/FOTOGALERIE/ Každý týden ve středu se mohou obyvatelé Vyškova nově těšit na tradiční trhy. Prodejci se o prázdninových měsících zatím scházeli na Masarykově náměstí pouze jednou za čtrnáct dní. Zákazníci zboží zakoupí vždy mezi osmou ráno a pátou večer.
V půlce července skončila sklizeň jahod. Abyste i napřesrok měli bohatou úrodu, musíte se postarat o jahodníky. Čeká vás proto odstranění šlahounů a plevele, možná zrušení starého záhonu a zakládání nového porostu.
/FOTOGALERIE/ Podle rakovnických zahrádkářů letošní úroda ovoce i zeleniny nebude vůbec valná. Příčinou jsou nejen ve výkyvech počasí, kdy byly pozdní jarní mrazy a poté nastalo deštivé období a následné sucho, ale také nedostatek brigádníků na její sklízení.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Bezplatně si vyměnit semena rostlin všeho druhu. Na tom jsou založeny takzvané semínkovny. Zahrádkáři si z nich mohou brát osivo od svých kolegů a do semínkoven naopak vkládat výpěstky, které jim doma přebývají. Na Vysočině je semínkoven celkem osm.
Zdenka Mikulčíková je vyučená švadlena a k prodeji ovoce a zeleniny se dostala vlastně náhodou. Když se jí přes léto naskytla možnost nabízet řidičům čerstvé produkty u silnice, neváhala a zajímavou práci přijala.
Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.
Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?
/FOTOGALERIE/ Manželé Šmehlíkovi už sedmým rokem na Kuřím rynku v centru Ostravy prodávají ovoce a zeleninu. Lidé k nim každý den chodí pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika těžkých kardiovaskulárních chorob. To však nesmí sloužit jako alibi pro nevhodné stravování, píše italský deník Corriere della Sera.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.
Díky svému kuchařskému umění a veselým nápadům, dostal se kuchař Marián z DDM Astra Zlín do podvědomí malým i velkým jedlíkům, kteří průběžně sledují náš autorský program Zažeň nudu. V rámci příprav už šestatřicátého úkolu jsem obdržela od kolegy jasné instrukce. Uprostřed týdne Marián zavelel: "Ty přines pánvice, já vezmu spiralizér!"
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
/ROZHOVOR/ Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
Pavel Lukáč staví ve sklenících v Oseku na Teplicku pultové záhony pro aquaponické pěstování petržele, salátu, okurek, mrkve nebo máty. Všechny produkty rostou ve vodě, která je vyživována rybami a bakteriemi. Taková pěstírna je paradoxně o 90 procent méně náročná na vodu a kvalitu půdy než klasické metody.
Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní podnik. Odhalili jsme, že Masology v Nových Butovicích v Praze k tomu nabízí i poutavý příběh manažera Aleše Peterky, kterého omrzelo sedět za počítačem a raději se postavil za řeznický pult.
/FOTOGALERIE/ Kladno se může nově pochlubit další komunitní zahradou. Ta byla v uplynulých dnech otevřena za obchodním domem na Václaváku v Kročehlavech.
Blíží se letní sezona, kdy se jistě pustíte do zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Je proto na čase provětrat police, košíky a bedýnky ve spižírně, abyste měli místo pro čerstvé zásoby. Jaký je nejlepší postup?
Zajímavý dárek připravilo pro klienty Sociálních služeb města Kroměříže Zdravé město Kroměříž. Do pobytových zařízení a do terapeutické dílny dodá celkem šest vyvýšených dřevěných záhonů na pěstování květin, bylinek, zeleniny či nízkých keříků s ovocem. „Jedná se o aktivitu Zdravého města Kroměříž, které se snaží obyvatelům jednotlivých zařízení zpříjemnit jak prostředí, v němž žijí, tak i každodenní program,“ řekl starosta Jaroslav Němec.
Kvašená zelenina, kombucha nebo jogurt – všude tam to žije. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. A vyrobit si je můžete i doma! Poradíme vám, jak na to.
Neobvyklý dárek pro zvířata převzali v těchto dnech pracovníci táborské zoo. Nejmenovaný obchodní řetězec odmítl od prodejce převzít zhruba 3/4 tuny čerstvých salátových okurek, ty tak nyní místo čekání na kupující v regálech obchodů zpestří jídelníček zvířatům v táborské zoologické zahradě.
Nakoupit si čerstvou zeleninu a ovoce budou moci od příští středy lidé v Chebu. Do města se po tříleté pauze vrací farmářské trhy. Lidé o ně žádali chebskou radnici, která se spojila s patřičnou firmou.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.
Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
Ještě v okamžiku rozpadu Československa byla soběstačnost české produkce jahod nebo meruněk devadesátiprocentní, jablek, hrušek a švestek tříčtvrtinová. V průměru posledních tří let byla ale u meruněk i jahod už jen pětinová a u jablek, švestek a hrušek mezi třetinou a polovinou. To jsou data Ovocnářské unie ČR. U zeleniny se dovoz zvýšil z necelých 300 tisíc tun ročně na přelomu tisíciletí na dnešní víc než dvojnásobek. Ovoce a zelenina jsou jen příklady za mnohé. Naše potravinová soběstačnost klesá.
Obchodní řetězce jsou stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o potravinách, kterou by měla projednat dnes ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. V návrhu poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a Zdeněk Podal (SPD) spolu s dalšími dvěma desítkami poslanců z různých stran požadují zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku, následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent.
Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.
V Moravské Třebové vzniká blízko autobusového nádraží komunitní zahrada. V kraji jde o ojedinělý projekt. Pozemek si pronajala místní charita a její pracovníci už zanedbaný pozemek upravují a připravují záhony. Na ty si zájemci budou moct vysadit zeleninu nebo květiny.