Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Zahrádkář František Šimon

I v devadesáti ho práce na zahrádce těší a udržuje v kondici

František Šimon oslaví letos v září 91. narozeniny. V dobré fyzické i psychické kondici ho udržuje zásada, že práce šlechtí člověka. Proto pan František, který se věnoval tělovýchově a pedagogické činnosti, dobíjí své životní baterie prací na zahrádce a také při stálém vzdělávání se prostřednictvím odborné literatury a internetu.

Zahradní chatka v královéhradecké osadě Rozkvět Míru.

Měli bychom být připraveni i na krizi, na betonu zeleninu nevypěstujeme

Za posledních deset let u nás zaniklo 2000 zahrádkářských osad. Drtivá většina těchto bývalých osad byla zabetonována developerskými projekty. Přitom touha lidí něco pěstovat je lidem dána už od pradávna. S pandemií koronaviru a omezenými možnostmi cestovat už tak velký zájem o zahrádky enormně vzrostl. „Věřím, že lidem, kteří se nyní vrhli na zahrádkaření, jejich zájem vydrží,“ říká v rozhovoru pro Deník předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky. Cena v létě klesne, tvrdí zelináři

Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.  

Vladan Hájek, podnikatel z Pařížské ulice v Praze.

Podnikatel z Pařížské: Centrum nedusí luxusní obchody, ale krátkodobé pronájmy

/ROZHOVOR/ Byznysmen Vladan Hájek vybudoval v Pařížské ulici početnou skupinu obchodů s luxusním zbožím, z nichž většinu před lety prodal miliardáři Zdeňku Bakalovi. Dnes mu na prestižní adrese v centru Prahy zbývají dva obchody. Koronavirovou krizi nevnímá jako soumrak „prémiových značek“. Vždy podle něj budou existovat lidé, kteří se rádi odmění něčím, co jim dá vzpomínku na celý život.

Výsledkem vaší jarní práce na záhonku budou třeba takováto parádní rajčata.

Pěstujte zeleninu! Poradíme, jak založit záhonek a jak ho zamulčovat

Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlépe. Můžete si být jisti, že vaše mrkev, okurky nebo salát nebudou obsahovat spoustu chemikálií. Malá užitková zahrada se vejde na každý pozemek. Nenáročné druhy zeleniny navíc zvládne vypěstovat i začátečník. Základem dobré úrody je kvalitní kyprá půda. Postará se o ni mulčování.

Šikovné jsou velké pěstební pytle. Pozor, obzvlášť tmavé plastové pytle mají někdy tendenci se v parném létě přehřívat.

Když nemáte záhonek, stačí nádoba. Použít lze pěstební pytel

Sklízet vlastní zeleninu či dokonce drobné ovoce můžete i na balkoně nebo terase. Zkuste pěstovat polníček, špenát či roketu. Nebojte se cibule, hrášku a rajčat. Použít je možné květináče a truhlíky z nejrůznějších materiálů, výhodné jsou také velké pěstební pytle. Čím více místa budou mít kořeny v nádobě a čím více zeminy jim dáte k dispozici, tím lépe rostliny porostou.

Stánek se zeleninou na Kuřím rynku (Jiráskovo náměstí) v Ostravě.

Populární stánek Šmehlíků na ostravském Kuřím rynku skončil. Zdraví má přednost

/FOTOGALERIE/ Milé dámy a pánové, s lítostí oznamujeme, že letos už náš stánek neotevřeme. Sedm let s vámi na Kuřim rynku nás moc bavilo, byla to opravdová láska k práci. Ovšem vzhledem k našemu věku je nejvyšší čas věnovat se péči o zdraví. Takové oznámení napsali v úterý 6. dubna manželé Šmehlíkovi na sociální sítě. Zpráva pak okamžitě vzbudila řady ohasů dlouholetých spokojených zákazníků sympatické dvojice prodávají v centru Ostravy ovoce a zeleninu. Lidé k nim v sezóně každý den chodili pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.

Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu.

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.

Rajčata patří mezi rostliny s velkou spotřebou živin, v další sezoně na záhonek po něm vysázejte například hrách, fazole, mrkev, rané brambory nebo červenou řepu.

Co zasít a zasázet, abyste měli čerstvou zeleninu? Pomůže osazovací plán

Začněte v malém, abyste si péči o zeleninu nejprve vyzkoušeli. Vrhněte se na odrůdy, které nenajdete v supermarketech. Nezklame hrášek, ať už dřeňový nebo cukrový, maliny, ostružiny, měsíční jahůdky, rebarbora nebo nezvyklé druhy salátové zeleniny, například dubáček nebo asijská mizuna. Záhonky olemujte aromatickými bylinkami, pažitkou a petrželí, mezi zeleninu sem tam rozhoďte semínka kopru, měsíčku, lichořeřišnice nebo aksamitníků.

Zelenina. Ilustrační snímek

Drobní pěstitelé zeleniny v ohrožení. Kvůli restrikcím mají problémy s odbytem

Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků dodávali do restaurací či je prodávali prostřednictvím farmářských trhů. Restaurace jsou od prosince zavřené a vládní nařízení zatím neumožňují ani pořádání trhů, takže farmáři mají na jaře vážné problémy s odbytem.

Daniela Martinovská

Paleo je životní styl, který „neošulíte“

„Raději mi řekni, co vlastně jíš, to bude rychlejší než seznam toho, co nejíš.“ Klasická věta, kterou slýchávám kdykoliv se mě někdo zeptá na můj způsob stravování, který se jmenuje paleo či paleolitická dieta nebo také dieta doby kamenné. Jedná se o životní styl, kdy člověk přibližuje svou stravu předpokládanému stravování pravěkého člověka z období paleolitu. Odtud právě paleo.

Zelenina - Ilustrační foto

Salát z králíka

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Skleník.

Skleník a pařeniště: na co na jaře nezapomenout

Pomocníkem, který se osvědčil generacím zahrádkářů při jarním předpěstování sazenic rané zeleniny, je pařeniště. Právě v brzkém jaru je správný čas pro jeho výstavbu. Kromě toho, že pařeniště pomáhá udržet teplo, jeho mikroklima rostlinám poskytuje odpovídající teplotu a vlhkost a chrání je před výkyvy počasí i před nájezdy slimáků a plzáků. Na jaře však neazpomeňte ani na skleník, který je před první výsadbou nutné pořádně vyčistit.

Papriky.

Parapety mám plné sazeniček. Taky pěstujete zeleninu?

Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.

Během saunování i po něm je potřeba doplňovat kvalitní tekutiny.

Doplňte (nejen po saunování) vitamíny a objevte smoothie!

Saunování a návštěva infrasaun je v současné době velice oblíbenou aktivitou. Zlepší stav našeho těla i mysli. Je ovšem dbát i na pravidla, které je nutno dodržovat. A jedním z nich je během saunování i po něm doplňovat kvalitní tekutiny. Na to, jak si zároveň zajistit i potřebný přísun vitamínu, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.

Banány. Ilustrační foto

Prosím, kde jste sehnala ty banány?

Pan Jiří Fiala, nynější majitel Muzea hraček v Benátkách nad Jizerou, dříve pracoval jako aranžér výloh. Při svém zaměstnání tak vyslechl různé příhody z prostředí obchodů a o jednu z nich, od paní vedoucí obchodu Ovoce a zelenina, se nyní chce podělit.

Dušená zelenina s polentou a hlívou.

Dušenou zeleninu s polentou a hlívou si vezmete i do práce

Často není třeba maso, abyste se opravdu dokonale nasytili. Stačí k tomu trocha zeleniny, přidáte na užitečné ingredience bohatou hlívu a nejpozději do hodiny i s prací máte na talíři pokrm, který si na druhý den s potěšením vezmete v krabičce do práce. Co všechno budete pro parádu v podobě dušené zeleniny s polentou a hlívou potřebovat?

S dobrou snídaní do nového dne. Dejte ale pozor, co jíte.

Snídaně je základ. Dbejte také na vyváženou stravu

Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Pavel Lukáč

Pavel Lukáč propadl aquaponii. Okurky, mrkve i salát hnojí voda od ryb

/LIDÉ ODVEDLE/ Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Paradoxně je taková pěstírna o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. Pavel má už teď objednávky, odebírat od něj budou dvě restaurace. I proto stále pracuje na rozšiřování své farmy.