Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.
Chléb, máslo, sýr, zelenina, rýže, těstoviny či masová konzerva. To jsou některé z potravin obsažené v balíčcích, jež začíná nabízet radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou určené lidem starším šedesáti let s omezenou mobilitou nebo obyvatelům města, jež jsou v karanténě či izolaci a kterým nemůže zajistit nákupy potravin nikdo z blízkých.
Vyhýbáte se kompostu na zahradě proto, že máte zažitou představu nevábné zapáchající hromady? Úplně zbytečně, dobře založený kompost naopak voní. Stačí dodržovat základní pravidla, nebo si pomoci typem kompostéru, který vám práci usnadní.
Opatření proti epidemii koronaviru se zpřísňují. V Mostě radnice zrušila na svých pozemcích v centru města pravidelný úterní trh, kde prodejci nabízejí nejrůznější zboží, včetně čerstvých potravin.
Vypěstuj si sám. Tak by se dalo ve zkratce nazvat to, k čemu stále častěji inklinují Opavané. Důkazem toho je nejen stále se zvyšující poptávka po vlastní zahrádce, ale třeba i rostoucí počet osob v různých skupinách na sociálních sítích.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Přednášející Veronika Hájková nám v rámci přednášky s ochutnávkou tentokrát představí tradiční i méně známé postupy zpracovávání mléčné kvašené zeleniny.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Veterán války ve Vietnamu dělá z Litvínova nevědomky moderní zelené město v duchu permakultury. V centru pěstuje kukuřici, zeleninu, koření a chová se ekologicky.
/ROZHOVOR/ Vítězka zimní olympiády Eva Samková patří mezi nejsympatičtější české sportovkyně současné doby. Ze snowboardcrossu má doma zlatou a bronzovou medaili ze zimních olympijských her. V roce 2019 se stala mistryní světa. Na blížící se zimní sezónu se momentálně připravuje v Česku.
Brambory za šest korun. K mání budou od pátečního odpoledne na poli v Blatci, kde letos zkouší samosběr zeleniny místní farmář. Zájemci nepotřebují motyku, hlízy jim pěstitelé nachystají na pole. Nasbírat si mohou také cibuli.
Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.
/FOTOGALERIE/ Možnost nakoupit produkty v bio kvalitě, stočit si drogerii do vlastního obalu a sednout si na kávu či limonádu. To vše na jednom místě nabízí porubské Biokošíky.
Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Novinářům to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta.
Ve Frýdlantském výběžku se připravuje zajímavý projekt. Chce pomoci těm, kteří se chtějí začít věnovat farmaření, ale nemají potřebné zkušenosti ani praxi. Podobný model funguje v zahraničí.
/FOTOGALERIE/ Každý týden ve středu se mohou obyvatelé Vyškova nově těšit na tradiční trhy. Prodejci se o prázdninových měsících zatím scházeli na Masarykově náměstí pouze jednou za čtrnáct dní. Zákazníci zboží zakoupí vždy mezi osmou ráno a pátou večer.
V půlce července skončila sklizeň jahod. Abyste i napřesrok měli bohatou úrodu, musíte se postarat o jahodníky. Čeká vás proto odstranění šlahounů a plevele, možná zrušení starého záhonu a zakládání nového porostu.
/FOTOGALERIE/ Podle rakovnických zahrádkářů letošní úroda ovoce i zeleniny nebude vůbec valná. Příčinou jsou nejen ve výkyvech počasí, kdy byly pozdní jarní mrazy a poté nastalo deštivé období a následné sucho, ale také nedostatek brigádníků na její sklízení.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Bezplatně si vyměnit semena rostlin všeho druhu. Na tom jsou založeny takzvané semínkovny. Zahrádkáři si z nich mohou brát osivo od svých kolegů a do semínkoven naopak vkládat výpěstky, které jim doma přebývají. Na Vysočině je semínkoven celkem osm.
Zdenka Mikulčíková je vyučená švadlena a k prodeji ovoce a zeleniny se dostala vlastně náhodou. Když se jí přes léto naskytla možnost nabízet řidičům čerstvé produkty u silnice, neváhala a zajímavou práci přijala.
Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.
Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
/FOTOGALERIE/ Manželé Šmehlíkovi už sedmým rokem na Kuřím rynku v centru Ostravy prodávají ovoce a zeleninu. Lidé k nim každý den chodí pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika těžkých kardiovaskulárních chorob. To však nesmí sloužit jako alibi pro nevhodné stravování, píše italský deník Corriere della Sera.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.
Díky svému kuchařskému umění a veselým nápadům, dostal se kuchař Marián z DDM Astra Zlín do podvědomí malým i velkým jedlíkům, kteří průběžně sledují náš autorský program Zažeň nudu. V rámci příprav už šestatřicátého úkolu jsem obdržela od kolegy jasné instrukce. Uprostřed týdne Marián zavelel: "Ty přines pánvice, já vezmu spiralizér!"
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.