Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Z takovéhle sklizně rajčat ze skleníku se budete moct radovat, když se budete o rostliny dobře starat

Chcete bohatou úrodu rajčat? Pěstováním ve skleníku ji zrychlíte a prodloužíte

Rajčata si můžete koupit po celý rok. To, které si vypěstujete sami a zakousnete se do něj hned po utržení, má ale úplně jinou chuť. Zjistíte, že všechna práce se sázením, vyštipováním, hnojením a zaléváním za to stála. I když rajčata můžete pěstovat na záhonu i v květníku na balkoně, nejlepších výsledků dosáhnete pěstováním rajčat ve skleníku. Úrody se dočkáte dřív a sezona bude podstatně delší. Víte, jak se starat o rajčata ve skleníku? Přečtěte si, čím je hnojit a jakou zeleninu navíc můžete mezi rajčata vysadit. 

Andrea Staňková vyrobila pro hrad Kašperk dortovou kopii západní věže

Učila se u Josefa Maršálka. Žena dnes vyrábí krásné slané i sladké dorty

Když  o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.

Vajíčkový salát je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracovaní barevných velikonočních vajec.

Čas barevných vajec končí: Jak z nich udělat chutný vajíčkový salát

Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?

Z čerstvé i sušené kurkumy lze připravit nápoj, který nakopne imunitu.

Vyrobte si nápoj, který nastartuje imunitu: Stačí lžička obyčejného koření

Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl. 

Na D1 havaroval náklaďák. Řidič při ní zasypal silnici zeleninou

Na D1 havaroval náklaďák. Řidič zasypal oba směry dálnice zeleninou

Na 138. kilometru D1 ve směru na Brno došlo v sobotu 30. března k dopravní nehodě, při které nákladní vozidlo narazilo do středových svodidel. Při tom se vysypal náklad převážené zeleniny, a to do obou směrů dálnice. Oznámení o nehodě přijala policie krátce před třetí hodinou ráno.

V březnu je ten správný čas vysévat semínka květáku do vytápěného skleníku a za čtyři měsíce můžete sklízet

Jak si vypěstovat dobrý květák: Teď je správný čas na sázení do skleníku

Máte skleník a přemýšlíte, co v něm letos pěstovat? Zkuste květák a nenechte se odradit tím, že patří mezi zeleninu trochu náročnější na pěstování. V březnu je ten správný čas vysévat semínka květáku do teplého pařeniště, nebo vytápěného skleníku. Víte, jak správně pěstovat květák a kdy vysázet sazenice do záhonků? Přečtěte si, co potřebuje květák, aby nežloutl a jak často musíte květák zalévat a hnojit.

První farmářské trhy v roce 2024 na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Macešky, pomlázky i brambory. Začaly farmářské trhy na Staroměstském náměstí

/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.

Ovoce a zelenina se dají vyřezat do nádherných kompozic. Diana je v soutěžích doma i v zahraničí úspěšná.

Diana z Hlinska vytváří z ovoce a zeleniny skvosty. Nejhorší je meloun, tvrdí

Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.

Většina plodin nejlépe roste v bohaté drobivé hlinité půdě překypující životem, tedy mikroorganismy a žížalami

Bohatá úroda začíná dobrou půdou: Jak připravit zeminu pro pěstování zeleniny

Březen je dobou, kdy je čas vyrazit do zahrad a zahrádek a věnovat se jejich zvelebování i zajištění budoucí úrody. Podle odborníků začíná dobrá zahrada dobrou půdou a dobrá půda vyžaduje péči. Jaká zemina se nejlépe hodí pro pěstování zeleniny? Jaké pH by měla půda mít? Jak zeminu vylepšit? A čím bychom mohli půdě uškodit?

Bývalý měšťanský pivovar v Lafayettově ulici v centru Olomouce, únor 2024.

Ostudy Olomouce, 4. díl: Měšťanský pivovar

Největší ostudy Olomouce vybírali čtenáři Olomouckého deníku prostřednictvím hlasování na našem webu. Do neslavné TOP5 se dostal i dlouhá léta chátrající bývalý měšťanský pivovar v Lafayettově ulici. Problémovým a zanedbaným místům ve městě se budeme nyní věnovat, rádi je rozšíříme i o vaše nové tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa v Olomouci, zašlete svůj tip na e-mail: michal.kovar@denik.cz

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Místo mrkve k prvním příkrmům vyberte dýni nebo hrášek.

Pravda o mrkvičce. Ze spokojeného miminka může udělat uplakánka

Mrkev je bezpochyby zdravá zelenina plná vitaminů. Také proto ji pro první příkrmy volí spousta rodičů. Jenže tolik oblíbená vařená mrkvička může miminku způsobit zácpu. Místo spokojeného dítěte vás tak po nasazení příkrmů může čekat probrečená noc plná bolení bříška. 

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Veronika Gruntová založila projekt Máma z gruntu, kde ostatní učí, jak si sami mohou vypěstovat vlastní plodiny a pochutnat si na nich s rodinou

Máma z gruntu předává dál to, co žije. Učí lidi zavařovat, péct a zahradničit

Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.

Martin Kudera, zakladatel firmy Živina, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Není kimchi jako kimchi. V receptu od Živiny najdete i netradiční druhy zeleniny

K dobrému i zdravému jídlu ho už v dětství přivedla jeho babička. Martin Kudera začal později sám objevovat kouzlo vaření a také nakládání zeleniny. A protože jeho kimchi mělo úspěch u jeho rodiny i u přátel, začal ho vyrábět a prodávat pod značkou Živina. S podnikáním začal v nelehké době covidových omezení, ale dnes jeho rodinná firma roste a rozšiřuje nabídku. Jaký je jeho recept na kimchi a jaké další věci Živina nabízí nebo chystá? To prozradil Martin Kudera v novém díle podcastu Byznys kafe.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Fenykl a čaj z fenyklových semen pomáhají s trávením a hubnutím.

Nakopne metabolismus a reguluje tuk v krvi. Pomůže i s trávením a hubnutím

Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.

Lidé, kteří se dožívají vysokého věku, se řídí poměrně jednoduchými a snadno splnitelnými pravidly.

Modré zóny života. Prozkoumejte TOP 5 míst na světě, kde lidé zapomínají umírat

Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.

Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Karla Mráčková

Karla Mráčková se v padesáti vrhla na gymnastiku. Na Vánoce chce jíst zdravě

Svou váhu nemusela bývalá rosnička Karla Mráčková nikdy řešit. Přesto se snaží jíst zdravě a nezatěžovat příliš svůj organismus. Otevřeně přiznává, že sladké si dopřává maximálně jednou za čtrnáct dní, a i ohledně vánoční tabule bude přísnější. Na Štědrý den si dá jen lehkou polévku, rybu bez zahuštění a salát v podobě zeleniny a jogurtu.

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

V malé provozovně v areálu Hvězda rostou v regálech desítky druhů bylinek a zeleniny přímo před očima zákazníků.

Sako vyměnil za zástěru a v Hradci se vrhnul na pěstování drobných bylinek

/VIDEO, FOTO/ Miroslav Hlubuček pracoval 25 let jako manažer pro velké potravinářské řetězce a dotáhl to až na šéfa oddělení pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Manažerské sako ale vyměnil za zahradnickou zástěru a začal pěstovat výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. Živnost začal rozjíždět na zimní zahradě svého domu ve Vysoké nad Labem a od jara nabízí rostlinky plné vitamínů a chuti v obchůdku v areálu Hvězda v Hradci Králové.

Hlavním hitem trhů v polském Zabełkówě bylo dušičkové zboží

PŘEHLED CEN: Lidé z Opavska vzali trhy v polském Zabełkówě útokem. A nejen oni

Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.

Hlavním hitem trhů v polském Zabełkówě bylo dušičkové zboží

PŘEHLED CEN: Lidé z Ostravy berou trhy v polském Zabełkówě útokem. A nejen oni

/FOTO, VIDEO/ Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.

Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.

Halloweenská dýně. Ilustrační snímek

Výjimka mezi zeleninou. České dýně inflaci ustály, svou cenu si drží

Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.

VIDEO: Otrava cuketou? Rarita. Ale pozor na přerostlou ze zahrádky

I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.