Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Atkinsova dieta razantně omezuje sacharidy, ale povoluje neomezené množství bílkovin.

Revoluce v hubnutí, či zdravotní riziko? Jak je to se slavnou Atkinsovou dietou

Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.

Mezi Čechy jsou podle statistického úřadu dlouhodobě nejoblíbenějším ovocem jablka. Mnozí lidé ovšem netuší, že si v obchodech nekupují ta česká. Odkud se k nám nejčastěji dováží ovoce? Přečtěte si článek

Ovoce v obchodech? Jablka se nejčastěji dovážejí z Polska, švestky z Moldavska

Ovoce je nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí. Ať už jde o jablka, hrušky nebo exotické plody, nabídka na pultech obchodů se mění podle sezóny, podmínek, ve kterých ovoce dozrává, i domácí sklizně. Na to, kolik ovoce se v Česku vypěstuje, odkud se k nám jaké druhy dováží nebo kolik ovoce Češi sní, se před startem nové sezony zaměřila datová redakce Deníku. 

Některé studie ukázaly, že u lidí konzumujících hodně košťálové zeleniny, tedy i květák, je nižší výskyt rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva, prostaty, močového měchýře a prsu.

Tajemství květáku: Bojuje proti rakovině a posiluje účinky chemoterapie

Květák je oblíbená zelenina, která je nejen chutná, ale i plná cenných látek. Mezi vitaminy, minerály a dalšími živinami, které květák obsahuje a které velmi prospívají lidskému zdraví, jsou i látky s protirakovinnými účinky. Vědci je zkoumají už několik desítek let. Podařilo se jim mimo jiné zjistit, kterým druhům rakoviny můžeme díky zařazení květáku do jídelníčku předcházet.

Plody ačokči. Zdravou zeleninu si můžete vypěstovat ze semínek.

Zeleninu Inků je snadné pěstovat i v Česku. Skvěle chutná a mívá hodně plodů

Zeleninu, která je něco mezi okurkou a paprikou, můžete znát pod různými názvy. Nejčastěji se jí říká ačokča, paprikookurka nebo mexická okurka. Popínavá nenáročná rostlina může vyšplhat až do výšky pěti metrů. Pochutnáte si na ní třeba v leču, v zeleninovém salátu nebo ji můžete zavařit jako okurky. Pokud si ji budete chtít vypěstovat ze semínek, vysévají se od konce března.

Všichni zahrádkáři mají jistě plné ruce práce. Foto: Jan Teimer

Je vhodná doba na výsev zeleniny

Pokud chceme pěstovat zeleninu a nechceme kupovat přísadu, tak v únoru a začátkem března je nutné zasít raný salát, rajčata i papriky.

Kuchaři ze školních jídelen hledali inspiraci pro vaření podle nového spotřebního koše.

Rybí burgery nebo maskovaná zelenina. Kuchaři z jídelen se učili nové postupy

/FOTO, VIDEO/ Rybí burgery, cizrnová svíčková, luštěniny maskované v nákypu, králík nebo kachna. Kuchaři z děčínských školních jídelen hledali ve čtvrtek 20. února inspiraci a cestu k tomu, aby se přizpůsobili novým pravidlům, která pro školní jídelny chystá stát. Podle nového spotřebního koše by na jídelníčku mělo přibýt právě ryb, luštěnin nebo zeleniny. Podle odborníků je to nezbytné pro zdravou výživu dětí, někteří kuchaři jsou k tomu ale skeptičtí a obávají se, že podle nových norem děti jíst nebudou a jídla budou vyhazovat.

Naše rajče: Zelenina je již druhý den od sklizně na pultě

Syn slavné herečky je úspěšný farmář. Rajčaty a okurkami zásobuje celé Česko

Jako malý kluk pomáhal babičce na zahrádce s pěstováním a zaléváním zeleniny. Dnes zásobuje český trh salátovými okurkami a rajčaty. Jednapadesátiletý Lukáš Rázl vede v Tušimicích na Chomutovsku firmu Naše rajče. Ta pěstuje čerstvou zeleninu díky hydroponii, tedy živnému roztoku, s pomocí odpadního tepla a za pomoci několika desítek tisíc čmeláků v rozlehlých sklenících, kteří ji opylují.

Zdravé svačiny dostanou děti i ve školním roce 2025/2026. Ilustrační foto

Školní mléko a ovoce budou žáci dostávat dál: Pro část dětí je to jediný zdroj

Ministerstvo zemědělství chce pro příští školní rok více podpořit lokální zemědělce a navýší platby za dodávky mléka, ovoce a zeleniny do škol. Malá krabička mléka různých příchutí a porce ovoce nebo zeleniny provází docházku na základních školách desítky let. Jejich důležitost ale neklesá, podle odborníků zůstává konzumace ovoce i mléčných výrobků u dětí na kritické úrovni. Podle odborných závěrů je mýtus, že svačiny končí v koši, problémem ale zůstává, že výrazná část dětí je nejí ve škole, ale odnáší si je domů. Často je pak dá někomu jinému. Školní dodávky jsou přitom pro řadu dětí často jedinou výraznou příležitostí, kdy se jim mléko, ovoce a zelenina dostanou na talíř.

Indická okurka má plody, dorůstají až do délky 1,5 metru.

Indická okurka se dá pěstovat i v Česku. Potěší na talíři, je to i krásná ozdoba

Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.

Kuřecí vývar může být velkým pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení.

Kuřecí vývar vám pomůže vyléčit chřipku. S receptem poradí dva slavní kuchaři

Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.

V Koreji je kimchi etnické jídlo, které se konzumuje denně s každým jídlem. Dospělý člověk ho tam sní asi 50 až 200 gramů denně.

Znáte nejzdravější jídlo na světě? Posílí imunitu, hotové je už za 3 dny

Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.

V dubnu okurky vysejete, v létě se budete těšit z úrody.

Naučte se, jak a kdy sadit okurky. A pak se připravte na skvělou sklizeň

Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.

První druhy letniček se začínají vysévat už v lednu.

Chcete se radovat z pestrobarevných květů? Zasaďte semínka ještě v lednu

Pokud si muškát nebo petúnii koupíte v zahradnictví už kvetoucí, určitě ušetříte čas. Připravíte se tím ale o radost z vypěstování vlastních květin. A rozhodně vás to přijde mnohem dráž. U semínka všechno začíná. A i když je za okny ještě sníh, nastal nejvyšší čas vybírat ta správná. První druhy letniček se totiž začínají vysévat už v lednu.

Tržnice Tábor otevírala U Sladovny teprve na podzim roku 2024 a během několika měsíců si získala řadu zákazníků.

Tržnice Tábor nemá nouzi o zákazníky. Láká čerstvé ovoce i zelenina

/VIDEO/ Čerstvá řepa, petržel, celer, květák, zelí, ředkve, saláty, dýně, jablka, mrkev, brambory, česnek, cibule, okurky, citrusy, hroznové víno a další ovoce a zelenina za skvělé ceny. To nejlepší, co je třeba do kuchyně lze od podzimu nakoupit v nové Tržnici v Táboře. Někteří zákazníci, už na to přišli a chodí pravidelně. Deník se byl přesvědčit na místě a za plný košík zaplatil krásných 300 korun.

U slona afrického přijde jeden den krmení na 328 korun. V létě si sloni rádi pochutnají i na svojí speciální zmrzlině.

Tučňák 14 korun. Tipnete si, co tygr? Zoo Zlín ukázala, kolik které zvíře projí

Zoo Zlín patří mezi špičku evropských zoologických zahrad. Některými návštěvníky je dokonce považována za nejkrásnější v Evropě. Stojí za tím umístění v udržovaném parku, propracované expozice i významné novinky, které zoo prakticky každoročně pro návštěvníky připravuje. A samozřejmě množství zajímavých zvířat, z nichž někteří jsou pořádní jedlíci. Zlínská zoo se podělila o unikátní informace, na kolik přijde strava pro vybrané druhy zvířat.

Jsou rajčata ovoce nebo zelenina?

Ovoce, nebo zelenina? Kam vlastně rajčata patří, rozhodovaly i soudy

Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?

Cibule je považována za zdravotní zázrak už po mnoho století.

Levná zelenina léčí nachlazení, prospívá srdci i vlasům a bojuje s depresí

Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.

Potravinová banka, ilustrační foto.

Liberecká potravinová banka má za sebou rekordní rok, získala 591 tun zboží

Liberecká potravinová banka má za sebou rekordní rok, pro potřebné loni získala 591 tun potravin a drogerie, to je o čtvrtinu víc než v předcházejícím roce. Tři čtvrtiny tvořily čerstvé potraviny, které se daří získávat z obchodních řetězců, ale také od výrobců. Daří se rovněž uzavírat nové smlouvy, loni tak banka získala 441 tun čerstvého zboží, o třetinu víc než o rok dřív. Na dotaz ČTK to dnes řekl ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček.

Fenykl výborně spaluje tuky, stimuluje metabolismus, reguluje hladinu tuku v krvi a je silně antioxidační.

Balzám na zažívání: Antioxidační poklad, který po svátcích pomůže s hubnutím

Fenykl je v našich končinách trochu zanedbávaná zelenina. A to je škoda, protože jak jeho bulva, tak semena jsou velmi zdravá. A kdo má po svátcích špatné stravovací svědomí a potřebuje trochu rozpohybovat svůj metabolismus, ten v něm získá skvělého pomocníka. Fenykl totiž výborně spaluje tuky, stimuluje metabolismus, reguluje hladinu tuku v krvi a je silně antioxidační.

Na chlebíčky či jednohubky můžete dát pomazánku z mrkve a vajec.

Chutná a rychlá pomazánka na chlebíčky: Dodá bílkoviny i vlákninu

Před námi jsou vánoční svátky a oslava konce roku a s nimi i setkání s rodinou a přáteli. Oblíbeným pohoštěním, které můžete připravit snadno a rychle, jsou chlebíčky. I ty ale mohou být zdravé. Stačí jako podklad použít chutnou a zdravou pomazánku, dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou ořechu. A uvidíte, že se po takovémto pohoštění jen zapráší.

Pórek je velmi zdravá zelenina. Oceníte ji i v pomazánce na svátečních chlebíčcích.

Skvělá pomazánka na jednohubky i chlebíčky. Má svěží chuť i barvu

Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.

Rakouské obchody patří mezi žádaná místa nákupů mezi českými zákazníky.

Vyplatí se jet na předvánoční nákupy do Rakouska? Máme pro vás výběr z letáků

Rakousko patří mezi oblíbené nákupní destinace zejména pro ty, co žijí na jihu České republiky. Rakušané jsou známí tím, že si potrpí na kvalitu. Příběhy o špičkových mléčných výrobcích jsou známé po celé ČR. A co teprve informace o účinnosti pracích prášků, které se s těmi českými prý vůbec nedají srovnat. Jaké jsou ale u našich jižních sousedů ceny a jak je v rakouských obchodech teď před Vánoci narváno? Zjišťovali jsme to přímo v Rakousku.

Mnoho experimentálních studií ukázalo, že složky některých potravin nebo nápojů mohou mít protizánětlivé účinky.

8 důležitých potravin, které bojují proti nebezpečnému zánětu v těle

Zánět přichází tělu na pomoc, když utrpí zranění nebo bojuje s toxiny či patogeny. Je to přirozená reakce těla na poškození nebo infekci, která pomáhá s uzdravením. Pokud však zánět trvá dlouho a stane se chronickým, může přispět k vážným zdravotním problémům, a to včetně obezity, srdečních chorob, rakoviny či Alzheimerovy choroby. K prevenci takového zánětu patří zdravý životní styl včetně správného stravování. Existují totiž potraviny, které mohou mít protizánětlivé účinky.

Máslo lze v mrazáku skladovat až rok. Jeho chuť ani vůni to neovlivní.

Geniální trik, jak ušetřit za drahé máslo, existuje. A využít ho může každý

Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.

Ranní trh v centru Mostu v sobotu 23. listopadu.

Domácí vejce za 5 korun, zelenina od Hazmburku. Sobotní trh v Mostě pokračuje

/FOTO, VIDEO/ Oblíbený sedlácký trh v centru Mostu, kde se dá od jara každou sobotu koupit hlavně čerstvá zelenina či ovoce z polí, sadů a zahrad v regionu, pokračuje navzdory mrazivému počasí. Minimálně dva pěstitelé chtějí nabízet své produkty až do Vánoc, takže poslední trh by měl být v sobotu 21. prosince. Prodávat se bude na obvyklém místě, na chodníku mezi třídou Budovatelů a kulturním domem Repre.

Hranolky, křupky, pizza a smažené kuřecí kousky. Mnoho rodičů si patrně stravu svých dětí představovala jinak. Dietoložka Kacie Barnes však uklidňuje, že i její děti mají rády nezdravé věci. A neznamená to, že rodič selhal.

Jsem dietoložka a svým dětem dávám i rybí prsty a hranolky. Výčitky nemám

Čekali byste, že děti dietoložky budou jíst jenom zdravě? Pak jste na omylu. Dietoložka Kacie Barnes z Texasu se na instagramu svěřila, jak ve skutečnosti jedí její děti. A proč už kvůli tomu nemá výčitky. Chce tak uklidnit všechny rodiče, kteří si myslí, že selhali. „Každý den mluvím s matkami, které se tolik snaží, přesto si pořád připadají, jako by to nestačilo,“ říká Barnes.

Okrasná kapusta vypadá jako velká růže nebo pivoňka.

Čas efektní rostliny přichází: čím větší zima, tím krásnější v truhlíku bude

Dát si do vázy zelí nebo vysadit do podzimního truhlíku kapustu, to zní opravdu divně. Existuje však speciální druh zvaný okrasné zelí či okrasná kapusta. Může se pochlubit zajímavě tvarovanými listy, které připomínají velké květy, a především nápadným a velmi efektním zbarvením. Vypadá dobře ve váze, v truhlíku i na záhonech. Jeho čas přichází na podzim a v zimě, kdy se květinám ve venkovním prostředí už nedaří. Právě okrasné zelí vaši zahradu či terasu vrátí svou barevností opět do hry.

Spojení cibule a orchideje dokáže vykouzlit zázraky. Levné hnojivo pro orchideje vyrobíte během pár minut.

Záplava květů i silné listy. Orchideje posílí výluh ze slupek obyčejné zeleniny

Při správné péči vydrží orchidej kvést přibližně dva měsíce, a to zhruba třikrát ročně. Pokud jí však připravíte správnou zálivku, obdaří vás záplavou květů a její listy výrazně posílí. Zkrátka celkově podpoříte zdravý růst rostliny i její kořenový systém. A to vše dokáže elixír z obyčejných cibulových slupek, který orchidejím připraví vydatnou výživu. Nestojí téměř nic a doma ho vyrobíte raz dva.

Správné uskladnění rozhodne o tom, jak dlouho vám úroda vydrží čerstvá.

Jak uskladnit úrodu, aby dlouho vydržela? Nemýt ji, ale to není vše

Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.  

Farmář z Plinkouta na Olomoucku nabízí samosběr desítek druhů zeleniny. Lidé jezdí zdaleka. Oceňují BIO kvalitu a přijatelnou cenu

Samosběr zeleniny kousek od Rýmařova: táhne velká nabídka, BIO kvalita a cena

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Rýmařovska a Šumperska jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.

Farmář z Plinkouta na Olomoucku nabízí samosběr desítek druhů zeleniny. Lidé jezdí zdaleka. Oceňují BIO kvalitu a přijatelnou cenu

Samosběr zeleniny kousek od Šumperka: táhne velká nabídka, BIO kvalita a cena

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Šumperska a Rýmařovska, jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.

Farmář z Plinkouta na Olomoucku nabízí samosběr desítek druhů zeleniny. Lidé jezdí zdaleka. Oceňují BIO kvalitu a přijatelnou cenu

Samosběr zeleniny na severu Olomoucka táhne. Velká nabídka, BIO kvalita a cena

Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Olomoucku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.

Listokaz japonský má svou původní domovinu v  severovýchodní Asii.

Extrémně žravý japonský brouk se blíží. Zemědělce i zahrádkáře čeká velký boj

České zemědělce a zahrádkáře zřejmě už v blízké budoucnosti čeká velký a nesnadný boj s malým, ale žravým broukem, který se rychle šíří po evropském kontinentu. Listokaz japonský pochází z Asie, ale stačil se už zabydlet v Severní Americe, kde se stal jedním z nejzávažnějších škůdců, a nyní postupuje Evropou. Japonský brouk s mimořádným apetitem zde nemá žádného predátora, takže boj s ním zůstane pouze na lidech. A nebude to boj snadný.

Z farmy se kvůli uzavírce silnice stala nedobytná pevnost. Úroda hnije na poli

Z farmy se kvůli uzavírce silnice stala nedobytná pevnost. Úroda hnije na poli

Uzavírka v Doňově na Jindřichohradecku komplikuje život místním obyvatelům, řidičům i podnikatelům. Silnice v obci, která leží na hlavním tahu z Veselí nad Lužnicí na Jindřichův Hradec, je kvůli kompletní rekonstrukci úplně uzavřená od poloviny září. Jiná cesta sem nevede. Lidé, kteří se do Doňova chtějí dostat, tak musí najíždět do uzavírky.

Na farmě v Doňově vrcholí sklizeň, kvůli uzavírce ale přichází o zákazníky.

Z farmy v Doňově je kvůli uzavírce nedobytná pevnost. Úroda hnije na poli

Uzavírka v Doňově komplikuje život místním, řidičům i podnikatelům. Silnice v obci, ležící na hlavním tahu z Veselí nad Lužnicí směrem na Jindřichův Hradec, je kvůli kompletní rekonstrukci úplně uzavřená od poloviny září. Jiná cesta sem nevede a lidé, kteří se do Doňova chtějí dostat, tak musí najíždět do uzavírky.

Takhle připravují tradiční kukuřičné tortilly v Nicoyi na Kostarice. Jsou důležitou součástí zdejší zdravé snídaně.

Speciální snídaně prý pomůže dožít se 100 let. Je z běžných věcí z obchodu

Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let. 

Nakupování. Ilustrační snímek

Češi vyhazují tuny jídla, ale učí se šetřit. Bedýnky s potravinami jsou v kurzu

Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.

Kandík americký je mrazuvzdorná trvalka, která odpuzuje krtky a hlodavce.

Žlutá něha z USA: Potěší vaše oči a zároveň vyžene ze zahrady krtky i myši

Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.