Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Sad Svobody ve Zlíně je parkem roku 2015. Užijte si procházku

Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století. 

Rožnov nabízí seniorům, invalidům a lidem v karanténě potravinové balíčky

Chléb, máslo, sýr, zelenina, rýže, těstoviny či masová konzerva. To jsou některé z potravin obsažené v balíčcích, jež začíná nabízet radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou určené lidem starším šedesáti let s omezenou mobilitou nebo obyvatelům města, jež jsou v karanténě či izolaci a kterým nemůže zajistit nákupy potravin nikdo z blízkých.  

Září na zahradě: je čas pro sklizeň dýně, pozdní mrkve či brambor

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.

U Olomouce začal samosběr zeleniny za pár korun. Na poli jsou davy

Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.  

Zelináři se těší na dobrou úrodu. Daří se květáku, zelí či brokolici

Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Novinářům to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta.  

Plísně decimují zeleninu i pěstitele

Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.  

Cibule za 5 Kč, mrkev za 3! Samosběr na Hané bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Cibule za pět korun, mrkev za tři! Samosběr u Olomouce bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Letní úroda ze zahrady: Víte, jak ji správně uchovat?

Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.

Test Deníku Rovnost: ovoce a zelenina na jihu Moravy podražila o desítky procent

/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.

(Ne)vaření se spiralizérem aneb Jak to sluší zelenině v Astře

Díky svému kuchařskému umění a veselým nápadům, dostal se kuchař Marián z DDM Astra Zlín do podvědomí malým i velkým jedlíkům, kteří průběžně sledují náš autorský program Zažeň nudu. V rámci příprav už šestatřicátého úkolu jsem obdržela od kolegy jasné instrukce. Uprostřed týdne Marián zavelel: "Ty přines pánvice, já vezmu spiralizér!"

Pavel Lukáč pěstuje zeleninu za pomoci ryb. Se svými záhony uspěl i v soutěži

/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. 

Pavel Lukáč pěstuje zeleninu za pomoci ryb. Se svými záhony uspěl i v soutěži

/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. 

Pavel Lukáč pěstuje zeleninu za pomoci ryb. Se svými záhony uspěl i v soutěži

/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. 

Pavel Lukáč pěstuje zeleninu za pomoci ryb. Se svými záhony uspěl i v soutěži

Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.