Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Tržnice v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój je na české zákazníky připravená. Otevřené je obrovské množství stánků s rozmanitým sortimentem.

Místo odpočinku nákupy. Státní svátek láká Čechy do polské Kudowy-Zdrój

Zavřené české obchody, den volna a výhodnější ceny za hranicemi – kombinace, která každoročně přivádí tisíce Čechů na polskou tržnici v Kudowě-Zdrój. Město hned za náchodskými hranicemi se tak i tento týden chystá na zvýšený nápor nakupujících z Česka, kteří zde ve státní svátek 28. října tradičně zaplní parkoviště i stánky místních prodejců. Ti už v sobotu hlásili, že jsou na české zákazníky připravení - stánky jsou napěchované zbožím.

Předávání podnikatelských ocenění ve Středočeském kraji: vpravo Linda Havrlíková, uprostřed Matěj Božik ze společnosti Hanka Mochov; vlevo Kateřina Božiková.

Středočeská podnikatelská ocenění: vévodí zelenina a věci z vlny

Ve středočeském finále soutěže Volkswagen Firma roku 2025 zazářila společnost Hanka Mochov, která se specializuje na pěstování a zpracování zeleniny. V kategorii Moneta Živnostník roku 2025 získala prvenství oděvní návrhářka Linda Havrlíková, známá využitím české vlny – přičemž ovce sama chová. Oba vítězové budou reprezentovat Středočeský kraj v celorepublikovém finále, které se v prosinci uskuteční v Praze na Žofíně.

80 let existence pracoviště připomněli představitelé III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. Lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Léčba ztenčí tlouštíka i na polovinu, lepší je však začít se zeleninou včas

/FOTO, VIDEO/ Pozoruhodných úspěchů v léčbě obezity a dalších civilizačních chorob dosahují internisté z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Příběh pacienta Petra, který zhubl polovinu své váhy, dokládá efektivitu komplexního přístupu s důrazem na úpravu stravovacích a pohybových návyků. Tato klinika, oslavující 80 let existence, poskytuje špičkovou péčí v oblasti endokrinologie, diabetologie a kardiologie – a na oddělení XXL nabízí specializovanou pomoc i pro pacienty s extrémní obezitou.

Farmářské trhy ve Strakonicích.

Věnce, koření i zákusky. Ve Strakonicích se v pátek konají farmářské trhy

Malované hrnky, svíčky, obrazy a deštníky, čerstvé koření, zelenina, ovoce i podzimní dekorace a voňavé dobroty. To vše, a ještě mnohem více, můžete pořídit na farmářských trzích, které se ve Strakonicích konají již v pátek 17. října. Prodejce najdete na cirkusplace pod Hvězdou v Ellerově ulici.

Jiří Šindler v Kolnovicích na farmě na česko-polské hranici ekologicky pěstuje zeleninu, ovoce a bylinky.

V Kolnovicích pěstuje zeleninu. S bedýnkami uspěl na odlehlém Jesenicku

/REPORTÁŽ/ Kolnovice jsou osadou na úplném konci Česka. Člověk, který do těchto míst zavítá, narazí na křižovatce místních silniček na úhledný domek jako ze starých časů. A za ním na tůňky, záhonky a foliovníky. To je místo, kde žije a pracuje Jiří Šindler. Pěstuje tu zeleninu, ovoce a bylinky, kterými plní bedýnky pod značkou Organika Kolnovice. A plní si tu i svou představu o přístupu k zemědělství, půdě a životu vůbec.

Zeleninomat u barokní sýpky v Ludéřově, 8. října 2025

Zeleninomat u Olomouce má úspěch. Lidé chtějí zdravou zeleninu přímo z pole

Když farmář z Ludéřova na Olomoucku loni postavil u barokní sýpky zeleninomat, netušil, jaký úspěch tento netradiční způsob prodeje sklidí. Lidé mají velký zájem o zdravou hanáckou zeleninu přímo z pole. Stánek chce udržet i přesto, že se občas najdou nepoctivci, kteří za odebrané zboží nezaplatí.

Poslední samosběr letošní úrody na Olomoucku. Zelenina je luxusní a za pár korun, 8. října 2025

Nádherná a zdravá zelenina za hubičku. Na Hané se chystá poslední samosběr

Tři druhy cibule, mrkev, zelí, dýně a brambory si mohou v sobotu 11. října nasbírat zájemci v Ludéřově a Střížově, části Drahanovic, nedaleko hranic Prostějovska. Tamní farmář chystá poslední letošní samosběr zeleniny. Úroda je luxusní. Ceny zdravé zeleniny při vlastnoručním sběru na poli jsou velmi příznivé.

Zemědělské družstvo Dolany nabízí samosběr švestek za 10 korun kilogram.

Švestky za 10 korun kilo. Zemědělské družstvo Dolany zve na první samosběr

Zemědělské družstvo (ZD) Dolany nabízí po oba víkendové dny 27. a 28. září od 9 do 17 hodin první samosběr švestek odrůdy Haroma s krásně oranžovou dužninou a meruňkovou chutí za symbolických deset korun za kilogram. První říjnový víkend pak budou k otrhání jablka odrůdy Šampion za patnáct korun. 

Výstava ovoce a zeleniny lákala ve Slavkově tisíce lidí.

Výstava ovoce a zeleniny lákala ve Slavkově tisíce lidí. Zaujaly obrovské tykve

Obří tykve i téměř kilogramové mrkve. Mimo mnoho dalšího i toto našli návštěvníci na devatenácté Oblastní výstavě ovoce a zeleniny, která byla o víkendu ve Slavkově u Brna. Akci znovu pořádal Český zahrádkářský svaz, tentokrát na téma Svět v zahradě. Zájemci mířili do tamních zámeckých koníren, událost měla podporu také samotného zámku a města. Snímky poskytl Radoslav Lánský. 

Podzimní výstava v sokolovně v Dolní Rovni.

Velkolepá výstava v Dolní Rovni: Pestré aranže květin, ovoce i zeleniny

V Dolní Rovni se o víkendu uskutečnila Podzimní zahrádkářská výstava. V sokolovně byly k vidění pestré aranže květin, ovoce i zeleniny, na jejichž přípravě se podíleli nejen místní zahrádkáři, ale i žáci Masarykovy základní školy. Zahájení se neslo ve slavnostním duchu a nechyběla ani vědomostní hra pro děti.

Ilustrační foto.

Firma efko z Veselí nad Lužnicí letos zvýší produkci okurek o 30 procent

Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí vyrábí konzervovanou zeleninu, chce letos zpracovat rekordních 4000 tun okurek, to je o 30 procent více než loni. Loni investovala do obnovy technologií, aby snížila náklady na provoz. Také přikoupila pozemek, firma plánuje ve svém areálu vybudovat nový výrobní závod. Tržby meziročně vzrostly skoro o osm procent na 527,26 milionu Kč, přestože firma pociťuje tlak obchodních řetězců, které omezují regálový prostor pro konzervovanou zeleninu a upřednostňují čerstvou, řekl ČTK jednatel společnosti Tomáš Kučera.

Zedníkovi se rozhodli opustit své původní profese a vrhli se do zemědělství na vlastní farmě z jihu Čech. Jejich ekologický přístup k pěstování zeleniny, ovoce a květin bez chemie přitahuje pozornost místních restaurací i jednotlivců.

Z bagristy a restaurátorky jsou farmáři. Prodávají bedýnky zeleniny i kytice

V jihočeské vesnici Zvíkov u Lišova vznikla farma Naše zahrada, kde manželé Anna a Lukáš Zedníkovi pěstují čerstvou zeleninu, ovoce i květiny bez chemie a v souladu s přírodou. Jejich příběh začal touhou po změně životního stylu – z restaurátorky a strojníka se stali farmáři, kteří dnes zásobují lokální restaurace, zákazníky s předplacenými bedýnkami i návštěvníky farmy. Díky šetrnému hospodaření, květinovým samoobslužným stánkům a důrazu na udržitelnost, si jejich farma získává stále více příznivců v celém regionu.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, obsahuje vlákninu, která pomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a podporuje trávení.

UFO ze záhonu prospívá srdci i psychice. Navíc pomáhá hubnout

Patizon je podle mnohých nejhezčím druhem dýně. Má tvar disku s lehce zvlněným okrajem, takže vypadá trochu jako létající talíř UFO. Má ale výbornou chuť, všestranné využití v kuchyni a spoustu živin. Mimo jiné je patizon skvělý pomocník při hubnutí.  

Ilustrační foto.

Pražské školy postupně upraví jídelníčky podle nové vyhlášky o stravování

Školní jídelny by měly servírovat méně soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin, přibýt by naopak mělo luštěnin, zeleniny, ryb či celozrnných výrobků. Omezit by se měly sladké nápoje. Změny přináší novela vyhlášky o školním stravování. Podle nových pravidel mohou školy od nového školního roku vařit dobrovolně, povinné to bude od školního roku 2026/2027.

Polyfenoly, které lyofilizované ovoce obsahuje, mohou snižovat hladinu cukru v krvi a prospívat kognitivním funkcím, například zlepšení paměti.

Nahraďte chipsy křupavým zobáním. Snižuje hladinu cukru a zlepšuje paměť

Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.

Pěstitel Ladislav Kašpar ve Vojnicích u Olomouce pořádá další velký samosběr zeleniny. Srpen 2025

Největší samosběr zeleniny na Hané je tady. Úroda na poli u Olomouce je luxusní

Tři druhy cibule, mrkev i rajčata za devět, petržel za patnáct korun. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. Tak vypadá letošní ceník největšího samosběru na Hané, který odstartuje ve Vojnicích u Olomouce již tuto sobotu 23. srpna. Přes počáteční obavy pěstitele se vydařily i tolik oblíbené melouny, kterých je na poli u obec dostatek a jsou slaďounké jako med. Cena melounů je podobná jako vloni - devět korun za kilogram.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku chystá samosběr melounů, 30. července 2025

Melouny zrají na polích nedaleko Prostějova. Chystá se samosběr

Na poli u Vojnic, část Těšetic, se to už pěkně kulatí. Melounů je vidět nespočet, kam jen oko pohlédne. Teď rostliny potřebují hlavně teplé a slunečné počasí. Vody bylo až až, říká úspěšný pěstitel Ladislav Kašpar, na jehož samosběry kvalitní zeleniny za pár korun se sjíždějí zájemci z celé republiky a logicky i z nedalekého Prostějovska.

Ze stavby Kauflandu v Hořovicích.

Podívejte se: Kaufland v Hořovicích roste před očima.

Stavba Kauflandu, která začala v Hořovicích v květnu letošního roku, jde podle plánu a roste přímo před očima. „Dokončení stavby je naplánováno na první čtvrtletí roku 2026. Spolu s postupem výstavby budeme termín dále upřesňovat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Nová prodejna Kauflandu bude naproti parkovišti Nemocnice Hořovice pro zaměstnance.

Letní měsíce tak nabízejí i možnost, jak si zlepšit kondici a zbavit se pár kil.

Jak v létě zhubnout a cítit se skvěle? Tyto jednoduché tipy zvládne každý

Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.

Ze zahrady ve Staré Huti u Dobříše se během pár let stal prostor pro klidné bydlení i veřejné akce, kterému vévodí stylový skleník ze starých oken.

Tak tohle je luxusní skleník! Šikula využil stará okna, je to nádhera

Stylový skleník ze starých oken vévodí zahradě ve Staré Huti u Dobříše. Ta se během pár let stala krásným prostorem pro klidné bydlení i veřejné akce. Zahradní stavbu, kterou navrhl a postavil Pavel Černý, není jen obyčejným místem pro pěstování zeleniny. Toužil po něčem, co bude nejen funkční, ale i krásné a v žádném případě nechtěl běžný prefabrikát z hobbymarketu. 

Farmářské trhy u Městské tržnice. Ilustrační snímek.

Farmářské trhy ve Varech nabídnou i čerstvou zeleninu a ovoce

U Tržnice v Karlových Varech se v pátek 18. července uskuteční další městské farmářské trhy. Hlavním sortimentem bude opět sezonní ovoce, zelenina a bylinky od pěstitelů z Travčic a okolí Loun. Informovala o tom mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Sídlo a výrobna společnosti Semix Pluso v Oticích.

Otická firma Semix Pluso investuje 60 milionů Kč do linky na fermentaci zeleniny

Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.

Ranní zalévání umožňuje, aby se voda lépe vsákla do půdy a rostliny měly dostatek vláhy během dne.

Ráno, nebo večer? Kdy je v létě nejlepší čas na zalévání zeleniny a květin

V horkém létě je potřeba dbát na dostatečnou zálivku. Že bychom neměli rostliny na zahradě zalévat v poledne, je všeobecně známé. Slunce nejvíc hřeje a voda se odpaří tak rychle, že ji rostliny nestačí využít. Je ale lepší zalévat zeleninu a květiny ráno, nebo raději počkat na večer? Obojí má své výhody. 

Je škoda nechat záhonky ladem. V červenci je ideální čas na druhé kolo sázení. Začátkem podzimu se pak můžete radovat z čerstvé zeleniny.

Zahradníkův červenec: Tuto zeleninu už vysejte pro druhou sklizeň

Zatímco z jedněch záhonů sklízíte čerstvou zeleninu, jiné už mohou být připravené pro druhou úrodu. Právě červenec je ideálním časem, kdy do půdy znovu vysít saláty, ředkvičky, fazole, brokolici nebo třeba kopr. Aby vám semínka krásně vyklíčila a druhá úroda byla opravdu bohatá, začněte pečlivou přípravou záhonu. O skvělé tipy se podělil zkušený zahrádkář Petr Novák z Litomyšle.