Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Už jsem si nechal bodnout obě dávky vakcíny. Jsem připraven

Úctyhodných pětaosmdesát let oslaví na Den učitelů dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák. Dárkem pro něj, a potažmo i jeho příznivce, je souhrn nahrávek jeho autorské a interpretační tvorby (kromě nahrávek Divadla Járy Cimrmana), které v průběhu desítek let vznikaly pro Supraphon. Dohromady jde o bezmála čtyřiadvacet hodin poslechu.

Sabina Rojková.

Sabina Rojková: Při hře s Hanou Maciuchovou jsem měla okno, zareagovala skvěle

S divadlem začínala ve svých jedenácti letech, před kamerou se objevila ještě o pár let dřív, když natáčela Hodiny zpěvu se Svěrákem a Uhlířem. Sabina Rojková, kterou na jevišti zaučovala nedávno zesnulá Hana Maciuchová, nyní hraje v seriálu Zločiny Velké Prahy. "Nakonec jsem si přidrzlé chování a chlapské oblékání oblíbila," vysvětluje svůj vztah k postavě Sisi mladá herečka.

Prořezávání stromů. Architekt Pavel Mudřík

Do korun! Ve Zlíně se pustili do prořezávání stromů

Astronomické i kalendářní jaro je tu. K životu se probouzí veškerá fauna. Objevují se první květinky. Jak zpívá dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák v jedné ze svých písní: „Jaro dělá pokusy, vystrkuje krokusy.“

Projekt Čtení pomáhá. Ilustrační foto

Pomáhejte finančně druhým čtením knih

Víte, že čtením knih můžete kromě užitečného trávění lockdownu také někomu finančně pomoci? Projekt Čtení pomáhá rozdělí každý rok 10 milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou dětští čtenáři. Každý školák, který se zapojí do projektu, získá po úspěšném vyplnění testu kredit padesát korun, který věnuje na jeden z nominovaných projektů.

Jiří Schelinger

Jiří Schelinger. Krátká jízda nuselského Hallydaye

Jeho kariéra vlastně netrvala ani deset let. Přesto svým chraplákem stihl v české populární hudbě převrátit všechno naruby. Najednou tu byl zpěvák, který mohl konkurovat světovým hardrockerům. Škoda, že ztratil tolik času takzvaným bubble gumem – popěvky estrádního charakteru. Lidem se líbily, jenže Jiří Schelinger směřoval k něčemu podstatnějšímu. Chtěl se vrátit k tvrdé muzice, pořádně to rozjet. Místo toho se ve třiceti záhadně utopil. Letos by oslavil hned dvojí výročí.

Dana Němcová.

Ocenění výjimečné ženy. Dana Němcová se stane čestnou občankou Prahy

Vedení Prahy udělí čestné občanství hlavního města psycholožce, disidentce a jedné z prvních signatářek Charty 77 Daně Němcové. Ta s udělením již souhlasila. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Čestné občanství je nejvyšším osobním vyznamenáním udíleným hlavním městem. Získala jej dosud asi šedesátka lidí.

Dáte si čaj? Dejte si ho dnes večer se členy Divadla V Dlouhé.

Tip na čtvrtek 14. ledna

Přemýšlíte o tom, jak si zpříjemnit dnešní den? Pokud byste rádi, ale zatím nemáte žádný plán, podívejte se na pár našich tipů.

Festival Voskovcova Sázava: z představení Hospoda Na mýtince v podání divadelního spolku Trapas.

Cimrmanovy Hospody Na mýtince se v Sázavě ujala divadelní skupina Trapas

/FOTOGALERIE/ Poslední možný pátek před vyhlášením nouzového stavu patřil v Sázavě divadlu, a to již počtvrté. Známou hru s názvem Hospoda Na mýtince tam přijela zahrát tvůrčí skupina Trapas z Divadelního spolku Jirásek z Nového Bydžova. Bylo to prozatím poslední představení v rámci soutěžní přehlídky amatérských hudebních divadel Voskovcova Sázava. Ta z důvodu nařízení vlády, které zakazuje kulturní akce, byla přerušena.

Festival Voskovcova Sázava: z představení Hospoda Na mýtince v podání divadelního spolku Trapas.

Cimrmanovy Hospody Na mýtince se v Sázavě ujala divadelní skupina Trapas

/FOTOGALERIE/ Poslední možný pátek před vyhlášením nouzového stavu patřil v Sázavě divadlu, a to již počtvrté. Známou hru s názvem Hospoda Na mýtince tam přijela zahrát tvůrčí skupina Trapas z Divadelního spolku Jirásek z Nového Bydžova. Bylo to prozatím poslední představení v rámci soutěžní přehlídky amatérských hudebních divadel Voskovcova Sázava. Ta z důvodu nařízení vlády, které zakazuje kulturní akce, byla přerušena.

Skladatel Jaroslav Uhlíř ve Strakonicích.

Jak jsme žili: Jaroslav Uhlíř ve Strakonicích

V roce 2010 zavítal do strakonického domu kultury skladatel populární a filmové hudby, herec, zpěvák, komik, klavírista a moderátor Jaroslav Uhlíř. Tehdy šlo o program pro děti ze strakonických škol.

Ochotníci z Cehnic sehráli v Modlešovicích příběh o Červené Karkulce.

GALERIE: Červená Karkulka zakončila s dětmi prázdniny v Modlešovicích

Děti v Modlešovicích zakončily letošní léto zábavným odpolednem, na kterém si užily mimo jiné i hledání pokladu. Na akci za nimi dorazila také Červená Karkulka. Se zpívanou pohádkou na motivy Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka v Modlešovicích vystoupil spolek ochotníků z Cehnic.

Rozloučení s režisérem Jiřím Menzelem v pražském Rudolfinu 18. září 2020.

Lidé se v Rudolfinu mohli poklonit památce režiséra Jiřího Menzela

Do pražského Rudolfina se dnes od 10.00 mohli milovníci filmů Jiřího Menzela přijít naposledy rozloučit s oscarovým režisérem, který zemřel 5. září v 82 letech. Pro pietní setkání platíila přísná opatření odpovídající vládním nařízením, která měla zabránit šíření koronaviru. Příchozí byli do budovy Rudolfina vpouštěni maximálně po dvojicích a musejí mít roušky.

Ostře sledované vlaky, Jiří Menzel, kino, promítání

V pražském Rudolfinu bude v pátek poslední rozloučení s Menzelem

Lidé se mohou v pátek naposledy rozloučit s oscarovým režisérem Jiřím Menzelem v pražském Rudolfinu. I když si Menzel, který zemřel minulý týden, veřejný pohřeb nepřál, manželka Olga tak rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Tomáše Kluse uvidí návštěvníci filmu Tři bratři, který se promítá v rámci akce Slezskoostravské filmové pátky.

Co budete podnikat o víkendu? Nechte se inspirovat tipy Deníku

Mnoho zajímavých zážitků se na vás chystá o následujícím víkendu, stačí si jen vybrat a vyrazit. A kdyby se vám nikam nechtělo, přinese vám kousek kultury, až k vám domů, Jarek Nohavica, který na sobotu chystá živé vystoupení on-line. 

Radovanovy radovánky od Zdeňka Svěráka

Děti se mohou radovat s Radovanem

Na nádvoří zámku v Bělé pod Bezdězem dnes zavítá brněnské divadlo VĚŽ, aby malým i velkým zahrálo pohádku Radovanovy radovánky, která vznikla na motivy knížky Zdeňka Svěráka.

Marpo a Troublegang

TIPY DENÍKU: Užijte si festival, setkání s Marpem nebo pohádku pro děti

Blížící se víkend přináší možnost zhlédnout pohádku Radovanovy radovánky v Bělé pod Bezdězem, navštívit multižánrový festival na Vostrově, setkat se s Marpem a Troublegangem v Benátkách nad Jizerou, vyrobit si vlastní sřevěnou hračku v muzeu v Mnichově Hradišti nebo vidět Chlapa na střídačku v Dobrovici.