
Tipy Deníku: Čerpejte inspiraci pro zahradu a dům v Plzeňském kraji
Jak připravit zahradu na jaro? Investicí do nové techniky a dalšího příslušenství rozhodně nic nezkazíte. Deník přináší své tipy, se kterými vás teplejší počasí nezaskočí.
Jak připravit zahradu na jaro? Investicí do nové techniky a dalšího příslušenství rozhodně nic nezkazíte. Deník přináší své tipy, se kterými vás teplejší počasí nezaskočí.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Ovoce je nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí. Ať už jde o jablka, hrušky nebo exotické plody, nabídka na pultech obchodů se mění podle sezóny, podmínek, ve kterých ovoce dozrává, i domácí sklizně. Na to, kolik ovoce se v Česku vypěstuje, odkud se k nám jaké druhy dováží nebo kolik ovoce Češi sní, se před startem nové sezony zaměřila datová redakce Deníku.
Farmáři z Vilémova na Olomoucku nabízejí domácí vajíčka, BIO zeleninu a koření prostřednictvím samoobslužného automatu. Pokud se novinka instalovaná v Litovli osvědčí, plánují sortiment rozšířit. Zákazníci by si mohli zakoupit i chlazené maso.
Květák je oblíbená zelenina, která je nejen chutná, ale i plná cenných látek. Mezi vitaminy, minerály a dalšími živinami, které květák obsahuje a které velmi prospívají lidskému zdraví, jsou i látky s protirakovinnými účinky. Vědci je zkoumají už několik desítek let. Podařilo se jim mimo jiné zjistit, kterým druhům rakoviny můžeme díky zařazení květáku do jídelníčku předcházet.
Zeleninu, která je něco mezi okurkou a paprikou, můžete znát pod různými názvy. Nejčastěji se jí říká ačokča, paprikookurka nebo mexická okurka. Popínavá nenáročná rostlina může vyšplhat až do výšky pěti metrů. Pochutnáte si na ní třeba v leču, v zeleninovém salátu nebo ji můžete zavařit jako okurky. Pokud si ji budete chtít vypěstovat ze semínek, vysévají se od konce března.
Pokud chceme pěstovat zeleninu a nechceme kupovat přísadu, tak v únoru a začátkem března je nutné zasít raný salát, rajčata i papriky.
/FOTO, VIDEO/ Rybí burgery, cizrnová svíčková, luštěniny maskované v nákypu, králík nebo kachna. Kuchaři z děčínských školních jídelen hledali ve čtvrtek 20. února inspiraci a cestu k tomu, aby se přizpůsobili novým pravidlům, která pro školní jídelny chystá stát. Podle nového spotřebního koše by na jídelníčku mělo přibýt právě ryb, luštěnin nebo zeleniny. Podle odborníků je to nezbytné pro zdravou výživu dětí, někteří kuchaři jsou k tomu ale skeptičtí a obávají se, že podle nových norem děti jíst nebudou a jídla budou vyhazovat.
V krámku na Masarykově ulici v Olomouci jsou lidé zvyklí nakupovat ovoce a zeleninu roky. Současný sortiment plný vitamínů nabízí provozovatel přes 15 let. Stálou klientelu prodejny nyní zaskočilo, že v tomto týdnu končí.
Jako malý kluk pomáhal babičce na zahrádce s pěstováním a zaléváním zeleniny. Dnes zásobuje český trh salátovými okurkami a rajčaty. Jednapadesátiletý Lukáš Rázl vede v Tušimicích na Chomutovsku firmu Naše rajče. Ta pěstuje čerstvou zeleninu díky hydroponii, tedy živnému roztoku, s pomocí odpadního tepla a za pomoci několika desítek tisíc čmeláků v rozlehlých sklenících, kteří ji opylují.
Velká porce bílkovin, hodně zeleniny i spousta zdraví prospěšných aminokyselin. A mimo to skvělá chuť a vůně. Takový je salát, který dostal pojmenování po americké filmové hvězdě Jennifer Aniston. Svým složením se hodí při hubnutí i pro udržení ideální váhy. Navíc se opět stal hitem internetu v Česku.
Ministerstvo zemědělství chce pro příští školní rok více podpořit lokální zemědělce a navýší platby za dodávky mléka, ovoce a zeleniny do škol. Malá krabička mléka různých příchutí a porce ovoce nebo zeleniny provází docházku na základních školách desítky let. Jejich důležitost ale neklesá, podle odborníků zůstává konzumace ovoce i mléčných výrobků u dětí na kritické úrovni. Podle odborných závěrů je mýtus, že svačiny končí v koši, problémem ale zůstává, že výrazná část dětí je nejí ve škole, ale odnáší si je domů. Často je pak dá někomu jinému. Školní dodávky jsou přitom pro řadu dětí často jedinou výraznou příležitostí, kdy se jim mléko, ovoce a zelenina dostanou na talíř.
Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.
Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.
Doba výsevu semínek a předpěstovávání sazeniček je tady. Skvělým pomocníkem mohou být skořápky od vajec. Poslouží totiž nejen jako mini truhlík, ale také jako zdroj živin pro mladou rostlinku. Hodí se ale i samotný papírový obal od vajec.
Květák, nebo také karfiol, patří mezi oblíbenou a navíc velmi zdravou zeleninu. Je plný vitaminů, minerálů a stopových prvků. Pokud si chcete vypěstovat květák úplně sami a předpěstovat si tedy vlastní sadbu, je ten správný čas. Semínka květáku vyséváme už od konce ledna.
Pokud si muškát nebo petúnii koupíte v zahradnictví už kvetoucí, určitě ušetříte čas. Připravíte se tím ale o radost z vypěstování vlastních květin. A rozhodně vás to přijde mnohem dráž. U semínka všechno začíná. A i když je za okny ještě sníh, nastal nejvyšší čas vybírat ta správná. První druhy letniček se totiž začínají vysévat už v lednu.
/VIDEO/ Čerstvá řepa, petržel, celer, květák, zelí, ředkve, saláty, dýně, jablka, mrkev, brambory, česnek, cibule, okurky, citrusy, hroznové víno a další ovoce a zelenina za skvělé ceny. To nejlepší, co je třeba do kuchyně lze od podzimu nakoupit v nové Tržnici v Táboře. Někteří zákazníci, už na to přišli a chodí pravidelně. Deník se byl přesvědčit na místě a za plný košík zaplatil krásných 300 korun.
Máte rádi papriky? Vlastní výsev je skvělou možností, jak si tuto oblíbenou zeleninu předpěstovat a v létě se pak radovat z bohaté úrody. Právě teď je nejvyšší čas vybrat vhodná semínka. Konec ledna a začátek února je totiž ideální dobou výsevu paprik.
Zoo Zlín patří mezi špičku evropských zoologických zahrad. Některými návštěvníky je dokonce považována za nejkrásnější v Evropě. Stojí za tím umístění v udržovaném parku, propracované expozice i významné novinky, které zoo prakticky každoročně pro návštěvníky připravuje. A samozřejmě množství zajímavých zvířat, z nichž někteří jsou pořádní jedlíci. Zlínská zoo se podělila o unikátní informace, na kolik přijde strava pro vybrané druhy zvířat.
Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?
Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.
Liberecká potravinová banka má za sebou rekordní rok, pro potřebné loni získala 591 tun potravin a drogerie, to je o čtvrtinu víc než v předcházejícím roce. Tři čtvrtiny tvořily čerstvé potraviny, které se daří získávat z obchodních řetězců, ale také od výrobců. Daří se rovněž uzavírat nové smlouvy, loni tak banka získala 441 tun čerstvého zboží, o třetinu víc než o rok dřív. Na dotaz ČTK to dnes řekl ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček.
Fenykl je v našich končinách trochu zanedbávaná zelenina. A to je škoda, protože jak jeho bulva, tak semena jsou velmi zdravá. A kdo má po svátcích špatné stravovací svědomí a potřebuje trochu rozpohybovat svůj metabolismus, ten v něm získá skvělého pomocníka. Fenykl totiž výborně spaluje tuky, stimuluje metabolismus, reguluje hladinu tuku v krvi a je silně antioxidační.
Před námi jsou vánoční svátky a oslava konce roku a s nimi i setkání s rodinou a přáteli. Oblíbeným pohoštěním, které můžete připravit snadno a rychle, jsou chlebíčky. I ty ale mohou být zdravé. Stačí jako podklad použít chutnou a zdravou pomazánku, dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou ořechu. A uvidíte, že se po takovémto pohoštění jen zapráší.
Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.
Rakousko patří mezi oblíbené nákupní destinace zejména pro ty, co žijí na jihu České republiky. Rakušané jsou známí tím, že si potrpí na kvalitu. Příběhy o špičkových mléčných výrobcích jsou známé po celé ČR. A co teprve informace o účinnosti pracích prášků, které se s těmi českými prý vůbec nedají srovnat. Jaké jsou ale u našich jižních sousedů ceny a jak je v rakouských obchodech teď před Vánoci narváno? Zjišťovali jsme to přímo v Rakousku.
Zánět přichází tělu na pomoc, když utrpí zranění nebo bojuje s toxiny či patogeny. Je to přirozená reakce těla na poškození nebo infekci, která pomáhá s uzdravením. Pokud však zánět trvá dlouho a stane se chronickým, může přispět k vážným zdravotním problémům, a to včetně obezity, srdečních chorob, rakoviny či Alzheimerovy choroby. K prevenci takového zánětu patří zdravý životní styl včetně správného stravování. Existují totiž potraviny, které mohou mít protizánětlivé účinky.
Pomazánky jsou velmi oblíbené. Chlebíčky nebo jednohubky s nimi během vánočních svátků nebo při oslavách konce roku vytvoříte velmi snadno. Příprava nebývá náročná a zabere sotva pár minut.
Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.
/FOTO, VIDEO/ Oblíbený sedlácký trh v centru Mostu, kde se dá od jara každou sobotu koupit hlavně čerstvá zelenina či ovoce z polí, sadů a zahrad v regionu, pokračuje navzdory mrazivému počasí. Minimálně dva pěstitelé chtějí nabízet své produkty až do Vánoc, takže poslední trh by měl být v sobotu 21. prosince. Prodávat se bude na obvyklém místě, na chodníku mezi třídou Budovatelů a kulturním domem Repre.
Čekali byste, že děti dietoložky budou jíst jenom zdravě? Pak jste na omylu. Dietoložka Kacie Barnes z Texasu se na instagramu svěřila, jak ve skutečnosti jedí její děti. A proč už kvůli tomu nemá výčitky. Chce tak uklidnit všechny rodiče, kteří si myslí, že selhali. „Každý den mluvím s matkami, které se tolik snaží, přesto si pořád připadají, jako by to nestačilo,“ říká Barnes.
Rozlehlý areál konzervárny Pika ve Bzenci opět ožije zpracováním zeleniny. A to i přesto, že tady globálně působící potravinářská investiční skupina, norská Orkla, svůj provoz ukončila. Jednání s vážným zájemcem o koupi totiž vedla ke opětovnému zprovoznění areálu.
Kysané zelí coby poklad české kuchyně si zaslouží mnohem větší pozornost než jen jako příloha k tradičním pokrmům. Lze si ho navíc poměrně snadno vyrobit doma. Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč byste si měli vyrobit vlastní kysané zelí a proč je to superpotravina.
Dát si do vázy zelí nebo vysadit do podzimního truhlíku kapustu, to zní opravdu divně. Existuje však speciální druh zvaný okrasné zelí či okrasná kapusta. Může se pochlubit zajímavě tvarovanými listy, které připomínají velké květy, a především nápadným a velmi efektním zbarvením. Vypadá dobře ve váze, v truhlíku i na záhonech. Jeho čas přichází na podzim a v zimě, kdy se květinám ve venkovním prostředí už nedaří. Právě okrasné zelí vaši zahradu či terasu vrátí svou barevností opět do hry.
Při správné péči vydrží orchidej kvést přibližně dva měsíce, a to zhruba třikrát ročně. Pokud jí však připravíte správnou zálivku, obdaří vás záplavou květů a její listy výrazně posílí. Zkrátka celkově podpoříte zdravý růst rostliny i její kořenový systém. A to vše dokáže elixír z obyčejných cibulových slupek, který orchidejím připraví vydatnou výživu. Nestojí téměř nic a doma ho vyrobíte raz dva.
Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Rýmařovska a Šumperska jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Šumperska a Rýmařovska, jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Olomoucku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
České zemědělce a zahrádkáře zřejmě už v blízké budoucnosti čeká velký a nesnadný boj s malým, ale žravým broukem, který se rychle šíří po evropském kontinentu. Listokaz japonský pochází z Asie, ale stačil se už zabydlet v Severní Americe, kde se stal jedním z nejzávažnějších škůdců, a nyní postupuje Evropou. Japonský brouk s mimořádným apetitem zde nemá žádného predátora, takže boj s ním zůstane pouze na lidech. A nebude to boj snadný.
Uzavírka v Doňově na Jindřichohradecku komplikuje život místním obyvatelům, řidičům i podnikatelům. Silnice v obci, která leží na hlavním tahu z Veselí nad Lužnicí na Jindřichův Hradec, je kvůli kompletní rekonstrukci úplně uzavřená od poloviny září. Jiná cesta sem nevede. Lidé, kteří se do Doňova chtějí dostat, tak musí najíždět do uzavírky.
V létě pustil do světa svůj zatím poslední song Je mi líp, a skutečně - je mu líp. Michal David ve svých 64 letech konečně zatočil s nadváhou, k níž měl zřetelné sklony už od mládí. A šlo to prý překvapivě hladce a velmi gurmánsky.
Uzavírka v Doňově komplikuje život místním, řidičům i podnikatelům. Silnice v obci, ležící na hlavním tahu z Veselí nad Lužnicí směrem na Jindřichův Hradec, je kvůli kompletní rekonstrukci úplně uzavřená od poloviny září. Jiná cesta sem nevede a lidé, kteří se do Doňova chtějí dostat, tak musí najíždět do uzavírky.
Ve vesničce Bukovinka v Jihomoravském kraji se zahrádkář Karel Pytela potýkal s problémem, který dobře znají mnozí milovníci zahradničení: kam uchovat úrodu z vlastních záhonů tak, aby vydržela co nejdéle? Pustil se proto do stavby nového sklepa.
Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let.
Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.
Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.