
ANKETA: Kam na Budějovicku chodíte nejraději na zmrzlinu?
Prázdninové měsíce jsou vrcholnou sezonou pro zmrzlinu. V zavedených kamenných prodejnách i malých stáncích, které ji nabízejí jen pár měsíců, jsou na výběr známé i neobvyklé druhy.
Prázdninové měsíce jsou vrcholnou sezonou pro zmrzlinu. V zavedených kamenných prodejnách i malých stáncích, které ji nabízejí jen pár měsíců, jsou na výběr známé i neobvyklé druhy.
/TIPY REDAKCE/ Mražená pochoutka je vyrobená jen z prvotřídního kravského a kozího mléka z domácího chovu. Drmalka zařadila také alkoholové sorbety.
Nejlepší místa na zmrzlinu v Plzni. Vyberte svou oblíbenou provozovnu a my napíšeme článek o pěti nejlepších.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
/FOTO/ Je jedinečná a je k mání jen na jihovýchodě Moravy. To je Krůtěná zmrzlina. Kromě domovského přístavu v Petrově se s ní mohou milovníci tohoto mraženého potěšení setkat od této sezony také ve Veselí nad Moravou. „Točenou zmrzlinu mají všude, Krůtěnou jenom u nás,“ tak zní motto Krůtěné zmrzliny.
V letních horkých dnech se téměř každý nejraději ochladí zmrzlinou. Někdo točenou, někdo kopečkovou, někdo speciální.
V letních horkých dnech se téměř každý nejraději ochladí zmrzlinou. Někdo točenou, někdo kopečkovou, někdo speciální.
Pořádnou porcí zmrzliny v parném horku pohrdne málokdo. V centru Tachova mají mražené lahůdky chtiví zákazníci na výběr hned od tří prodejců, koupíte však vždy jen točenou a porci sorbetu nabízí pouze jeden z nich.
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Tropické teploty tohoto týdne lákají nejen k vodě, ale také na zmrzlinu. V Písku si určitě vybere každý.
/ANKETA/ Extrémní horka zasáhla i Tábor, místní hledají prostředky, jak se ochladit. Kromě výborného koupání na Sokolské plovárně lze vyrazit do centra na zmrzlinu. Druhé největší jihočeské město nabízí mnoho alternativ. Kde vám chutná nejvíce, můžete hlasovat v naší anketě.
/ANKETA/ Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.
/VIDEO/ Švestky s mákem, rebarbora s mátou, banán s čokoládou, káva i likér. Jako základ čerstvá smetana. A pro vegany třeba ta z kokosového mléka. Tři čtyři minuty a palačinka na ledu je hotová. Cena? Dobrovolná. Tři stovky, nebo třeba jen padesátikoruna.
/VIDEO/ Rolovaná zmrzlina. Oblíbený pouliční dezert východní Asie. K výrobě stačí ledový plát, dvě stěrky a šikovné ruce. Andrea Komůrková z havlíčkobrodské kavárny má obojí. Ruličky zmrzliny na všechny způsoby nabízí v okresním městě v současné době jako jediná. „Cestovala jsem hodně po Asii. Ve Vietnamu jsem viděla, jak se tahle ledová pochoutka vyrábí a řekla jsem si, že se to musím naučit,“ prozrazuje a zároveň přímo před očima zákazníka ukazuje, jak se zmrzlina vyrábí.
Mraženým osvěžením psi, stejně jako lidé, nepohrdnou. I poctivá řemeslná zmrzlina má v sobě ale suroviny, které jejich zdraví příliš neocení. Naopak domácí výroba ledové pochoutky je lehká zábava, na kterou nepotřebujete složitě shánět suroviny.
Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Kdo by ji neměl rád. Teplotní rekordy přímo vybízejí k osvěžení. A přímo v Sokolově je z čeho vybírat.
Vedra posledních dní spíše táhnou lidi k vodě, ale ne každý tuto šanci má. Ochlazení a zpříjemnění dne ve výhni města pak hledá alespoň v podobě kornoutku chlazené zmrzliny. Pokud dostanete chuť na mražený pamlsek při návštěvě Boru, máte na náměstí možnost vybrat si ze dvou krámků. Kopečkovou zmrzlinu tam však nečekejte, oba prodejci nabízí pouze točenou.
Horké dny doslova nahrávají prodejcům zmrzliny. Ve Stříbře v centru města je možno dopřát si oblíbenou točenou nebo kopečkovou pochoutku hned na třech místech.
/ANKETA/ Česko zažívá horký týden, kdy teploty stoupají i nad tropickou třicítku. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města. Pro svoji nej zmrzlinu pak můžete hlasovat v anketě pod článkem.
/FOTO, VIDEO/ Nenápadná cestička mezi domky na jihlavském Bedřichově láká v létě každé odpoledne desítky lidí. V místním stánku se totiž točí skvělá zmrzlina.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko jihočeských Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Zatímco vloni stála velká plzeň na karlovarském festivalu 60 korun, letos si za ni milovníci piva o čtyři koruny připlatí. Zdražování nekončí a navýšení cen se meziročně promítlo i do občerstvení prodávaného na filmové přehlídce. Ještě vloni tak stál kopeček zmrzliny ve Dvořákových sadech 50 korun, letos už je to 59 korun. A i když jsou to ceny poměrně vysoké, na zmrzlinu se tam stojí poměrně dlouhá fronta.
Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.
Všechny děti se těší na prázdniny, za dobré vysvědčení přijde jistě odměna. Někdy stačí maličkost. V loňském roce nabídl UJEP veřejnost během prázdnin letní kino, letos tento skvělý projekt bude pokračovat. Celý červen každý čtvrtek v 17:30, v pátek 30. června patřilo kino dětem. Za vysvědčení se nabízela zmrzlina, přesně v 10:00 potěšil malé diváky Kocour v botách. Kdo by neznal chlupatého hrdinu, který už stovky let baví děti svou šikovností. Vymyslel ho Ital Giovanni Francesco Strapapola, poslední animovaná verze z roku 2011 je plná triků a napínavých scén. Víte, že Kocoura v originále namluvil slavný herec Antonio Banderas? Pokud by tu byl, určitě by tleskal všem jedničkářům.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Údajně rozteklá zmrzlina byla příčinou hrubého urážení dvou mužů vůči prodavačce v Brně. Tu jeden z nich vinil, že jeho kamarádovi natočila zmrzlinu tak, že mu tekla po ruce a zašpinila ho. Do Obchodního centra ve Vídeňské ulici nakonec museli vyrazit strážníci.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Oslavte celoroční dřinu vašich dětí třeba výletem nebo zmrzlinou. Kam to bude? Vyberte si.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
/ANKETA/ Makovou se švestkovou, jahodovou s čokoládovou, dračí ovoce, maršmelounovou anebo raději klasiku v podobě opočenské vanilkové? Hanou rozpalují třicetistupňová vedra a lidé hledají, kde se ochladit. Oblíbené zmrzlinárny v Olomouci a okolí jsou v obležení. O osvěžující pochoutku v kornoutku je v horku tradičně zájem.
Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.
V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.
/FOTO/ Kavárna Čas na kávu a Bowling bar uspořádaly ve čtvrtek 1. června ve Stone parku v Benešově sportovní odpoledne pro děti. Ty si mohly zdarma zahrát golf a za pětikorunu koupit kopeček zmrzliny. Zájem byl tak obrovský, že golfové hole byly trvale rozebrány a děti si je půjčovaly přímo na hřišti.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.
S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.
S nástupem teplejšího počasí osvěžily Olomouc sezonní stánky s chladivými pochoutkami. Vedle stálic v podobě běžných budek s točenou zmrzlinou se objevily i originální novinky. K prodeji osvěžujících dobrot v Litovelské ulici posloužil třeba přes padesát let starý citroën obarvený na růžovo. Na tržnici se zase objevilo Yeti Bistro a top zmrzlinovou nabídku už nasadila i letní „pobočka“ vyhlášeného Zmrzlinária.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Rakovnicku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Nabídka je opravdu pestrá a zvláště na venkově sázejí výrobci na domácí zmrzliny rozmanitých chutí. Vyhlášená je třeba ta senomatská, na níž se především o víkendech stojí fronty. Mnozí lidé přitom cestu za chladivou dobrotou spojují s návštěvami zajímavých turistických cílů v okolí.
/FOTO, VIDEO/ Manželé Radek a Martina Březinovi z Velké Dobré, kteří před třiceti lety otevřeli Ňam Ňam cukrárnu v Amálské ulici v Kladně a loni druhou ve velké Dobré, jsou v regionu vyhlášenými mistry v oboru. Se svou hruškovou zmrzlinou se Martina Březinová dokonce před dvěma lety probojovala do evropského finále Gelato Festival World Masters v Bologni, skončila na druhém místě a postoupila do světového finále mezi dvaatřicet nejlepších zmrzlinářů světa.
/FOTO, VIDEO/ Mezi nejoblíbenější zastávky v centru Kralup nad Vltavou patří Bistro nedaleko kostela. Mají tam totiž domácí zmrzlinu, na kterou stojí lidé v sezoně fronty. V nabídce je pokaždé jiný druh. Mezi nejoblíbenější se však stále řadí vanilka. A na odbyt jde i slaný karamel.
/FOTO, VIDEO/ Stále vedou vanilková, čokoládová a jahodová. Lidé ale u stánků Hýskovská zmrzlina ochutnávají i rarity, třeba makovou a skořicovou nebo zmrzlinu s olivovým olejem s bazalkou, která překvapí chutí se sladkými i kyselými tóny. Letos zmrzlinářství přichází i se švestkovou zmrzlinou s lehkým dotekem slivovice.