Zmrzlinové období v Novém Jičíně začalo a poslední dubnové pondělí se na náměstí objevila už i současná trendová příchuť dubajské čokolády. A to v cukrárně U bílého anděla a šla na dračku. Z dalšího podniku - Sauro - vzkázali, že ji chtějí nabízet tak do týdne.
Se slunečným počasím vzrostla poptávka po mraženém osvěžení. Většina zmrzlináren tak již zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají nejen na klasiku, ale i na neobvyklé novinky.
/VIDEO, FOTO/ Vrátilo se sluníčko a spolu s ním i chuť na zmrzlinu. Většina zmrzlináren na Mělnicku už zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají vedle klasiky v podobě vanilkové, čokoládové nebo citronové i na neobvyklé novinky. Tak daleko jako třeba Britové, kteří si oblíbili zmrzlinu s neuvěřitelnou příchutí rybího filé nebo kapustovou, ale naštěstí zatím nejsme.
/PŘEHLEDNĚ/ Gastronomické, dopravní i další zajímavosti a novinky řešilo Jihlavsko v těchto jarních dnech. Podívejte se, o čem psal Deník. Do aktuálního přehledu se dostala exotická zmrzlina z Telče, nový obchodní řetězec v Jihlavě i zrušený projekt pro děti.
/FOTOGALERIE/ Svou první zmrzlinu v lisovacím stroji vyrobil Martin Sultán alias Iceman ze směsi pod svíčkovou. Nic horšího prý v životě neměl. Proto se dal na konopnou zmrzlinu, která podle něj nejčastěji chutná ženám kolem padesátky. Řídí se heslem „u nás se nekouří, u nás se líže“ a v těchto dnech jej můžete zastihnout v Ostravě na Konopexu.
Dospívající by s výběrem brigády na období letních prázdnin neměli otálet. Nabídky jsou otevřené už nyní, ale zajímavější práce rychle ubývají. Výdělek se v Praze v průměru pohybuje kolem 150 korun na hodinu. Tedy podobně, jako ve zbytku Středočeského kraje. Přinášíme tipy, kam na brigádu a na co si dát při jejím výběru pozor.
Vyhlášený podnik v památkové zóně spojující náměstí a Hlavní třídu v Českém Těšíně nabízí v sezóně až dvacet druhů domácí zmrzliny. Cukrárna Makarská letos nově zařadila do nabídky aktuálně největší světový hit, který nenechá v klidu žádného milovníka sladkostí – dubajskou příchuť.
Dubajská, prosecco s jahodou, aperol spritz, malinové daiquiri, hořká čokoláda s pomerančem nebo avokádo s bílou čokoládou. To je jen část příchutí, které si pro zákazníky v nové sezoně připravily olomoucké řemeslné zmrzlinárny. Přinášíme podrobné informace k nabídce, cenám a provozní době.
/FOTO, VIDEO/ Populární dubajská čokoláda dorazila i do Telče. A to v podobě kopečkové zmrzliny, kterou si lidé mohou dát v oblíbeném podniku v horní části náměstí Zachariáše z Hradce. Z novinky, kterou roky zavedená zmrzlinárna nabídla, se v Telči za několik dní stal hit, lidé na exotickou pochoutku slyší. Podívejte se do fotogalerie, jakou nabídku najdete v centru města.
Zmrzlinová sezóna je díky nezvykle teplému jarnímu počasí v plném proudu. Někomu vyhovují klasické ovocné nebo mléčné zmrzliny, jiný zase rád experimentuje a ochutnává netradiční příchutě. Podle statistik ročně sníme až pět litrů zmrzliny na osobu.
Díky nezvykle teplému počasí je již zmrzlinová sezóna v Česku v plném proudu. Zatímco někteří lidé mlsají pouze tradiční vanilkovou, jiní se nebojí experimentovat a rádi ochutnají i neobvyklé příchutě. Úspěch tak slaví například dubajská zmrzlina.
Ani na rozkopané dálnici D7 nemusí být cestování jen o kolonách a nekonečných zúženích. Na trase mezi Prahou a Chomutovem totiž narazíte na nečekaně lahodné zastávky, které potěší nejen unavené kamioňáky, ale i náročnější gurmány. Od klasické české kuchyně až po řemeslnou zmrzlinu z místních surovin – i tahle dálnice má svou chutnou tvář. Stačí jen vědět, kam se vydat. Naše další gastrovýprava ukázala, že D7 rozhodně stojí za ochutnání.
Slunečné počasí a teploty atakující 25 stupňů Celsia prodloužily v Hradci Králové víkend. Alespoň v pondělí odpoledne to tak vypadalo nejen v příměstských lesích, ale i u stánků se zmrzlinou a cukráren v centru i v okrajových částech města. Na osvědčených místech se tvořily fronty a kromě točené i kopečkové zmrzliny „frčela“ i další nabídka sladkého či ovocného sortimentu a nápojů.
/PŘEHLEDNĚ/ Havlíčkobrodsko přineslo v uplynulých dnech řadu zajímavých událostí i bizarních zpráv. Podívejte se, co zachytil Deník. V přehledu zmiňujeme brodské trhy a osklavy konce války s koncertem Tomáše Kluse, zdražení zmrzliny, dopravní uzavírky i namol opilé důchodkyně.
Slunečné počasí a teploty atakující dvacítku lákají ven. Jihlavané často i s dětmi s oblibou míří do Luk nad Jihlavou, kde si odpočinou, a poté se vydají zpět.
Slunce, jarní atmosféra a skvělá nálada – v chomutovském parku se v sobotu po zimní přestávce otevřela kavárna s hernou Drmalka. Návštěvníci si pochutnali na vyhlášené domácí zmrzlině a dalších specialitách z farmy Drmaly, zatímco o hudební doprovod se postarala zpěvačka Adéla Radimcová.
Napůl v žertu, napůl vážně se po Nymburce v posledních letech vypráví nové pořekadlo: Jaro u nás začíná tehdy, kdy otevírá Zmrzlinárna. Pokud jej budeme brát doslova, tak letošní zima končí tímto pracovním týdnem.
Prémiová čokoláda, jemný pistáciový krém, křupavé nudličky těsta kataifi a sezamová pasta. Dubajskou luxusní pochoutkou, která se stala doslova virálním hitem, se teď v Olomouci inspirovali někteří výrobci vyhlášených sladkostí. Lidé mohou nově vyzkoušet například mléčnou tabulkovou čokoládu, dezert či zmrzlinu. Chystá se také hořká verze čokolády i pralinky.
Kuriózní situaci řešila policie v americkém Wisconsinu poté, co čtyřletý chlapec zavolal na tísňovou linku. Strážníkům oznámil, že maminka je zlá a měla by jít do vězení. Policisté se proto vydali telefonát prověřit. Na místě zjistili opravdu neobvyklý důvod chlapcovy stížnosti. Máma mu snědla jeho zmrzlinu.
Oblíbená Farmářčina zmrzlina v Ostravě-Svinově, na kterou během letních měsíců stojí zákazníci dlouhé fronty, zahájila sezónu na nové adrese. Majitelka Gabriela Lisníková chystá také novinky v sortimentu a nezapomíná ani na současné trendy v příchutích. „Bude i příchuť Dubajská čokoláda,“ říká majitelka Farmářčiny zmrzliny.
Milovníci zmrzliny se mohou radovat. Mango, jogurt, vanilka, čokoláda či jahoda. Malá, mini nebo velká - to byla nedělní točená nabídka u vyhlášeného zmrzlinářství U Machů v Jaroměři.
Dalším hostem podcastu Deníku Ze západu byl zmrzlinář Martin Strnad. Mluvil o tom, co dělá zmrzlinář v zimě, jak se vyrábí řemeslná zmrzlina a jak fungují zmrzlinářské soutěže.
Některé věci se zkrátka nedělají, třeba sníst někomu zmrzlinu. Když se takového činu dopustila matka čtyřletého chlapce v americkém Wisconsinu, rozhodl se situaci řešit radikálně a zavolal na ni policii, napsal dnes zpravodajský web stanice CNN.
Bazalka je oblíbená bylina, které pochází z teplých oblastí Středomoří. Má pestré uplatnění nejen jako aromatické koření v kuchyni, ale svoji důležitou roli hraje i v lidovém léčitelství. Bazalka, staletím používání prověřená léčivá bylina, patří mezi silná přírodní antibiotika.
Nový prodejní stánek s řemeslnou zmrzlinou a ručně praženou kávou v Předmostí, ale také drobné úpravy v konání farmářských trhů. Tyto důvody přiměly radní ke změně tržního řádu. Každá novinka, která se dotkne tržního řádu, musí totiž nejprve projít schválením.
/ROZHOVOR/ Příběh zmrzlinového stánku v hradecké Třebši se začal psát v roce 2016. Od té doby si značka Na Zmrzku získala pevné místo mezi produkty spojenými s Hradcem Králové. Stojí za ní podnikatel v oblasti IT Jiří Štefela, který se na východ Čech přistěhoval za prací ve svých devatenácti letech z Krnova. Později přidal i druhou zmrzlinárnu v ulici V Kopečku v centru města a také rozvoz zmrzliny. Dnes dává v sezoně práci až třiceti lidem a mezi jeho zákazníky patří díky sociálním sítím lidé z celé republiky.
Zpráva o bourání areálu bývalých technických služeb vyvolala pozdvižení mezi obyvateli Moravského Předměstí. Jeho součástí je totiž i oblíbená zmrzlinárna značky Na Zmrzku. Hradecká radnice a provozovatel Deníku prozradili, co se stánkem bude dál.
Na sídlišti má v brzké době vyrůst nové občerstvení. Stát bude vedle schodiště vedoucí na polikliniku v Okružní ulici a bude k dispozici jak obyvatelům drahelického sídliště, tak pacientům a zdravotníkům z polikliniky. Modulová stavba má začít růst během pár týdnů a dá se předpokládat, že otevře ještě na jaře.
Po silvestrovských oslavách se mnozí probouzejí s kocovinou a hledají účinné vyprošťováky. Tradiční české recepty, rady gurmeta Pavla Maurera a historika gastronomie Martina France či tipy od umělé inteligence nabízejí rozmanité způsoby, jak se s nepříjemnými následky pití alkoholu vypořádat. Od česnečky po japonské švestky umeboshi, každý si může najít svůj osvědčený lék. Deník přináší tipy na vyprošťováky.
/VIDEO/ Přímo na novojičínském Masarykově náměstí je malá kavárna s cukrárnou nesoucí název U Bílého Anděla, která je známa v letním období svými zmrzlinami a celoročně výrobou dezertů a dortů. Neodolali a navštívili jsme tuto kavárnu, abychom jsme se dozvěděli více o této kavárně. Potkali jsme se s panem Liborem Štramberským, který stál u zrodu této kavárny v centru Nového Jičína.
Spartu dovedli ke dvěma titulům, společně se potkali i v Midtjyllandu. Ve středu se bývalí parťáci a krajané postaví proti sobě v Lize mistrů. Lars Friis jako kouč Letenských a bývalý šéf Pražanů Brian Priske coby lodivod Feyenoordu Rotterdam. Kamarádství tentokrát půjde stranou.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje (KHS) na sklonku roku bilancuje letní kontroly prodejců zmrzliny. A její závěry nejsou příliš příznivé. Celá třetina vzorků nevyhověla při mikrobiologickém vyšetření.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje (KHS) na sklonku roku bilancuje letní kontroly prodejců zmrzliny. A její závěry nejsou příliš příznivé. Celá třetina vzorků nevyhověla při mikrobiologickém vyšetření.
/FOTO, VIDEO/ Oranžové šílenství vrcholí. Na halloween se chystá i podnik Zmrzlina 89 - Opočenská zmrzlina v Kostelci nad Labem, který v letošní anketě čtenářů Deníku o nejlepší zmrzlinu na Mělnicku vyhrál. První listopadový víkend bude stánek nabízet speciální halloweenskou zmrzlinovou edici.
Jako ohlédnutí za letním obdobím vydala Krajská hygienická stanice (KHS) Moravskoslezského kraje v Ostravě zprávu o kontrolách zmrzlin. Ty nedopadly dobře pro dva živnostníky z Novojičínska.
Po povodních a volbách se nyní dostává na řadu konečně také zmrzlina. Čtenáři Deníku už na konci léta hlasovali v anketě o tom, která zmrzlina je na Benešovsku ta nejlepší. Prémii za prvenství pro rok 2024 si v podobě rozhovoru odnesl majitel Šabatova zmrzlinářství v Týnci, Jaroslav Šabat.
Zhubnout čtyři až pět kilogramů za pouhý týden a přitom si dopřávat párky nebo vanilkovou zmrzlinu? To zní prostě úžasně. A přesně tento výsledek slibuje metoda Military Diet neboli vojenská dieta. Systém je jednoduchý: tři dny v týdnu dodržujete předepsaný dietní plán a zbylé čtyři dny máte volno. Je tento způsob stravování skutečně účinný, nebo jde jen o další z mnoha bláznivých diet, které napáchají více škody než užitku? Než se do vojenské diety pustíte, je dobré načerpat dostatek informací.
/FOTO, VIDEO/ Letní sezóna je na samém vrcholu. Ta letošní měla rekordní počet horkých dnů a lidé se museli především intenzivně ochlazovat. Jedním z nejvyhledávanějších pokrmů tak byly zmrzliny všeho druhu. Kladenský deník proto vyhlásil čtenářskou soutěž o nejoblíbenější zmrzlinu na Kladensku. Tipy posílali i sami čtenáři. Nominováno bylo pětatřicet provozoven a výrobců zmrzliny napříč okresem.
V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svou nejoblíbenější zmrzlinu. Vyhrála Zmrzka z Chaloupky, která si i přes svou krátkou existenci získala mnoho věrných zákazníků. Zjistili jsme, v čem tkví její úspěch.
/FOTO, VIDEO/ Vyhlášená zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem musela dočasně zavřít kvůli přemnoženým hlodavcům a nedostatečnému úklidu. Majitel Heinrich Valentin Schwarzkopf se snaží situaci řešit pomocí deratizačních opatření, aby mohl co nejdříve obnovit výrobu a prodej zmrzliny.
Tak toto hlasování bylo jednoznačné. Vítězem čtenářské ankety o nejlepší zmrzlinu na Orlickoústecku se stala Zmrzka v budce v Dolní Čermné, která v konkurenci 29 zmrzlin z celého okresu získala 28 procent vašich hlasů, konkrétně 1304. S větším odstupem skončila jako stříbrná zmrzlina z choceňské cukrárny V uličce s 18 procenty hlasů, která v závěru hlasování přeskočila zmrzlinu ze stánku ve Srubech (16 procent). Za těmito třemi favority pak už zeje hluboká propast.
/FOTO, VIDEO/ Nejlepší zmrzlinu mají podle výsledků ankety mezi čtenáři Rychnovského deníku v Borohrádku. Stánek U Medvěda je trochu zastrčený, ale vyberete si tady ze čtyř druhů zmrzliny, na které si můžete pochutnat na příjemné zahrádce.
V nedávné anketě Deníku jsme se ptali čtenářů, jaká zmrzlina na Rakovnicku je podle nich nejlepší. Hlasující měli na výběr z 23 zmrzlináren a podniků, kde se točí či prodává zmrzlina. Po těsném souboji nakonec zvítězila senomatská zmrzlina, která se prodává hned u místního náměstíčka. Získala celkem 42 procent hlasů a o tři procenta porazila zmrzlinu ze Slabec.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V minulých dnech hlasovali čtenáři Příbramského deníku pro svou nejoblíbenější zmrzlinu. S velkým náskokem vyhrála zmrzlinárna He-la v Jincích, která má dlouholetou tradici a mnoho věrných zákazníků. Zjístili jsme, v čem tkví její úspěch.
/FOTO, VIDEO/ U hlavního tahu z Rychnova nad Kněžnou do Nového Města nad Metují stojí třináctým rokem stánek se zmrzlinou, parkovištěm, posezením a dětským hřištěm. Vloni manželé Jarkovští v Ještěticích u Solnice poprvé vyzkoušeli prodej z okénka přímo do aut zákazníků a letošní sezona ukázala, že takzvaný zmrzlina drive byl dobrým krokem.
Čtenáři Deníku vybrali nejlepší zmrzlinu na Svitavsku. Po celý týden svými hlasy podporovali oblíbené podniky z celého regionu. O první místo nakonec soupeřila pouze dvě místa a byl to boj až do konce.