Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.

Podzimní Flora začala, až do soboty je přístupná od 9 do 17 hodin. V neděli končí v 16 hodin.

Podzimní Flora otevřela, láká do říše ovoce a zeleniny. Podívejte se

Brány říše ovoce a zeleniny se otevřely, podzimní Flora ve čtvrtek začala. Do pavilonu A láká na tradiční české ovoce, zeleninu a pestrobarevné podzimní květiny. Součástí výstavy, která trvá až do neděle, je také festival Olima. Ten nabídne soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup i oblíbená soutěžní klání Flora košt a Flora džem.

Cukrář Josef Maršálek

Podzimní Flora zve na trhy, cukráře Maršálka i rozkvetlé kostely

Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.

Ze Znojemské zemědělské výstavy. Hlavní motiv letošní výstavy Potravinou ke zdraví.

Potravinou ke zdraví: Výstava na Dvořákově ukázala, co zdravě jíst

V tělocvičně SOŠ Dvořákova se už podruhé sešli pěstitelé a zpracovatelé zemědělských produktů znojemského regionu, aby zde ukázali své výpěstky a výrobky. Ústředním motivem letošního ročníku této výstavy bylo „Potravinou ke zdraví“, což korespondovalo s myšlenkou OSN, která rok 2021 vyhlásila Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Návštěvníci si tak nejenom prohlédli vystavenou zeleninu a ovoce, ale také zjistili, jaký je význam máku, cibule a česneku nebo jablek v lidském jídelníčku. Pod rukama žáků a pedagogů školy tak vyrostl „Piknik plný vitamínů“ (slogan, který vymysleli žáci 3. ročníku boru Agropodnikání).

Okresní výstava ovoce a zeleniny v Machové.

FOTO: V Machové lidé obdivovali stovky vzorků ovoce, zeleniny a květin

Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

Svačina pro školáky

Jak by se měli stravovat školáci? Podívejte se na jídelníček

Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo navštíví nutriční specialisty, jiný zase sousedy nebo prostě vyndá, co má v lednici a s mottem „bez reptání“ předloží pokrm dětem k požití. 

Vyhlášení soutěže Regionální potravina Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě

Regionální potravina Vysočiny: nejlepší uzené je z Bíteše, zelenina z Jihlavy

Samozřejmě, že z toho máme velkou radost, prohlásil Petr Špaček z Cidliny. Mladý včelař byl jedním z těch, kteří uspěli v soutěži a mohou svoje výrobky označovat celé čtyři roky logem Regionální potravina Vysočiny. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo v sobotu 4. září v rámci 12. ročníku akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina na jihlavském Masarykově náměstí.

Pěstitel Ladislav Kašpar, který na poli ve Vojnicích u Olomouce organizuje samosběr zeleniny, 30. srpna 2021

Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic chystá populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Propukne ve středu 25. srpna, 22. srpna 2021.

Mrkev za čtyři, rajčata za osm! U Olomouce propukne samosběr zeleniny

Mrkev za čtyři koruny, cibule za šest, rajčata za osm. Ne kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání bude od středy v Těšeticích-Vojnicích, kde pěstitel Ladislav Kašpar chystá samosběr zeleniny. Letošní úrodu si pochvaluje. Poprvé nabídne ve velkém i melouny. Sklízet se budou z 1,5 hektaru.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic chystá populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Propukne ve středu 25. srpna, 22. srpna 2021.

Mrkev za čtyři, rajčata za osm. U Olomouce propukne samosběr zeleniny

Máte rádi samosběr zeleniny? Tak pozor. Ve středu startuje v Těšetisích-Vojnicích na Olomoucku a zdejší pěstitel Ladislav Kašpar si letošní úrodu pochvaluje. Kilogram mrkve bude k mání za čtyři koruny, kilogram rajčat pak za osm korun. A poprvé budou ve velkém v nabídce i melouny, které se budou sklízet z 1,5 hektaru. 

Brno 26.5.2020 - Tesco v OC Campus Square Brno

Konec jihomoravských paprik v Tescu: Moc hnily, tvrdí obchod, zelinář to odmítá

Vášnivé emoce se rozhořely mezi lidmi na sociální síti Facebook. Spustil je příspěvek, který zveřejnili zástupci Agrární komory České republiky. Upozornili v něm na takzvané vylistování, tedy vyřazení z prodeje, jednoho nejmenovaného jihomoravského zelinářského podniku ze seznamu dodavatelů obchodního řetězce Tesco.

Jídlo na cestu, výlety si připravte předem a z kvalitních surovin

Máme pro vás 14 rad, jak si na dovolené užít jídlo a nepřibrat

Možná to znáte také. Dovolená se blíží a vy už nyní přemýšlíte, o kolik kilogramů těžší se vrátíte domů. Jak se během svého pobytu vyhnout nástrahám v podobě místních dobrot? Jaké jídlo si připravit na cestu a výlety? Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme. 

Melounová plantáž nedaleko Olomouce. Pěstitel Ladislav Kašpar chystá samosběr, 28. července 2021

Samosběr melounů? Chystá se na poli u Olomouce. Už teď je obrovský zájem

Melouny patří k létu a děti je prostě milují, hlavně ty vodní s charakteristickou červenou barvou. Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic to moc dobře ví a letos poprvé chce lidem nabídnout samosběr melounů. I když plody budou ke sklizni zhruba za měsíc, zájem o melouny z pole nedaleko Olomouce je už nyní obrovský.

Melounová plantáž nedaleko Olomouce. Pěstitel Ladislav Kašpar chystá samosběr, 28. července 2021

Letní pochoutka s netradičním zážitkem. U Olomouce odstartuje samosběr melounů

Melouny patří k létu a děti je prostě milují, hlavně ty vodní s charakteristickou červenou barvou. Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic to moc dobře ví a letos poprvé chce lidem nabídnout samosběr melounů. I když plody budou ke sklizni zhruba za měsíc, zájem o melouny z pole nedaleko Olomouce je už nyní obrovský.

Pěstitel Petr Hanka.

Zelenina přímo od pěstitele? V okolí Prahy je velká nabídka

/FOTOGALERIE/ Zájemci o koupi zeleniny přímo od velkých pěstitelů – ze dvora nebo ve farmářských prodejnách – mají v rámci republiky nejširší možnosti v Polabí. Naznačuje to alespoň mapa zelinářské unie, která na místa prodávající zeleninu sklizenou jen před pár hodinami upozorňuje.