Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Předávání hudebních cen Anděl, Národní galerie - Veletržní palác, 27. dubna 2022, Praha

Hudební cenu Anděl získala Ewa Farna. Skupinou roku jsou Mirai

Hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Se čtyřmi nominacemi patřila mezi favority letošního ročníku cen. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně za své album Dýchej tři ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl. Uspěl v kategoriích Album, Sólový interpret a jeho píseň Farmářům je skladbou roku. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

V Národním muzeu si můžete prohlédnout nejlepší fotky z tradiční soutěže Czech Press Photo.

Tipy na úterý 15. března

Vyrazíte dnes do kina, divadla, na výstavu nebo si zvolíte něco úplně jiného? Třeba vám pomůže výběr tipů na akce, které se dnes v Praze konají.

Petr Brukner.

Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem... a dál

I severočeská knihkupectví nabízí cimrmanovskou novinku nakladatelství Prostor. Je to milý, zajímavý i v mnohém poučný titul Vladimíra Kroce s názvem Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem.

Petr Brukner.

Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem... a dál

I severočeská knihkupectví nabízí cimrmanovskou novinku nakladatelství Prostor. Je to milý, zajímavý i v mnohém poučný titul Vladimíra Kroce s názvem Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem.  

Kino v Hraničáři bude promítat nový český film Betlémské světlo.

Na komedii Betlémské světlo zve kino v Hraničáři

Stvořit filmový plakát, který přitáhne do kin diváky, je oříšek. Režisér novinky Betlémské světlo Jan Svěrák nenechal nic náhodě, oslovil dánského ilustrátora Madse Berga, který si ve světle zamiloval situaci, kdy sedí hlavní hrdina (Zdeňek Svěrák) v rakvi. Tak už diváci uvidí netradiční kreslený plakát.

Zdeněk Svěrák září v novém filmu Betlémské světlo.

Jediná důstojná obrana je neztratit humor, říká Zdeněk Svěrák

Tento měsíc má premiéru nový celovečerní snímek Betlémské světlo, natočený Janem Svěrákem podle povídek jeho otce Zdeňka Svěráka. Je to už podeváté, co se syn a tatínek sešli u společného filmového projektu. A počtvrté, co Zdeňku Svěrákovi v hlavní roli spisovatele Karla Šejnohy hraje na plátně manželku Daniela Kolářová.

Zdeněk Svěrák: Nejlepší je chovat se podle svého svědomí

Zdeněk Svěrák o novém filmu i válce na Ukrajině. Čtěte sobotní magazín Víkend

„Obzvlášť teď by Betlémské světlo mohlo mít hojivý účinek,“ říká o komedii Betlémské světlo autor námětu Zdeněk Svěrák. Naráží samozřejmě na situaci, která nastala na východě Evropy, a sice válku na Ukrajině. O novém filmu i ruské agresi se herec, který 28. března oslaví své 86. narozeniny, rozpovídal v prvním březnovém vydání magazínu Víkend. Čtenáři mimo jiné nahlédnou také do zákulisí televizního seriálu ZOO.  

Petr Brukner.

Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem... a dál

I severočeská knihkupectví nabízí cimrmanovskou novinku nakladatelství Prostor. Je to milý, zajímavý i v mnohém poučný titul Vladimíra Kroce s názvem Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem.

Zdeněk Kymlička má produkční agenturu FOR. Do Ústí už přivezl řadu umělců, v podnělí to bude například Divadlo Járy Cimrmana. Současně v Brné pořádá masopust nebo Indiánský den.

Do Ústí pozval Divadlo Járy Cimrmana a všechny zajímá, zda přijede Zdeněk Svěrák

/ROZHOVOR/ Tento týden zavítala do Ústí nad Labem filmová a divadelní legenda Iva Janžurová. Kinosál v Domě kultury byl plný, svátečně naladěné diváky vítal u vchodu majitel produkční agentury FOR Zdeněk Kymlička. V pondělí 21. února ten stejný muž do Ústí nasměroval Divadlo Járy Cimrmana. Představení Němý Bobeš je beznadějně vyprodané. 

Pod hrou Posel z Liptákova je podepsaná tvůrčí dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Jako spoluautor je rovněž uváděn Jára Cimrman, fiktivní osoba.

Cimrmani a Posel z Liptákova. Zdeněk Svěrák bavil publikum v Letovicích

Pražský rodák Zdeněk Svěrák oslaví 28. března své 86 narozeniny. Dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel je pro gerneraci středních let symbolem jejich dětství a i přes svůj vysoký věk dál aktivně vystupuje. V minulých dnech vystoupil soubor Divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem i v Letovicích s představením Posel z Liptákova. Děkujeme panu Petru Švancarovi za dnešní příspěvek.

Čokoládový festival. Ilustrační foto

Kam o víkendu? Na čokoládový festival, muzikál Trhák nebo králičí hop

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký. Milí čtenáři, vzhledem ke stále měnící se situaci upozorňujeme, že za změnu programu neručíme. Pořádání akce bude závislé na aktuální epidemické situaci, proto sledujte web či sociální sítě pořadatelů.

Marie Rottrová.

Jsem stále stejná, jen mám víc zkušeností, říká osmdesátnice Marie Rottrová

Mezi loňské jubilanty patří se svými osmdesátými narozeninami, které oslavila 13. listopadu Marie Rottrová (80). Zpěvačka s nezaměnitelným hlasem je stále plná energie. Letos odzpívala řadu koncertů a k narozeninám nadělila sobě i fanouškům výběrové album se zbrusu novou písní. Rozhovor s ní přinesl přední tuzemský společenský magazín Story.

Odhalení nové autobusové zastávky U Prdlavky.

Prdlavka je nečekaný hit. Prodalo se už přes tisíc samolepek nové zastávky

/FOTOGALERIE/ Nenechavost některých lidí, kterým se zalíbil název nové autobusové zastávky U Prdlavky natolik, že tablo ze zastávky odcizili, vytvořila Dopravnímu podniku hl. m. Prahy nový prodejní hit v jeho vlastním fanshopu. V polovině prosince začal nabízet k prodeji za 50 korun samolepku, která je kopií informačního tabla s názvem zastávky.

Josef Kubáník v Českém rozhlasu Zlín Na pohovce.

Rozhlasový fejeton, tentokrát o těšení na Zdeňka Svěráka

Kdy jste letos pořizovali vánoční dárky? Já jsem všechny knížky, ponožky a malé radosti nakoupil, jak je mým zvykem, na poslední chvíli. Ale jednu velkou radost mám už připravenou od začátku srpna. Je to dárek vzácný, taky proto jej mám tak dlouho, a je určený vám, kteří rádi posloucháte Český rozhlas Zlín. Jmenuje se Zdeněk Svěrák.

Světnička Járy Cimrmana v letohradském muzeu.

Kde si děd hostinského z Hospody na mýtince najal hostinec? No přece v Opočně

"Dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal, nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi. Tak si najal hostinec v takové zapadlé uličce v Opočně. Zas ho našli!" líčí životní strasti svého děda Zdeněk Svěrák coby majitel krčmy ve hře Hospoda na mýtince.

Pokud chcete Zubaté žáby, musíte se odvážit až do centra Bruntálu. Žádný e-shop je nedoručí.

A tohle znáte? Brutální Bruntál komentují v deníkovském komiksu Zubaté žáby

Víte, že do bruntálského babyboxu se vejde i osmnáctileté dítě? Víte, že v Bruntále se jádro štěpí ručně? Víte, že jaro je v Bruntále otázka přesvědčení? To jsou některé z průpovídek, které pravidelní čtenáři bruntálského Deníku už znají, a to ostatní je najdou ve speciálním bruntálském kalendáři na rok 2022.

Alois Beer.

Dobrušský "Cimrman" Alois Beer po sobě zanechal jedinečné dílo

"Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman,“ pronesl o sobě sám tento zneuznaný génius ve filmu Jára Cimrman lžící, spící. Češi humor cimrmanologů milují, stejně jako Járu Cimrmana. Tato fiktivní postava se zrodila před 55 lety a její stopy vedou i do našeho regionu. Naší první zastávkou bude Dobruška, právě tady totiž 27. února roku 1833 přišel na svět Alois Beer, který se stal hlavní předlohou dnes už legendárního Járy Cimrmana.

Alois Beer.

Dobrušský „Cimrman“ Alois Beer: Zanechal po sobě jedinečné dílo

„Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman,“ pronesl o sobě sám tento zneuznaný génius ve filmu Jára Cimrman lžící, spící. Češi humor cimrmanologů milují, stejně jako Járu Cimrmana. Tato fiktivní postava se zrodila před 55 lety a její stopy vedou i do našeho regionu. Naší první zastávkou bude Dobruška, právě tady totiž 27. února roku 1833 přišel na svět Alois Beer, který se stal hlavní předlohou dnes už legendárního Járy Cimrmana.

Odhalení nové autobusové zastávky U Prdlavky.

OBRAZEM: Vrchní Josef Abrhám má v Praze zastávku. Otevřel ji Svěrák

Až dojde k prodloužení autobusové linky MHD 101, kterou navrhla radnice třetí městské části, objeví se na trase zastávka s nečekaným názvem U Prdlavky. Odkazovat bude k populární komedii Vrchní, prchni! a jejímu hlavnímu hrdinovi Daliboru Vránovi, kterého hrál Josef Abrhám.

Zdeněk Svěrák a Petr Brukner na výstavě Menzelova dvorního kameramana Jaromíra Šofra v Třebíči

Cimrmani v Třebíči: Svěrák a Brukner navštívili výstavu svého kamaráda

O uplynulém víkendu v Třebíči hostovalo Divadlo Járy Cimrmana, které zde odehrálo dvě představení své Švestky. Nedělní volné odpoledne využil Zdeněk Svěrák a Petr Brukner k návštěvě Malovaného domu, kde probíhá výstava obrazů Jaromíra Šofra. Třebíčského rodáka a Menzelova dvorního kameramana, s nímž je pojí dlouholeté přátelství.

Miloš Kopecký a Jana Štěpánková

Nemocnice na kraji města: Televizní legenda, které dala pandemie nový impuls

Psal se rok 1977 a na podzimní televizní obrazovku vstoupila čerstvá ortopedka Čeňková, jíž hned zkraje zkřížil cestu havarovaný hokejista Rezek. Stěží v ten večer někdo tušil, jaký divácký fenomén právě v České televizi odstartoval. Jmenoval se Nemocnice na kraji města a napsal ho Jaroslav Dietl.  

Třebíčský rodák Jaromír Šofr před svými obrazy.

Kameraman Menzela: třebíčský rodák Jaromír Šofr vystavuje v Malovaném domě

Ještě mu nebylo ani třicet let, když v roce 1967 v Praze společně s Jiřím Menzelem vystoupil z letadla a v rukou třímal Oscara za film Ostře sledované vlaky. Jiří Menzel tehdy ohromil celý svět svým režisérským uměním, za kamerou však už tenkrát stál jeho kamarád ze studií Jaromír Šofr. Třebíčský rodák, který s Menzelem natočil jeho nejznámější filmy, jako jsou Postřižiny, Rozmarné léto, Na samotě u lesa a mnohé další.

Zdeněk Svěrák a Vojtěch Kotek v Betlémském světle

Betlémské světlo uvidíme na jaře. Klan Svěráků zatím láká na trailer

Jan Svěrák vysílá do světa první trailer ke svému filmu Betlémské světo. „Čekáme, až půjdem do kin.“ Tak jej uzavírá představitel hlavní role a autor námětu Zdeněk Svěrák. Jeho slova jsou mají i lehce symboický nádech, film totiž vznikal - stejně jako řada dalších - v době pandemie a zavřených kin. 

Z komponovaného pořadu v Dobrušce.

FOTO: Štace Miloně Čepelky orámovala dechovka a šansony

Komponovaný večer, v němž titulní postavou, kolem které se vše „točilo“, byl cimrmanolog, herec, básník, spisovatel a také rodák z Pohoří, čestný občan Opočna, laureát Ceny Festivalu F. L. Věka a nositel zlaté medaile Zásluhy o rozvoj Dobrušky a Dobrušska - Miloň Čepelka, se uskutečnil 1. října v Dobrušce.

Elektrotechnik Rowan Atkinson

Celebrity, které úspěšně studovaly

Známe je z kina a televize, obdivujeme jejich herecké umění, šarm, humor nebo vypracovaná těla. Pamatujeme si je z nezapomenutelných rolí. Holčičky chtějí dorůst do jejich krásy, kluky zase inspiruje jejich vtip a bojová umění. Když vyslovíme jejich jméno, nepředstavujeme si, že také trávili dlouhá léta v lavici. Nebo si mylně myslíme, že studovali herectví nebo jiný podobný umělecký obor. 

Zdeněk Svěrák navštívil plzeňskou zoo, stal se patronem myšice Cimrmanovy.

Zdeněk Svěrák se stal patronem myšice Cimrmanovy

U příležitosti 55. výročí první zmínky o českém velikánu Járovi Cimrmanovi převzal ve čtvrtek v plzeňské zoo český scenárista, divadelník a zpěvák Zdeněk Svěrák patronát nad myšicí Cimrmanovou.

Zdeněk Svěrák navštívil plzeňskou zoo, stal se patronem myšice Cimrmanovy.

Zdeněk Svěrák se stal patronem myšice Cimrmanovy

U příležitosti 55. výročí první zmínky o českém velikánu Járovi Cimrmanovi převzal ve čtvrtek v plzeňské zoo český scenárista, divadelník a zpěvák Zdeněk Svěrák patronát nad myšicí Cimrmanovou.

Miloň Čepelka v Dobrušce.

Miloň Čepelka: První štěky stačily, aby měl člověk trému a podlehl vůni líčidel

/ROZHOVOR/ Projíždíte-li Pohořím u Opočna, tuhle ceduli nemůžete minout. Hlásá: Vítejte v Pohoří, rodišti spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana. Na Miloně Čepelku je jaksepatří pyšné i Opočno, kam se se svými rodiči pár týdnů po svém příchodu na svět odstěhoval. Náruživý čtenář, básník, spisovatel, autor písní, moderátor a pro mnohé jedna z nezapomenutelných osobností spjatých s legendárním souborem Divadla Járy Cimrmana, právě dnes slaví své životní jubileum - 85. narozeniny.

Miroslav Novotný z Boskovic promítal v tamních kinech filmy přes pětadvacet let.

Vesničko má středisková? Rekordní návštěvník přišel do Velenu, vzpomíná promítač

/ROZHOVOR, FOTO/ Miroslav Novotný střídal jako promítač v Boskovicích hned tři scény. Kromě stálého kina promítal v amfiteátru zámeckého parku pod širým nebem a také v boskovickém hotelu Velen. Tam v letech 1983 až 1992 fungovala kinokavárna. Měla kapacitu šestašedesát míst. „Promítání ve Velenu mělo úplně jinou atmosféru, nebylo to běžné kino. Návštěva kinokávarny byla pro místní událost. Slavnostní chvíle spojená s dobrým jídlem, rodinnou oslavou nebo pohárem pro děti a pohádkou,“ zavzpomínal pro Deník Miroslav Novotný.

Cesta do hlubin študákovy duše

Filmy ze školního prostředí. Znáte je?

Školní prostředí bylo a je velmi častým a také oblíbeným námětem filmařů. Nejen proto, že do školy jsme chodili nebo chodíme všichni, ale i proto, že se tu odehrává vše, co je nedílnou součástí života každého z nás. Úspěchy i prohry, lásky a přátelství i závist a nenávist.

Miroslav Novotný z Boskovic promítal v tamních kinech filmy přes pětadvacet let.

Noc na Karlštejně? Při premiéře byli lidé i na stromech, vzpomíná promítač

Filmové hity ze západu. Kleopatra, Spartakus, Bitva v Ardenách. Nebo legendární film Noc na Karlštejně s tehdejší plejádou československých herců. Několikatisícové návštěvy v hledišti. To vše z promítací kabiny letního kina v Boskovicích sledoval od konce šedesátých do začátku devadesátých let Miroslav Novotný.