Pokud si v tomto období v supermarketech kupujete brokolici, květák, zelený salát nebo celer, tak si buďte jistí, že byla vypěstována buď ve sklenících, nebo v lepším případě v jižních zemích. Možná si říkáte, že skleníková zelenina není to pravé, a tak vám doporučujeme, abyste to se zeleninou zkusili na vlastním záhonku. Není to nic složitého.
Olomouc – Nejlepší prevencí nákazy, která v Německu postihla šest stovek lidí a je dávána do spojitosti se salátovými okurkami ze Španělska, není dodržování zásad hygieny, ale česká okurka.
Olomouc – Nejlepší prevencí nákazy, která v Německu postihla šest stovek lidí a je dávána do spojitosti se salátovými okurkami ze Španělska, není dodržování zásad hygieny, ale česká okurka.
Moravská Třebová – Farmářské trhy zaznamenávají v poslední době boom. Od minulého roku se konají v Litomyšli a v pátek se poprvé uskutečnily v Moravské Třebové.
ČR - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v tuzemských obchodech kontrolu salátových okurek a namátkově i další zeleniny původem ze Španělska. Důvodem je smrtící střevní infekce, která vypukla v Německu a postupně se začala šířit do dalších zemí.
Olšany u Prostějova – Salát, kedlubny, rajčata, třešně, o kus dál řepka a obilí. To vše roste na zamořené půdě v širokém okolí Olšan u Prostějova. Ohrožují chemikálie ve spodních vodách i ovoce a zeleninu, které jíme? ptají se usedlíci.
Olšany u Prostějova – Salát, kedlubny, rajčata, třešně, o kus dál řepka a obilí. To vše roste na zamořené půdě v širokém okolí Olšan u Prostějova. Ohrožují chemikálie ve spodních vodách i ovoce a zeleninu, které jíme? ptají se usedlíci.
„Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.
Jižní Morava – Pro jídlo do supermarketu nechodí předním vchodem. Po setmění přicházejí ke kontejnerům za obchody a vybírají jídlo, které zaměstnanci řetězců vyhodili jako neprodejné. Hlavně zeleninu a ovoce.
Jižní Morava – Pro jídlo do supermarketu nechodí předním vchodem. Po setmění přicházejí ke kontejnerům za obchody a vybírají jídlo, které zaměstnanci řetězců vyhodili jako neprodejné. Hlavně zeleninu a ovoce.
Slovácko – Nakupovat jako za starých časů, kdy si člověk u trhovkyně vybral čerstvou zeleninu, voňavý domácí sýr nebo čerstvé maso. To je cílem připravovaných farmářských trhů, které se budou nyní pravidelně konat v Kyjově.
Opava - Zeleninová tržnice na Dolním náměstí v Opavě je v provozu od 15. dubna. Návštěvníci na ní mohou zakoupit například sazenice, uzeniny, med, cukrovinky či výrobky z keramiky.
Brno - střed – Nová tržnice, na které lidé pravidelně seženou zboží přímo od výrobců, zahájí provoz v sobotu u obchodního domu Bauhaus v brněnských Štýřicích. Farmářská tržnice bude otevřená každý víkend až do podzimu.
Příbram /AKTUALIZACE/ – Středeční ranní mráz udeřil nezvyklou silou. Pěstitelé ovoce i zeleniny po předchozím relativně vlídném jarním počasí už nechali květiny a další sazenice na balkónech nebo na zahradách či vysadili do skleníků zeleninu a nyní toho litují.
Právě toto období začíná být pro slimáky velmi příznivé. Slimáci postupně vylézají z dutin pod zemí, kde přezimovali a nakladli vajíčka, ze kterých se v současné době líhnou noví slimáci. Jakmile se slimáci dostanou na povrch, jsou vyhladovělí a dokážou zkonzumovat obrovské množství potravy.
Buchlovice – V Buchlovicích na Uherskohradišťsku vzniklo občanské sdružení na podporu tradičního českého česneku Českomoravský česnek. Jeho hlavním cílem je podpořit pěstování a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny v České republice i v zahraničí.
Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Českokrumlovsko – Nebývalé rušno vládlo v sobotu v Českém Krumlově na nevelkém dvorku pekárny za Budějovickou branou. Lidé se tam rojili jako mravenci.
Teplicko – Premiéru měly farmářské trhy na Teplicku už před dvěma týdny v Oseku. I když bylo chladno, přilákaly velké množství lidí. Největší zájem byl o stromky a keře, čerstvé pečivo, sazenice paprik, salát a bylinky, ale také o medovinu na zahřátí.
Opava /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Několik let lidé marně čekali na to, až magistrát zřídí zeleninové trhy. Teď se konečně dočkali. V pátek primátor slavnostně přestřihl pásku a zelné trhy se otevřely. Když redakce dopoledne dorazila na místo, nestačila se divit.
ČR– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Ostrava/Praha– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Praha – Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Opava /TÉMA/ – Bude to staronová premiéra. Jenže ve zcela novém obalu a provedení. V pátek 15. dubna se na Dolním náměstí opět po patnácti letech otevřou zelné trhy, po nichž mnozí obyvatelé Opavy dlouho volali.
/FOTOGALERIE/ - Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Slovácko – Slovácko jako velkopěstírna cukrové řepy. To už je minulost. Dnes se objevují rozsáhlé lány této plodiny jenom v Babicích a Ostrožské Lhotě. Z polí mizí i zelenina, jahody nebo třeba rybíz. Jen o málo lépe je na tom obilí či řepka olejka.
Všebořice – Biovýrobky, ovoce a zelenina výhradně od domácích pěstitelů. Ve Všebořické ulici vyrostla nová farmářská tržnice. Své první zákazníky přivítala v pondělí od devíti hodin.
Zašová – Zatočená mrkvová spirála, nazdobený košíček ze žlutého melounu, či ornament vyřezaný do dýně. Podobné zeleninové a ovocné skvosty mohli obdivovat účastníci Kurzu dekorativního vyřezávání v Zašové.
Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Taťána Kučeřovská nakupuje na brněnském Zelném trhu již deset let. Láká ji hlavně čerstvá zelenina od místních zemědělců. Ta se dá přitom na jižní Moravě koupit na stále více místech. Díky rostoucí oblibě farmářských trhů.
Jižní Morava /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Taťána Kučeřovská nakupuje na brněnském Zelném trhu již deset let. Láká ji hlavně čerstvá zelenina od místních zemědělců. Ta se dá přitom na jižní Moravě koupit na stále více místech. Díky rostoucí oblibě farmářských trhů.
Zašová /FOTOGALERIE/ – Ovoce a zelenina není dobrá jen na nejrůznější saláty. Sami se o tom přesvědčili účastníci sobotního Kurzu dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny v Zašové.