
OBRAZEM: V Mostě měnili chuť kofoly. Z její páry vyrobili novou limonádu
Most - Může proslulá limonáda chutnat jinak, než jak ji známe z pet lahve v obchodu? Studentský experiment prokázal, že molekulární mixologie funguje.
Most - Může proslulá limonáda chutnat jinak, než jak ji známe z pet lahve v obchodu? Studentský experiment prokázal, že molekulární mixologie funguje.
Vyškovsko – Ač firmám z Vyškovska roste počet zakázek, studenti, kteří počítají s letním přivýdělkem, často slyší větu: „Nemáme místo." Začali už totiž hledat letní brigády. Některé firmy z regionu ovšem mají z minulých let seznam brigádníků, jiné ještě nevědí, jestli budou vůbec přijímat. Jinde naopak problém jen někoho sehnat mají.
Vsetín – Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) si v minulých dnech posvítili na Cukrárnu a bufet Eva ve věžovém domě u autobusového nádraží v centru Vsetína.
České Budějovice - French press, porcelánový drip, džezva - způsobů přípravy kávy je mnoho, není to jen náš turek nebo „presso". Trendem dnešní doby je snaha porozumět přípravě kávy a dokázat si ji správně vychutnat. O kávě jsme si povídali s Petrem a Veronikou Beierovými z Českých Budějovic. Manželé provozují v krajském městě kavárnu Café Magnolia.
Washington – Provozovatel dvou restaurací amerického řetězce Chick-fil-A v Georgii nechal umístit na každém stole krabici na mobilní telefony hostů. Nápis na ní návštěvníky vyzývá, aby své mobily přepnuli do tichého režimu a uložili dovnitř. Pokud telefony zůstanou v krabičce po celou dobu jídla, dostanou hosté zmrzlinu zdarma, píše server yahoo.com.
Brno /FOTOGALERIE/ – Celý čtvrtek trénoval český Národní tým kuchařů v Moravanech na Brněnsku na podzimní kuchařskou olympiádu, která se uskuteční v německém Erfurtu. V moravanském gastronomickém centru připravili tříchodové menu, kterým se chtějí na světové akci vytáhnout. „V týmu je nás třináct, ale na tomto tréninku jsme jen tři. Většina z nás onemocněla. Na tréninky před olympiádou se ale ještě několikrát sejdeme," poznamenal jeden z členů týmu Pavel Minář.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Brno – Cukrářská show, dorty a točená zmrzlina a festival minipivovarů nejvíce lákaly návštěvníky v úvodní den třicátého ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu Salima, který začal ve středu na brněnském výstavišti. Hned po otevření bran veletržního areálu se návštěvníkům v dvouhodinové exhibici představil světový cukrářský šampion Polák Mieczysław Chojnowski.
Červený hrádek - Speciální tříchodové menu připravili v zámecké restauraci na Červeném hrádku na valentýnský víkend.
Žďár nad Sázavou - Zábavnější a bezprostřednější výuku chemie, než je obvyklé, si včera užili studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Absolventi Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) se tam ujali na jeden den rolí učitelů a v několika Hodinách moderní chemie ukázali tento, ne právě nejoblíbenější předmět jako atraktivní a hodný zájmu.
Praha - Jak vypadá jaderný reaktor či fúzní tokamak se v úterý mohli přijít podívat nejen zájemci o studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Na dni otevřených dveří se setkali se zástupci z řad studentů a vyučujících jednotlivých oborů. Otevřeny byly i unikátní laboratoře a pracoviště fakulty, samozřejmě s ohledem na probíhající experimenty.
Pelhřimov – Studenti čtvrtého ročníku pelhřimovské obchodní akademie ve středu ukázali, jak umí vést své nedávno založené firmy.
Kolín - Kolíňáci budou mít o něco složitější situaci, když je na kolínském Zálabí přepadne volání přírody.
Plzeňský kraj – Vyrábíte potravinu, jste na ni hrdí a myslíte, že by splnila nejpřísnější požadavky na kvalitu? Zkuste pro ni získat titul Regionální potravina Plzeňského kraje.
Červená Řečice – Na vydařené, dobře zajištěné a pokud možno horké nadcházející léto už mysleli v těchto mrazivých dnech v Červené Řečici.
Chotěboř – Smích a dobrá nálada od začátku až do konce – publikum v podkroví Kavárny Chotěboř se opravdu dobře bavilo.
Sedmý ročník Maurerova Grand Restaurant Festivalu se kvapem blíží. Restaurace nejen v Ostravě v našem kraji jich bude třináct se připravují na jeho začátek, který připadne na 15. ledna.
Zaječí /FOTOGALERIE/ – Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.
Skleníky ostravské zoologické zahrady jsou v těchto dnech otevřeny pro veřejnost. Ještě dnes se v nich od 11 hodin bude konat komentovaná prohlídka, na níž budete moci shlédnout rostliny, které jsou zde pěstovány pro expozice exotických pavilonů.
Liberecký kraj - Je z Jablonce, často ho zastihnete v liberecké vinotéce Annovino v OC Forum, ale nejraději pobývá na Moravě.
Liberecký kraj - Je z Jablonce, často ho zastihnete v liberecké vinotéce Annovino v OC Forum, ale nejraději pobývá na Moravě. Konkrétně ve Valticích, kde se rozkládají vinice lednického vinařství jabloneckého vinaře Jindřicha Soboty. Právě tam kraluje dvorní sommeliér vinařství Petr Krejčík.
Teplicko - Je z Jablonce, ale nejraději pobývá na Moravě. Konkrétně ve Valticích, kde se rozkládají vinice lednického vinařství jabloneckého vinaře Jindřicha Soboty. Právě tam kraluje dvorní sommeliér vinařství Petr Krejčík.
Rokycnay - Nešlo o fakíry ani kouzelníky, i když třeba drželi v holých rukách oheň.
Uherské Hradiště – Posvačit za poslechu oblíbené muziky. Takový plán měl asi neúspěšný zloděj, který se rozhodl krást v supermarketu na ulici Třída Maršála Malinovského v Uherském Hradišti.
Hluboká /FOTOGALERIE/ – Opatruje památný symbol Vánoc, který kdysi rozdával jeho otec zákazníkům.
Liberec - Kdo si chce odpočinout od předvánočního shonu, může se vypravit do liberecké iQlandie, která si připravila program vymykající se adventní náladě.
České Budějovice - Druhý ročník Kabelkového veletrhu Deníku, který se konal letos 2. září v Českých Budějovicích, vynesl rekordní částku 240 903 korun. Stejně jako loni rozdělujeme výtěžek mezi talentované děti a mladé lidi z celého kraje. Jsou mezi nimi i nadaní hudebníci či sportovci a tipy na ně jsme získali ze škol i od vás čtenářů. Mezi talentované dívky, kterým společně pomůžeme, patří Barbora Plachá z Českých Budějovic, hrající starou hudbu na historické flétny a středověký nástroj cornetto neboli cink. Nákup nástroje pocházejícího z Itálie jí umožní částka z Kabelkového veletrhu.
Kolín – Kolínští kriminalisté objasnili celkem deset případů majetkové trestné činnosti v Kolíně. Těch se podle tiskové mluvčí kolínských strážníků Martiny Fejfarové dopustila dvojice mladíků ve věků osmnáct a devatenáct let.
Liberec – Je libo kaviár z Coly, zmrzlina z kapalného dusíku anebo jablečné špagety? Přesně takové lahůdky se budou vařit o víkendu v liberecké iQLANDII.
Benešov – Dva hasičské zásahové vozy a protichemický automobil z benešovské požární stanice Hasičského záchranného sboru zamířily v úterý 10. listopadu ráno po půl osmé do areálu firmy vyrábějící zmrzliny ve Vlašimské ulici.
Litoměřice - Bohatým moučníkovým rautem a představením své práce rodičům, příbuzným a přátelům zakončili studenti Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích třídenní cukrářský kurz. Jako každý rok jím i letos provázela známá cukrářka a autorka kuchařek Pavlína Berzsiová.
Specializovanou akcí zaměřenou na kontrolu kvality a bezpečnosti kopečkové a točené zmrzliny a ovocných sorbetů uskutečnila v letních měsících Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.
Letos v létě bylo povětšinou horko. Hodně horko. A pokud jste jeli na kole směrem na jih, bylo to fakt peklo. Ve stínu milion stupňů. Na sluníčku ještě asi o pět víc. Není divu, že při mé cestě do Banátu mě poměrně brzy začala zajímat jediná věc voda.
Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.
Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila.
Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila.
Východní Čechy – V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.
Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.
Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.
Lovosice - Zajímavé možnosti aktivního odpočinku všem generacím nabízejí během babího léta Lovosice. Zvláště lesopark Osmička a jeho okolí je k tomu jako stvořené.
Nebočady – Chtěli byste strávit například víkend nedaleko Děčína za rozumnou cenu v krásném prostředí? Tak právě pro vás je k dispozici Hotel a kemp Formule v Nebočadech.
Jimlín - V občerstvení na Novém Hradě se neuklízelo, skladovaly se tam prošlé potraviny.
Brno – Dřív její prostory opouštěla smetanová zmrzlina, teď to budou spokojení návštěvníci divadelních představení. Brněnské komunitní centrum Industra, které sídlí v bývalé mrazírně, totiž rozšiřuje nabídku služeb. Vedle galerie, kavárny či taneční zkušebny zájemci navštíví i takzvaný Industra Stage, který láká na divadelní a taneční vystoupení.
Havlíčkův Brod – Zájem o dýně mezi českou veřejností neustále narůstá. Tvrdí to manželé Jaroslava a Josef Pipkovi, kteří na rodinném statku na Havlíčkobrodsku tuto plodinu pěstují. O tomto víkendu se na statku konalo tradiční Dýňobraní a otevíral se „Dýňový svět".
Až o 7 200 méně tun zelí než v loňském roce sklidil Zemědělský podnik Otice. Může za to extrémní sucho.
Nová Ves u Leštiny – Pokaždé koncem září, letos to bude příští sobotu, promění manželé Jarka a Josef Pipkovi svůj statek v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku v dýňový ráj.
Brno - Nepřetržitý bzukot strojů, všudypřítomní roboti a hlavně čilý ruch. Strojírenský veletrh na brněnském výstavišti zaměřený na masivní automatizaci a robotizaci je v plném proudu a jihomoravské firmy na něm prezentují to nejlepší z výroby. Deník Rovnost vybral šest tipů.
Východní Čechy – Přesně za týden nám končí léto a oficiálně začíná podzim. Příroda se krásně zbarví do různých odstínů oranžové, červené a hnědé, sukně a kraťasy vyměníme za kalhoty a tílka za mikiny. Kromě toho je toto období druhé nejideálnější pro začátek hubnutí. Téměř všichni už se vrátili z dovolených, grilovat venku už se také moc nedá, a tak nic nebrání v zahájení redukční kúry.
Východní Čechy - Přesně za týden nám končí léto a oficiálně začíná podzim. Příroda se krásně zbarví do různých odstínů oranžové, červené a hnědé, sukně a kraťasy vyměníme za kalhoty a tílka za mikiny. Kromě toho je toto období druhé nejideálnější pro začátek hubnutí.