/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.
Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát.
/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.
Městská tržnice v Trutnově má od začátku srpna nového provozovatele. S ním přichází naděje, jak pokropit živou vodou skomírající areál v centru města, jehož slavné časy dávno pominuly.
/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.
Značka MoravoSeed zve širokou veřejnost na den otevřených dveří, kde bude mít každý příležitost nahlédnout do zákulisí šlechtění nových moderních a odolnějších odrůd zeleniny. Den otevřených dveří se uskuteční v sobotu 17. srpna na šlechtitelské stanici v areálu Mendelovy univerzity v Lednici.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
V sobotu v Tešeticích-Vojnicích na Olomoucku odstartoval očekávaný samosběr melounů. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole se od rána sjížděly davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole na rozhraní Olomoucka a Prostějovska se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole u Olomouce se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.
/VIDEO/ Samoobslužný dýňový stánek najdou zájemci v Roseči na Jindřichohradecku. Valník plný této zeleniny stojí od minulého týdne v areálu kukuřičného bludiště. Dýně hokkaido prodává místní ekofarma. Plody jsou pěstované bez chemie, i přesto za ně zaplatíte téměř o polovinu méně, než v obchodě.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic v rámci samosběru zeleniny nabídl lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli půl hodiny od Přerova doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Když pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na rozmezí Olomoucka Prostějovska nabídl v rámci samosběru zeleniny lidem na zkoušku melouny, po plodech plných sladké šťávy se na poli u Olomouce doslova zaprášilo. Lidé je vysbírali během pár hodin. Letos plochu rozšířil a plodinu zároveň vysel „nahusto“. Zralé melouny mohou zájemci sklízet již tuto sobotu, kdy ve Vojnicích startuje samosběr výhradně této plodiny, kterou pěstitel nabídne lidem za pár korun.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.
Mnoho zahrádkářů dodnes věří, že s koncem léta končí i možnost vypěstování si čerstvé zeleniny. Opak je pravdou. Podzimní zahrádkaření může být stejně bohaté jako jarní sezóna. Správně vybrané plodiny přinesou úrodu i během chladnějších měsíců. Zahrádkář z Valašska Roman Paťava prozradil, jak na to, aby člověk sklízel čerstvou zeleninu i kolem Vánoc.
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.
Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.
Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, na rozhraní Prostějovska a Olomoucka, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Prostějova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Cukety jsou na pěstování tak nenáročné, že to zvládne každý. Navíc rostou velmi rychle. Pokud tedy chcete, aby vám cuketa dobře a dlouho plodila, musíte ji včas sklízet. Čím častejší je totiž sklizeň, tím víc nových plodů rostlina nasazuje. Pak se dočkáte tak bohaté sklizně, že budete úrodu rozdávat i sousedům.
Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
Jíst melouny se vyplatí. Obsahují totiž množství zdraví prospěšných látek. Zejména pak lykopen, který pomáhá zabránit vzniku rakoviny a má pozitivní vliv na srdce. Jenže v obchodech bývá poměrně složité poznat dokonalý meloun - jak chuťově, tak konzistencí. Existuje však několik spolehlivých znaků, díky nimž člověka nečeká po rozříznutí melounu zklamání.
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.
/FOTO, VIDEO/ Název hospody v Tuhani, U Bílého Žida, při projíždění vesnicí překvapí. Může znít až kontroverzně. Deník se obrátil na provozovatele podniku na návsi, Güntera Schöna, místního podnikatele s německými kořeny. Vysvětlení je ale spíš jako z Haškova Švejka.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Necestuje přes půl planety, ale jen pár metrů z pole do zeleninomatu stojícího u barokní sýpky v Ludéřově. Brambory, česnek, cibule, zkrátka to, co se zrovna urodilo na polích místního farmáře. Vše čerstvé a ve vysoké kvalitě. Navíc za lidové ceny. Platí se v hotovosti do pokladničky.
Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Stovky lidí se tento víkend sjížděly na pole na okraji Vojnic na Olomoucku, kde v sobotu 29. června začal samosběr česneku. Loni byl zájem o zeleninu enormní, v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava. To se v sobotu ráno nestalo, zejména díky dobré organizaci a kvalitnímu značení. Česneku je podle pěstitele letos dostatek a nehrozí, že by jej zákazníci vysbírali během pár hodin.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Stovky lidí se od sobotního rána sjíždějí na pole na okraji Vojnic, kde začal samosběr česneku. Vloni byl zájem o zeleninu enormní. V okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava. To se v sobotu ráno nestalo, zejména díky dobré organizaci a kvalitnímu značení.
/FOTO, VIDEO/ Na náměstí Republiky v Neratovicích se ve čtvrtek uskutečnily poslední červnové trhy. Na návštěvníky čekaly stánky nejen s ovocem a zeleninou. Vydali jsme se zjistit, na kolik vás vyjde sezonní zboží včetně okurek nakládaček, paprik nebo jablek i nabízené občerstvení. Ceny najdete ve fotogalerii.
Chomutovský zoopark představil jednu z největších letošních novinek, kterou je zcela přebudovaný výběh pro dikobrazy. Cílem bylo uzpůsobit ho tak, aby návštěvníci na tato zajímavá zvířata lépe viděli a časem je mohli dokonce i krmit ovocem a zeleninou. Přestavba trvala zhruba tři měsíce a stála 420 tisíc korun.
/FOTO, VIDEO/ V šest hodin ráno se na hradecké náměstí 28. října začínají sjíždět trhovci, prodávat začínají většinou o hodinu později, kdy již přicházejí zákazníci. K čerstvému ovoci a zelenině se nyní přidali i prodejci sadby a květin a zastřešené prostranství je brzy zaplněné.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
Příští týden začíná v Těšeticích na Olomoucku oblíbený samosběr česneku. I přes rozmary počasí vypadá plodina podle tamního pěstitele Ladislava Kašpara velmi dobře. Cena bude lidová - a druhý den ještě klesne. Jedná se o pokus, jak zajistit, aby všichni na pole nezamířili v jediný den. Loni byl nápor tak obrovský, že v obci nedaleko Olomouce kolabovala doprava.
Samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, část Vojnice, v sobotu 29. června sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava.
Oblíbený samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, části Vojnice, příštm týden sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko okresu Prostějov kolabovala doprava.
Roubovaná zelenina je mezi zahradníky hitem. Řada z nich ale dělá jednu zásadní chybu. Přicházejí tak o výhody, kvůli kterým roubovanou zeleninu vlastně pěstují.
Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři nebo svačinu, jejíž příprava vám zabere jen pár minut? Vsaďte na ředkvičky. Pokud vám nerostou na zahrádce nebo na balkoně, koupíte je teď čerstvé v každém marketu. Když k nim přidáte tvaroh a voňavé bylinky jako pažitku nebo petrželku, potěšíte chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví.