Kreativ

ŠTÍTEK: závislost

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, Epifanij a metropolita Emanuel

Ukrajinská církev je oficiálně nezávislá. Proces osamostatnění trval 28 let

Téměř tři dekády usilovala ukrajinská pravoslavná církev o nezávislost na Moskvě, pod jejíž nadvládu až doposud spadala. Nyní se její sen stává skutečností. Dokument, který ji úředně zaručuje samostatnost, dnes v Istanbulu podepsal za přítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka konstantinopolský patriarcha Bartoloměj.

Klienti mají v albrechtické sociálně terapeutické dílně k dispozici například tkalcovské stavy, košíkářské vybavení i ponk se svěrákem.

Jak funguje sociálně terapeutická dílna

FOTOGALERIE/ Město Albrechtice Ve Městě Albrechticích působí Sociálně terapeutická dílna, která je určena dospělým lidem s mentálním postižením. Lidem, kteří z různých důvodů v současné době nemají možnost pracovat na běžném trhu práce.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Devadesát procent Pražanů by preferovalo vlastní byt. Polovina na něj nemá

Necelá polovina Pražanů bydlí ve vlastním bytě nebo domě. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos, která se dotazovala více než tisíce obyvatel hlavního města na to, jak bydlí a jak by bydlet chtěli. Šetření ovšem zároveň ukázalo, že velká část dotázaných nebydlí podle svých představ. Na otázku: Jaký typ bydlení preferujete? totiž přesně 90 procent oslovených odpovědělo, že by upřednostnilo vlastnické bydlení.

Ilustrační snímek.

Mzdy v třinecké huti porostou

Na růstu mezd zaměstnanců Třineckých železáren (TŽ) v roce 2019 se shodli zástupci vrcholového vedení hutě a představitelé Základní organizace odborového svazu KOVO. Růst ve výši osm procent základní složky mzdy a o další čtyři procenta v případě splnění plánovaného hospodářského výsledku firmy zaměstnancům zaručí dodatek kolektivní smlouvy.

Bývalý lotyšský premiér Ivars Godmanis byl agentem sovětské KGB.

Zveřejněné svazky KGB vydaly tajemství. Agentem byl i lotyšský expremiér

Dokumenty bývalé sovětské tajné policie KGB zveřejněné dnes v Lotyšsku tvrdí, že k agentům a tajným spolupracovníkům obávaného bezpečnostního orgánu komunistického Sovětského svazu patřil mimo jiné bývalý lotyšský premiér, současný předseda nejvyššího soudu a také již zemřelý kardinál. Informovala o tom agentura AFP. 

Drogy - Ilustrační foto

K-Centrum hledá nový domov

Kam s ním? Nerudovskou otázku řeší již několik měsíců orlovští zastupitelé a týká se dlouholetého úspěšného zařízení K-Centrum pro řešení drogových problémů a jejich prevenci.   

Ilustrační foto.

Hlinsko a drogy? Město už z výzkumu ví, na čem je

Hlinsko – Zástupci organizace Laxus z.ú. předali městu zprávu z výzkumu drogové problematiky. Uskutečnil se po dobu 6 měsíců a byl zaměřen na zjištění informací, které by pomohly městu naplánovat opatření, zaměřené na oblasti veřejného zdraví, prevence a sociálních služeb.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, Epifanij a metropolita Emanuel

Historický okamžik. Ukrajina má novou národní církev, nezávislou na Moskvě

Představitelé ukrajinských pravoslavných církví dnes na sněmu v Kyjevě schválili sloučení svých organizací v nezávislou ukrajinskou národní církev. Potvrdil to podle tiskových agentur ukrajinský prezident Petro Porošenko. Synod už podle agentury Interfax zvolil i nejvyššího představitele nové církve - Epifanij se stal metropolitou kyjevským a celé Ukrajiny.

Náchod. Ilustrační snímek.

Město Náchod schválilo rekordní rozpočet

Náchod - Klíčovým bodem minulého zasedání náchodského zastupitelstva bylo schválení rozpočtu města na příští rok. Jeho výše je rekordní a činí celkem 540 milionů korun. Vzhledem k tomu, že město hodlá v mnoha oblastech investovat, zásadní částka ve výši 140 milionů půjde právě do investic.

Filip Habrman z brněnské charity.

Nejsme barbaři, musíme si pomáhat, říká koordinátor lékařských misí

Brno – V zemích postižených válkou pomáhá od třiadvaceti let. Byl na misi v Indii, Africe a teď plánuje postavit druhou nemocnici v Kurdistánu a pekárnu pro bývalé otrokyně islamistů. „Lidé ví, že se můžou vrátit do svého města, když jim tam postavíme nemocnici,“ říká Filip Habrman z brněnské charity. V Kurdistánu, který bojuje o nezávislost pomáhá už dva roky jako koordinátor chodu nemocnice.

Středočeští celníci zaznamenávají zvýšený výskyt provozování hazardních her, a to napříč celým Středočeským krajem.

V jediném dni celníci zabavili sedm automatů

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Sedmička je často označována za šťastné číslo. Pokud to má platit, je třeba zdůraznit, že kliku měli jen středočeští celníci. Provozovatelé výherních automatů nikoli. Právě sedm kousků hracích beden jim celníci zabavili v jediném dni.

Otevřené mosty na Rudné ulici, 9. prosince 2018 v Ostravě.

Řidičům se ulevilo, Rudnou už nemusí objíždět

/FOTOGALERIE/ Devět měsíců bylo „zašpuntované“ centrum města u Frýdlantských mostů, ve špičkách až půlhodinové kolony se tvořily také v Hrabové, kudy vedla potenciální druhá objízdná trasa. Komplikace nyní končí, rekonstrukce je hotová.

Alkohol. Ilustrační snímek

Zdraží alkohol? Problémy s ním má 1,6 milionu Čechů

Vztah Čechů k alkoholu dosáhl alarmujícího stavu, zhruba 1,6 milionu z nich je v nebezpečí, že spadne do závislosti a už se z ní nedostane. Denně konzumuje alkohol šest set tisíc lidí, z toho sto tisíc v ne-úměrně vysokých dávkách. Vyplývá to z vládní zprávy o užívání drog v Česku.

Chytrá lampa v Dolních Břežanech.

Chytré lampy si posvítí na ty, co sekají trávu nevhod

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Pod svícnem tma, říká se v případech, kdy něco zůstalo utajeno, ačkoli to vlastně bylo přímo na očích. Něco podobného rozhodně neplatí v případě takzvaných chytrých lamp. Jejich úkolem je hlavně svítit - ovšemže úsporněji a navíc chytře, v závislosti na tom, jak se stmívá a rozednívá - avšak nezůstane bez povšimnutí, co se kolem nich šustne.

Drogy - Ilustrační foto

V Česku přibývá problémových uživatelů drog. Roste obliba opioidů

Mezi problémovými uživateli drog přibývá uživatelů opioidních analgetik jako je morfin nebo oxykodon. Právě mezi uživateli opioidů přitom nebezpečně narůstá počet předávkování. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

Ilustrační foto

Najít lékaře může být problém

Lékařů je málo, na jednoho připadá v průměru přes 1500 pacientů. Zatímco počet pacientů roste, počet lékařů stagnuje či se snižuje.

Robot překladatel společnosti iFlytek

Čínská cenzura v akci. Aplikace odmítá přeložit politicky nevhodné výrazy

Překladač pro mobilní telefony od čínské společnosti iFlytek cenzuruje některé výrazy, které se neslučují s ideologií v Číně vládnoucí komunistické strany. Podle zpravodajského serveru South China Morning Post (SCMP) si tak uživatelé nepřeloží výrazy jako „nezávislost“ nebo jméno zakázané postavičky Medvídka Pú.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Na zasněžený Monínec dorazí světoví snowboardisté

Monínec - Světoví i domácí snowboardisté už v sobotu 1. prosince na Monínci ukáží, jak umí sjíždět trať plnou překážek. Areál pod 723 metrů vysokou Javorovou skálou je na sezonu připravený od poloviny listopadu. Tehdy sjezdovky pokryl sníh vyrobený zasněžovací technologii Snowfactory.

Ilustrační foto

Střídají práci a páchají nehody. Tisíce dospělých trpí ADHD

Máte hyperaktivní děti? Nebojte se, vyrostou z toho, tvrdili ještě nedávno lékaři. Jenomže nové výzkumy ukazují, že to není pravda. Syndrom ADHD si až do dospělosti přenese celých 16 procent lidí. Páchají pak více nehod a zažijí až o 46 procent více výpovědí z práce.

Zrekonstruovaný pavilon číslo 5 havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice.

Díky rekonstrukci mají pacienti brodské psychiatrie větší pohodlí

Havlíčkův Brod – Pacienti, kteří se v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod léčí se závislostí, nyní tráví čas v příjemnějším prostředí. Pavilon psychiatrie totiž prošel rekonstrukcí a nově nabízí menší a útulnější pokoje, multifunkční hřiště i čas na relaxaci.

Prahu 4 pomáhají uklízet vězni z Pankráce.

Ministerstvo chce přidat pracujícím vězňům. Mají víc přispívat na výživné

Ministerstvo spravedlnosti chce znovu zvýšit odměny pro pracující vězně. Zároveň navrhuje, aby z odměn za práci odcházel vyšší podíl na výživné pro děti odsouzených. Chce tak zlepšit sociální situaci potomků vězňů. Odměny se zvyšovaly už letos v dubnu, tehdy bylo hlavním důvodem snížení zadluženosti odsouzených. Stejně ministerstvo argumentuje i nyní.

Ilustrační foto

Automobilce opět klesl prodej

Mladá Boleslav – Za měsíc říjen prodala Škoda Auto zákazníkům na celém světě 99 400 vozů. Ve srovnání s říjnem loňského roku jde o pokles o 7,4 procenta.

Krajská nemocnice Liberec.

Krajskou psychiatrii čeká řada změn. A stěhování

Liberecký kraj – V polovině 19. století to bývala hospoda. Pak budova sloužila dlouhé roky jako plicní oddělení nemocnice. Teď se objekt na Husově třídě opravuje z evropských peněz, aby se tam už v příštím roce otevřelo zbrusu nové oddělení. Liberecká nemocnice je totiž jednou z pouhých osmi v zemi, které získaly evropskou dotaci na modernizaci psychiatrie.

Ilustrační foto.

Posílení práv pasažérů? Evropské nařízení změní cestování na železnici

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schválili nová pravidla pro cestování na železnici. To by nově mělo být jednodušší pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, kterým bude stačit objednat asistenci 30 minut předem. Změní se i podmínky odškodnění za zpoždění vlaku. Nařízení by se navíc mělo vztahovat i na vnitrostátní dopravu, na kterou dosud v řadě zemí platí výjimky. 

Artur Mas, bývalý premiér Katalánska (uprostřed) se svými ministry při odchodu od soudu. Vlevo Joana Ortega a vpravo Francesc Homs.

Bývalý premiér Katalánska musí zaplatit 120 milionů. Kvůli ilegálnímu referendu

Španělský soud nařídil bývalému premiérovi Katalánska Arturovi Masovi zaplatit náklady na uspořádání ilegálního referenda o nezávislosti před čtyřmi lety. Mas musí společně s dalšími devíti úředníky zaplatit částku 4,9 milionu eur (téměř 127 milionů korun), kterou čerpal z veřejných fondů. Hlasování z 9. listopadu 2014 předcházelo kontroverznímu referendu z října minulého roku, které vyhlásil Masův nástupce Carles Puigdemont.  

Polští patrioti slavili na Osoblažce Den nezávislosti Polska červenobílými vlaječkami. Fanoušci vojenské historie na výlet do Sudet zvolili maskáčový outfit vojáků wehrmachtu.

Polští patrioti se projeli ve vlaku s wehrmachtem

/FOTOGRAFIE/ Osoblažská úzkokolejka je vyhlášená atrakce, která láká cestující s různými zájmy. Občas při tom dojde k opravdu bizarním setkáním, jako třeba o víkendu při svatomartinské parní jízdě.

Polské oslavy nezávislosti

Varšavou bude pochodovat krajní pravice. Polsko oslaví sté výročí nezávislosti

V polské Varšavě probíhají rozsáhlá bezpečnostní opatření. Hlavní město čekají oslavy stého výročí vyhlášení nezávislosti, které vláda spojila s tradičním pochodem, organizovaným každoročně lídry euroskeptických a krajně pravicových skupin. V předchozích letech přitom pochody provázely nenávistné transparenty a provolávání rasistických hesel.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministerstvo zakázalo vývoz léku Antabus k léčbě alkoholismu

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz léku Antabus k léčbě alkoholismu. Mohl by ho být v Česku nedostatek, protože za něj není náhrada, uvedlo ministerstvo na webu. Účinná látka Antabusu disulfiram se používá v léčbě závislosti na alkoholu. Při léčbě alkoholismu je využíván již desítky let.