Tesco v hangáru po bojových letounech. To je jednou z novinek letošního Rock for People. Samoobsluha nabízí základní sortiment za obvyklé ceny na ploše necelých 300 metrů.
Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.
Zalít kytky na hrobě, otrhat rajčata, možná i vytrhnout pár mrkví. V jeden čas, na jednom místě, a to na hřbitově. Realita, která už funguje pár desítek kilometrů od Břeclavska, a to ve Vídni. A dokonce ji rozšiřují. Zájemci o pěstování biozeleniny na městských pohřebištích teď mají v rakouské metropoli k dispozici více záhonů.
Hrášek patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které rostou na českých zahrádkách. Snadno se pěstuje, skvěle chutná a obsahuje bílkoviny, vitaminy i minerály. Navíc pozitivně ovlivňuje strukturu půdy. V symbióze s bakteriemi rodu Rhizobium zvyšuje hrášek v půdě obsah dusíku. Bakterie lze hrášku dopřát i prostřednictvím některých hnojiv.
Kde si koupit jahody? Mnozí lidé dávají přednost samosběru, nákupu od farmářů nebo tržnicím. Věří, že takové jahody budou čerstvější, kvalitnější a méně zatížené pesticidy než ty ze supermarketu. V Polsku se ale ukázalo, že co se týče pesticidů, nemusí to být pravda.
Skvělé a levné přírodní hnojivo si můžete připravit z droždí. Kvasnicové hnojivo obsahuje živiny a vitamin B. Použít ho můžete na rajčata, jahody i na květiny na balkoně. Hnojivo z droždí podporuje růst kořenů i celkovou vitalitu rostlin a zlepšuje strukturu půdy. Připravíte ho velmi snadno.
Zatímco u Olomouce vyznavači samosběru obléhají jahodárny, o pár kilometrů severněji odstartoval pěstitel prodej čerstvé zeleniny a bylinek, které si zákazníci také mohou sklidit vlastnoručně. Vše, co mu roste na poli, v zahradě nebo ve sklenících je navíc ve stoprocentní biokvalitě. A za příznivou cenu.
I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.
Populární samosběr zeleniny u Olomouce odstartuje sklizní česneku, a to na přelomu června a července. Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic vzkazuje příznivcům, že je na co se těšit. Zvolil chuťově říznou odrůdu s obřími palicemi, o které navíc říká, že „češtější už být ani nemůže“. A kdo se těší na slaďounké melouny, toho může nadchnout dvojnásobná výměra v porovnání s úspěšnou loňskou sezonou. Zdravá zelenina, kterou si lidé vlastnoručně nasbírají, bude ve Vojnicích opět za lidové ceny.
Hořčičné semínko můžete využít jako skvělé hnojivo na zahradě nebo díky němu vyživit a obohatit substrát pokojovek doma v květináčích. Hořčičné hnojivo vyrobíte snadno. Domácí hnojivo z hořčičných semínek je účinné, levné a zcela přírodní.
Zdravé batáty si můžete vypěstovat na své zahradě nebo také na balkoně v květináči. Ven byste je měli sadit až ve chvíli, když už nehrozí ranní mrazíky. Podívejte se na rady zkušených zahradníků, jak batáty sadit, hnojit a zalévat, abyste se dočkali opravdu krásné úrody.
Absolutním vítězem soutěže regionálních potravin Chutná hezky. Jihočesky se stalo Řeznictví Dědouch z Boršova nad Vltavou. Komise ocenila, že firma uspěla ve dvou odlišných kategoriích, a to masné výrobky a zelenina a ovoce, a že vyrábí ručně a z tradičních českých surovin, řekla Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která spolu s Jihočeským krajem soutěž pořádá.
Pankrác, Servác a Bonifác, takzvaní zmrzlí nebo také ledoví muži, se letos ukázali v plné síle. Přestože už během květnových dnů zažíváme teplé jarní počasí, noční ochlazení a přízemní mrazíky mohou zaskočit nejednoho zahrádkáře. Stále ještě hrozí teploty pod bodem mrazu, proto sázení zeleniny a květin neuspěchejte a ty rostliny, které už máte v záhonech, chraňte před mrazem.
I když po úraze v dětství téměř nevidím na levé oko, zdravým se snažím dívat kolem sebe na to, jak je na světě krásně. Při procházce po cyklostezce směrem na Starovice se mi zalíbil tento pohled na okolí a zároveň se mi objevil „námět na přemýšlení“.
Levandule lékařská, často označovaná jako levandule úzkolistá, je nejen okrasná rostlina s nádherně vonícími květy. Právě vůně květů zbarvených od typicky sytě fialové po bílou dělá z levandule přírodní repelent, odpuzující nezvané vetřelce ze zahrad i domácností.
Co může a nemůže jíst křeček? Základ potravy tvoří obiloviny, semínka a byliny. Existuje ale i celá řada nebezpečných potravin, kterým by se měl chovatel obloukem vyhnout.
Aby se rajčatům na zahradě dobře dařilo, je pro ně důležitý nejen dostatek slunce, živin a vláhy, ale i vhodní sousedé na záhonech. Některé rostliny totiž mohou rajčatům škodit. Patří mezi ně některé druhy zeleniny, bylinek i stromů.
Roste na každém rohu, rychle se množí a je velmi těžké se jí zbavit. Na vlastnosti, pro které je bršlice kozí noha často nenáviděná, však lze pohlížet i z jiného úhlu pohledu – stačí vyjít před dům a můžete si zdarma natrhat množství zdravé listové zeleniny. Bršlice je totiž skvělým pomocníkem při potížích pohybového aparátu. Pomáhá při bolestech kloubů, dně či revmatu. Umí toho však ještě daleko víc. A jako bonus se může pochlubit příjemnou chutí podobnou petrželce.
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili ve výrobně chlazené zeleniny společnosti PT Bohemia Trading v Krupce na Teplicku řadu problémů. Závažné nedostatky, včetně absence teplé vody, vedly k částečnému uzavření skladu.
Výroba chlazené čerstvé zeleniny ve společnosti PT Bohemia Trading narazila na stopku poté, co hygienici objevili řadu problémů. Ve skladu se totiž našly závažné nedostatky, které vedly k jeho částečnému uzavření.
V pátek 25. dubna pořádá městská společnost KV City Centrum v Karlových Varech u Tržnice další farmářské trhy. Letos poprvé na ně pestrou škálu sazenic přivezou pěstitelé zeleniny z okolí Travčic a Loun.
Vyvýšené záhony se těší stále větší oblibě. Skvěle vypadají, ochrání vaše výpěstky před domácími zvířaty a o rostliny můžete pečovat pohodlně a bez bolesti zad. Neznamená to ale, že v nich můžete pěstovat všechno. Jsou rostliny, které se do vyvýšených záhonů nehodí.
Úvahy nad tím, co si dát dnes k večeři, jsou určitě příjemné. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout, však může být takové rozhodování obtížné. Měli by si hlídat množství kalorií, ale současně dbát na to, aby si připravili vyvážené jídlo s dostatečným množstvím bílkovin, celozrnných potravin, zeleniny a tuku prospěšného pro srdce. Odborníci na výživu naštěstí mají pár tipů, co jíst večer, aby to prospělo zdraví i postavě.
Co všechno mohou jíst morčata? Základ potravy tvoří seno, zelenina a byliny. Existuje ale i celá řada nebezpečných potravin, kterým by se měl chovatel obloukem vyhnout.
Rakovina je celosvětovým zdravotním problémem. Vědci varují, že už teď vysoká nemocnost a úmrtnost způsobená touto nemocí v budoucnu ještě výrazně vzroste. Mezi účinné léky, které proti rakovině bojují, se v poslední době zařadily i sloučeniny získané z rostlin. Patří mezi ně například sulforafan, který se extrahuje z brokolice, květáku a dalších brukvovitých plodin. Studie ukázaly, že jeho účinky v boji proti rakovinným buňkám jsou velmi slibné.
Chystáte se letos na pěstování brambor? Pak je právě teď nejvyšší čas opatřit si sadbové brambory. Duben je totiž ideální čas na výsadbu. Brambory můžete sázet až do druhé poloviny května. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat brambory i na balkoně ve velkém květináči. Poradíme vám, jak připravit půdu, kdy začít, jaké odrůdy brambor vybrat a co udělat pro bohatou domácí sklizeň.
„Na svatého Marka oharky do járka,“ říká se na jižní Moravě. Znamená to, že 25. dubna, kdy slaví svátek Marek, by se měly vysévat okurky. Není to ovšem tak jednoduché. Tato zelenina, která má ráda teplo, by se totiž neměla sadit do příliš chladné hlíny. Většinou se proto se vyplatí počkat až do května.
Znáte farmářské bedýnky s ovocem a zeleninou, kde na vás pokaždé čeká jiný obsah? Nyní si představte, že místo rajčete vytáhnete šťavnaté hovězí. Na vývar, guláš i gril. Na Karvinsku je to možné.
Ze zeleniny umí někteří lidé vytvořit hotové divy. Z mrkve, ředkve či třeba červené řepy, dokážou vyřezat růže tak dokonalé, že by jimi nepohrdli ani floristé. Vyřezávání zeleniny neboli carving je seriózní disciplínou, která má své mistrovské turnaje i rekordy. Své o tom ví český mistr carvingu Luděk Procházka z Benešova.
Pod Hostýnskými vrchy ve Fryštáku na Zlínsku se skrývá malé hospodářství, ve kterém Lenka Plšková pěstuje zeleninu, ovoce a bylinky tak, jak to dělaly generace před ní – bez chemie a s respektem k půdě. Výsledkem její práce jsou dobroty, které chutnají jako léto v každé lžičce. Její Červená řepa s křenem získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje 2023. Svou produkci nabízí pod značkou Vše dobré.
Internetem se šíří překvapivý tip, jak ochránit mladé sazenice na zahradě před slimáky a dalšími škůdci: Plastové vidličky zapíchané v záhonu. Plastovými vidličkami je prý možné ubránit jarní sazenice před vetřelci a zachránit tak úrodu. Vyzkoušejte jednoduchý trik a třeba uchráníte svou jarní úrodu.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Tradice v podobě hotových jídel, zeleniny, uzenin, pečiva a grilovaných kuřat, ale také velikonoční produkty, sazenice, stromky, kytky, perníková srdce či ovocné výrobky. Farmářské trhy na Mírovém náměstí s příchodem jarního počasí lákají větší počet lidí než jindy. Co všechno tam seženete a za kolik? Co nejvíc „letí“ a proč stánky nezůstávají na náměstí do pozdějších odpoledních hodin?
Čerstvé potraviny přímo od lokálních farmářů, výrobců a pěstitelů. Letní sezóna farmářských trhů znovu pohltí Žďársko. První trhy mají za sebou v Bystřici nad Pernštejnem. Tam se prodejci vrátili po více než deseti letech. Dlouholetá tradice farmářských trhů bude i letos pokračovat ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě.
/FOTO/ Roky pracoval Tadeáš Nepovědomý z Chocně na dráze jako zabezpečovací technik. Před časem ale oblékl zahradnickou zástěru a v podkroví domu vybudoval mikrofarmu. Pěstuje mladé výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. V mnoha restauracích je to nový hit na způsob vitaminové bomby, bez které se neobejde téměř žádný talíř. Choceňský pěstitel dodává microgreens do restaurací v Litomyšli, Hradci Králové i Pardubicích a chystá vlastní prodejnu.
Kiwano, kterému se říká také dračí okurka nebo rohatý meloun, pochází z Afriky. Exotickou zeleninu, připomínající chutí okurku, můžete pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Jedna rostlina má až 50 plodů a na rozdíl od okurek netrpí plísní okurkovou.
Batáty jsou nejen chutnou a zdravou zeleninou, ale i atraktivní rostlinou pro domácí pěstování. S osvědčenými metodami množení si může každý zahrádkář zajistit bohatou úrodu i bez nutnosti kupovat sazenice. Zkušený zahradník Ivan Haška radí, jak dodržet několik základních pravidel, abyste se mohli těšit z vlastních sladkých brambor.
Čerstvé slané i sladké pečivo rozmanitých tvarů a chutí, vůně grilovaného kuřátka či pestrobarevná zelenina lákaly kolemjdoucí. Městské farmářské trhy, které se za léta fungování staly oblíbenou součástí Liberce, vstoupily třetí březnovou středu do nové sezóny. Tradiční místo v centru města v ulici 5. května „u vodotrysků“ jimi bude opět každou středu a čtvrtek ožívat až do konce listopadu.
Společnost Tekoo, přední tuzemský dovozce a distributor ovoce a zeleniny, vykázala za uplynulý hospodářský rok, který ukončila loni v červnu, čistý obrat téměř 555,1 milionu korun. Meziročně byl asi o 35,7 milionu korun vyšší. Firma z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku ve sledovaném období zaznamenala zisk zhruba 8,4 milionu korun, o rok dříve přesáhl 9,3 milionu korun.
Už jste někdy jedli černou mrkev? Tato méně obvyklá odrůda zaujme nejen svou barvou, ale i bohatým nutričním složením a výraznější chutí. Je velmi bohatá na rostlinný pigment antokyan, který jí dodává tmavě fialový odstín a je známý protizánětlivým působením. Černá mrkev je velmi zdravá a lze ji pěstovat i na českých zahradách. S výsevem můžete začít hned, jakmile pominou mrazy.
Jak připravit zahradu na jaro? Investicí do nové techniky a dalšího příslušenství rozhodně nic nezkazíte. Deník přináší své tipy, se kterými vás teplejší počasí nezaskočí.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Ovoce je nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí. Ať už jde o jablka, hrušky nebo exotické plody, nabídka na pultech obchodů se mění podle sezóny, podmínek, ve kterých ovoce dozrává, i domácí sklizně. Na to, kolik ovoce se v Česku vypěstuje, odkud se k nám jaké druhy dováží nebo kolik ovoce Češi sní, se před startem nové sezony zaměřila datová redakce Deníku.
Farmáři z Vilémova na Olomoucku nabízejí domácí vajíčka, BIO zeleninu a koření prostřednictvím samoobslužného automatu. Pokud se novinka instalovaná v Litovli osvědčí, plánují sortiment rozšířit. Zákazníci by si mohli zakoupit i chlazené maso.
Květák je oblíbená zelenina, která je nejen chutná, ale i plná cenných látek. Mezi vitaminy, minerály a dalšími živinami, které květák obsahuje a které velmi prospívají lidskému zdraví, jsou i látky s protirakovinnými účinky. Vědci je zkoumají už několik desítek let. Podařilo se jim mimo jiné zjistit, kterým druhům rakoviny můžeme díky zařazení květáku do jídelníčku předcházet.
Zeleninu, která je něco mezi okurkou a paprikou, můžete znát pod různými názvy. Nejčastěji se jí říká ačokča, paprikookurka nebo mexická okurka. Popínavá nenáročná rostlina může vyšplhat až do výšky pěti metrů. Pochutnáte si na ní třeba v leču, v zeleninovém salátu nebo ji můžete zavařit jako okurky. Pokud si ji budete chtít vypěstovat ze semínek, vysévají se od konce března.