Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní podnik. Odhalili jsme, že Masology v Nových Butovicích v Praze k tomu nabízí i poutavý příběh manažera Aleše Peterky, kterého omrzelo sedět za počítačem a raději se postavil za řeznický pult.
/FOTOGALERIE/ Kladno se může nově pochlubit další komunitní zahradou. Ta byla v uplynulých dnech otevřena za obchodním domem na Václaváku v Kročehlavech.
Blíží se letní sezona, kdy se jistě pustíte do zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Je proto na čase provětrat police, košíky a bedýnky ve spižírně, abyste měli místo pro čerstvé zásoby. Jaký je nejlepší postup?
Zajímavý dárek připravilo pro klienty Sociálních služeb města Kroměříže Zdravé město Kroměříž. Do pobytových zařízení a do terapeutické dílny dodá celkem šest vyvýšených dřevěných záhonů na pěstování květin, bylinek, zeleniny či nízkých keříků s ovocem. „Jedná se o aktivitu Zdravého města Kroměříž, které se snaží obyvatelům jednotlivých zařízení zpříjemnit jak prostředí, v němž žijí, tak i každodenní program,“ řekl starosta Jaroslav Němec.
Kvašená zelenina, kombucha nebo jogurt – všude tam to žije. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. A vyrobit si je můžete i doma! Poradíme vám, jak na to.
Neobvyklý dárek pro zvířata převzali v těchto dnech pracovníci táborské zoo. Nejmenovaný obchodní řetězec odmítl od prodejce převzít zhruba 3/4 tuny čerstvých salátových okurek, ty tak nyní místo čekání na kupující v regálech obchodů zpestří jídelníček zvířatům v táborské zoologické zahradě.
Nakoupit si čerstvou zeleninu a ovoce budou moci od příští středy lidé v Chebu. Do města se po tříleté pauze vrací farmářské trhy. Lidé o ně žádali chebskou radnici, která se spojila s patřičnou firmou.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Dříve to bylo zcela běžné. Přijeli jste na venkov a téměř u každého stavení jste našli zahrádku plnou čerstvé zeleniny, drobného ovoce. Dnes už to zase tolik neplatí. Zelenina musela leckde ustoupila anglickému trávníku s bazénem, v pozadí samozřejmě nesmějí chybět okrasné jehličany. I z venkova se zkrátka domácí pěstování postupně vytrácí.
Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.
Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
Ještě v okamžiku rozpadu Československa byla soběstačnost české produkce jahod nebo meruněk devadesátiprocentní, jablek, hrušek a švestek tříčtvrtinová. V průměru posledních tří let byla ale u meruněk i jahod už jen pětinová a u jablek, švestek a hrušek mezi třetinou a polovinou. To jsou data Ovocnářské unie ČR. U zeleniny se dovoz zvýšil z necelých 300 tisíc tun ročně na přelomu tisíciletí na dnešní víc než dvojnásobek. Ovoce a zelenina jsou jen příklady za mnohé. Naše potravinová soběstačnost klesá.
Obchodní řetězce jsou stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o potravinách, kterou by měla projednat dnes ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. V návrhu poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a Zdeněk Podal (SPD) spolu s dalšími dvěma desítkami poslanců z různých stran požadují zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku, následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent.
Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.
V Moravské Třebové vzniká blízko autobusového nádraží komunitní zahrada. V kraji jde o ojedinělý projekt. Pozemek si pronajala místní charita a její pracovníci už zanedbaný pozemek upravují a připravují záhony. Na ty si zájemci budou moct vysadit zeleninu nebo květiny.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Severočeské farmářské trhy v Teplicích se budou konat v pátek 22. května od 8 do 15.30 hodin na náměstí Svobody. K dostání bude hlavně sadba a první jarní zelenina.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Pro obranyschopnost vašeho organismu můžete na jaře udělat mnohé. A v kuchyni to začíná. Dopřejte si například slepičí vývar, smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny nebo kysané zelí s noky. Vaše imunita zajásá.
Poprvé o tomto víkendu ožije olomoucké výstaviště Flora Zahradnickými trhy. Návštěvníkům nabídnou bohatý sortiment květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin a zahradnických potřeb.
Otoky kolene, chodidel, prstů na nohou, bolest kloubů, pohyb pouze s berlemi, neschopnost uvařit, pracovat – toto zažívala dlouhých 17 let Eva (39). Za potížemi, které vedly k plnému invalidnímu důchodu, stojí nemoc zvaná revmatoidní artritida. Paní Evě změnila život moderní léčba, konkrétně biosimilární, která ji doslova postavila na nohy.
Asparágus nebo špargl – i pod takovými jmény znali naši předci lahodnou jarní zeleninu exotického tvaru, která je plná vitamínů. Řeč je samozřejmě o chřestu, výjimečné zelenině, jejíž právě probíhající sezónu si žádný labužník jednoduše nemůže nechat ujít!
V době, kdy není dění ve světě ovlivňuje pandemie koronaviru a on tak není tolik vytížen trenérským řemeslem, si legendární José Mourinho našel nového koníčka. A navíc spojil příjemné s užitečným.
Do pořádání Selských trhů se koncem dubna pustí výstaviště Flora Olomouc. Probíhat budou poslední pracovní den v týdnu a lidem nabídnou čerstvé a kvalitní potraviny od regionálních výrobců a ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů.
Roušky před dýchací cesty a na rukou rukavice. Odstupy mezi prodejními místy i samotnými zákazníky. Nezvykle to ve středu ráno vypadalo na olomoucké tržnici, kam vrátilo život postupné rozvolňování vládních protiepidemických opatření proti šíření koronavirové nákazy.
Pestrobarevné květiny, až zrak přechází, šťavnatá zelenina či vůně čerstvého pečiva a domácích uzenin opět oživí Škroupovo náměstí v České Lípě. Díky první vlně uvolnění podnikatelských činností zde ve čtvrtek 23. dubna proběhnou tradiční farmářské trhy.
Když se před Velikonocemi směly i přes přísná opatření proti šíření nového koronaviru otevřít velké hobbymarkety, mnoho lidí si kladlo otázku, proč právě ony získaly tuto výhodu. Jako jedno z mnoha zdůvodnění zaznělo, že mají vysoké stropy a tím se zde zákeřný virus nemůže tak snadno přenášet. Vzhledem k tomu, že farmářské trhy nemají stropy žádné, možná by se mohly otevřít i ony, zaznělo ihned na sociálních sítích.
Pro své sousedy má otevřeno vždy dva dny v týdnu. Nabízí vlastní vypěstovanou zeleninu a ovoce stejně jako bylinky, léčivky nebo stromky. Už druhým rokem jeho žideničtí sousedé vědí, že své oblíbené plodiny najdou v zahrádkářské prodejně pěstitele Tomáše Tunkra. V brněnských Židenicích se stará o zeleninové záhony, v Obřanech opečovává ovocný sad, zatímco v nedalekých Maloměřicích má svou základnu a farmu.
Máte-li zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu, aniž byste museli sázet nový strom. Roubování za kůru zvládne i začátečník.
Drobní zemědělci, farmáři, včelaři, pěstitelé zeleniny, výrobci domácích marmelád a podobně, kteří své zboží nabízeli hlavně prostřednictvím farmářských trhů, mají nyní problém své produkty udat. Mitrovský dvůr proto přišel s nápadem poskytnout jim k tomuto účelu prostory ve své prodejně.
/FOTOGALERIE/ Příroda se nedá zastavit. Pravidelné péče se dožadují také květiny a zelenina ve sklenících Střední zahradnické školy v Kopidlně, kde nyní zachraňují výsadbu učitelé.
V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.
/FOTOGALERIE/ Aktivisté z hnutí Animal Rebellion převlečení za krávy, obří banány a jahody tančili v sobotu odpoledne mezi regály se zeleninou v obchodním domě na brněnském Dornychu. Protestovali tak proti mlékárenskému průmyslu.
Blíží se doba prvních výsevů zeleniny na venkovní záhony, pokračujete v předpěstovávání sazeniček, které postupně začínáte stěhovat do skleníku či pařeniště. Jarní péči uvítají výsadby trvalek i jahodníků, ovocné i okrasné stromy a keře. Na otálení není čas. Kdo v březnu zaspí, už to bude jen těžko dohánět.
Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.
Dva a půl tisíce obědů každý den. Více než tisícovku ranních a odpoledních svačinek a stovky litrů ovocných a mléčných nápojů připraví každý den ve školní jídelně v Holečkově ulici. Co obnáší připravit tolik porcí jídla, aby se včas dostalo ke každému strávníkovi a jak to v tak velké kuchyni funguje?
Martina Koumarová, žákyně druhého ročníku oboru Cukrář na Obchodní akademii a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě, je nadšenou účastnicí carvingových soutěží a držitelkou řady prestižních cen.
Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.
/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil.
/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil.
/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil.