Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Projekt vznikne na mimořádném místě, na tzv. zlatém kříži rohu Masarykova náměstí a třídy Míru, kde stával hotel Veselka

Komunitní zahrada u ČSOB končí. Ještě letos se zde začne stavět Epiq Pardubice

/VIZUALIZACE/ Komunitní zahrada přímo v centru krajského města vznikla před rokem. Na Masarykově náměstí mezi domem Magnum a sídlem ČSOB si Pardubáci mohli vypěstovat třeba zeleninu. Místo pro pěstování zeleniny bylo ale pouze dočasné. Nyní už je prostor oplocený a musí uvolnit místo novému projektu. Na travnatém pozemku vyroste nová budova. Co se v budově bude nacházet, developer prozatím tají. Ale vizualizace, jak bude palác vypadat, už poskytl.

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.

Pro začátek si vystačíte se substrátem pro pěstování bylinek. Stačí zhruba tři centimetry silná vrstva.

Hit roku 2022: Microgreens chutnají dětem i dospělým

Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Na zvýšený cholesterol pomohou jednoduché a chutné recepty

Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem roku 2021 vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato

Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím. 

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Krupský fotbalista Matěj Suchý

Ovoce, zelenina, góly. Suchý je krupskou hvězdičkou i přes podzimní týmovou bídu

I když fotbalisté Krupky na podzim nepatřili do špičky krajského přeboru, můžou se pochlubit Matějem Suchým, který pálil do černého třináctkrát. Víc branek dali v nejvyšší krajské soutěži už jen čtrnáctibrankoví Egrt, Hankocy a Šraga. Ústecký odchovanec zazářil především v předposledním kole, kdy během výhry Krupky nad Modlany 9:0 nasázel gólmanovi Baníku Šlitrovi čtyři kousky. „Nebyl to můj rekord, jednou jsem dal Kadani pět gólů. Za poločas,” směje se fotbalista, který stejně šikovně jako branky do sítí gólmanů umí distribuovat i ovoce a zeleninu do školek, restaurací či zoologické zahrady. Pracuje totiž v rodinné firmě, která se specializuje právě na rozvoz tohoto sortimentu.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem letošního roku vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato. Na snímku s partnerkou a synem.

Muž propadl fermentaci. Vytvořil jedinečnou omáčku ze zkvašených rajčat

Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem letošního roku vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato. Na snímku s partnerkou a synem.

Břeclavan propadl fermentaci. Vytvořil jedinečnou omáčku ze zkvašených rajčat

Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Rajčata jsou oblíbenou surovinou v každé kuchyni

Rajčata jsou zdravá, ale... Na co si dát pozor?

Je to bezkonkurenčně nejoblíbenější zelenina a její spotřeba u nás stále roste. Najdeme ji totiž v obchodech po celý rok, a ještě můžeme vybírat: plody kulaté, baňaté, šišaté, malé i velké… Jak moc jsou ale rajčata zdravá? A je pravda, že se jimi nemůžeme přejíst?

Zdravý špíz

Špatná úprava znehodnotí i zdravé jídlo. Na co si dát v kuchyni pozor?

Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu. 

Petr Skála, zakladatel inzertního webu Sousedova zahrada

Petr Skála: On-line farmářský trh může posílit sousedské vztahy

Všichni, co něco pěstují, to dobře znají: někdy se prostě urodí tolik, že vše nemůžete sami spotřebovat. Naopak ti, kteří zahradu nemají, hledají cesty, jak se dostat k co nejčerstvějšímu ovoci a zelenině. Řešení nabízí web www.sousedovazahrada.cz, který před třemi lety založil Petr Skála.

Cuketu nikdy před opékáním nesolte. Jen ji nakrájejte i se slupkou, opečte na kontaktním grilu nebo na pánvi na kapce oleje a osolte až po upečení

Rady odbornice: Nevařte zeleninu dlouho a nepřeplňujte mrazák

Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.

Zelenina obsahuje různé množství vitaminů, minerálních látek, ale i makroživin, jako jsou sacharidy a bílkoviny. Některé vitaminy nejsou tepelně stabilní a dlouhá tepelná úprava je ničí

Je čerstvé opravdu vždy i nejlepší?

Máme zažité, že čerstvá zelenina a ovoce jsou nejzdravější. Že je nejvhodnější všechno jíst v syrovém stavu, že mražené či sterilované musí být výrazně horší. Naše přesvědčení podporuje i mnohá reklama. Není to ale tak jednoduché.

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny napomáhá zvyšování imunity

Vysadíme zeleninu místo trávníků?

Částečně z důvodů estetických, především ale ve snaze zbavit se starostí s péčí o záhonky zeleniny nebo bylinek se mnoho zahrádek v naší zemi přeměnilo v minulých letech na plochy s nakrátko sestřiženými, mechanizací sekanými „anglickými“ trávníky. Pandemie koronaviru ale může (a měla by) tento trend alespoň částečně změnit. Více si přečtěte v článku, který vyšel v časopise Květy.

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.

Podzimní Flora začala, až do soboty je přístupná od 9 do 17 hodin. V neděli končí v 16 hodin.

Podzimní Flora otevřela, láká do říše ovoce a zeleniny. Podívejte se

Brány říše ovoce a zeleniny se otevřely, podzimní Flora ve čtvrtek začala. Do pavilonu A láká na tradiční české ovoce, zeleninu a pestrobarevné podzimní květiny. Součástí výstavy, která trvá až do neděle, je také festival Olima. Ten nabídne soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup i oblíbená soutěžní klání Flora košt a Flora džem.

Cukrář Josef Maršálek

Podzimní Flora zve na trhy, cukráře Maršálka i rozkvetlé kostely

Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.

Ze Znojemské zemědělské výstavy. Hlavní motiv letošní výstavy Potravinou ke zdraví.

Potravinou ke zdraví: Výstava na Dvořákově ukázala, co zdravě jíst

V tělocvičně SOŠ Dvořákova se už podruhé sešli pěstitelé a zpracovatelé zemědělských produktů znojemského regionu, aby zde ukázali své výpěstky a výrobky. Ústředním motivem letošního ročníku této výstavy bylo „Potravinou ke zdraví“, což korespondovalo s myšlenkou OSN, která rok 2021 vyhlásila Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Návštěvníci si tak nejenom prohlédli vystavenou zeleninu a ovoce, ale také zjistili, jaký je význam máku, cibule a česneku nebo jablek v lidském jídelníčku. Pod rukama žáků a pedagogů školy tak vyrostl „Piknik plný vitamínů“ (slogan, který vymysleli žáci 3. ročníku boru Agropodnikání).

Okresní výstava ovoce a zeleniny v Machové.

FOTO: V Machové lidé obdivovali stovky vzorků ovoce, zeleniny a květin

Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

Svačina pro školáky

Jak by se měli stravovat školáci? Podívejte se na jídelníček

Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo navštíví nutriční specialisty, jiný zase sousedy nebo prostě vyndá, co má v lednici a s mottem „bez reptání“ předloží pokrm dětem k požití. 

Vyhlášení soutěže Regionální potravina Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě

Regionální potravina Vysočiny: nejlepší uzené je z Bíteše, zelenina z Jihlavy

Samozřejmě, že z toho máme velkou radost, prohlásil Petr Špaček z Cidliny. Mladý včelař byl jedním z těch, kteří uspěli v soutěži a mohou svoje výrobky označovat celé čtyři roky logem Regionální potravina Vysočiny. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo v sobotu 4. září v rámci 12. ročníku akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina na jihlavském Masarykově náměstí.

Pěstitel Ladislav Kašpar, který na poli ve Vojnicích u Olomouce organizuje samosběr zeleniny, 30. srpna 2021

Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic chystá populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Propukne ve středu 25. srpna, 22. srpna 2021.

Mrkev za čtyři, rajčata za osm! U Olomouce propukne samosběr zeleniny

Mrkev za čtyři koruny, cibule za šest, rajčata za osm. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání bude od středy v Těšeticích-Vojnicích, kde pěstitel Ladislav Kašpar chystá samosběr zeleniny. Letošní úrodu si pochvaluje. Poprvé nabídne ve velkém i melouny. Sklízet se budou z 1,5 hektaru.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic chystá populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Propukne ve středu 25. srpna, 22. srpna 2021.

Mrkev za čtyři, rajčata za osm. U Olomouce propukne samosběr zeleniny

Máte rádi samosběr zeleniny? Tak pozor. Ve středu startuje v Těšetisích-Vojnicích na Olomoucku a zdejší pěstitel Ladislav Kašpar si letošní úrodu pochvaluje. Kilogram mrkve bude k mání za čtyři koruny, kilogram rajčat pak za osm korun. A poprvé budou ve velkém v nabídce i melouny, které se budou sklízet z 1,5 hektaru.