
Češi jedí i pěstují málo zeleniny, brzdí je zdražování. Nejraději mají rajčata
Průměrný Čech spořádá téměř metrák zeleniny ročně, o pětinu víc než v roce 2012. Podle odborníků to ovšem stále nestačí.
Průměrný Čech spořádá téměř metrák zeleniny ročně, o pětinu víc než v roce 2012. Podle odborníků to ovšem stále nestačí.
Průměrný Čech spořádá téměř metrák zeleniny ročně, o pětinu víc než v roce 2012. Podle odborníků to ovšem stále nestačí.
/FOTO, VIDEO/ Pro některé chrudimské rodáky je odlehlý kousek přírody kousek od Pardubické ulice možná neznámý. V posledním roce je tu ale docela živo. Na rozlehlé ploše za „integrovanou“ školou totiž vzniká první chrudimská komunitní zahrada, která má poskytnout lidem možnost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také příležitost k setkávání a výměně pěstitelských zkušeností.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Co naši předci pěstovali v uplynulých stoletích, a my to znovu poznáváme. To je poselstvím akce, kterou uspořádali fanoušci zahradničení a gastronomie v zámecké zahradě ve Městě Albrechticích-Hynčicích.
Vypěstovat si vlastní okurky a rajčata na zahrádce, aby nemuseli dotovat ze svých peněženek předraženou zeleninu v marketech, je mezi lidmi čím dál populárnější. Český svaz zahrádkářů v Přerově tento trend, který odstartovala už pandemie covidu, potvrzuje. Město Přerov se proto rozhodlo rozšířit zahrádkářské kolonie o jednu novou. Lidé budou moci hospodařit na pozemku za finančně výhodných podmínek. Roční pachtovné má činit 5 korun za metr čtvereční.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
Po deštivých dnech se vrací léto. Počasí bude o víkendu ideální k cestám na výlety, proto vám přinášíme celou řádu tipů. Na Břeclavsku se uskuteční Slavnosti rajčat. Jubilejní desátý ročník nabídne jak ochutnávku této zeleniny, tak doprovodný kulturní zážitek. Na Hodonínsku, konkrétně v Kyjově, se bude po čtyřech letech konat nejstarší folklorní festival v Česku. Ukázky lidové tvorby, písně i tance se stanou hlavní náplní programu od čtvrtka do neděle. Na Znojemsku zase ožije Hrad Bítov v podobě oblíbené hradní pouti. Dojde i na historický řemeslný jarmark nebo divadelní představení.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Nad zlodějem, který v Dačicích kradl zeleninu, spadla klec.
Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.
Co dělat, když je skvělá úroda rajčat? Podívejte se na nejlepší recepty, jak rajčata konzervovat pro budoucí použití. Třeba na zimu, kdy prodávaná rajčata určitě nepatří mezi ty nejlepší a už vůbec ne nejlevnější. Přitom jde o zeleninu, která obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek.
Ceny cibule, která patří mezi nejkonzumovanější zeleniny v Česku, atakují 40 korun. Na olomoucké tržnici, kde nabízejí zeleninu drobní pěstitelé, byl v minulém týdnu kilogram i za 50 korun. Podle odborníků dolů ceny cibule výrazně nepůjdou.
Forscht Ventel pochází z rumunského Banátu, kde dodnes žijí české komunity, které dodržují nejstarší české tradice a které se živí převážně zemědělskou výrobou. Babička ho od útlého věku učila, jak vše pěstovat a hnojit. Dnes jeho zahrádkářské zkušenosti a výpěstky obdivují lidé na sociálních sítích. Nejinak je tomu i u kvasnicového životabudiče, jeho zlepšováku podporujícího růst plodů.
Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.
V odpadu, maximálně v kompostu. Tak zpravidla končí slupky od banánů. Je to velká škoda - snadno a téměř bez práce z nich totiž lze vyrobit velmi účinné hnojivo plné draslíku. Ocení ho nejen domácí rostliny, ale i ty zahradní. A rajčata obzvlášť.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hospodaří v areálu vojenské pevnosti z 19. století a o jejich zeleninu bez chemie a další produkty je obrovský zájem. Farmáře ze Zahrady Mezi poli mohou lidé pravidelně potkávat na trzích v Olomouci nebo Brně, úspěšně funguje jejich bedýnkový prodej. Nově se v reakci na rostoucí poptávku po lokálních bio produktech rozhodli otevřít „sámošku“. Postavili ji v Olomouci přímo u farmy, hned vedle výpadovky na Šternberk.
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
/FOTO/ Přestože venku vládlo tropické horku, salonek Městského společenského domu v Kolíně byl zcela zaplněný. A to nejen dámami, ale i několika muži, všichni dorazili na přednášku nazvanou Kurz kvašení zeleniny, kterou do Kolína přijel prezentovat Jan Kysela až z Dolního Hrozenkova.
Pro česnek z pole nemusejí Hradečáci daleko. Už v pátek 30. června začíná samosběr česneku na Smetanově statku v hradeckých Svobodných Dvorech. O samosběr ovoce a zeleniny je v posledních letech stále větší zájem. A není divu, za kilogram vlastnoručně sesbíraných plodin lidé často zaplatí méně než v obchodě.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích na Olomoucku. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
/FOTO, VIDEO/ Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.
Už nemusíte hrát jen Člověče, nezlob se! V rámci webového seriálu Deníku vám postupně představujeme tipy na společenské hry pro malé děti, hry na párty, ale i pro ostřílené hráče. Dnes vám přinášíme jedenáctý díl. V seriálu jde vesměs o prezentaci her, které nejsou zas tak úplně známé a přitom skýtají spoustu zábavy a napětí.
Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny a spousta dalších výrobků byla k dostání na sobotních farmářských trzích, které tradičně hostilo Hanácké náměstí v Kroměříži.
Husovy sady v Jindřichově Hradci v pátek opět zaplnili prodejci se svými stánky. Lidé si na tradičních farmářských trzích mohli nakoupit ovoce, zeleninu, nejrůznější šťávy, med, koření, květiny, šperky a třeba i něco hezkého na sebe.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
Zájem o farmářské trhy se rok od roku zmenšuje. Zákazníků chodí méně, ale nájmy za stánky v posledních dvou letech stouply. Situace nutí prodejce k přeprodávání zeleniny od větších firem a současně k omezování služeb.
Evropský parlament na svém květnovém zasedání ve Štrasburku přijal velkou většinou hlasů usnesení požadující více peněz a zjednodušení projektu Evropské unie pro dodávání ovoce, zeleniny a mléčných výrobků do škol.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zájem o farmářské trhy se rok od roku zmenšuje. Zákazníků chodí méně, ale nájmy za stánky v posledních dvou letech stouply. Situace nutí prodejce k přeprodávání zeleniny od větších firem a současně k omezování služeb.
Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?
Přibližně třetina rodičů z Olomouckého kraje nechystá svým dětem do školy pravidelně svačinu. Přitom právě kvalitní svačinky mohou školákům pomoci v boji s nadváhou nebo obezitou. Vhodné je zejména celozrnné pečivo s libovou šunkou, sýrem či nakrájenou zeleninou.
Střídání stráží u českobudějovických obchodů pokračuje. Pekaři z Lomnice pustí v jihočeské metropoli jeden prodejní pult.
Zahradnictví zažívají v těchto týdnech vrchol sezony. Letos ji nepatrně brzdí počasí a zdrženlivost zákazníků. Co se nejvíc prodává a jaké jsou hity? Projevilo se všeobecné zdražování i v tomto oboru?
V noci na úterý budou teploty na Vysočině znovu klesat pod nulu. Přízemní mráz může poškodit zeleninu a kvetoucí ovocné stromy, varoval ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
V noci na úterý mohou teploty na jižní Moravě znovu klesat pod nulu. Přízemní mráz může poškodit zeleninu a kvetoucí ovocné stromy, varoval ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
V noci na úterý budou teploty znovu klesat pod nulu. Hlavně na severovýchodě území může přízemní mráz poškodit zeleninu a kvetoucí ovocné stromy, varoval ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
/FOTO, VIDEO/ V náhradním termínu se v pátek 5. května uskutečnil v Benešově na Masarykově náměstí Den Země. Páťáci z benešovských základních škol i stejně staří žáci víceletého gymnázia se při něm dozvěděli řadu zajímavých informací, které pak mohou využít doma.
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech.
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
Zatímco v minulosti byl velký důraz kladen na samozásobitelství některými plodinami, později začala u zahrádkářů převládat relaxační funkce. To se ale aktuálně může měnit díky inflaci a stoupáním cen zejména v oblasti ovoce a zeleniny.
Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.