Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Jan Svěrák

Jan Svěrák: Naše pohodlná doba přeje dětinštění

Jan Svěrák je v českém filmu značkou kvality. Jako jeden z mála domácích filmařů má na kontě Oscara, umí komorní příběhy, stejně jako velké podívané, což dokázal Tmavomodrým světem. V nejlepším slova smyslu dobrý řemeslník, nikoli rutinér. Režisér s citem pro žánr, což je dnes v domácím filmu už téměř výlučná záležitost. Filmy natáčí už přes čtvrtstoletí. Tím posledním je snímek Po strništi bos, pátý podle scénáře otce Zdeňka Svěráka. Poprvé jej diváci uvidí 2. srpna ve Slavonicích, kde vznikal.

z natáčení klipu s Annou K.

Co mi za to dáš? ptá se Anna K. v novém videoklipu

/VIDEOKLIP/ Video k jedné z nejhranějších skladeb českého rádiového éteru Co mi za to dáš vypouští v těchto dnech do světa Anna K. Klip k druhému singlu z nového alba Světlo vznikal v době, kdy se zpěvačka dozvěděla o svojí nemoci a dlouhé léčbě, která jí čeká. Přesto nakonec vznikl letní optimistický videoklip.

Na hřbitově v Bruntále u společného hrobu 29 vojáků z první světové války vzplály svíčky na paměť obětem slavné bitvy u Zborova, od níž v neděli 2. července uplynulo sto let.

Svíčky se rozhořely k poctě padlým

V Bruntále, tak jako i na dalších desítkách míst v České republice i v zahraničí, vzplály v neděli vpodvečer svíčky na paměť stého výročí slavné bitvy u Zborova na Ukrajině během první světové války. Hrdinství a odvaha českých legionářů se tehdy staly jedněmi z momentů, které přispěly ke vzniku Československé republiky.

Jaroslav Uhlíř

Jaroslav Uhlíř: Jistota Votvíráku a wellness pro duši

Věk, vzdělání, náboženství ani sexuální orientace nerozhoduje. Písničky dua Svěrák a Uhlíř znají celé generace. Člověk se s nimi setkává prakticky od kolébky v pohádkách, filmech i na divadle. Jde o jednu z mála jistot.

z filmu Jana Svěráka Po strništi bos

Po strništi bos. Nová pravda o jedné rodině

/VIDEO/ Více lyrický než Obecná škola. Navzdory protektorátním kulisám. Takový bude film Jana Svěráka Po strništi bos, jehož vybrané ukázky včera tvůrci představili médiím.

 Do ulic 280 měst a obcí v České republice dnes vyjdou studenti i absolventi Základních uměleckých škol.

Mladí umělci dnes vyjdou do ulic

Česká Lípa, Liberecký kraj - Ve třinácti městech Libereckého kraje se dnes bude hrát, zpívat, tančit a tvořit pod širým nebem.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

O Trvalky Svěráka a Uhlíře je zájem. Přidávají další koncert

Těžko byste v Česku hledali dvojici, která svou muzikou a texty baví celé generace a uchovala si po celou dobu kvalitu, nadhled a neotřelý humor. Ač Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř skládají převážně pro děti, posluchači se k jejich hudbě rádi vracejí po celý život.

Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Strůjci celonárodního mýtu Cimrman.

Cimrman dobývá Ameriku. Největší Čech zasadí úder Trumpovi

/VIDEO/ Skupina anglicky mluvicích herců Cimrman English Theatre, která od roku 2014 hraje s dovolením Zdeňka Svěráka anglické verze Cimrmanových her, se poprvé chystá i na americká pódia. Na pozvání české ambasády ve Washingtonu se v druhé polovině dubna uskuteční šest představení v New Yorku, Washingtonu a Baltimoru. Divadlo nabídne anglickou verzi hry Záskok (The Stand-In).

Busta Járy Cimrmana.

Cimrman se v USA pokusí zastínit Trumpovy tweety z Bílého domu

Praha - Skupina anglicky mluvicích herců Cimrman English Theatre, která od roku 2014 hraje s dovolením Zdeňka Svěráka anglické verze Cimrmanových her přímo v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, se poprvé chystá i na americká pódia. Na pozvání české ambasády ve Washingtonu se v druhé polovině dubna uskuteční šest představení v New Yorku, Washingtonu a Baltimoru. Divadlo nabídne anglickou verzi hry Záskok (The Stand-In), vše bude s kamerou zaznamenávat David Smoljak. Novináře o tom za organizátory informovala Dagmar Caspe.

Šikovní Divadla Járy Cimrmana vystavují v Jevíčku

Šikovní Divadla Járy Cimrmana vystavují

Pardubický kraj, Jevíčko - Představení Cimrman v říši hudby předcházela v prostorách jevíčského hotelu Morava vernisáž výstavy skupiny Šikovných - Petra Bruknera, Miloně Čepelky, Jana Hraběty a Jaroslava Weigela.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Svěrákův Kolja

Je tomu 20 let, co Kolja vyhrál Oscara, a není mnoho českých filmů, které ve čtyřiceti zemích viděly miliony diváků. Nejlépe ovšem tomuto příběhu nepochybně rozumíme my a nepodezíráme Zdeňka Svěráka, že by jeho záměrem bylo vnutit se Hollywoodu. S odstupem dvaceti let se už dá říct, že pokud jsme se nějak vyrovnali s minulostí pookupačního reálného socialismu, pak právě touto hořkou a hluboce lidskou Svěrákovou komedií.

Ilustrační foto.

Svět hraček v Městském divadle

Divadlo Minaret z Prahy zahraje na scéně Městského divadla v Bruntále v sobotu 18. března rodinnou pohádku nazvanou Svět hraček, začátek je v 15 hodin.

Ilustrační foto.

Nové přírůstky v knihovnách

Plzeň – Pokud plánujete, že vaše dítě zkusí příjimačky na víceleté gymnázium, určitě se vám bude hodit novinka z fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (SVK PK) s názvem Testy 2017 pro žáky 5. a 7. tříd ZŠ z českého jazyka autorek Petry Adámkové, Martiny Jirčíkové a Gabriely Sittové.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Jejich písně těší celé generace. Uhlíř a Svěrák slaví padesátku

Těžko byste v Česku hledali dvojici, která svou muzikou a texty baví celé generace a uchovala si po celou dobu kvalitu, nadhled a neotřelý humor. Ač Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř skládají převážně pro děti, posluchači se k jejich hudbě rádi vrací po celý život. Fenomenální autorské duo se spolu představí 28. října v O2 areně, a oslaví tak se svými malými i velkými fanoušky už 50 let své spolupráce.

Ivan Mládek.

Jubilant Ivan Mládek bude vystavovat kresby v Praze

Praha - Obrácená perspektiva, tak typická pro amatérského výtvarníka a profesionálního muzikanta Ivana Mládka, kdy nejvzdálenější předměty maloval největší a ty nejbližší malé, je minulostí. Další prostředek pro malování legrace objevil v minimalismu. Snaží se, aby se i na té nejjednodušší malbě něco dělo. Své současné snažení nazval "action minimal artem", neboli akční minimální umění. V sobotu to řekl Mládek.

Mezi komparzisty natáčení filmu Po strništi bos byla i Jihočeška Tereza Pavlovsky.  Na snímku se Zdeňkem Svěrákem.

Byla to dřina, vzpomíná Jihočeška na natáčení filmu Po strništi bos

Slavonice - I kdyby se na plátně neobjevili ani na vteřinu, budou mít na co vzpomínat. Jihočeši Tereza Pavlovsky a Tomáš Bourek si coby komparzisté zahráli po boku Zdeňka Svěráka, Ondřeje Vetchého, Oldřicha Kaisera nebo Jana Třísky ve snímku Po strništi bos. Film podle scénáře svého otce dotočil oscarový režisér Jan Svěrák tento týden v jihočeských Slavonicích.

Ondřej Vetchý, natáčení filmu Po strništi bos

Padla poslední klapka Svěrákova filmu Po strništi bos.

Jindřichohradecko - Scénu, v níž jako tatínek bije malého Edu, si protrpěl. Herec Ondřej Vetchý dnes u vesnice Markéta poblíž Slavonic na Jindřichohradecku mrzl při posledním natáčecím dni filmu Jana Svěráka Po strništi bos. Natáčel dnes i scénu, v níž se synem kradou v lese vánoční stromek. Film bude drsnější než Obecná škola, jejíž děj snímku Po strništi bos volně předchází, řekl Ondřej Vetchý.

Jiřina Bohdalová.

Praha ocení Bohdalovou a bratry Bubeníčky, Grygar cenu odmítl

Praha - Herečka Jiřina Bohdalová dostane čestné občanství Prahy, tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi stříbrnou medaili za zásluhy. Rozhodla o tom v úterý městská rada. Na tiskové konferenci to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Z původního seznamu oceněných vypadl astrofyzik Jiří Grygar, který ocenění předem odmítl. Čestné občanství a medaile za zásluhy získá každý rok několik známých osobností. Spojena jsou se slavnostním udílením na Staroměstské radnici.

Jiřina Bohdalová.

Čestné občanství Prahy dostane Bohdalová, Bubeníčkovi a Grygar

Praha - Vedení hlavního města hodlá udělit čestná občanství herečce Jiřině Bohdalové, tanečníkům Jiřímu a Ottovi Bubeníčkovým a astrofyzikovi Jiřímu Grygarovi. Vyplývá to z návrhu programu rady, která bude o přidělení rozhodovat v úterý. Čestné občanství získá každý rok několik známých osobností.

Divadlo Járy Cimrmana, divadlo, které se proslavilo.

Jára Cimrman je oblíbenou postavou české kultury

Praha - Jára Cimrman, fiktivní český génius a všeuměl, se zrodil před půlstoletím. Vymysleli ho Jiří Šebánek se Zdeňkem Svěrákem a zprvu nezávazná mystifikace kolem něj se časem rozrostla do netušených rozměrů. Poprvé se o něm se rozhlasoví posluchači dozvěděli 23. prosince 1966 v humoristickém vysílání z nealkoholické vinárny U pavouka.

Česko zpívá koledy. Ilustrační foto.

Česko zpívá koledy už dnes

Rok se s rokem sešel a opět je před námi doba adventu, doba očekávání, doba vánočních jarmarků, sváteční atmosféry, ochutnávání svařáku, medoviny a především doba setkávání se.

Na snímku (zleva) herec a manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek, moderátor Jan Pokorný a předseda Nadace Charty 77 Evžen Hart. V popředí je maketa připravovaného zvonu Václav.

Nadace už má peníze na zvon, který bude připomínat Václava Havla

Praha - Nadace Charty 77 už shromáždila peníze potřebné na odlití zvonu Václav, který se příští rok rozezní v kostele svatého Havla na pražském Starém Městě a má připomínat odkaz bývalého prezidenta Václava Havla. V dnešní aukci v Žižkovském divadle Járy Cimrmana se prodalo všech 13 dražených zvonků, které prošly rukama lidí, kteří mají s Havlem společné vzpomínky. Výtěžek z dnešní i následujících aukcí jde právě na odlití zvonu.

Ilustrační foto.

V Praze bude dražba Havlových zvonků,peníze půjdou na zvon Václav

Praha - V Žižkovském divadle Járy Cimrmana se v neděli bude dražit prvních 15 z 30 zvonků, které od srpna putovaly mezi lidmi, kteří mají společné vzpomínky s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem nebo na něj vzpomínali. Výtěžek z aukce půjde na odlití zvonu Václav, který se má příští rok rozeznít v kostele sv. Havla na pražském Starém Městě a má připomínat Havlův odkaz. Další benefiční prodej zvonků bude 18. prosince v budově Nové scény Národního divadla, sdělila Soňa Keppertová z Nadace Charty 77, která sbírku na zvon pořádá.

Muzea lze zakládat různě. Jednu netradiční, zato nápaditou cestu zvolili studenti filmových věd FF UK Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště. Otevřeli druhou výstavu Na FilM! 2

Laterna magika i cesta časem: jděte Na FilM!

Muzea lze zakládat různě. Jednu netradiční, zato nápaditou cestu zvolili studenti filmových věd FF UK Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště. Otevřeli už druhou výstavu Na FilM! 2, jež poutá pozornost návštěvníků k filmové oblasti. Cílem autorů a kurátorů projektu je vybudovat u nás filmové muzeum, které by reprezentovalo historii a osobitost českého filmu, a zároveň poukazovalo na jeho vazby se světovou kinematografií.

Vánoční trhy na Náměstí Míru.

KRÁTCE: V Praze začaly vánoční trhy

Praha /FOTOGALERIE/ - Na náměstí Míru v Praze začaly v neděli první vánoční trhy. Během týdne se přidají i další. Například na náměstí Republiky, Tylově náměstí nebo největší na Staroměstském náměstí.

Ilustrační foto.

Andělé ještě budou mít fušku, ale naděje žije

Praha /INFOGRAFIKA/ - Když Jaroslav Uhlíř se Zdeňkem Svěrákem zkraje 80. let minulého století skládali Není nutno, nejspíš netušili, že se kultovní song jednou uplatní i jako neoficiální hymna fotbalové reprezentace, která se hraje před každým zápasem.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Cirkus? Švihl s námi o zem

Čerstvou kolekci písní z nových dílů oblíbeného pořadu České televize Hodina zpěvu vyslala do světa legendární autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Nese název Cirkusový stan po songu, který album o šestnácti mile rozverných, ale i nostalgických „kouscích" pro malé i velké otevírá.