/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.
Vybudovat zelenou přírodní oázu, pěstovat tam zeleninu i ovoce a učit děti vztahu k přírodě. To jsou hlavní cíle nové komunitní zahrady, která brzy vznikne na Tabulovém vrchu v Olomouci. Provozovat ji tam bude společnost DW7, ta už před deseti lety založila podobnou zahradu v areálu letního kina.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
Drahé jídlo, hlavně zelenina žene obyvatele Vysočiny zpět k tradicím do chat a zahrádek. Chtějí být soběstační a pěstovat si zeleninu vlastní. Volné pozemky v zahrádkářských koloniích jsou žádané. A zdražují i semena a hnojiva.
Žluté 175 za kilo, červené za 135 a zelené za 125 korun. Ne, to nejsou ceny paprik v českých obchodech, tolik tato zelenina dnes stojí v Polsku. A podle ekonomů bude hůř.
O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.
Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.
Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.
Pár rajčat za stovku. Kdo si to může dovolit? Lamentoval rozhořčeně při nákupu v brodském supermarketu mladý tatínek Milan Aschennbrener. Ceny paprik, rajčat či salátových okurek dosahují rekordních částek. Daň si vybírá špatné počasí na jihu Evropy a drahé energie, které donutily pěstitele odstavit skleníky. Zákazníci tak u pultů se zeleninou nevěřícně zírají a stěžují si. Někteří ale upozorňují na skutečnost, že jsou lidé zbytečně zmlsaní.
Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
/FOTO, VIDEO/ Desítky lidí si ve středu ráno nenechaly ujít otevření nového hypermarketu Kaufland na okraji Turnova. Zákazníci ale měli problém se k němu dostat. Adresu má provozovna na Sobotecké ulici, z ní je však vjezd k prodejně jen pro zásobování. Ten správný lidé najdou ze Svobodovy ulice, kde odbočí na kruhovém objezdu.
/FOTO/ Díky finančnímu daru z projektu Jedlá školní zahrada se MŠ 28. října v Turnově pomalu začal plnit sen. Do zahrady přírodního stylu k dosud pěstované zelenině přibyly stromky a keře, s jarem se objeví také vyvýšené záhony.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Kvašené okurky, kysané zelí a třeba i květák jsou v českých domácnostech tradiční pochoutkou. Ideální je pochutnat si na nich v období zimních plískanic, kdy je třeba podpořit imunitu.
Vysoké ceny energií, hnojiv nebo obalů drtí české zelináře. Přestože s cenou v obchodech stouply i výkupní ceny, o zisk připravují české farmáře právě vysoké náklady.
Na českém Facebooku se objevila více než tisíckrát sdílená zpráva, že obchodní řetězec Lidl začal ve svých prodejnách v Česku prodávat slupky z brambor. Zpráva je vylhaná. Zneužila kampaň Lidlu zaměřenou proti plýtvání a na zužitkování zbytků potravin.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.
Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách. A slaví úspěch.
/FOTO/ Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách, a to i na Orlickoústecku. A slaví úspěch.
Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.
Ve dnech 21. a 22. listopadu se v Integrované střední škole Slavkov u Brna konal kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu pan Luděk Procházka z Czech carvingového studia v Benešově je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Cukety, pytle s rajčaty, ale i slunečnice a levandule. Okolí nízkoprahového klubu v Blatné prošlo proměnou. Děti, které klub navštěvují, si tady pozemek osázely zeleninou a květinami. Pěstování se věnují od jara a nedávno svou farmu, jak zahrádce říkají, zazimovaly.
Stačí k automatu přijít, kliknout na obrazovku, vložit peníze a vypadne z něj pětikilové balení brambor od lokálního zemědělce. Ojedinělý zeleninomat zvaný Bramat dobývá brněnské Řečkovice. Jeho autoři Jiří Staněk a Petr Grünwald jej proto chtějí dostat i do dalších městských částí. „Vnímáme velký zájem. Musíme Bramat mnohdy doplňovat i dvakrát denně. Mohl by být cestou, jak zemědělcům pomoci z krize,“ říkají Staněk a Grünwald ve dvojrozhovoru pro Deník.
/FOTO/ Stačí k automatu přijít, kliknout na obrazovku, vložit peníze a vypadne z něj pětikilové balení brambor od lokálního zemědělce. Ojedinělý zeleninomat zvaný Bramat dobývá brněnské Řečkovice. Jeho autoři Jiří Staněk a Petr Grünwald jej proto chtějí dostat i do dalších městských částí. „Vnímáme velký zájem. Musíme Bramat mnohdy doplňovat i dvakrát denně. Mohl by být cestou, jak zemědělcům pomoci z krize,“ říkají Staněk a Grünwald ve dvourozhovoru pro Deník.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
V Babicích na Krájance se 23. října 2022 konala tradiční podzimní výstava místního Českého zahrádkářského svazu. Zájemci si mohli prohlédnout kolem 100 druhů ovoce a zeleniny od 38 vystavovatelů. Součástí akce byla i přednáška Ing. Zdeňka Pezy o chorobách a škůdcích na ovocných dřevinách a jejich ochraně.
Byla oplácané dítě a v manželství pak ještě hodně ztloustla. Různé nárazové diety Hance nijak nepomáhaly, zlom znamenal až skupinový hubnoucí kurz. Probíhal kvůli covidu on-line. Podle Hanky to ale bylo mnohem lepší než někam docházet. Takže s hubnutím pokračuje ve stejném stylu i teď.
Ocenění MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje udělali odborná porota Zuzaně Forejtkové, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny. Mezi firmami zvítězila a titul IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje si odnesla společnost Aircraft Industries zabývající se výrobou, prodejem a servisem letounů L 410.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.
Manželé Čimburovi z pražského Suchdola si přáli mít moderní čistou a neformální zahradu. Ve spolupráci s architekty vytvořili místo, o kterém hovoří s láskou, péčí a nadšením.
Berušky, chobotničky, pudlinka, želva, opice, velryba, žabky, vlak, Nemo, Fantomas a další zajímavé výtvory z ovoce a zeleniny jsme mohli obdivovat ve školní družině v Kunvaldě.
Téměř 20 tisíc návštěvníků si nenechalo ujít podzimní výstavu Flora Olomouc – Hortikomplex 2022, která proběhla během uplynulého víkendu. Pořadatelé jsou s návštěvností spokojeni, podobnou zaznamenali také v uplynulém roce, kdy však v tuzemsku byla odlišná ekonomická situace.
/FOTOGALERIE/ V Teplýšovicích se v pátek a sobotu 30. září a 1. října uskutečnila Výstava ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství. Jednalo se již o 4. ročník, který pořádá základní organizace ČZS Teplýšovice. Sešlo se opravdu spoustu krásných exponátů. V kategorii květin bylo vystaveno 56 řezaných a hrnkových květin, v kategorii ovoce se sešlo 88 odrůd jablek a 83 ostatních druhů ovoce.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
Tradiční podzimní Flora Olomouc nabídla rozmanitou všehochuť zeleniny, ovoce a dalších plodů tuzemských zahrad, luk a lesů. Tisíce lidí korzovaly olomouckým výstavištěm a každý si mohl najít to své.
Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.