Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech.

Plně abstinovat dokáže po léčbě závislosti jen každý třetí pacient

Není to tak dávno, co oslavila svoje osmnácté narozeniny, ale už je plně závislá na alkoholu a potřebuje léčbu. Věk žen, které propadly lihovinám, vínu či pivu, se v posledních letech snižuje. Deníku to potvrdili i v Psychiatrické nemocnici (PN) v Dobřanech, kde absolvují léčbu jak lidé, kteří ji mají soudně nařízenu, tak ti, kteří přicházejí dobrovolně.

Ilustrační snímek

Náhrada za plyn? Břeclav řeší teplo z podzemních vrtů. Utopie, zní z opozice

Pro vytápění domácností či výrobu elektřiny může v Břeclavi posloužit tepelná energie ze země. Vedení tamní radnice nyní řeší možnou spolupráci s kolegy z Rakouska, zabývají se takzvanými geotermálními vrty. Slibují si od toho snížení závislosti na plynu. Město o tom informovalo minulý týden. Z opozice mezitím zaznělo, že vize je v současné době pouze utopií.

Ilustrační foto.

Náhrada za plyn? Břeclav řeší teplo z podzemních vrtů. Utopie, zní z opozice

Pro vytápění domácností či výrobu elektřiny může v Břeclavi posloužit tepelná energie ze země. Vedení tamní radnice nyní řeší možnou spolupráci s kolegy z Rakouska, zabývají se takzvanými geotermálními vrty. Slibují si od toho snížení závislosti na plynu. Břeclavští o tom informovali v minulém týdnu. Z opozice mezitím zaznělo, že vize je v současné době pouze utopií.

Nová Psychiatrická klinika ve FN Plzeň na Lochotíně byla slavnostně otevřena 22. 2. 2022

Lékař pečující o alkoholiky: Na nikoho nehledíme jako na beznadějný případ

V České republice je podle statistik přes milion lidí na hraně rizikové konzumace alkoholu. I proto se celý únor konal už 11. ročník kampaně Suchej únor, tentokrát s heslem Nepít je umění. „Fandím jí. Považuji ji za skvělou příležitost, jak dostat téma alkoholu do širšího povědomí,“ říká vedoucí lékař Oddělení léčby závislostí Psychiatrické kliniky FN Plzeň MUDr. Milan Beniš.

Nemocnou Soňu doprovází psi na každém kroku a jsou připraveni okamžitě pomoci či pomoc zavolat.

Její tělo ničí lék padesátkrát silnější než heroin. Když ho však vysadí, zemře

Omračující chronické bolesti, které budí ze spaní a může je vyvolat i závan větru, jsou u Soni už 20 let denním chlebem. Lék fentanyl, který jí měl pomoci, však přestal zabírat, a naopak začal její utrpení zhoršovat. Vytvořila si na něm totiž závislost. Soňa je ale velkou životní bojovnicí a říká, že i ten nejzoufalejší život stojí za to žít. A to i kvůli jejím psům, kteří jí jsou věrnými asistenty.

Spisovatelka Hana Hindráková pochází z Trutnova. V současné době žije v Brdech.

Spisovatelka Hana Hindráková: Proč nedávat bonbony africkým dětem

Keňské pobřeží společně s tanzanským Zanzibarem se poslední dobou stalo oblíbeným místem českých turistů. Koho by nelákaly překrásné scenérie palmových hájů a zářivé zelenomodré odstíny Indického oceánu. S rostoucím počtem Čechů cestujících do Afriky se v tematicky zaměřených facebookových skupinách často objevuje jedna a tatáž otázka. Co máme přivézt chudým africkým dětem? Bonbony? Omalovánky? Pastelky? Oblečení?

Ilustrační foto

Doživotní absťák. Z panáka na usnutí propadla Jana z Chrudimska těžké závislosti

Dvaačtyřicetiletá Jana z Chrudimska začala pít denně víno, zejména večer po práci chtěla mít trochu klidu. Trpěla nespavostí a alkohol jí k usnutí pomáhal. Jenže jeho dávky se zvyšovaly, a když kýžený spánek nepřišel ani po litru vína, přešla na tvrdý alkohol. Manžel nic nepozoroval, protože vodka není z dechu příliš cítit. Dcera a syn začali studovat v zahraničí a dům osiřel, což byl důvod k dalšímu popíjení. A pak už to šlo z kopce, ráz na ráz.

Kratom. Ilustrační foto

Regulace kratomu? Válek: Potřebuji zákon, objevují se stále nové návykové látky

Nový legislativní rámec ohledně rizikových přírodních látek netrpělivě vyhlíží ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Návrh pravidel připravují experti na drogovou problematiku v čele s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. Umožní například regulovat prodej kratomu a mimo jiné vymezí i podmínky trhu s konopím. „Na trhu se objevují stále nové látky, třeba přírodní z jihoamerických pralesů. Potřebujeme legislativu, která bude pružně reagovat,“ řekl Válek pro Deník.

Videohry v Unii dnes hraje 73 procent dětí ve věku šest až deset let a do věku 14 let je to dokonce 84 procent. Tyto hry ale mohou kvůli své nabídce placených služeb způsobit dětem a mladistvým závislost na hazardním hraní (gamblingu)

Nebezpečný hazard: Poslanci žádají Brusel, aby řešil rizika spojená s videohrami

Evropský parlament sice nemá zákonodárnou iniciativu, nemůže tedy navrhovat evropské zákony, respektive evropské směrnice, ale u problémů, které pokládá za obzvlášť závažné, může vyzvat Brusel, tedy Evropskou komisi, aby se danou záležitostí zabývala. Na svém posledním lednovém zasedání ve Štrasburku odhlasoval Evropský parlament velkou většinou hlasů zprávu Evropské komisi, v níž žádá o ochranu především dětí, ale i dalších uživatelů videoher.

Amela si díky svým vdaným kamarádkám uvědomila, že by se také chtěla stát matkou.

Nechala si zmrazit vajíčka, chce mít dítě podle svých představ a podmínek

Kariéra, nebo rodina? To je otázka, kterou si klade mnoho mladých žen pomýšlejících na mateřství. Úspěšná americká realitní magnátka Amela Smailbegovic má ve svých prioritách jasno. Kariéru staví na jasné první místo. Zároveň však pocítila touhu po dítěti. Zvolila tak poněkud svérázné řešení.

Hejtman MS kraje Ivo Vondrák na snímku vpravo, vlevo premiér Andrej Babiš. Ilustrační snímek z vládní návštěvy v Ostravě.

Babiš je nevinen. Jak reagoval Vondrák a další politici Moravskoslezského kraje?

/DOPLNĚNO/ Pražský městský soud nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Jaké jsou první reakce v našem regionu? Hlasy významných politiků z Moravskoslezského kraje postupně aktualizujeme.

Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Petr Winkler.

Nezřízené pití člověku umí sebrat roky života. Co na to vaše předsevzetí?

Omezit pití alkoholu patří k poměrně častým novoročním předsevzetím. Pokud se někdo po silvestrovských oslavách probudil s hlavou jako střep, tahle myšlenka se dostaví sama. Na posilvestrovské bolení nicméně už po týdnu mnozí zvolna zapomínají - stejně jako na následné odhodlání dostat pití víc pod kontrolu.

Předseda liberální strany SaS Richard Sulík (vlevo) s prezidentem Gašparovičem

Slováci už nebudou platit koncesionářské poplatky. Kritici: Hrozí zestátnění

Slováci nebudou od léta příštího roku platit koncesionářské poplatky. Dva dny před Vánocemi to schválil slovenský parlament. Rozhodnutí ale mnohé zaskočilo, včetně vedení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Instituce bude nově placená ze státního rozpočtu. Někteří kritici rozhodnutí se obávají, že RTVS tak přijde o nezávislost od vládnoucí garnitury.

Lenka Dvořáková trpí dětskou mozkovou obrnou.

Těžce postižení lidé nevyjdou s penězi. Jurečka zvažuje nový příspěvek

Pětatřicetiletá Lenka Dvořáková s dětskou mozkovou obrnou se v patnácti letech odstěhovala z rodných jižních Čech do Prahy. Je na vozíku a chtěla se naučit žít samostatně. Nechce totiž, aby poté, až tu její rodiče nebudou, skončila v ústavním zařízení. Po studiu se stala korektorkou. Podařilo se jí získat bezbariérový magistrátní byt a využívá služeb osobní asistentky.

Karel Nešpor

Psychiatr Karel Nešpor: Alkohol může způsobit rakovinu i pokles inteligence

Rozhovor s psychiatrem Karlem Nešporem, známým propagátorem střízlivosti, jsme si domluvili už před Vánoci. Plánované téma byl blížící se Suchý únor. A já se zmínila, že se těším na rady pana doktora, protože přes svátky toho alkoholu popiji víc než jindy. Tím jsem ovšem Karla Nešpora trochu nadzvedla ze židle, pokud se to dá říct o člověku, který je nesmírně klidný, každou chvíli se směje a terapii smíchem využívá i při léčbě alkoholiků.

Nadměrná konzumace alkoholu není výjimkou ani u seniorů.

Nadměrná konzumace alkoholu se nevyhýbá ani našim starším spoluobčanům

Pokud máte dojem, že užívání alkoholu je ve velké míře záležitostí lidí ve středním věku, že závislost na alkoholu či jiných látkách se může týkat jen mladých dospělých, kteří hojně navštěvují restaurace různých „cenových skupiny“ jste na omylu. Nadměrné užívání alkoholu vedoucí k rozvoji závislosti se všemi „nepříjemnostmi“, které tuto diagnózu provází, se nevyhýbá ani našim starším spoluobčanům.

Příznivci nezávislosti Skotska s vlajkami před budovou britského nejvyššího soudu v Londýně, který nedovolil uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, 23. listopadu 2022

Skotsko nesmí bez souhlasu Londýna vypsat referendum o nezávislosti, uvedl soud

Skotsko nemůže uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, rozhodl britský nejvyšší soud. Podle agentury Reuters představuje verdikt neúspěch pro skotské nacionalisty, kteří plebiscit plánovali na příští rok. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že je rozhodnutím soudu zklamaná, bude ho ale respektovat.

Sběratel hokejových kartiček Lukáš Koukal a jeho království

Sbírání hokejových karet se stalo závislostí. Vše odstartoval Mike Richter

Sbírání hokejových karet ho nadchlo už v osmi letech, kdy se mu do ruky dostala první kartička. Byl na ní brankář New Yorku Rangers Mike Richter. Dodnes ji má šestatřicetiletý Lukáš Koukal z Teplic schovanou ve speciálním albu věnovaném tomuto legendárnímu gólmanovi. Kromě ní vlastní ještě dalších 50 tisíc karet, jejichž hodnota je prý nevyčíslitelná. Poslední dobou čím dál častěji sní o tom, že si otevře svůj krámek s milovaným artiklem. 

Český premiér Petr Fiala.

Svoboda je křehká, musíme za ni bojovat, varoval premiér Petr Fiala v debatě

Česká republika si dnes připomíná dvě významné události našich dějin – protesty studentů proti nacistické okupaci, jejich násilné potlačení, popravy studentů a uzavření vysokých škol roku 1939 a události vedoucí k pádu komunistického režimu o padesát let později. Premiér Petr Fiala (ODS) v Debatě Deníku řekl, že oba svátky ukazují, jak jsou svoboda, demokracie a nezávislost křehké a že za ně musíme být připraveni bojovat.

Pokud máte vy, nebo někdo blízký problém se závislostí, obraťte se na  Spolek Světlo Kadaň. Ten působí v našem regionu už 25 let.

Pokud máte vy, nebo někdo blízký problém se závislostí, pomůže vám Světlo Kadaň

Spolek Světlo Kadaň je nestátní neziskovou organizací, která působí v našem regionu 25 let. V Chomutově poskytujeme, kromě služeb K-centra a Terénních programů i služby Poradny Světlo, která není součástí K-centra. Naší cílovou skupinou jsou osoby nad 15 let s látkovou i nelátkovou závislostí, rodinní příslušníci a osoby blízké.

Trutnovský závod Vitesco Technologies Czech Republic vybudoval horkovod a 9. listopadu se připojil na teplárenskou síť Elektrárny Poříčí.

Trutnovská továrna skoncovala se závislostí na plynu, postavila vlastní horkovod

Soběstačnost a nezávislost na ruském plynu přinese trutnovské továrně Vitesco Technologies, která zaměstnává dva tisíce lidí, přechod na teplárenskou síť. Firma investovala třicet milionů korun do vybudování horkovodu a minulou středu se poprvé připojila na teplo z trutnovské Elektrárny Poříčí. Podle vedení firmy to znamená unikátní moment, který by mohl být inspirací i pro další průmyslové podniky.

O závislostech jsme hovořili s lékařem a psychoterapeutem Vojtěchem Prášilem přímo v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr na Českokrumlovsku.

Kratom je nebezpečný, ovlivňuje játra i tep, tvrdí lékař z Červeného Dvora

Pětatřicetiletý lékař a psychoterapeut Vojtěch Prášil z oddělení 3D při Psychiatrické léčebně v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku zahajoval svou kariéru v pražské Psychiatrické léčebně v Bohnicích. V současnosti spolupracuje také s českobudějovickou organizací Prevent v rámci ambulantních adiktologických služeb. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal o závislosti na drogách a trendech mezi narkomany.

Automaty s technickým konopím, CBD výrobky i kratomem v Českých Budějovicích

Návykový prášek. Kratom je nebezpečný, ovlivňuje játra i tep, varuje lékař

Pětatřicetiletý lékař a psychoterapeut Vojtěch Prášil z oddělení 3D při Psychiatrické léčebně v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku zahajoval svou kariéru v pražské Psychiatrické léčebně v Bohnicích. V současnosti spolupracuje také s českobudějovickou organizací Prevent v rámci ambulantních adiktologických služeb. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal o závislosti na drogách a trendech mezi narkomany.

Kratom. Ilustrační foto

Kratom dejme pryč od dětí. Automaty musí z ulic, volají zastánci regulace

Zvažovaný zákaz návykové exotické látky kratom jen otevře nový černý trh. Navíc postaví tisíce lidí, kterým terapeutické účinky kratomu pomáhají, do role kriminálníků. To tvrdí příznivci této látky. Shodují se s protidrogovým koordinátorem, že mladistvým do rukou nepatří. Bojují za regulaci.

Cílem Poradny Světlo je snižování zdravotních i sociálních rizik spojených se závislostmi.

Cílem Poradny Světlo je snižování rizik spojených se závislostmi

Spolek Světlo Kadaň je nestátní neziskovou organizací, která působí v našem regionu 25 let. V Chomutově poskytujeme, kromě služeb K-centra a Terénních programů i služby Poradny Světlo, která není součástím K-centra. Naší cílovou skupinou jsou osoby nad 15 let s látkovou i nelátkovou závislostí, rodinní příslušníci a osoby blízké.

Prezidentský kandidát Karel Janeček

Karel Janeček chce voliče oslovit nezávislostí, otevřeností i pravdivostí

Nezávislostí, otevřeností i pravdivostí chce oslovit voliče kandidát na prezidenta Karel Janeček. Do lednové prezidentské volby se chce přihlásit díky dostatečnému počtu podpisů voličů, zároveň plánuje oslovit i senátory. Podnikatel Janeček to řekl v rozhovoru s ČTK. Je přesvědčen, že dokáže spojit hluboce rozdělenou společnost. Ve funkci prezidenta by lidi inspiroval k dosažení změn, o kterých mluví. Je mezi nimi mimo jiné i větší pohyb.

Sexuální asistentka proškolená organizací Freya Vladana Augstenová

Jako sexuální asistentka pomáhá seniorům. Bojujeme s předsudky, říká Augstenová

Když jeden člověk požádá o dotek a druhý mu ho poskytne, pomůže to. To by mohlo být krédo sexuálních asistentek pracujících s lidmi majícími tělesné nebo psychické problémy. „Práce s tělem nejenže posiluje jejich sebevědomí, ale povoluje křeče a svalové dysfunkce,“ říká v rozhovoru s Deníkem sexuální asistentka Vladana Augstenová.

Adiktologická konference v Nesuchyni.

Adiktologická konference: Pomoc lidem se závislostmi pokročila

/FOTOGALERIE/ Čtvrtstoletí (proti)drogové politiky ve Středočeském kraji byl název adiktologické konference, kterou v úterý 4. října a ve středu hostil hotel Lions v Nesuchyni. Hned první den mimo jiné zaznělo, že k hlavním problémům, které adiktologové pomáhají řešit, nepatří jen drogy, veřejností zpravidla vnímané jako největší hrozba.

Adiktologická konference v Nesuchyni.

Adiktologická konference: Pomoc lidem se závislostmi pokročila

/FOTOGALERIE/ Čtvrtstoletí (proti)drogové politiky ve Středočeském kraji byl název adiktologické konference, kterou v úterý 4. října a ve středu hostil hotel Lions v Nesuchyni. Hned první den mimo jiné zaznělo, že k hlavním problémům, které adiktologové pomáhají řešit, nepatří jen drogy, veřejností zpravidla vnímané jako největší hrozba.

Adiktologická konference v Nesuchyni.

Adiktologická konference: Pomoc lidem se závislostmi pokročila

/FOTOGALERIE/ Čtvrtstoletí (proti)drogové politiky ve Středočeském kraji byl název adiktologické konference, kterou v úterý 4. října a ve středu hostil hotel Lions v Nesuchyni. Hned první den mimo jiné zaznělo, že k hlavním problémům, které adiktologové pomáhají řešit, nepatří jen drogy, veřejností zpravidla vnímané jako největší hrozba.

Adiktologická konference v Nesuchyni.

Adiktologická konference: Pomoc lidem se závislostmi pokročila

/FOTOGALERIE/ Čtvrtstoletí (proti)drogové politiky ve Středočeském kraji byl název adiktologické konference, kterou v úterý 4. října a ve středu hostil hotel Lions v Nesuchyni. Hned první den mimo jiné zaznělo, že k hlavním problémům, které adiktologové pomáhají řešit, nepatří jen drogy, veřejností zpravidla vnímané jako největší hrozba.

Adiktologická konference v Nesuchyni.

Adiktologická konference: Pomoc lidem se závislostmi pokročila

/FOTOGALERIE/ Čtvrtstoletí (proti)drogové politiky ve Středočeském kraji byl název adiktologické konference, kterou v úterý 4. října a ve středu hostil hotel Lions v Nesuchyni. Hned první den mimo jiné zaznělo, že k hlavním problémům, které adiktologové pomáhají řešit, nepatří jen drogy, veřejností zpravidla vnímané jako největší hrozba.

Sledování porna. Ilustrační foto.

Vědci zkoumali muže, kteří často sledují porno. Ničí jim partnerský život

Na porno se dívá i pětkrát denně. „Asi jo. Asi na tom jsem závislý,“ svěřil se sedmadvacetiletý Jakub z Brna. Příjmení vzhledem k tématu veřejně sdělit nechce, redakce jej však zná. Jakub v tom ani zdaleka není sám. Zkušenost se sledováním pornografie ve studii z roku 2018 přiznalo pětadevadesát procent mužů. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně proto provedli výzkum, který mapuje osudy třiadvaceti, kteří vyhledali kvůli nadměrnému sledování pornografie pomoc.

Sledování porna. Ilustrační foto.

Propadl sledování porna: Nejdřív zábava, pak už jen zvyk, popisuje muž z Brna

Na porno se dívá i pětkrát denně. „Asi jo. Asi na tom jsem závislý,“ svěřil se sedmadvacetiletý Jakub z Brna. Příjmení vzhledem k tématu veřejně sdělit nechce, redakce jej však zná. Jakub v tom ani zdaleka není sám. Zkušenost se sledováním pornografie ve studii z roku 2018 přiznalo pětadevadesát procent mužů. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně proto provedli výzkum, který mapuje osudy třiadvaceti, kteří vyhledali kvůli nadměrnému sledování pornografie pomoc.

Sledování porna. Ilustrační snímek

Bez erekce i zájmu. Porno může mužům zničit partnerský život, tvrdí vědci

Na porno se dívá i pětkrát denně. „Asi jo. Asi na tom jsem závislý,“ svěřil se sedmadvacetiletý Jakub z Brna. Příjmení vzhledem k tématu veřejně sdělit nechce, redakce jej však zná. Jakub v tom ani zdaleka není sám. Zkušenost se sledováním pornografie ve studii z roku 2018 přiznalo pětadevadesát procent mužů. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně proto provedli výzkum, který mapuje osudy 23 mužů, kteří vyhledali kvůli nadměrnému sledování pornografie pomoc.

Připomínka Dne nezávislosti Ukrajiny na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm ve středu 24. srpna 2022.

VIDEO: Na frenštátském náměstí zazněla bolestná slova o Ukrajině

/FOTOGALERIE/ Vyhlášení nezávislosti Ukrajiny si připomněli ve středu 24. srpna odpoledne na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm uprchlíci z Ukrajiny a obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm a okolí. Akci zorganizovaly ukrajinské ženy, které ve Frenštátě pod Radhoštěm našly azyl, jejich akci podpořilo město.