Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Dušená zelenina s polentou a hlívou.

Dušenou zeleninu s polentou a hlívou si vezmete i do práce

Často není třeba maso, abyste se opravdu dokonale nasytili. Stačí k tomu trocha zeleniny, přidáte na užitečné ingredience bohatou hlívu a nejpozději do hodiny i s prací máte na talíři pokrm, který si na druhý den s potěšením vezmete v krabičce do práce. Co všechno budete pro parádu v podobě dušené zeleniny s polentou a hlívou potřebovat?

S dobrou snídaní do nového dne. Dejte ale pozor, co jíte.

Snídaně je základ. Dbejte také na vyváženou stravu

Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Březen bude ohledně otevření jihlavské zoo klíčový, říká ředitel Jan Vašák

/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Pavel Lukáč

Pavel Lukáč propadl aquaponii. Okurky, mrkve i salát hnojí voda od ryb

/LIDÉ ODVEDLE/ Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Paradoxně je taková pěstírna o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. Pavel má už teď objednávky, odebírat od něj budou dvě restaurace. I proto stále pracuje na rozšiřování své farmy.

JÍDELNÍČEK: Smradlavé, ale dietní!

/28. DEN/ Syrečky neboli tvarůžky jsou pro dietu ideální, mají totiž velmi málo kalorií. Že smrdí? Ale no tak, co byste pro těch pár kil dolů neudělali! Když tak si zacpěte nos a zkuste naši tvarůžkovou pomazánku.  

JÍDELNÍČEK: Když nevíte co by, uvařte si robi

/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.

RADA: Denně snězte půl kila zeleniny

/23. DEN/ Zní vám tohle doporučení nereálně? Není to však plný nákupní koš, ale jen několik kusů zeleniny. Jak tohle množství denně hravě sníte poradí naši odborníci.

JÍDELNÍČEK: Dnes se těšte na hamburgrové orgie!

/21. DEN/ Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak si určitě připravte ještě salát navíc jako přílohu.  

RADA: Jak jíst na služebních cestách a na benzínce?

/16. DEN/ Mnozí z vás tráví život v autě a benzínky jsou místem, kde doplňujete energii nejen pro auto, ale i pro své tělo. Uvnitř často najdete chipsy, oplatky, čokoládu, bagety a sladké limonády. STOP! Takto to dlouhodobě nejde, i vy musíte do svého těla „tankovat“ správné palivo.

RADA: Jak sestavit vyváženou večeři?

/8. DEN/ Všichni se na ni celý den těšíme. Zasloužená večeře. Někdy ale nezbývají síly na přípravu kvalitního pokrmu, takže se odbudeme. Přitom lehká večeře, která však zasytí, je velmi důležitá. Především proto, aby nás před spaním nebo večer u televize nehonila mlsná.

Evropský standard Zerya se ujímá v Česku i na Slovensku

Je nám velkou ctí podělit se o radostnou zprávu. I přes veškeré obtíže, které pandemický rok 2020 zemědělství přinesl, se podařilo rozšířit standard ZERYA do dalších dvou farem. K české Farmě Bezdínek a slovenské Farmě Kameničany, které úspěšně obhájily certifikaci z loňska, se letos připojily také ZD Haňovice a Farma Kožichovice.

JÍDELNÍČEK: Čočku si můžete dát kdykoli, nejen na Nový rok

/2. DEN/ Den začněte ovesnou kaší s jablky. Nestihli jste novoroční čočku? Připravte si ji k obědu v trochu odlehčené, a přesto vynikající podobě. A dnes si navíc můžete dopřát i odpolední svačinu. Večer pak na vás čekají pečené brambory.

Martin Pýcha: Zemědělství už nejsou jen vidle a motyka

ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Zoo Dvorec čelí v době covidu velkým ztrátám, zvířatům chybí lidská přítomnost

Zoo Dvorec u Borovan zažívá nyní nelehké dny. Brána zoologické zahrady je totiž návštěvníkům uzavřená a zvířatům schází přítomnost lidí. Zaměstnanci zoo se snaží zvířata zabavit různými prvky, které jsou důležité pro jejich pohodu. Zároveň mají zaměstnanci zoo obavu, aby nepřišli třeba o dodavatele ovoce a zeleniny. Navíc se Zoo Dvorec ocitá ve finančních ztrátách.

Kam na výlet? Sad Svobody ve Zlíně je parkem roku 2015. Užijte si procházku

Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.