Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

S velkými obavami a podporou sousedů očekávala v pondělí 12. července ráno rodina Petra Pelána na Pražské ulici ve Znojmě demoliční četu exekutora. Na poslední chvíli poslal odklad bourání o patnáct dnů. O legalizaci stavby žádají majitelé 10 let.

Strach, slzy a nakonec úleva Pelánových. Demolici jim odložili o 15 dní

Obavy, strach a slova polykaná se slzami. Ale i hlasité projevy rozčilení. Hustá atmosféra panovala v pondělí ráno před prodejním stánkem s ovocem a zeleninou a domem Eriky Pelánové na Pražské ulici ve Znojmě. Na demoliční četu tamního exekutora čekaly zhruba dvě desítky lidí, příjezdový prostor blokovalo několik aut. „Pokud se tohle zbourá, já už na nic jiného nemám,“ hlesla třesoucím se hlasem majitelka domu.

S velkými obavami a podporou sousedů očekávala v pondělí 12. července ráno rodina Petra Pelána na Pražské ulici ve Znojmě demoliční četu exekutora. Na poslední chvíli poslal odklad bourání o patnáct dnů. O legalizaci stavby žádají majitelé 10 let.

Strach, slzy a nakonec úleva. Demolici černé stavby ve Znojmě odložili o 15 dní

Obavy, strach a slova polykaná se slzami. Ale i hlasité projevy rozčilení. Hustá atmosféra panovala v pondělí ráno před prodejním stánkem s ovocem a zeleninou a domem Eriky Pelánové na Pražské ulici ve Znojmě. Na demoliční četu tamního exekutora čekaly zhruba dvě desítky lidí, příjezdový prostor blokovalo několik aut. „Pokud se tohle zbourá, já už na nic jiného nemám,“ hlesla třesoucím se hlasem majitelka domu.

Farmářské trhy v Benátkách nad Jizerou.

OBRAZEM: Ovoce, zelenina i šperky. Do Benátek dorazily farmářské trhy

Oblíbené Polabské farmářské trhy přijely ve středu opět do Benátek nad Jizerou. Počasí sice nebylo zcela ideální, lidé však chodili a nakupovali ovoce, zeleninu, uzeniny, mléčné produkty a dokonce i šperky. Dorazila totiž i oblíbená šperkařka z Brandýsa nad Labem Martina.

Ovoce. Ilustrační foto.

Kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na Vysočině? Podívejte se

Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.

Manželé Drtílkovi převzali v Hlohovci farmu po Klářině zemřelém otci. Na památku po něm ji pojmenovali Spěvákova farma.

Žijí příběh filmových Bobulí. Přijeli si jen pro koťata, teď farmaří v Hlohovci

Na začátku měla být jen tři osiřelá koťátka, kvůli nimž rodinu kontaktovala policie. Když však přijeli Klára a Adam Drtílkovi ke Spěvákově farmě do zahrádkářské kolonie v katastru obce Hlohovec na Břeclavsku, nestačili se divit. „Koťata tu skutečně byla. A s nimi i dalších šest koček, dvě stě holubů, sto slepic, padesát kachen, pštrosi, králíci a krůty,“ vyjmenovává nyní už s úsměvem farmář.

Sklizeň obilovin na Litoměřicku

Česko jako potravinová montovna? U vepřového a brambor se to vymstilo

Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.

Veronika Hanzlíková

Červená řepa? Krvavý elixír mládí

Mnohým z nás ji zprotivila školní jídelna, kde jsme ji dostávali v podobě „kompotu“. Je to škoda. Červená řepa totiž nabízí mnoho možností úpravy, dokáže pokrmy ozvláštnit a svou barvou i rozzářit. Kdo jí přijde na chuť, udělá jedině dobře. Je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny!

V Lužanech u Jičína žije jeden úspěšný podnikatel pan Ladislav Hnízdo, který se této činnosti intenzivně věnuje od roku 2015, kdy si založil svoje první záhony s cílem začít pěstovat polní zeleninu.

FOTO: Z práce odešel na hodinu, s láskou pěstuje zeleninu

Na vesnici ke každému domu přiléhá zahrada a tu můžete využít pro pěstování zeleniny. A to jak pro svoji potřebu, tak přebytek prodávat ostatním lidem, kterým nechutná zelenina z dovozu, prodávaná ve velikých supermarketech.

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci kvůli covidu podražili.

Dopady koronaviru: zdražilo pivo, benzín i kadeřníci. A bude ještě hůř

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci podražili. Poznal to už třeba pan Petr z Kolína, jenž se ještě koncem loňského roku nechal u své oblíbené kadeřnice ostříhat za obvyklých 120 korun. A když k ní zamířil minulý týden po pěti měsících, nestačilo mu ani 135 korun, které si v hotovosti nesl. Služba totiž mezitím podražila na 150 korun. 

Gutta

Gutta

Gutta – prémiové výrobky pro stavbu, dům a zahradu

Mlhavé a mrazivé ráno na Šumavě

Meteorologové varují: V úterý ráno může mrznout, přes den se přidá silný vítr

V noci na úterý a ráno očekávají meteorologové v Česku mráz, který může poškodit zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. Přes den pak bude ve většině republiky foukat silný vítr, jehož rychlost může v nárazech dosáhnout více než 65 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav to dnes uvedl ve výstraze.

Zahrádkář František Šimon

I v devadesáti ho práce na zahrádce těší a udržuje v kondici

František Šimon oslaví letos v září 91. narozeniny. V dobré fyzické i psychické kondici ho udržuje zásada, že práce šlechtí člověka. Proto pan František, který se věnoval tělovýchově a pedagogické činnosti, dobíjí své životní baterie prací na zahrádce a také při stálém vzdělávání se prostřednictvím odborné literatury a internetu.

Zahradní chatka v královéhradecké osadě Rozkvět Míru.

Měli bychom být připraveni i na krizi, na betonu zeleninu nevypěstujeme

Za posledních deset let u nás zaniklo 2000 zahrádkářských osad. Drtivá většina těchto bývalých osad byla zabetonována developerskými projekty. Přitom touha lidí něco pěstovat je lidem dána už od pradávna. S pandemií koronaviru a omezenými možnostmi cestovat už tak velký zájem o zahrádky enormně vzrostl. „Věřím, že lidem, kteří se nyní vrhli na zahrádkaření, jejich zájem vydrží,“ říká v rozhovoru pro Deník předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky. Cena v létě klesne, tvrdí zelináři

Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.  

Vladan Hájek, podnikatel z Pařížské ulice v Praze.

Podnikatel z Pařížské: Centrum nedusí luxusní obchody, ale krátkodobé pronájmy

/ROZHOVOR/ Byznysmen Vladan Hájek vybudoval v Pařížské ulici početnou skupinu obchodů s luxusním zbožím, z nichž většinu před lety prodal miliardáři Zdeňku Bakalovi. Dnes mu na prestižní adrese v centru Prahy zbývají dva obchody. Koronavirovou krizi nevnímá jako soumrak „prémiových značek“. Vždy podle něj budou existovat lidé, kteří se rádi odmění něčím, co jim dá vzpomínku na celý život.

Výsledkem vaší jarní práce na záhonku budou třeba takováto parádní rajčata.

Pěstujte zeleninu! Poradíme, jak založit záhonek a jak ho zamulčovat

Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlépe. Můžete si být jisti, že vaše mrkev, okurky nebo salát nebudou obsahovat spoustu chemikálií. Malá užitková zahrada se vejde na každý pozemek. Nenáročné druhy zeleniny navíc zvládne vypěstovat i začátečník. Základem dobré úrody je kvalitní kyprá půda. Postará se o ni mulčování.

Šikovné jsou velké pěstební pytle. Pozor, obzvlášť tmavé plastové pytle mají někdy tendenci se v parném létě přehřívat.

Když nemáte záhonek, stačí nádoba. Použít lze pěstební pytel

Sklízet vlastní zeleninu či dokonce drobné ovoce můžete i na balkoně nebo terase. Zkuste pěstovat polníček, špenát či roketu. Nebojte se cibule, hrášku a rajčat. Použít je možné květináče a truhlíky z nejrůznějších materiálů, výhodné jsou také velké pěstební pytle. Čím více místa budou mít kořeny v nádobě a čím více zeminy jim dáte k dispozici, tím lépe rostliny porostou.

Stánek se zeleninou na Kuřím rynku (Jiráskovo náměstí) v Ostravě.

Populární stánek Šmehlíků na ostravském Kuřím rynku skončil. Zdraví má přednost

/FOTOGALERIE/ Milé dámy a pánové, s lítostí oznamujeme, že letos už náš stánek neotevřeme. Sedm let s vámi na Kuřim rynku nás moc bavilo, byla to opravdová láska k práci. Ovšem vzhledem k našemu věku je nejvyšší čas věnovat se péči o zdraví. Takové oznámení napsali v úterý 6. dubna manželé Šmehlíkovi na sociální sítě. Zpráva pak okamžitě vzbudila řady ohasů dlouholetých spokojených zákazníků sympatické dvojice prodávají v centru Ostravy ovoce a zeleninu. Lidé k nim v sezóně každý den chodili pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.

Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu.

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.

Rajčata patří mezi rostliny s velkou spotřebou živin, v další sezoně na záhonek po něm vysázejte například hrách, fazole, mrkev, rané brambory nebo červenou řepu.

Co zasít a zasázet, abyste měli čerstvou zeleninu? Pomůže osazovací plán

Začněte v malém, abyste si péči o zeleninu nejprve vyzkoušeli. Vrhněte se na odrůdy, které nenajdete v supermarketech. Nezklame hrášek, ať už dřeňový nebo cukrový, maliny, ostružiny, měsíční jahůdky, rebarbora nebo nezvyklé druhy salátové zeleniny, například dubáček nebo asijská mizuna. Záhonky olemujte aromatickými bylinkami, pažitkou a petrželí, mezi zeleninu sem tam rozhoďte semínka kopru, měsíčku, lichořeřišnice nebo aksamitníků.

Zelenina. Ilustrační snímek

Drobní pěstitelé zeleniny v ohrožení. Kvůli restrikcím mají problémy s odbytem

Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků dodávali do restaurací či je prodávali prostřednictvím farmářských trhů. Restaurace jsou od prosince zavřené a vládní nařízení zatím neumožňují ani pořádání trhů, takže farmáři mají na jaře vážné problémy s odbytem.