Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Martin Pýcha. V čele Zemědělského svazu působí od roku 2011.

Martin Pýcha: Zemědělství už nejsou jen vidle a motyka

ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Zoologická zahrada Dvorec u Borovan

Zoo Dvorec čelí v době covidu velkým ztrátám, zvířatům chybí lidská přítomnost

Zoo Dvorec u Borovan zažívá nyní nelehké dny. Brána zoologické zahrady je totiž návštěvníkům uzavřená a zvířatům schází přítomnost lidí. Zaměstnanci zoo se snaží zvířata zabavit různými prvky, které jsou důležité pro jejich pohodu. Zároveň mají zaměstnanci zoo obavu, aby nepřišli třeba o dodavatele ovoce a zeleniny. Navíc se Zoo Dvorec ocitá ve finančních ztrátách.

Sad Svobody ve Zlíně.

Kam na výlet? Sad Svobody ve Zlíně je parkem roku 2015. Užijte si procházku

Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století. 

Sad Svobody ve Zlíně.

Sad Svobody ve Zlíně je parkem roku 2015. Užijte si procházku

Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století. 

Ilustrační foto

Rožnov nabízí seniorům, invalidům a lidem v karanténě potravinové balíčky

Chléb, máslo, sýr, zelenina, rýže, těstoviny či masová konzerva. To jsou některé z potravin obsažené v balíčcích, jež začíná nabízet radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou určené lidem starším šedesáti let s omezenou mobilitou nebo obyvatelům města, jež jsou v karanténě či izolaci a kterým nemůže zajistit nákupy potravin nikdo z blízkých.  

Září na zahradě, dýně, ilustrační foto

Září na zahradě: je čas pro sklizeň dýně, pozdní mrkve či brambor

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.

Ve Vojnicích, místní část Těšetic, začal samosběr cibule, mrkve, zelí či červené řepy.  25. srpna 2020

U Olomouce začal samosběr zeleniny za pár korun. Na poli jsou davy

Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.  

Záhon plný zeleniny. Mrkev, ředkvička a cibule.

Zelináři se těší na dobrou úrodu. Daří se květáku, zelí či brokolici

Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Novinářům to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta.  

Brambory. Ilustrační foto

Plísně decimují zeleninu i pěstitele

Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.  

Ladislav Kašpar z Vojnic, místní část Těšetic, pěstuje zeleninu, kterou lidem nabídne k samosběru - za pár korun.

Cibule za 5 Kč, mrkev za 3! Samosběr na Hané bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Ladislav Kašpar z Vojnic, místní část Těšetic, pěstuje zeleninu, kterou lidem nabídne k samosběru - za pár korun.

Cibule za pět korun, mrkev za tři! Samosběr u Olomouce bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Ilustrační foto

Letní úroda ze zahrady: Víte, jak ji správně uchovat?

Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.