Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Zchátralý pozemek se pomalu probouzí díky dobrovolníkům.

Záhonky mohou mít i lidé z paneláku. V Chrudimi vzniká první komunitní zahrada

/FOTO, VIDEO/ Pro některé chrudimské rodáky je odlehlý kousek přírody kousek od Pardubické ulice možná neznámý. V posledním roce je tu ale docela živo. Na rozlehlé ploše za „integrovanou“ školou totiž vzniká první chrudimská komunitní zahrada, která má poskytnout lidem možnost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také příležitost k setkávání a výměně pěstitelských zkušeností.

Ilustrační foto

Rajčata z vlastní zahrádky? Přerov chystá novou kolonii u silnice k Újezdci

Vypěstovat si vlastní okurky a rajčata na zahrádce, aby nemuseli dotovat ze svých peněženek předraženou zeleninu v marketech, je mezi lidmi čím dál populárnější. Český svaz zahrádkářů v Přerově tento trend, který odstartovala už pandemie covidu, potvrzuje. Město Přerov se proto rozhodlo rozšířit zahrádkářské kolonie o jednu novou. Lidé budou moci hospodařit na pozemku za finančně výhodných podmínek. Roční pachtovné má činit 5 korun za metr čtvereční.

Kyjovští slavili jubilejní Slovácký rok. Stovku vítali hudbou, vínem a koňskou jízdou sedmičlenného skoronského banderia.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Nejstarší folklorní festival v ČR i Milokošťký den

Po deštivých dnech se vrací léto. Počasí bude o víkendu ideální k cestám na výlety, proto vám přinášíme celou řádu tipů. Na Břeclavsku se uskuteční Slavnosti rajčat. Jubilejní desátý ročník nabídne jak ochutnávku této zeleniny, tak doprovodný kulturní zážitek. Na Hodonínsku, konkrétně v Kyjově, se bude po čtyřech letech konat nejstarší folklorní festival v Česku. Ukázky lidové tvorby, písně i tance se stanou hlavní náplní programu od čtvrtka do neděle. Na Znojemsku zase ožije Hrad Bítov v podobě oblíbené hradní pouti. Dojde i na historický řemeslný jarmark nebo divadelní představení. 

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

V současné době připaví týdně v Zahradě Vidov k odběru 190 bedýnek

Bedýnky plné zeleniny i ovoce. Ze Zahrady Vidov k lidem putují už patnáct let

Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.

Kvasnicový životabudič vám může přinést pěknou úrodu na zahrádce.

Vyrobte si kvasnicový životabudič, vaši obří zeleninu vám budou všichni závidět

Forscht Ventel pochází z rumunského Banátu, kde dodnes žijí české komunity, které dodržují nejstarší české tradice a které se živí převážně zemědělskou výrobou. Babička ho od útlého věku učila, jak vše pěstovat a hnojit. Dnes jeho zahrádkářské zkušenosti a výpěstky obdivují lidé na sociálních sítích. Nejinak je tomu i u kvasnicového životabudiče, jeho zlepšováku podporujícího růst plodů.

Velký zájem o samosběr cibule v Blatci. 21. července 2023

Cibule za deset táhne davy. Na samosběr v Blatci se sjíždějí lidé zdaleka

Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Mladí farmáři v Olomouci otevřeli samoobslužný stánek s čerstvou zeleninou bez chemie. Denně jsou v nabídce i vejce nebo květiny. Platí se do kasičky.

Farmáři v Olomouci otevřeli sámošku s čerstvou zeleninou. Platí se do kasičky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hospodaří v areálu vojenské pevnosti z 19. století a o jejich zeleninu bez chemie a další produkty je obrovský zájem. Farmáře ze Zahrady Mezi poli mohou lidé pravidelně potkávat na trzích v Olomouci nebo Brně, úspěšně funguje jejich bedýnkový prodej. Nově se v reakci na rostoucí poptávku po lokálních bio produktech rozhodli otevřít „sámošku“. Postavili ji v Olomouci přímo u farmy, hned vedle výpadovky na Šternberk.

Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?

Kurz kvašení zeleniny v Městském společenském domě Kolín.

Zájemci o způsoby kvašení zeleniny zaplnili salonek společenského domu

/FOTO/ Přestože venku vládlo tropické horku, salonek Městského společenského domu v Kolíně byl zcela zaplněný. A to nejen dámami, ale i několika muži, všichni dorazili na přednášku nazvanou Kurz kvašení zeleniny, kterou do Kolína přijel prezentovat Jan Kysela až z Dolního Hrozenkova.

O samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce byl obrovský zájem

OBRAZEM: O samosběr česneku byl na Olomoucku zájem. Z pole rychle zmizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích na Olomoucku. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce, 28. června 2023

Obrovský zájem o samosběr česneku. Z pole u Olomouce rychle mizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Samosběr česneku ve Vojnicích u Olomouce, 28. června 2023

Obrovský zájem o samosběr česneku. Z pole u Olomouce rychle mizel

Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.

Lenka Šulcová, majitelka Zahradnické pohotovosti

Farmaření bez chemie začalo kamionem hnoje. Nyní podnikatelka natáčí Receptář

Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Lenka Šulcová, majitelka Zahradnické pohotovosti.

Farmaření bez chemie začalo kamionem hnoje. Podnikatelka teď natáčí Receptář

/FOTO, VIDEO/ Zahradnickou pohotovost založila Lenka Šulcová ze Sence před deseti lety. Podnikatelka se stará o soukromé zahrady i městskou zeleň a na své farmě pěstuje ovoce a zeleninu - bez jakýchkoli pesticidů a umělých hnojiv, které pak prodává v bedýnkách stálým zákazníkům. V létě bývají základem jejich obsahu hlavně papriky, rajčata nebo cukety, s podzimem přichází čas brambor a dýní.

Společenská hra Zbodni salát.

Tipy na strhující deskové hry pro každého. Díl jedenáctý: Zbodni salát

Už nemusíte hrát jen Člověče, nezlob se! V rámci webového seriálu Deníku vám postupně představujeme tipy na společenské hry pro malé děti, hry na párty, ale i pro ostřílené hráče. Dnes vám přinášíme jedenáctý díl. V seriálu jde vesměs o prezentaci her, které nejsou zas tak úplně známé a přitom skýtají spoustu zábavy a napětí. 

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Jolanda Stokkermans tvoří tak krásné jídlo, že by vám bylo líto ho sníst.

Neuvěřitelné. Jolanda tvoří z jídla umělecká díla, používá přitom běžné suroviny

Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic i letos chystá samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Zákazníci se mohou těšit na novinky. Tou nejlákavější bude česnek, 4. května 2023

Kvalitní zelenina za pár korun. Všude se zdražuje, u samosběru ale ne

Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.

Berounské trhy se pořádají ve středu a v sobotu.

Stánkaři na trhu kouzlí s cenami. Aby lidé kupovali a my přežili, říkají

/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech. 

Zahrádkářům vypukla sezona.

V zahrádkářských koloniích naplno propukla pracovní sezona

Zatímco v minulosti byl velký důraz kladen na samozásobitelství některými plodinami, později začala u zahrádkářů převládat relaxační funkce. To se ale aktuálně může měnit díky inflaci a stoupáním cen zejména v oblasti ovoce a zeleniny.

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.