
Zelenina v zimě, jako zdroj vitamínů, se dá vypěstovat i doma
V zimě, kdy naše zahrádka odpočívá v klidu, můžeme si sami vypěstovat zeleninu pro denní užití.
V zimě, kdy naše zahrádka odpočívá v klidu, můžeme si sami vypěstovat zeleninu pro denní užití.
V zimě, kdy naše zahrádka odpočívá v klidu, můžeme si sami vypěstovat zeleninu pro denní užití.
V zimě, kdy naše zahrádka odpočívá v klidu, můžeme si sami vypěstovat zeleninu pro denní užití.
/28. DEN/ Syrečky neboli tvarůžky jsou pro dietu ideální, mají totiž velmi málo kalorií. Že smrdí? Ale no tak, co byste pro těch pár kil dolů neudělali! Když tak si zacpěte nos a zkuste naši tvarůžkovou pomazánku.
V zimě, kdy naše zahrádka odpočívá v klidu, můžeme si sami vypěstovat zeleninu pro denní užití.
/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.
/23. DEN/ Zní vám tohle doporučení nereálně? Není to však plný nákupní koš, ale jen několik kusů zeleniny. Jak tohle množství denně hravě sníte poradí naši odborníci.
/21. DEN/ Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak si určitě připravte ještě salát navíc jako přílohu.
Českolipské Škroupovo náměstí ožilo ve čtvrtek 21. ledna již pravidelnými dopoledními farmářskými trhy. Trhovci nabídli letos poprvé českou zeleninu a ovoce z farmy Hájek.
/19. DEN/ I když hubnete, myslete na to, aby vaše strava obsahovala dostatek vitaminů a minerálů. Játra k obědu zajistí tělu pořádnou dávku tolik potřebného železa, večerní cizrna se zeleninou zase dodá hořčík a vitaminy A, B a C.
Zatímco příroda odpočívá, vy můžete začít dávat svým snům o přívětivé zahradě reálnější podobu. Už při přípravě projektu rodinného domu byste měli zároveň promýšlet, jakou podobu má mít zelený prostor, který vás bude obklopovat během mnoha dalších let.
/16. DEN/ Mnozí z vás tráví život v autě a benzínky jsou místem, kde doplňujete energii nejen pro auto, ale i pro své tělo. Uvnitř často najdete chipsy, oplatky, čokoládu, bagety a sladké limonády. STOP! Takto to dlouhodobě nejde, i vy musíte do svého těla „tankovat“ správné palivo.
V zimě potřebujeme vydatná jídla. Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť – maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí.
/8. DEN/ Všichni se na ni celý den těšíme. Zasloužená večeře. Někdy ale nezbývají síly na přípravu kvalitního pokrmu, takže se odbudeme. Přitom lehká večeře, která však zasytí, je velmi důležitá. Především proto, aby nás před spaním nebo večer u televize nehonila mlsná.
/7. DEN/ Snídani začneme tradičně houskou se šunkou a sýrem. Ale už na oběd se přesuneme do Číny. A k večeři? Mexická tortila s kuřecími medailonky!
/6. DEN/ Den zahájíte sytou vanilkovou kaší s lesním ovocem. A k obědu si dopřejete kuřecí prsa v parmské šunce s bramborovou kaší a italskou zeleninou. Vždyť hubnutí je docela snadné.
Je nám velkou ctí podělit se o radostnou zprávu. I přes veškeré obtíže, které pandemický rok 2020 zemědělství přinesl, se podařilo rozšířit standard ZERYA do dalších dvou farem. K české Farmě Bezdínek a slovenské Farmě Kameničany, které úspěšně obhájily certifikaci z loňska, se letos připojily také ZD Haňovice a Farma Kožichovice.
/2. DEN/ Den začněte ovesnou kaší s jablky. Nestihli jste novoroční čočku? Připravte si ji k obědu v trochu odlehčené, a přesto vynikající podobě. A dnes si navíc můžete dopřát i odpolední svačinu. Večer pak na vás čekají pečené brambory.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Jak si užít Vánoce bez následků na zdraví? Nemusíte se vzdát všech dobrot, na které se celý rok těšíte, ale zároveň je do sebe necpěte po kilech. Zkuste se řídit pár tipy a čekají vás šťastné, veselé a hlavně zdravé vánoční svátky.
Četná omezení, způsobená letošní koronavirovou krizí, postihla zavedený chod všech provozoven, institucí a školských zařízení.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Na posílení imunity je důležitá zdravá a vyvážená strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínu C. Inspirujte se našimi recepty na pomazánku, salát či sirup. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Zoo Dvorec u Borovan zažívá nyní nelehké dny. Brána zoologické zahrady je totiž návštěvníkům uzavřená a zvířatům schází přítomnost lidí. Zaměstnanci zoo se snaží zvířata zabavit různými prvky, které jsou důležité pro jejich pohodu. Zároveň mají zaměstnanci zoo obavu, aby nepřišli třeba o dodavatele ovoce a zeleniny. Navíc se Zoo Dvorec ocitá ve finančních ztrátách.
/FOTO/ Představte si, že v ranní kávě spatříte budoucnost Mostu: ploché střechy pokryté zahradami, které plní ledničky a osvěžují vzduch během sucha.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.
Chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody? Zajděte si do Sadu Svobody ve Zlíně (dříve park Komenského). Založen byl roku 1930 na místě bývalého panského dvora a zeleninové zahrady, která zajišťovala zásobování potravinami přilehlý zámek – choval se tu tehdy dobytek i drůbež, pěstovala zelenina a ovoce. První zmínky o panském dvoře se však objevují už v první polovině 15. století.
Chléb, máslo, sýr, zelenina, rýže, těstoviny či masová konzerva. To jsou některé z potravin obsažené v balíčcích, jež začíná nabízet radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou určené lidem starším šedesáti let s omezenou mobilitou nebo obyvatelům města, jež jsou v karanténě či izolaci a kterým nemůže zajistit nákupy potravin nikdo z blízkých.
Vyhýbáte se kompostu na zahradě proto, že máte zažitou představu nevábné zapáchající hromady? Úplně zbytečně, dobře založený kompost naopak voní. Stačí dodržovat základní pravidla, nebo si pomoci typem kompostéru, který vám práci usnadní.
Opatření proti epidemii koronaviru se zpřísňují. V Mostě radnice zrušila na svých pozemcích v centru města pravidelný úterní trh, kde prodejci nabízejí nejrůznější zboží, včetně čerstvých potravin.
Vypěstuj si sám. Tak by se dalo ve zkratce nazvat to, k čemu stále častěji inklinují Opavané. Důkazem toho je nejen stále se zvyšující poptávka po vlastní zahrádce, ale třeba i rostoucí počet osob v různých skupinách na sociálních sítích.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Třetí zářijový víkend se konala v bohuňovickém kulturním domě tradiční výstava ovoce a zeleniny. K vidění byly výpěstky od 24 vystavovatelů.
Přednášející Veronika Hájková nám v rámci přednášky s ochutnávkou tentokrát představí tradiční i méně známé postupy zpracovávání mléčné kvašené zeleniny.
Na začátku půl hektaru. Dnes sedmkrát více a k tomu smělé plány na rozšíření ekologicky provozované zahrady v centru Rakové.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Veterán války ve Vietnamu dělá z Litvínova nevědomky moderní zelené město v duchu permakultury. V centru pěstuje kukuřici, zeleninu, koření a chová se ekologicky.
/ROZHOVOR/ Vítězka zimní olympiády Eva Samková patří mezi nejsympatičtější české sportovkyně současné doby. Ze snowboardcrossu má doma zlatou a bronzovou medaili ze zimních olympijských her. V roce 2019 se stala mistryní světa. Na blížící se zimní sezónu se momentálně připravuje v Česku.
Brambory za šest korun. K mání budou od pátečního odpoledne na poli v Blatci, kde letos zkouší samosběr zeleniny místní farmář. Zájemci nepotřebují motyku, hlízy jim pěstitelé nachystají na pole. Nasbírat si mohou také cibuli.
Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.
Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny.
/FOTOGALERIE/ Možnost nakoupit produkty v bio kvalitě, stočit si drogerii do vlastního obalu a sednout si na kávu či limonádu. To vše na jednom místě nabízí porubské Biokošíky.
Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Novinářům to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta.
Ve Frýdlantském výběžku se připravuje zajímavý projekt. Chce pomoci těm, kteří se chtějí začít věnovat farmaření, ale nemají potřebné zkušenosti ani praxi. Podobný model funguje v zahraničí.