Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Herec Marek Němec se objevuje třeba v seriálu Poldové a nemluvně

My chlapi jsme občas tak hezky pitomí, říká herec Marek Němec

Marek Němec má obličej jako dělaný na kapitány. Jak hraje jednoho z nich, zrovna teď můžete vidět v seriálu Poldové a nemluvně. Marek je stejně vzorný otec jako kapitán Mlejnek. Kromě toho ještě hraje, režíruje a hlavně zakládá nové divadlo Terminus.

Michaela Duffková (uprostřed).

Autorka blogu Zápisník alkoholičky: Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán

/ROZHOVOR/ Se závislostmi bojuje spousta lidí nejen na Liberecku. Češi jsou největšími pijany piva na světě. Tuzemští mladiství jsou zase největší uživatelé marihuany. Právě alkoholovou závislostí si prošla i autorka blogu Zápisník alkoholičky a stejnojmenné knihy Michaela Duffková. Rozhovor s ní vyšle v Týdeníku Liberecko v úterý 10. března. 

Michaela Duffková (uprostřed).

Autorka blogu Zápisník alkoholičky: Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán

/ROZHOVOR/ Se závislostmi bojuje spousta lidí nejen na Liberecku. Češi jsou největšími pijany piva na světě. Tuzemští mladiství jsou zase největší uživatelé marihuany. Právě alkoholovou závislostí si prošla i autorka blogu Zápisník alkoholičky a stejnojmenné knihy Michaela Duffková. Rozhovor s ní vyšel v Týdeníku Liberecko v úterý 10. března. 

Nomofobie - závislosti na vlastním mobilním telefonu.

Nomofobie: Jak poznat, že už se ze závislosti na mobilu stává vážná nemoc?

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny a myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.

Ilustrační fotografie.

Když se ze zábavy stane závislost, hráč by si měl nechat pomoci

Hraní je zábava. Většina sázkařů a hráčů jsou lidé, kteří milují vzrušení ze hry umocněné šancí na velkou výhru. S rozvojem internetového sázení a online casin v posledních letech se sázky staly mnohem dostupnějšími. Přibylo hráčů, přibylo šťastlivců, kteří se mohou pochlubit životní výhrou, na druhé straně také nešťastníků, kteří hru nezvládli.

Ivana Radimecká

Závislost vadí nejdříve okolí, říká Ivana Radimecká

White Light je centrum služeb pro lidi ohrožené závislostmi. Ředitelka ústecké pobočky Ivana Radimecká říká: „My víme, že stereotypy typu: Jednou feťák – navždy feťák, jednou alkoholik – navždy alkoholik neplatí. Známe lidi, kteří si najdou svoji cestu a my jim v tom pomáháme.“

Demonstrace za nezávislost Skotska.

Skotsko se od Velké Británie neodtrhne. Nedostane k tomu šanci

Z Evropské unie chce odejít jen Anglie, všechny další autonomní části Velké Británie, Skotsko, Wales i Severní Irsko jsou proti. Ukázalo to hlasování regionálních parlamentů těchto autonomií, které na rozdíl od Dolní sněmovny dohodly rozvodovou dohodu dojednanou koncem loňského roku Borisem Johnsonem.

Ilustrační snímek

Děti a digitální závislost

Proč vidíme kolem sebe tak často děti „přikované“ k televizi, počítači, tabletu nebo chytrému telefonu? Proč jim děti věnují tolik pozornosti a času?

Čechů, kteří mají problémy s alkoholem, přibývá.

UNIKÁTNÍ ANKETA DENÍKU: Jak jsou na tom Češi se závislostmi?

Češi jsou největšími pijany piva na světě. Tuzemští mladiství jsou zase největší uživatelé marihuany. Se svými závislostmi bojuje spousta lidí, řada z nich však boj vzdává a mnohdy svým neřestem podléhá. Deník se rozhodl zjistit, jak jsou na tom Češi, Moravané a Slezané se svými závislostmi. 

Ilustrační foto.

Doléčovací centrum pomáhá v Třebíči lidem po léčbě závislosti

Třebíč - Doléčovací centrum pomáhá v Třebíči lidem, kteří mají za sebou léčbu závislosti na alkoholu, drogách nebo automatech. Nabízí jim pravidelný rozhovor s psychoterapeutem, setkávání v terapeutické skupině, klienti v tíživé sociální situaci mají dokonce možnost získat na půl roku chráněné bydlení.

S drogově závislými pracuje Aleš Herzog už déle než dvacet let. Denně je v Praze se svým týmem v kontaktu se stovkou narkomanů, již si drogy píchají do žíly. Před dvanácti lety získal ocenění ČASovaná bota jako Osobnost roku. Herzog s prací začínal v ulic

Chudoba je hnací motor pro braní drog a obchod s nimi, říká odborník

S drogově závislými pracuje Aleš Herzog už déle než dvacet let. Denně je se svým týmem v kontaktu se stovkou narkomanů, již si drogy píchají do žíly. Před dvanácti lety získal ocenění ČASovaná bota jako Osobnost roku. Herzog s prací začínal v ulicích Blanska, kde se mimo jiné podílel na otevření nízkoprahového klubu. Nyní své zkušenosti předává ostatním jako vedoucí terénních pracovníků v Praze.

S drogově závislými pracuje Aleš Herzog už déle než dvacet let. Denně je v Praze se svým týmem v kontaktu se stovkou narkomanů, již si drogy píchají do žíly. Před dvanácti lety získal ocenění ČASovaná bota jako Osobnost roku. Herzog s prací začínal v ulic

Chudoba je hnací motor pro braní drog a obchod s nimi, říká odborník

Praha, Blansko - /ROZHOVOR, FOTO/ S drogově závislými pracuje Aleš Herzog už déle než dvacet let. Denně je se svým týmem v kontaktu se stovkou narkomanů, již si drogy píchají do žíly. Před dvanácti lety získal ocenění ČASovaná bota jako Osobnost roku. Herzog s prací začínal v ulicích Blanska, kde se mimo jiné podílel na otevření nízkoprahového klubu. Nyní své zkušenosti předává ostatním jako vedoucí terénních pracovníků v Praze.

Ilustrační fotografie.

Lží o loupeži chtěla zakrýt závislost na automatech

Sedmačtyřicetiletá žena zaměstnala značnou část příbramských policistů před několika dny svým oznámením o loupeži. V pondělí 18. listopadu nahlásila ve večerních hodinách na příbramském oddělení Policie ČR, že byla před několika okamžiky ve městě přepadena.

Cukr, ilustrační foto

Autogramiáda se koná v To je bistro

/POZVÁNKY/ Janina Černá a Hanka Valášková budou v úterý od 17.30 hodin v To je bistro v Hradci Králové podepisovat svoji novou knihu nazvanou kuchařka Cukrfree - devítitýdenní program s podtitulem Zbavte se závislosti na cukru! Součástí autogramiády bude i ochutnávka.

V novém filmu Ženská na vrcholu hraje rozmazlenou městskou slečinku.

Anna Polívková: Mám závislost na smíchu

S rozdáváním rozhovorů šetří, takže časopis Vlasta využil toho, že právě dotočila nový film Ženská na vrcholu a konečně se mu podařilo oblíbenou herečku Annu Polívkovou ulovit. Na zvěstech, že s ní není jednoduché pořízení, není ani nit pravdy. S Aničkou se skvěle povídá, mluví otevřeně a je nesmírně milá. Aktuální číslo magazínu Vlasta s Annou Polívkovou najdete ve vašich obchoddech a na stáncích.

Ilustrační foto

Autobusy odjíždějící ze Zličína se po čtvrtroce vrátí na původní stanoviště

Vrátit se k cestování „po paměti“ mohou Středočeši, kteří pravidelně odjíždějí z Prahy z autobusového terminálu na Zličíně. U konce je tamější rekonstrukce povrchu vozovek i navazujících chodníků, kvůli níž byla stanoviště některých linek od poloviny srpna přemístěna a další se průběžně posouvala v závislosti na postupu prací.

Ilustrační foto

Autobusy odjíždějící ze Zličína se po čtvrtroce vrátí na původní stanoviště

Vrátit se k cestování „po paměti“ mohou Středočeši, kteří pravidelně odjíždějí z Prahy z autobusového terminálu na Zličíně. U konce je tamější rekonstrukce povrchu vozovek i navazujících chodníků, kvůli níž byla stanoviště některých linek od poloviny srpna přemístěna a další se průběžně posouvala v závislosti na postupu prací.

Podnikatel. Ilustrační snímek

Proč Češi podnikají? Dává jim to pocit nezávislosti

Polovina tuzemských majitelů malých a středních firem rozjela svůj vlastní byznys, aby získala nezávislost, vyplývá z průzkumu banky ČSOB ke 30 letům svobody podnikání.Jaké byly další důvody pro podnikání? Chtěli si více vydělat, měli zajímavý nápad. Nebo zkrátka během transformace ekonomiky dostali „vyhazov“ ze zaměstnání.

Ilustrační snímek

Konec obchodní války? USA a Čína se dohodly na postupném zrušení cel

Čína a Spojené státy se dohodly, že budou cla zavedená v rámci obchodní války postupně rušit v závislosti na pokroku v jednání. Podle zahraničních tiskových agentur to dnes oznámil mluvčí čínského ministerstva obchodu. Pro rušení cel však neposkytl žádný časový harmonogram.  

Dívka s mobilním telefonem v ruce - ilustrační foto

Závislost na telefonech: Jihokorejská mládež jezdí do odvykacích center

Byly čtyři hodiny ráno, když si šestnáctiletá Ju Če-rin uvědomila, že už strávila na mobilním telefonu 13 hodin - a za necelé tři hodiny musí vstávat do školy. Jihokorejská středoškolačka věděla, že má problém - a proto se přihlásila do vládního tábora pro teenagery, kteří nedokážou odložit telefony, napsal zpravodajský server CNN. "I když jsem v duchu věděla, že bych měla přestat, stejně jsem pokračovala," řekla Ju. "Nedokázala jsem ho odložit a byla jsem na mobilu až do rána."  

Lidský mozek je dokonalou chemickou laboratoří, která při správném energetickém naladění dokáže zázraky.

Tip na úterý 22. října: Potrénují paměť v knihovně

Další z pravidlených kurzů nazvaných Hrátky s pamětí pořádá v úterý 22. října hodonínská knihovna. Lekce trénování paměti pod vedením lektorky Milady Češkové začíná o půl desáté dopoledne. Zájemci zaplatí za lekci třicet až pětačtyřicet korun, v závislosti na tom, zda jsou důchodci nebo mají čtenářský průkaz.

Havířovská soutěž Útěk v řetězech.

Tip na sobotu 19. října: Útěk v řetězech nabídne adrenalin i zajímavé kapely

Nejen adrenalinový „útěk z pout závislostí“ všeho druhu, ale i spoustu zábavy pro diváky letos nabídne už 11. ročník soutěže Útěk v řetězech. Tuto sobotu bude na náměstí Republiky v Havířově znít hudba, k vidění budou vystoupení tanečních a sportovních oddílů. To vše od 9 do 18 hodin a bez vstupného.

Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras na snímku z 2. listopadu 2017

Španělský proces století skončil. Katalánští lídři vyfasovali tvrdé tresty

Španělský nejvyšší soud dnes vynesl vysoké tresty vězení pro katalánské politiky za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Ke 13 letům vězení odsoudil bývalého vicepremiéra regionální vlády Oriola Junquerase, jemuž ale hrozilo až 25 let. Informují o tom dnes místní média. Jde o bezprecedentní verdikt v novodobé španělské historii a po celém Katalánsku se kvůli němu chystají protesty. V Barceloně se už shromáždilo několik stovek demonstrujících.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Rozvoj závislostí má zarazit půl druhého milionu od kraje

Střední Čechy – Půl druhého milionu korun na adiktologii neboli boj proti závislostem a jejich prevenci (přičemž nemusí jít jen o drogy). Takové je čtvrteční rozhodnutí středočeských radních. Ještě ale není definitivní. Konečné slovo budou mít krajští zastupitelé na svém jednání 25. listopadu.

Maják o.p.s.

Dnešní děti jsou hodně nejisté. Chybí jim pochvala, říká šéf organizace Maják

Maják je zařízení, které chrání námořníky před ztroskotáním. Stejné jméno a v přeneseném smyslu i funkci má i liberecká organizace, která už dvacet let slouží dětem, aby se neutopily v mělčinách vztahů a nenarážely na ostrá skaliska reality. „Ano, v tom názvu je určitá symbolika. Někdy také pomáháme už i těm topícím,“ potvrzuje její ředitel Jan Molnár.  

Lídr kapely Matellica James Hetfield.

Metallica zrušila turné v Austrálii. Její lídr nastoupil na odvykací kúru

Americká kapela Metallica zrušila turné v Austrálii a na Novém Zélandu. Její lídr James Hetfield totiž nastoupil odvykací kúru, oznámila na twitteru skupina. Svým fanouškům se za zrušení koncertů omluvila. Zpěvák a kytarista Hetfield se ze závislosti na alkoholu léčil už v předchozích letech.

V Březinově a Moravcově ulici v Kolíně se pracuje na poslední etapě rekonstrukce, druhá etapa je již zprovozněna v předčasném užívání.

KRÁTCE: V Březinově a Moravcově ulici se pracuje na poslední etapě

Práce na rekonstrukci silnic a chodníků v sídlištních ulicích Moravcova a Březinova v Kolíně jsou v poslední, třetí etapě. Ta by měla v závislosti na počasí trvat ještě přibližně dva měsíce. V současné době byla dokončena a v režimu předčasného užívání otevřena předchozí etapa, což je úsek od vjezdu na parkovací plochu před domy č. p. 973 a 974 až po vjezd na parkovací plochu před domy č. p. 874 - 876.

Nomofobie - závislosti na vlastním mobilním telefonu.

Nomofobie: Jak poznat, že už se ze závislosti na mobilu stává vážná nemoc

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny a myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.

Prostory pro novou terapeutickou skupinu.

Nová terapeutická skupina v Brodě pomůže lidem se závislostí

Havlíčkův Brod – Lidé, kteří se potýkají se závislostí, už na své problémy nebudou sami. Od října totiž v adiktologické ambulanci Kolping Rolnický dům, která sídlí v havlíčkobrodské nádražní ulici, začne fungovat terapeutická skupina, díky níž na sobě budou moci začít pracovat.  

Mobily. Ilustrační foto

Nomofobie: Závislost na mobilním telefonu má stále více lidí

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny, myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.