/VIDEO/ Ovoce a zeleninu všeho druhu mohou obdivovat návštěvníci oblastní výstavy v bývalých konírnách zámku ve Slavkově u Brna. Zatímco v pátek na ni mířili žáci mateřských a základních škol se speciálním programem, v sobotu a neděli od devíti ráno do pěti odpoledne je výstava přístupná pro všechny zájemce. V předstihu na místo dorazila také redakce Vyškovského deníku.
Na farmářských trzích u libereckého obchodního centra Forum se v sobotu 10. září ráno tvoří fronty. Místní si sem zvykli chodit pro lokální zeleninu a u toho poklábosit se známými.
„Italská frittata má jenom jedno pravidlo. Musí tam být vajíčka. Všechno ostatní už je na vás,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu, ve kterém krásně zužitkujete zbytky z lednice. Těstoviny, pečené kuře, slanina, zelenina – to všechno se do italské pochoutky skvěle hodí.
Natřikrát začínal letošní samosběr zeleniny na poli u Těšetic-Vojnic kvůli deštivému počasí. Zatímco vloni pěstitel bojoval se zloději a agresory, na startu letošní sklizně ho potrápilo zejména počasí. Nízké ceny a kvalita zeleniny opět přilákaly davy lidí, kteří nechtěli počkat den dva, než pole trochu oschne. Raději se brodili v bahně. Rekordmani si odváželi z Vojnic i přes 700 kilogramů zeleniny.
Hradecká firma VH Agroprodukt vyzvala vládu k zastropování cen energií. Vysoké ceny totiž drtí české zelináře. Už letos se pěstitelé dostali na hranici rentability, a pokud by měli platit dnešní ceny, pak podle nich hrozí konec produkce české zeleniny.
Co připravit dětem ke svačině? Se začátkem školního roku si tuto otázku rodiče kladou pětkrát týdně. Rohlík se šunkou se rychle omrzí, takže by se hodila nějaká inspirace, jak to dělat jinak a co nejzdravěji. Dvě mladé maminky proto daly dohromady 190 receptů na svačinky, které určitě neskončí v koši.
Přestože čísla na účtenkách za nákupy potravin oproti minulému roku obvykle nepříjemně rostou, pro některé zboží to překvapivě neplatí. Například pro některé druhy zeleniny či ovoce. Díky akčním slevám v obchodních řetězcích se za ně platíme stejně, či dokonce méně než loni.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Mrkev za pět korun, rajčata za devět, melouny za osm. Ne kus, ale kilogram zdravé zeleniny. K mání už je na poli u Těšetic-Vojnic. Stačí ohnout hřbet a zeleninu si vlastnoručně nasbírat.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Sice tolik nelahodí oku, ale jinak neztratily nic na své chuti a nic si nezadají se svými kolegy v regále. Řeč je o ovoci a zelenině, která by jindy skončila v koši supermaktetů, neboť se právě kvůli svým estetickým vadám tak nějak „nehodí do krámu.“
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
Pokud chcete pěstovat zeleninu a sazenicím dopřejete trochu kompostu a nenecháte je zaschnout, máte nejlepší předpoklady dosáhnout skvělé úrody. Pokud přidáte ještě pravidelné hnojení, které snadno připravíte i zdarma z obyčejného plevelu, úspěch se dostaví zcela jistě. A pokud se přeci jen něco nepovede, je to zkušenost, která je potřeba nasbírat a jsou chvíle, kdy je nenahradí žádná rada.
Pěstitelé zeleniny se často potýkají s řadou škůdců, kteří značně poškozují porosty na jejich polích. Jde jak o živočišné a virové škůdce, tak i bakteriální patogeny, fytoparazity a plísně. Jejich včasným odhalením a eliminací lze ztrátám úrody předem zamezit. Na přístrojové vybavení laboratoře pro odhalení škodlivých živočichů a vypracování metodiky na jejich odstranění se zaměřil projekt přeshraniční spolupráce podpořený Evropskou unií. Propojuje zkušenosti šlechtitelské firmy se specializovanými univerzitními týmy z Česka a Slovenska. Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Ročně skončí v kontejnerech a kompostu tisíce tun potravin z obchodních řetězců. Dva z nich proto spustily prodej neestetické zeleniny a ovoce. A mají úspěch.
Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.
Ke slavnosti zeleniny a rajčatových rarit zve zahradník Alois Handlbauer z Lichtenbergu do své říše na Mühlbergerstraße 29 na dny otevřených dveří 5. -7. srpna. Vstup se nevybírá.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
Mrkev za pět korun, cibule za sedm, rajčata za devět. Kus? Ne, kilogram zdravé zeleniny. Za necelý měsíc bude k mání v Těšeticích-Vojnicích, kousek od Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar opět po roce připravuje samosběr zeleniny.
Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.
V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.
Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Kam v centru Šumperku pro mrkev, květák, salát nebo brambory? Prodejna zeleniny na Točáku je ve městě jedinou svého druhu. Její provozovatel odchází na konci června do důchodu. Šance, že se krámek nezavře, však existuje.
Kam v centru Šumperku pro mrkev, květák, salát nebo brambory? Prodejna zeleniny na Točáku je ve městě jedinou svého druhu. Její provozovatel odchází na konci června do důchodu. Šance, že se krámek nezavře, však existuje.
Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.
Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
Vysočinská firma Plastia vrací lidi k pěstitelství. Známý výrobce samozavlažovacích nádob, vermikompostérů a dalších zahradnických potřeb sází na maximální udržitelnost a neotřelý design svých produktů. Usiluje o to, aby pěstitelství dávalo lidem smysl.
Může to být úplně čerstvá jarní karotka i poslední kousky podzimní sklizně velkých mrkví uložených ve sklepě. Oranžový kořen je univerzálně použitelný do sladkých i slaných receptů, a komu se nechce chroupat mrkev syrovou, vychutná si ji třeba pečenou či v syté polévce. Podívejte se na recepty, které připravil časopis Receptář.
Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Pěstování na vyvýšených záhonech má tisíciletou historii. V našich končinách byly pěkně ohrazené záhony oblíbené již ve středověkých klášterních zahradách. Úhledná tradice pokračuje, zahradu může obohatit na mnoho způsobů. Některé z nich představil časopis Receptář.
Pokud vás někdy při vaření pronásleduje pocit, že jídlu „něco“ chybí, vsaďte vařečku na to, že je to právě miso. Tato japonská pasta, která se vyrábí fermentováním sójových bobů a obilovin, totiž, jak píše časopis Gurmet, dokáže divy.
Můžeme z nich tvořit překrásné záhony, oblíbené jsou především pestré směsi různých druhů. Letničky však na zahradě poslouží i jako vděčný doplněk v malých ostrůvcích nebo když je necháme roztroušené mezi trvalkami a zeleninou. Více se dozvíte z článku.
Plné ruce práce měla v posledních dnech policie v Keni. A to se vskutku kuriózními situacemi. Ve vesnici v centrální části země místní omylem vykopali nevybuchlou leteckou pumu. Než přivolali policisty, část z nich si myslela, že jde o přerostlou zeleninu. V jiné oblasti zase poprask způsobil lev, ze kterého se vyklubala nákupní taška.