Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Svěrák

Dalešický pivovar

Postřižinské slavnosti si užije celá rodina

Dalešice - Postřižinské slavnosti v Dalešickém pivovaru si letos užije celá rodina. V pátek 24. června ve 20 hodin vystoupí na nádvoří Petr Bende s kapelou a po koncertu se bude promítat Menzelův film Donšajni.

Zdeněk a Jan Svěrákovi obdivují starý psací stroj, na němž Zdeněk Svěrák roky psával.

Je to až takové hříšné, usmívá se Zdeněk Svěrák nad svým muzeem

Olomoucký kraj – Jenom málokdo se dočká toho, aby měl ještě za života svoje vlastní muzeum. Přesně takové pocty se dostalo na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku Zdeňku a Janu Svěrákovým. Od dubna se tam sbírka, která shromažďuje rekvizity z jejich filmů nebo třeba starý psací stroj, který dostal Zdeněk Svěrák od své babičky.

Zahradní slavnost na jičínské 4. ZŠ v Železnické ulici.

Zahradní slavnost na jičínské Čtyřce

Jičín – Žáci a učitelé základní školy v Železnické ulici si užili společně se zájemci z řad rodičů a jičínské veřejnosti Zahradní slavnost. Celá akce se konala v pátek 10. června v různých prostorách areálu školy.

11. Spanilá jízda cyklostezkou Járy Cimrmana

Dvoudenní oslava Járy Cimrmana se vydařila

Tanvaldsko - Ještě předtím než dobově oblečení cyklisté šlápli do pedálů vstříc nelítostnému kopci na Zlatou Olešnici, odhalili u navarovského mostu další důkaz přítomnosti Járy Cimrmana, který zde zanechal svou šlápotu v lejně.

Festival Boskovice. Ilustrační fotografie.

Festival bude ve znamení výročí, zahájí ho koncert izraelského souboru Gulaza

Boskovice – Koncerty, divadla, scénické čtení nebo filmové projekce. Na hradě, v kině, v synagoze či v Panském dvoře. Nezapomenutelné kulturní zážitky nabídne multižánrový festival Boskovice 2016, který má podtitul pro židovskou čtvrť. Od sedmého do desátého července ovládne již počtyřiadvacáté celý střed Boskovic na Blanensku.

Sto dvacet dětí z Ostravy a okolních měst v pondělí v prostorách Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic zahájilo 6. Ročník tradičního týdne oslav literatury a společného čtení nazvaný Týden čtení dětem s Déčkem.

OBRAZEM: Děti společně četly básničku o čertovi

Sto dvacet dětí z Ostravy a okolních měst v pondělí v prostorách Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic zahájilo 6. Ročník tradičního týdne oslav literatury a společného čtení nazvaný Týden čtení dětem s Déčkem (rozuměj dětský televizní kanál ČT Déčko – pozn. aut.).

Běh pro Paraple 2016

Uskuteční se benefiční Běh pro Paraple na podporu vozíčkářů

Praha /GALERIE/ - V Letenských sadech se v neděli uskuteční 17. ročník benefičního běhu pro Paraple, sportovně-společenské akce na podporu vozíčkářů. Odpoledne a podvečer plné pohybu, zábavy a hudby tradičně zahájí herec a režisér Zdeněk Svěrák. Běhu pro Paraple bude předcházet třetí ročník charitativní aukce výtvarného umění pro Centrum Paraple, která se uskuteční od 13.00 hodin na Žofíně.

Majáles Gymnázia Sušice 2016.

OBRAZEM: Santos v Sušici žil majálesem

Sušice – Pierce Brosnan, Melanie C, Oldřich Kaiser s klíštětem i Petr Sepéši s Ivetou Bartošovou nebo Zdeněk Svěrák. Ti všichni a další se sešli v podání studentů sušického gymnázia na jednom pódiu na ostrově Santos. Tam totiž v sobotu studenti slavili svůj svátek.

Michal Horáček

Víkendová porota Orlického deníku

Orlickoústecko - Našich víkendových poroců jsme se tentokrát zeptali: Textař Michal Horáček se nechal slyšet, že bude kandidovat na českého prezidenta. Měl by spíše než politik kandidovat někdo ze známých osobností? Kdo?

Břetislav Jurníček, známý fotbalový brankář, rozhodčí a funkcionář

Legendární sudí, brankář a básník Břetislav Jurníček: Na hřišti jsem byl šťastný

Plumlov - Narodil se ve stejném roce, kdy na XI. Olympijských hrách v nacistickém Německu vítězí v běhu na 100 m černý atlet Jesse Owens. Je jen o pár dní starší než český scénarista a herec Zdeněk Svěrák a zná jej takřka celá fotbalová Haná. Řeč je o Břetislavu Jurníčkovi z Plumlova, dlouholetém fotbalovém brankáři, rozhodčím, funkcionáři a fanouškovi.

Šarmantní osobnost roku 2015: Jan Pirk (kardiochirurg)

Anketa rozhlasu: Šarmantní osobností se stal lékař Jan Pirk

Hradec Králové - Jubilejní dvacátou Šarmantní osobností se v pátek večer stal kardiochirurg Jan Pirk. Hlavní cenu Zlaté slunce převzal z rukou ředitele Regionálního vysílání Jana Mengera a ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Pavla Kudrny.

Jiří Prchal.

Jiří Prchal: Železný hasič není jenom o síle

Vysočina - Na to být hasičem nestačí jenom splnit si dětský sen. Je potřeba odhodlání, smysl pro povinnost, nejednou se k tomu přidruží i práce ve stresu. Hlavně je však nutné mít pevné zdraví a vynikající fyzickou kondici.

Jiří Prchal.

Jiří Prchal: Železný hasič není jenom o síle

Chotěboř - Na to být hasičem nestačí jenom splnit si dětský sen. Je potřeba odhodlání, smysl pro povinnost, nejednou se k tomu přidruží i práce ve stresu. Hlavně je však nutné mít pevné zdraví a vynikající fyzickou kondici.

DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU.

Zdeněk Svěrák je nenahraditelný

Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou /ANKETA, DIVADLO/ - Sever Čech si o víkendu užil dvakrát Dobytí severního pólu Divadla Járy Cimrmana.

Jiřina Bohdalová.

Karlovarský festival: hold Jiřině Bohdalové

Praha - Znělka se Zdeňkem Svěrákem, cena pro Jiřinu Bohdalovou a projekce vítězných filmů pro diváky a Karlovaráky. To jsou novinky, které odtajnili organizátoři karlovarského festivalu, jehož 51. ročník se uskuteční od 1. do 9. července. „Loňská otevřená open party s koncertem kapely Lucie se setkala s velkým nadšením, rádi bychom na ni navázali. Nabídneme hostům zahajovacího večera i divákům v okolí Thermalu koncert slavných filmových melodií," řekl prezident Jiří Bartoška.

Tatínku, ta se ti povedla! Divadlo Kolárka bavilo děti v Blansku.

OBRAZEM: Tatínku, ta se ti povedla! Divadlo Kolárka bavilo děti

Blansko – Blanenské Divadlo Kolárka připravilo na nedělní dopoledne tradiční představení z cyklu Nedělní Koláče. Tentokrát herci zapojili dětské publikum do interaktivního vyprávění na motivy knihy Zdeňka Svěráka Tatínku, ta se ti povedla.

Z muzikálu Ať žijí duchové

Muzikál Ať žijí duchové nabídne obří dekoraci a hity Svěráka s Uhlířem

Praha - Rodinná podívaná Ať žijí duchové! nabídne vedle hitů Svěráka & Uhlíře také obří dekoraci o velikosti skutečného hradu. V premiérovém obsazení figurují Korn, Gondíková, Suchánek s Genzerem nebo Chantal Poullain. Muzikál startuje už tento pátek, 22. dubna v pražském Kongresovém centru.

Ilustrační foto

Hity z českých filmů a pohádek v květnu rozezní Rudolfinum

Praha - Největší hity z filmových pohádek, televizních seriálů i celovečerních filmů uslyší v předvečer Pražského jara ve středu 11. května návštěvníci mimořádného koncertu s názvem Pocta českým filmům a pohádkám, který uspořádá rádio Classic Praha ve Dvořákově síni Rudolfina.

Veřejná generálka divadelní hry v anglickém jazyce The Conquest of the North Pole (Dobytí severního pólu). Žižkovské divadlo Járy Cimrmana.

Čech Karel Němec dobyl severní pól v angličtině

Praha /FOTOGALERIE/ - Žižkovské divadlo Járy Cimrmana v pátek večer uvedlo premiéru hry Dobytí severního pólu v anglickém jazyce v podání volného společenství anglických herců žijících v Praze. The Conquest of the North Pole je druhý titul populárních cimrmanologů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka přeložený do angličtiny.

Za účasti tvůrců a herců proběhla 10. února tisková konference k chystanému muzikálu Ať žijí duchové.  Představitelky Leontýnky: Petra Vraspírová, Ivana Korolová a Hana Holišová

Premiéra muzikálu Ať žijí duchové!

Praha – Muzikál Ať žijí duchové! s hity Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře nabídne na premiéře 22. dubna hvězdné obsazení. V hlavních rolích se na jevišti Kongresového centra Praha představí Jiří Korn, Adéla Gondíková, Roman Vojtek, Michal Suchánek, Richard Genzer, Ivana Korolová, Vladimír Kratina nebo Chantal Poullain.

Horský hotel Prahy 10 v Jánských Lázních.

KRÁTCE: Opozice v Praze 10: Kvůli horskému hotelu by měly padat hlavy

Praha - Opoziční koalice Vlasta v Praze 10 vyzvala dopisem k odstoupení předsedu a místopředsedu představenstva společnosti Praha 10-Majetková Martina Slavíka a Davida Eksteina. Důvodem jsou údajná pochybení při rekonstrukci horského hotelu, který Praha 10 vlastní a prostřednictvím svojí firmy spravuje v Jánských Lázních. Opozice kvůli kauze už v listopadu podala trestní oznámení.

PEDAGOG Miroslav Stulák z Gymnázia Cheb spolu se studenty z třídy 7.A dohlížel na bezproblémový chod krajského kola dějepisné soutěže.

Studenti soutěžili v dějepise

Cheb - Téměř 250 gymnázií ve 22 krajích v České republice a na Slovensku se zúčastnilo krajského kola oblíbené dějepisné soutěže studentů gymnázií.

Žernováček nadchl pohádkou Princové jsou na draka, aneb jak je důležité míti Bachachu.

Princové jsou sice na draka, ale mladí herci byli výborní

Žernovice – Dětský divadelní spolek Žernováček si na sobotní odpoledne připravil premiéru pohádky Princové jsou na draka, aneb jak je důležité míti Bachachu. Diváci zaplnili sál místní hospody k prasknutí, na některé již ani nezbyla místa na sezení.

Ilustrační foto.

Děti si připomněly Andersena, pohádku četl dánský velvyslanec

Praha - Pohádkář Hans Christian Andersen by v sobotu 2. dubna oslavil 211. narozeniny. Děti po celé Praze si jej připomněly v rámci akce Noc s Andersenem. Kromě čtení pohádek a doprovodného programu na ně čekalo i nocování v knihovnách a na dalších místech. Na základní škole v Praze 6 přečetl pohádku sám velvyslanec dánského království Christian Hoppe.

Zdeněk Svěrák.

Praha udělí čestná občanství dalším čtyřem umělcům včetně Svěráka

Praha - Praha udělí čestné občanství scénáristovi, textaři a herci Zdeňku Svěrákovi, který před několika dny oslavil osmdesátiny. Ocení také dirigenta Jiřího Bělohlávka, architekta Karla Hubáčka a výtvarníky Karla Malicha a Adrienu Šimotovou. Stříbrnou medaili hlavního města dostane herec Jan Potměšil, který ve čtvrtek oslavil padesátiny.

Ivan Hoffman

Svěrákova noblesa

Životní jubileum Zdeňka Svěráka je ze všeho nejvíce příležitostí mu upřímně poděkovat. Není u nás mnoho lidí, kterým se podařilo rozdat srovnatelné množství dobré nálady. Zdeněk Svěrák přitom nikdy nebyl komik, šašek či povrchní bavič. Jeho humor je humorem vzdělance, je nakažlivý moudře, opravdově. Zdeněk Svěrák je kulturní konstantou. Nasloucháme mu bez ohledu na to, v jaké době k nám promlouvá.

HLAVNĚ TO ZDRAVÍ. Zdeněk Svěrák s přípitkem před projekcí své „vyprané“ Obecné školy. Gratulovat mu přišli mj. Daniela Kolářová a Jiří Bartoška (na snímku).

Jak měl Zdeněk (Svěrák) narozeniny

Praha - V Lucerně i jinde po světě se v pondělí večer slavilo. Autorovi Obecné školy přišli přát Daniela Kolářová, Jiří Bartoška i Bolek Polívka.

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Ze svého věku se hodlám radovat. Ale jde to těžko

Praha /ROZHOVOR/ - Životní jubilea jsou někdy za trest. Ale Zdeněk Svěrák ke svým letošním osmdesátinám i nezbytným oslavám přistupuje se záviděníhodnou pokorou. S vědomím, že se to sluší. Náš rozhovor vznikal trochu improvizovaně, ve skladu, mezi komínky cédéček v prodejně Supraphonu.

Zdeněk Svěrák

Obecná škola se bude v pondělí promítat po celém světě

Film Obecná škola se bude v den osmdesátých narozenin 28. března Zdeňka Svěráka promítat doslova po celém světě. Na programu jej mají kina ve Spojených státech amerických, Novém Zélandě, Seychelách, Indonésii, Mongolsku, Izraeli, Norsku, Dánsku, Španělsku a v dalších zemích.

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Ze svého věku se hodlám radovat. Ale jde to těžko

Praha /ROZHOVOR/ – Životní jubilea jsou někdy za trest. Ale Zdeněk Svěrák ke svým letošním osmdesátinám i nezbytným oslavám přistupuje se záviděníhodnou pokorou. S vědomím, že se to sluší. Náš rozhovor vznikal trochu improvizovaně, ve skladu, mezi komínky cédéček v prodejně Supraphonu. Pro nastávajícího osmdesátníka to nebylo moc komfortní, ale všechna čest, odpovídal se zájmem a uvolněně, jako by spočíval na divanu. Zkrátka profesionál.

Um Šárky Vávrové obdivuje i Zdeněk Svěrák

Šárka Vávrová namalovala tři stovky kraslic

Jaroměřice – Kdo může říct, že na velikonoční svátky ozdobil tři sta vajec? Málokdo, ale malérečka Šárka Vávrová z Jaroměřic u Jevíčka ano. Zdobí je už třicet let speciální technikou, a sice vyškrabáváním.