/VIZUALIZACE/ Komunitní zahrada přímo v centru krajského města vznikla před rokem. Na Masarykově náměstí mezi domem Magnum a sídlem ČSOB si Pardubáci mohli vypěstovat třeba zeleninu. Místo pro pěstování zeleniny bylo ale pouze dočasné. Nyní už je prostor oplocený a musí uvolnit místo novému projektu. Na travnatém pozemku vyroste nová budova. Co se v budově bude nacházet, developer prozatím tají. Ale vizualizace, jak bude palác vypadat, už poskytl.
Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.
Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.
Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
Bambus, to je nové jméno pro bufet na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. O provoz se stará manželská dvojice, která se poprvé viděla v Tescu a náměstí je už třetím místem, kde nabízí hostům vietnamskou kuchyni.
Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.
I když fotbalisté Krupky na podzim nepatřili do špičky krajského přeboru, můžou se pochlubit Matějem Suchým, který pálil do černého třináctkrát. Víc branek dali v nejvyšší krajské soutěži už jen čtrnáctibrankoví Egrt, Hankocy a Šraga. Ústecký odchovanec zazářil především v předposledním kole, kdy během výhry Krupky nad Modlany 9:0 nasázel gólmanovi Baníku Šlitrovi čtyři kousky. „Nebyl to můj rekord, jednou jsem dal Kadani pět gólů. Za poločas,” směje se fotbalista, který stejně šikovně jako branky do sítí gólmanů umí distribuovat i ovoce a zeleninu do školek, restaurací či zoologické zahrady. Pracuje totiž v rodinné firmě, která se specializuje právě na rozvoz tohoto sortimentu.
Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.
Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Ve dnech 22. – 23. listopadu se konal v naší škole kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu, pan Luďek Procházka z Czech carvingového studia v Benešově, je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Je to bezkonkurenčně nejoblíbenější zelenina a její spotřeba u nás stále roste. Najdeme ji totiž v obchodech po celý rok, a ještě můžeme vybírat: plody kulaté, baňaté, šišaté, malé i velké… Jak moc jsou ale rajčata zdravá? A je pravda, že se jimi nemůžeme přejíst?
Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu.
Všichni, co něco pěstují, to dobře znají: někdy se prostě urodí tolik, že vše nemůžete sami spotřebovat. Naopak ti, kteří zahradu nemají, hledají cesty, jak se dostat k co nejčerstvějšímu ovoci a zelenině. Řešení nabízí web www.sousedovazahrada.cz, který před třemi lety založil Petr Skála.
Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.
Máme zažité, že čerstvá zelenina a ovoce jsou nejzdravější. Že je nejvhodnější všechno jíst v syrovém stavu, že mražené či sterilované musí být výrazně horší. Naše přesvědčení podporuje i mnohá reklama. Není to ale tak jednoduché.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Částečně z důvodů estetických, především ale ve snaze zbavit se starostí s péčí o záhonky zeleniny nebo bylinek se mnoho zahrádek v naší zemi přeměnilo v minulých letech na plochy s nakrátko sestřiženými, mechanizací sekanými „anglickými“ trávníky. Pandemie koronaviru ale může (a měla by) tento trend alespoň částečně změnit. Více si přečtěte v článku, který vyšel v časopise Květy.
Jablka mám natlučená, hrušky téměř nejsou, zmrzly, švestek je pár, třešní byla tak třetina, jen višní bylo hodně. Tak hodnotí letošní rok předseda telčských zahrádkářů Ladislav Dufek. Časté deště ale byly dobré pro zeleninu.
Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.
Od semínka až po chutné kysané zelí. Tak vyrábí oblíbenou a zdravou pochoutku Broněk Forejt v rodinné zelárně v Křimicích u Plzně. Pro zelí a další výrobky si k Forejtovým jezdí lidéz celé republiky.
Mirek Vostrý je známý chebský kreslíř, humorista, karikaturista. Zakázky mu chodí ze všech koutů republiky a dokonce i zahraničí. Je jeden z mála kreslířů, kteří se tímto řemeslem naplno živí a s tužkou v ruce se snad i narodil.
Už po třiatřicáté pořádají zahrádkáři z Třebíčska svou oblastní výstavu. Loni měla kvůli koronaviru přestávku a ani letos nebylo úplně jisté, zda se vůbec uskuteční. Nakonec ale vše dobře dopadlo a vystavené výpěstky mohou návštěvníci obdivovat až do pondělí 18. října.
Brány říše ovoce a zeleniny se otevřely, podzimní Flora ve čtvrtek začala. Do pavilonu A láká na tradiční české ovoce, zeleninu a pestrobarevné podzimní květiny. Součástí výstavy, která trvá až do neděle, je také festival Olima. Ten nabídne soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup i oblíbená soutěžní klání Flora košt a Flora džem.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi se každý pátek zaplní stánky se zeleninou, voňavými uzeninami, čerstvým pečivšm, rukodělnými výrobky i domácími zavařenými dobrotami. Atmosféru Farmářského trhu nám pomocí fotoparátu přiblíží Robert Bursa, kterému za fotografie děkujeme!
Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.
V tělocvičně SOŠ Dvořákova se už podruhé sešli pěstitelé a zpracovatelé zemědělských produktů znojemského regionu, aby zde ukázali své výpěstky a výrobky. Ústředním motivem letošního ročníku této výstavy bylo „Potravinou ke zdraví“, což korespondovalo s myšlenkou OSN, která rok 2021 vyhlásila Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Návštěvníci si tak nejenom prohlédli vystavenou zeleninu a ovoce, ale také zjistili, jaký je význam máku, cibule a česneku nebo jablek v lidském jídelníčku. Pod rukama žáků a pedagogů školy tak vyrostl „Piknik plný vitamínů“ (slogan, který vymysleli žáci 3. ročníku boru Agropodnikání).
Knihovníkům kreativita rozhodně nechybí. Grafický ateliér Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku připravil pro zájemce na úterý 5. 10. workshop, kde si účastníci vyzkouší tisk pomocí zeleniny, ovoce či nasbíraných přírodnin a seznámí se s technikou monotypu.
Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové.
Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo navštíví nutriční specialisty, jiný zase sousedy nebo prostě vyndá, co má v lednici a s mottem „bez reptání“ předloží pokrm dětem k požití.
Samozřejmě, že z toho máme velkou radost, prohlásil Petr Špaček z Cidliny. Mladý včelař byl jedním z těch, kteří uspěli v soutěži a mohou svoje výrobky označovat celé čtyři roky logem Regionální potravina Vysočiny. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo v sobotu 4. září v rámci 12. ročníku akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina na jihlavském Masarykově náměstí.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Už vás nebaví dívat se na přerostlý živý plot? Petr Kumšta přichází s radou jak na něj. Navíc také poučí o dalších povinnostech z pěstitelského kalendáře.
Už vás nebaví dívat se na přerostlý živý plot? Petr Kumšta přichází s radou jak na něj. Navíc také poučí o dalších povinnostech z pěstitelského kalendáře.
Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
Česko sužuje poslední roky sucho, nic na tom nezměnilo ani několik minulých deštivých dní. Pokud máte zahradu a rádi pěstujete květiny a zeleninu, trápí vás nedostatek srážek o to více. S příchodem letních pařáků byste se proto měli snažit na ní zadržet co nejvíce vláhy.
Mrkev za čtyři koruny, cibule za šest, rajčata za osm. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání bude od středy v Těšeticích-Vojnicích, kde pěstitel Ladislav Kašpar chystá samosběr zeleniny. Letošní úrodu si pochvaluje. Poprvé nabídne ve velkém i melouny. Sklízet se budou z 1,5 hektaru.
Máte rádi samosběr zeleniny? Tak pozor. Ve středu startuje v Těšetisích-Vojnicích na Olomoucku a zdejší pěstitel Ladislav Kašpar si letošní úrodu pochvaluje. Kilogram mrkve bude k mání za čtyři koruny, kilogram rajčat pak za osm korun. A poprvé budou ve velkém v nabídce i melouny, které se budou sklízet z 1,5 hektaru.