Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.
K dobrému i zdravému jídlu ho už v dětství přivedla jeho babička. Martin Kudera začal později sám objevovat kouzlo vaření a také nakládání zeleniny. A protože jeho kimchi mělo úspěch u jeho rodiny i u přátel, začal ho vyrábět a prodávat pod značkou Živina. S podnikáním začal v nelehké době covidových omezení, ale dnes jeho rodinná firma roste a rozšiřuje nabídku. Jaký je jeho recept na kimchi a jaké další věci Živina nabízí nebo chystá? To prozradil Martin Kudera v novém díle podcastu Byznys kafe.
Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.
Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.
Jennifer Aniston už patří mezi herecké legendy. Slavná hvězda seriálu Přátelé v únoru oslaví 55 let. Její vizáž takovému věku však vůbec neodpovídá. Je ve výrazně lepší formě. Jak to dělá? O svůj recept na zdraví a kondici se ráda dělí nejen se svými příznivci.
Rádi píšete, tvoříte texty? Nepište do šuplíku. Podělte se o své příběhy, poezii, fantazie s našimi čtenáři. Dnes rádi přinášíme povedenou povídku Zakupy v Biedronce z pera ostravského autora Ondřeje Bejla. Přejeme příjemné čtení.
Svou váhu nemusela bývalá rosnička Karla Mráčková nikdy řešit. Přesto se snaží jíst zdravě a nezatěžovat příliš svůj organismus. Otevřeně přiznává, že sladké si dopřává maximálně jednou za čtrnáct dní, a i ohledně vánoční tabule bude přísnější. Na Štědrý den si dá jen lehkou polévku, rybu bez zahuštění a salát v podobě zeleniny a jogurtu.
Přinášíme reportáž z vyhlášeného ranního tržiště v Mostě. Ptali jsme se také, zda mají trhy v Mostě budoucnost? Rekonstrukce centra prý musí s davy lidí počítat.
Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.
Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.
Čerstvé šťávy obsahují vitaminy. A co může být zdravějšího než pití, které obsluha na místě vylisuje přímo z ovoce nebo zeleniny; bez použití jakýchkoli konzervačních látek nebo postupů? Tak uvažuje spousta zákazníků, kteří se snaží žít zdravě – a třeba chtějí koupit to nejlepší pro své děti.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.
Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?
/VIDEO, FOTO/ Miroslav Hlubuček pracoval 25 let jako manažer pro velké potravinářské řetězce a dotáhl to až na šéfa oddělení pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Manažerské sako ale vyměnil za zahradnickou zástěru a začal pěstovat výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. Živnost začal rozjíždět na zimní zahradě svého domu ve Vysoké nad Labem a od jara nabízí rostlinky plné vitamínů a chuti v obchůdku v areálu Hvězda v Hradci Králové.
Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
/FOTO, VIDEO/ Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Záplava podzimních barev, květinových aranžmá a prvotřídního ovoce a zeleniny lákající k ochutnání. Od čtvrtečního rána si úchvatný pohled na rozlehlou mapu bývalého Československa sestavenou z podzimních květů, plodů, keřů a stromů v pavilonu A užívají návštěvníci výstavy Flora Olomouc.
Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.
/FOTOGALERIE/ Zářijové Farmářské trhy v Ostravě se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o domácí produkty navštívit Farmářské trhy u obchodního centra Futurum v Ostravě. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí. Zákazníci měli na výběr stánky s masem, sýry, zeleninou, vínem, pečivem nebo přírodní kosmetikou či sójovými svíčkami. Jaké byly ceny produktů?
První farmářské trhy v novém školním roce, které se konaly v pátek tradičně na prostranství před Městskou tržnicí v Karlových Varech, hatil déšť. Právě nepříznivé počasí ale i doba těsně před výplatou jsou podle trhovců v posledním období důležitými faktory, kvůli nimž nemají lidé o karlovarské trhy takový zájem. Tentokrát byly stánky se zeleninou, kterých tu bývá hned několik a u nichž bývá největší frmol, zaplněny čerstvou úrodou česneku.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Bezmála třicet korun za kilo. Tolik zaplatí kupující za kilo jablek v obchodech. Nyní mají zájemci z jihu Moravy příležitost, nasbírat si jablka přímo u pěstitelů. Plán na nadcházející víkend tak může být jasný. Pořádné boty a pracovní oblečení.
Mysleli jste si, že v paneláku nemůžete farmařit? Petra Vogelová s manželem Alešem vás vyvedou z omylu. Pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata je totiž podle nich možné i v bytovkách a panelových domech. Pokud trošku porušíte zaběhnutá pravidla, můžete tak být částečně soběstační, stejně jako to dokázali oni. Jaká zvířata v bytě chovali a co všechno se jim podařilo vypěstovat?
Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.
Před třemi lety koupili manželé Zelenkovi bydlení z roku 1925 obklopený zahradou jako z někdy 90. let minulého století. Tedy něco, co k sobě absolutně nepasovalo. S manželem se rozhodli, že to změní. A to radikálně, protože prvorepubliková vilka si zaslouží zahradu, která k ní patří.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.
Populární samosběr zeleniny ve Vojnicích, kvůli kterému minulý týden zkolabovala ve vsi a okolí doprava, nebude o tomto víkendu pokračovat. Pěstitel sběr odložil o týden.
Oblíbený samosběr zeleniny ve Vojnicích na Olomoucku, který přilákal tak velké množství lidí, že kvůli němu tento týden zkolabovala doprava, pěstitel Ladislav Kašpar dočasně přerušil.