/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.
První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.
Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.
Nevyhazujte automaticky jídlo s prošlou minimální trvanlivostí. Vařte o porci víc. Využijte sezonnosti zeleniny a ovoce, vyrážejte za jídlem do přírody. Deník přináší rady a tipy pro všechny, kteří se v době zdražování stravují doma.
Přípravě pokrmu k obědu doma dává podle průzkumů přednost stále víc lidí. Jak ukázala velká anketa Deníku, Češi sice šetří při nákupech potravin, ale u surovin na vaření to až tak neplatí.
Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.
/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.
Permakulturní zahrada je založena na principu udržitelnosti a samostatnosti při pěstování ovoce, zeleniny i obilovin. Hlavním úkolem permakulturní zahrady je uživit s co nejmenší námahou rodinu a navíc se postarat i o další žijící organismy.
Na první letošní nákupy farmářských výrobků dorazily v sobotu na plzeňské náměstí Republiky stovky lidí. Své produkty zde nabízelo více než padesát prodejců a největší zájem byl jako vždy o čerstvé pečivo, sýry, uzeniny nebo zeleninu.
Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.
Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.
Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.
Nástup jara opět znamená zahájení farmářských trhů s regionálními potravinami a výrobky. Ve Valašských Kloboukách nesou název Hospodářské trhy a odstartují v pátek 14. dubna.
To není žádný problém. Pokud máte balkon, terasu a nebo kousek místa, chce to pořídit si krabice a nebo truhlíky a můžete pěstovat zeleninu. Za příspěvek velmi děkujeme Janu Teimerovi z Brodku u Přerova.
Ať už jste začínající zahradník nebo ostřílený profík, je právě březen měsícem, kdy můžete začít pěstovat první plodiny i venku na záhonku. Vrhněte se na kapustu, hlávkový salát i špenát. A dobře uděláte, když k nim přidáte hrášek, ředkvičky či mrkev. Výsadba zeleniny v březnu je skvělým způsobem, jak začít s ospalou zahradou a užívat si čerstvé produkty po celou sezónu.
/ANKETA/ Rajčata za devadesát korun, salátová okurka za šedesát nebo květák za pětašedesát. Tou jsou cenovky, které momentálně najdete v obchodech v sekci zelenina a ovoce. Pro spoustu lidí je zdražování potravin neakceptovatelné a rozhodli se s ním bojovat.
/FOTO, VIDEO/ Už dvakrát se uskutečnily trhy v prostorách rosické tržnice, kterou obec před lety zřídila v areálu bývalé cihelny. O uplynulém víkendu se také otevřela vyhlášená tržnice ve Valech u Přelouče na Pardubicku. Ta je přístupná každou neděli a v Rosicích jsou trhovci každou sobotu, pořadatelé si tak nekonkurují. Lidé potěšeni prvními jarními paprsky si přicházejí v těchto dnech nakoupit hlavně sazenice zeleniny a květin, zájem je však také o pořízení mladých slepic. Potěšující je, že se ceny oproti loňskému roku příliš nezvýšily.
/ANKETA/ Rajčata za devadesát korun, salátová okurka za šedesát nebo květák za pětašedesát. Tou jsou sumy na cenovkách, které bijí do očí v regálech se zeleninou a ovocem. Pro spoustu lidí je zdražení neúnosné a rozhodli se s ním bojovat.
Vyvážený jídelníček by měl obsahovat kolem půl kilogramu ovoce a zeleniny každý den. Zařadit do něj jablka, švestky, cibuli, brambory nebo rajčata z domácí produkce však je a bude stále náročnější. Z české krajiny mizí sady i pole se zeleninou.
Ceny zeleniny raketově stoupají. Vy se ale nemusíte rostoucích nákladů bát. Březen je tak ideálním obdobím pro setí a předpěstovávání. Neodkládejte výsev na neurčito – můžete začít hned teď. Nestihnete-li to nyní, v letních měsících budou plodiny dozrávat pozdě, a pokud je zasejete později, vykvetou až na konci léta a rychlé sklizně se nedočkáte. Je zkrátka ideální čas připravit se na nadcházející sezónu.
/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.
Vybudovat zelenou přírodní oázu, pěstovat tam zeleninu i ovoce a učit děti vztahu k přírodě. To jsou hlavní cíle nové komunitní zahrady, která brzy vznikne na Tabulovém vrchu v Olomouci. Provozovat ji tam bude společnost DW7, ta už před deseti lety založila podobnou zahradu v areálu letního kina.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
Drahé jídlo, hlavně zelenina žene obyvatele Vysočiny zpět k tradicím do chat a zahrádek. Chtějí být soběstační a pěstovat si zeleninu vlastní. Volné pozemky v zahrádkářských koloniích jsou žádané. A zdražují i semena a hnojiva.
Žluté 175 za kilo, červené za 135 a zelené za 125 korun. Ne, to nejsou ceny paprik v českých obchodech, tolik tato zelenina dnes stojí v Polsku. A podle ekonomů bude hůř.
O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.
Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.
Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.
Pár rajčat za stovku. Kdo si to může dovolit? Lamentoval rozhořčeně při nákupu v brodském supermarketu mladý tatínek Milan Aschennbrener. Ceny paprik, rajčat či salátových okurek dosahují rekordních částek. Daň si vybírá špatné počasí na jihu Evropy a drahé energie, které donutily pěstitele odstavit skleníky. Zákazníci tak u pultů se zeleninou nevěřícně zírají a stěžují si. Někteří ale upozorňují na skutečnost, že jsou lidé zbytečně zmlsaní.
Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
/FOTO, VIDEO/ Desítky lidí si ve středu ráno nenechaly ujít otevření nového hypermarketu Kaufland na okraji Turnova. Zákazníci ale měli problém se k němu dostat. Adresu má provozovna na Sobotecké ulici, z ní je však vjezd k prodejně jen pro zásobování. Ten správný lidé najdou ze Svobodovy ulice, kde odbočí na kruhovém objezdu.
/FOTO/ Díky finančnímu daru z projektu Jedlá školní zahrada se MŠ 28. října v Turnově pomalu začal plnit sen. Do zahrady přírodního stylu k dosud pěstované zelenině přibyly stromky a keře, s jarem se objeví také vyvýšené záhony.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Kvašené okurky, kysané zelí a třeba i květák jsou v českých domácnostech tradiční pochoutkou. Ideální je pochutnat si na nich v období zimních plískanic, kdy je třeba podpořit imunitu.
Vysoké ceny energií, hnojiv nebo obalů drtí české zelináře. Přestože s cenou v obchodech stouply i výkupní ceny, o zisk připravují české farmáře právě vysoké náklady.
Na českém Facebooku se objevila více než tisíckrát sdílená zpráva, že obchodní řetězec Lidl začal ve svých prodejnách v Česku prodávat slupky z brambor. Zpráva je vylhaná. Zneužila kampaň Lidlu zaměřenou proti plýtvání a na zužitkování zbytků potravin.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.
Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách. A slaví úspěch.
/FOTO/ Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách, a to i na Orlickoústecku. A slaví úspěch.
Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.