Ve dnech 21. a 22. listopadu se v Integrované střední škole Slavkov u Brna konal kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu pan Luděk Procházka z Czech carvingového studia v Benešově je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Cukety, pytle s rajčaty, ale i slunečnice a levandule. Okolí nízkoprahového klubu v Blatné prošlo proměnou. Děti, které klub navštěvují, si tady pozemek osázely zeleninou a květinami. Pěstování se věnují od jara a nedávno svou farmu, jak zahrádce říkají, zazimovaly.
Stačí k automatu přijít, kliknout na obrazovku, vložit peníze a vypadne z něj pětikilové balení brambor od lokálního zemědělce. Ojedinělý zeleninomat zvaný Bramat dobývá brněnské Řečkovice. Jeho autoři Jiří Staněk a Petr Grünwald jej proto chtějí dostat i do dalších městských částí. „Vnímáme velký zájem. Musíme Bramat mnohdy doplňovat i dvakrát denně. Mohl by být cestou, jak zemědělcům pomoci z krize,“ říkají Staněk a Grünwald ve dvojrozhovoru pro Deník.
/FOTO/ Stačí k automatu přijít, kliknout na obrazovku, vložit peníze a vypadne z něj pětikilové balení brambor od lokálního zemědělce. Ojedinělý zeleninomat zvaný Bramat dobývá brněnské Řečkovice. Jeho autoři Jiří Staněk a Petr Grünwald jej proto chtějí dostat i do dalších městských částí. „Vnímáme velký zájem. Musíme Bramat mnohdy doplňovat i dvakrát denně. Mohl by být cestou, jak zemědělcům pomoci z krize,“ říkají Staněk a Grünwald ve dvourozhovoru pro Deník.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
V Babicích na Krájance se 23. října 2022 konala tradiční podzimní výstava místního Českého zahrádkářského svazu. Zájemci si mohli prohlédnout kolem 100 druhů ovoce a zeleniny od 38 vystavovatelů. Součástí akce byla i přednáška Ing. Zdeňka Pezy o chorobách a škůdcích na ovocných dřevinách a jejich ochraně.
Byla oplácané dítě a v manželství pak ještě hodně ztloustla. Různé nárazové diety Hance nijak nepomáhaly, zlom znamenal až skupinový hubnoucí kurz. Probíhal kvůli covidu on-line. Podle Hanky to ale bylo mnohem lepší než někam docházet. Takže s hubnutím pokračuje ve stejném stylu i teď.
Ocenění MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje udělali odborná porota Zuzaně Forejtkové, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny. Mezi firmami zvítězila a titul IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje si odnesla společnost Aircraft Industries zabývající se výrobou, prodejem a servisem letounů L 410.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.
Manželé Čimburovi z pražského Suchdola si přáli mít moderní čistou a neformální zahradu. Ve spolupráci s architekty vytvořili místo, o kterém hovoří s láskou, péčí a nadšením.
Berušky, chobotničky, pudlinka, želva, opice, velryba, žabky, vlak, Nemo, Fantomas a další zajímavé výtvory z ovoce a zeleniny jsme mohli obdivovat ve školní družině v Kunvaldě.
Téměř 20 tisíc návštěvníků si nenechalo ujít podzimní výstavu Flora Olomouc – Hortikomplex 2022, která proběhla během uplynulého víkendu. Pořadatelé jsou s návštěvností spokojeni, podobnou zaznamenali také v uplynulém roce, kdy však v tuzemsku byla odlišná ekonomická situace.
/FOTOGALERIE/ V Teplýšovicích se v pátek a sobotu 30. září a 1. října uskutečnila Výstava ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství. Jednalo se již o 4. ročník, který pořádá základní organizace ČZS Teplýšovice. Sešlo se opravdu spoustu krásných exponátů. V kategorii květin bylo vystaveno 56 řezaných a hrnkových květin, v kategorii ovoce se sešlo 88 odrůd jablek a 83 ostatních druhů ovoce.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
Tradiční podzimní Flora Olomouc nabídla rozmanitou všehochuť zeleniny, ovoce a dalších plodů tuzemských zahrad, luk a lesů. Tisíce lidí korzovaly olomouckým výstavištěm a každý si mohl najít to své.
Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
Základní škola v Jarošovské ulici ve spolupráci se zahrádkáři uspořádala výstavu ovoce, zeleniny a květin. Výstava, na které to hýří podzimními barvami, je otevřená veřejnosti ještě do čtvrtka 22. září. Přijďte se podívat na to, co všechno si žáci připravili.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
O uplynulém víkendu se v zámeckém areálu ve Slavkově u Brna konal Václavský jarmark. Jeho součástí byla mimo jiné i výstava modelů vesmírných těles a oblastní výstava ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách. Děkujeme Radoslavu Lánskému za krásné fotografie a Jiřímu Matyášovi za příspěvek.
Vypěstovat si vlastní zeleninu a užít si chalupářskou atmosféru v Brně? V městských částech Tuřany a Dvorska vzniknou nové zahrádkářské osady. Mezi jednotlivými zahrádkami nebudou ploty, budovy budou mít zelené střechy a součástí osad budou komunální záhonky se skleníkem. Město na projektu spolupracuje s Českým svazem zahrádkářů Brna-města.
/VIDEO/ Ovoce a zeleninu všeho druhu mohou obdivovat návštěvníci oblastní výstavy v bývalých konírnách zámku ve Slavkově u Brna. Zatímco v pátek na ni mířili žáci mateřských a základních škol se speciálním programem, v sobotu a neděli od devíti ráno do pěti odpoledne je výstava přístupná pro všechny zájemce. V předstihu na místo dorazila také redakce Vyškovského deníku.
Na farmářských trzích u libereckého obchodního centra Forum se v sobotu 10. září ráno tvoří fronty. Místní si sem zvykli chodit pro lokální zeleninu a u toho poklábosit se známými.
„Italská frittata má jenom jedno pravidlo. Musí tam být vajíčka. Všechno ostatní už je na vás,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu, ve kterém krásně zužitkujete zbytky z lednice. Těstoviny, pečené kuře, slanina, zelenina – to všechno se do italské pochoutky skvěle hodí.
Natřikrát začínal letošní samosběr zeleniny na poli u Těšetic-Vojnic kvůli deštivému počasí. Zatímco vloni pěstitel bojoval se zloději a agresory, na startu letošní sklizně ho potrápilo zejména počasí. Nízké ceny a kvalita zeleniny opět přilákaly davy lidí, kteří nechtěli počkat den dva, než pole trochu oschne. Raději se brodili v bahně. Rekordmani si odváželi z Vojnic i přes 700 kilogramů zeleniny.
Hradecká firma VH Agroprodukt vyzvala vládu k zastropování cen energií. Vysoké ceny totiž drtí české zelináře. Už letos se pěstitelé dostali na hranici rentability, a pokud by měli platit dnešní ceny, pak podle nich hrozí konec produkce české zeleniny.
Co připravit dětem ke svačině? Se začátkem školního roku si tuto otázku rodiče kladou pětkrát týdně. Rohlík se šunkou se rychle omrzí, takže by se hodila nějaká inspirace, jak to dělat jinak a co nejzdravěji. Dvě mladé maminky proto daly dohromady 190 receptů na svačinky, které určitě neskončí v koši.
Přestože čísla na účtenkách za nákupy potravin oproti minulému roku obvykle nepříjemně rostou, pro některé zboží to překvapivě neplatí. Například pro některé druhy zeleniny či ovoce. Díky akčním slevám v obchodních řetězcích se za ně platíme stejně, či dokonce méně než loni.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Sice tolik nelahodí oku, ale jinak neztratily nic na své chuti a nic si nezadají se svými kolegy v regále. Řeč je o ovoci a zelenině, která by jindy skončila v koši supermaktetů, neboť se právě kvůli svým estetickým vadám tak nějak „nehodí do krámu.“
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
Pokud chcete pěstovat zeleninu a sazenicím dopřejete trochu kompostu a nenecháte je zaschnout, máte nejlepší předpoklady dosáhnout skvělé úrody. Pokud přidáte ještě pravidelné hnojení, které snadno připravíte i zdarma z obyčejného plevelu, úspěch se dostaví zcela jistě. A pokud se přeci jen něco nepovede, je to zkušenost, která je potřeba nasbírat a jsou chvíle, kdy je nenahradí žádná rada.
Pěstitelé zeleniny se často potýkají s řadou škůdců, kteří značně poškozují porosty na jejich polích. Jde jak o živočišné a virové škůdce, tak i bakteriální patogeny, fytoparazity a plísně. Jejich včasným odhalením a eliminací lze ztrátám úrody předem zamezit. Na přístrojové vybavení laboratoře pro odhalení škodlivých živočichů a vypracování metodiky na jejich odstranění se zaměřil projekt přeshraniční spolupráce podpořený Evropskou unií. Propojuje zkušenosti šlechtitelské firmy se specializovanými univerzitními týmy z Česka a Slovenska. Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Ročně skončí v kontejnerech a kompostu tisíce tun potravin z obchodních řetězců. Dva z nich proto spustily prodej neestetické zeleniny a ovoce. A mají úspěch.
Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.