Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Takhle připravují tradiční kukuřičné tortilly v Nicoyi na Kostarice. Jsou důležitou součástí zdejší zdravé snídaně.

Speciální snídaně prý pomůže dožít se 100 let. Je z běžných věcí z obchodu

Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let. 

Nakupování. Ilustrační snímek

Češi vyhazují tuny jídla, ale učí se šetřit. Bedýnky s potravinami jsou v kurzu

Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.

Kandík americký je mrazuvzdorná trvalka, která odpuzuje krtky a hlodavce.

Žlutá něha z USA: Potěší vaše oči a zároveň vyžene ze zahrady krtky i myši

Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.

Pro detox jater pečlivě vybírejte potraviny.

Nutná očista jater po letní sezoně: S detoxem pomůže chutný jídelníček

Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.

Podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, 3. října 2024

Podzimní Flora začala, vévodí jí žena Natura. Podívejte se

Šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do sukní zdobených krásným ovocem a špičkovou zeleninou vítá od čtvrtečního rána v pavilonu A návštěvníky výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Kromě voňavé a podzimními barvami hýřící expozice se lidé mohou až do neděle těšit na gastrofestival Olima, kuchařské a floristické show, zahradnické trhy, kvalitní moravská vína a bohatý doprovodný program.

Mateřská škola Chomutov uspořádala zábavnou akci Zahrada Čech pro rodiče a děti.

Mateřská škola Chomutov uspořádala zábavnou akci Zahrada Čech pro rodiče a děti

V areálu Mateřské školy Chomutov se v pondělí 30. září konala veselá a tvořivá akce s názvem Zahrada Čech. Událost byla určena pro rodiče s dětmi a nesla se v duchu českých tradic a zemědělství. Návštěvníci měli možnost zapojit se do sedmi interaktivních úkolů, které nejen pobavily, ale zároveň podpořily spolupráci mezi dětmi a jejich rodiči.

Pravlastí cibule je zřejmě střední Asie, kde vznikla z planého druhu.

Jak správně uskladnit cibuli? Se snadnými triky nebude hnít a vydrží celou zimu

Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.

Autorkou hlavní expozice je přední česká floristka Klára Franc Vavříková

Úchvatná expozice plná vůní a barev. Podzimní Flora Olomouc už za týden

Podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex je za dveřmi a pořadatelé lákají na spoustu skvělých zážitků. Dominantou velkolepé hlavní expozice v pavilonu A tentokrát bude šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do šatů zdobených ovocem a zeleninou. Návštěvníci si užijí také gastrofestival Olima, zahradnické trhy, doprovodný program či posezení u sklenky lahodného moravského vína.

Autorkou hlavní expozice je přední česká floristka Klára Franc Vavříková

Úchvatná expozice plná vůní a barev. Podzimní Flora Olomouc už ve čtvrtek

Podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex je za dveřmi a pořadatelé lákají na spoustu skvělých zážitků. Dominantou velkolepé hlavní expozice v pavilonu A tentokrát bude šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do šatů zdobených ovocem a zeleninou. Návštěvníci si užijí také gastrofestival Olima, zahradnické trhy, doprovodný program či posezení u sklenky lahodného moravského vína.

Soudní síň - ilustrační foto.

Žena v obchodě v Ostravě uklouzla na nati. Bolestné nedostane, obchodu zaplatí

Obchodní řetězec Billa nemusí vyplácet bolestné ženě, která v ostravské prodejně upadla poté, co stoupla na utrženou nať z ředkviček. Nejvyšší soud vyhověl dovolání Billy a konstatoval, že podobným nehodám nelze vždy předejít a že preventivní opatření v prodejně byla rozumná a dostatečná, zjistila ČTK z úřední desky.

Vyhodit potraviny? Pro velkou část lidí ve věku 50 let a výše nepředstavitelná věc. Mladší generace už mnohdy takové vnímání nemá.

Ze zlozvyku řady Čechů jde hlava kolem. Dobrovolně vyhazují peníze do koše

Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoci cuketa.

Osvědčená finta pro hubnutí: Vyčistěte si cuketou druhý mozek

Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.

Jak naučit dítě jíst zeleninu? Odpověď není tak snadná. Děti jsou podle vědců evolučně nastaveny k tomu, aby určité druhy zeleniny odmítaly.

Proč děti nemají rády zeleninu? Může za to evoluce, chutná jim jako jed

Jak naučit dítě jíst zeleninu? Takovou otázku si klade mnoho rodičů při pohledu na potomka, který s nechutí každý kousek brokolice vyplivne zpátky na talíř. Za dětskou nevraživost ke všemu zelenému může podle vědců evoluce. Děti mají oproti rodičům mnohem více chuťových buněk. Každou chuť tak cítí mnohem intenzivněji. A zelenina chutná dětem jako jed.

V centru Mělníka byla otevřena nová prodejna.

Konečně! V centru Mělníka už je opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny

/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

Městský stadion v Mladé Boleslavi zaplnili stánkaři

Stadion opět zaplnili stánkaři. Kolik stojí ovoce a zelenina?

/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.

Zelenina a ovoce na trzích na Husově náměstí v Rakovníku.

Podívejte se, kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na náměstí

/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

V Těšeticích-Vojnicích u Olomouce v sobotu ráno odstartoval samosběr melounů. Zájem o sladkou zeleninu místního pěstitele byl obrovský, 10. srpna 2024

Melouny nedaleko Prostějova táhly. Na samosběr za hubičku přijely davy

Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole na rozhraní Olomoucka a Prostějovska se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.

V Těšeticích-Vojnicích u Olomouce v sobotu ráno odstartoval samosběr melounů. Zájem o sladkou zeleninu místního pěstitele byl obrovský, 10. srpna 2024

O samosběr melounů u Olomouce je obrovský zájem. Jsou slaďounké a za pár korun

Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole u Olomouce se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic připravuje samosběr melounů. Propukne v sobotu 10. srpna v 8:00. Sladké plody zajímavé odrůdy nabídne lidem za pár korun.

Půl hodiny od Přerova se chystá samosběr melounů. Jsou jako med a za pár korun

Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli půl hodiny od Přerova doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic připravuje samosběr melounů. Propukne v sobotu 10. srpna v 8:00. Sladké plody zajímavé odrůdy nabídne lidem za pár korun.

U Olomouce se chystá samosběr melounů. Jsou jako med a za pár korun

Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic připravuje samosběr melounů. Propukne v sobotu 10. srpna v 8:00. Sladké plody zajímavé odrůdy nabídne lidem za pár korun.

Nedaleko Prostějova bude samosběr melounů. Sladké plody za hubičku už v sobotu

Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na rozmezí Olomoucka Prostějovska nabídl v rámci samosběru zeleniny lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Okurková dieta je založena na tom, že okurka hydratuje organismus a pomáhá zhubnout snížením chuti k jídlu.

Okurková dieta slibuje zhubnout 7 kilogramů za 7 dní. Co na to odborníci?

Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.

Většina lidí sází zeleninu na jaře. Ani v červenci však není pozdě. Naopak se pak člověk může radovat z čerstvých výpěstků i na podzim a v zimě.

Zahrádkář z Valašska sklízí čerstvou zeleninu i kolem Vánoc. Je čas zasít, radí

Mnoho zahrádkářů dodnes věří, že s koncem léta končí i možnost vypěstování si čerstvé zeleniny. Opak je pravdou. Podzimní zahrádkaření může být stejně bohaté jako jarní sezóna. Správně vybrané plodiny přinesou úrodu i během chladnějších měsíců. Zahrádkář z Valašska Roman Paťava prozradil, jak na to, aby člověk sklízel čerstvou zeleninu i kolem Vánoc.

Bylo by potřeba chodit zhruba 4,7 hodiny, abyste spálili energii ze smaženého sýra.

Letní pasti: Co s tělem udělá zmrzlina, co pivo a za jak dlouho vychodíte smažák

Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.

Soukromý zemědělec z Hoštky na Litoměřicku se brání proti polním krádežím zveřejňováním osob, které mu kradou úrodu na poli.

Jak na divokém západě: Zemědělci pijí krev zloději zeleniny, vypsal na ně odměny

Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.

Jak celerové řapíky, tak celerové bulvy jsou velmi zdravé.

Obyčejná zelenina? Možná. Ale pomůže zahnat chuť na sladké a zhubnout

Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Přerova míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Olomouce míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.

Nejlepší v kuchyni jsou malé cuketky do patnácti centimetrů délky, a delikatesou jsou i plněné květy.

Spousta květů a plody žádné? Úrodu cuket může překazit jedna věc

Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.