Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Zaměstnanci společnosti Podané ruce pečují především o drogově závislé a jejich rodiny.

Stávkujeme: celorepublikový protest za služby pro závislé rozpoutalo Brno

Dlouhodobé pokusy o zrušení péče o lidi s různými závislostmi, nedostatečná finanční podpora protidrogového odvětví, odchod kvalifikovaných odborníků z Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky či jeho špatné vedení vyústily v celorepublikový protest. Připojili se k němu v úterý na mnoha místech pracovníci různých terapeutických zařízení. Na pár minut přestali poskytovat jejich služby. V Brně se do protestu zapojily tři nestátní organizace.

Zaměstnanci společnosti Podané ruce pečují především o drogově závislé a jejich rodiny.

Protest za služby pro závislé: Hrozí návrat do pravěku, zní ze Žďáru

Dlouhodobé pokusy o zrušení péče o závislé, nízká podpora protidrogového odvětví, odchod kvalifikovaných odborníků z úřadu vlády i špatné vedení odboru protidrogové politiky. Na to v úterý při celorepublikovém protestu upozorňovali pracovníci různých zařízení, kteří na patnáct minut přestali poskytovat své služby. Připojila se i zařízení na Vysočině.

Dlouhá izolace může vést k různým závislostem

Závislost nemusí být jen na drogách

Mnoho rodičů je dnes postaveno před nelehký úkol. Děti jsou k počítačům, mobilům, tabletům a jiným zařízením vedeny už od raně školního věku, což za našich generací nebylo. A místo učení se, hraní si venku nebo pěstování koníčků koukají do monitorů.

Mobilní aplikace

Žít podle aplikace je možné. Nejde to však bez rozpaků

Slovo „aplikace“ kdysi nejčastěji evokovalo výšivku na blůzce či přiložení pleťové masky v kosmetickém salónu. Dnes si jej nekompromisně přivlastnila takřka výhradně pro sebe technologická vymoženost, která postupně ovládá svět. Text přinesl oblíbený časopis Květy.

V Brodě a ve Žďáře se rozjíždějí nové terapeutické skupiny pro závislé.

Se závislostí na alkoholu či lécích pomůže terapeutická skupina ve Žďáře

Ve dvanácti letech jsem začal kouřit a pít, v patnácti jsem pak poprvé zkusil pervitin a marihuanu. Bavilo mě to kombinovat a kromě heroinu jsem ničemu neřekl ne. Takto to šlo až do mých třiadvaceti, kdy jsem přišel o řidičák a spolu s ním o možnost si drogy obstarat. Tam se to ve mně zlomilo a já si řekl, že je čas přestat, vzpomíná Martin z Havlíčkova Brodu.

Nad budovou krajského úřadu vlaje vlajka Ukrajiny.

Nad krajským úřadem vlaje modro-žlutá vlajka. Připomíná nezávislost Ukrajiny

Ukrajina slaví v úterý 24. srpna důležitý milník. Připomíná si totiž den vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu. K symbolické oslavě se přidává také Pardubický kraj. Na budově krajského úřadu totiž visí ukrajinská vlajka. A není to zdaleka jediné vstřícné gesto, které kraj vůči Ukrajině v posledních letech projevil.

Evropská unie a Ukrajina - Ilustrační foto

Na pardubické radnici zavlaje ukrajinská vlajka. Podpoří nezávislost Ukrajiny

Vedení města Pardubice plánuje, že v úterý 24. srpna na budově radnice vyvěsí ukrajinskou vlajku jako připomínku 30. výročí nezávislosti této země na Sovětském svazu. Radnice tím zároveň chce, dle slov zastupitele Jana Hrabala, vyjádřit solidaritu s Ukrajinou, jejíž východní území čelí neustálé okupaci sousedícího Ruska.

Tomáš Zábranský

Zemřel Tomáš Zábranský. Vždy vyčníval, vzpomíná souputník z olomouckých let

Ve věku 52 let zemřel přední český odborník na problematiku závislostí, absolvent olomoucké univerzity Tomáš Zábranský. Vědec světového formátu, propagátor léčebného využití konopí, spoluzakladatel specializovaného adiktologického centra, muž mnoha zájmů a aktivit. V Olomouci v devadesátých letech působil mimo jiné také jako překladatel, hudebník či novinář. 

Určitá míra emočního jedení je přirozená a vrozená

Emoční přejídání. Zbavte se závislosti na jídle

Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.

Byli jsme vychováni k poslušnosti

Jsem tvůrce nebo oběť?

To je otázka, která se v časech pandemie intenzivně zviditelnila. Nakolik bereme zodpovědnost sami za sebe? Nakolik zodpovědnost naopak odevzdáváme druhým – rodičům, šéfům, doktorům, politikům? Jestli si neustále stěžujete na poměry a z problémů viníte všechny okolo, možná je načase změnit přístup k vlastnímu životu.

Pavel Rychetský

Rychetský: Výroky ministryně Benešové jsou nepřijatelné. Justice se ale ubrání

Výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) směrem k představitelům justice jsou nepřijatelné, justice se ale ubrání. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Benešová v reakci na jeho slova uvedla, že Rychetský vstupuje aktivně do politiky, předjímá rozhodnutí ÚS i Nejvyššího správního soudu (NSS) a mění své názory na volební zákon.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Jasný vzkaz do Londýna? Stoupenci nezávislosti Skotska získali většinu

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení referenda o vystoupení ze Spojeného království. Vyplývá to z průběžných výsledků voleb. Šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová už dala najevo, že referendum je odhodlána prosadit. To nechce připustit britský premiér Boris Johnson, jemuž ale Sturgeonová vzkázala, že zabránit plebiscitu by bylo absurdní. 

Demonstrace za nezávislost Skotska.

Skotsko opět vyhlíží po svobodě. Do voleb zbývá měsíc

Už za měsíc 6. května se budou konat skotské volby. Kampaň je v plném proudu. Tak jako vždy v posledních letech je jejím hlavním tématem nezávislost. Jenže ani letos to zatím pro skotské bojovníky za svobodu na Londýně nevypadá příliš dobře.  

Na snímku vpravo je Jan Pokluda, psycholog a psychoterapeut.

Lidé přicházejí o práci, lockdown vede k depresím, říká psycholog Pokluda

Pomoc lidem se závislostmi i jejich blízkým, to nabízí zaměstnanci terapeutického centra Podaných rukou také Vyškovanům v místní pobočce. Podporu nacházejí i u psychologa a psychoterapeuta Jana Pokludy. Ten si všímá v souvislosti s protiepidemickými opatřeními nárůstu zájmu klientů. „V posledních měsících mezi klienty vnímáme ve zvýšené míře deprese,“ popisuje Pokluda v rozhovoru pro Vyškovský deník.  

Ilustrační snímek

Skrytá droga

I obyčejná bolest zad nebo končetin může vést k závislosti na lécích. Rizikovými faktory jsou ale i stres nebo nespavost. Důležité je včas vyhledat odbornou pomoc, aby se nedostavily halucinace nebo dokonce epileptický záchvat.

Ilustrační foto.

Závislosti na počítači a mobilu? Je to jen začátek, říkají odborníci na Vysočině

Manžel býval velice společenský člověk se spoustou zájmů. Než přišel koronavirus a on přestal chodit do práce. Teď jen sedí u počítače a hraje hry. Nemyslím si, že by šlo o neškodnou zábavu. Zavře se v pokoji a nechce, aby ho někdo rušil. Rodina ho vůbec nezajímá, nemá čas na mě ani na děti. Úplně tomu propadl. Už to vůbec není ten člověk, kterého jsem znala,“ postěžovala si paní Marcela ze Žďáru nad Sázavou, která si nepřála zveřejnit své příjmení.

Rodiče často nevědí o rizicích internetu ani o tom, co jejich děti na sociálních sítích dělají.

Závislost na internetu může být velmi nebezpečná, varuje rodiče psychoterapeut

Kdo dnes nemá profil na sociálních sítích, jako by nebyl. S jejich rozmachem se ale objevují i nebezpečné výzvy, které jdou ruku v ruce se závislostí na internetu. Psychoterapeut Pavel Němčík upozorňuje na to, že rodiče často nevědí o rizicích internetu ani o tom, co jejich děti na sociálních sítích dělají. „Myslím, že na internetu jsme dnes svým způsobem již závislí všichni,“ říká.

Café Evropa: Vláda práva v EU – jak udržet demokracii

VIDEO: Vláda práva v EU – jak udržet demokracii s hostem Věrou Jourovou

Dodržování zásad právního státu je, společně s demokracií, rovností a dodržováním lidských práv, jednou ze základních hodnot Evropské unie. V posledních letech však můžeme u některých členských států pozorovat jistou neochotu tuto hodnotu respektovat a chránit, a to zejména ze strany Polska a Maďarska, proti kterým bylo v důsledku takového jednání v letech 2017 a 2018 spuštěno řízení, které může vyústit až v odebrání určitých práv spojených se členstvím v Unii.

Následná péče Kolping v Brně

Šance žít normální život. Klientům v Brně pomáhá nová služba

Jak si najít novou práci a dostupné bydlení poté, co ukončí léčbu v psychiatrické nemocnici či skončí nárok na chráněné bydlení? Jak komunikovat s úřady a jak si uspořádat denní program? To řeší s klienty trpícími závislostí a současně duševním onemocněním v Následné péči Kolping v Brně, na jehož vznik přispěly podstatnou částkou peníze z fondů EU.

Petr Kolman: Opakování, které neprospívá

Ve svém příspěvku chci poukázat na dosud opomíjený aspekt, že v ČR je možné opakované jmenování téže osoby ústavním soudcem. Zastávám názor, že člověk vykonávající tuto funkci by v ní měl být ustaven pouze jednou. Doba 10 let je pro výkon této mimořádné funkce dostatečně dlouhá.

Drogy - Ilustrační foto

Čeští narkomani stárnou. Vede hlavně zneužívání léků

Současní padesátníci mají daleko více zkušeností s drogami, než měli stejně staří lidé před třiceti lety. Deníku to řekl vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Trend zvyšujícího se množství starších obyvatel, již během života poznali opojení pervitinem nebo marihuanou, potvrzují také terénní pracovníci.

Před hlavním vchodem do budovy České televize v Praze 17. listopadu 2020 demonstrovali lidé na obranu nezávislosti ČT a veřejnoprávních médií.

Před budovou České televize demonstrovaly desítky lidí za její nezávislost

Před budovou České televize se dnes odpoledne sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovaly proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii. Někteří politici prostřednictvím části Rady ČT podle nich šikanují vedení televize. Hodinový protest zakončilo troubení aut krátce před 15:00. 

Pochod nezávislosti ve Varšavě

Pravice přes zákaz oslavila nezávislost Polska. Varšavou prošly tisíce lidí

Tisíce lidí vyšly do ulic Varšavy v rámci Pochodu nezávislosti, který již několik let pořádá polská krajní pravice k výročí opětovného získání samostatnosti Polska v roce 1918. Někteří účastníci průvodu se střetli s policií, polská média hlásí i raněné. Policie řadu lidí zadržela. Starosta města pochod letos kvůli prudkému šíření koronaviru zakázal.