Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Fiktivní postavu Járy Cimrmana si za více než půlstoletí český národ tak oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa. V šesti epizodách cestopisného cyklu České televize po nich budou putovat herci Divadla Járy Cimrmana.

Stopy Járy Cimrmana vedou i do jižních Čech. Seriál ČT startuje už 3. května

Český národ si fiktivní postavu Járy Cimrmana za více než půlstoletí tak oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa po celé republice. V šesti epizodách nového cestopisného cyklu České televize (ČT) je navštíví herci Divadla Járy Cimrmana. V třetím díle se vypraví se i do Jihočeského kraje.

Letošní ceny České hudební akademie Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky

Ceny Anděl opanovala hudba Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Svěrák

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka. 

Zdeněk Svěrák přišel podpořit Petra Pavla do jeho volebního štábu. Právě jeho dlouhodobá veřejná podpora Pavlovy kandidatury na prezidenta ČR byla důvodem, proč se na něj zaměřili dezinformátoři

Zdeněk Svěrák zmínil tíživou vzpomínku z dětství. Internetoví lháři jí zneužili

Česká televize připomněla tento týden film z roku 2017 Po strništi bos, natočený podle autobiografické knížky Zdeňka Svěráka, jenž v ní vypráví o svém raném dětství prožitém v protektorátním období. Film i kniha, která mu byla předlohou, obsahují jednu tíživou autorovu vzpomínku, jejíhož zveřejnění v současnosti zneužívají dezinformátoři. 

Setkání dětí s Andersenem v Knihovně Baška.

Setkání s Andersenem proběhlo v Knihovně Baška

Děti z Bašky se dostavily do místní knihovny na setkání s pohádkami a příběhy. Zajímavé čtení jim zprostředkovala knihovnice Dajana Zápalková, která nám o tom zaslala příspěvek. Děkujeme.

Z ochotnického představení Princové jsou na draka v podání Divadelního spolku bratří Mrštíků Boleradice.

Princové jsou na draka. Ochotníci nastudovali pohádku se známými hudebními hity

/FOTO, VIDEO/ Nejen dětem, ale všem generacím, je určena známá a slavná hudební, vlastně také televizní pohádka Jiřího Chalupy Princové jsou na draka. Na pozvání libických ochotníků ji uvede Divadelní spolek bratří Mrštíků z Boleradic. Diváci budou mít možnost přenést se do pohádkového světa, do království, kde je smutno a neveselo.

Nový prezident ČR Petr Pavel s první dámou Evou Pavlovou.

České celebrity jsou z vítězství Petra Pavla nadšené. Hovoří o naději i respektu

Stejně jako byl rozdílný volební výsledek obou kandidátů, jiná byla i atmosféra v jejich štábech. U Petra Pavla se ve Foru Karlín na Praze 8 v sobotu 28. ledna sešlo mnoho osobností z řad herců a zpěváků a dobrá nálada zde vládla prakticky od 15.00 až do večera. To u Andreje Babiše na Chodově se velmi rychle sklízely stoly a podpořit jej přišli jen jeho kolegové z ANO.

Ilustrační foto.

Úvaha o pohledných studentkách a dopadu ksichtu na vývoj světa

Pohledné studentky začaly dostávat horší známky poté, co se výuky přesunula kvůli covidu do on-line prostředí. Tak aspoň zní sdělení švédské Lundské univerzity, jejichž výzkumníci neměli do čeho píchnout a tak se nudili, že uchopili toho pozoruhodné téma. To zaujalo našeho čtenáře Dalibora Kučeru, kterému děkujeme za příspěvek. 

Josef Kubáník

Na jevišti člověk prozrazuje i mnohé o sobě samém, říká Jožka Kubáník

Protože je sám poměrně plachý, všechny jeho pracovní činnosti jej nutí trochu přebít svou introvertní povahu. Možná právě pro své mimořádně citlivé chápání světa je herec Josef Kubáník také výborným moderátorem a spisovatelem. Můžete ho vídat jak v rolích ve Slováckém divadle, tak v některých televizních seriálech. V Českém rozhlase má svůj pořad Na pohovce Jožky Kubáníka, ve kterém svým nevšedně empatickým způsobem zpovídal například Zdeňka Svěráka, Simonu Stašovou nebo Ondřeje Sokola. Jeho přístup k životu výrazně ovlivnilo setkání s Květou Fialovou, se kterou si postupně vybudoval velmi důvěrné přátelství.

Z Vinobraní na Grébovce.

Podívejte se: Grébovka patřila o víkendu vinobraní

Nejen ve znamení voleb byl tento víkend v hlavním městě. Grébovka v pátek a v sobotu patřila oblíbenému vinobraní a tak v Praze 2 teklo proudem víno i burčák. V programu nechyběly koncerty a na své si přišly i děti, pro které bylo připravené loutkové divadlo, ale třeba i interaktivní hudební pohádka z písněmi Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka.

Zubaté žáby zasáhly do předvolební kampaně v Bruntálu. Představily voličům na plakátech své kandidáty, program i volební hesla.

„Za vlhčí Bruntál“. Zubaté žáby ve městě spustily volební kampaň

/FOTOGALERIE/ „Za vlhčí Bruntál!“ nebo „My se na vás nevykvákneme“ slibují plakáty Zubatých žab, kterými recesisté parodují právě probíhající kampaň před komunálními a senátními volbami. Hned vedle plakátů s fotografiemi a hesly skutečných kandidátů byly v centru Bruntálu vylepeny také kreslené portréty žabích kandidátů se zubatým úsměvem, kteří se voličům prezentují jako sdružení „Zelená volba pro Bruntál“.

Sázení buků v Kopřivnici na počest manželů Zátopkových 19. září 2022

VIDEO: Jako Emil a Dana Zátopkovi. V Kopřivnici porostou dva duby

Přesně na den sto let od narození kopřivnického rodáka Emila Zátopka a jeho manželky Dany zasadili v pondělí 19. září odpoledne mladí kopřivničtí atleti, děti a zájemci z řad veřejnosti před budovou Základní školy Emila Zátopka dva mladé buky. 

Sázení buků v Kopřivnici na počest manželů Zátopkových 19. září 2022.

V Kopřivnici porostou dva buky jako Emil a Dana Zátopkovi

/FOTO, VIDEO/ Přesně na den sto let od narození kopřivnického rodáka Emila Zátopka a jeho manželky Dany zasadili v pondělí 19. září odpoledne mladí kopřivničtí atleti, děti a zájemci z řad veřejnosti před budovou Základní školy Emila Zátopka dva mladé buky. 

Rudolf Hrušínský (vlevo) a Marián Labuda

KVÍZ: Jak dobře znáte film Vesničko má středisková?

Prakticky hned po premiéře v roce 1985 se stala komedie Zdeňka Svěráka a Jiřího Menzela Vesničko má středisková hitem v kinech. Příběh svérázného šoféra Pávka a zaostalého Otíka Rákosníka vidělo téměř 4,5 milionu diváků. Snímek natočený v jedné středočeské vsi je dodnes vyhledávaným titulem i na televizních obrazovkách. Co něm víte?

Rudolf Hrušínský (vlevo) a Marián Labuda

KVÍZ: Jak dobře znáte film Vesničko má středisková?

Prakticky hned po premiéře v roce 1985 se stala komedie Zdeňka Svěráka a Jiřího Menzela Vesničko má středisková hitem v kinech. Příběh svérázného šoféra Pávka a zaostalého Otíka Rákosníka vidělo téměř 4,5 milionu diváků. Snímek natočený v jedné středočeské vsi je dodnes vyhledávaným titulem i na televizních obrazovkách. Co něm víte?

Hájenka je stále v provozu a hlavně v turistické sezóně je stále v obležení.

Hájenka žije! Do Kerska se pořád jezdí na kančí se šípkovou i se zelím

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kersko musí v každém člověku vyvolat emoce už ve chvíli, kdy se k legendárnímu místu poprvé blíží. Polabskou rovinu po staré pražské silnici cestou z hlavního města ruší jen pár obcí. Pak motorista projede Velenkou a ocitne se v lese. Po pár stech metrech sjede z hlavní silnice vlevo na vedlejší a mezi stromy rozeznává první domy. 

Jiří Hadaš a Arabela Jana Nagyová po 30 letech v Uherském Hradišti

Jako dítě jsem seděl na klíně Arabely, vzpomíná kouzelník Hadaš

Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se zamyslel i herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Jožka Kubáník, který si na rozhlasovou Pohovku pozval toho nejpovolanějšího - profesionálního kouzelníka, který je zároveň prezidentem Českého magického svazu. Uherskohradišťský rodák se jmenuje Jiří Hadaš.

Erupce na islandském poloostrově Reykjanes

Islandská sopka se chystala k explozi rok. Češi pomohli zjistit, co předcházelo

Island je z geologického hlediska jednou z nejpozoruhodnějších oblastí na světě. Jde například o jediné místo, kde vystupuje nad hladinu oceánu Středoatlanský hřbet, tvořící rozhraní mezi Severoamerickou a Euroasijskou tektonickou deskou. Magický ostrov tak představuje jedinečnou možnost sledovat jevy provázející oddalování těchto desek. Podobně jako Zdeněk Svěrák ve hře Dobytí severního pólu chodil „na sever a na jih“, na Islandu existuje můstek, po němž se dá chodit z Evropy do Ameriky a zpět. A podobně jako v polární výpravě Čecha Karla Němce najdeme i zde silnou českou stopu.  

Poslední rozloučení s hercem Josefem Abrhámem se konalo 6. června v kostele svaté Anežky České na Spořilově.

Lidé se přišli do kostela rozloučit s oblíbeným hercem Josefem Abrhámem

Desítky lidí se v pondělí při bohoslužbě v kostele sv. Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců poslední doby zemřel 16. května ve věku 82 let. Do kostela tak 6. června přišlo mnoho jeho hereckých kolegů včetně Zdeňka Svěráka, Jiřího Macháčka, Martina Dejdara nebo Jiřího Bartošky. 

Charitativní Běh pro Paraple

Registrujte se! Virtuální jízda či běh pro Paraple je tu podruhé

/FOTOGALERIE/ Virtuální běh či jízda pro Paraple 2022 spouští registrace pro všechny zájemce. Rozeběhněte se v červnu pro dobrou věc! Celý červen můžete chodit, běhat, jezdit… Kdykoli a kdekoli. Nejenže zdoláte osobní rekordy či porazíte svoji lenost, ale především pomůžete Centru Paraple.

Pálení čarodějnic. Ilustrační foto.

Čarodějnické oslavy se vracejí po pandemii bez omezení i do pražské metropole

Oslavy „pálení čarodějnic“ neboli filipojakubské noci se ze soboty na neděli chystají v hlavním městě na řadě míst. S ohledem na bezpečnost zejména u vodních ploch nebo na rozlehlých pláních. Kupříkladu na Ladronce slibuje pořádající Praha 6 „největší čarodějnický rej v Praze a širokém okolí“.