František Šimon oslaví letos v září 91. narozeniny. V dobré fyzické i psychické kondici ho udržuje zásada, že práce šlechtí člověka. Proto pan František, který se věnoval tělovýchově a pedagogické činnosti, dobíjí své životní baterie prací na zahrádce a také při stálém vzdělávání se prostřednictvím odborné literatury a internetu.
Viděl jsem papriky za 150 korun kilo, to nemůže nikdo myslet vážně, konstatoval Milan Plodík z Havlíčkova Brodu. Ceny zeleniny a ovoce na pultech v posledních dnech dramaticky rostou a zákazníci si stěžují. Českých brambor jsou naopak plné sklady a k dostání jsou levně.
Za posledních deset let u nás zaniklo 2000 zahrádkářských osad. Drtivá většina těchto bývalých osad byla zabetonována developerskými projekty. Přitom touha lidí něco pěstovat je lidem dána už od pradávna. S pandemií koronaviru a omezenými možnostmi cestovat už tak velký zájem o zahrádky enormně vzrostl. „Věřím, že lidem, kteří se nyní vrhli na zahrádkaření, jejich zájem vydrží,“ říká v rozhovoru pro Deník předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík.
Sezona chřestu začala v Česku oproti loňskému roku o zhruba tři týdny později. Může za to nejen chladnější jarní počasí, ale také pandemie koronaviru a s ní související omezení v podobě uzavřených tržišť či restaurací. Farmáři tak nemají kam první jarní zeleninu prodávat.
Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.
/FOTO, VIDEO/ Na okraji tržnice u mosteckého kina Kosmos, která se během nouzového stavu změnila na placené parkoviště, vyložil ráno v sobotu 17. dubna zboží jen seniorský pár z Litoměřicka nabízející sazenice a prodejce zvířecích pamlsků z Lounska.
Tereza Hodycová je lékařka a psychoterapeutka, která se ve své praxi pravidelně setkává s lidmi s oslabeným imunitním systémem. Velmi často se přitom ukáže, že za problémy stojí dnes úplně obyčejné věci, jako stres, únava či psychické obtíže.
Za nedlouho se převlékneme do lehčích oděvů a ledacos ze svého těla vystavíme slunci i očím lidí. Nabrali jste nějaké to kilo a bojíte se kritiky okolí? Nevadí, vyzkoušejte ověřené rady, které vám s lepší siluetou pomohou.
Díky rozvolnění a povolení farmářských trhů v pondělí po dlouhé době ožila také olomoucká tržnice. Od časného rána tam bylinky, květiny a zeleninovou přísadu nabízelo několik trhovců a o zákazníky neměli nouzi.
/ROZHOVOR/ Byznysmen Vladan Hájek vybudoval v Pařížské ulici početnou skupinu obchodů s luxusním zbožím, z nichž většinu před lety prodal miliardáři Zdeňku Bakalovi. Dnes mu na prestižní adrese v centru Prahy zbývají dva obchody. Koronavirovou krizi nevnímá jako soumrak „prémiových značek“. Vždy podle něj budou existovat lidé, kteří se rádi odmění něčím, co jim dá vzpomínku na celý život.
Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlépe. Můžete si být jisti, že vaše mrkev, okurky nebo salát nebudou obsahovat spoustu chemikálií. Malá užitková zahrada se vejde na každý pozemek. Nenáročné druhy zeleniny navíc zvládne vypěstovat i začátečník. Základem dobré úrody je kvalitní kyprá půda. Postará se o ni mulčování.
Sklízet vlastní zeleninu či dokonce drobné ovoce můžete i na balkoně nebo terase. Zkuste pěstovat polníček, špenát či roketu. Nebojte se cibule, hrášku a rajčat. Použít je možné květináče a truhlíky z nejrůznějších materiálů, výhodné jsou také velké pěstební pytle. Čím více místa budou mít kořeny v nádobě a čím více zeminy jim dáte k dispozici, tím lépe rostliny porostou.
/FOTOGALERIE/ Milé dámy a pánové, s lítostí oznamujeme, že letos už náš stánek neotevřeme. Sedm let s vámi na Kuřim rynku nás moc bavilo, byla to opravdová láska k práci. Ovšem vzhledem k našemu věku je nejvyšší čas věnovat se péči o zdraví. Takové oznámení napsali v úterý 6. dubna manželé Šmehlíkovi na sociální sítě. Zpráva pak okamžitě vzbudila řady ohasů dlouholetých spokojených zákazníků sympatické dvojice prodávají v centru Ostravy ovoce a zeleninu. Lidé k nim v sezóně každý den chodili pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.
Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.
Začněte v malém, abyste si péči o zeleninu nejprve vyzkoušeli. Vrhněte se na odrůdy, které nenajdete v supermarketech. Nezklame hrášek, ať už dřeňový nebo cukrový, maliny, ostružiny, měsíční jahůdky, rebarbora nebo nezvyklé druhy salátové zeleniny, například dubáček nebo asijská mizuna. Záhonky olemujte aromatickými bylinkami, pažitkou a petrželí, mezi zeleninu sem tam rozhoďte semínka kopru, měsíčku, lichořeřišnice nebo aksamitníků.
Rady, jak si vypěstovat bylinky doma v květináči, které rostliny si vysadit, aby se vám zazelenal balkon, nebo jakou odrůdu které zeleniny je už v těchto dnech nutné vysadit na zahradě, to vše vám každodenně naservíruje Deník.
Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků dodávali do restaurací či je prodávali prostřednictvím farmářských trhů. Restaurace jsou od prosince zavřené a vládní nařízení zatím neumožňují ani pořádání trhů, takže farmáři mají na jaře vážné problémy s odbytem.
Náchodský deník pomohl svou reportáží z minulého týdne farmě Wenet, která se stará o řadu zvířat, ale nemá nárok na žádné kompenzace od státu. Od jejího vydání se sem dary jen hrnou, především jídlo pro zvířata. Dál se hromadí také příspěvky na transparentním účtu.
Abyste si mohli za pár týdnů pochutnávat na křehkém salátku nebo voňavých ředkvičkách, musíte rostlinám připravit půdu. Čeká vás rytí, kypření, mulčování i odplevelování záhonů. Dobře si přitom rozmyslete, co od vaší zahrádky čekáte a kolik jí můžete věnovat času.
„Raději mi řekni, co vlastně jíš, to bude rychlejší než seznam toho, co nejíš.“ Klasická věta, kterou slýchávám kdykoliv se mě někdo zeptá na můj způsob stravování, který se jmenuje paleo či paleolitická dieta nebo také dieta doby kamenné. Jedná se o životní styl, kdy člověk přibližuje svou stravu předpokládanému stravování pravěkého člověka z období paleolitu. Odtud právě paleo.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Květiny, bylinky, sazenice zeleniny nebo ovoce od jihomoravských pěstitelů koupí od pondělka Brňané v jazzové kavárně Podobrazy. Protože kvůli pandemii jsou venkovní tržiště zavřené, nabízí v kavárně sortiment vybraných pěstitelů.
Dnešní skvělý recept od foodblogerky Markéty Chovancové prospěje vašemu zdraví. Teplý salát z černé čočky, pečené zeleniny, kapustičky a čerstvého sýra s pečeným česnekem je dobrota, na které si pochutnají také vegetariáni.
Pomocníkem, který se osvědčil generacím zahrádkářů při jarním předpěstování sazenic rané zeleniny, je pařeniště. Právě v brzkém jaru je správný čas pro jeho výstavbu. Kromě toho, že pařeniště pomáhá udržet teplo, jeho mikroklima rostlinám poskytuje odpovídající teplotu a vlhkost a chrání je před výkyvy počasí i před nájezdy slimáků a plzáků. Na jaře však neazpomeňte ani na skleník, který je před první výsadbou nutné pořádně vyčistit.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
Saunování a návštěva infrasaun je v současné době velice oblíbenou aktivitou. Zlepší stav našeho těla i mysli. Je ovšem dbát i na pravidla, které je nutno dodržovat. A jedním z nich je během saunování i po něm doplňovat kvalitní tekutiny. Na to, jak si zároveň zajistit i potřebný přísun vitamínu, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.
Pan Jiří Fiala, nynější majitel Muzea hraček v Benátkách nad Jizerou, dříve pracoval jako aranžér výloh. Při svém zaměstnání tak vyslechl různé příhody z prostředí obchodů a o jednu z nich, od paní vedoucí obchodu Ovoce a zelenina, se nyní chce podělit.
Pestrobarevné petrklíče, macešky, ale i rozmarýn, tymián nebo třeba sazeničky rajčat či paprik. To vše teď raší ve sklenících farmy Selekta na Hrádku u Pacova. „Sezona pomalu začíná. Do týdne se rozjede naplno,“ říká Vítězslav Krejča, který to tu má na starosti.
Často není třeba maso, abyste se opravdu dokonale nasytili. Stačí k tomu trocha zeleniny, přidáte na užitečné ingredience bohatou hlívu a nejpozději do hodiny i s prací máte na talíři pokrm, který si na druhý den s potěšením vezmete v krabičce do práce. Co všechno budete pro parádu v podobě dušené zeleniny s polentou a hlívou potřebovat?
V areálu DEPO2015 se i letos bude pěstovat zelenina. Komunitní zahrada PěstírnaDEPO totiž znovu nabízí k pronájmu záhonky, na nichž si lidé mohou pěstovat zeleninu nebo bylinky přímo v centru Plzně.
/LIDÉ ODVEDLE/ Rodinnou ekologickou farmu Lukava manželů Rosenbaumových znají ve Frýdlantském výběžku všichni, kteří dávají přednost zelenině pěstované bez prášků a bez toho, že by k vám letěla letadlem. I ti, kdo místo exotického avokáda, dávají přednost růžičkové kapustě či pastiňáku
Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.
Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi.
/LIDÉ ODVEDLE/ Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Paradoxně je taková pěstírna o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. Pavel má už teď objednávky, odebírat od něj budou dvě restaurace. I proto stále pracuje na rozšiřování své farmy.