Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Daniela Martinovská

Paleo je životní styl, který „neošulíte“

„Raději mi řekni, co vlastně jíš, to bude rychlejší než seznam toho, co nejíš.“ Klasická věta, kterou slýchávám kdykoliv se mě někdo zeptá na můj způsob stravování, který se jmenuje paleo či paleolitická dieta nebo také dieta doby kamenné. Jedná se o životní styl, kdy člověk přibližuje svou stravu předpokládanému stravování pravěkého člověka z období paleolitu. Odtud právě paleo.

Zelenina - Ilustrační foto

Salát z králíka

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Skleník.

Skleník a pařeniště: na co na jaře nezapomenout

Pomocníkem, který se osvědčil generacím zahrádkářů při jarním předpěstování sazenic rané zeleniny, je pařeniště. Právě v brzkém jaru je správný čas pro jeho výstavbu. Kromě toho, že pařeniště pomáhá udržet teplo, jeho mikroklima rostlinám poskytuje odpovídající teplotu a vlhkost a chrání je před výkyvy počasí i před nájezdy slimáků a plzáků. Na jaře však neazpomeňte ani na skleník, který je před první výsadbou nutné pořádně vyčistit.

Papriky.

Parapety mám plné sazeniček. Taky pěstujete zeleninu?

Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.

Během saunování i po něm je potřeba doplňovat kvalitní tekutiny.

Doplňte (nejen po saunování) vitamíny a objevte smoothie!

Saunování a návštěva infrasaun je v současné době velice oblíbenou aktivitou. Zlepší stav našeho těla i mysli. Je ovšem dbát i na pravidla, které je nutno dodržovat. A jedním z nich je během saunování i po něm doplňovat kvalitní tekutiny. Na to, jak si zároveň zajistit i potřebný přísun vitamínu, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.

Banány. Ilustrační foto

Prosím, kde jste sehnala ty banány?

Pan Jiří Fiala, nynější majitel Muzea hraček v Benátkách nad Jizerou, dříve pracoval jako aranžér výloh. Při svém zaměstnání tak vyslechl různé příhody z prostředí obchodů a o jednu z nich, od paní vedoucí obchodu Ovoce a zelenina, se nyní chce podělit.

Dušená zelenina s polentou a hlívou.

Dušenou zeleninu s polentou a hlívou si vezmete i do práce

Často není třeba maso, abyste se opravdu dokonale nasytili. Stačí k tomu trocha zeleniny, přidáte na užitečné ingredience bohatou hlívu a nejpozději do hodiny i s prací máte na talíři pokrm, který si na druhý den s potěšením vezmete v krabičce do práce. Co všechno budete pro parádu v podobě dušené zeleniny s polentou a hlívou potřebovat?

S dobrou snídaní do nového dne. Dejte ale pozor, co jíte.

Snídaně je základ. Dbejte také na vyváženou stravu

Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Pavel Lukáč

Pavel Lukáč propadl aquaponii. Okurky, mrkve i salát hnojí voda od ryb

/LIDÉ ODVEDLE/ Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Paradoxně je taková pěstírna o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. Pavel má už teď objednávky, odebírat od něj budou dvě restaurace. I proto stále pracuje na rozšiřování své farmy.

Tvarůžková pomazánka

JÍDELNÍČEK: Smradlavé, ale dietní!

/28. DEN/ Syrečky neboli tvarůžky jsou pro dietu ideální, mají totiž velmi málo kalorií. Že smrdí? Ale no tak, co byste pro těch pár kil dolů neudělali! Když tak si zacpěte nos a zkuste naši tvarůžkovou pomazánku.  

Pečené fazole se zeleninou a sýrem halloumi

JÍDELNÍČEK: Když nevíte co by, uvařte si robi

/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.

Zelenina je v lidské stravě velice důležitá.

RADA: Denně snězte půl kila zeleniny

/23. DEN/ Zní vám tohle doporučení nereálně? Není to však plný nákupní koš, ale jen několik kusů zeleniny. Jak tohle množství denně hravě sníte poradí naši odborníci.

Krůtí burger

JÍDELNÍČEK: Dnes se těšte na hamburgrové orgie!

/21. DEN/ Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak si určitě připravte ještě salát navíc jako přílohu.  

I na služebních cestách se lze stravovat zdravě.

RADA: Jak jíst na služebních cestách a na benzínce?

/16. DEN/ Mnozí z vás tráví život v autě a benzínky jsou místem, kde doplňujete energii nejen pro auto, ale i pro své tělo. Uvnitř často najdete chipsy, oplatky, čokoládu, bagety a sladké limonády. STOP! Takto to dlouhodobě nejde, i vy musíte do svého těla „tankovat“ správné palivo.

I večeře by měla být kvalitní a zdravá.

RADA: Jak sestavit vyváženou večeři?

/8. DEN/ Všichni se na ni celý den těšíme. Zasloužená večeře. Někdy ale nezbývají síly na přípravu kvalitního pokrmu, takže se odbudeme. Přitom lehká večeře, která však zasytí, je velmi důležitá. Především proto, aby nás před spaním nebo večer u televize nehonila mlsná.

EKO rajčata bez pesticidů

Evropský standard Zerya se ujímá v Česku i na Slovensku

Je nám velkou ctí podělit se o radostnou zprávu. I přes veškeré obtíže, které pandemický rok 2020 zemědělství přinesl, se podařilo rozšířit standard ZERYA do dalších dvou farem. K české Farmě Bezdínek a slovenské Farmě Kameničany, které úspěšně obhájily certifikaci z loňska, se letos připojily také ZD Haňovice a Farma Kožichovice.

Zeleninová čočka na kyselo s vejcem.

JÍDELNÍČEK: Čočku si můžete dát kdykoli, nejen na Nový rok

/2. DEN/ Den začněte ovesnou kaší s jablky. Nestihli jste novoroční čočku? Připravte si ji k obědu v trochu odlehčené, a přesto vynikající podobě. A dnes si navíc můžete dopřát i odpolední svačinu. Večer pak na vás čekají pečené brambory.