Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Dětské sbory zpívaly pro Stonožku

Dětské sbory zpívaly pro Stonožku

Plzeňský kraj - Díky iniciativě ZUŠ Josefa Kličky v Klatovech a ZUŠ Nýřany, jakož i dvěma „vůdčím osobnostem“ Mgr. Jaroslavu Pletichovi a Mgr. Monice Pešavové, se na konci uplynulého týdne podařilo realizovat velký projekt: sborový koncert, jehož motem bylo „dětské sbory zpívají pro Stonožku“.

Noc divadel byla ve Znojmě ve znamení muzikálových melodií, Hodiny zpěvu nebo komentované prohlídky kulturního stánku.

Z kostýmu Golema vždy vyléváme litry potu, dozvěděli se návštěvníci Noci divadel

Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Znojemské divadlo zažívá „zkoušení“ v Hodině zpěvu, jaké by si většina dětí nechala klidně líbit i ve školních lavicích. Jaroslav Uhlíř je hostem sobotní Noci divadel a svými legendárními hity z pohádek a filmů pro děti rozezpívá celé hlediště. Malí diváci bez problémů přiřazují jednotlivým písničkám text jen podle úvodní melodie. Pomáhají také se skládáním písně. „Mám melodii a potřebuji k ní doplnit pět slabik. Text začíná slovy mám rád…,“ vybízí Uhlíř nadějné textaře.

Umělecký ředitel sklárny Moser Lukáš Jabůrek.

Pivní lahve pro Paraple

Plzeň - Plzeňský Prazdroj v sobotu hostil v Návštěvnickém centru charitativní akci Hvězdy tančí pro Paraple, jehož výtěžek pomáhá vozíčkářům. 

Robert Fulghum jako host divadelního pořadu LiStOVáNí.

Robert Fulghum: Jsem potomkem Cimrmana a Svěrák to neví

Pardubice – Na Malou scénu Východočeského divadla Pardubice zavítal vzácný host. Robert Fulghum s projektem LiStOVáNí, který představil jeho novou knihu Opravář osudů a s divadelním představením z knihy: Co jsem to proboha udělal?

Po strništi bos

Zajděte do kina

Kolín - Kolínské kino opět láká na český film, který byl natočený podle stejnojmenné knihy vzpomínek Zdeňka Svěráka. Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Svěrák za války na venkově. 

Spisovatel Robert Fulghum

Slavný spisovatel Robert Fulghum navštíví Zruč nad Sázavou

Zruč nad Sázavou - Americký spisovatel, unitářský pastor, filosof, učitel, zpěvák a malíř Robert Fulghum přijede v sobotu 21. října do Zruče nad Sázavou, kde se od 16 hodin představí ve Spolkovém domě. Mezi jeho nejznámější knihy patří například „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce.“

Ilustrační foto.

Slovácké slavnosti mají i bohatý dětský program

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti nejsou pouze pro dospělé. Na své si přijdou i děti, pro něž organizátoři připravili bohatý historický, hudební i umělecký program.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Knižní tipy nejen na víkend

K vodě, na zahradu, do městské hromadné dopravy či jen tak do postele. Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Přinášíme Vám vybrané knižní tipy, na své si přijdou nejen příznivci žánru young adult, napětí a historických románů.

Ilustrační foto

Kam za kulturou?

Kolínsko - Vahranní festival, letní kino, pouťová zábava. Co si vyberete vy?

Sedačky. Kino. Ilustrační foto.

Filmové tipy. Na co vyrazit aktuálně do kina

Liberec – Přinášíme přehled fimů, které lze zhlédnout v libereckých multikinech. V dnešní nabídce naleznete mrazivý horor, akční trháky, animované snímky pro celou rodinu, český film podle předlohy Zdeňka Svěráka Po strništi bos a sci-fi s Carou Delevingne, jež na premiéru filmu oblékla model, který vytvořili čeští skláři.

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos 8. srpna 2017 v Ostravě.

Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Laskavý film z těžké doby natočený podle klíče Obecné školy. To je v kostce napjatě očekávaný nový snímek Jana Svěráka Po strništi bos, který vstoupil do českých kin. Držitel Oscara za Kolju jej ale natočil spíš kvůli otci nežli kvůli sobě.

Premiéra snímku Po strništi bos v Plzni.

Naše spory jsou běžná součást tvorby

Jižní Čechy /ROZHOVOR/ – Nový snímek Jana Svěráka Po strništi bos podle stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka měl včera premiéru, poprvé ho však promítali 2. srpna v jihočeských Slavonicích, kde se film natáčel. Společně na jihu natočili například i pohádky Tři bratři a Kuky se vrací.

Premiéra snímku Po strništi bos v Plzni

Jan Svěrák: Musím si dávat pozor na geny

Plzeň – Režisér Jan Svěrák potvrdil v pondělí večer v multiplexu CineStar v plzeňské Olympii, že jeho nejnovější film Po strništi bos je svým způsobem rodinnou kronikou.

Jan Svěrák v Olomouci

Byl jsem si jistý, že by z toho mohl být hezký film, říká Jan Svěrák

/ROZHOVOR/ Nový snímek Zdeňka a Jana Svěrákových, Po strništi bos, je příběhem z dětství Zdeňka Svěráka. Časově předchází film Obecná škola, odehrává se za druhé světové války a do Olomouce jej v předpremiéře před týdnem přivezl Jan Svěrák a herečka Tereza Voříšková, která ztvárnila roli maminky.

Jan Svěrák v Olomouci

Byl jsem si jistý, že by z toho mohl být hezký film, říká Jan Svěrák

/ROZHOVOR/ Nový snímek Zdeňka a Jana Svěrákových, Po strništi bos, je příběhem z dětství Zdeňka Svěráka. Časově předchází film Obecná škola, odehrává se za druhé světové války a do Olomouce jej v předpremiéře před týdnem přivezl Jan Svěrák a herečka Tereza Voříšková, která ztvárnila roli maminky.

Dvorek Járy Cimrmana ve vodárně v Českých Budějovicích

OBRAZEM: České Budějovice mají dvorek Járy Cimrmana

České Budějovice - V cimrmanovském čase 14.04 h pokřili Jitka Kramářová a Jiří Heřman ze společnosti ČEVAK a náměstek primátora Jaromír Talíř (zleva) ceduli, která připisuje zákoutí u Vodárenské věže Járovi Cimrmanovi.

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos 8. srpna 2017 v Ostravě.

Po strništi bos uvedl v Ostravě Jan Svěrák

Dlouho očekávaný snímek Po strništi bos scenáristy Zdeňka Svěráka, který režíroval jeho syn Jan, měl včera ostravskou předpremiéru ve zdejším CineStaru za účasti režiséra a jedné z hlavních protagonistek filmu, herečky Terezy Voříškové. 

Taky si myslíte, že vedle Zdeňka Svěráka stojí jeho kolega z divadla Jaroslav Weigel? Zdání klame, je to milovník Cimrmanů Míra Tupec.

Cimrmanolog: Pan Weigel mi osobně přitloukl cedulku z hospody U Sirotků

Nový Bydžov /ROZHOVOR/ - Když se 4. října 1967 poprvé otevřela opona Divadla Járy Cimrmana, jistě nikdo netušil, jaký vliv bude mít na českou kulturu. A ne jen na ni. Cimrmani už padesát let ovlivňují i osudy jejich obdivovatelů. Patří mezi ně i samozvaný předseda České společnosti cimrmanologické Mirek Tupec z Nového Bydžova.

Hradiště v rámci programu 43. Letní filmové školy navštívil také Jan Svěrák.

Jan Svěrák: Jeden z prvních filmů byl o černochovi na Moravě

FOTOGALERIE/„Nechtěl jsem řešit proč se tam dostal a proč je černý, jenom jsem natočil, jak byl černoch v moravském sklípku, kde mu dávají napít. Při natáčení jsme se samozřejmě všichni neustále opíjeli, takže ten snímek nebyl moc kvalitní,“ popsal jeden ze svých prvních studentských krátkometrážních filmů host 43. Letní filmové školy proslulý režisér Jan Svěrák.