Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Mráz spálil i ořešáky

Příbram /AKTUALIZACE/ – Středeční ranní mráz udeřil nezvyklou silou. Pěstitelé ovoce i zeleniny po předchozím relativně vlídném jarním počasí už nechali květiny a další sazenice na balkónech nebo na zahradách či vysadili do skleníků zeleninu a nyní toho litují.

Jak nepřijít o celou úrodu kvůli slimákům

Právě toto období začíná být pro slimáky velmi příznivé. Slimáci postupně vylézají z dutin pod zemí, kde přezimovali a nakladli vajíčka, ze kterých se v současné době líhnou noví slimáci. Jakmile se slimáci dostanou na povrch, jsou vyhladovělí a dokážou zkonzumovat obrovské množství potravy.

Vzniklo sdružení na podporu českého česneku

Buchlovice – V Buchlovicích na Uherskohradišťsku vzniklo občanské sdružení na podporu tradičního českého česneku Českomoravský česnek. Jeho hlavním cílem je podpořit pěstování a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny v České republice i v zahraničí.

S farmářskými trhy se roztrhl pytel

Teplicko – Premiéru měly farmářské trhy na Teplicku už před dvěma týdny v Oseku. I když bylo chladno, přilákaly velké množství lidí. Největší zájem byl o stromky a keře, čerstvé pečivo, sazenice paprik, salát a bylinky, ale také o medovinu na zahřátí.

V Blansku poprvé prodávali farmáři

Blansko /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – V polední výhni šlapu s fotoaparátem přes rameno na náměstí Republiky. Na první blanenské Farmářské trhy.

Zelné trhy moc zeleniny nenabízí

Opava /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Několik let lidé marně čekali na to, až magistrát zřídí zeleninové trhy. Teď se konečně dočkali. V pátek primátor slavnostně přestřihl pásku a zelné trhy se otevřely. Když redakce dopoledne dorazila na místo, nestačila se divit.

Zelné trhy Opavané vítají. Vydrží jim to?

Opava /TÉMA/ – Bude to staronová premiéra. Jenže ve zcela novém obalu a provedení. V pátek 15. dubna se na Dolním náměstí opět po patnácti letech otevřou zelné trhy, po nichž mnozí obyvatelé Opavy dlouho volali.

Pěstitele ničí dovoz, z polí mizí zelenina

Slovácko – Slovácko jako velkopěstírna cukrové řepy. To už je minulost. Dnes se objevují rozsáhlé lány této plodiny jenom v Babicích a Ostrožské Lhotě. Z polí mizí i zelenina, jahody nebo třeba rybíz. Jen o málo lépe je na tom obilí či řepka olejka.

HLASUJTE: Tržnice nabídne také ukázky řemesel

Všebořice – Biovýrobky, ovoce a zelenina výhradně od domácích pěstitelů. Ve Všebořické ulici vyrostla nová farmářská tržnice. Své první zákazníky přivítala v pondělí od devíti hodin.

U vyřezávání se člověk nesmí bát říznout

Zašová – Zatočená mrkvová spirála, nazdobený košíček ze žlutého melounu, či ornament vyřezaný do dýně. Podobné zeleninové a ovocné skvosty mohli obdivovat účastníci Kurzu dekorativního vyřezávání v Zašové.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Farmářské trhy v Berouně

Beroun - Stánky s domácí zeleninou, ovocem, ale isýry nebo pečivem budou mít svou premiéru během velikonočních trhů.

Jablko přímo od farmáře? Trhů v kraji přibývá

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Taťána Kučeřovská nakupuje na brněnském Zelném trhu již deset let. Láká ji hlavně čerstvá zelenina od místních zemědělců. Ta se dá přitom na jižní Moravě koupit na stále více místech. Díky rostoucí oblibě farmářských trhů.

Jablko přímo od farmáře? Trhů v kraji přibývá

Jižní Morava /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Taťána Kučeřovská nakupuje na brněnském Zelném trhu již deset let. Láká ji hlavně čerstvá zelenina od místních zemědělců. Ta se dá přitom na jižní Moravě koupit na stále více místech. Díky rostoucí oblibě farmářských trhů.

Zemědelci již začali se setím

Litoměřicko /FOTOGALERIE/ - Minimálně deset dní oproti loňskému roku mají náskok zemědělci na Litoměřicku se setím jarních plodin.

Zabijačka tentokrát v zelenině

Prachatice – Pravou zabijačkovou polévku nalejí zítra mezi jednou a pátou hodinou každému, kdo přijde nakupovat do Zeleniny Znojmo v Prachaticích.

Další trhy míří na Roudnou

Plzeň – Nakupovat přímo od pěstitelů a farmářů si Plzeňané už zvykli, o trhy poblíž Mlýnské strouhy v centru Plzně byl obrovský zájem. Letos se farmářské trhy budou pravidelně konat hned na dvou místech. Stále je prý ale nedostatek těch, kteří by na trhy dovezli vlastní zeleninu.

Je čas založit teplé pařeniště

Zahrádkáři již nyní netrpělivě vyhlížejí příchod kýženého jara a začínají přemýšlet o prvních výsevech zeleniny. Ve volné půdě však můžete začít až v okamžiku, kdy nehrozí nebezpečí pozdních mrazíků. Pokud chcete začít pěstovat co nejdříve, může být velice dobrým pomocníkem právě teplé pařeniště.

Co dělat, když dítěti nechutná

Máte doma prcka, který se šťourá v jídle? Jste už z toho mnohdy pořádně vytočená? Než začnete křičet, nechejte si poradit od odborníka z portálu Babyweb.cz.

S farmářskými trhy v Ostravě se asi 'roztrhne pytel'

Ostrava/DISKUSE/ - Založení tradice farmářských trhů v Ostravě nabírá další rozměr. Podle zjištění Deníku chce začít organizovat prodej ovoce, zeleniny, masných či mléčných výrobků od lokálních producentů už třetí hráč – obchodní centrum Futurum.

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .