Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

V cukrárně Povidloň na Lipně vaří všechny zmrzliny sami, vybírat vybírat můžete z osmi druhů.

Vyberte zmrzku: Vanilka, čokoláda nebo karamel?

Horké dny volají po tom dát si dobrou zmrzlinu. Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy?

Ilustrační foto.

Kde se osvěžit v létě. Toto je výběr nejlepších zmrzlin na Frýdecko-Místecku

Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.

Deník Extra

Kde si dáte tu nejlepší zmrzlinu v okrese? To zjistíte v Deníku Extra

Poctivá, řemeslná, domácí, nebo prostě „jen“ chuťově tak výborná, že se na ni stojí fronty. Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Stánků či cukráren, kde ji prodávají, stále přibývá, proto jsme se v srpnovém vydání Deníku Extra podívali, které zmrzlinárny jsou nejoblíbenější v každém z našich okresů.

Vanilková Opočenská z Lovosic.

Za dobrou zmrzlinou se lidé vracejí, říká oblíbená zmrzlinářka z Lovosic

/FOTO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková, nebo točená? Každému chutná něco jiného. Deník vyrazil na zmrzlinovou jízdu po Litoměřicku. Podívejte se, jak dopadla.

Nanukárna a nová značka Zmrzka Bellezza je výsledkem životní změny Moniky Pavlisové, zakladatelky Kunětické zmrzky.

Zmrzlina má přinášet radost, říká Pavlisová, zakladatelka pardubické Nanukárny

Se svým týmem vyrobila už 160 příchutí zmrzliny, v Pardubicích otevřela první nanukárnu, její zmrzlina boduje na street food festivalech i na dětských dnech nebo firemních akcích. Pardubáci navíc zmrzlinu od Moniky Pavlisové znají ze zmrzlinových tříkolek, kterým říká Mňam káry. Letošním hitem je podle ní zmrzlina s pálenkou, kterou si zákazník dochutí podle své chuti.

Ústečanka Mika Zelenková nabízí celkem 11 druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť každý den. Nyní zkouší novinku, zmrzlinové kolo.

Cyklisté její zmrzku milují. Teď osedlá zmrzlinářka z Brné kolo a vyrazí do ulic

Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.

Cukrářka a zmrzlinářka Marcela Ingrová z Modré.

Pistáciová je populární v Hradišti, čokoládová ve Zlíně, říká cukrářka

Původně Marcela Ingrová z Modré studovala latinu a bohemistiku, později ještě právo. Než se jí povedlo dostat k tomu, k čemu odmalička tíhla, učila například na základní škole nebo připravovala projekty Evropské unie. Před dvanácti lety si matka dvou dcer v rekonstruovaném multifunkčním Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje otevřela cukrárnu. Další má v Uherském Hradišti a třetí ve Zlíně. Ani v jedné z nich nechybí letní nabídka zmrzlin.

Pod rukama cukrářky Kláry Hudcové vznikají originální dorty a další sladkosti

Cukrárna ve vsi se dvěma sty obyvateli? Věřím, že to vyjde, říká podnikatelka

Neuvěřitelná. Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.

Točená zmrzlina u nemocnice T. Bati

Točenou nebo kopečkovou? Tipy na nejlepší zmrzlinu na Zlínsku

O čem se v létě vedou příjemné debaty? Přece o zmrzlině. Je lepší točená nebo kopečková? Ovocná nebo smetanová? Každá varianta má své věrné příznivce. Deník vybral pět cukráren či zmrzlináren, které by bylo škoda o prázdninách minout.

Lucie Slaninová vede v Mladých Bukách stánek Zmrzlina U Slaninů.

U Slaninů točí Itálii. Šéfka má zmrzlinu pod kůží, vytetovala si ji na ruku

/FOTO, VIDEO/ Kam v létě na dobrou zmrzlinu? Na Trutnovsku je takových míst několik. Jedním z nich je Zmrzlina U Slaninů v Mladých Bukách. Stánek v Krkonošské ulici u odbočky k bobové dráze a sjezdovce je vyhledávanou zastávkou, kde si lidé pochutnávají na pravé italské točené zmrzlině. Můžou si dopřát také ledovou kávu, horké maliny nebo mléčný koktejl. Letos je otevřený desátým rokem.

Řemeslná zmrzlinárna U Zrcadla v Březně.

Zmrzlina z Března udivuje chutěmi. Zvažují i pečení vlastních kornoutků

/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.

Pod rukama cukrářky Kláry Hudcové význikají originální dorty a další sladkosti.

Cukrárna ve vsi se dvěma sty obyvateli? Věřím, že to vyjde, říká Klára Hudcová

/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu, shodují se zmrzlináři na Rychnovsku. Ilustrační foto.

Kde je na Rychnovsku nejlepší zmrzlina? U Solnice vám ji natočí přímo do auta

Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.

Nejlepší zmrzlinu v Prostějově si dáte v podniku Casa mia na náměstí Edmunda Husserla.

Casa mia, top zmrzlina v Prostějově a okolí. Ochutnat ji můžete v centru města

/ANKETA/ V Prostějově působí pět let, zmrzlinářství se ale věnují celé generace. "Náš rodinný podnik má v Československu stopadesátiletou tradici. Děda a otec prodávali pizzu a zmrzlinu v Trenčíně. Novodobá historie v Česku se začala psát v roce 2008, kdy jsme otevřeli kavárnu a cukrárnu Casa mia v Brně u starého Prioru. Skončila nám ale smlouva museli jsme hledat jinde," říká majitel a pokračovatel rodinné tradice Oguz Reshit.

Velmi vyhledávaná je v létě zmrzlina, kterou lidé najdou v samotném centru Přerova - ve Wilsonově ulici.

ANKETA: Prodejci zmrzlin mají letos žně. Na které si v Přerově pochutnáte vy?

/VIDEO/ Kopečky zmrzlin nazdobené oplatky, ale i tradiční točená, kterou spousta lidí v létě přímo zbožňuje. Prodejci zmrzlin v Přerově letos díky dlouhotrvajícím vedrům hlásí nárůst tržeb. Deník vybral pět tradičních prodejen zmrzliny, u kterých se v Přerově stojí nejčastěji fronty a zákazníci je doporučují i ostatním. Je mezi nimi i vaše oblíbená?

Kde mají tu nejlepší zmrzlinu ve Žďáře nad Sázavou?

Vanilka, pistácie, slaný karamel. Na jejich zmrzlinu ve Žďáře chodí i cizinci

/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.

Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta.

Zákazníci milují dobrou českou zmrzlinu, říká ivanovická zmrzlinářka

/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.

I přes poměrně chladné počasí s mírným deštěm si zákazníci najdou do Slatiňan k Málkům cestu.

Legenda vanilkové zmrzliny na nádraží v Pardubicích ožila ve Slatiňanech u Málků

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.

Na střechách bývá teplo, chtělo to něco studeného, řekl majitel zmrzliny ve Srubech

Na střechách je teplo, chtělo to něco studeného, říká známý zmrzlinář ve Srubech

/TIPY NA DOBROU ZMRZLINU NA ORLICKU/ „Jsem pokrývač a na střechách bývá dost teplo, tak to chtělo něco studeného,” vysvětlil s úsměvem nápad na vlastní obchůdek Patrik Vítek, majitel malého koutku se zmrzlinou v obci Sruby u Vysokého Mýta. Právě jeho zmrzlinu totiž čtenáři Deníku často označovali za tu nejlepší na Orlickoústecku, proto jsme se vydali na místo, abychom také ochutnali.

Václav Boštík v Litomyšli nabízí několik druhů točené i kopečkové zmrzliny.

VIDEO: Vanilková, jahodová, citrónová... U zmrzliny v Litomyšli zní italské árie

/TIPY NA ZMRZLINY VE SVITAVSKÉM OKRESE/ Je libo makové buchty, dukátové buchtičky nebo panna cottu? Nejde o žádné dezerty, jak by se mohlo zdát, ale nabídku poctivých zmrzlin. Václav Boštík z Litomyšle se sice původně vyučil obráběčem kovů, následně vystudoval konzervatoř a věnoval se i finančnímu poradenství. Nakonec se však našel v úplně jiném oboru. Před rokem otevřel zmrzlinový stánek u řeky Loučné v Litomyšli. Jako jediný ve městě má kopečkovou i točenou.

Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek.

Vanilková zmrzlina je klasika. V Kuněticích ale umí i aperolovou nebo acaiovou

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.

Zmrzlina U Mildy v Křenovech.

Vyhrála zmrzlina v Křenovech, lidé tam ochutnají i okurkovou

Nejoblíbenějším místem, kde se lidé rádi zastaví na chladivé osvěžení na Domažlicku, je Zmrzlina U Mildy v Křenovech. Zvítězila v anketě Domažlického deníku, a tak jsme se tam vydali, abychom zjistili, v čem tkví tajemství oblíbenosti.

Usměvavá zmrzlinářka Daniela vyrobila reportérce Deníku smetanovo-borůvkovou s posypkou z lentilek a kokosu.

Zmrzlina na míru. V jičínské Hvězdě vám namíchají točenou podle chuti

/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu.  V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.

Bistro Franz Josef v Děčíně.

Dobrou zmrzlinu poznáte na váze, říká děčínský zmrzlinář Štěrba od Franz Josefa

/FOTO, VIDEO/ Točená nebo kopečková. Levandulová, frizzantová nebo aperolová. Ale nechybí ani klasiky jako je čokoládová, pistáciová nebo vanilková. Bistro a kavárna U Franze Josefa I. na úpatí Dlouhé jízdy pod děčínským zámkem patří k nejvyhlášenějším zmrzlinárnám na Děčínsku. Během letních měsíců jsou před ní pravidelně dlouhé fronty lidí čekajících na pravé italské osvěžení v horkých dnech.

Zmrzlina, Frýdecko-Místecko, červenec 2023.

Zmrzliny na Frýdecko-Místecku. Kde se osvěžit na cestě do Beskyd

K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.