
Od sousedů: Ukáže zeleninové speciality
Ke slavnosti zeleniny a rajčatových rarit zve zahradník Alois Handlbauer z Lichtenbergu do své říše na Mühlbergerstraße 29 na dny otevřených dveří 5. -7. srpna. Vstup se nevybírá.
Ke slavnosti zeleniny a rajčatových rarit zve zahradník Alois Handlbauer z Lichtenbergu do své říše na Mühlbergerstraße 29 na dny otevřených dveří 5. -7. srpna. Vstup se nevybírá.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
Mrkev za pět korun, cibule za sedm, rajčata za devět. Kus? Ne, kilogram zdravé zeleniny. Za necelý měsíc bude k mání v Těšeticích-Vojnicích, kousek od Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar opět po roce připravuje samosběr zeleniny.
Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.
V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.
Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.
Redaktoři Deníku vyzkoušeli lahodné pokrmy i nápoje, které můžete ochutnat při toulkách východními Čechami. Tady je jejich sedm tipů.
Redaktoři Deníku vyzkoušeli lahodné pokrmy i nápoje, které můžete ochutnat při toulkách východními Čechami. Tady je jejich sedm tipů.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Kam v centru Šumperku pro mrkev, květák, salát nebo brambory? Prodejna zeleniny na Točáku je ve městě jedinou svého druhu. Její provozovatel odchází na konci června do důchodu. Šance, že se krámek nezavře, však existuje.
Kam v centru Šumperku pro mrkev, květák, salát nebo brambory? Prodejna zeleniny na Točáku je ve městě jedinou svého druhu. Její provozovatel odchází na konci června do důchodu. Šance, že se krámek nezavře, však existuje.
Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.
Chcete něco chutného, ale co bude uvařené za chvíli? Přesně toto je dnešní recept, do 20 minut hotovo a úspěch zaručen.
Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
Vysočinská firma Plastia vrací lidi k pěstitelství. Známý výrobce samozavlažovacích nádob, vermikompostérů a dalších zahradnických potřeb sází na maximální udržitelnost a neotřelý design svých produktů. Usiluje o to, aby pěstitelství dávalo lidem smysl.
Může to být úplně čerstvá jarní karotka i poslední kousky podzimní sklizně velkých mrkví uložených ve sklepě. Oranžový kořen je univerzálně použitelný do sladkých i slaných receptů, a komu se nechce chroupat mrkev syrovou, vychutná si ji třeba pečenou či v syté polévce. Podívejte se na recepty, které připravil časopis Receptář.
Těstoviny, v našem případě penne, se hodí k obědu i k večeři. Díky masu, zelenině a sýrové omáčce se strávník nasytí a ještě si pochutná.
Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Pěstování na vyvýšených záhonech má tisíciletou historii. V našich končinách byly pěkně ohrazené záhony oblíbené již ve středověkých klášterních zahradách. Úhledná tradice pokračuje, zahradu může obohatit na mnoho způsobů. Některé z nich představil časopis Receptář.
Pokud vás někdy při vaření pronásleduje pocit, že jídlu „něco“ chybí, vsaďte vařečku na to, že je to právě miso. Tato japonská pasta, která se vyrábí fermentováním sójových bobů a obilovin, totiž, jak píše časopis Gurmet, dokáže divy.
Můžeme z nich tvořit překrásné záhony, oblíbené jsou především pestré směsi různých druhů. Letničky však na zahradě poslouží i jako vděčný doplněk v malých ostrůvcích nebo když je necháme roztroušené mezi trvalkami a zeleninou. Více se dozvíte z článku.
Plné ruce práce měla v posledních dnech policie v Keni. A to se vskutku kuriózními situacemi. Ve vesnici v centrální části země místní omylem vykopali nevybuchlou leteckou pumu. Než přivolali policisty, část z nich si myslela, že jde o přerostlou zeleninu. V jiné oblasti zase poprask způsobil lev, ze kterého se vyklubala nákupní taška.
Klasické růže, kaly nebo lilie, které k nám přiletěly z druhého konce světa, v zahradnictví Kytky od potoka nenajdete. Záplavu tradičních lokálních a sezonních květin však ano. Daří se jim bez chemie a pesticidů. Míla Hilgertová jako jedna z prvních začala v Česku úspěšně pěstovat polozapomenuté tradiční květiny před osmi lety. Dnes na její květinové farmě najdete více než stovku druhů.
Že rostliny potřebují vláhu, je každému zahrádkáři jasné. Víte však, kolik zálivky potřebuje hrášek, mrkev nebo špenát? Dokážete vodu, ideálně samozřejmě dešťovku, nejen úspěšně zachycovat, ale taky efektivně využívat při kropení záhonků?
Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají.
Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější i na Liberecku. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají.
Není nic jednoduššího, jak si jej vypěstovat doma. Nemusíte mít velký prostor. Stačí balkon, terasa a nebo lodžii. Jelikož jsem dávno opustil zahradu, tak salát, jahody, ředkvičku i kedluben si vypěstuji doma. Za příspěvek děkujeme Janu Teimerovi z Brodku u Přerova.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Není nic jednoduššího, jak si jej vypěstovat doma. Nemusíte mít velký prostor. Stačí balkon, terasa a nebo lodžii. Jelikož jsem dávno opustil zahradu, tak salát, jahody, ředkvičku i kedluben si vypěstuji doma. Za příspěvek děkujeme Janu Teimerovi z Brodku u Přerova.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA, 1. DÍL/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Sezona českého chřestu začala. Oblíbená pochoutka – dříve označovaná za buržoazní zeleninu – se sklízí i na polích u Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Mezi Čechy je chřest rok od roku populárnější. Víte ale, jak se má správně skladovat a jak dlouho vám vydrží? Patří do ledničky? A jak vůbec poznat, že jde o kvalitní kus zeleniny? V novém videu Reportérů Deníku na to odpovídá pěstitel Jiří Šafář ze společnosti Český chřest.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
/FOTO/ Sazenice a pak domácí zelenina a ovoce. V sobotu 26. března ráno přijedou k zavřenému Repre sedláci, aby založili novou tradici.
Venku už je krásné jarní počasí a i děti v mateřské škole MiniSvět už přesouvají své aktivity ven. Na kroužku Páni kluci děti nejen tvoří, ale ukazují si, že zelenina neroste v supermarketu. Společně si zasadily například mrkvičky či kedlubny a už teď se těší, jak si je společně sklidí a ochutnají.
V těchto dnech se naplnila kapacita zámku Bystré. Bylo v něm ubytováno 105 lidí z Ukrajiny, z toho 41 dětí. Lidé projevili velkou solidaritu a na zámek vozí oblečení, obuv, hračky. Do budoucna by Centrum sociálních služeb Bystré uvítalo zejména trvanlivé potraviny, nejlépe konzervy, mraženou zeleninu a také ovoce. Dále jsou vítány sportovní potřeby pro děti.
Masu v kombinaci se zeleninou na jedné špejli neodoláte. Grilované nebo pečené, určitě si pochutnáte.
S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?
/FOTOGALERIE/ Jarní práce, tedy klíčový čas v zemědělství komplikuje v mnoha firmách to, že z Ukrajiny kvůli válce nedorazila část kvalifikovaných zaměstnanců. Například v zelinářských firmách jich chybí stovky a nahrazovat se budou jen velmi těžko.
/PŘÍBĚH/ Městys Žumberk má dvě místní části, jsou to Prostějov a Částkov. Právě v Částkově, malé osadě obklopené lesy, loukami a pastvinami, žije pětičlenná rodina farmářky Simony Hrochové. Nyní, v jarních měsících, se nakupila spousta jarních prací zejména s výsevem a výsadbou zeleniny, která má už dlouhá léta své odběratele. Lidé už si zvykli na každotýdenní odběr bedýnek, ve kterých najdou vždy to, co momentálně ve sklenících nebo na polích dozrává.
Jarní práce, tedy klíčový čas v zemědělství komplikuje v mnoha firmách to, že z Ukrajiny kvůli válce nedorazila část kvalifikovaných zaměstnanců. Například v zelinářských firmách jich chybí stovky a nahrazovat se budou jen velmi těžko.
Vepřová panenka s hranolky a zeleninou na másle umí zpříjemnit den.