnosu není zřejmé, kdy mají ruské jednotky na východní Ukrajinu vstoupit, podotýkají agentury AP a DPA.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba odpovídá v Bruselu na dotazy novinářů během schůzky se šéfy diplomacií EU, 21. února 2022

EU má sankce proti Rusku připravené. Nasadí je v případě agrese

Evropská unie neuvalí na Rusko sankce kvůli současnému vyhrocení napětí, jak požaduje Ukrajina, neboť stále vidí nejlepší řešení v diplomatických jednáních. Tvrdé postihy jsou však připravené a záleží na vůli všech sedmadvaceti unijních států, za jakých okolností je zavedou. Po jednání s kolegy z ostatních členských zemí to dnes novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.Šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlásil, že předloží ministrům návrh na přijetí sankcí v případě, že Rusko uzná nezávislost separatistických oblastí na východě Ukrajiny.

"Zprvu mi nechutnalo. Okamžitě mne však dostaly jeho účinky. Najednou jsem byl chlap," říká muž

Chlast mi byl berličkou. Pak už zbyly jen deprese, říká abstinující alkoholik

/PŘÍBĚH/ Pravidelné řízení auta s hladinkou, nespolehlivost a agresivní chování, to byl výsledek několik dlouhých let trvající závislosti Martina K. Vztah k alkoholu přitom začal docela nenápadně. Když časem pochopil, že se po každé další sklence stává z nejistého chlapce bavič kolektivu, začal se s alkoholem čím dál více přátelit. To nakonec vyvrcholilo v celkové selhání organismu. „Cítil jsem se jako opilec a troska. Strašně jsem si přál, aby už někdo konečně přijel a sesbíral tu hrůzu, co ze mě zbyla,“ říká.