Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Ilustrační foto.

Firma efko z Veselí nad Lužnicí letos zvýší produkci okurek o 30 procent

Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí vyrábí konzervovanou zeleninu, chce letos zpracovat rekordních 4000 tun okurek, to je o 30 procent více než loni. Loni investovala do obnovy technologií, aby snížila náklady na provoz. Také přikoupila pozemek, firma plánuje ve svém areálu vybudovat nový výrobní závod. Tržby meziročně vzrostly skoro o osm procent na 527,26 milionu Kč, přestože firma pociťuje tlak obchodních řetězců, které omezují regálový prostor pro konzervovanou zeleninu a upřednostňují čerstvou, řekl ČTK jednatel společnosti Tomáš Kučera.

Zedníkovi se rozhodli opustit své původní profese a vrhli se do zemědělství na vlastní farmě z jihu Čech. Jejich ekologický přístup k pěstování zeleniny, ovoce a květin bez chemie přitahuje pozornost místních restaurací i jednotlivců.

Z bagristy a restaurátorky jsou farmáři. Prodávají bedýnky zeleniny i kytice

V jihočeské vesnici Zvíkov u Lišova vznikla farma Naše zahrada, kde manželé Anna a Lukáš Zedníkovi pěstují čerstvou zeleninu, ovoce i květiny bez chemie a v souladu s přírodou. Jejich příběh začal touhou po změně životního stylu – z restaurátorky a strojníka se stali farmáři, kteří dnes zásobují lokální restaurace, zákazníky s předplacenými bedýnkami i návštěvníky farmy. Díky šetrnému hospodaření, květinovým samoobslužným stánkům a důrazu na udržitelnost, si jejich farma získává stále více příznivců v celém regionu.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, obsahuje vlákninu, která pomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a podporuje trávení.

UFO ze záhonu prospívá srdci i psychice. Navíc pomáhá hubnout

Patizon je podle mnohých nejhezčím druhem dýně. Má tvar disku s lehce zvlněným okrajem, takže vypadá trochu jako létající talíř UFO. Má ale výbornou chuť, všestranné využití v kuchyni a spoustu živin. Mimo jiné je patizon skvělý pomocník při hubnutí.  

Ilustrační foto.

Pražské školy postupně upraví jídelníčky podle nové vyhlášky o stravování

Školní jídelny by měly servírovat méně soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin, přibýt by naopak mělo luštěnin, zeleniny, ryb či celozrnných výrobků. Omezit by se měly sladké nápoje. Změny přináší novela vyhlášky o školním stravování. Podle nových pravidel mohou školy od nového školního roku vařit dobrovolně, povinné to bude od školního roku 2026/2027.

Polyfenoly, které lyofilizované ovoce obsahuje, mohou snižovat hladinu cukru v krvi a prospívat kognitivním funkcím, například zlepšení paměti.

Nahraďte chipsy křupavým zobáním. Snižuje hladinu cukru a zlepšuje paměť

Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.

Pěstitel Ladislav Kašpar ve Vojnicích u Olomouce pořádá další velký samosběr zeleniny. Srpen 2025

Největší samosběr zeleniny na Hané je tady. Úroda na poli u Olomouce je luxusní

Tři druhy cibule, mrkev i rajčata za devět, petržel za patnáct korun. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. Tak vypadá letošní ceník největšího samosběru na Hané, který odstartuje ve Vojnicích u Olomouce již tuto sobotu 23. srpna. Přes počáteční obavy pěstitele se vydařily i tolik oblíbené melouny, kterých je na poli u obec dostatek a jsou slaďounké jako med. Cena melounů je podobná jako vloni - devět korun za kilogram.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku chystá samosběr melounů, 30. července 2025

Melouny zrají na polích nedaleko Prostějova. Chystá se samosběr

Na poli u Vojnic, část Těšetic, se to už pěkně kulatí. Melounů je vidět nespočet, kam jen oko pohlédne. Teď rostliny potřebují hlavně teplé a slunečné počasí. Vody bylo až až, říká úspěšný pěstitel Ladislav Kašpar, na jehož samosběry kvalitní zeleniny za pár korun se sjíždějí zájemci z celé republiky a logicky i z nedalekého Prostějovska.

Ze stavby Kauflandu v Hořovicích.

Podívejte se: Kaufland v Hořovicích roste před očima.

Stavba Kauflandu, která začala v Hořovicích v květnu letošního roku, jde podle plánu a roste přímo před očima. „Dokončení stavby je naplánováno na první čtvrtletí roku 2026. Spolu s postupem výstavby budeme termín dále upřesňovat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Nová prodejna Kauflandu bude naproti parkovišti Nemocnice Hořovice pro zaměstnance.

Letní měsíce tak nabízejí i možnost, jak si zlepšit kondici a zbavit se pár kil.

Jak v létě zhubnout a cítit se skvěle? Tyto jednoduché tipy zvládne každý

Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.

Ze zahrady ve Staré Huti u Dobříše se během pár let stal prostor pro klidné bydlení i veřejné akce, kterému vévodí stylový skleník ze starých oken.

Tak tohle je luxusní skleník! Šikula využil stará okna, je to nádhera

Stylový skleník ze starých oken vévodí zahradě ve Staré Huti u Dobříše. Ta se během pár let stala krásným prostorem pro klidné bydlení i veřejné akce. Zahradní stavbu, kterou navrhl a postavil Pavel Černý, není jen obyčejným místem pro pěstování zeleniny. Toužil po něčem, co bude nejen funkční, ale i krásné a v žádném případě nechtěl běžný prefabrikát z hobbymarketu. 

Farmářské trhy u Městské tržnice. Ilustrační snímek.

Farmářské trhy ve Varech nabídnou i čerstvou zeleninu a ovoce

U Tržnice v Karlových Varech se v pátek 18. července uskuteční další městské farmářské trhy. Hlavním sortimentem bude opět sezonní ovoce, zelenina a bylinky od pěstitelů z Travčic a okolí Loun. Informovala o tom mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Sídlo a výrobna společnosti Semix Pluso v Oticích.

Otická firma Semix Pluso investuje 60 milionů Kč do linky na fermentaci zeleniny

Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.

Ranní zalévání umožňuje, aby se voda lépe vsákla do půdy a rostliny měly dostatek vláhy během dne.

Ráno, nebo večer? Kdy je v létě nejlepší čas na zalévání zeleniny a květin

V horkém létě je potřeba dbát na dostatečnou zálivku. Že bychom neměli rostliny na zahradě zalévat v poledne, je všeobecně známé. Slunce nejvíc hřeje a voda se odpaří tak rychle, že ji rostliny nestačí využít. Je ale lepší zalévat zeleninu a květiny ráno, nebo raději počkat na večer? Obojí má své výhody. 

Je škoda nechat záhonky ladem. V červenci je ideální čas na druhé kolo sázení. Začátkem podzimu se pak můžete radovat z čerstvé zeleniny.

Zahradníkův červenec: Tuto zeleninu už vysejte pro druhou sklizeň

Zatímco z jedněch záhonů sklízíte čerstvou zeleninu, jiné už mohou být připravené pro druhou úrodu. Právě červenec je ideálním časem, kdy do půdy znovu vysít saláty, ředkvičky, fazole, brokolici nebo třeba kopr. Aby vám semínka krásně vyklíčila a druhá úroda byla opravdu bohatá, začněte pečlivou přípravou záhonu. O skvělé tipy se podělil zkušený zahrádkář Petr Novák z Litomyšle.

Vysoké teploty na farmářské trhy v Děčíně příliš zákazníků nepřilákaly.

Tropická vedra trápí i trhovce v Děčíně. Nejvíce prodejce grilovaných kuřat

Ani extrémně vysoké teploty nepřerušily tradici středečních farmářských trhů na Masarykově náměstí v Děčíně. Bylo ale na nich o poznání méně prodejců i lidí. Ti se snažili rozpálenému náměstí spíše vyhnout. Na kontrolu prodejců přišla veterinární správa, která se zaměřuje na dodržování pravidel prodeje živočišných výrobků a produktů.

Zemědělci z Mělnicka rozvážejí zeleninu přímo ze svých polí.

Z pole rovnou do kuchyně: zemědělci z Mělnicka vozí zákazníkům zeleninu až domů

/VIDEO, FOTO/ Dva zemědělci z Mělnicka se společně pustili do nového projektu s jednoduchou a zároveň skvělou myšlenkou. Dodávat zeleninu přímo z polí v okolí Ovčár až ke dveřím zákazníků, ještě týž den. Celý proces od pěstování přes sklizeň až po rozvoz mají výhradně ve svých rukou. Díky tomu mohou nabídnout zeleninu bez časové prodlevy. A to, jak je při předání v cíli čerstvá, je znát na její chuti.

Když čínské zelí na začátku července na zahrádce vysejete, budete ho na podzim sklízet.

Asijské pak-choi: Když ho teď vysejete, v září si můžete pochutnat

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, oblíbili jste si určitě i čínské zelí. Když ho v červenci na zahrádce vysejete, budete ho na podzim sklízet. Pěstování zvládne i začátečník. Čínské zelí se pěstuje ze semen a tvoří volné růžice s dužnatými, bílými řapíky a tmavě zelenými listy. 

Multifunkční robot zvládne zastat práci mnoha dalších kuchyňských přístrojů,

Revoluce ve vaření, robot nahradí až 25 přístrojů. Jeho popularita stoupá i v ČR

Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí. 

Nenechte po sklizni záhony prázdné a vypěstujte si podzimní zeleninu.

Co po rané úrodě s prázdnými záhony? Dopřejte si druhou sklizeň zeleniny

Už jste přemýšleli nad tím, co po letní sklizni uděláte s prázdnými záhony? Byla by velká škoda nechat je ležet ladem. Užijte si raději na podzim druhou sklizeň. Je řada druhů, které můžete vysadit právě v těchto dnech. Patří mezi ně například česnek, cibule, ředkvičky, salát a další zelenina.

Farmářské trhy u Městské tržnice. Ilustrační snímek.

Farmářské trhy ve Varech budou opět ve znamení sezonního ovoce a zeleniny

Tržnice v centru Karlových Varů bude v pátek 20. června opět v obležení farmářů. Trhům bude vévodit sezonní ovoce a zelenina. Lokální pěstitelé dovezou jahody, kedlubny, brokolici, rebarboru, kopr, ředkvičky, ale také bylinky a květiny. Uvedla to mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Dlouhodobého efektu dosáhnete pěstováním rychle rostoucích plodin, vhodných k zelenému hnojení.

Zelené hnojení: Dodejte půdě živiny levně a přirozenou cestou

Pokud chcete dodat půdě živiny bez chemie a nemáte k dispozici hnůj nebo kompost, zvolte takzvané zelené hnojení. Půdu tak levně a přirozenou cestou obohatíte o organickou hmotu a živiny. Na záhony, ze kterých jste už sklidili vypěstované plodiny, zasejte semínka vhodných rostlin. Až vyrostou, stačí je posekat a zapracovat do půdy.

Místo detoxikačních diet nebo nápojů se zaměřte na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a celozrnné produkty. Vaše játra vám poděkují.

5 potravin, které prospívají regeneraci jater. Potřebuje je každý druhý Čech

Játra jsou jedním z nejdůležitějších a nejodolnějších orgánů v lidském těle. Pokud je však příliš namáháme, například nezdravým životním stylem, hrozí narušení jejich fungování. Důsledkem může být vážné ztučnění jater a další choroby. Podle odborníků je jedním z klíčů k udržení zdraví jater vyvážená strava. Existují totiž potraviny, které podporují funkci jater nebo je přímo chrání.

Mražené ovoce a zelenina mají velmi podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé.

Nezavrhujte mraženou zeleninu. Srovnání s čerstvou vás překvapí

Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.

Ilustrační foto

Nebožtíci, okurky a rajčata. Ve Vídni zkouší nový trend v pěstování zeleniny

Zalít kytky na hrobě, otrhat rajčata, možná i vytrhnout pár mrkví. V jeden čas, na jednom místě, a to na hřbitově. Realita, která už funguje pár desítek kilometrů od Břeclavska, a to ve Vídni. A dokonce ji rozšiřují. Zájemci o pěstování biozeleniny na městských pohřebištích teď mají v rakouské metropoli k dispozici více záhonů.

Sladký hrášek je jedním z nejjednodušších druhů zelenin, které je možné na zahradě vypěstovat, a výborně se hodí pro malé zahradníky

Hrášek poroste jako houby po dešti. Stačí mu dopřát přátelské bakterie

Hrášek patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které rostou na českých zahrádkách. Snadno se pěstuje, skvěle chutná a obsahuje bílkoviny, vitaminy i minerály. Navíc pozitivně ovlivňuje strukturu půdy. V symbióze s bakteriemi rodu Rhizobium zvyšuje hrášek v půdě obsah dusíku. Bakterie lze hrášku dopřát i prostřednictvím některých hnojiv.

Hnojivo z kvasnic ocení zelenina, některé květiny i ovocné stromy.

Snadno a levně? Perfektní hnojivo pro rajčata, jahody i letničky

Skvělé a levné přírodní hnojivo si můžete připravit z droždí. Kvasnicové hnojivo obsahuje živiny a vitamin B. Použít ho můžete na rajčata, jahody i na květiny na balkoně. Hnojivo z droždí podporuje růst kořenů i celkovou vitalitu rostlin a zlepšuje strukturu půdy. Připravíte ho velmi snadno.

Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit.

Vychytávka proti nadbytečným kilům? Potraviny s menší energetickou hustotou

I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic vzkazuje příznivcům samosběru zeleniny, že je na co se těšit. Česnek bude mít pořádný říz a palice až 10 centimetrů v průměru, 16. května 2025

Krása pohledět. U Olomouce se chystá samosběr česneku, budou i melouny

Populární samosběr zeleniny u Olomouce odstartuje sklizní česneku, a to na přelomu června a července. Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic vzkazuje příznivcům, že je na co se těšit. Zvolil chuťově říznou odrůdu s obřími palicemi, o které navíc říká, že „češtější už být ani nemůže“. A kdo se těší na slaďounké melouny, toho může nadchnout dvojnásobná výměra v porovnání s úspěšnou loňskou sezonou. Zdravá zelenina, kterou si lidé vlastnoručně nasbírají, bude ve Vojnicích opět za lidové ceny.

Chutná hezky. Jihočesky

Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Řeznictví Dědouch

Absolutním vítězem soutěže regionálních potravin Chutná hezky. Jihočesky se stalo Řeznictví Dědouch z Boršova nad Vltavou. Komise ocenila, že firma uspěla ve dvou odlišných kategoriích, a to masné výrobky a zelenina a ovoce, a že vyrábí ručně a z tradičních českých surovin, řekla Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která spolu s Jihočeským krajem soutěž pořádá.