Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

O samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce byl obrovský zájem

OBRAZEM: O samosběr česneku byl na Olomoucku zájem. Z pole rychle zmizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích na Olomoucku. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce, 28. června 2023

Obrovský zájem o samosběr česneku. Z pole u Olomouce rychle mizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce, 28. června 2023

Obrovský zájem o samosběr česneku. Z pole u Olomouce rychle mizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Lenka Šulcová, majitelka Zahradnické pohotovosti

Farmaření bez chemie začalo kamionem hnoje. Nyní podnikatelka natáčí Receptář

Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Lenka Šulcová, majitelka Zahradnické pohotovosti.

Farmaření bez chemie začalo kamionem hnoje. Podnikatelka teď natáčí Receptář

/FOTO, VIDEO/ Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.

Společenská hra Zbodni salát.

Tipy na strhující deskové hry pro každého. Díl jedenáctý: Zbodni salát

Už nemusíte hrát jen Člověče, nezlob se! V rámci webového seriálu Deníku vám postupně představujeme tipy na společenské hry pro malé děti, hry na párty, ale i pro ostřílené hráče. Dnes vám přinášíme jedenáctý díl. V seriálu jde vesměs o prezentaci her, které nejsou zas tak úplně známé a přitom skýtají spoustu zábavy a napětí. 

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Jolanda Stokkermans tvoří tak krásné jídlo, že by vám bylo líto ho sníst.

Neuvěřitelné. Jolanda tvoří z jídla umělecká díla, používá přitom běžné suroviny

Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic i letos chystá samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Zákazníci se mohou těšit na novinky. Tou nejlákavější bude česnek, 4. května 2023

Kvalitní zelenina za pár korun. Všude se zdražuje, u samosběru ale ne

Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.

Berounské trhy se pořádají ve středu a v sobotu.

Stánkaři na trhu kouzlí s cenami. Aby lidé kupovali a my přežili, říkají

/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech. 

Zahrádkářům vypukla sezona.

V zahrádkářských koloniích naplno propukla pracovní sezona

Zatímco v minulosti byl velký důraz kladen na samozásobitelství některými plodinami, později začala u zahrádkářů převládat relaxační funkce. To se ale aktuálně může měnit díky inflaci a stoupáním cen zejména v oblasti ovoce a zeleniny.

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.

Svoji zeleninu zpracovává firma spoluvlastněná Janem Věckem v Pileticích, části Hradce Králové.

Drahá cibule? Je jí málo v Česku i celé Evropě, říká zemědělec z Hradecka

/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Jablečný ocet lidé někdy užívají jako prostředek k posílení zdraví.

Ocet jako lék? Kdo to s ním přežene, koleduje si o poškození kostí, jícnu a zubů

Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.

Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Domažličtí gymnazisté se svými plakáty.

Domažličtí gymnazisté úspěšně reprezentovali v projektu Erasmus+

Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.

Trhovci nabízejí i extra levnou zeleninu.

Jako návrat v čase. Trhovci nabízí okurky za deset a rajčata za třicet korun

/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.

Slavnosti cibule v Račeticích

Co je potřeba vědět o cibuli: Mnozí ani netuší, čím si vylepšují guláš

Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.

Školní jídelny bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš.

Jídelny drtí drahota. Čerstvou zeleninu nahrazují mraženou, papriky vynechávají

Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.

Ilustrační foto

Školní jídelny se perou se zdražováním surovin, zvyšovat ceny chtějí co nejméně

Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.

V březnu zasejte a budete mít brzkou úrodu.

Zeleninu vysejte už v březnu, mrazů se nebojte. Úrodu pak budete mít co by dup

Ať už jste začínající zahradník nebo ostřílený profík, je právě březen měsícem, kdy můžete začít pěstovat první plodiny i venku na záhonku. Vrhněte se na kapustu, hlávkový salát i špenát. A dobře uděláte, když k nim přidáte hrášek, ředkvičky či mrkev. Výsadba zeleniny v březnu je skvělým způsobem, jak začít s ospalou zahradou a užívat si čerstvé produkty po celou sezónu.

Na tržnicích v Rosicích a ve Valech se objevují první jarní květiny, hlavně petrklíče a macešky. Ke koupi jsou i mladé slepice.

OBRAZEM: Je čas na nákup sazenic a mladých slepic. Ceny nejsou dramatické

/FOTO, VIDEO/ Už dvakrát se uskutečnily trhy v prostorách rosické tržnice, kterou obec před lety zřídila v areálu bývalé cihelny. O uplynulém víkendu se také otevřela vyhlášená tržnice ve Valech u Přelouče na Pardubicku. Ta je přístupná každou neděli a v Rosicích jsou trhovci každou sobotu, pořadatelé si tak nekonkurují. Lidé potěšeni prvními jarními paprsky si přicházejí v těchto dnech nakoupit hlavně sazenice zeleniny a květin, zájem je však také o pořízení mladých slepic. Potěšující je, že se ceny oproti loňskému roku příliš nezvýšily.

V sezóně se můžeme těšit třeba i na takovou úrodu.

Ušetřete za předraženou zeleninu. Tady jsou skvělé tipy na její předpěstování

Ceny zeleniny raketově stoupají. Vy se ale nemusíte rostoucích nákladů bát. Březen je tak ideálním obdobím pro setí a předpěstovávání. Neodkládejte výsev na neurčito – můžete začít hned teď. Nestihnete-li to nyní, v letních měsících budou plodiny dozrávat pozdě, a pokud je zasejete později, vykvetou až na konci léta a rychlé sklizně se nedočkáte. Je zkrátka ideální čas připravit se na nadcházející sezónu.