Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Svoji zeleninu zpracovává firma spoluvlastněná Janem Věckem v Pileticích, části Hradce Králové.

Drahá cibule? Je jí málo v Česku i celé Evropě, říká zemědělec z Hradecka

/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Jablečný ocet lidé někdy užívají jako prostředek k posílení zdraví.

Ocet jako lék? Kdo to s ním přežene, koleduje si o poškození kostí, jícnu a zubů

Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.

Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Domažličtí gymnazisté se svými plakáty.

Domažličtí gymnazisté úspěšně reprezentovali v projektu Erasmus+

Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.

Trhovci nabízejí i extra levnou zeleninu.

Jako návrat v čase. Trhovci nabízí okurky za deset a rajčata za třicet korun

/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.

Slavnosti cibule v Račeticích

Co je potřeba vědět o cibuli: Mnozí ani netuší, čím si vylepšují guláš

Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.

Školní jídelny bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš.

Jídelny drtí drahota. Čerstvou zeleninu nahrazují mraženou, papriky vynechávají

Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.

Ilustrační foto

Školní jídelny se perou se zdražováním surovin, zvyšovat ceny chtějí co nejméně

Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.

V březnu zasejte a budete mít brzkou úrodu.

Zeleninu vysejte už v březnu, mrazů se nebojte. Úrodu pak budete mít co by dup

Ať už jste začínající zahradník nebo ostřílený profík, je právě březen měsícem, kdy můžete začít pěstovat první plodiny i venku na záhonku. Vrhněte se na kapustu, hlávkový salát i špenát. A dobře uděláte, když k nim přidáte hrášek, ředkvičky či mrkev. Výsadba zeleniny v březnu je skvělým způsobem, jak začít s ospalou zahradou a užívat si čerstvé produkty po celou sezónu.

Na tržnicích v Rosicích a ve Valech se objevují první jarní květiny, hlavně petrklíče a macešky. Ke koupi jsou i mladé slepice.

OBRAZEM: Je čas na nákup sazenic a mladých slepic. Ceny nejsou dramatické

/FOTO, VIDEO/ Už dvakrát se uskutečnily trhy v prostorách rosické tržnice, kterou obec před lety zřídila v areálu bývalé cihelny. O uplynulém víkendu se také otevřela vyhlášená tržnice ve Valech u Přelouče na Pardubicku. Ta je přístupná každou neděli a v Rosicích jsou trhovci každou sobotu, pořadatelé si tak nekonkurují. Lidé potěšeni prvními jarními paprsky si přicházejí v těchto dnech nakoupit hlavně sazenice zeleniny a květin, zájem je však také o pořízení mladých slepic. Potěšující je, že se ceny oproti loňskému roku příliš nezvýšily.

V sezóně se můžeme těšit třeba i na takovou úrodu.

Ušetřete za předraženou zeleninu. Tady jsou skvělé tipy na její předpěstování

Ceny zeleniny raketově stoupají. Vy se ale nemusíte rostoucích nákladů bát. Březen je tak ideálním obdobím pro setí a předpěstovávání. Neodkládejte výsev na neurčito – můžete začít hned teď. Nestihnete-li to nyní, v letních měsících budou plodiny dozrávat pozdě, a pokud je zasejete později, vykvetou až na konci léta a rychlé sklizně se nedočkáte. Je zkrátka ideální čas připravit se na nadcházející sezónu. 

Zelenina Košťál z Velkých Bílovic končí. Farmáři se rozhodli po třiceti letech své podnikání ukončit. Zatím zachovají oblíbený samosběr jahod.

Po třiceti letech konec. Farmářům z Bílovic chybí nástupce, zůstanou jen u jahod

/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Předseda představenstva Zemědělského svazu, ú.o. Uherské Hradiště Martin Moulis.

Růst cen půdy mají na svědomí spekulanti, tvrdí Martin Moulis

O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.

Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus

Drahá cibule? Nad zeleninou na zimu uvažujte celý rok, radí odbornice na výživu

Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.

Ilustrační foto.

Okurky v Brně za devadesát korun. Stojí dvakrát tolik co v létě

Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.

Ilustrační foto.

Paprika za sto padesát. Ceny zeleniny na Brodsku trhají rekordy

Pár rajčat za stovku. Kdo si to může dovolit? Lamentoval rozhořčeně při nákupu v brodském supermarketu mladý tatínek Milan Aschennbrener. Ceny paprik, rajčat či salátových okurek dosahují rekordních částek. Daň si vybírá špatné počasí na jihu Evropy a drahé energie, které donutily pěstitele odstavit skleníky. Zákazníci tak u pultů se zeleninou nevěřícně zírají a stěžují si. Někteří ale upozorňují na skutečnost, že jsou lidé zbytečně zmlsaní.

Ilustrační snímek

Cena cibule, paprik i rajčat trhá rekordy. Lépe by mělo být až za pár měsíců

Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.

Otevření Kauflandu v Turnově.

Otevření nového Kauflandu lidé v Turnově vítali potleskem. Ale zmátl je příjezd

/FOTO, VIDEO/ Desítky lidí si ve středu ráno nenechaly ujít otevření nového hypermarketu Kaufland na okraji Turnova. Zákazníci ale měli problém se k němu dostat. Adresu má provozovna na Sobotecké ulici, z ní je však vjezd k prodejně jen pro zásobování. Ten správný lidé najdou ze Svobodovy ulice, kde odbočí na kruhovém objezdu.

Ilustrační foto

Díky akčním letákům lze ušetřit tisíce měsíčně. Nákupy ve slevách mají i úskalí

Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.

Ilustrační foto

Díky akčním letákům lze ušetřit tisíce měsíčně. Nákupy ve slevách mají i úskalí

Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.

Ilustrační foto

Díky akčním letákům lze ušetřit tisíce měsíčně. Nákupy ve slevách mají i úskalí

Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.

Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Zpěvačka Zuzana Stirská

Zuzana Stirská: Nejraději mám pozici vleže, umím se ale i postavit na hlavu

Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.