Léto, to je nejen koupání, slunce a prázdniny. Vítaným osvěžením jsou především v horkých dnech zmrzliny, nanuky a další mražený sortiment. V Plzni frčí veganské zmrzliny, Dobřany se díky studené pochoutce dostaly na gastromapu.
Každý s nás to zažil. Horko k padnutí, chuť na něco studeného, co nám podráždí chuťové pohárky a přivodí nám malou extázi. Je čas na zmrzlinu. Ale jakou?
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Která je vaše nej? V Písku si určitě vybere každý.
Horké dny volají po tom dát si dobrou zmrzlinu. Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy?
Čtenáři Táborského deníku téměř měsíc hlasovali v anketě o nejlepší zmrzlinu ve svém městě. Vítězem se stal oblíbený podnik na Pražské třídě Moccacafé, který vede známý cukrář Jiří Hochman.
Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.
Poctivá, řemeslná, domácí, nebo prostě „jen“ chuťově tak výborná, že se na ni stojí fronty. Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Stánků či cukráren, kde ji prodávají, stále přibývá, proto jsme se v srpnovém vydání Deníku Extra podívali, které zmrzlinárny jsou nejoblíbenější v každém z našich okresů.
/FOTO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková, nebo točená? Každému chutná něco jiného. Deník vyrazil na zmrzlinovou jízdu po Litoměřicku. Podívejte se, jak dopadla.
Se svým týmem vyrobila už 160 příchutí zmrzliny, v Pardubicích otevřela první nanukárnu, její zmrzlina boduje na street food festivalech i na dětských dnech nebo firemních akcích. Pardubáci navíc zmrzlinu od Moniky Pavlisové znají ze zmrzlinových tříkolek, kterým říká Mňam káry. Letošním hitem je podle ní zmrzlina s pálenkou, kterou si zákazník dochutí podle své chuti.
/VIDEO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného.
/VIDEO/ S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými a kvalitními surovinami uspěješ. Tím se při své práci řídí vyhlášený zmrzlinář Michal Říha, který s manželkou v Pravčicích na Kroměřížsku už více než pět let vyrábí poctivou italskou zmrzlinu z pravého ovoce a smetany.
Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.
/FOTO, VIDEO/ Výrobě zmrzliny se s manželkou věnují už od devadesátých let, kdy začínali v cukrárně ve Vsetíně. Zhruba od roku 1995 provozují svůj stánek v Seifertově ulici ve Valašském Meziříčí, tenkrát však stál ještě kopeček ledového osvěžení 2,50 korun.
Původně Marcela Ingrová z Modré studovala latinu a bohemistiku, později ještě právo. Než se jí povedlo dostat k tomu, k čemu odmalička tíhla, učila například na základní škole nebo připravovala projekty Evropské unie. Před dvanácti lety si matka dvou dcer v rekonstruovaném multifunkčním Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje otevřela cukrárnu. Další má v Uherském Hradišti a třetí ve Zlíně. Ani v jedné z nich nechybí letní nabídka zmrzlin.
Neuvěřitelná. Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.
O čem se v létě vedou příjemné debaty? Přece o zmrzlině. Je lepší točená nebo kopečková? Ovocná nebo smetanová? Každá varianta má své věrné příznivce. Deník vybral pět cukráren či zmrzlináren, které by bylo škoda o prázdninách minout.
/FOTO, VIDEO/ Kam v létě na dobrou zmrzlinu? Na Trutnovsku je takových míst několik. Jedním z nich je Zmrzlina U Slaninů v Mladých Bukách. Stánek v Krkonošské ulici u odbočky k bobové dráze a sjezdovce je vyhledávanou zastávkou, kde si lidé pochutnávají na pravé italské točené zmrzlině. Můžou si dopřát také ledovou kávu, horké maliny nebo mléčný koktejl. Letos je otevřený desátým rokem.
/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.
/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.
Webovou anketu Píseckého deníku o nejlepší zmrzlinu v Písku s přehledem vyhrála Zmrzlina Fantazie neboli čimelická zmrzlina. Ta je přitom v Písku nováčkem, v Heydukově ulici ji najdete teprve druhou sezonu.
Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.
K létu už téměř dvě staletí neodmyslitelně patří zmrzlina, ať už ta v kornoutku, ve vaničce nebo jako nanuk na špejli. Deník přibližuje, jakou příchuť mají Češi nejradši a která evropská země jí vyrobí ročně nejvíce.
Očekávané se stalo skutečností a růžové bistro Lávka v Klatovech první srpnový den otevřelo. A v těchto dnech si tam můžete zajít nejen na zmrzlinu a kávu, ale také pomoci.
/ANKETA/ V Prostějově působí pět let, zmrzlinářství se ale věnují celé generace. "Náš rodinný podnik má v Československu stopadesátiletou tradici. Děda a otec prodávali pizzu a zmrzlinu v Trenčíně. Novodobá historie v Česku se začala psát v roce 2008, kdy jsme otevřeli kavárnu a cukrárnu Casa mia v Brně u starého Prioru. Skončila nám ale smlouva museli jsme hledat jinde," říká majitel a pokračovatel rodinné tradice Oguz Reshit.
Chceme lidem nabídnout kvalitu, vrátit zmrzlinu na tu úroveň, na jaké byla kdysi. Takové základní krédo mají sourozenci Lukáš a Kateřina Mechlovi. Výsledky jejich snažení je možno ochutnat v provozovně Lubinská točená zmrzlina.
Léto a vedra si říkají o chladivé osvěžení v podobě zmrzliny. Deník pro čtenáře v Opavě vytipoval několik míst, kam si na studenou dobrotu rozhodně stojí za to zajít.
/VIDEO/ Kopečky zmrzlin nazdobené oplatky, ale i tradiční točená, kterou spousta lidí v létě přímo zbožňuje. Prodejci zmrzlin v Přerově letos díky dlouhotrvajícím vedrům hlásí nárůst tržeb. Deník vybral pět tradičních prodejen zmrzliny, u kterých se v Přerově stojí nejčastěji fronty a zákazníci je doporučují i ostatním. Je mezi nimi i vaše oblíbená?
/ANKETA/ Historické náměstí v Kyjově či nový přístav v Petrově. Na první pohled nesnadno spojitelné lokality oplývají jedním podobným chladivým kouzlem. Tamní zmrzlina sem láká především v létě zájemce ze širokého okolí.
/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.
/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.
Už několik let je v horkých letních dnech oblíbeným cílem obyvatel Plzně-Doubravky, a nejen jich, dřevěný stánek se zmrzlinou na rohu ulic Zábělské a Pod Chlumem nedaleko konečné trolejbusu č. 16. Podle oslovených zákazníků je tady nejlepší vanilková zmrzlina v Plzni.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.
/TIPY NA DOBROU ZMRZLINU NA ORLICKU/ „Jsem pokrývač a na střechách bývá dost teplo, tak to chtělo něco studeného,” vysvětlil s úsměvem nápad na vlastní obchůdek Patrik Vítek, majitel malého koutku se zmrzlinou v obci Sruby u Vysokého Mýta. Právě jeho zmrzlinu totiž čtenáři Deníku často označovali za tu nejlepší na Orlickoústecku, proto jsme se vydali na místo, abychom také ochutnali.
/TIPY NA ZMRZLINY VE SVITAVSKÉM OKRESE/ Je libo makové buchty, dukátové buchtičky nebo panna cottu? Nejde o žádné dezerty, jak by se mohlo zdát, ale nabídku poctivých zmrzlin. Václav Boštík z Litomyšle se sice původně vyučil obráběčem kovů, následně vystudoval konzervatoř a věnoval se i finančnímu poradenství. Nakonec se však našel v úplně jiném oboru. Před rokem otevřel zmrzlinový stánek u řeky Loučné v Litomyšli. Jako jediný ve městě má kopečkovou i točenou.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.
/TIPY REDAKCE/ Esra a Bertan jsou mladý pár, který spojuje nejen manželství, ale i jejich chorvatský původ a cukrářská historie obou rodin. Pokračují v ní, v Lounech na centrálním náměstí provozují cukrárnu Fragoloso. A podle ohlasů spokojených návštěvníků úspěšně.
Nejoblíbenějším místem, kde se lidé rádi zastaví na chladivé osvěžení na Domažlicku, je Zmrzlina U Mildy v Křenovech. Zvítězila v anketě Domažlického deníku, a tak jsme se tam vydali, abychom zjistili, v čem tkví tajemství oblíbenosti.
/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu. V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/FOTO, VIDEO/ Točená nebo kopečková. Levandulová, frizzantová nebo aperolová. Ale nechybí ani klasiky jako je čokoládová, pistáciová nebo vanilková. Bistro a kavárna U Franze Josefa I. na úpatí Dlouhé jízdy pod děčínským zámkem patří k nejvyhlášenějším zmrzlinárnám na Děčínsku. Během letních měsíců jsou před ní pravidelně dlouhé fronty lidí čekajících na pravé italské osvěžení v horkých dnech.
Želví výběhy, opravenou roubenku, kiosek a prostornou terasu určenou k posezení s občerstvením včetně točené zmrzliny by v malinkaté malebné vesničce Dubec nedaleko Třemešného čekal asi málokdo.
/FOTO, VIDEO/ Mostecká značka kavárenských pochoutek zahrnuje i studené dobroty pro letní dny. Řemeslná kopečková a točená zmrzlina prošla dlouhým vývojem, který trval osm let.
K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.
K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.