/FOTO, VIDEO/ Název hospody v Tuhani, U Bílého Žida, při projíždění vesnicí překvapí. Může znít až kontroverzně. Deník se obrátil na provozovatele podniku na návsi, Güntera Schöna, místního podnikatele s německými kořeny. Vysvětlení je ale spíš jako z Haškova Švejka.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Stovky lidí se tento víkend sjížděly na pole na okraji Vojnic na Olomoucku, kde v sobotu 29. června začal samosběr česneku. Loni byl zájem o zeleninu enormní, v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava. To se v sobotu ráno nestalo, zejména díky dobré organizaci a kvalitnímu značení. Česneku je podle pěstitele letos dostatek a nehrozí, že by jej zákazníci vysbírali během pár hodin.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Stovky lidí se od sobotního rána sjíždějí na pole na okraji Vojnic, kde začal samosběr česneku. Vloni byl zájem o zeleninu enormní. V okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava. To se v sobotu ráno nestalo, zejména díky dobré organizaci a kvalitnímu značení.
/FOTO, VIDEO/ Na náměstí Republiky v Neratovicích se ve čtvrtek uskutečnily poslední červnové trhy. Na návštěvníky čekaly stánky nejen s ovocem a zeleninou. Vydali jsme se zjistit, na kolik vás vyjde sezonní zboží včetně okurek nakládaček, paprik nebo jablek i nabízené občerstvení. Ceny najdete ve fotogalerii.
Chomutovský zoopark představil jednu z největších letošních novinek, kterou je zcela přebudovaný výběh pro dikobrazy. Cílem bylo uzpůsobit ho tak, aby návštěvníci na tato zajímavá zvířata lépe viděli a časem je mohli dokonce i krmit ovocem a zeleninou. Přestavba trvala zhruba tři měsíce a stála 420 tisíc korun.
/FOTO, VIDEO/ V šest hodin ráno se na hradecké náměstí 28. října začínají sjíždět trhovci, prodávat začínají většinou o hodinu později, kdy již přicházejí zákazníci. K čerstvému ovoci a zelenině se nyní přidali i prodejci sadby a květin a zastřešené prostranství je brzy zaplněné.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
Příští týden začíná v Těšeticích na Olomoucku oblíbený samosběr česneku. I přes rozmary počasí vypadá plodina podle tamního pěstitele Ladislava Kašpara velmi dobře. Cena bude lidová - a druhý den ještě klesne. Jedná se o pokus, jak zajistit, aby všichni na pole nezamířili v jediný den. Loni byl nápor tak obrovský, že v obci nedaleko Olomouce kolabovala doprava.
Samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, část Vojnice, v sobotu 29. června sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava.
Oblíbený samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, části Vojnice, příštm týden sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko okresu Prostějov kolabovala doprava.
Roubovaná zelenina je mezi zahradníky hitem. Řada z nich ale dělá jednu zásadní chybu. Přicházejí tak o výhody, kvůli kterým roubovanou zeleninu vlastně pěstují.
Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři nebo svačinu, jejíž příprava vám zabere jen pár minut? Vsaďte na ředkvičky. Pokud vám nerostou na zahrádce nebo na balkoně, koupíte je teď čerstvé v každém marketu. Když k nim přidáte tvaroh a voňavé bylinky jako pažitku nebo petrželku, potěšíte chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví.
/FOTO/ Farmářské trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi přilákaly návštěvníky pestrou nabídkou čerstvých produktů. Prodejci však hlásí klesající návštěvnost a obavy z nepříznivého počasí. Návštěvníci si mohou vychutnat atmosféru trhů každý pátek dopoledne.
/MAPA/ Cestující zvyklí nakupovat ve stáncích stojících na Ečerově, konečné zastávce tramvaje linky číslo jedna, si od letošního léta musí najít náhradu. Dvoje pekařství, trafika a stánek s ovocem a zeleninou končí. Musí ustoupit plánovanému prodloužení tramvajové trati na Kamechy. Někteří stánkaři zatím nevědí, co budou dělat dál.
Rajčata patří v českých zahrádkách mezi nejoblíbenější plodiny. Jejich pěstování má však své zákonitosti. Vedle dostatku slunce, správného zavlažování a ošetřování je také důležité, co k rajčatům zasadit. Ne všechno se totiž s rajčaty snese. Některé druhy zeleniny, stromů nebo bylin jim mohou vyloženě škodit.
Zahradní dekorace představují způsob, jak dodat každé zahradě osobitý charakter a styl. Zahrada totiž není jen o květinách a pěstování ovoce či zeleniny. Je také místem, kde relaxujeme a setkáváme se s rodinou i přáteli. Správně vybrané dekorace mohou vaši oázu klidu povýšit na umělecké dílo.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
/FOTOGALERIE/ Po soutěži jedlíků na chřestových slavnostech, kde do sebe vítěz dokázal nasoukat za deset minut skoro tři čtvrtě kila zeleniny, se blíží další výzva. A opět zeleninová. Tentokrát se bude v Zálezlicích na Dni farmářské zeleniny bojovat o titul Kedlubnožrout roku.
Chřest patří mezi jednu z prvních sklízených jarních plodin. Těší se velké oblibě. I proto se na mnoha místech pořádají chřestové slavnosti, kde lze tuto chutnou a zároveň léčivou zeleninu vyzkoušet na mnoho způsobů. Chuť chřestu však oceníte, i když ho připravíte jen tak doma v pekáčku. A co víc, pročistí vám cévy i ledviny a ještě pomůže shodit přebytečné kilogramy.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
Velkým milovníkem chřestu, kterému se přezdívá král zeleniny, je Vít Karas z Ivančic. „Teď už jej moc nejím, ale dříve jsem jej míval v sezoně obden," vypráví bývalý ředitel ivančického kulturního a informačního centra.
Příroda letos nadělala zahradníkům vrásky. Po teplotně brzkém, nadstandardním až tropickém jaru přišly mrazy. Řadě pěstitelů tak zbyly jen oči pro pláč. Proč se vyplatí počkat si a jak sadbě zeleniny neuškodit, vysvětlil zkušený pěstitel Roman Paťava z Valašského Meziříčí.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.
Když loni ukončil provoz oblíbený bezobalový obchod v Čechově ulici v Přerově, zákazníci, zvyklí na tento druh ekologického nakupování, nemuseli dlouho truchlit. Štafetu po něm převzal zapsaný spolek Kolibří Bezobal na nedalekém náměstí Svobody.
Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu.
Alzheimerova nemoc je pro mnohé velkým strašákem. O to víc, že je poměrně častá; stojí za zhruba 60 % případů demence. Jak demencím, včetně Alzheimerovy nemoci, předcházet? Lze si pomoci dodržováním nějaké specilání diety? Zaměřili jsme se na rady amerických odborníků na výzkum stárnutí a optali jsme se také výživové specialitky Kateřiny Šimkové.
Vize a inovační duch vedoucí školní jídelny Ivety Brunové přinášejí novou chuť do obědů! Každý strávník si může doplnit porci zeleniny či ovoce podle své chuti a potřeby. Jaká novinka se objevila ve školní jídelně v Malšicích? Za příspěvek a fotky jí děkujeme.
Že je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, které brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami. A podle některých názorů je mrkev dokonce výborným prostředkem pro hubnutí.
Také si neumíte představit léto bez chutných a voňavých rajčat? Pokud chcete, aby rajčata, která doma nebo na zahradě pěstujete byla silná, odolná a dobře plodila, potřebují dostatek slunce, vody a také živin. Víte, čím hnojit rajčata? Pokud před kupovanými hnojivy dáváte přednost těm z domácích zdrojů, můžete vyzkoušet hnojivo z ovesných vloček. Přečtěte si, jakými třemi způsoby můžete ovesné vločky, které si možná dáváte s jogurtem a ovocem jako zdravou a výživnou snídani, použít jako hnojivo.
Pokud hledáte živý plot, který poroste až zázračně rychle, pak bude jilm sibiřský tou nejlepší volbou. Za rok naroste až o 1,8 metru, takže v tomto směru nemá konkurenci. Hustý plot zajistí dostatek soukromí, chrání před prachem i větrem a navíc není na rozdíl od túje nebo bobkovišně jedovatý. Rychlý růst ale vyžaduje i častější střihání živého plotu. Přečtěte si, jak jilm sibiřský pěstovat, jak často ho stříhat a jaké další výhody jeho pěstování má.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
Když se na trávníku a záhonech začnou objevovat povědomé černé kopečky hlíny, je situace jasná: máme na zahradě krtka. Malé zvířátko v černém kožíšku je sice milovaným hrdinou dětských příběhů a umí být i velmi užitečné, ale ani tak jeho přítomnost nikoho nepotěší. I když návodů, jak vyhnat krtka ze zahrádky, je nespočet, boj s ním bývá těžký a nevděčný. Důležité však je, že to jde i bez použití jedu a násilí.
/VIDEO, FOTOGALRIE/ Na karlovarských farmářských trzích, které se 26. dubna konaly před Městskou tržnicí, se poprvé představili prodejci rybích specialit se svými saláty, pomazánkami a i uzenými rybami. Velký zájem měli tentokrát Karlovaráci o nákup sadby.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
První trhy v sobotu 27. dubna se ponesou ve znamení květin. Organizátoři slibují téměř 25 prodejních stánků, které nabídnou také maso, vejce, pečivo, zeleninu, bylinky, mléčné výrobky a další sortiment.
Dění na zemědělských pozemcích za Povelskou ulicí v Olomouci-Nemilanech vyvolalo rozruch. Vyrůstají zde rozměrné fóliovníky, které staví a první plodiny v nich obhospodařuje skupina Vietnamců.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Kdo se kdy snažil shodit pár kilo, nemohl ji minout. Tukožroutská polévka sice byla hitem už v 90. letech, ale její sláva mezi dietami nikdy nepohasla. Na dietu, která obnáší téměř výhradně pojídání zeleninové polévky, jedni přísahají, druzí se jí děsí. Ani odborníci nejsou zajedno. Jak polévka funguje a opravdu „žere tuky"?