Pro lepší imunitu stačí přidat do jídla častěji žampiony, říká poradkyně
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Na posílení imunity je důležitá zdravá a vyvážená strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínu C. Inspirujte se našimi recepty na pomazánku, salát či sirup. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Zoo Dvorec u Borovan zažívá nyní nelehké dny. Brána zoologické zahrady je totiž návštěvníkům uzavřená a zvířatům schází přítomnost lidí. Zaměstnanci zoo se snaží zvířata zabavit různými prvky, které jsou důležité pro jejich pohodu. Zároveň mají zaměstnanci zoo obavu, aby nepřišli třeba o dodavatele ovoce a zeleniny. Navíc se Zoo Dvorec ocitá ve finančních ztrátách.
/FOTO/ Představte si, že v ranní kávě spatříte budoucnost Mostu: ploché střechy pokryté zahradami, které plní ledničky a osvěžují vzduch během sucha.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.
Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.
Chléb, máslo, sýr, zelenina, rýže, těstoviny či masová konzerva. To jsou některé z potravin obsažené v balíčcích, jež začíná nabízet radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou určené lidem starším šedesáti let s omezenou mobilitou nebo obyvatelům města, jež jsou v karanténě či izolaci a kterým nemůže zajistit nákupy potravin nikdo z blízkých.
Vyhýbáte se kompostu na zahradě proto, že máte zažitou představu nevábné zapáchající hromady? Úplně zbytečně, dobře založený kompost naopak voní. Stačí dodržovat základní pravidla, nebo si pomoci typem kompostéru, který vám práci usnadní.
Opatření proti epidemii koronaviru se zpřísňují. V Mostě radnice zrušila na svých pozemcích v centru města pravidelný úterní trh, kde prodejci nabízejí nejrůznější zboží, včetně čerstvých potravin.
Vypěstuj si sám. Tak by se dalo ve zkratce nazvat to, k čemu stále častěji inklinují Opavané. Důkazem toho je nejen stále se zvyšující poptávka po vlastní zahrádce, ale třeba i rostoucí počet osob v různých skupinách na sociálních sítích.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Třetí zářijový víkend se konala v bohuňovickém kulturním domě tradiční výstava ovoce a zeleniny. K vidění byly výpěstky od 24 vystavovatelů.
Přednášející Veronika Hájková nám v rámci přednášky s ochutnávkou tentokrát představí tradiční i méně známé postupy zpracovávání mléčné kvašené zeleniny.
Na začátku půl hektaru. Dnes sedmkrát více a k tomu smělé plány na rozšíření ekologicky provozované zahrady v centru Rakové.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Veterán války ve Vietnamu dělá z Litvínova nevědomky moderní zelené město v duchu permakultury. V centru pěstuje kukuřici, zeleninu, koření a chová se ekologicky.
/ROZHOVOR/ Vítězka zimní olympiády Eva Samková patří mezi nejsympatičtější české sportovkyně současné doby. Ze snowboardcrossu má doma zlatou a bronzovou medaili ze zimních olympijských her. V roce 2019 se stala mistryní světa. Na blížící se zimní sezónu se momentálně připravuje v Česku.
Brambory za šest korun. K mání budou od pátečního odpoledne na poli v Blatci, kde letos zkouší samosběr zeleniny místní farmář. Zájemci nepotřebují motyku, hlízy jim pěstitelé nachystají na pole. Nasbírat si mohou také cibuli.
Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.
Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny.
/FOTOGALERIE/ Možnost nakoupit produkty v bio kvalitě, stočit si drogerii do vlastního obalu a sednout si na kávu či limonádu. To vše na jednom místě nabízí porubské Biokošíky.
Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Novinářům to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta.
Ve Frýdlantském výběžku se připravuje zajímavý projekt. Chce pomoci těm, kteří se chtějí začít věnovat farmaření, ale nemají potřebné zkušenosti ani praxi. Podobný model funguje v zahraničí.
/FOTOGALERIE/ Každý týden ve středu se mohou obyvatelé Vyškova nově těšit na tradiční trhy. Prodejci se o prázdninových měsících zatím scházeli na Masarykově náměstí pouze jednou za čtrnáct dní. Zákazníci zboží zakoupí vždy mezi osmou ráno a pátou večer.
V půlce července skončila sklizeň jahod. Abyste i napřesrok měli bohatou úrodu, musíte se postarat o jahodníky. Čeká vás proto odstranění šlahounů a plevele, možná zrušení starého záhonu a zakládání nového porostu.
/FOTOGALERIE/ Podle rakovnických zahrádkářů letošní úroda ovoce i zeleniny nebude vůbec valná. Příčinou jsou nejen ve výkyvech počasí, kdy byly pozdní jarní mrazy a poté nastalo deštivé období a následné sucho, ale také nedostatek brigádníků na její sklízení.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Do projektu Ani kapka nazmar je od loňska zapojena 57. mateřská škola Dalmatinka na Doubravce.
Bezplatně si vyměnit semena rostlin všeho druhu. Na tom jsou založeny takzvané semínkovny. Zahrádkáři si z nich mohou brát osivo od svých kolegů a do semínkoven naopak vkládat výpěstky, které jim doma přebývají. Na Vysočině je semínkoven celkem osm.
Zdenka Mikulčíková je vyučená švadlena a k prodeji ovoce a zeleniny se dostala vlastně náhodou. Když se jí přes léto naskytla možnost nabízet řidičům čerstvé produkty u silnice, neváhala a zajímavou práci přijala.
Město Litoměřice vyslyšelo přání obyvatel. Do vítězného projektu investuje 200 tisíc korun.
Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.
Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
/FOTOGALERIE/ Manželé Šmehlíkovi už sedmým rokem na Kuřím rynku v centru Ostravy prodávají ovoce a zeleninu. Lidé k nim každý den chodí pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.
Sklizeň je kvůli chladnému a deštivému počasí opožděna, zahrádkáře trápí také invaze slimáků.
Sklizeň je kvůli chladnému a deštivému počasí opožděna, zahrádkáře trápí také invaze slimáků.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.