Meteorologové vydali výstrahu před mrazy pro část Jihomoravského kraje. Teploty budou v noci na čtvrtek klesat na nulu až minus tři stupně. Obavy mají především pěstitelé a zahrádkáři.
Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?
Rajčata si můžete koupit po celý rok. To, které si vypěstujete sami a zakousnete se do něj hned po utržení, má ale úplně jinou chuť. Zjistíte, že všechna práce se sázením, vyštipováním, hnojením a zaléváním za to stála. I když rajčata můžete pěstovat na záhonu i v květníku na balkoně, nejlepších výsledků dosáhnete pěstováním rajčat ve skleníku. Úrody se dočkáte dřív a sezona bude podstatně delší. Víte, jak se starat o rajčata ve skleníku? Přečtěte si, čím je hnojit a jakou zeleninu navíc můžete mezi rajčata vysadit.
Když o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl.
Na 138. kilometru D1 ve směru na Brno došlo v sobotu 30. března k dopravní nehodě, při které nákladní vozidlo narazilo do středových svodidel. Při tom se vysypal náklad převážené zeleniny, a to do obou směrů dálnice. Oznámení o nehodě přijala policie krátce před třetí hodinou ráno.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Máte skleník a přemýšlíte, co v něm letos pěstovat? Zkuste květák a nenechte se odradit tím, že patří mezi zeleninu trochu náročnější na pěstování. V březnu je ten správný čas vysévat semínka květáku do teplého pařeniště, nebo vytápěného skleníku. Víte, jak správně pěstovat květák a kdy vysázet sazenice do záhonků? Přečtěte si, co potřebuje květák, aby nežloutl a jak často musíte květák zalévat a hnojit.
/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.
Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.
Březen je dobou, kdy je čas vyrazit do zahrad a zahrádek a věnovat se jejich zvelebování i zajištění budoucí úrody. Podle odborníků začíná dobrá zahrada dobrou půdou a dobrá půda vyžaduje péči. Jaká zemina se nejlépe hodí pro pěstování zeleniny? Jaké pH by měla půda mít? Jak zeminu vylepšit? A čím bychom mohli půdě uškodit?
/VIDEO/ Sluneční soustava z dýní a melounů nebo růže z cukety. S takovými výrobky reprezentovala českou gastronomii na mezinárodní kuchařské olympiádě v německém Stuttgartu Brňanka Tereza Buchtová. V disciplíně live carving, tedy v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny, se Buchtová umístila na první pozici.
Největší ostudy Olomouce vybírali čtenáři Olomouckého deníku prostřednictvím hlasování na našem webu. Do neslavné TOP5 se dostal i dlouhá léta chátrající bývalý měšťanský pivovar v Lafayettově ulici. Problémovým a zanedbaným místům ve městě se budeme nyní věnovat, rádi je rozšíříme i o vaše nové tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa v Olomouci, zašlete svůj tip na e-mail: michal.kovar@denik.cz
Opravdu lze v České republice pěstovat svou zeleninu i v zimě? Ivan Haška z Beskyd ví, jak si pěstovat čerstvou zeleninu po celý rok. Metoda je podle něj vhodná i pro lidi s malým pozemkem. Člověk se prý musí pouze vzdát předsudků a jít na zahradničení chytře.
Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.
Mrkev je bezpochyby zdravá zelenina plná vitaminů. Také proto ji pro první příkrmy volí spousta rodičů. Jenže tolik oblíbená vařená mrkvička může miminku způsobit zácpu. Místo spokojeného dítěte vás tak po nasazení příkrmů může čekat probrečená noc plná bolení bříška.
Okinawská dieta. Výjimečná strava, která je typická zejména pro starší obyvatele japonského ostrova Okinawa. Jejich jídelníček je natolik zdravý, že se zde i díky němu lidé dožívají vysokého věku. To navíc například s výrazně nižším výskytem vážných chorob srdce či mnoha druhů rakovin.
Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.
K dobrému i zdravému jídlu ho už v dětství přivedla jeho babička. Martin Kudera začal později sám objevovat kouzlo vaření a také nakládání zeleniny. A protože jeho kimchi mělo úspěch u jeho rodiny i u přátel, začal ho vyrábět a prodávat pod značkou Živina. S podnikáním začal v nelehké době covidových omezení, ale dnes jeho rodinná firma roste a rozšiřuje nabídku. Jaký je jeho recept na kimchi a jaké další věci Živina nabízí nebo chystá? To prozradil Martin Kudera v novém díle podcastu Byznys kafe.
Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.
Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.
Jennifer Aniston už patří mezi herecké legendy. Slavná hvězda seriálu Přátelé v únoru oslaví 55 let. Její vizáž takovému věku však vůbec neodpovídá. Je ve výrazně lepší formě. Jak to dělá? O svůj recept na zdraví a kondici se ráda dělí nejen se svými příznivci.
Rádi píšete, tvoříte texty? Nepište do šuplíku. Podělte se o své příběhy, poezii, fantazie s našimi čtenáři. Dnes rádi přinášíme povedenou povídku Zakupy v Biedronce z pera ostravského autora Ondřeje Bejla. Přejeme příjemné čtení.
Svou váhu nemusela bývalá rosnička Karla Mráčková nikdy řešit. Přesto se snaží jíst zdravě a nezatěžovat příliš svůj organismus. Otevřeně přiznává, že sladké si dopřává maximálně jednou za čtrnáct dní, a i ohledně vánoční tabule bude přísnější. Na Štědrý den si dá jen lehkou polévku, rybu bez zahuštění a salát v podobě zeleniny a jogurtu.
Přinášíme reportáž z vyhlášeného ranního tržiště v Mostě. Ptali jsme se také, zda mají trhy v Mostě budoucnost? Rekonstrukce centra prý musí s davy lidí počítat.
Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.
Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.
Čerstvé šťávy obsahují vitaminy. A co může být zdravějšího než pití, které obsluha na místě vylisuje přímo z ovoce nebo zeleniny; bez použití jakýchkoli konzervačních látek nebo postupů? Tak uvažuje spousta zákazníků, kteří se snaží žít zdravě – a třeba chtějí koupit to nejlepší pro své děti.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.
Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?
/VIDEO, FOTO/ Miroslav Hlubuček pracoval 25 let jako manažer pro velké potravinářské řetězce a dotáhl to až na šéfa oddělení pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Manažerské sako ale vyměnil za zahradnickou zástěru a začal pěstovat výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. Živnost začal rozjíždět na zimní zahradě svého domu ve Vysoké nad Labem a od jara nabízí rostlinky plné vitamínů a chuti v obchůdku v areálu Hvězda v Hradci Králové.
Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
/FOTO, VIDEO/ Tři plná parkoviště, k tomu i několik autobusů. Trhy v polském Zabełkówě prostě jedou a Češi z příhraničí o tom dobře vědí. I o zdejších příznivých cenách. Co všechno je v kurzu? Aktuálně samozřejmě dušičkový sortiment, výhodně ale nakoupíte i hromadu dalšího zboží. Podívejte se, za jaké ceny.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Už čtrnáct let jsou v prosinci na náplavce v Praze 2 farmářské trhy. Letos je městská společnost Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zrušila s tím, že chce na místě zorganizovat adventní trhy. Farmáři, kteří na náplavku pravidelně přijíždí, se proti úmyslu vzbouřili.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
Letní počasí se během jednoho dne přehouplo do mrazivého podzimu. Pokles zejména nočních a časných ranních teplot trápí drobné zahrádkáře a pěstitele zeleniny. Úroda rajčat byla díky babímu létu letos totiž poměrně bohatá. Nyní řeší, jak ochránit keříky rajčat tak, aby plodily ještě několik týdnů.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.