Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Zelinář a jeho chlouba.

Od sousedů: Ukáže zeleninové speciality

Ke slavnosti zeleniny a rajčatových rarit zve zahradník Alois Handlbauer z Lichtenbergu do své říše na Mühlbergerstraße 29 na dny otevřených dveří 5. -7. srpna. Vstup se nevybírá.

I díky prodloužení snížených sazeb DPH na potraviny a pohonné hmoty jsou nákupy a tankování v Polsku stále výhodné. 1. srpna 2022.

Nákupní ráj pro Čechy v Polsku pokračuje, hurá za hranice. Takové jsou tam ceny

/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

I díky prodloužení snížených sazeb DPH na potraviny a pohonné hmoty jsou nákupy a tankování v Polsku stále výhodné. 1. srpna 2022.

Nákupní ráj pro Čechy v Polsku pokračuje, hurá za hranice. Takové jsou tam ceny

/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

19. ročník Festivalu česneku v Buchlovicích, 23. 7. 2022. Zakladatel festivalu Miroslav Hrdý

Česnek není na Slovácku nic dočasného. Bude zde napořád, míní Miloslav Hrdý

Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.

Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na jihu Moravy: ve Vyškově na ni dohlíží specialisté

Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.

Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psů čisté maso, zeleninu a bylinky.

Syrová psí hostina? BARF je alchymie, neobejde se bez zkušeností i mrazáku

Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.

Mistr kuchař Václav Šmerda ze Svitav vaří už přes 50 let  a učí budoucí kuchaře.

Kuchař v šortkách? Tak to odjíždím, říká Šmerda, který vařil prezidentům i králi

Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.

Zeleninové chipsy.

Chutná a je zdravá. Mrkev se hodí do sladkých i slaných receptů

Může to být úplně čerstvá jarní karotka i poslední kousky podzimní sklizně velkých mrkví uložených ve sklepě. Oranžový kořen je univerzálně použitelný do sladkých i slaných receptů, a komu se nechce chroupat mrkev syrovou, vychutná si ji třeba pečenou či v syté polévce. Podívejte se na recepty, které připravil časopis Receptář.

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech

Rekordní drahota? Lidé začínají pěstovat zeleninu i ve městech

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.

Pěstování na vyvýšených záhonech má tisíciletou historii.

Jak obohatit zahradu? Vyvýšené záhony mají své výhody i nevýhody

Pěstování na vyvýšených záhonech má tisíciletou historii. V našich končinách byly pěkně ohrazené záhony oblíbené již ve středověkých klášterních zahradách. Úhledná tradice pokračuje, zahradu může obohatit na mnoho způsobů. Některé z nich představil časopis Receptář.

Netýkavka

Jak se dá kouzlit na zahradě s letničkami? Inspirujte se

Můžeme z nich tvořit překrásné záhony, oblíbené jsou především pestré směsi různých druhů. Letničky však na zahradě poslouží i jako vděčný doplněk v malých ostrůvcích nebo když je necháme roztroušené mezi trvalkami a zeleninou. Více se dozvíte z článku.

Keňa. Ilustrační foto.

V Keni si spletli leteckou bombu se zeleninou. Naštěstí zasáhla policie

Plné ruce práce měla v posledních dnech policie v Keni. A to se vskutku kuriózními situacemi. Ve vesnici v centrální části země místní omylem vykopali nevybuchlou leteckou pumu. Než přivolali policisty, část z nich si myslela, že jde o přerostlou zeleninu. V jiné oblasti zase poprask způsobil lev, ze kterého se vyklubala nákupní taška.

Míla Hilgertová jako jedna z prvních začala v Česku úspěšně pěstovat polozapomenuté tradiční květiny před osmi lety.

Míla Hilgertová vsadila na květinovou farmu. Se stovkami druhů slaví úspěch

Klasické růže, kaly nebo lilie, které k nám přiletěly z druhého konce světa, v zahradnictví Kytky od potoka nenajdete. Záplavu tradičních lokálních a sezonních květin však ano. Daří se jim bez chemie a pesticidů. Míla Hilgertová jako jedna z prvních začala v Česku úspěšně pěstovat polozapomenuté tradiční květiny před osmi lety. Dnes na její květinové farmě najdete více než stovku druhů.

Se zaléváním je potřeba začít, když vlhkost v půdě klesne pod dvacet procent. Stačí zabořit prst do hlíny a máte jasno.

Každá kapka dobrá. Zahradu od sucha uchrání chytré zalévání

Že rostliny potřebují vláhu, je každému zahrádkáři jasné. Víte však, kolik zálivky potřebuje hrášek, mrkev nebo špenát? Dokážete vodu, ideálně samozřejmě dešťovku, nejen úspěšně zachycovat, ale taky efektivně využívat při kropení záhonků?

Samosběr jahod na jahodových plantážích na okraji Turnova. Ilustrační foto.

Pěstitelé brzy začnou s prodejem první úrody. Popularita bedýnek stoupla

Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají. 

Samosběr jahod na jahodových plantážích na okraji Turnova. Ilustrační foto.

Pěstitelé brzy začnou s prodejem první úrody. Popularita bedýnek stoupla

Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější i na Liberecku. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají. 

Pěstování zeleniny na balkoně či terase.

Máte rádi salát a nemáte zahrádku? Stačí balkon nebo malá terasa

Není nic jednoduššího, jak si jej vypěstovat doma. Nemusíte mít velký prostor. Stačí balkon, terasa a nebo lodžii.  Jelikož jsem dávno opustil zahradu, tak salát, jahody, ředkvičku i kedluben si vypěstuji doma. Za příspěvek děkujeme Janu Teimerovi z Brodku u Přerova.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Pěstování zeleniny na balkoně či terase.

Máte rádi salát a nemáte zahrádku? Stačí balkon nebo malá terasa

Není nic jednoduššího, jak si jej vypěstovat doma. Nemusíte mít velký prostor. Stačí balkon, terasa a nebo lodžii.  Jelikož jsem dávno opustil zahradu, tak salát, jahody, ředkvičku i kedluben si vypěstuji doma. Za příspěvek děkujeme Janu Teimerovi z Brodku u Přerova.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde! Vepřové nožičky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA, 1. DÍL/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Sklizeň chřestu, který patří mezi nejkvalitnější v Česku.

VIDEO: Patří chřest do ledničky? A jak poznat kvalitní kus? Pěstitel radí

Sezona českého chřestu začala. Oblíbená pochoutka – dříve označovaná za buržoazní zeleninu – se sklízí i na polích u Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Mezi Čechy je chřest rok od roku populárnější. Víte ale, jak se má správně skladovat a jak dlouho vám vydrží? Patří do ledničky? A jak vůbec poznat, že jde o kvalitní kus zeleniny? V novém videu Reportérů Deníku na to odpovídá pěstitel Jiří Šafář ze společnosti Český chřest. 

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic letos opět nabídne samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Chystá řadu novinek, 12. dubna 2022

Kilo mrkve za pět korun. Oblíbený samosběr zeleniny u Olomouce bude i letos

Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic letos opět nabídne samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Chystá řadu novinek, 12. dubna 2022

Samosběr zeleniny u Olomouce bude! Za pár korun, vylepšený a s novinkami

Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.

Páni kluci z mračské mateřinky MiniSvět na zahrádce.

OBRAZEM: Roste zelenina v supermarketu? aneb Jak si páni kluci sadili mrkvičku

Venku už je krásné jarní počasí a i děti v mateřské škole MiniSvět už přesouvají své aktivity ven. Na kroužku Páni kluci děti nejen tvoří, ale ukazují si, že zelenina neroste v supermarketu. Společně si zasadily například mrkvičky či kedlubny a už teď se těší, jak si je společně sklidí a ochutnají.

V Bystrém.

Velká solidarita. Lidé vozí pomoc uprchlíkům do zámku v Bystrém. Co je potřeba?

V těchto dnech se naplnila kapacita zámku Bystré. Bylo v něm ubytováno 105 lidí z Ukrajiny, z toho 41 dětí. Lidé projevili velkou solidaritu a na zámek vozí oblečení, obuv, hračky. Do budoucna by Centrum sociálních služeb Bystré uvítalo zejména trvanlivé potraviny, nejlépe konzervy, mraženou zeleninu a také ovoce. Dále jsou vítány sportovní potřeby pro děti.

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.

Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?

Rodinná farma z ptačí perspektivy.

Pěstuje i mochyně a kiwano. Odpočinu si v hrobě, říká farmářka Simona z Částkova

/PŘÍBĚH/ Městys Žumberk má dvě místní části, jsou to Prostějov a Částkov. Právě v Částkově, malé osadě obklopené lesy, loukami a pastvinami, žije pětičlenná rodina farmářky Simony Hrochové. Nyní, v jarních měsících, se nakupila spousta jarních prací zejména s výsevem a výsadbou zeleniny, která má už dlouhá léta své odběratele. Lidé už si zvykli na každotýdenní odběr bedýnek, ve kterých najdou vždy to, co momentálně ve sklenících nebo na polích dozrává.