Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Hlavním hitem trhů v polském Zabełkówě bylo dušičkové zboží

PŘEHLED CEN: Lidé z Opavska vzali trhy v polském Zabełkówě útokem. A nejen oni

Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.

Hlavním hitem trhů v polském Zabełkówě bylo dušičkové zboží

PŘEHLED CEN: Lidé z Ostravy berou trhy v polském Zabełkówě útokem. A nejen oni

/FOTO, VIDEO/ Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.

Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.

Halloweenská dýně. Ilustrační snímek

Výjimka mezi zeleninou. České dýně inflaci ustály, svou cenu si drží

Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.

VIDEO: Otrava cuketou? Rarita. Ale pozor na přerostlou ze zahrádky

I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Teplo trouby nebo sušičky uchová na zimu spoustu vitamínů.

Nasyslite si na zimu. Tipy, jak ušetřit a nasušit zásoby ovoce, zeleniny i hub

V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.

Zahájení podzimní mezinárodní výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex, která připomene společné kořeny České a Slovenské republiky, 5. října 2023, Olomouc.

Tisíce květů a plodů. Podzimní Flora Olomouc začala. Podívejte se

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Záplava podzimních barev, květinových aranžmá a prvotřídního ovoce a zeleniny lákající k ochutnání. Od čtvrtečního rána si úchvatný pohled na rozlehlou mapu bývalého Československa sestavenou z podzimních květů, plodů, keřů a stromů v pavilonu A užívají návštěvníci výstavy Flora Olomouc.

Výstaviště Flora a Smetanovy sady v Olomouci na konci září 2023

Podzimní Flora chce ohromit hlavní expozicí. Na co vše láká?

Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.

Podzimní Farmářské trhy u OC Futurum v Ostravě.

Co nabízely a za kolik? Farmářské trhy v Ostravě lákaly na domácí produkty

/FOTOGALERIE/ Zářijové Farmářské trhy v Ostravě se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o domácí produkty navštívit Farmářské trhy u obchodního centra Futurum v Ostravě. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí. Zákazníci měli na výběr stánky s masem, sýry, zeleninou, vínem, pečivem nebo přírodní kosmetikou či sójovými svíčkami. Jaké byly ceny produktů?

Farmářské trhy před Městskou tržnicí v Karlových Varech.

FOTO, VIDEO: Farmářským trhům kraluje zelenina. Na bio vejce se fronty nestojí

První farmářské trhy v novém školním roce, které se konaly v pátek tradičně na prostranství před Městskou tržnicí v Karlových Varech, hatil déšť. Právě nepříznivé počasí ale i doba těsně před výplatou jsou podle trhovců v posledním období důležitými faktory, kvůli nimž nemají lidé o karlovarské trhy takový zájem. Tentokrát byly stánky se zeleninou, kterých tu bývá hned několik a u nichž bývá největší frmol, zaplněny čerstvou úrodou česneku.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem

Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.

Křepelky vlastně chtějí jen pokojovou teplotu, stravu a vodu.

Farmařili přímo v paneláku. Měli čerstvé maso, zeleninu a vejce i na rozdávání

Mysleli jste si, že v paneláku nemůžete farmařit? Petra Vogelová s manželem Alešem vás vyvedou z omylu. Pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata je totiž podle nich možné i v bytovkách a panelových domech. Pokud trošku porušíte zaběhnutá pravidla, můžete tak být částečně soběstační, stejně jako to dokázali oni. Jaká zvířata v bytě chovali a co všechno se jim podařilo vypěstovat?

Europoslanci debatovali na Zahradě Čech o budoucnosti českého ovoce a zeleniny

Europoslanci debatovali na Zahradě Čech o budoucnosti českého ovoce a zeleniny

Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Kristina chtěla vyhrát Spartan Race, a tak přidávala další a další tréninky

Z kypré maminky sportovní šampionkou. Kristina má o 11 kilo méně a řadu medailí

Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.

Zchátralý pozemek se pomalu probouzí díky dobrovolníkům.

Záhonky mohou mít i lidé z paneláku. V Chrudimi vzniká první komunitní zahrada

/FOTO, VIDEO/ Pro některé chrudimské rodáky je odlehlý kousek přírody kousek od Pardubické ulice možná neznámý. V posledním roce je tu ale docela živo. Na rozlehlé ploše za „integrovanou“ školou totiž vzniká první chrudimská komunitní zahrada, která má poskytnout lidem možnost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také příležitost k setkávání a výměně pěstitelských zkušeností.

Ilustrační foto

Rajčata z vlastní zahrádky? Přerov chystá novou kolonii u silnice k Újezdci

Vypěstovat si vlastní okurky a rajčata na zahrádce, aby nemuseli dotovat ze svých peněženek předraženou zeleninu v marketech, je mezi lidmi čím dál populárnější. Český svaz zahrádkářů v Přerově tento trend, který odstartovala už pandemie covidu, potvrzuje. Město Přerov se proto rozhodlo rozšířit zahrádkářské kolonie o jednu novou. Lidé budou moci hospodařit na pozemku za finančně výhodných podmínek. Roční pachtovné má činit 5 korun za metr čtvereční.

Kyjovští slavili jubilejní Slovácký rok. Stovku vítali hudbou, vínem a koňskou jízdou sedmičlenného skoronského banderia.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Nejstarší folklorní festival v ČR i Milokošťký den

Po deštivých dnech se vrací léto. Počasí bude o víkendu ideální k cestám na výlety, proto vám přinášíme celou řádu tipů. Na Břeclavsku se uskuteční Slavnosti rajčat. Jubilejní desátý ročník nabídne jak ochutnávku této zeleniny, tak doprovodný kulturní zážitek. Na Hodonínsku, konkrétně v Kyjově, se bude po čtyřech letech konat nejstarší folklorní festival v Česku. Ukázky lidové tvorby, písně i tance se stanou hlavní náplní programu od čtvrtka do neděle. Na Znojemsku zase ožije Hrad Bítov v podobě oblíbené hradní pouti. Dojde i na historický řemeslný jarmark nebo divadelní představení. 

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

V současné době připaví týdně v Zahradě Vidov k odběru 190 bedýnek

Bedýnky plné zeleniny i ovoce. Ze Zahrady Vidov k lidem putují už patnáct let

Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.

Kvasnicový životabudič vám může přinést pěknou úrodu na zahrádce.

Vyrobte si kvasnicový životabudič, vaši obří zeleninu vám budou všichni závidět

Forscht Ventel pochází z rumunského Banátu, kde dodnes žijí české komunity, které dodržují nejstarší české tradice a které se živí převážně zemědělskou výrobou. Babička ho od útlého věku učila, jak vše pěstovat a hnojit. Dnes jeho zahrádkářské zkušenosti a výpěstky obdivují lidé na sociálních sítích. Nejinak je tomu i u kvasnicového životabudiče, jeho zlepšováku podporujícího růst plodů.

Velký zájem o samosběr cibule v Blatci. 21. července 2023

Cibule za deset táhne davy. Na samosběr v Blatci se sjíždějí lidé zdaleka

Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Mladí farmáři v Olomouci otevřeli samoobslužný stánek s čerstvou zeleninou bez chemie. Denně jsou v nabídce i vejce nebo květiny. Platí se do kasičky.

Farmáři v Olomouci otevřeli sámošku s čerstvou zeleninou. Platí se do kasičky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hospodaří v areálu vojenské pevnosti z 19. století a o jejich zeleninu bez chemie a další produkty je obrovský zájem. Farmáře ze Zahrady Mezi poli mohou lidé pravidelně potkávat na trzích v Olomouci nebo Brně, úspěšně funguje jejich bedýnkový prodej. Nově se v reakci na rostoucí poptávku po lokálních bio produktech rozhodli otevřít „sámošku“. Postavili ji v Olomouci přímo u farmy, hned vedle výpadovky na Šternberk.

Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?

Kurz kvašení zeleniny v Městském společenském domě Kolín.

Zájemci o způsoby kvašení zeleniny zaplnili salonek společenského domu

/FOTO/ Přestože venku vládlo tropické horku, salonek Městského společenského domu v Kolíně byl zcela zaplněný. A to nejen dámami, ale i několika muži, všichni dorazili na přednášku nazvanou Kurz kvašení zeleniny, kterou do Kolína přijel prezentovat Jan Kysela až z Dolního Hrozenkova.