Autentické a řemeslné. Tak by charakterizoval zmrzlinu v Kopečkové její zakladatel Marek Žyla. Zmrzlinárna funguje v Třinci od roku 2020 a zákazníci zde mohou celoročně ochutnat jak klasické příchutě, tak i ty netradiční.
Vždycky mají vanilkovou a k ní jednu další příchuť. Zmrzlina od Kratochvílů z Dobrotic neláká na množství druhů, ani nehlásí dopředu, jaká bude zítra. Zákazníkům je to totiž jedno. Jezdí sem proto, že ať je jakákoliv, je vždycky dobrá.
Ručička teploměru se vyšplhala na Pelhřimovsku na teplotu třiceti stupňů Celsia a město zeje prázdnotou. V ulicích se objeví pouze odvážní turisté a lidé, kteří vyrazili pro zmrzlinu, která je v teplých dnech ochladí. Místní, kteří nejsou v práci, mizí k vodě nebo do přírody.
Sto lidí, sto chutí, praví lidové pořekadlo. Platí to i o zmrzlinách, které jsou v posledních horkých dnech vítaným způsobem osvěžení. Deník vytipoval tři místa na Šumpersku, kam se na dobrou zmrzlinu vyplatí zajít.
/FOTO, VIDEO/ Rodinná zmrzlinárna Zmrzlina & Pizza Ciao&Ciao v České Lípě, kterou provozují bratři Kjazimové, se stala oblíbeným místem pro milovníky sladkých pochoutek. Tradice výroby zmrzliny sahá až do 70. let, kdy jejich dědeček otevřel první cukrárnu v Jugoslávii. Dnes bratři pokračují v rodinném řemesle a přinášejí do Česka autentické recepty.
V Chebu se konala oslava Dne dětí, která přilákala desítky rodin. Akce plná sluníčka, zábavy a zmrzliny byla velkým úspěchem. Organizátorka paní Kašová si zaslouží velké poděkování za skvělou přípravu.
Zmrzlina je pro lidi jedním z osvěžení v letních parných dnech. Na kontrolu její výroby a prodeje se pravidelně zaměřují pracovníci krajské hygienické stanice. Letos už na jižní Moravě zkontrolovali přes tři desítky vzorků zmrzliny. Patnáct z nich nevyhovělo požadavkům. Ze sedmi brněnských vzorků našli hygienici nepovolené bakterie hned ve třech.
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
Téměř 130 tisíc korun na pokutách uložila liberecká Krajská hygienická stanice (KHS LK) ve druhém čtvrtletí letošního roku. Laboratoř potvrdila například přítomnost bakterií u některých vzorků z výrobníků na zmrzlinu a v jednom případě museli hygienici provozovnu kvůli plísni a vlhkosti úplně uzavřít.
/FOTO/ Pokud patříte k labužníkům, kteří milují zejména mražené sladké pochutiny, trávíte letní dny na Kladensku a do zahraničí se letos nechystáte, klidně můžete zůstat doma. Za top zmrzlinou totiž nemusíte už ani do Itálie, stačí zajet na Kladno nebo do Velké Dobré.
Hit, nebo risk? Zmrzlinu na různé způsoby dopřává svým psím mazlíčkům kdekdo. Je to ale dobrý nápad? Co může psovi způsobit příliš chladná strava, jakou zmrzlinu mu nepodávat a kdy hrozí zánět žaludku a slinivky, vysvětlila veterinářka Karolína Świerczek Drábková. Prozradila i návod, jak vyrobit ideální zmrzlinu pro psy doma.
/FOTO, VIDEO/ Kde prodávají nejlepší zmrzlinu na Českolipsku? Reportérka Českolipského deníku společně se čtenáři vybrala TOP 5 míst s touto letní pochoutkou. Od České Lípy až po Stráž pod Ralskem, každé z těchto míst nabízí jedinečné příchutě a zážitky. A i ceny jsou zajímavé.
Karlštejn patří k oblíbeným turistickým cílům, a tak není divu, že ceny jsou zde vyšponované. Některé jsou dokonce vyšší než v Praze. Přesto se dají najít i rozumné, kde se člověk rád občerství.
Slaná lékořice nebo zmrzlina pojmenovaná po jednom z jehličnatých stromů. To je jen zlomek nevšedních příchutí, na kterých si Brňané letos mohou smlsnout. Brněnský deník Rovnost zmapoval, jaké podniky především v centru města mají netradiční druhy zmrzliny v nabídce.
Když už vás klasické druhy zmrzlin nebaví, na Vysočině si určitě přijdete na své. Mnoho zmrzlinářů v kraji nabízí příchutě, které jsou nové a neotřelé. Ať už zaujme osvěžující zmrzlina s příchutí alkoholu, nebo balkánského dezertu, vybere si každý, kdo rád experimentuje.
Nečekaný dárek připravil dětem v Hodoníně neznámý muž. V horkém dni se jim rozhodl darovat sto kopečků zmrzliny. Předem je zaplatil ve stánku U Elišky a Toma, dvojice zmrzlinářů o tom informovala prostřednictvím sociálních sítí.
Kde mají v Hranicích nejlepší zmrzlinu? Na tuto otázku se Deník zeptal čtenářů na sociálních sítích. Podívejte se, jaké prodejny zmiňovali nejčastěji. Nejvíce se v odpovědích objevovala tři místa. Všechna se nacházejí v centru v Zámecké ulici.
Je libo točenou nebo kopečkovou? A jsou ve Frýdku-Místku lidé lačni po exotických chutích nebo dávají přednost klasice? Deník pro vás připravil tipy na 5 prodejen zmrzlin, kde určitě nešlápnete vedle
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.
Avantgardní zmrzlina z poctivého základu a čerstvě zamraženého ovoce v originálním černém kornoutu. Tak se prezentuje na svých sociálních sítích zmrzlinářský stánek Zmrzno v Suchohrdlech u Znojma. Zmrzlinu zde připravují z kvalitního základu a čerstvě zamraženého ovoce přímo před zákazníkem a lidé na ni jezdí z širokého okolí. Za nápadem stojí Petr Kameník, který si stánkem splnil svůj dětský sen.
Mezinárodní den šimpanzů připadající na 14. červenec připomněla naše zoo poznávacím programem pro návštěvníky. Kromě kvízu o rodinné vstupenky a komentovaného krmení se soutěží bylo jeho součástí i podávání zmrzliny pro šimpanzy.
Tábořiště v rekreačním areálu Matylda v Mostě se v pátek 19. července zaplnilo stany a obytnými auty fanoušků motorek, kteří přijeli na víkendové Mistrovství světa superbiků na nedalekém autodromu. Přestože na Matyldě bude nával ještě na přelomu srpna a září, kdy autodrom pořádá závody tahačů Czech Truck Prix, některým rekreantům rušnější dny nevadí a Matyldu během léta upřednostňují před sousedním jezerem Most.
Sladká zastávka. Tak se jmenuje stánek s točenou zmrzlinou a s posezením pod slunečníky v Otvicích u Chomutova. Název je to přiléhavý. Denně se tam totiž zastaví stovky lidí, často cyklistů, ale hlavně řidičů, kteří původně jen chtěli projet obcí. Zlákal je však pohled na ostrůvek pohody, kde si lidé v křeslech vychutnávají štědré porce zmrzliny. Fronty se tu často táhnou až k silnici.
Mezinárodní den šimpanzů připadající na 14. červenec připomněla naše zoo poznávacím programem pro návštěvníky. Kromě kvízu o rodinné vstupenky a komentovaného krmení se soutěží bylo jeho součástí i podávání zmrzliny pro šimpanzy.
Letní osvěžení v podobě zmrzliny. Pro většinu lidí vítaná lahodná pochoutka. Na studeném osvěžení v podobě psí zmrzliny si na Jihlavsku mohou pochutnat i zvířecí miláčci. A jelikož jsou Češi národ pejskařů, jde na odbyt a je o ni zájem.
Na rozdíl od mnoha lidí se zvířata ve zlínské zoo vyrovnávají se současnými tropickými teplotami naprosto bez problémů. Užívají si klimatizovaných pavilonů, jezírek i bazénů, odpočívají ve stínu. Osvěžující spršky čekají v zahradě i na samotné návštěvníky.
V průměru pětatřicet korun i víc za jednu porci zaplatí v Havlíčkově Brodě milovníci zmrzliny. Útěchou jim ale může být, že si vyberou z dlouhé řady příchutí, klasických i exotických.
Nejsou lidi. Tak si v neděli 14. července posteskl Deníku provozovatel tradičního občerstvení u „modřanské“ cyklostezky, Kuba Chlad z provozovny s venkovním posezením U Posledního Kelta. Na nedostatek zákazníků si nestěžuje; těch chodí dost – ale sehnat obsluhu je prý obtížnější než kdy dřív.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Neodmyslitelnou pochoutkou každého léta je jednoznačně zmrzlina. Gelato, sorbet, smetanová, kopečková nebo točená - Ostravané si mohou vybrat z mnoha možností nejrůznějších variant.
Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.
Popraskané tlapky, přehřátí, v některých případech dokonce i smrt. Horké počasí nedává zabrat jen lidem, ale i domácím mazlíčkům, kteří tropické teploty snášejí velmi špatně. Chyby majitelů přitom mohou mít katastrofické následky. S vedry se potýkají i zoologické zahrady, zvířecí útulky či hospodářská zvířata.
/ANKETA/ Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v těchto letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí. Ti si mohou zajít například na hráškovou nebo s příchutí drobenkového koláče. Navštívili jsme tři zmrzlinárny v Plzni, kde dostanete zmrzlinu bez chemie a z kvalitních surovin.
/FOTO, VIDEO/ Uf, to je vedro. Pětatřicet nad nulou. Blanensko zasáhly ve středu tropické teploty a podobná předpověď se dá očekávat i další dny. Stejně jako nebezpečí přívalových dešťů. Kde se safra zchladit v takové výhni?
Parné dny a teploty přesahující hranici třiceti stupňů by měly na jihu Moravy trvat až do konce týdne. Brněnský deník Rovnost proto přináší tipy na místa v Brně a okolí, kam se lidé mohou zajít zchladit a ulevit si tak od panujícího horka. Podívejte se.
Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.
Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.
Zmrzlinu z opočenské mlékárny zná snad každý, je proslulá po celé zemi, a tak lze Opočno považovat za českou Mekku této sladké ledové pochoutky. A od letoška tu má dokonce i svůj festival. Zmrzliny mnoha druhů a chutí budete moci okusit v areálu zdejšího zámku už v sobotu 13. července.
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události tohoto týdne na Žďársku? Připomínáme silné bouřky, dopravní nehody, uzavírky silnic, zhoršení kvality vody v nádržích a kontroly zmrzliny.
/LETNÍ PŘÍBĚH/ Široký úsměv a rozzářená tvář. V místnosti naplněné sladkou vůní takto vítá své návštěvníky zmrzlinář Emre Saliji. Ten má své zmrzlinářství Gelato Amore uprostřed krásného historického centra Telče. Ne vždy však chtěl být zmrzlinářem.
Náves ve Štarnově, kterou v létě obléhají milovníci dobré zmrzliny, dlouhé roky hyzdila stará požární nádrž. Zapáchala a končily v ní i odpadky. Během necelého půl roku ji místní zmrzlinář ve spolupráci s obcí proměnil v malebné jezírko.
Krajská hygienická stanice kontrolovala na Vysočině prodejce točené zmrzliny. Polovina odebraných vzorků zmrzlin nevyhověla hygienickým standardům. Obsahovala velké množství enterobakterie.
V okolí karlovarského hotelu Thermal až po Grandhotel Pupp vyrostlo na filmovém festivalu mnoho stánků, kde se lidé mohou najíst, napít, dát si zmrzlinu, halušky a spoustu jiných lahůdek. Deník zjišťoval, jaké jsou tu letos ceny. Oproti loňsku například plzeňský Prazdroj zvedl cenu půllitru o pět korun. Že by ovšem zahrádky u restaurací a hotelů anebo stánky s občerstvením měly nouzi o zákazníky, se říci nedá.
Školáci na Jižní Moravě odpočítávají čas do okamžiku, kdy jim učitelé v pátek 28. června předají vysvědčení. Za celoroční snažení, ale také na oslavu začátku prázdnin podniky a instituce na jihu Moravy připravily speciální nabídky. V některých případech rozhodují i známky, které se na vysvědčení objeví. Deník Rovnost přináší přehled míst a lákadel.
Konec školního roku se nezadržitelně blíží a rodiče mohou oslavit začátek prázdnin společně se svými ratolestmi na nejrůznějších akcích, které jsou pro ně připravené. Čeká je zmrzlina zdarma, ale mohou si užít také promítání v kině Hvězda nebo návštěvu Plaveckého areálu v Přerově.
Proměna Automatických mlýnů s sebou přinesla do části Pardubic v okolí Chrudimky zcela novou atmosféru. Na to se teď snaží zareagovat i město a zpříjemnit lidem pobyt na nedalekém Bělobranském náměstí. Cílem je zklidnit zde dopravu a vybudovat zde prostor pro odpočinek. Neměl by chybět stánek se zmrzlinou, foodtruck nebo místo pro menší koncerty.
To místo prostě nejde minout, aniž by se člověk nezastavil a neochutnal. Alespoň jeden kopeček. Zvlášť když venku nemilosrdně praží slunce. Byl zrovna v práci den blbec? Je potřeba si udělat alespoň malou radost! Pokud máte s sebou děti, je to tutovka. V tom případě se prostě v Blansku jde na zmrzlinu k „Italům“ a hotovo. Ať už jste místní nebo přespolní.