Průzkum Deníku: ovoce a zelenina zdražily. Kilo jahod je za 180 korun
Ceny ovoce a zeleniny rostou na trzích i v supermarketech. Způsobuje to špatné počasí i dovoz plodin ze zahraničí.
Ceny ovoce a zeleniny rostou na trzích i v supermarketech. Způsobuje to špatné počasí i dovoz plodin ze zahraničí.
Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika těžkých kardiovaskulárních chorob. To však nesmí sloužit jako alibi pro nevhodné stravování, píše italský deník Corriere della Sera.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.
Lidé nechtějí kupovat v obchodech drahé okurky a rajčata, stoupá zájem o vlastní políčka. Majitelé zahrad o velké poptávce vědí, takže šponují ceny.
Díky svému kuchařskému umění a veselým nápadům, dostal se kuchař Marián z DDM Astra Zlín do podvědomí malým i velkým jedlíkům, kteří průběžně sledují náš autorský program Zažeň nudu. V rámci příprav už šestatřicátého úkolu jsem obdržela od kolegy jasné instrukce. Uprostřed týdne Marián zavelel: "Ty přines pánvice, já vezmu spiralizér!"
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní podnik. Odhalili jsme, že Masology v Nových Butovicích v Praze k tomu nabízí i poutavý příběh manažera Aleše Peterky, kterého omrzelo sedět za počítačem a raději se postavil za řeznický pult.
/FOTOGALERIE/ Kladno se může nově pochlubit další komunitní zahradou. Ta byla v uplynulých dnech otevřena za obchodním domem na Václaváku v Kročehlavech.
Blíží se letní sezona, kdy se jistě pustíte do zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Je proto na čase provětrat police, košíky a bedýnky ve spižírně, abyste měli místo pro čerstvé zásoby. Jaký je nejlepší postup?
Zajímavý dárek připravilo pro klienty Sociálních služeb města Kroměříže Zdravé město Kroměříž. Do pobytových zařízení a do terapeutické dílny dodá celkem šest vyvýšených dřevěných záhonů na pěstování květin, bylinek, zeleniny či nízkých keříků s ovocem. „Jedná se o aktivitu Zdravého města Kroměříž, které se snaží obyvatelům jednotlivých zařízení zpříjemnit jak prostředí, v němž žijí, tak i každodenní program,“ řekl starosta Jaroslav Němec.
Dlouhodobé sucho není v současnosti jediným problémem zemědělců. Kvůli koronavirové krizi a řadě omezení netuší, kdo jim pomůže sklidit úrodu.
Kvašená zelenina, kombucha nebo jogurt – všude tam to žije. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. A vyrobit si je můžete i doma! Poradíme vám, jak na to.
Neobvyklý dárek pro zvířata převzali v těchto dnech pracovníci táborské zoo. Nejmenovaný obchodní řetězec odmítl od prodejce převzít zhruba 3/4 tuny čerstvých salátových okurek, ty tak nyní místo čekání na kupující v regálech obchodů zpestří jídelníček zvířatům v táborské zoologické zahradě.
Nakoupit si čerstvou zeleninu a ovoce budou moci od příští středy lidé v Chebu. Do města se po tříleté pauze vrací farmářské trhy. Lidé o ně žádali chebskou radnici, která se spojila s patřičnou firmou.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.
Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
Ještě v okamžiku rozpadu Československa byla soběstačnost české produkce jahod nebo meruněk devadesátiprocentní, jablek, hrušek a švestek tříčtvrtinová. V průměru posledních tří let byla ale u meruněk i jahod už jen pětinová a u jablek, švestek a hrušek mezi třetinou a polovinou. To jsou data Ovocnářské unie ČR. U zeleniny se dovoz zvýšil z necelých 300 tisíc tun ročně na přelomu tisíciletí na dnešní víc než dvojnásobek. Ovoce a zelenina jsou jen příklady za mnohé. Naše potravinová soběstačnost klesá.
Obchodní řetězce jsou stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o potravinách, kterou by měla projednat dnes ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. V návrhu poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a Zdeněk Podal (SPD) spolu s dalšími dvěma desítkami poslanců z různých stran požadují zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku, následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent.
Jižní Moravu zasáhla v době koronavirové renesance zahrádkaření. Mnozí lidé se pěstováním ovoce a zeleniny i odreagovávají.
Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.
V Moravské Třebové vzniká blízko autobusového nádraží komunitní zahrada. V kraji jde o ojedinělý projekt. Pozemek si pronajala místní charita a její pracovníci už zanedbaný pozemek upravují a připravují záhony. Na ty si zájemci budou moct vysadit zeleninu nebo květiny.
Dáváme chuť a vůni vašim zahradám!
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Severočeské farmářské trhy v Teplicích se budou konat v pátek 22. května od 8 do 15.30 hodin na náměstí Svobody. K dostání bude hlavně sadba a první jarní zelenina.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Pro obranyschopnost vašeho organismu můžete na jaře udělat mnohé. A v kuchyni to začíná. Dopřejte si například slepičí vývar, smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny nebo kysané zelí s noky. Vaše imunita zajásá.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Sníh, mráz, zima - tak avizovali meteorologové průběh "zmrzlých" mužů. Předpověď vyšla a pěstitelé mnohde sčítají škody.
Poprvé o tomto víkendu ožije olomoucké výstaviště Flora Zahradnickými trhy. Návštěvníkům nabídnou bohatý sortiment květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin a zahradnických potřeb.
Otoky kolene, chodidel, prstů na nohou, bolest kloubů, pohyb pouze s berlemi, neschopnost uvařit, pracovat – toto zažívala dlouhých 17 let Eva (39). Za potížemi, které vedly k plnému invalidnímu důchodu, stojí nemoc zvaná revmatoidní artritida. Paní Evě změnila život moderní léčba, konkrétně biosimilární, která ji doslova postavila na nohy.
Asparágus nebo špargl – i pod takovými jmény znali naši předci lahodnou jarní zeleninu exotického tvaru, která je plná vitamínů. Řeč je samozřejmě o chřestu, výjimečné zelenině, jejíž právě probíhající sezónu si žádný labužník jednoduše nemůže nechat ujít!
V době, kdy není dění ve světě ovlivňuje pandemie koronaviru a on tak není tolik vytížen trenérským řemeslem, si legendární José Mourinho našel nového koníčka. A navíc spojil příjemné s užitečným.
Do pořádání Selských trhů se koncem dubna pustí výstaviště Flora Olomouc. Probíhat budou poslední pracovní den v týdnu a lidem nabídnou čerstvé a kvalitní potraviny od regionálních výrobců a ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů.
Prodejci i jejich zákazníci musí dodržovat mimořádná hygienická pravidla.
Roušky před dýchací cesty a na rukou rukavice. Odstupy mezi prodejními místy i samotnými zákazníky. Nezvykle to ve středu ráno vypadalo na olomoucké tržnici, kam vrátilo život postupné rozvolňování vládních protiepidemických opatření proti šíření koronavirové nákazy.
Pestrobarevné květiny, až zrak přechází, šťavnatá zelenina či vůně čerstvého pečiva a domácích uzenin opět oživí Škroupovo náměstí v České Lípě. Díky první vlně uvolnění podnikatelských činností zde ve čtvrtek 23. dubna proběhnou tradiční farmářské trhy.
Když se před Velikonocemi směly i přes přísná opatření proti šíření nového koronaviru otevřít velké hobbymarkety, mnoho lidí si kladlo otázku, proč právě ony získaly tuto výhodu. Jako jedno z mnoha zdůvodnění zaznělo, že mají vysoké stropy a tím se zde zákeřný virus nemůže tak snadno přenášet. Vzhledem k tomu, že farmářské trhy nemají stropy žádné, možná by se mohly otevřít i ony, zaznělo ihned na sociálních sítích.
Pro své sousedy má otevřeno vždy dva dny v týdnu. Nabízí vlastní vypěstovanou zeleninu a ovoce stejně jako bylinky, léčivky nebo stromky. Už druhým rokem jeho žideničtí sousedé vědí, že své oblíbené plodiny najdou v zahrádkářské prodejně pěstitele Tomáše Tunkra. V brněnských Židenicích se stará o zeleninové záhony, v Obřanech opečovává ovocný sad, zatímco v nedalekých Maloměřicích má svou základnu a farmu.
Máte-li zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu, aniž byste museli sázet nový strom. Roubování za kůru zvládne i začátečník.
Hodně zdravotních problémů a nemocí se řeší úpravou stravy. Někdy vám lékař dokonce předepíše speciální dietu. Jaké jsou ty nejčastější?
Drobní zemědělci, farmáři, včelaři, pěstitelé zeleniny, výrobci domácích marmelád a podobně, kteří své zboží nabízeli hlavně prostřednictvím farmářských trhů, mají nyní problém své produkty udat. Mitrovský dvůr proto přišel s nápadem poskytnout jim k tomuto účelu prostory ve své prodejně.
/FOTOGALERIE/ Příroda se nedá zastavit. Pravidelné péče se dožadují také květiny a zelenina ve sklenících Střední zahradnické školy v Kopidlně, kde nyní zachraňují výsadbu učitelé.