Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Rodinná zmrzlinárna Zmrzlina & Pizza Ciao&Ciao v České Lípě, kterou provozují bratři Kjazimové, se stala oblíbeným místem pro milovníky sladkých pochoutek.

Z Makarské do České Lípy. Recept na zmrzlinu bratři neprozradili ani manželkám

/FOTO, VIDEO/ Rodinná zmrzlinárna Zmrzlina & Pizza Ciao&Ciao v České Lípě, kterou provozují bratři Kjazimové, se stala oblíbeným místem pro milovníky sladkých pochoutek. Tradice výroby zmrzliny sahá až do 70. let, kdy jejich dědeček otevřel první cukrárnu v Jugoslávii. Dnes bratři pokračují v rodinném řemesle a přinášejí do Česka autentické recepty.

Točená zmrzlina. Ilustrační foto.

Brněnské zmrzliny pod drobnohledem hygieny: problémy skoro v polovině případů

Zmrzlina je pro lidi jedním z osvěžení v letních parných dnech. Na kontrolu její výroby a prodeje se pravidelně zaměřují pracovníci krajské hygienické stanice. Letos už na jižní Moravě zkontrolovali přes tři desítky vzorků zmrzliny. Patnáct z nich nevyhovělo požadavkům. Ze sedmi brněnských vzorků našli hygienici nepovolené bakterie hned ve třech.

Šéfzmrzlinářka Martina Březinová vyrábí celoročně okolo sedmdesáti druhů zmrzlin. Každému podle jeho chuti.

Kam na druhou nejlepší zmrzlinu v Evropě? Do Velké Dobré a na Kladno

/FOTO/ Pokud patříte k labužníkům, kteří milují zejména mražené sladké pochutiny, trávíte letní dny na Kladensku a do zahraničí se letos nechystáte, klidně můžete zůstat doma. Za top zmrzlinou totiž nemusíte už ani do Itálie, stačí zajet na Kladno nebo do Velké Dobré. 

Pejsek si může na zmrzlině pochutnat také. Musí být ale dodržena určitá pravidla.

Zmrzlina psa zchladí, ale může dostat zánět žaludku. Veterinářka má lepší radu

Hit, nebo risk? Zmrzlinu na různé způsoby dopřává svým psím mazlíčkům kdekdo. Je to ale dobrý nápad? Co může psovi způsobit příliš chladná strava, jakou zmrzlinu mu nepodávat a kdy hrozí zánět žaludku a slinivky, vysvětlila veterinářka Karolína Świerczek Drábková. Prozradila i návod, jak vyrobit ideální zmrzlinu pro psy doma.

Zmrzlináři na Vysočině se experimentování s příchutěmi nebojí.

Zmrzlina s rumem či sektem. Jihlavsko láká na netradiční příchutě

Když už vás klasické druhy zmrzlin nebaví, na Vysočině si určitě přijdete na své. Mnoho zmrzlinářů v kraji nabízí příchutě, které jsou nové a neotřelé. Ať už zaujme osvěžující zmrzlina s příchutí alkoholu, nebo balkánského dezertu, vybere si každý, kdo rád experimentuje.

Bylo by potřeba chodit zhruba 4,7 hodiny, abyste spálili energii ze smaženého sýra.

Letní pasti: Co s tělem udělá zmrzlina, co pivo a za jak dlouho vychodíte smažák

Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.

Každý zákazník si může vybrat až z patnácti zmrzlinových kombinací.

Na zmrzlinu do Suchohrdel. Z ovoce a poctivého základu ji namíchají na míru

Avantgardní zmrzlina z poctivého základu a čerstvě zamraženého ovoce v originálním černém kornoutu. Tak se prezentuje na svých sociálních sítích zmrzlinářský stánek Zmrzno v Suchohrdlech u Znojma. Zmrzlinu zde připravují z kvalitního základu a čerstvě zamraženého ovoce přímo před zákazníkem a lidé na ni jezdí z širokého okolí. Za nápadem stojí Petr Kameník, který si stánkem splnil svůj dětský sen.

Rekreační areál Matylda v Mostě v pátek 19. července.

Matylda se zaplnila fanoušky. Areál dokáže čelit konkurenčnímu jezeru Most

Tábořiště v rekreačním areálu Matylda v Mostě se v pátek 19. července zaplnilo stany a obytnými auty fanoušků motorek, kteří přijeli na víkendové Mistrovství světa superbiků na nedalekém autodromu. Přestože na Matyldě bude nával ještě na přelomu srpna a září, kdy autodrom pořádá závody tahačů Czech Truck Prix, některým rekreantům rušnější dny nevadí a Matyldu během léta upřednostňují před sousedním jezerem Most.

Sladká zastávka v Otvicích je hit.

Sladká zastávka v Otvicích má stovky fanoušků. Fronty na zmrzlinu rostou

Sladká zastávka. Tak se jmenuje stánek s točenou zmrzlinou a s posezením pod slunečníky v Otvicích u Chomutova. Název je to přiléhavý. Denně se tam totiž zastaví stovky lidí, často cyklistů, ale hlavně řidičů, kteří původně jen chtěli projet obcí. Zlákal je však pohled na ostrůvek pohody, kde si lidé v křeslech vychutnávají štědré porce zmrzliny. Fronty se tu často táhnou až k silnici.

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček

Tajemství známé zmrzliny v Lipůvce. Majitelé se jí naučili dělat na univerzitě

Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.

Ochlazování zvířat - Zoo Ústí nad Labem

Tropické teploty sužují i zvířata. Zoo podává zmrzliny, útulek omezil procházky

Popraskané tlapky, přehřátí, v některých případech dokonce i smrt. Horké počasí nedává zabrat jen lidem, ale i domácím mazlíčkům, kteří tropické teploty snášejí velmi špatně. Chyby majitelů přitom mohou mít katastrofické následky. S vedry se potýkají i zoologické zahrady, zvířecí útulky či hospodářská zvířata. 

Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v horkých letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí.

Kam v Plzni na domácí zmrzlinu? Novinkami jsou příchutě preclíku a pavlovy

/ANKETA/ Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v těchto letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí. Ti si mohou zajít například na hráškovou nebo s příchutí drobenkového koláče. Navštívili jsme tři zmrzlinárny v Plzni, kde dostanete zmrzlinu bez chemie a z kvalitních surovin. 

Gelato bike.

Přivezl do Liberce kousek Itálie. Jeho gelaterie nabízí nejen sorbety

Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.

Zmrzlina

Zmrzlinové léto na Rychnovsku. Kde vám chutná nejlépe? Hlasujte v anketě

Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.

Pestrou nabídku zmrzlin nabídne v sobotu 13. července první ročník jejího festivalu na zámku Opočno.

Opočenský zámek ve sladkém opojení. Ovládne ho zmrzlinový festival

Zmrzlinu z opočenské mlékárny zná snad každý, je proslulá po celé zemi, a tak lze Opočno považovat za českou Mekku této sladké ledové pochoutky. A od letoška tu má dokonce i svůj festival. Zmrzliny mnoha druhů a chutí budete moci okusit v areálu zdejšího zámku už v sobotu 13. července.

Festivalové Karlovy Vary 2024.

Festivalové Vary: Pivo za 69, zmrzlina za 80. Lidé ceny neřeší, říká obsluha

V okolí karlovarského hotelu Thermal až po Grandhotel Pupp vyrostlo na filmovém festivalu mnoho stánků, kde se lidé mohou najíst, napít, dát si zmrzlinu, halušky a spoustu jiných lahůdek. Deník zjišťoval, jaké jsou tu letos ceny. Oproti loňsku například plzeňský Prazdroj zvedl cenu půllitru o pět korun. Že by ovšem zahrádky u restaurací a hotelů anebo stánky s občerstvením měly nouzi o zákazníky, se říci nedá.

Radost při rozdávání vysvědčení. Ilustrační foto.

Odměny za vysvědčení v Brně. Místa, kde děti dostanou zmrzlinu nebo vstup zdarma

Školáci na Jižní Moravě odpočítávají čas do okamžiku, kdy jim učitelé v pátek 28. června předají vysvědčení. Za celoroční snažení, ale také na oslavu začátku prázdnin podniky a instituce na jihu Moravy připravily speciální nabídky. V některých případech rozhodují i známky, které se na vysvědčení objeví. Deník Rovnost přináší přehled míst a lákadel.

Kam s dětmi za vysvědčení? Pokud budete chtít s dětmi vyrazit na koncert, můžete navštívit v neděli 30. června Hodové slavnosti v Želatovicích.

Kam s dětmi za vysvědčení? Na koncert i zmrzlinu zdarma

Konec školního roku se nezadržitelně blíží a rodiče mohou oslavit začátek prázdnin společně se svými ratolestmi na nejrůznějších akcích, které jsou pro ně připravené. Čeká je zmrzlina zdarma, ale mohou si užít také promítání v kině Hvězda nebo návštěvu Plaveckého areálu v Přerově.

Na nároží v blízkosti řeky Chrudimky na Bělobranském náměstí vzniká prostor pro setkávání a relaxaci.

Změny na Bělobranském náměstí: nové lavičky, zmrzlina nebo místo pro koncerty

Proměna Automatických mlýnů s sebou přinesla do části Pardubic v okolí Chrudimky zcela novou atmosféru. Na to se teď snaží zareagovat i město a zpříjemnit lidem pobyt na nedalekém Bělobranském náměstí. Cílem je zklidnit zde dopravu a vybudovat zde prostor pro odpočinek. Neměl by chybět stánek se zmrzlinou, foodtruck nebo místo pro menší koncerty.

Zmrzlina z podniku Gelateria Bianco je vyhlášená. V centru Blanska funguje už sedmou sezonu. V čele rodinného podniku stoji Ardian Selimi (na snímku).

Zmrzlina v Blansku rozdává radost. Pro mě je to práce snů, říká kavárník

To místo prostě nejde minout, aniž by se člověk nezastavil a neochutnal. Alespoň jeden kopeček. Zvlášť když venku nemilosrdně praží slunce. Byl zrovna v práci den blbec? Je potřeba si udělat alespoň malou radost! Pokud máte s sebou děti, je to tutovka. V tom případě se prostě v Blansku jde na zmrzlinu k „Italům“ a hotovo. Ať už jste místní nebo přespolní.