Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Hokejisté Vsetína (zelené dresy) ve třetím zápase baráže padli s Kladnem 2:3.

Návrat v čase. Brno zažilo hokejovou horečku, díky Vsetínu. Překvapily fronty

Potemnělá aréna, ohnivá show a podmanivá hymna vsetínského hokejového klubu Dú Valaši dú při nástupu vsetínských hokejistů na led brněnské Winning Group Areny. I pověstní příznivci hokejové Komety byli v tu chvíli ohromeni. Zatímco na ledě vyhráli baráž o extraligu hokejisté Kladna 4:0 na zápasy, Valaši dali v neděli a pondělí celé republice vědět, že fanouškovsky patří mezi českou špičku.

Spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla.

ZŠ Kladno, Cyrila Boudy vychovává své žáky k lásce k divadlu

/FOTO/ Na jaře roku 2022, tedy v roce, kdy jsme se ještě mnozí báli doznívající epidemie koronaviru, začala spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla. Na jaře toho roku za námi poprvé přijeli dětští zpěváci do Kladna a na prknech Městského divadla odehráli představení Opera nás baví o Mozartovi, tenkrát především díky ochotě tajemnice Divadla v Kladně, paní Marečkové, která nám pronájem sálu poprvé zajistila doslova na koleně.

V roce 2000 ve Frymburku na hladině Lipna odhalovali plovoucí památní desku Járy Cimrmana vyrobenou z bronzu.

Dej si bacha na obočí! Jára Cimrman se vrací do Frymburka, kde si léčil chřipku

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit připomínka pobytu zapomenutého českého génia Járy Cimrmana. O jeho návštěvě, kdy si ve zdejším starobinci léčil pravou, v Evropě zatím neznámou asijskou chřipku, vypráví hra Lijavec z pera tvůrců tohoto ryze českého fenoménu pánů Smoljaka a Svěráka. Dílo bude o to cennější, že bude opatřené tabulkou s Braillovým písmem a bude tak přístupné zrakově handicapovaným.

Děti, zvířátka a muzikál

Děti, zvířátka a muzikál Tři bratři od Zdeňka Svěráka

V obci Chodovská Huť stojí budova staré školy z roku 1870, ve které se ještě do roku 1970 učilo. Poté ji od obce koupily Pekárny Kladno a objekt přestavěly pro rekreaci svých zaměstnanců. Dnes slouží Škola Ráj jako ubytování především školních skupin na adaptační pobyty a školy v přírodě, soustředění ZUŠ nebo sportovních klubů, letní tábory apod.

Luděk Sobota, Marta Vančurová

Marta Vančurová a Luděk Sobota: Natáčení Jáchyma bylo celé trochu praštěné

Letos v srpnu tomu bude padesát let, kdy se na filmovém plátně poprvé – a také naposledy – společně objevili herci Marta Vančurová a Luděk Sobota. Stalo se tak ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který se v průběhu let zařadil mezi nejoblíbenější české komedie. Jak oba herci na jeho natáčení vzpomínají a čeho jste si ve filmu pravděpodobně nevšimli?

Po dlouhých třiceti letech se Sokolové dočkali nového společenského oděvu, který je velkou novinkou letošního sletu

Sokolové pilně nacvičují na 17. slet. Letos předvedou i krásné nové obleky

Největší společenská událost roku se už blíží. Na dvacet tisíc Sokolů nejen z České republiky se na přelomu června a července sjede do Prahy, aby předvedli, co během intenzivních příprav nacvičili. Okouzlovat budou nejen ladnými pohyby, ale také novým společenským oděvem z dílny Štěpánky Pivcové.

Držitelkou Zlatého střevíčku je také herečka Zlata Adamovská. Převzala jej na Zlín Film Festivalu v roce 2023.

Zlatý střevíček na festivalu ve Zlíně letos obdrží Hynek Bočan a Bolek Polívka

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu hned dvěma známým filmovým osobnostem. Na zahajovacím ceremoniálu ji převezme režisér a scénárista Hynek Bočan. Závěrečný večer bude zase patřit českému herci a komikovi Bolku Polívkovi. Letošní 64. ročník filmového festivalu ve Zlíně se uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června.

Ve Volarech se bude křtít a vzpomínat na Emila Kintzla.

Vzpomínka na šumavskou legendu Emila Kintzla

Miloval Šumavu tělem i duší. Legendární Šumavák Emil Kintzl svůj život zasvětil Šumavě, kde léta osazoval křížky. Jeho kříž se tyčí na vrcholu sjezdovky Lišák v Kašperských Horách, o jejíž rozjezd se zasloužil a kde bohužel jeho život i skončil. 

Zdeněk Svěrák a Jindra Čapek podepisovali knihu Čerti nejsou v 3+ galerii v krumlovských klášterech.

Zdeněk Svěrák potěšil Krumlov. S Jindrou Čapkem podepisovali svou čertí knihu

/FOTO, VIDEO/ Adventní čas v Českém Krumlově rozzářila svou přítomností opravdová hvězda českého nebe. Do 3+ galerie v tamních klášterech dorazil v neděli 17. prosince odpoledne Zdeněk Svěrák. Dramatik, scenárista, herec a autor písňových textů a také spisovatel přijel, aby společně s Jindrou Čapkou, který září už dlouhá desetiletí na nebi ilustrátorském, podepsali svou knihu Čerti nejsou. A hned zkraje všechny rozesmáli. Popsali totiž, jak se dali dohromady.

Betlémské světlo

Víkendová lákadla v TV: Zdeněk Svěrák v nesnázích, Zappa a Girardotová

Kdo zabil Sharon? A s čím se pere Zdeněk Svěrák v Betlémském světle? Jak se přežívá v Alpách a co se odehrávalo v soukromí Franka Zappy? A jak se krade torzo Jupitera, když jsou nablízku Noiret a Girardotová? Všechno se dozvíte ve filmech, které Deník vybral jako televizní tipy na víkend. 

Kulturní program na Karlově náměstí v pátek 8. prosince.

Kulturní program k vánočním trhům odstartovala MŠ Pohádka. Večer hrálo Šlapeto

/FOTOGALERIE, VIDEO/  Od čtvrtka zaplnily Karlovo náměstí stánky letošního adventního trhu a v pátek ráno se k němu rozjel doprovodný kulturní program. Od desáté dopolední jej zahájily děti z kolínské mateřské školy Pohádka pásmem nazvaným Zima v Pohádce, jejímž stěžejním bodem byla zdramatizovaná pohádka Tři bratři z reproduktorů provázená jejím autorem Zdeňkem Svěrákem. 

Kniha je skvělý dárek k Vánocům. Deník vám přináší tipy. Podívejte se

Tipy na knihy k Vánocům: Potěší povídky Haliny Pawlowské i čerti Zdeňka Svěráka

Kniha pod stromečkem je jistota, která potěší každého. A v prosinci je opravdu z čeho vybírat. Někdo si rád přečte o zákulisí setkání Václava Havla s dalajlamou nebo o tom, jaká doopravdy byla Coco Chanel, jiného potěší humor Haliny Pawlowské, Karla Šípa a Patrika Hartla. Pro děti i jejich rodiče je určena pohádková knížka Zdeňka Svěráka či kouzelnický almanach Harryho Pottera. Deník vám přináší speciální knižní tipy, které vám pomohou vybrat ten správný vánoční dárek pro své blízké.

Křest charitativního kalendáře Slunce v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

V Žižkovském divadle Járy Cimrmana pokřtili charitativní kalendář Slunce

/FOTOGALERIE/ Kalendář Nadačního fondu Slunce pro všechny, který každoročně vzniká za účelem pomoci dětem a dospělým s mentálním postižením, se může pochlubit nejen krásnými fotografiemi, ale také známými tvářemi, které se do něj zapojily. Křest se uskutečnil 2. listopadu před benefičním představením hry Posel z Liptákova v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

U kremační pece s majitelem pohřební služby Atropos Pavlem Stárkem.

Místa, kam se živí nepodíváte. Nymburské krematorium otevřelo dveře veřejnosti

/FOTO, VIDEO/ „Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“ Na tuhle legendární hlášku z filmu Vesničko má středisková si patrně vzpomněla řada lidí, kteří přišli na Den otevřených dveří do nymburského krematoria. Zástupci pohřební služby Atropos pustili zájemce i do prostor, kam se živí kromě zaměstnanců krematoria nemají šanci podívat.

Výstavu ilustrací Vlasty Baránkové zahájí v krumlovských klášterech Zdeněk Svěrák (na snímku s Jaroslavem Uhlířem a knihou Písničky o zvířatech, kterou Vlasta Baránková ilustrovala). Zároveň tam pokřtí svou novou knihu Čerti nejsou, kterou ilustroval Jind

Zdeněk Svěrák v krumlovských klášterech zahájí výstavu a pokřtí svou novou knihu

Do Českého Krumlova se chystá legenda české kinematografie, divadla a hudby Zdeněk Svěrák. V pátek 3. listopadu v sále krumlovských klášterů zahájí výstavu své dvorní ilustrátorky Vlasty Baránkové a zároveň tam pokřtí svou novou knihu, kterou ilustroval další hvězda ilustrátorského nebe, krumlovský Jindra Čapek. Na vernisáži bude i autogramiáda.

V Nižboru oslavovali Samhain, svátek Keltů.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTOGALERIE/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Zámecké dýňování v Nelahozevsi.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTOGALERIE/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Do Rakovníka opět přijede Popelka a s ní to nejlepší z dětské divadelní scény uplynulé sezony. Letos divákům nabídne až 13 her.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Běh pro republiku.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Ilustrátor Jindra Čapek a jeho dílo.

Jindra Čapek slaví životní jubileum. Proslavil se po světě a zakotvil v Krumlově

Světově proslulý ilustrátor, grafik a malíř Jindra Čapek, a také českokrumlovský občan, který ilustroval i právě připravovanou knihu Zdeňka Svěráka, se narodil 30. září 1953 v Českých Budějovicích. Držitel mnoha významných ocenění, mezi nimiž nechybí ani letošní Zlatá stuhu za celoživotní přínos české i světové ilustraci, slaví životní jubileum.

Fanoušci Třince v derby s Vítkovicemi (24. září 2023).

VIDEO: V kotli Vítkovic Cimrman kvůli lístkům i potyčka. Oceláři si vtipně rýpli

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Derby, to jsou také fanoušci. U střetu Třince a Vítkovic to není jinak. Zatímco na ledě se v nedělním duelu 4. kola extraligy týmy dlouho spíše rozkoukávaly, na tribunách Werk Arény se oba tábory od prvních chvil popichovaly a celkově to žilo. V závěru na straně hostů možná až moc, jelikož se v jejich sektoru strhla potyčka.

Kojčice u Pelhřimova jsou zmíněny v komedii Marečku, podejte mi pero! coby bydliště rodičů žáka Plhy, jehož ve filmu ztvárnil Josef Kemr.

Kojčice hledají nájemce hospody se jménem slavného rodáka Plhy

/VIDEO/ Pronajmout hostinec U Plhů se už dlouho snaží v Kojčicích na Pelhřimovsku. Obec proslavila komedie Marečku, podejte mi pero takovým způsobem, že ještě dnes její fanoušci putují z celé republiky právě do Kojčic. Chtějí vidět odkud pochází nejznámější dělník ve šroubárně, který si mohl přečíst díky studiu latiny Vergilia v originále. Jenže skutečnost je poněkud jiná.

Zahájení výstavy Marie Šechtlová fotografie z publikací 60. let a slavnostní představení rekonstrukce předsálí kina Svět v Táboře se konalo ve čtvrtek 7. září.

Kino Svět má nové foyer, oficiální představení spojili s unikátní vernisáží

/VIDEO/ Ve čtvrtek odpoledne se uskutečnilo kromě vernisáže dobových fotografií Marie Šechtlové (rozené Korešové 1928-2008) v kině Svět v Táboře také slavnostní představení nové podoby předsálí tohoto biografu. Realizace návrhu architekty Evy Hubičkové vyšla na 1,5 milionu. V netradičních tapetách návštěvníci mohou dle slavných hlášek poznávat známé české i zahraniční filmy.

Festival Rock of Sadská rozjela kapela Panoptiko.

Rock of Sadská rozjela kapela Panoptiko. Festival pokračoval i v sobotu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V pořadí 8. ročník dvoudenního festivalu Rock of Sadská odstartoval v pátek 18. srpna. O samotný úvod se postarala parta kreatur z různých století, skupina Panoptiko. Ta nažhavila publikum na děčínské trash rock & rollové uskupení Destroyself, hrající již tři. desetiletí

František Němec v televizním filmu Travis

Televizní tipy na víkend: O přízeň diváků se poperou géniové i detektivní esa

Už Zdeněk Svěrák oslavoval ve známé písni den, kdy byl zaveden elektrický proud. Než k tomu ale došlo, chytli se kvůli celé věci dva géniové - Edison a Westinghouse, každý pro ten "svůj". O víkendu si je můžete připomenout v americkém filmu Válka vynálezců. Spolu s nimi se o diváckou přízeň utkají také detektivní esa: Holmes a Watson a navrch dvojice z Prokletého ostrova Martina Scorseseho.

Daniela Kolářová v Karlových Varech převezme Cenu prezidenta MFF KV

Daniela Kolářová: Do Varů se vracím ráda, z ceny jsem ale mírně neklidná

Je jednou z velkých a noblesních dam, které se v tyto dny sjíždějí na festival do Karlových Varů a převezmou ocenění. Danielu Kolářovou hned tak něco nezaskočí, Cena prezidenta MFF KV ji však přece jen přivádí do rozpaků. „Do Varů na festival jezdívám dlouho a ráda. V rámci delegace k filmu i jako běžný host a divák. Cenu tu dostanu poprvé a jsem z toho mírně neklidná,“ připouští herečka.

Znáte životní role Libuše Šafránkové? Kvůli Popelce odpustila i režisérovi

KVÍZ: Znáte životní role Libuše Šafránkové? Kvůli Popelce odpustila i režisérovi

Libuše Šafránková měla štěstí na dobré role, režiséry i herecké partnery. Koneckonců z jednoho z nich, Josefa Abrháma, se stal i její partner životní. Když před dvěma lety zemřela, zůstaly po ní mimo jiné nezapomenutelné filmové postavy. Ve středu by oblíbená herečka oslavila 70. narozeniny, a to je dobrá příležitost připomenout si alespoň ty zásadní.  

Český rozhlas ke svým 100. narozeninám pořádal koncert pro širokou veřejnost

OBRAZEM: Český rozhlas oslavil 100. narozeniny koncertem. Přišly tisíce lidí

Na koncert k oslavám 100 let Českého rozhlasu ve čtvrtek 18. května večer do Riegrových sadů v Praze dorazilo podle organizátorů přes 20 tisíclidí všech generací. Zaplnili plochu atletického stadionu i jeho okolí. Mnozí sledovali dění na pódiu na velkoplošné obrazovce umístěné na travnaté ploše za plotem. Ve 20:15 si přítomní za projekce historických fotografií připomněli přesný začátek pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Moderátory koncertu byli Lucie Výborná a Jiří Holoubek. Vstup na akci byl zdarma.

Český rozhlas ke svým 100. narozeninám pořádal koncert pro širokou veřejnost.

Český rozhlas oslavil 100. narozeniny koncertem. Přišlo přes dvacet tisíc lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na koncert k oslavám 100 let Českého rozhlasu ve čtvrtek 18. května večer do Riegrových sadů v Praze dorazilo podle organizátorů přes 20.000 lidí všech generací. Zaplnili plochu atletického stadionu i jeho okolí. Mnozí sledovali dění na pódiu na velkoplošné obrazovce umístěné na travnaté ploše za plotem. Ve 20:15 si přítomní za projekce historických fotografií připomněli přesný začátek pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Moderátory koncertu byli Lucie Výborná a Jiří Holoubek. Vstup na akci byl zdarma.