Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

V bývalých zámeckých konírnách ve Slavkově u Brna se konala oblastní výstava ovoce a zeleniny.

Kilové brambory i nádherná jablka. To byla výstava ovoce a zeleniny ve Slavkově

O uplynulém víkendu se v zámeckém areálu ve Slavkově u Brna konal Václavský jarmark. Jeho součástí byla mimo jiné i výstava modelů vesmírných těles a oblastní výstava ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách. Děkujeme Radoslavu Lánskému za krásné fotografie a Jiřímu Matyášovi za příspěvek.

Nové zahrádkářské osady vzniknou v Tuřanech a v městské části Dvorska.

Vlastní domácí zelenina v Brně? Zahrádkáři plánují osady. Bez plotů mezi sousedy

Vypěstovat si vlastní zeleninu a užít si chalupářskou atmosféru v Brně? V městských částech Tuřany a Dvorska vzniknou nové zahrádkářské osady. Mezi jednotlivými zahrádkami nebudou ploty, budovy budou mít zelené střechy a součástí osad budou komunální záhonky se skleníkem. Město na projektu spolupracuje s Českým svazem zahrádkářů Brna-města.

Šestnáctou oblastní výstavu ovoce a zeleniny navštíví zájemci o víkendu.

Pěstitelé ve Slavkově vystavili ovoce a zeleninu. Podívejte se tam s námi

/VIDEO/ Ovoce a zeleninu všeho druhu mohou obdivovat návštěvníci oblastní výstavy v bývalých konírnách zámku ve Slavkově u Brna. Zatímco v pátek na ni mířili žáci mateřských a základních škol se speciálním programem, v sobotu a neděli od devíti ráno do pěti odpoledne je výstava přístupná pro všechny zájemce. V předstihu na místo dorazila také redakce Vyškovského deníku.

Samosběr zeleniny na poli u Vojnic na Olomoucku, srpen 2022

Samosběr u Vojnic je pozastaven. Rekordmani si z pole odvezli 700 kg zeleniny

Natřikrát začínal letošní samosběr zeleniny na poli u Těšetic-Vojnic kvůli deštivému počasí. Zatímco vloni pěstitel bojoval se zloději a agresory, na startu letošní sklizně ho potrápilo zejména počasí. Nízké ceny a kvalita zeleniny opět přilákaly davy lidí, kteří nechtěli počkat den dva, než pole trochu oschne. Raději se brodili v bahně. Rekordmani si odváželi z Vojnic i přes 700 kilogramů zeleniny.

Kvůli drahé elektřině se pěstování zeleniny přestává vyplácet. Neúměrně drahé je zavlažování, zpracování a hlavně chlazení.

Téma: Drahé energie drtí zelináře, zvažují přechod na obilí

Hradecká firma VH Agroprodukt vyzvala vládu k zastropování cen energií. Vysoké ceny totiž drtí české zelináře. Už letos se pěstitelé dostali na hranici rentability, a pokud by měli platit dnešní ceny, pak podle nich hrozí konec produkce české zeleniny.

Svačinky rozhodně nemusejí být nudné a všední. Naopak, barvy a pestrost děti uchvátí.

Důležitá součást jídelníčku. Bez svačiny jsou děti ve škole unavené

Co připravit dětem ke svačině? Se začátkem školního roku si tuto otázku rodiče kladou pětkrát týdně. Rohlík se šunkou se rychle omrzí, takže by se hodila nějaká inspirace, jak to dělat jinak a co nejzdravěji. Dvě mladé maminky proto daly dohromady 190 receptů na svačinky, které určitě neskončí v koši.

Díky slevovým akcím zlevnila zelenina i ovoce

Navzdory inflaci. Díky akcím zlevnila zelenina i ovoce skoro o třetinu

Přestože čísla na účtenkách za nákupy potravin oproti minulému roku obvykle nepříjemně rostou, pro některé zboží to překvapivě neplatí. Například pro některé druhy zeleniny či ovoce. Díky akčním slevám v obchodních řetězcích se za ně platíme stejně, či dokonce méně než loni.  

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Ve finále máte na talíři špíz se špízem.

Těhotnej kuchař: Medailonky z panenky naservírujte k večeři svojí divožence

„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.

Ladislav Hnízdo z Lužan je slávistou i nadšeným pěstitelem.

FOTO, VIDEO: Zelenina a jiné plody, rostou doma slávistovi

Pokud chcete pěstovat zeleninu a sazenicím dopřejete trochu kompostu a nenecháte je zaschnout, máte nejlepší předpoklady dosáhnout skvělé úrody. Pokud přidáte ještě pravidelné hnojení, které snadno připravíte i zdarma z obyčejného plevelu, úspěch se dostaví zcela jistě. A pokud se přeci jen něco nepovede, je to zkušenost, která je potřeba nasbírat a jsou chvíle, kdy je nenahradí žádná rada.

Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích

VIDEO: Projekt EU spojil odborníky z ČR a Slovenska. Bojují se škůdci zeleniny

Pěstitelé zeleniny se často potýkají s řadou škůdců, kteří značně poškozují porosty na jejich polích. Jde jak o živočišné a virové škůdce, tak i bakteriální patogeny, fytoparazity a plísně. Jejich včasným odhalením a eliminací lze ztrátám úrody předem zamezit. Na přístrojové vybavení laboratoře pro odhalení škodlivých živočichů a vypracování metodiky na jejich odstranění se zaměřil projekt přeshraniční spolupráce podpořený Evropskou unií. Propojuje zkušenosti šlechtitelské firmy se specializovanými univerzitními týmy z Česka a Slovenska. Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích.

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.

Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.

Zelinář a jeho chlouba.

Od sousedů: Ukáže zeleninové speciality

Ke slavnosti zeleniny a rajčatových rarit zve zahradník Alois Handlbauer z Lichtenbergu do své říše na Mühlbergerstraße 29 na dny otevřených dveří 5. -7. srpna. Vstup se nevybírá.

I díky prodloužení snížených sazeb DPH na potraviny a pohonné hmoty jsou nákupy a tankování v Polsku stále výhodné. 1. srpna 2022.

Nákupní ráj pro Čechy v Polsku pokračuje, hurá za hranice. Takové jsou tam ceny

/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

I díky prodloužení snížených sazeb DPH na potraviny a pohonné hmoty jsou nákupy a tankování v Polsku stále výhodné. 1. srpna 2022.

Nákupní ráj pro Čechy v Polsku pokračuje, hurá za hranice. Takové jsou tam ceny

/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

19. ročník Festivalu česneku v Buchlovicích, 23. 7. 2022. Zakladatel festivalu Miroslav Hrdý

Česnek není na Slovácku nic dočasného. Bude zde napořád, míní Miloslav Hrdý

Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.

Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na jihu Moravy: ve Vyškově na ni dohlíží specialisté

Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.

Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psů čisté maso, zeleninu a bylinky.

Syrová psí hostina? BARF je alchymie, neobejde se bez zkušeností i mrazáku

Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.

Mistr kuchař Václav Šmerda ze Svitav vaří už přes 50 let  a učí budoucí kuchaře.

Kuchař v šortkách? Tak to odjíždím, říká Šmerda, který vařil prezidentům i králi

Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.

Zeleninové chipsy.

Chutná a je zdravá. Mrkev se hodí do sladkých i slaných receptů

Může to být úplně čerstvá jarní karotka i poslední kousky podzimní sklizně velkých mrkví uložených ve sklepě. Oranžový kořen je univerzálně použitelný do sladkých i slaných receptů, a komu se nechce chroupat mrkev syrovou, vychutná si ji třeba pečenou či v syté polévce. Podívejte se na recepty, které připravil časopis Receptář.