Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
/FOTO, VIDEO/ Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Záplava podzimních barev, květinových aranžmá a prvotřídního ovoce a zeleniny lákající k ochutnání. Od čtvrtečního rána si úchvatný pohled na rozlehlou mapu bývalého Československa sestavenou z podzimních květů, plodů, keřů a stromů v pavilonu A užívají návštěvníci výstavy Flora Olomouc.
Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.
/FOTOGALERIE/ Zářijové Farmářské trhy v Ostravě se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o domácí produkty navštívit Farmářské trhy u obchodního centra Futurum v Ostravě. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí. Zákazníci měli na výběr stánky s masem, sýry, zeleninou, vínem, pečivem nebo přírodní kosmetikou či sójovými svíčkami. Jaké byly ceny produktů?
První farmářské trhy v novém školním roce, které se konaly v pátek tradičně na prostranství před Městskou tržnicí v Karlových Varech, hatil déšť. Právě nepříznivé počasí ale i doba těsně před výplatou jsou podle trhovců v posledním období důležitými faktory, kvůli nimž nemají lidé o karlovarské trhy takový zájem. Tentokrát byly stánky se zeleninou, kterých tu bývá hned několik a u nichž bývá největší frmol, zaplněny čerstvou úrodou česneku.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Bezmála třicet korun za kilo. Tolik zaplatí kupující za kilo jablek v obchodech. Nyní mají zájemci z jihu Moravy příležitost, nasbírat si jablka přímo u pěstitelů. Plán na nadcházející víkend tak může být jasný. Pořádné boty a pracovní oblečení.
Mysleli jste si, že v paneláku nemůžete farmařit? Petra Vogelová s manželem Alešem vás vyvedou z omylu. Pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata je totiž podle nich možné i v bytovkách a panelových domech. Pokud trošku porušíte zaběhnutá pravidla, můžete tak být částečně soběstační, stejně jako to dokázali oni. Jaká zvířata v bytě chovali a co všechno se jim podařilo vypěstovat?
Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.
Před třemi lety koupili manželé Zelenkovi bydlení z roku 1925 obklopený zahradou jako z někdy 90. let minulého století. Tedy něco, co k sobě absolutně nepasovalo. S manželem se rozhodli, že to změní. A to radikálně, protože prvorepubliková vilka si zaslouží zahradu, která k ní patří.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.
Populární samosběr zeleniny ve Vojnicích, kvůli kterému minulý týden zkolabovala ve vsi a okolí doprava, nebude o tomto víkendu pokračovat. Pěstitel sběr odložil o týden.
Oblíbený samosběr zeleniny ve Vojnicích na Olomoucku, který přilákal tak velké množství lidí, že kvůli němu tento týden zkolabovala doprava, pěstitel Ladislav Kašpar dočasně přerušil.
/FOTO, VIDEO/ Pro některé chrudimské rodáky je odlehlý kousek přírody kousek od Pardubické ulice možná neznámý. V posledním roce je tu ale docela živo. Na rozlehlé ploše za „integrovanou“ školou totiž vzniká první chrudimská komunitní zahrada, která má poskytnout lidem možnost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také příležitost k setkávání a výměně pěstitelských zkušeností.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Co naši předci pěstovali v uplynulých stoletích, a my to znovu poznáváme. To je poselstvím akce, kterou uspořádali fanoušci zahradničení a gastronomie v zámecké zahradě ve Městě Albrechticích-Hynčicích.
Vypěstovat si vlastní okurky a rajčata na zahrádce, aby nemuseli dotovat ze svých peněženek předraženou zeleninu v marketech, je mezi lidmi čím dál populárnější. Český svaz zahrádkářů v Přerově tento trend, který odstartovala už pandemie covidu, potvrzuje. Město Přerov se proto rozhodlo rozšířit zahrádkářské kolonie o jednu novou. Lidé budou moci hospodařit na pozemku za finančně výhodných podmínek. Roční pachtovné má činit 5 korun za metr čtvereční.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
Po deštivých dnech se vrací léto. Počasí bude o víkendu ideální k cestám na výlety, proto vám přinášíme celou řádu tipů. Na Břeclavsku se uskuteční Slavnosti rajčat. Jubilejní desátý ročník nabídne jak ochutnávku této zeleniny, tak doprovodný kulturní zážitek. Na Hodonínsku, konkrétně v Kyjově, se bude po čtyřech letech konat nejstarší folklorní festival v Česku. Ukázky lidové tvorby, písně i tance se stanou hlavní náplní programu od čtvrtka do neděle. Na Znojemsku zase ožije Hrad Bítov v podobě oblíbené hradní pouti. Dojde i na historický řemeslný jarmark nebo divadelní představení.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.
Co dělat, když je skvělá úroda rajčat? Podívejte se na nejlepší recepty, jak rajčata konzervovat pro budoucí použití. Třeba na zimu, kdy prodávaná rajčata určitě nepatří mezi ty nejlepší a už vůbec ne nejlevnější. Přitom jde o zeleninu, která obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek.
Ceny cibule, která patří mezi nejkonzumovanější zeleniny v Česku, atakují 40 korun. Na olomoucké tržnici, kde nabízejí zeleninu drobní pěstitelé, byl v minulém týdnu kilogram i za 50 korun. Podle odborníků dolů ceny cibule výrazně nepůjdou.
Forscht Ventel pochází z rumunského Banátu, kde dodnes žijí české komunity, které dodržují nejstarší české tradice a které se živí převážně zemědělskou výrobou. Babička ho od útlého věku učila, jak vše pěstovat a hnojit. Dnes jeho zahrádkářské zkušenosti a výpěstky obdivují lidé na sociálních sítích. Nejinak je tomu i u kvasnicového životabudiče, jeho zlepšováku podporujícího růst plodů.
Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.
V odpadu, maximálně v kompostu. Tak zpravidla končí slupky od banánů. Je to velká škoda - snadno a téměř bez práce z nich totiž lze vyrobit velmi účinné hnojivo plné draslíku. Ocení ho nejen domácí rostliny, ale i ty zahradní. A rajčata obzvlášť.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hospodaří v areálu vojenské pevnosti z 19. století a o jejich zeleninu bez chemie a další produkty je obrovský zájem. Farmáře ze Zahrady Mezi poli mohou lidé pravidelně potkávat na trzích v Olomouci nebo Brně, úspěšně funguje jejich bedýnkový prodej. Nově se v reakci na rostoucí poptávku po lokálních bio produktech rozhodli otevřít „sámošku“. Postavili ji v Olomouci přímo u farmy, hned vedle výpadovky na Šternberk.
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
/FOTO/ Přestože venku vládlo tropické horku, salonek Městského společenského domu v Kolíně byl zcela zaplněný. A to nejen dámami, ale i několika muži, všichni dorazili na přednášku nazvanou Kurz kvašení zeleniny, kterou do Kolína přijel prezentovat Jan Kysela až z Dolního Hrozenkova.