Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let.
Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.
Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.
Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.
Šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do sukní zdobených krásným ovocem a špičkovou zeleninou vítá od čtvrtečního rána v pavilonu A návštěvníky výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Kromě voňavé a podzimními barvami hýřící expozice se lidé mohou až do neděle těšit na gastrofestival Olima, kuchařské a floristické show, zahradnické trhy, kvalitní moravská vína a bohatý doprovodný program.
V areálu Mateřské školy Chomutov se v pondělí 30. září konala veselá a tvořivá akce s názvem Zahrada Čech. Událost byla určena pro rodiče s dětmi a nesla se v duchu českých tradic a zemědělství. Návštěvníci měli možnost zapojit se do sedmi interaktivních úkolů, které nejen pobavily, ale zároveň podpořily spolupráci mezi dětmi a jejich rodiči.
Samosběr zeleniny se soukromý zemědělec Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic před sedmi lety rozhodl vyzkoušet kvůli nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody, a nedostatku brigádníků.
Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.
Podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex je za dveřmi a pořadatelé lákají na spoustu skvělých zážitků. Dominantou velkolepé hlavní expozice v pavilonu A tentokrát bude šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do šatů zdobených ovocem a zeleninou. Návštěvníci si užijí také gastrofestival Olima, zahradnické trhy, doprovodný program či posezení u sklenky lahodného moravského vína.
Podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex je za dveřmi a pořadatelé lákají na spoustu skvělých zážitků. Dominantou velkolepé hlavní expozice v pavilonu A tentokrát bude šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do šatů zdobených ovocem a zeleninou. Návštěvníci si užijí také gastrofestival Olima, zahradnické trhy, doprovodný program či posezení u sklenky lahodného moravského vína.
Extrémní deště zkomplikovaly situaci také zemědělcům. V současnosti jim dělá velké problémy stav polí. Ta jsou podmáčená, což komplikuje sklizeň zeleniny. Neobvyklé množství vody ovlivnilo také kvalitu cibule nebo mrkve.
Velké problémy dělá po deštích stav polí zemědělcům na Hradecku. Pole jsou rozmáčená a to komplikuje sklizeň zeleniny. Množství vody na polích ale znamená také problém s kvalitou cibule nebo mrkve.
Chodíte na středeční trhy na rychnovské náměstí? Ve stáncích tu najdete různé zboží, od potřeb nejen na zahradu, přes umělou podzimní dekoraci, živé rostliny, koření, zeleninu, ovoce, jako broskve, nektarinky, blumy, borůvky, víno… A v nabídce nechybí ani burčák.
Obchodní řetězec Billa nemusí vyplácet bolestné ženě, která v ostravské prodejně upadla poté, co stoupla na utrženou nať z ředkviček. Nejvyšší soud vyhověl dovolání Billy a konstatoval, že podobným nehodám nelze vždy předejít a že preventivní opatření v prodejně byla rozumná a dostatečná, zjistila ČTK z úřední desky.
Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.
Kutil František Mrázek přišel s originálním nápadem, jak využít staré pásy z bagru. Vytvořil z nich vyvýšené záhony. Ušetřil hodně práce i peněz. A zelenině se v nich daří skvěle.
Nevyužitý prostor u domu proměnil Jiří Josef Jurčák v produktivní zahradu. Aby ochránil svou zeleninu před vysycháním, rozhodl se pro experiment s pařeništěm. Co začalo jako pokus, to se postupně vyvinulo v promyšlený projekt, který dnes přináší bohatou úrodu.
Jak naučit dítě jíst zeleninu? Takovou otázku si klade mnoho rodičů při pohledu na potomka, který s nechutí každý kousek brokolice vyplivne zpátky na talíř. Za dětskou nevraživost ke všemu zelenému může podle vědců evoluce. Děti mají oproti rodičům mnohem více chuťových buněk. Každou chuť tak cítí mnohem intenzivněji. A zelenina chutná dětem jako jed.
Lidé se nemohli dočkat znovuotevření klášterecké prodejny Tesco, která procházela několik týdnů přestavbou. Před vchodem stáli s košíky desítky minut před slavnostním přestřižením pásky. Zajímala je nejen kompletní proměna obchodu, ale hlavně slevy, které jsou zde dočasně větší než v ostatních prodejnách.
/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.
Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát.
/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.
Městská tržnice v Trutnově má od začátku srpna nového provozovatele. S ním přichází naděje, jak pokropit živou vodou skomírající areál v centru města, jehož slavné časy dávno pominuly.
/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.
Značka MoravoSeed zve širokou veřejnost na den otevřených dveří, kde bude mít každý příležitost nahlédnout do zákulisí šlechtění nových moderních a odolnějších odrůd zeleniny. Den otevřených dveří se uskuteční v sobotu 17. srpna na šlechtitelské stanici v areálu Mendelovy univerzity v Lednici.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
V sobotu v Tešeticích-Vojnicích na Olomoucku odstartoval očekávaný samosběr melounů. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole se od rána sjížděly davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole na rozhraní Olomoucka a Prostějovska se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole u Olomouce se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
/VIDEO/ Samoobslužný dýňový stánek najdou zájemci v Roseči na Jindřichohradecku. Valník plný této zeleniny stojí od minulého týdne v areálu kukuřičného bludiště. Dýně hokkaido prodává místní ekofarma. Plody jsou pěstované bez chemie, i přesto za ně zaplatíte téměř o polovinu méně, než v obchodě.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli půl hodiny od Přerova doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na rozmezí Olomoucka Prostějovska nabídl v rámci samosběru zeleniny lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.
Mnoho zahrádkářů dodnes věří, že s koncem léta končí i možnost vypěstování si čerstvé zeleniny. Opak je pravdou. Podzimní zahrádkaření může být stejně bohaté jako jarní sezóna. Správně vybrané plodiny přinesou úrodu i během chladnějších měsíců. Zahrádkář z Valašska Roman Paťava prozradil, jak na to, aby člověk sklízel čerstvou zeleninu i kolem Vánoc.
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.
Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.
Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, na rozhraní Prostějovska a Olomoucka, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Prostějova se sjíždějí lidé zdaleka.
Cukety jsou na pěstování tak nenáročné, že to zvládne každý. Navíc rostou velmi rychle. Pokud tedy chcete, aby vám cuketa dobře a dlouho plodila, musíte ji včas sklízet. Čím častejší je totiž sklizeň, tím víc nových plodů rostlina nasazuje. Pak se dočkáte tak bohaté sklizně, že budete úrodu rozdávat i sousedům.
Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.