Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Protidrogový vlak.

Protidrogový vlak zastavil i v Uherském Hradišti

Unikátní vlaková souprava vyprávějící příběh o drogové závislosti, byla o víkendu k vidění na uherskohradišťském vlakovém nádraží. Šlo o protidrogový vlak Revolution Train se šesti stříbrnými obrněnými vagóny.

Preventivní akce pořádají městští strážníci pro děti v Brodě pravidelně.

Brodští strážníci mluvili s dětmi o drogách

Havlíčkův Brod - Další z řady preventivních akcí uspořádala městská policie v Havlíčkově Brodě. Ve spolupráci s primariátem psychiatrické léčebny pro léčbu návykových nemocí uspořádala již podruhé besedu pro děti ze základní školy v Havlíčkově Brodě. Jednalo se o besedu na téma závislost a unikání byla v tom, že s dětmi besedovali přímo pacienti psychiatrie, kteří se ze závislosti léčí.

Ilustrační foto

Nový projekt Krystal Help pomáhá při závislostech

Organizace Krystal Help se v Krnově už 18 let věnuje  uživatelům návykových látek formou K-centra a terénního programu. Nabízí i sociální poradenství a v posledních letech také pomoc adiktologické ambulance.

Šest vagónů, čtyři kinosály, osm interaktivních místností a skutečný příběh o drogové závislosti... To všechno v sobě ukrývá unikátní interaktivní protidrogový vlak, který v pondělí zastavil v České Třebové.

OBRAZEM: Unikátní vlak je prevencí proti drogové závislosti

Česká Třebová /FOTO/ - Šest vagónů, čtyři kinosály, osm interaktivních místností a skutečný příběh o drogové závislosti… To všechno v sobě ukrývá unikátní interaktivní protidrogový vlak, který v pondělí zastavil v České Třebové. 

Ilustrační foto

Školáky ničí závislost na mobilech. Skočili by i z okna

Ráno nedokázal vstát z postele a ze školy nosil stále horší známky. Když měl pochopit běžný slovní výklad, který nedoprovázel obraz, byl naprosto ztracený. Nepamatoval si z něho téměř nic. Lékař proto rodičům doporučil, aby chlapci omezili přístup k mobilu, internetu a sociálním sítím. Podobnými příznaky se totiž projevuje počínající digitální demence. Tedy porucha vnímání a poznávání, kterou má na svědomí dlouhodobá závislostí na digitálních médiích.

Protidrogový vlak.

Ve Třebové bude protidrogový vlak

Česká Třebová - Šest vagónů, čtyři kinosály, osm interaktivních místností a skutečný příběh o drogové závislosti… To všechno v sobě ukrývá unikátní interaktivní protidrogový vlak, který v pondělí 11. března zastaví v České Třebové.

Ilustrační foto.

Radnice pomůže postiženým dětem

Ostrov – Rodinám se zdravotně postiženými dětmi pomůže i letos ostrovská radnice. Na svém posledním zasedání zastupitelé odsouhlasili jednorázové příspěvky, které budou letos městský rozpočet stát sto osmdesát tisíc korun.

Šéf katalánského parlamentu Roger Torrent a katalánský prezident Quim Torra vyrazili do Madridu podpořit obžalované separatisty

V Madridu začíná soud s katalánskými separatisty. Jednání provází demonstrace

Ve španělském hlavním městě Madridu v úterý startuje soud s politiky, kteří se v roce 2017 podíleli na organizaci neúspěšného referenda za nezávislost Katalánska. Dvanáct mužů čelí obviněním z několika trestných činů a hrozí jim až pětadvacetiletý pobyt za mřížemi. Lídr tehdejší katalánské vlády Carles Puigdemont, který žije v belgickém exilu, bude souzen v samostatném procesu. 

Tomáš Kůdela popíše své další dobrodružství.

Plachetnici vyměnil za terénní auto, ale s vodou si i tak užil své

Opatov /FOTOGALERIE/ - Dobrodružství neprožívá jachtařský instruktor Tomáš Kůdela pouze na plachetnici. Jak to dopadne, když pro změnu nasedne do terénního auta a vydá se poznávat pevninu, to se dozvědí návštěvníci nejnovější z jeho cestovatelských přednášek. Kam jachtař své posluchače zavede, napoví název programu – Extrémní Island po vlastní ose.

Martin Van Fabián si u táborského soudu vyslechl rozsudek. Ten následně potvrdil i Vrchní soud.

Soud potvrdil rozsudek za pokus o vraždu

Tábor – Vrchní soud potvrdil rozhodnutí táborského soudu, který poslal Martina Van Fabiána v říjnu letošního roku na patnáct a půl roku za mříže za pokus o vraždu své známé.

Kancléř Vratislav Mynář.

Mynář se dopustil trestného činu, tvrdí právní analýza. Čelí trestnímu oznámení

Platforma Rekonstrukce státu podala trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Podle právní analýzy, kterou si platforma nechala vypracovat, se Mynář mohl minimálně ve dvou případech dopustit trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Jde o schůzku Mynáře s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a dopis kancléře tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefovi Baxovi. Podezřelým ze spáchání trestného činu může být i prezident, dodává Rekonstrukce státu.

Na běžkách v Deštném v Orlických horách.

Běžecké trasy jsou upraveny

Deštné v Orlických horách /FOTO/ - V úterý byly upraveny běžecké trasy rolbou z Deštného a Orlického Záhoří. A dočkají se i běžkaři v Říčkách.

Minutoví muži okupovali Chřiby i střelnici na Salaši.

Po Chřibech putovali nadšenci v historických uniformách amerických dobrovolníků

/FOTOGALERIE/ Za Starými Hutěmi, coby kamenem dohodil od památné, 150 let staré lípy, připomínající dřívější skelnou huť, se o první únorové sobotě odpoledne zastavuje skupinka nadšenců v historických uniformách někdejších amerických dobrovolníků, kteří v 18. století bojovali v Americké válce za nezávislost.

Vizualizace velké rakety Falcon.

Ve vesmíru bude rušno: Na Měsíc míří USA, Čína i Indie, ke hvězdám turisté

/VIDEO/ Nový rok, nové plány, nová očekávání a další „boj“ o prvenství. V čem? V nepolevujícím dobývání vesmíru. Pokud se o loňském roce z hlediska výzkumu mluvilo jako o přelomovém, letos rozhodně nepůjde jen o nějaké paběrkování. Naopak. Vesmírných projektů je požehnaně. NASA dokonce mluví o výjimečném roce. Američané se pokusí zbavit závislosti na ruské kosmické dopravě díky soukromníkům, Čína otevře vlastní stanici a člověk by se mohl přiblížit návratu na Měsíc.

Ilustrační fotografie.

Opravy silnic potrápí řidiče, ale přinesou komfort

Nové Město nad Metují - Také letos se v Novém Městě nad Metují chystá hned několik rekonstrukcí silnic. Na straně jedné opravy přinesou vyšší komfort jízdy po novoměstských komunikacích, na straně druhé však bude řidiče současně trápit několik uzavírek.

Rijád, Saudská Arábie. Ilustrační foto

Saúdská Arábie se změní. Plánuje investice za téměř 10 bilionů korun

Představitelé Saúdské Arábie seznámili širokou veřejnost s jejich záměrem provést rozsáhlou modernizaci infrastruktury své země. Ta bude součástí projektu Vize 2030, jehož hlavním cílem je zbavit během následující dekády toto arabské království závislosti na příjmech plynoucích z těžby ropy. Podle agentury Reuters má celková výše plánovaných investic dosáhnout hranice 427 miliard dolarů, tedy v přepočtu bezmála 10 bilionů korun.

Kancléř Vratislav Mynář.

Podvýbor pro justici: Mynářova komunikace se soudy? Nezávislost ohrožena nebyla

Komunikace prezidenta Miloše Zemana a Vratislava Mynáře s Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem neohrozila nezávislost těchto institucí. Uvedl to Sněmovní podvýbor pro justici. Ten však soudcům doporučil, aby podobné snahy o ovlivnění jejich činnosti hlásili předsedům svých soudů. Výkonná moc se má takových snah zdržet. Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Ilustrační foto.

Metr čtvereční za 24 korun. Růst cen zemědělské půdy prudce zpomalil

Růst průměrné tržní ceny zemědělské půdy byl loni nejpomalejší za posledních 14 let. Cena stoupla meziročně o 2,4 procenta na 24,1 koruny za metr čtvereční. V předchozích několika letech ceny rostly každý rok o více než desetinu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila poradenská a realitní společnost Farmy.cz, jež se specializuje na prodej farem a zemědělských nemovitostí.

Přemysl Maier je v herním světě jako doma.

Přemysl Maier: Závislost na hrách neexistuje. Jde o výplod moderní doby

/ROZHOVOR/ Dolní Benešov - Hraní na počítačích či různých konzolích je doménou zejména mladých lidí. V nadneseném slova smyslu by pro řadu z nich bylo snovým zaměstnáním, kdyby hráli hry a dostávali za to zaplaceno. O tom, že sen se někdy může stát skutečností, ví moc dobře šestadvacetiletý Přemysl Maier z Dolního Benešova na Opavsku. 

Ilustrační foto

Linka důvěry má kolem vysvědčení plno práce

Mladá Boleslav - Koncem ledna, nebo června každý rok nastává den, kdy se někteří žáci a studenti vrací domů se strachem. Někteří mají strach tak velký, že raději domů nejdou. Důvod? Známky na jejich vysvědčení neodpovídají představám jejich rodičů a následné tresty v nejrůznějších podobách.

Vratislav Mynář

Mynář má problém. Láska na něj podal trestní oznámení kvůli tlakům v justici

Senátor Václav Láska (SEN 21) dnes podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle politika se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Láska, který v oznámení vychází z aktuálních článků a rozhovorů se soudci v médiích, informoval o svém postupu v tiskové zprávě.

Proti závislostem nově pomáhají i na Hradecku.

Proti závislostem nově pomáhají i na Hradecku

Jindřichohradecko – Od prvního ledna působí terénní program Jihočeský streetwork PREVENT i v okrese Jindřichův Hradec. Své služby nově poskytuje v lokalitách České Velenice, Dačice, Třeboň, Kardašova Řečice a Jindřichův Hradec.

Ilustrační foto.

Boj s drogami sází na postupy, které mohou něco změnit

Střední Čechy – Prevence spojená s varováním před nebezpečím drog, ale i pomoc těm, kteří už „do toho spadli“ a nelegální návykové látky užívají s náruživostí, kterou držet na uzdě nedokážou (a leckdy vlastně ani nechtějí). Takové jsou plány na středočeský boj proti omamným jedům pro letošní a příští rok. Ukazuje to akční plán, na který kývli členové rady kraje – a jeho schválení doporučují zastupitelům.

Terapeutická komunita Salebra koupila Ranč u řeky. Jiří Hladík a jeho kolegové pomáhají lidem, kteří byli závislí na drogách k návratu do života bez závislosti.

Na ranči pomáhají od drog. Konečně ve svém

Tavíkovice /FOTOGALERIE/ - Lidem, kteří mají problémy s drogovou závislostí, pomáhá už osm let spolek Salebra ze Znojemska. Jeho spoluzakladateli jsou čtyřicetiletý psychoterapeut Jiří Hladík a Jitka Přibylová. Koncem loňského roku koupili bývalý Ranč u řeky nedaleko Tavíkovic. Každý rok tam šanci vrátit se do běžného života bez drog dostávají desítky především mladých lidí.

Roman Myška

Myška: Trénování dětí je pro mě radost

Nymbursko /ROZHOVOR/ - Je fotbalový nadšenec. Vzhlédl se v práci s dětmi a těm se věnuje. Roman Myška je fotbalový trenér, který navíc v rámci Grassroots trenéra mládeže FAČR navštěvuje vesnické kluby, aby ukázal, jak s dětmi správně pracovat a jak je trénovat.

Ilustrační foto.

Poplatky za psy se chovatelům vracejí v opravách a údržbě výběhů

Brno /ANKETA/ – Po novoročním zdražování energií se lidé v Brně dočkali alespoň jedné příjemné zprávy: poplatky za psy zůstávají letos ve všech městských částech stejné jako v uplynulých letech. Požadované sumy se ale v závislosti na rozhodnutí radních liší: nejméně platí obyvatelé Útěchova, násobně více pak například lidé v nedalekých Řečkovicích.

Ilustrační foto.

Hledání práci po padesátce? Dvě ženy z Ostravska to dokázaly

Ostrava – Je vám padesát nebo i více let a dostali jste v práci padáka? Pro většinu lidí to znamená velký životní zlom. Pokud se s ním chtějí vyrovnat, čeká je těžký boj o nové místo.Ale i ten může skončit úspěšně. Dokazuje to i příběh žen, které se svěřily se svými příběhy Deníku.

Ilustrační foto.

Hledání práci po padesátce? Dvě ženy z Ostravska to dokázaly

Je vám padesát nebo i více let a dostali jste v práci padáka? Pro většinu lidí to znamená velký životní zlom. Pokud se s ním chtějí vyrovnat, čeká je těžký boj o nové místo.Ale i ten může skončit úspěšně. Dokazuje to i příběh žen, které se svěřily se svými příběhy Deníku.

Rumunsko slavnostně převzalo předsednictví EU

Rumunsko převzalo předsednictví EU. Oficiální zahájení doprovázely protesty

Rumunská vláda ve čtvrtek slavnostně zahájila své předsednictví v Evropské unii. Otěže převzala v koncertním sále Athenaeum v Bukurešti od hlavních představitelů EU. Ti však pochybují, že Rumuni půlroční vládnutí zvládnou. Totéž si myslí i rumunský prezident. Oficiální zahájení provázely protesty.

Vítěz prezidentských voleb Felix Tshisekedi

Prezidentské volby v Kongu vyhrál opoziční kandidát. Výsledky vyvolávají napětí

Prezidentské volby v Demokratické republice Kongo (bývalý Zair) vyhrál opoziční kandidát Felix Tshisekedi. Nahradí tak současného prezidenta Josepha Kabilu, který odejde z funkce po 18 letech v úřadu. Pokud se vítězství potvrdí, bude Tshisekedi prvním vítězným kandidátem opozice od doby, co Demokratická republika Kongo získala nezávislost na Belgii, tj. od roku 1960. Volby měly být rovněž prvním demokratickým předáním moci v zemi od té doby. Informoval o tom server BBC. 

Ilustrační foto.

Hradeckým dětem slouží nový nízkoprahový klub charity

Jindřichův Hradec – Kompas. Pod takovým názvem se ve žluté budově č. p. 1306 na začátku hradecké ulice Archiváře Teplého (při směru chůze od Jarošovské ulice) skrývá nízkoprahový klub pro děti a mládež pod hlavičkou Farní charity Jindřichův Hradec.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Týnecká pošta omezila otevírací dobu

Týnec nad Sázavou – Méně času na vyřízení svých záležitostí, tedy například odesílání nebo přijímání listovních zásilek, mají obyvatelé na pobočce České pošty v Týnci nad Sázavou.