Pestrobarevné petrklíče, macešky, ale i rozmarýn, tymián nebo třeba sazeničky rajčat či paprik. To vše teď raší ve sklenících farmy Selekta na Hrádku u Pacova. „Sezona pomalu začíná. Do týdne se rozjede naplno,“ říká Vítězslav Krejča, který to tu má na starosti.
Často není třeba maso, abyste se opravdu dokonale nasytili. Stačí k tomu trocha zeleniny, přidáte na užitečné ingredience bohatou hlívu a nejpozději do hodiny i s prací máte na talíři pokrm, který si na druhý den s potěšením vezmete v krabičce do práce. Co všechno budete pro parádu v podobě dušené zeleniny s polentou a hlívou potřebovat?
V areálu DEPO2015 se i letos bude pěstovat zelenina. Komunitní zahrada PěstírnaDEPO totiž znovu nabízí k pronájmu záhonky, na nichž si lidé mohou pěstovat zeleninu nebo bylinky přímo v centru Plzně.
/LIDÉ ODVEDLE/ Rodinnou ekologickou farmu Lukava manželů Rosenbaumových znají ve Frýdlantském výběžku všichni, kteří dávají přednost zelenině pěstované bez prášků a bez toho, že by k vám letěla letadlem. I ti, kdo místo exotického avokáda, dávají přednost růžičkové kapustě či pastiňáku
Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.
Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi.
/LIDÉ ODVEDLE/ Pavel Lukáč postavil ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Paradoxně je taková pěstírna o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody. Pavel má už teď objednávky, odebírat od něj budou dvě restaurace. I proto stále pracuje na rozšiřování své farmy.
/28. DEN/ Syrečky neboli tvarůžky jsou pro dietu ideální, mají totiž velmi málo kalorií. Že smrdí? Ale no tak, co byste pro těch pár kil dolů neudělali! Když tak si zacpěte nos a zkuste naši tvarůžkovou pomazánku.
/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.
/23. DEN/ Zní vám tohle doporučení nereálně? Není to však plný nákupní koš, ale jen několik kusů zeleniny. Jak tohle množství denně hravě sníte poradí naši odborníci.
/21. DEN/ Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak si určitě připravte ještě salát navíc jako přílohu.
Českolipské Škroupovo náměstí ožilo ve čtvrtek 21. ledna již pravidelnými dopoledními farmářskými trhy. Trhovci nabídli letos poprvé českou zeleninu a ovoce z farmy Hájek.
/19. DEN/ I když hubnete, myslete na to, aby vaše strava obsahovala dostatek vitaminů a minerálů. Játra k obědu zajistí tělu pořádnou dávku tolik potřebného železa, večerní cizrna se zeleninou zase dodá hořčík a vitaminy A, B a C.
Zatímco příroda odpočívá, vy můžete začít dávat svým snům o přívětivé zahradě reálnější podobu. Už při přípravě projektu rodinného domu byste měli zároveň promýšlet, jakou podobu má mít zelený prostor, který vás bude obklopovat během mnoha dalších let.
/16. DEN/ Mnozí z vás tráví život v autě a benzínky jsou místem, kde doplňujete energii nejen pro auto, ale i pro své tělo. Uvnitř často najdete chipsy, oplatky, čokoládu, bagety a sladké limonády. STOP! Takto to dlouhodobě nejde, i vy musíte do svého těla „tankovat“ správné palivo.
V zimě potřebujeme vydatná jídla. Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť – maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí.
/8. DEN/ Všichni se na ni celý den těšíme. Zasloužená večeře. Někdy ale nezbývají síly na přípravu kvalitního pokrmu, takže se odbudeme. Přitom lehká večeře, která však zasytí, je velmi důležitá. Především proto, aby nás před spaním nebo večer u televize nehonila mlsná.
/6. DEN/ Den zahájíte sytou vanilkovou kaší s lesním ovocem. A k obědu si dopřejete kuřecí prsa v parmské šunce s bramborovou kaší a italskou zeleninou. Vždyť hubnutí je docela snadné.
Je nám velkou ctí podělit se o radostnou zprávu. I přes veškeré obtíže, které pandemický rok 2020 zemědělství přinesl, se podařilo rozšířit standard ZERYA do dalších dvou farem. K české Farmě Bezdínek a slovenské Farmě Kameničany, které úspěšně obhájily certifikaci z loňska, se letos připojily také ZD Haňovice a Farma Kožichovice.
/2. DEN/ Den začněte ovesnou kaší s jablky. Nestihli jste novoroční čočku? Připravte si ji k obědu v trochu odlehčené, a přesto vynikající podobě. A dnes si navíc můžete dopřát i odpolední svačinu. Večer pak na vás čekají pečené brambory.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Jak si užít Vánoce bez následků na zdraví? Nemusíte se vzdát všech dobrot, na které se celý rok těšíte, ale zároveň je do sebe necpěte po kilech. Zkuste se řídit pár tipy a čekají vás šťastné, veselé a hlavně zdravé vánoční svátky.
ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Na posílení imunity je důležitá zdravá a vyvážená strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínu C. Inspirujte se našimi recepty na pomazánku, salát či sirup. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Zoo Dvorec u Borovan zažívá nyní nelehké dny. Brána zoologické zahrady je totiž návštěvníkům uzavřená a zvířatům schází přítomnost lidí. Zaměstnanci zoo se snaží zvířata zabavit různými prvky, které jsou důležité pro jejich pohodu. Zároveň mají zaměstnanci zoo obavu, aby nepřišli třeba o dodavatele ovoce a zeleniny. Navíc se Zoo Dvorec ocitá ve finančních ztrátách.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.