Zavřené české obchody, den volna a výhodnější ceny za hranicemi – kombinace, která každoročně přivádí tisíce Čechů na polskou tržnici v Kudowě-Zdrój. Město hned za náchodskými hranicemi se tak i tento týden chystá na zvýšený nápor nakupujících z Česka, kteří zde ve státní svátek 28. října tradičně zaplní parkoviště i stánky místních prodejců. Ti už v sobotu hlásili, že jsou na české zákazníky připravení - stánky jsou napěchované zbožím.
Znáte microgreens neboli mikrozeleninu? Je to superpotravina plná vitamínů, kterou si vypěstujete doma snadno bez jakékoliv chemie. Zelené výhonky pak lze sklízet už po týdnu. Každý den, po celý rok.
Ve středočeském finále soutěže Volkswagen Firma roku 2025 zazářila společnost Hanka Mochov, která se specializuje na pěstování a zpracování zeleniny. V kategorii Moneta Živnostník roku 2025 získala prvenství oděvní návrhářka Linda Havrlíková, známá využitím české vlny – přičemž ovce sama chová. Oba vítězové budou reprezentovat Středočeský kraj v celorepublikovém finále, které se v prosinci uskuteční v Praze na Žofíně.
Pěstitelé zelí, brokolice, rajčat, cibule a další zeleniny s velmi vysokou pracností dostanou 140.000 korun za hektar půdy poničené loňskou povodní. Sazbu pro zasažené zemědělce dnes schválil ministr zemědělství.
REPORTÁŽ / Kolnovice jsou osadou na severu Olomouckého kraje. Leží vlastně na úplném konci Česka. Člověk, který do těchto míst zavítá, narazí na křižovatce místních silniček na úhledný domek jako ze starých časů. A za ním na tůňky, záhonky a foliovníky. To je místo, kde žije a pracuje Jiří Šindler.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se konají o víkendu 18. a 19. října v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Letošní ročník má už pořadové číslo 27.
Muchovník, známý jako indiánská borůvka, je mrazuvzdorný a nenáročný keř, který lze pěstovat i jako živý plot. Na jaře kvete, v létě dává až 10 kilo sladkých bobulí plných vitamínů. Muchovník je tak perfektní ozdoba zahrady i zdroj superpotraviny v jednom.
/FOTO, VIDEO/ Pozoruhodných úspěchů v léčbě obezity a dalších civilizačních chorob dosahují internisté z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Příběh pacienta Petra, který zhubl polovinu své váhy, dokládá efektivitu komplexního přístupu s důrazem na úpravu stravovacích a pohybových návyků. Tato klinika, oslavující 80 let existence, poskytuje špičkovou péčí v oblasti endokrinologie, diabetologie a kardiologie – a na oddělení XXL nabízí specializovanou pomoc i pro pacienty s extrémní obezitou.
Malované hrnky, svíčky, obrazy a deštníky, čerstvé koření, zelenina, ovoce i podzimní dekorace a voňavé dobroty. To vše, a ještě mnohem více, můžete pořídit na farmářských trzích, které se ve Strakonicích konají již v pátek 17. října. Prodejce najdete na cirkusplace pod Hvězdou v Ellerově ulici.
/REPORTÁŽ/ Kolnovice jsou osadou na úplném konci Česka. Člověk, který do těchto míst zavítá, narazí na křižovatce místních silniček na úhledný domek jako ze starých časů. A za ním na tůňky, záhonky a foliovníky. To je místo, kde žije a pracuje Jiří Šindler. Pěstuje tu zeleninu, ovoce a bylinky, kterými plní bedýnky pod značkou Organika Kolnovice. A plní si tu i svou představu o přístupu k zemědělství, půdě a životu vůbec.
Když Zdeněk Srovnal z Ludéřova na Olomoucku uvedl do provozu zeleninomat, netušil, jaký úspěch s ním sklidí. Lidé ale mají o hanáckou zeleninu přímo z pole obrovský zájem. Muž chce unikátní prodejní místo zachovat navzdory tomu, že už se setkal i s nepoctivci.
Máte rádi jablka? Letní jablka jsou ideální k okamžité konzumaci, protože se nedají dlouho skladovat. Podzimní a zimní odrůdy jablek vám ale vydrží chutné, šťavnaté, voňavé a plné vitaminů až do jara, pokud je správně uskladníte.
Když farmář z Ludéřova na Olomoucku loni postavil u barokní sýpky zeleninomat, netušil, jaký úspěch tento netradiční způsob prodeje sklidí. Lidé mají velký zájem o zdravou hanáckou zeleninu přímo z pole. Stánek chce udržet i přesto, že se občas najdou nepoctivci, kteří za odebrané zboží nezaplatí.
Když farmář z Ludéřova na Olomoucku loni postavil u barokní sýpky zeleninomat, netušil, jaký úspěch tento netradiční způsob prodeje sklidí. Lidé mají velký zájem o zdravou hanáckou zeleninu přímo z pole. Stánek chce udržet i přesto, že se občas najdou nepoctivci, kteří za odebrané zboží nezaplatí.
Tři druhy cibule, mrkev, zelí, dýně a brambory si mohou v sobotu 11. října nasbírat zájemci v Ludéřově a Střížově, části Drahanovic. Tamní farmář chystá poslední letošní samosběr zeleniny. Úroda je luxusní. Ceny zdravé zeleniny při vlastnoručním sběru na poli jsou velmi příznivé.
Tři druhy cibule, mrkev, zelí, dýně a brambory si mohou v sobotu 11. října nasbírat zájemci v Ludéřově a Střížově, části Drahanovic, nedaleko hranic Prostějovska. Tamní farmář chystá poslední letošní samosběr zeleniny. Úroda je luxusní. Ceny zdravé zeleniny při vlastnoručním sběru na poli jsou velmi příznivé.
Každý rodič to zná. Začne podzim a v kolektivech škol a školek se objeví první virózy a nachlazení. Jak vyzrát na dětskou imunitu a co ji nejvíce podpoří? Podle lékařů i dalších odborníků je klíčová prevence v průběhu celého roku, a to nejen v době, kdy už kolem nás obíhá chřipkový virus.
Cuketové placky pečené v troubě jsou zdravější variantou klasických bramboráků. Když do nich přidáte nakrájenou libovou slaninu, oblizovat se budou i ti, co cukety zrovna moc nemusí.
Podzimní výstavu ovoce a zeleniny uspořádal minulý víkend Zahrádkářský svaz Letonice v sále tamního Obecního domu. Součástí byl i doprovodný program, podívejte se na fotogalerii.
Na svíčkovou s houskovým knedlíkem a brusinkami se olomoučtí školáci těší dlouho dopředu, rádi si přidávají a kuchařkám vracejí prázdné talíře. Kuskus se zeleninou, luštěniny nebo rybí filé ale ovace nesklízí.
Zemědělské družstvo (ZD) Dolany nabízí po oba víkendové dny 27. a 28. září od 9 do 17 hodin první samosběr švestek odrůdy Haroma s krásně oranžovou dužninou a meruňkovou chutí za symbolických deset korun za kilogram. První říjnový víkend pak budou k otrhání jablka odrůdy Šampion za patnáct korun.
V sobotu 27. září 2025 ožijí Psinice už sedmým ročníkem Podzimního jarmarku. Od 10 do 15 hodin nabídne akce bohatý výběr čerstvé zeleniny, farmářských produktů, občerstvení i rukodělných výrobků.
Obří tykve i téměř kilogramové mrkve. Mimo mnoho dalšího i toto našli návštěvníci na devatenácté Oblastní výstavě ovoce a zeleniny, která byla o víkendu ve Slavkově u Brna. Akci znovu pořádal Český zahrádkářský svaz, tentokrát na téma Svět v zahradě. Zájemci mířili do tamních zámeckých koníren, událost měla podporu také samotného zámku a města. Snímky poskytl Radoslav Lánský.
V Dolní Rovni se o víkendu uskutečnila Podzimní zahrádkářská výstava. V sokolovně byly k vidění pestré aranže květin, ovoce i zeleniny, na jejichž přípravě se podíleli nejen místní zahrádkáři, ale i žáci Masarykovy základní školy. Zahájení se neslo ve slavnostním duchu a nechyběla ani vědomostní hra pro děti.
Podzimní výstavu ovoce a zeleniny pořádá Zahrádkářský svaz Letonice v sále tamního Obecního domu od soboty sedmadvacátého do neděle osmadvacátého září. Zájemci dorazí vždy od třinácti do osmnácti hodin.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S nápadem samoobslužného stánku nabízejícím vlastní produkty přišli na zámku Kačina ve Svatém Mikuláši. Produktová „budka“ u parkoviště je v provozu zhruba měsíc a již si stihla získat řadu příznivců.
Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí vyrábí konzervovanou zeleninu, chce letos zpracovat rekordních 4000 tun okurek, to je o 30 procent více než loni. Loni investovala do obnovy technologií, aby snížila náklady na provoz. Také přikoupila pozemek, firma plánuje ve svém areálu vybudovat nový výrobní závod. Tržby meziročně vzrostly skoro o osm procent na 527,26 milionu Kč, přestože firma pociťuje tlak obchodních řetězců, které omezují regálový prostor pro konzervovanou zeleninu a upřednostňují čerstvou, řekl ČTK jednatel společnosti Tomáš Kučera.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
V jihočeské vesnici Zvíkov u Lišova vznikla farma Naše zahrada, kde manželé Anna a Lukáš Zedníkovi pěstují čerstvou zeleninu, ovoce i květiny bez chemie a v souladu s přírodou. Jejich příběh začal touhou po změně životního stylu – z restaurátorky a strojníka se stali farmáři, kteří dnes zásobují lokální restaurace, zákazníky s předplacenými bedýnkami i návštěvníky farmy. Díky šetrnému hospodaření, květinovým samoobslužným stánkům a důrazu na udržitelnost, si jejich farma získává stále více příznivců v celém regionu.
Automat s čerstvou zeleninou je nově ve Štolcově ulici v brněnských Černovicích. Lidé jej mohou využívat čtyřiadvacet hodin denně, nakoupí tam cibuli i brambory. V Brně už jde o šestý automat.
Patizon je podle mnohých nejhezčím druhem dýně. Má tvar disku s lehce zvlněným okrajem, takže vypadá trochu jako létající talíř UFO. Má ale výbornou chuť, všestranné využití v kuchyni a spoustu živin. Mimo jiné je patizon skvělý pomocník při hubnutí.
Školní jídelny by měly servírovat méně soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin, přibýt by naopak mělo luštěnin, zeleniny, ryb či celozrnných výrobků. Omezit by se měly sladké nápoje. Změny přináší novela vyhlášky o školním stravování. Podle nových pravidel mohou školy od nového školního roku vařit dobrovolně, povinné to bude od školního roku 2026/2027.
Zahradnictví Poruba rozjelo v Ostravě non-stop stánek se zeleninou, o kterém informoval také Deník ve své reportáži. Provoz už narazil i na první problémy s vandaly i pokusy o krádež peněz z kasičky.
Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.
Zahradnictví Poruba v Ostravě nabízí lidem novou možnost, jak se dostat k čerstvé lokální zelenině. Před měsícem spustilo samoobslužný stánek, který funguje nepřetržitě. Zákazníci si tak mohou sami nakoupit i po pracovní době nebo o víkendu.
Tři druhy cibule, mrkev i rajčata za devět, petržel za patnáct korun. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. Tak vypadá letošní ceník největšího samosběru na Hané, který odstartuje ve Vojnicích u Olomouce již tuto sobotu 23. srpna. Přes počáteční obavy pěstitele se vydařily i tolik oblíbené melouny, kterých je na poli u obec dostatek a jsou slaďounké jako med. Cena melounů je podobná jako vloni - devět korun za kilogram.
Srpen není jen časem sklizně. Byla by velká škoda nechat v zeleninové zahradě záhony po sklizni prázdné. Když v srpnu vysejete ředkvičky, špenát a saláty, můžete si na čerstvé zelenině pochutnávat i na podzim.
Na ekofarmě v Roseči na Jindřichohradecku už dozrávají první letošní dýně. V areálu kukuřičného bludiště proto pěstitelé před pár dny opět spustili samoobslužný dýňový stánek. Oranžové plody dýně hokkaido jsou pěstované bez chemie, i přesto stojí téměř o polovinu méně, než v obchodě.
Na poli u Vojnic, část Těšetic, se to už pěkně kulatí. Melounů je vidět nespočet, kam jen oko pohlédne. Teď rostliny potřebují hlavně teplé a slunečné počasí. Vody bylo až až, říká úspěšný pěstitel Ladislav Kašpar, na jehož samosběry kvalitní zeleniny za pár korun se sjíždějí zájemci z celé republiky a logicky i z nedalekého Prostějovska.
Ve vamberecké zahrádkářské kolonii se odehrála neuvěřitelná krádež. Neznámý pachatel si nechtěl odnést mrkev, papriky a další zeleninu jen tak. A na místě si je rovnou stihl dokonale očistit. Při tom ale zabil 3 králíky. Majitelé po události namontovali fotopasti.
Stavba Kauflandu, která začala v Hořovicích v květnu letošního roku, jde podle plánu a roste přímo před očima. „Dokončení stavby je naplánováno na první čtvrtletí roku 2026. Spolu s postupem výstavby budeme termín dále upřesňovat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Nová prodejna Kauflandu bude naproti parkovišti Nemocnice Hořovice pro zaměstnance.
Aby česnek vydržel dlouho čerstvý, je potřeba ho kvalitně uskladnit. Jako ideální uskladnění česneku se jeví zamrazit ho. Nevyschne vám, nezačne klíčit, plesnivět ani hnít. A to po dobu až jednoho roku. Existuje pět hlavních způsobů, jak česnek zamrazit.
Zhruba pět kilometrů od Rokycan najdete Ekozahradu Raková. Jedná se o unikátní projekt, komunitou podporované zemědělství, který zaměstnává několik desítek lidí se zdravotním znevýhodněním a produkuje tuny čerstvé zeleniny.
Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.
Stylový skleník ze starých oken vévodí zahradě ve Staré Huti u Dobříše. Ta se během pár let stala krásným prostorem pro klidné bydlení i veřejné akce. Zahradní stavbu, kterou navrhl a postavil Pavel Černý, není jen obyčejným místem pro pěstování zeleniny. Toužil po něčem, co bude nejen funkční, ale i krásné a v žádném případě nechtěl běžný prefabrikát z hobbymarketu.
U Tržnice v Karlových Varech se v pátek 18. července uskuteční další městské farmářské trhy. Hlavním sortimentem bude opět sezonní ovoce, zelenina a bylinky od pěstitelů z Travčic a okolí Loun. Informovala o tom mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.
Na facebookových stránkách hradu Točník se objevila zpráva, že zdejší medvědi mají hlad, a proto se na ně vyhlašuje sbírka. Mezi lidmi se šířily obavy, co s medvědy Agátou a Martinem bude.
Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.
V horkém létě je potřeba dbát na dostatečnou zálivku. Že bychom neměli rostliny na zahradě zalévat v poledne, je všeobecně známé. Slunce nejvíc hřeje a voda se odpaří tak rychle, že ji rostliny nestačí využít. Je ale lepší zalévat zeleninu a květiny ráno, nebo raději počkat na večer? Obojí má své výhody.
Zatímco z jedněch záhonů sklízíte čerstvou zeleninu, jiné už mohou být připravené pro druhou úrodu. Právě červenec je ideálním časem, kdy do půdy znovu vysít saláty, ředkvičky, fazole, brokolici nebo třeba kopr. Aby vám semínka krásně vyklíčila a druhá úroda byla opravdu bohatá, začněte pečlivou přípravou záhonu. O skvělé tipy se podělil zkušený zahrádkář Petr Novák z Litomyšle.