Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos opravdu přinesli mírné mrazíky. Hrozba pro sazeničky na zahradě ale ještě nepominula. Nadále hrozí přízemní mrazíky.

3 ledoví muži už v Česku potvrdili pověst. Jejich bratranci ale úrodě hrozí dál

Pankrác, Servác a Bonifác, takzvaní zmrzlí nebo také ledoví muži, se letos ukázali v plné síle. Přestože už během květnových dnů zažíváme teplé jarní počasí, noční ochlazení a přízemní mrazíky mohou zaskočit nejednoho zahrádkáře. Stále ještě hrozí teploty pod bodem mrazu, proto sázení zeleniny a květin neuspěchejte a ty rostliny, které už máte v záhonech, chraňte před mrazem.

Bršlice kozí noha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Je známá především jako účinný prostředek při zánětech kloubů, má však také pozitivní vliv například na trávení a působí jako prevence proti močovým a ledvinovým kamenům.

Není to plevel, ale zelenina zdarma. Léčí bolavé klouby a je silný antioxidant

Roste na každém rohu, rychle se množí a je velmi těžké se jí zbavit. Na vlastnosti, pro které je bršlice kozí noha často nenáviděná, však lze pohlížet i z jiného úhlu pohledu – stačí vyjít před dům a můžete si zdarma natrhat množství zdravé listové zeleniny. Bršlice je totiž skvělým pomocníkem při potížích pohybového aparátu. Pomáhá při bolestech kloubů, dně či revmatu. Umí toho však ještě daleko víc. A jako bonus se může pochlubit příjemnou chutí podobnou petrželce.

Vyvýšené záhony mají spoustu výhod. Pohodlnější údržba je jen jednou z nich.

10 rostlin, které byste nikdy neměli pěstovat na vyvýšených záhonech

Vyvýšené záhony se těší stále větší oblibě. Skvěle vypadají, ochrání vaše výpěstky před domácími zvířaty a o rostliny můžete pečovat pohodlně a bez bolesti zad. Neznamená to ale, že v nich můžete pěstovat všechno. Jsou rostliny, které se do vyvýšených záhonů nehodí.

Vědci zjistili, že papriky mají potenciál pro zdravé hubnutí.

Zdravá večeře pro štíhlou linii? Odborníci doporučují 6 potravin

Úvahy nad tím, co si dát dnes k večeři, jsou určitě příjemné. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout, však může být takové rozhodování obtížné. Měli by si hlídat množství kalorií, ale současně dbát na to, aby si připravili vyvážené jídlo s dostatečným množstvím bílkovin, celozrnných potravin, zeleniny a tuku prospěšného pro srdce. Odborníci na výživu naštěstí mají pár tipů, co jíst večer, aby to prospělo zdraví i postavě.

Nejznámějším zdrojem sulforafanu je brokolice.

Sulforafan, pomocník proti rakovině. Aktivuje se žvýkáním běžné zeleniny

Rakovina je celosvětovým zdravotním problémem. Vědci varují, že už teď vysoká nemocnost a úmrtnost způsobená touto nemocí v budoucnu ještě výrazně vzroste. Mezi účinné léky, které proti rakovině bojují, se v poslední době zařadily i sloučeniny získané z rostlin. Patří mezi ně například sulforafan, který se extrahuje z brokolice, květáku a dalších brukvovitých plodin. Studie ukázaly, že jeho účinky v boji proti rakovinným buňkám jsou velmi slibné.

Rané brambory, které teď zasadíte, můžete už za tři měsíce sklízet.

Jak si vypěstovat vlastní brambory: Praktický návod na dubnovou výsadbu

Chystáte se letos na pěstování brambor? Pak je právě teď nejvyšší čas opatřit si sadbové brambory. Duben je totiž ideální čas na výsadbu. Brambory můžete sázet až do druhé poloviny května. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat brambory i na balkoně ve velkém květináči. Poradíme vám, jak připravit půdu, kdy začít, jaké odrůdy brambor vybrat a co udělat pro bohatou domácí sklizeň. 

Okurky potřebují dostatek slunce. Pro jejich výsev proto vybírejte místo, kde ho budou mít šest až osm hodin denně.

Kdy sázet okurky: Jak určit správný čas i správné místo

„Na svatého Marka oharky do járka,“ říká se na jižní Moravě. Znamená to, že 25. dubna, kdy slaví svátek Marek, by se měly vysévat okurky. Není to ovšem tak jednoduché. Tato zelenina, která má ráda teplo, by se totiž neměla sadit do příliš chladné hlíny. Většinou se proto se vyplatí počkat až do května.

Luděk Procházka působí jako porotce mezinárodních soutěží Světové asociace kuchařských spolků.

Umění z ovoce a zeleniny? Český průkopník carvingu radí, jak se naučit vyřezávat

Ze zeleniny umí někteří lidé vytvořit hotové divy. Z mrkve, ředkve či třeba červené řepy, dokážou vyřezat růže tak dokonalé, že by jimi nepohrdli ani floristé. Vyřezávání zeleniny neboli carving je seriózní disciplínou, která má své mistrovské turnaje i rekordy. Své o tom ví český mistr carvingu Luděk Procházka z Benešova.

Farmářka Lenka Plšková nabízí svoji produkci pod značkou Vše dobré.

Farmářka pěstuje zeleninu jako za starých časů. Její řepa už získala ocenění

Pod Hostýnskými vrchy ve Fryštáku na Zlínsku se skrývá malé hospodářství, ve kterém Lenka Plšková pěstuje zeleninu, ovoce a bylinky tak, jak to dělaly generace před ní – bez chemie a s respektem k půdě. Výsledkem její práce jsou dobroty, které chutnají jako léto v každé lžičce. Její Červená řepa s křenem získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje 2023. Svou produkci nabízí pod značkou Vše dobré.

Plastovými vidličkami je prý možné ubránit jarní sazenice před vetřelci a zachránit tak úrodu.

Už jste viděli plastové vidličky v záhonech? Prý odhánějí škůdce

Internetem se šíří překvapivý tip, jak ochránit mladé sazenice na zahradě před slimáky a dalšími škůdci: Plastové vidličky zapíchané v záhonu. Plastovými vidličkami je prý možné ubránit jarní sazenice před vetřelci a zachránit tak úrodu. Vyzkoušejte jednoduchý trik a třeba uchráníte svou jarní úrodu.

Trhy na Mírovém náměstí oživila nejen velikonoční atmosféra

Brambory, zelenina, vejce a med. Na jaře míří na farmářské trhy v Ústí víc lidí

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Tradice v podobě hotových jídel, zeleniny, uzenin, pečiva a grilovaných kuřat, ale také velikonoční produkty, sazenice, stromky, kytky, perníková srdce či ovocné výrobky. Farmářské trhy na Mírovém náměstí s příchodem jarního počasí lákají větší počet lidí než jindy. Co všechno tam seženete a za kolik? Co nejvíc „letí“ a proč stánky nezůstávají na náměstí do pozdějších odpoledních hodin?

Po deseti letech se do Bystřice nad Pernštejnem vrátily farmářské trhy. Foto: poskytla Koruna Vysočiny

Farmářské trhy pohltí Žďársko. První mají za sebou v Bystřici nad Pernštejnem

Čerstvé potraviny přímo od lokálních farmářů, výrobců a pěstitelů. Letní sezóna farmářských trhů znovu pohltí Žďársko. První trhy mají za sebou v Bystřici nad Pernštejnem. Tam se prodejci vrátili po více než deseti letech. Dlouholetá tradice farmářských trhů bude i letos pokračovat ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě.

Tadeáš Nepovědomý z Chocně pěstuje v podkroví svého domu microgreens.

Choceňský alchymista mění svět gastronomie. Jeho microgreens dobývají restaurace

/FOTO/ Roky pracoval Tadeáš Nepovědomý z Chocně na dráze jako zabezpečovací technik. Před časem ale oblékl zahradnickou zástěru a v podkroví domu vybudoval mikrofarmu. Pěstuje mladé výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. V mnoha restauracích je to nový hit na způsob vitaminové bomby, bez které se neobejde téměř žádný talíř. Choceňský pěstitel dodává microgreens do restaurací v Litomyšli, Hradci Králové i Pardubicích a chystá vlastní prodejnu.

Úroda batátů Ivana Hašky z jednoho květináče.

Batáty můžete pěstovat jako pokojovku. Zkušený zahradník radí, jak je řízkovat

Batáty jsou nejen chutnou a zdravou zeleninou, ale i atraktivní rostlinou pro domácí pěstování. S osvědčenými metodami množení si může každý zahrádkář zajistit bohatou úrodu i bez nutnosti kupovat sazenice. Zkušený zahradník Ivan Haška radí, jak dodržet několik základních pravidel, abyste se mohli těšit z vlastních sladkých brambor.

Městské farmářské trhy vstoupily do nové sezóny.

Farmářské trhy přinesly vůně jara do Liberce, ulice 5. května zahájila sezónu

Čerstvé slané i sladké pečivo rozmanitých tvarů a chutí, vůně grilovaného kuřátka či pestrobarevná zelenina lákaly kolemjdoucí. Městské farmářské trhy, které se za léta fungování staly oblíbenou součástí Liberce, vstoupily třetí březnovou středu do nové sezóny. Tradiční místo v centru města v ulici 5. května „u vodotrysků“ jimi bude opět každou středu a čtvrtek ožívat až do konce listopadu.

Ilustrační foto

Obchodník s ovocem a zeleninou Tekoo navýšil obrat, zisk firmě meziročně klesl

Společnost Tekoo, přední tuzemský dovozce a distributor ovoce a zeleniny, vykázala za uplynulý hospodářský rok, který ukončila loni v červnu, čistý obrat téměř 555,1 milionu korun. Meziročně byl asi o 35,7 milionu korun vyšší. Firma z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku ve sledovaném období zaznamenala zisk zhruba 8,4 milionu korun, o rok dříve přesáhl 9,3 milionu korun.

Černá mrkev díky svému zabarvení vynikne v každém salátu a má blahodárné účinky na vaše zdraví

Znáte černou mrkev? Je zdravější než oranžová a poroste i v Česku

Už jste někdy jedli černou mrkev? Tato méně obvyklá odrůda zaujme nejen svou barvou, ale i bohatým nutričním složením a výraznější chutí. Je velmi bohatá na rostlinný pigment antokyan, který jí dodává tmavě fialový odstín a je známý protizánětlivým působením. Černá mrkev je velmi zdravá a lze ji pěstovat i na českých zahradách. S výsevem můžete začít hned, jakmile pominou mrazy.

Atkinsova dieta razantně omezuje sacharidy, ale povoluje neomezené množství bílkovin.

Revoluce v hubnutí, či zdravotní riziko? Jak je to se slavnou Atkinsovou dietou

Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.

Mezi Čechy jsou podle statistického úřadu dlouhodobě nejoblíbenějším ovocem jablka. Mnozí lidé ovšem netuší, že si v obchodech nekupují ta česká. Odkud se k nám nejčastěji dováží ovoce? Přečtěte si článek

Ovoce v obchodech? Jablka se nejčastěji dovážejí z Polska, švestky z Moldavska

Ovoce je nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí. Ať už jde o jablka, hrušky nebo exotické plody, nabídka na pultech obchodů se mění podle sezóny, podmínek, ve kterých ovoce dozrává, i domácí sklizně. Na to, kolik ovoce se v Česku vypěstuje, odkud se k nám jaké druhy dováží nebo kolik ovoce Češi sní, se před startem nové sezony zaměřila datová redakce Deníku. 

Některé studie ukázaly, že u lidí konzumujících hodně košťálové zeleniny, tedy i květák, je nižší výskyt rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva, prostaty, močového měchýře a prsu.

Tajemství květáku: Bojuje proti rakovině a posiluje účinky chemoterapie

Květák je oblíbená zelenina, která je nejen chutná, ale i plná cenných látek. Mezi vitaminy, minerály a dalšími živinami, které květák obsahuje a které velmi prospívají lidskému zdraví, jsou i látky s protirakovinnými účinky. Vědci je zkoumají už několik desítek let. Podařilo se jim mimo jiné zjistit, kterým druhům rakoviny můžeme díky zařazení květáku do jídelníčku předcházet.

Plody ačokči. Zdravou zeleninu si můžete vypěstovat ze semínek.

Zeleninu Inků je snadné pěstovat i v Česku. Skvěle chutná a mívá hodně plodů

Zeleninu, která je něco mezi okurkou a paprikou, můžete znát pod různými názvy. Nejčastěji se jí říká ačokča, paprikookurka nebo mexická okurka. Popínavá nenáročná rostlina může vyšplhat až do výšky pěti metrů. Pochutnáte si na ní třeba v leču, v zeleninovém salátu nebo ji můžete zavařit jako okurky. Pokud si ji budete chtít vypěstovat ze semínek, vysévají se od konce března.

Všichni zahrádkáři mají jistě plné ruce práce. Foto: Jan Teimer

Je vhodná doba na výsev zeleniny

Pokud chceme pěstovat zeleninu a nechceme kupovat přísadu, tak v únoru a začátkem března je nutné zasít raný salát, rajčata i papriky.

Kuchaři ze školních jídelen hledali inspiraci pro vaření podle nového spotřebního koše.

Rybí burgery nebo maskovaná zelenina. Kuchaři z jídelen se učili nové postupy

/FOTO, VIDEO/ Rybí burgery, cizrnová svíčková, luštěniny maskované v nákypu, králík nebo kachna. Kuchaři z děčínských školních jídelen hledali ve čtvrtek 20. února inspiraci a cestu k tomu, aby se přizpůsobili novým pravidlům, která pro školní jídelny chystá stát. Podle nového spotřebního koše by na jídelníčku mělo přibýt právě ryb, luštěnin nebo zeleniny. Podle odborníků je to nezbytné pro zdravou výživu dětí, někteří kuchaři jsou k tomu ale skeptičtí a obávají se, že podle nových norem děti jíst nebudou a jídla budou vyhazovat.

Naše rajče: Zelenina je již druhý den od sklizně na pultě

Syn slavné herečky je úspěšný farmář. Rajčaty a okurkami zásobuje celé Česko

Jako malý kluk pomáhal babičce na zahrádce s pěstováním a zaléváním zeleniny. Dnes zásobuje český trh salátovými okurkami a rajčaty. Jednapadesátiletý Lukáš Rázl vede v Tušimicích na Chomutovsku firmu Naše rajče. Ta pěstuje čerstvou zeleninu díky hydroponii, tedy živnému roztoku, s pomocí odpadního tepla a za pomoci několika desítek tisíc čmeláků v rozlehlých sklenících, kteří ji opylují.

Zdravé svačiny dostanou děti i ve školním roce 2025/2026. Ilustrační foto

Školní mléko a ovoce budou žáci dostávat dál: Pro část dětí je to jediný zdroj

Ministerstvo zemědělství chce pro příští školní rok více podpořit lokální zemědělce a navýší platby za dodávky mléka, ovoce a zeleniny do škol. Malá krabička mléka různých příchutí a porce ovoce nebo zeleniny provází docházku na základních školách desítky let. Jejich důležitost ale neklesá, podle odborníků zůstává konzumace ovoce i mléčných výrobků u dětí na kritické úrovni. Podle odborných závěrů je mýtus, že svačiny končí v koši, problémem ale zůstává, že výrazná část dětí je nejí ve škole, ale odnáší si je domů. Často je pak dá někomu jinému. Školní dodávky jsou přitom pro řadu dětí často jedinou výraznou příležitostí, kdy se jim mléko, ovoce a zelenina dostanou na talíř.

Indická okurka má plody, dorůstají až do délky 1,5 metru.

Indická okurka se dá pěstovat i v Česku. Potěší na talíři, je to i krásná ozdoba

Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.

Kuřecí vývar může být velkým pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení.

Kuřecí vývar vám pomůže vyléčit chřipku. S receptem poradí dva slavní kuchaři

Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.

V Koreji je kimchi etnické jídlo, které se konzumuje denně s každým jídlem. Dospělý člověk ho tam sní asi 50 až 200 gramů denně.

Znáte nejzdravější jídlo na světě? Posílí imunitu, hotové je už za 3 dny

Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.

V dubnu okurky vysejete, v létě se budete těšit z úrody.

Naučte se, jak a kdy sadit okurky. A pak se připravte na skvělou sklizeň

Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.

První druhy letniček se začínají vysévat už v lednu.

Chcete se radovat z pestrobarevných květů? Zasaďte semínka ještě v lednu

Pokud si muškát nebo petúnii koupíte v zahradnictví už kvetoucí, určitě ušetříte čas. Připravíte se tím ale o radost z vypěstování vlastních květin. A rozhodně vás to přijde mnohem dráž. U semínka všechno začíná. A i když je za okny ještě sníh, nastal nejvyšší čas vybírat ta správná. První druhy letniček se totiž začínají vysévat už v lednu.