/VIDEO, FOTOGALERIE/ S nápadem samoobslužného stánku nabízejícím vlastní produkty přišli na zámku Kačina ve Svatém Mikuláši. Produktová „budka“ u parkoviště je v provozu zhruba měsíc a již si stihla získat řadu příznivců.
Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí vyrábí konzervovanou zeleninu, chce letos zpracovat rekordních 4000 tun okurek, to je o 30 procent více než loni. Loni investovala do obnovy technologií, aby snížila náklady na provoz. Také přikoupila pozemek, firma plánuje ve svém areálu vybudovat nový výrobní závod. Tržby meziročně vzrostly skoro o osm procent na 527,26 milionu Kč, přestože firma pociťuje tlak obchodních řetězců, které omezují regálový prostor pro konzervovanou zeleninu a upřednostňují čerstvou, řekl ČTK jednatel společnosti Tomáš Kučera.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
V jihočeské vesnici Zvíkov u Lišova vznikla farma Naše zahrada, kde manželé Anna a Lukáš Zedníkovi pěstují čerstvou zeleninu, ovoce i květiny bez chemie a v souladu s přírodou. Jejich příběh začal touhou po změně životního stylu – z restaurátorky a strojníka se stali farmáři, kteří dnes zásobují lokální restaurace, zákazníky s předplacenými bedýnkami i návštěvníky farmy. Díky šetrnému hospodaření, květinovým samoobslužným stánkům a důrazu na udržitelnost, si jejich farma získává stále více příznivců v celém regionu.
Automat s čerstvou zeleninou je nově ve Štolcově ulici v brněnských Černovicích. Lidé jej mohou využívat čtyřiadvacet hodin denně, nakoupí tam cibuli i brambory. V Brně už jde o šestý automat.
Patizon je podle mnohých nejhezčím druhem dýně. Má tvar disku s lehce zvlněným okrajem, takže vypadá trochu jako létající talíř UFO. Má ale výbornou chuť, všestranné využití v kuchyni a spoustu živin. Mimo jiné je patizon skvělý pomocník při hubnutí.
Školní jídelny by měly servírovat méně soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin, přibýt by naopak mělo luštěnin, zeleniny, ryb či celozrnných výrobků. Omezit by se měly sladké nápoje. Změny přináší novela vyhlášky o školním stravování. Podle nových pravidel mohou školy od nového školního roku vařit dobrovolně, povinné to bude od školního roku 2026/2027.
Zahradnictví Poruba rozjelo v Ostravě non-stop stánek se zeleninou, o kterém informoval také Deník ve své reportáži. Provoz už narazil i na první problémy s vandaly i pokusy o krádež peněz z kasičky.
Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.
Zahradnictví Poruba v Ostravě nabízí lidem novou možnost, jak se dostat k čerstvé lokální zelenině. Před měsícem spustilo samoobslužný stánek, který funguje nepřetržitě. Zákazníci si tak mohou sami nakoupit i po pracovní době nebo o víkendu.
Tři druhy cibule, mrkev i rajčata za devět, petržel za patnáct korun. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. Tak vypadá letošní ceník největšího samosběru na Hané, který odstartuje ve Vojnicích u Olomouce již tuto sobotu 23. srpna. Přes počáteční obavy pěstitele se vydařily i tolik oblíbené melouny, kterých je na poli u obec dostatek a jsou slaďounké jako med. Cena melounů je podobná jako vloni - devět korun za kilogram.
Srpen není jen časem sklizně. Byla by velká škoda nechat v zeleninové zahradě záhony po sklizni prázdné. Když v srpnu vysejete ředkvičky, špenát a saláty, můžete si na čerstvé zelenině pochutnávat i na podzim.
Na ekofarmě v Roseči na Jindřichohradecku už dozrávají první letošní dýně. V areálu kukuřičného bludiště proto pěstitelé před pár dny opět spustili samoobslužný dýňový stánek. Oranžové plody dýně hokkaido jsou pěstované bez chemie, i přesto stojí téměř o polovinu méně, než v obchodě.
Na poli u Vojnic, část Těšetic, se to už pěkně kulatí. Melounů je vidět nespočet, kam jen oko pohlédne. Teď rostliny potřebují hlavně teplé a slunečné počasí. Vody bylo až až, říká úspěšný pěstitel Ladislav Kašpar, na jehož samosběry kvalitní zeleniny za pár korun se sjíždějí zájemci z celé republiky a logicky i z nedalekého Prostějovska.
Ve vamberecké zahrádkářské kolonii se odehrála neuvěřitelná krádež. Neznámý pachatel si nechtěl odnést mrkev, papriky a další zeleninu jen tak. A na místě si je rovnou stihl dokonale očistit. Při tom ale zabil 3 králíky. Majitelé po události namontovali fotopasti.
Stavba Kauflandu, která začala v Hořovicích v květnu letošního roku, jde podle plánu a roste přímo před očima. „Dokončení stavby je naplánováno na první čtvrtletí roku 2026. Spolu s postupem výstavby budeme termín dále upřesňovat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Nová prodejna Kauflandu bude naproti parkovišti Nemocnice Hořovice pro zaměstnance.
Aby česnek vydržel dlouho čerstvý, je potřeba ho kvalitně uskladnit. Jako ideální uskladnění česneku se jeví zamrazit ho. Nevyschne vám, nezačne klíčit, plesnivět ani hnít. A to po dobu až jednoho roku. Existuje pět hlavních způsobů, jak česnek zamrazit.
Zhruba pět kilometrů od Rokycan najdete Ekozahradu Raková. Jedná se o unikátní projekt, komunitou podporované zemědělství, který zaměstnává několik desítek lidí se zdravotním znevýhodněním a produkuje tuny čerstvé zeleniny.
Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.
Stylový skleník ze starých oken vévodí zahradě ve Staré Huti u Dobříše. Ta se během pár let stala krásným prostorem pro klidné bydlení i veřejné akce. Zahradní stavbu, kterou navrhl a postavil Pavel Černý, není jen obyčejným místem pro pěstování zeleniny. Toužil po něčem, co bude nejen funkční, ale i krásné a v žádném případě nechtěl běžný prefabrikát z hobbymarketu.
U Tržnice v Karlových Varech se v pátek 18. července uskuteční další městské farmářské trhy. Hlavním sortimentem bude opět sezonní ovoce, zelenina a bylinky od pěstitelů z Travčic a okolí Loun. Informovala o tom mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.
Na facebookových stránkách hradu Točník se objevila zpráva, že zdejší medvědi mají hlad, a proto se na ně vyhlašuje sbírka. Mezi lidmi se šířily obavy, co s medvědy Agátou a Martinem bude.
Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.
V horkém létě je potřeba dbát na dostatečnou zálivku. Že bychom neměli rostliny na zahradě zalévat v poledne, je všeobecně známé. Slunce nejvíc hřeje a voda se odpaří tak rychle, že ji rostliny nestačí využít. Je ale lepší zalévat zeleninu a květiny ráno, nebo raději počkat na večer? Obojí má své výhody.
Zatímco z jedněch záhonů sklízíte čerstvou zeleninu, jiné už mohou být připravené pro druhou úrodu. Právě červenec je ideálním časem, kdy do půdy znovu vysít saláty, ředkvičky, fazole, brokolici nebo třeba kopr. Aby vám semínka krásně vyklíčila a druhá úroda byla opravdu bohatá, začněte pečlivou přípravou záhonu. O skvělé tipy se podělil zkušený zahrádkář Petr Novák z Litomyšle.
Odjíždíte na dovolenou a přemýšlíte, jak udržet zahradu zdravou a zelenou? Pokud vsadíte na metody šetřící vodou, najdete rostliny na zahradě živé a zdravé i po návratu. Mulčujte, zbavte se plevele, okopávejte, využijte PET lahve nebo si vyrobte úsporný zavlažovací systém.
Rajčata jsou doslova nabitá vitaminy a minerály. Pro zdraví jsou rajčata opravdovým požehnáním. Prospívají například imunitě, kostem, očím, pleti, vlasům i ledvinám. Vědci navíc nedávno zjistili, že mohou být účinná i při léčbě a prevenci vysokého krevního tlaku.
Ani extrémně vysoké teploty nepřerušily tradici středečních farmářských trhů na Masarykově náměstí v Děčíně. Bylo ale na nich o poznání méně prodejců i lidí. Ti se snažili rozpálenému náměstí spíše vyhnout. Na kontrolu prodejců přišla veterinární správa, která se zaměřuje na dodržování pravidel prodeje živočišných výrobků a produktů.
V Hořovicích začala už od května letošního roku stavba nové prodejny Kauflandu. Bude naproti parkovišti pro zaměstnance Nemocnice Hořovice. Otevře v příštím roce. Prodejna bude vybavena nejmodernějšími technologiemi a nebudou chybět další prodejci.
/VIDEO, FOTO/ Dva zemědělci z Mělnicka se společně pustili do nového projektu s jednoduchou a zároveň skvělou myšlenkou. Dodávat zeleninu přímo z polí v okolí Ovčár až ke dveřím zákazníků, ještě týž den. Celý proces od pěstování přes sklizeň až po rozvoz mají výhradně ve svých rukou. Díky tomu mohou nabídnout zeleninu bez časové prodlevy. A to, jak je při předání v cíli čerstvá, je znát na její chuti.
Pokud máte rádi asijskou kuchyni, oblíbili jste si určitě i čínské zelí. Když ho v červenci na zahrádce vysejete, budete ho na podzim sklízet. Pěstování zvládne i začátečník. Čínské zelí se pěstuje ze semen a tvoří volné růžice s dužnatými, bílými řapíky a tmavě zelenými listy.
Slevy v akčních letácích se u surovin na grilování letos blíží 30 procentům. Zlevnilo třeba vepřové a díky lepší sezoně také zelenina. Výrazně si připlatit naopak musí třeba milovníci hovězích burgerů, vyplývá z analýzy slevových letáků.
Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí.
Už jste přemýšleli nad tím, co po letní sklizni uděláte s prázdnými záhony? Byla by velká škoda nechat je ležet ladem. Užijte si raději na podzim druhou sklizeň. Je řada druhů, které můžete vysadit právě v těchto dnech. Patří mezi ně například česnek, cibule, ředkvičky, salát a další zelenina.
Tržnice v centru Karlových Varů bude v pátek 20. června opět v obležení farmářů. Trhům bude vévodit sezonní ovoce a zelenina. Lokální pěstitelé dovezou jahody, kedlubny, brokolici, rebarboru, kopr, ředkvičky, ale také bylinky a květiny. Uvedla to mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.
Pokud chcete dodat půdě živiny bez chemie a nemáte k dispozici hnůj nebo kompost, zvolte takzvané zelené hnojení. Půdu tak levně a přirozenou cestou obohatíte o organickou hmotu a živiny. Na záhony, ze kterých jste už sklidili vypěstované plodiny, zasejte semínka vhodných rostlin. Až vyrostou, stačí je posekat a zapracovat do půdy.
Čerstvá zelenina a starý recept od babičky. Takové je tajemství úspěšného podnikání Vladimíry Krejčíkové z Ostřetína na Pardubicku. Za pomoci své rodiny vyrábí v malé provozovně ve svém rodinném domku zeleninové koření s názvem Zegita. Letos s ním obhájila první místo v soutěži Regionální potravina Pardubického kraje.
Játra jsou jedním z nejdůležitějších a nejodolnějších orgánů v lidském těle. Pokud je však příliš namáháme, například nezdravým životním stylem, hrozí narušení jejich fungování. Důsledkem může být vážné ztučnění jater a další choroby. Podle odborníků je jedním z klíčů k udržení zdraví jater vyvážená strava. Existují totiž potraviny, které podporují funkci jater nebo je přímo chrání.
Tesco v hangáru po bojových letounech. To je jednou z novinek letošního Rock for People. Samoobsluha nabízí základní sortiment za obvyklé ceny na ploše necelých 300 metrů.
Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.
Zalít kytky na hrobě, otrhat rajčata, možná i vytrhnout pár mrkví. V jeden čas, na jednom místě, a to na hřbitově. Realita, která už funguje pár desítek kilometrů od Břeclavska, a to ve Vídni. A dokonce ji rozšiřují. Zájemci o pěstování biozeleniny na městských pohřebištích teď mají v rakouské metropoli k dispozici více záhonů.
Hrášek patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které rostou na českých zahrádkách. Snadno se pěstuje, skvěle chutná a obsahuje bílkoviny, vitaminy i minerály. Navíc pozitivně ovlivňuje strukturu půdy. V symbióze s bakteriemi rodu Rhizobium zvyšuje hrášek v půdě obsah dusíku. Bakterie lze hrášku dopřát i prostřednictvím některých hnojiv.
Kde si koupit jahody? Mnozí lidé dávají přednost samosběru, nákupu od farmářů nebo tržnicím. Věří, že takové jahody budou čerstvější, kvalitnější a méně zatížené pesticidy než ty ze supermarketu. V Polsku se ale ukázalo, že co se týče pesticidů, nemusí to být pravda.
Skvělé a levné přírodní hnojivo si můžete připravit z droždí. Kvasnicové hnojivo obsahuje živiny a vitamin B. Použít ho můžete na rajčata, jahody i na květiny na balkoně. Hnojivo z droždí podporuje růst kořenů i celkovou vitalitu rostlin a zlepšuje strukturu půdy. Připravíte ho velmi snadno.
Zatímco u Olomouce vyznavači samosběru obléhají jahodárny, o pár kilometrů severněji odstartoval pěstitel prodej čerstvé zeleniny a bylinek, které si zákazníci také mohou sklidit vlastnoručně. Vše, co mu roste na poli, v zahradě nebo ve sklenících je navíc ve stoprocentní biokvalitě. A za příznivou cenu.
I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.
Populární samosběr zeleniny u Olomouce odstartuje sklizní česneku, a to na přelomu června a července. Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic vzkazuje příznivcům, že je na co se těšit. Zvolil chuťově říznou odrůdu s obřími palicemi, o které navíc říká, že „češtější už být ani nemůže“. A kdo se těší na slaďounké melouny, toho může nadchnout dvojnásobná výměra v porovnání s úspěšnou loňskou sezonou. Zdravá zelenina, kterou si lidé vlastnoručně nasbírají, bude ve Vojnicích opět za lidové ceny.
Hořčičné semínko můžete využít jako skvělé hnojivo na zahradě nebo díky němu vyživit a obohatit substrát pokojovek doma v květináčích. Hořčičné hnojivo vyrobíte snadno. Domácí hnojivo z hořčičných semínek je účinné, levné a zcela přírodní.
Zdravé batáty si můžete vypěstovat na své zahradě nebo také na balkoně v květináči. Ven byste je měli sadit až ve chvíli, když už nehrozí ranní mrazíky. Podívejte se na rady zkušených zahradníků, jak batáty sadit, hnojit a zalévat, abyste se dočkali opravdu krásné úrody.
Absolutním vítězem soutěže regionálních potravin Chutná hezky. Jihočesky se stalo Řeznictví Dědouch z Boršova nad Vltavou. Komise ocenila, že firma uspěla ve dvou odlišných kategoriích, a to masné výrobky a zelenina a ovoce, a že vyrábí ručně a z tradičních českých surovin, řekla Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která spolu s Jihočeským krajem soutěž pořádá.