Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Herci a tvůrci nového seriálu televize Prima s názvem V.I.P. vraždy představili seriál novinářům 27. ledna v Praze.

Rodinná pouta, Prostřeno i VyVolení. Prima vysílá už pětadvacet let

Na den přesně před pětadvaceti lety začala vysílat první česká komerční stanice, televize Prima. U jejího zrodu byly osobnosti jako Marie Poledňáková či Jiří Menzel, na jejím založení se podíleli i Miroslav Ondříček, Vít Olmer nebo Zdeněk Svěrák. Vysílání zahájila Formanovým filmem Amadeus.

Zahradní slavnost připomněla 110 let existence školy a pogratulovat přijel i Zdeněk Svěrák.

ZŠ Jiráskovy sady slavila výročí společně se Zdeňkem Svěrákem

Příbram – Základní škola v Jiráskových sadech si připomněla Zahradní slavností 110 let svojí existence. Pro návštěvníky byl na školním dvoře připravený jarmark, gastrofest, nejrůznější taneční a hudební vystoupení a také koncert školního pěveckého souboru Jiráskáček, se kterým si několik písní zazpíval i vzácný host, Zdeněk Svěrák, který přijel na přání jedné z členek souboru Anny Urbanové.

Novobydžovští ochotníci uchvátili obecentstvo "novým" nastudováním hry z pera génia Járy CImrmana - Hospoda Na mýtince.

Bydžovští cimrmanologové zrekonstruovali Hospodu Na mýtince

Nový Bydžov - Jak ve svém úvodu napsal režisér novobydžovských ochotníků DS Jirásek Pavel Klepač: „Každá nemovitost potřebuje tu a tam nějakou opravu, adaptaci či renovaci.“ A tak se zdejší ochotníci směle pustili do rekonstrukce jedné z prvních „staveb“ Járy Cimrmana - Hospody Na mýtince.

Děti s rodiči bavil Jaroslav Uhlíř, běžci startovali od Bartoloměje.

Děti s rodiči bavil Jaroslav Uhlíř, běžci startovali od Bartoloměje

Kolín /FOTOGALERIE/ – Jako první v sobotním nabitém hudebním programu letošního festivalu Kmochův Kolín vystoupil na Karlově náměstí zpěvák, skladatel a klavírista Jaroslav Uhlíř, který především nejmladší publikum pobavil nesmrtelnými písničkami z autorské dílny Zdeněk Svěrák – Jaroslav Uhlíř. Nejen jejich Dělání či Není nutno si zpívali úplně všichni a jekotem a potleskem si vyžádali ještě přídavek. 

Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana.

Stopy Járy Cimrmana vedou kolem Tanvaldu

Liberecký kraj – Kdo má rád fiktivní postavu českého všeuměla, kterému jen o fous unikl titul Největší Čech, může se o víkendu vydat po stopách, které zanechal v našem kraji.

Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana.

Stopy Járy Cimrmana vedou kolem Tanvaldu

Liberecký kraj – Kdo má rád fiktivní postavu českého všeuměla, kterému jen o fous unikl titul Největší Čech, může se o víkendu vydat po stopách, které zanechal v našem kraji.

Lenka Pařízková, starostka pardubických Sokolů

Program je připravený k potěšení dětské duše i srdci dospělých

Pardubice /ROZHOVOR/ - Náčelník. Ale žádných nevzdělaných divokých kmenů, nýbrž vysoce kultivovaných sokolů. Správné označení pro lídra této organizace je ale starosta. Ve Východočeské župě Pippichově tuto funkci vykonává Lenka Pařízková. Nastoupila do ní téměř před dvaceti lety. Je první ženou, která šéfuje celému Pardubickému kraji. Před ní se vystřídalo pětačtyřicet mužů…

audiokniha To

Audioknihou roku 2017 je horor To od Stephena Kinga

V příjemném prostředí pražského kina Atlas a pod taktovkou moderátora Tomáše Hanáka byly dnes rozdány ceny za nejlepší audioknihy roku 2017 – O2 Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stal kultovní hororový román Stephena Kinga To. Cenu za mimořádný přínos mluvenému slovu převzal Zdeněk Svěrák. Nejvíce ocenění v jednotlivých kategoriích získalo nakladatelství OneHotBook.

S kapitánem Štěpánem Rusňákem po stopách filmových míst na Vltavě  - Alšovo nábřeží - film Jára Cimrman ležící, spící.

Poznejte nejkrásnější filmová místa z lodní paluby

Poznali byste místo na Vltavě, kde měl Saturnin zakotvený svůj hausbót? Víte, kudy plaval nos princezny Bosany, která snědla jablka frňákovníku ve filmu Tři veteráni? A věděli byste, na jakém ledolamu Karlova mostu seděly Chobotnice z II. patra, když kolem sebe pouštěly modré blesky?

Zdeněk Svěrák ve Vlašimi.

Zdeněk Svěrák navštívil vlašimské gymnázium

Vlašim - Známý herec a režisér Zdeněk Svěrák přijel ke konci března do vlašimského gymnázia. O jeho návštěvě psal jak Benešovský deník, stejně tak se zpráva objevila i v dubnovém Extra vydání Benešovského deníku.

Po strništi bos - film

Do pivovaru na pivo i český film

Žamberk - Kino v Žamberku se ve středu z Divišova divadla přestěhuje do pivovaru Kanec. V tamním sálku se bude od 19 hodin promítat český film Po strništi bos, který čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově.

Zdeněk Svěrák přijel do Vlašimi.

Zdeněk Svěrák navštívil vlašimské gymnázium

Vlašim - Když navštíví malé město, jako je Vlašim, nějaká slavná osobnost, vždy se o tom hodně mluví. Jen si vzpomeňte na to, jak si každý Vlašimák zatoužil sáhnout na blýskavý Stanley Cup Michala Rozsívala. I na den návštěvy pana prezidenta Zemana taktéž leckdo z nás jen tak nezapomene. Proto je pozoruhodné, že se téměř neví o tom, že Vlašim navštívil také ten vůbec největší Čech - Jára Cimrman.

V Lesním ateliéru Kuba mají příchozí možnost poslouchat ukázky z Hrabalovy tvorby.

Z poesiomatu v Kersku zní i hlas Bohumila Hrabala

Kersko – Člověk přijde, posadí se na lavičku vedle zvláštní roury, vybere si ukázku jednoho z Hrabalových děl, zmáčkne knoflík, nic neplatí a pak už se jen nechává unášet spisovatelovou poetikou v místech, kde sám Hrabal trávil svůj čas. 

Odhalení pamětní desky setkání Jana Eskymo Welzla a Járy Cimrmana v roce 1893.

Deska připomíná setkání Cimrmana s Welzlem, odkrýt ji pomohl i Zdeněk Svěrák

Pamětní deska připomínající setkání dvou velikánů, génia Járy Cimrmana a polárníka Jana Eskymo Welzla, zdobí od středy 7. března zeď u zábřežského zámku. Slavnostního odhalení pomníku se osobně ujali herci Divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem. Pro řadu přihlížejících místních se jednalo o jednu z nejvýznamnějších událostí ve městě za celý rok.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš se 22. ledna 2018 v Praze setkal s jeho bývalými protikandidáty z prvního kola voleb Pavlem Fišerem, Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem a zakončil tak svoji kontaktní kampaň před druhým kolem prezidentských voleb.

Drahoš ukončil kontaktní kampaň, bývalí soupeři ho dále podpoří

/FOTOGALERIE/ Finalista prezidentských voleb Jiří Drahoš dnes v pražské Lucerně ukončil kontaktní část kampaně. Nyní se soustředí na televizní debaty či rozhovory s médii. V přesvědčování nerozhodnutých voličů budou v příštích dnech za něj pokračovat jeho bývalí protikandidáti Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Na jeho podporu uspořádají v českých městech koncerty.

Helena Vondráčková

Největší arenu v Česku dobyli Gott či Lucie. Na řadě jsou Vondráčková a Mareš

Nejen hvězdy světového formátu vystupují v největší hale v republice, ve vysočanské O2 areně. Čeští interpreti zde slaví buď životní jubilea, kulatá výročí kariéry či rozloučení s ní, comebacky nebo případně vánoční koncerty. O víkendu se o to pokusí Helena Vondráčková a v dubnu dokonce dvěma koncerty Leoš Mareš.

Radek Hejč z Vysočan pracuje dvaadvacet let na lanové dráze v Moravském krasu. Léta jí šéfuje.

Šéf lanové dráhy k Macoše: Každý den je nový příběh

/ROZHOVOR/ Náčelník lanové dráhy. To musí být skvělá práce. Pěkně v teple v kanceláři. Když se naskytne příležitost, tak se na nástupišti před kabinou fotí s celebritami ze světa showbyznysu nebo s politiky. Vítá miliontého návštěvníka. Nesmysl. 

Radek Hejč z Vysočan pracuje dvaadvacet let na lanové dráze v Moravském krasu. Léta jí šéfuje.

Šéf lanovky k propasti Macocha: Každý den je nový příběh

Blanensko /ROZHOVOR/ – Náčelník lanové dráhy. To musí být skvělá práce. Pěkně v teple v kanceláři. Když se naskytne příležitost, tak se na nástupišti před kabinou fotí s celebritami ze světa showbyznysu nebo s politiky. Vítá miliontého návštěvníka. Nesmysl. Radek Hejč z Vysočan pracuje na Lanové dráze Macocha dvaadvacet let. Od začátku, kdy začala vozit turisty v Moravském krasu od Punkevních jeskyní na Horní můstek k světoznámé propasti Macocha. Jako šéf umět všechno a jak sám říká, mnohdy se při práci ušpiní.

Aukce designových lahví Pilsner Urquell vynesla 1,6 milionu korun

Aukce uměleckých lahví pro Paraple vynesla 1 683 145 Kč

Karlovy Vary, Praha – Šestý ročník charitativní aukce designových lahví Pilsner Urquell pro Centrum Paraple vynesl lidem, kteří se následkem nemoci či zranění ocitli na vozíku, celkem 1 683 145 korun. Nejdražší originální kousek podle návrhu uměleckého ředitele sklárny Moser Lukáše Jabůrka byl tento rok vydražen za 250 000 korun.

Aukce designových lahví Pilsner Urquell vynesla 1,6 milionu korun

Aukce pivních lahví vynesla rekordní sumu

Plzeň - Středeční aukce designových lahví Pilsner Urquell letos vynesla rekordní částku 1,6 milionu korun. Peníze půjdou na podporu Centra Paraple, jež pomáhá lidem na vozíku.

Ilustrační fotografie.

Ve zkratce: Salinger oslavil dvacetiny

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Nezisková organizace Salinger, která působí i v Hradci, slaví jubileum. Dvacet let pomáhá rodinám v tíživých životních situacích.

Kandidáti na prezidenta

Otázka na víkend: věk prezidenta

Orlickoústecko - Začal boj prezidentských kandidátů o Hrad. V médiích se objevilo téma věkové hranice - není podmínka 40 let už přežitkem? A neměla by být i horní věková hranice?

Sebastián v době natáčení.

Ve Svěrákově filmu hraje i batole z Dublovic

Dublovice - Pravnouče Marie Sirotkové z Dublovic si zahrálo ve filmu autorského tandemu Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos. Protože byl v miminkovském věku, užívali si spolupráce se štábem především jeho rodiče. Vždyť jejich Sebastián byl na place vedle takových hvězd jako je Ondřej Vetchý, Oldřich Kaiser, Zdeněk Svěrák, Tereza Voříšková nebo nedávno tragicky zesnulý Jan Tříska. 

Kulturní dům ve Veselí nad Lužnicí.

Ochotníci dobudou severní pól

Veselí nad Lužnicí – Cimrmanovské drama Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909 v podání veselského ochotnického spolku Cimrfraj můžete zhlédnout ve čtvrtek ve veselském kulturním domě od 19.09 hodin.