Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Brigád je málo. Firmy uvidí podle zakázek

Vyškovsko – Ač firmám z Vyškovska roste počet zakázek, studenti, kteří počítají s letním přivýdělkem, často slyší větu: „Nemáme místo." Začali už totiž hledat letní brigády. Některé firmy z regionu ovšem mají z minulých let seznam brigádníků, jiné ještě nevědí, jestli budou vůbec přijímat. Jinde naopak problém jen někoho sehnat mají.

Káva, to není jen turek nebo „presso

České Budějovice - French press, porcelánový drip, džezva - způsobů přípravy kávy je mnoho, není to jen náš turek nebo „presso". Trendem dnešní doby je snaha porozumět přípravě kávy a dokázat si ji správně vychutnat. O kávě jsme si povídali s Petrem a Veronikou Beierovými z Českých Budějovic. Manželé provozují v krajském městě kavárnu Café Magnolia.

Provozovatel restaurací odměňuje hosty, kteří nekoukají do mobilu

Washington – Provozovatel dvou restaurací amerického řetězce Chick-fil-A v Georgii nechal umístit na každém stole krabici na mobilní telefony hostů. Nápis na ní návštěvníky vyzývá, aby své mobily přepnuli do tichého režimu a uložili dovnitř. Pokud telefony zůstanou v krabičce po celou dobu jídla, dostanou hosté zmrzlinu zdarma, píše server yahoo.com.

OBRAZEM: Kuchařská olympiáda? Menu připravovali v Moravanech

Brno /FOTOGALERIE/ – Celý čtvrtek trénoval český Národní tým kuchařů v Moravanech na Brněnsku na podzimní kuchařskou olympiádu, která se uskuteční v německém Erfurtu. V moravanském gastronomickém centru připravili tříchodové menu, kterým se chtějí na světové akci vytáhnout. „V týmu je nás třináct, ale na tomto tréninku jsme jen tři. Většina z nás onemocněla. Na tréninky před olympiádou se ale ještě několikrát sejdeme," poznamenal jeden z členů týmu Pavel Minář.

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

OBRAZEM: Zmrzlina zdarma a sto druhů piva. V Brně začal veletrh Salima

Brno – Cukrářská show, dorty a točená zmrzlina a festival minipivovarů nejvíce lákaly návštěvníky v úvodní den třicátého ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu Salima, který začal ve středu na brněnském výstavišti. Hned po otevření bran veletržního areálu se návštěvníkům v dvouhodinové exhibici představil světový cukrářský šampion Polák Mieczysław Chojnowski.

Žďárští studenti se při chemii pobavili

Žďár nad Sázavou - Zábavnější a bezprostřednější výuku chemie, než je obvyklé, si včera užili studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Absolventi Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) se tam ujali na jeden den rolí učitelů a v několika Hodinách moderní chemie ukázali tento, ne právě nejoblíbenější předmět jako atraktivní a hodný zájmu.

OBRAZEM: Jaderná fakulta ČVUT se otevřela návštěvníkům

Praha - Jak vypadá jaderný reaktor či fúzní tokamak se v úterý mohli přijít podívat nejen zájemci o studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Na dni otevřených dveří se setkali se zástupci z řad studentů a vyučujících jednotlivých oborů. Otevřeny byly i unikátní laboratoře a pracoviště fakulty, samozřejmě s ohledem na probíhající experimenty.

Škola lákala na hru na podnikání

Pelhřimov – Studenti čtvrtého ročníku pelhřimovské obchodní akademie ve středu ukázali, jak umí vést své nedávno založené firmy.

Pít ledové víno? Ne, spíše ochutnávat, říká vinař Šabata

Zaječí /FOTOGALERIE/ – Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.

Ve sklenících ostravské zoo právě zrají citrusy

Skleníky ostravské zoologické zahrady jsou v těchto dnech otevřeny pro veřejnost. Ještě dnes se v nich od 11 hodin bude konat komentovaná prohlídka, na níž budete moci shlédnout rostliny, které jsou zde pěstovány pro expozice exotických pavilonů.

Pstruha zaléváme kořeněným, k cukroví je nejlepší sladké

Liberecký kraj - Je z Jablonce, často ho zastihnete v liberecké vinotéce Annovino v OC Forum, ale nejraději pobývá na Moravě. Konkrétně ve Valticích, kde se rozkládají vinice lednického vinařství jabloneckého vinaře Jindřicha Soboty. Právě tam kraluje dvorní sommeliér vinařství Petr Krejčík.

Za jídlo a reproduktor se mu nechtělo platit

Uherské Hradiště – Posvačit za poslechu oblíbené muziky. Takový plán měl asi neúspěšný zloděj, který se rozhodl krást v supermarketu na ulici Třída Maršála Malinovského v Uherském Hradišti.

V Barceloně na nábřeží hrát nesmím, říká flétnistka, snící o barokní Itálii

České Budějovice - Druhý ročník Kabelkového veletrhu Deníku, který se konal letos 2. září v Českých Budějovicích, vynesl rekordní částku 240 903 korun. Stejně jako loni rozdělujeme výtěžek mezi talentované děti a mladé lidi z celého kraje. Jsou mezi nimi i nadaní hudebníci či sportovci a tipy na ně jsme získali ze škol i od vás čtenářů. Mezi talentované dívky, kterým společně pomůžeme, patří Barbora Plachá z Českých Budějovic, hrající starou hudbu na historické flétny a středověký nástroj cornetto neboli cink. Nákup nástroje pocházejícího z Itálie jí umožní částka z Kabelkového veletrhu.

Policisté objasnili deset případů, hledají však dva muže

Kolín – Kolínští kriminalisté objasnili celkem deset případů majetkové trestné činnosti v Kolíně. Těch se podle tiskové mluvčí kolínských strážníků Martiny Fejfarové dopustila dvojice mladíků ve věků osmnáct a devatenáct let.

Výrobna zmrzliny v Benešově hořela cvičně

Benešov – Dva hasičské zásahové vozy a protichemický automobil z benešovské požární stanice Hasičského záchranného sboru zamířily v úterý 10. listopadu ráno po půl osmé do areálu firmy vyrábějící zmrzliny ve Vlašimské ulici.

FOTO: Mladí kuchaři připravovali moučníky. Trendem jsou dnes nepečené a light

Litoměřice - Bohatým moučníkovým rautem a představením své práce rodičům, příbuzným a přátelům zakončili studenti Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích třídenní cukrářský kurz. Jako každý rok jím i letos provázela známá cukrářka a autorka kuchařek Pavlína Berzsiová.

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

Na kole do Banátu. Díl třetí: Zdarma se po cestě koupat nedá

Letos v létě bylo povětšinou horko. Hodně horko. A pokud jste jeli na kole směrem na jih, bylo to fakt peklo. Ve stínu milion stupňů. Na sluníčku ještě asi o pět víc. Není divu, že při mé cestě do Banátu mě poměrně brzy začala zajímat jediná věc voda.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy – V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Inspekce našla pochybení při prodeji zmrzliny v polovině cukráren

Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.

Babí léto prožijte v Lovosicích aktivně

Lovosice - Zajímavé možnosti aktivního odpočinku všem generacím nabízejí během babího léta Lovosice. Zvláště lesopark Osmička a jeho okolí je k tomu jako stvořené.

Industra Stage: v bývalé továrně na zmrzlinu
 zahrají nově i divadlo

Brno – Dřív její prostory opouštěla smetanová zmrzlina, teď to budou spokojení návštěvníci divadelních představení. Brněnské komunitní centrum Industra, které sídlí v bývalé mrazírně, totiž rozšiřuje nabídku služeb. Vedle galerie, kavárny či taneční zkušebny zájemci navštíví i takzvaný Industra Stage, který láká na divadelní a taneční vystoupení.

Zájem lidí o dýně roste, ale úroda bude slabá

Havlíčkův Brod – Zájem 
o dýně mezi českou veřejností neustále narůstá. Tvrdí to manželé Jaroslava a Josef Pipkovi, kteří na rodinném statku na Havlíčkobrodsku tuto plodinu pěstují. O tomto víkendu se na statku konalo tradiční Dýňobraní a otevíral se „Dýňový svět".

Středy doktora Středy: Nová sezona hubnutí v ambulanci v České Třebové

Východní Čechy – Přesně za týden nám končí léto a oficiálně začíná podzim. Příroda se krásně zbarví do různých odstínů oranžové, červené a hnědé, sukně a kraťasy vyměníme za kalhoty a tílka za mikiny. Kromě toho je toto období druhé nejideálnější pro začátek hubnutí. Téměř všichni už se vrátili z dovolených, grilovat venku už se také moc nedá, a tak nic nebrání v zahájení redukční kúry.