Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Divadlo Járy Cimrmana. Ilustrační foto.

Divadlo Járy Cimrmana prodalo 1,6 milionu zvukových nosičů

Praha - Diamantovou desku předala ředitelka společnosti Supraphon Iva Milerová zástupcům Divadla Járy Cimrmana, které vstoupilo do jubilejní padesáté sezony, za 1,630.000 prodaných zvukových nosičů s hrami geniálního všeuměla. Současně byla pokřtěna velká vinylová kolekce LP a jedno unikátní DVD.

Na nedávném Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě podepisovali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř  výtisky svého nového zpěvníku pro děti Jupí s ilustracemi Vlasty Baránkové.

Také si občas zanadávám, říká Svěrák

Kdysi jsem dodržoval pravidlo, že musím každý den napsat alespoň jednu normostranu, což aktuálně bohužel neplatí. Nemám na to čas, říká spisovatel, herec, dramatik, scenárista a autor písňových textů Zdeněk Svěrák.

Po strništi bos je název filmu, který ve Slavonicích natáčel režisér Jan Svěrák ve Slavonicích.

Zasněžíme! A Vlastíka zvedne jeřáb

Slavonice – Starší muž 
v montérkách kráčí po ulici 
s kárkou, jinak vůkol klid nedělního dopoledne. Na velkém placu u hřbitova, pár metrů od vlakového nádraží, je ale šrumec: oscarový režisér Jan Svěrák točí ve Slavonicích film Po strništi bos, dnes naposled. „Je to zlý tyran," hrozí mu v žertu Tereza Voříšková.

Jaroslav Uhlíř. Ilustrační foto.

Jaroslav Uhlíř připomene 40 let spolupráce se Svěrákem

Plzeň – Už 40 let spolu tvoří nejznámější česká hudební autorská dvojice Jaroslav Uhlíř – Zdeněk Svěrák. První jmenovaný si výročí připomíná, jak jinak, než koncertováním. Jubilejní výběr společných písniček dvojice představí i v Plzni na začátku listopadu. Vstupenky jsou stále v předprodeji.

Z akce v jičínské knihovně Čteme všichni, vypráví jen někdo.

Krása vyprávění ožila v Knihovně Václava Čtvrtka

Jičín - Soutěž se jmenuje Čteme všichni, vypráví jen někdo. V prodlouženém dopoledni vyprávělo ve čtvrtek 6. října v Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně 49 dětí, přišlo nepočítaně učitelek a rodičů, samozřejmě knihovnice. Dětenické děti přivezl pan starosta Radomír Vališka. Na vyprávění sjely se děti z pěti měst a obcí.

Autogramiádu Zdeňka Svěráka a dalších členů Divadla Járy Cimrmana hostilo ve středu odpoledne Divadlo Bolka Polívky v Brně. Stalo se tak u příležitosti křtu nové knihy Půlstoletí s Cimrmanem.

OBRAZEM: Cimrmani v Brně slaví půlstoletí. Křtem i výstavou

Brno – Autogramiádu Zdeňka Svěráka a dalších členů Divadla Járy Cimrmana hostilo ve středu odpoledne Divadlo Bolka Polívky v Brně. Stalo se tak u příležitosti křtu nové knihy Půlstoletí s Cimrmanem. „Mnohé fotografie jsou v knize zveřejněné poprvé. Zachycují herce v jejich výrazných rolích, ale většinou je objektiv namířen do zákulisí, a odkrývá tak dění, které zůstává publiku utajené," uvedla ředitelka nakladatelství Paseka Anna Rezková Horáčková.

Repríza hry Dobytí severního pólu v podání herců Divadelního studia Martiny Výhodové pobavila znojemské divadlo.

OBRAZEM: Dobytí severního pólu. Znojemští herci humorem zahřáli publikum

Znojmo – Zaplněné znojemské divadlo tleskalo hercům Divadelního studia Martiny Výhodové, kteří se představili ve hře Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu. „Diváci se dobře bavili, o čemž svědčil hlasitý smích z hlediště, který provázel celou hru. Herci si představení užili a bylo vidět, že hráli s chutí a nadšením," sdělila manažerka studia Lucie Fučíková.

Lidé si na Václavském náměstí v Praze připomínali nedožité 80. narozeniny Václava Havla

Havlovy narozeniny si v centru Prahy připomenuly stovky lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - Pravda a láska bez pomoci lidí samy nezvítězí nad lží a nenávistí – takové je poselství písně Milí spoluobčané, která uzavřela středeční tříhodinovou oslavu nedožitých 80. narozenin Václava Havla. Někdejšího disidenta a prvního polistopadového prezidenta si na shromáždění přišlo v sychravém počasí připomenout několik stovek lidí.

Divadlo Járy Cimrmana. Ilustrační foto.

Speciální představení uvedli cimrmanologové ke svému jubileu

Praha - První ze tří speciálních představení k 50. sezoně Divadla Járy Cimrmana uvedli v úterý jeho protagonisté v Žižkovském divadle v Praze. Autor scénáře Zdeněk Svěrák do něj zařadil ukázky z oblíbených komedií, projekce fotografií a přečetl „psaní do nebe" Ladislavu Smoljakovi, od jehož smrti uplynulo v červnu šest let. Na jevišti byl zastoupen svou fotografickou podobou v životní velikosti. Záznam inscenace zprostředkuje svým divákům do konce roku Česká televize.

Půlstoletí s Cimrmanem

Půlstoletí s Cimrmanem

Tanvald - Tanvaldsko má za sebou akci, která nemá obdoby. O víkendu se zde uskutečnil největší sraz Cimrmanologů Půlstoletí s Cimrmanem. Křtila se stejnojmenná kniha, vyhlašovala nejlepší hláška, zpívalo se a diváci si užili úryvky z těch nejlepších her.

Zdeněk Svěrák v zajetí fanoušků

Na Jablonecko se sjely tisíce milovníků Cimrmanova divadla

Tanvald, Příchovice - Tisíce lidí přilákaly dnes do Tanvaldu a Příchovic v Jizerských horách oslavy půlstoletí Divadla Járy Cimrmana. Slavnostního zahájení 50. sezony této populární scény se zúčastnila většina herců souboru.

Zdeněk Svěrák v zajetí fanoušků

Na Jablonecko se sjely tisíce milovníků Cimrmanova divadla

Tanvald, Příchovice - Tisíce lidí přilákaly dnes do Tanvaldu a Příchovic v Jizerských horách oslavy půlstoletí Divadla Járy Cimrmana. Slavnostního zahájení 50. sezony této populární scény se zúčastnila většina herců souboru.

Divadlo Járy Cimrmana

"Samý Debil nebo Blbeček" nejoblíbenější hláškou z Cimrmana

Česko  – „Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podivejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe." Věta, kterou ve hře Vyšetřování ztráty třídní knihy pronesl poprvé v roce 1967 dnes už zesnulý spoluautor hry Ladislav Smoljak, je podle ankety Českého rozhlasu a Divadla Járy Cimrmana nejoblíbenější hláškou z her Járy Cimrmana. Zvítězila s výrazným náskokem, svůj hlas jí dalo 13.090 lidí.

Ilustrační foto.

Odlití zvonu Václav pro pražský kostel provází cesta zvonků

Praha - Nový zvon Václav, který bude připomínat odkaz bývalého českého prezidenta Václava Havla, by se měl v příštím roce rozeznít v kostele sv. Havla na pražském Starém Městě. Peníze na jeho odlití se dávají dohromady ve sbírce, do níž koncem roku přispěje také dražba 30 malých zvonků. Dostaly je osobnosti, které mají společné vzpomínky s Václavem Havlem, a některé z nich doputovaly i do vzdálených zemí. Doprovází je deník, do něhož dočasní držitelé zvonků píší své vzkazy Václavu Havlovi, případně vzpomínky na něj.

Nechat si změřit krevní tlak a cholesterol, zkontrolovat mateřské znaménko, dozvědět se, čím se zabývají jednotlivé sociální služby. Na Hlavním náměstí v Krnově proběhl ve čtvrtek Den mobility, zdraví a sociálních služeb.

Den zdraví přilákal na náměstí děti i seniory

/FOTOGALERIE/ Změřit si krevní tlak i cholesterol, zkontrolovat mateřské znaménko a dozvědět se, čím se zabývají sociální služby. Navíc spousta tance a hudby. Tak to vypadalo na krnovském náměstí.

Primátorka Adriana Krnáčová předala 22. září na Staroměstské radnici stříbrné medaile a čestná občanství.

Praha má nové čestné občany, hudebníka, divadelníky a spisovatele

Praha /FOTOGALERIE/ - Čestná občanství Prahy ve čtvrtek ve Staroměstské radnici obdrželi dirigent Jiří Bělohlávek, spisovatel Ivan Klíma, herec a textař Jiří Suchý a herec a režisér Zdeněk Svěrák. Cenu hlavního města dostal herec Jan Potměšil. Udělení občanství před několika měsíci schválili pražští zastupitelé.

Miloň Čepelka.

Herec a spisovatel Miloň Čepelka slaví osmdesátiny

Praha - Do povědomí veřejnosti se herec, textař, moderátor a spisovatel Miloň Čepelka, který 23. září oslaví osmdesátiny, zapsal jako jeden z „cimrmanologů". V roce 1967 spoluzakládal Divadlo Járy Cimrmana, kde spolu se Zdeňkem Svěrákem či Petrem Bruknerem působí dodnes. Čepelka je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů a knih. Objevil se i ve filmu.

Busta Járy Cimrmana.

Génius Jára Cimrman oslňuje a baví Česko již 50 let

Praha - Českého génia Járu Cimrmana přirovnávají jeho obdivovatelé k sopce, která svou erupcí zasypala sama sebe. Životní cestu vídeňského rodáka lemují desítky objevů, vynálezů, matematických vzorců, filozofických teorií a vyřešených kriminálních případů. Projektoval Panamský průplav a o pouhých sedm metrů minul Severní pól. Přesto se nakonec světoběžník Cimrman vrátil do Čech a jako zapřisáhlý vlastenec se svými protihabsburskými vtipy podílel na pádu rakousko-uherské monarchie.

Zdeněk Svěrák, Jan Hraběta, Jaroslav Weigel.

Tři jubilea oslaví do konce roku oblíbení cimrmanologové

Praha - Tři jubilea oslaví do konce roku Divadlo Járy Cimrmana. V přenosu z nealkoholické hudební vinárny U pavouka zazněla 16. září 1966 první zmínka o muži, který mu dal jméno. S myšlenkou založit divadlo přišel záhy poté – už 29. října 1966 – rozhlasový redaktor Jiří Šebánek. Ovšem poprvé o pozůstalosti geniálního všeuměla, jak ho známe dnes, promluvil na rozhlasových vlnách vibrafonista Karel Velebný alias dr. Evžen Hedvábný až 23. prosince 1966.

Veřejná generálka divadelní hry Záskok – The Stand In v anglickém jazyce a v podání anglických herců v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Supraphon oslaví padesátiny Divadla Járy Cimrmana vinylem

Praha - Dárkem Supraphonu k říjnovým padesátinám pražského Divadla Járy Cimrmana bude kolekce všech 15 her na šestnácti vinylových deskách. Jedinečný soubor "elpíček", které opět přicházejí do módy, vyjde 7. října v limitovaném nákladu 500 kusů. Oznámil to mluvčí vydavatelství Vladan Drvota.

Chodovský sextet pravidelně křižuje kraj. Jejich mottem je hlavně bavit a u toho hrát pořádnou muziku.

Sex, drogy & charleston je název první desky chodovské kapely Pokračující Závada

Chodov - Chodovská kapela Pokračující Závada začínala předěláváním hitů z 80. a 90. let do punku a rock´n´rollu. Za několik let své existence však vyrostla a nyní už lidem servíruje i vlastní skladby, což momentálně dokazuje na svém novém CD, které vydala a pokřtila v minulých dnech. Přes to všechno členy neopouští smysl pro humor a nadsázka, která jde cítit i z aktuálních novinek. O hudbě, novince Sex, drogy & charleston i dalším dění jsme se bavili s kytaristou Dušanem a basákem Milanem.

Zdeněk a Jan Svěrákovi

Jan Svěrák začne film Po strništi bos natáčet v srpnu

Karlovy Vary - Už 10. srpna začne režisér Jan Svěrák natáčet podle předlohy svého otce Zdeňka film Po strništi bos. Dějově předchází jejich společnému filmu Obecná škola, role rodičů ztvární Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý. 

Ilustrační foto

Sekce Půlnočních filmů nabízí divákům krváky

Karlovy Vary - Také filmy s názvem Mastnej škrtič, Noční můra či Vrah z prádelny naleznou fanoušci v programu karlovarského festivalu. Do oblíbené sekce Půlnoční filmy, která rozhodně nenabízí filmové umění, jich bylo zařazeno šest a každý je uveden třikrát. Projekce začínají opravdu o půlnoci a o diváky není nouze. Například dnes nad ránem skončil japonský příběh Kostěný tomahawk, jehož hrdina, snící kdysi o kariéře slavného autora komiksů, otročí jako pomocný kreslíř v malém vydavatelství. Vše se změní ve chvíli, kdy Tokio ovládne neznámý virus a jeho obyvatelé se změní na zombie. Neprůbojný muž tak musí vzít život do vlastních rukou a stát se hrdinou.

Kolem 70 fotografií přináší výstava v jindřichohradeckém Muzeum fotografie, jež provází historií Divadla Járy Cimrmana, jež slaví 50 let. Snímky nafotil Petr Hecht, který dělal 
v divadle i kulisáka. Na snímku Zdeněk Svěrák.

Když Cimrmany fotí kulisák. "Sbírka vzácných motýlů," říká Zdeněk Svěrák

Jindřichův Hradec /FOTOGALERIE/ – Je to rarita. Jedinkrát, před 18 lety, se Ladislav Smoljak 
a Zdeněk Svěrák potkali na jevišti ve hře Švestka. A zachytil je při tom fotoaparát. Tento snímek a dalších několik desítek provází historií Divadla Járy Cimrmana (DJC), jež slaví 50 let existence. Kolekci vystavuje do 30. září jindřichohradecké Muzeum fotografie.

Ilustrační foto

V Chrudimi zítra zahajuje svátek loutkového divadla

Chrudim – Více než stovku loutkových představení pro dětské i dospělé diváky, semináře, dílny pro veřejnost, přednášky a koncerty nabízí letošní festival Loutkářská Chrudim. Jeho 65. ročník začíná zítra a končí ve středu 6. července.

Kaple dostala nový zvon a historický zaujal místo na hradě Zvíkov.

Nová expozice na Zvíkově připomíná historii zvonu a podhradí

Zvíkovské Podhradí – Návštěvníci hradu Zvíkov se mohou těšit na novinky. Na prohlídkové trase je nová expozice věnovaná historickému zvonu, který byl na hrad přemístěn z kaple svatého Václava ze Zvíkovského Podhradí, a zároveň životu v původním zatopeném podhradí.

Výtvarník Karel Malich.

Karel Malich převzal čestné občanství, Praha ocenila i Šimotovou

Praha - Výtvarník Karel Malich dnes převzal čestné občanství hlavního města. Praha ocenila in memoriam také výtvarnici Adrienu Šimotovou Johnovou. Slavnostní akt v Brožíkově sále Staroměstské radnice doprovodil dětský pěvecký sbor. Další ocenění, Zdeněk Svěrák a rodina architekta Karla Hubáčka, si čestná občanství převezmou v září.