
Od sousedů: Bude evropská zmrzlina roku "jablečno-štrúdlová"?
Od roku 2012 je rozhodnutím Evropského parlamentu 24. březen Dnem ručně vyráběné zmrzliny. Slaví jej v celé Evropě.
Od roku 2012 je rozhodnutím Evropského parlamentu 24. březen Dnem ručně vyráběné zmrzliny. Slaví jej v celé Evropě.
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.
/VIDEO/ Nejlepší kavárnou v Třebíči je Gelateria Roma. Alespoň tak rozhodli čtenáři Deníku v anketě. Na druhém místě skončila Vzpomínka, na třetím se umístila Moravia.
Jedenáctiletý Vojta David z Chomutova stojí v plavkách na molu jezera Most a s dalšími otužilci líže zmrzlinu. „Je dobrá, vanilková,“ svěřil se chlapec v rukavicích a s kulichem Star Wars na hlavě. Po ponoru do ledové vody nepospíchal do vyhřívané převlékárny. I na vzduchu si vychutnával mráz, který má oproti letnímu vedru tu výhodu, že zmrzlina neteče na prsty.
Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.
Ta vůně musela přilákat každého na míle daleko. A taky že ano. I přes chladné počasí a mraky, které slibovaly déšť, se vydali Zlíňané na Čepkov pro gastro zážitek. Bylo z čeho vybírat, Food Truck sraz nabídl lahůdky české a zahraniční gastronomie.
/FOTOGALERIE/ Potravinářská inspekce při kontrolách zjistila nedostatky u výroby kopečkových a točených zmrzlin. Letos už zkontrolovala 109 vzorků a 61 z nich nesplnilo hygienické limity. Je to nejhorší číslo za šest let.
Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.
Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
Zmrzlina je v parních prázdninových dnech stejně neocenitelným pomocníkem jako deodorant. Jihomoravští hygienici proto v létě měsících zaměřili pozornost na kvalitu v kraji vyráběných a nabízených zmrzlin. Výsledky jsou katastrofální.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Nadšený mladý pár ze Soběslavi na Táborsku se rozhodl podnikat v netradičním oboru. Na předzahrádce svého domku vytvořili malý skanzen pro rodiny s dětmi. Zmrzlinu točí ze zrekonstruovaného pouťového karavanu, kterému dělá společnost barevný trabant. Nechybí houpačky a sedačky pro návštěvníky, ani veřejné ohniště. Ledové osvěžení v jejich režii pochází z kvalitních surovin a je vhodné i pro alergiky.
Oázu s lahodnou zmrzlinou vybudovali podnikaví manželé z Grygova nedaleko vyhledávaného Strejčkova lomu. V příjemnou osvěžovnu proměnili kout u rodinného domu v blízkosti křižovatky, přes kterou proudí cykloturisté a pěší výletníci za tamními přírodními krásami. Radost dělají v horkých dnech i místním mlsounům.
Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
/VIDEO/ Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
Jiří Hochman provozuje v Pražské ulici v Táboře cukrárnu, která je svou zmrzlinou vyhlášená v širokém okolí. Jak by také ne, když je její majitel hrdým nositelem titulu nejlepší zmrzlinář ČR za rok 2017.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Má fronta na vyhlášenou zmrzlinu pět nebo padesát metrů? Jak to právě teď vypadá na úpatí populární rozhledny? Je na koupališti v tropickém odpoledni ještě místo na deku? Obce a podnikatelé na Olomoucku zveřejňují na internetu přenos dění z města nebo přírody prostřednictvím webové kamery, aby lidem poskytli informace a místo propagovali. Taky kvůli ochraně.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Během školního roku sedí v lavicích, o prázdninách provázejí návštěvníky v jeskyních, prodávají zmrzliny, pracují na letním táboře nebo zvelebují obec. To je jen výčet mnoha brigád, které přes léto vykonávají studenti na Přerovsku. Jak se daří sezonním pracovníkům, kolik si vydělají, a jak s penězi naloží? Zeptali jsme se v ulicích měst a obcí.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Počet dnů s teplotou přes 30 stupňů za rok se v Rakousku v uplynulých desetiletích zdvojnásobil až ztrojnásobil, napsal Volksblatt ze zprávy meteorologického úřadu. Bez globální ochrany klimatu lze do roku 2100 očekávat další až trojnásobné zvýšení.
Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.
Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.
Gulášovou nebo klobásovou zmrzlinu zákazník v Gelaterii Strážný nenajde. Zmrzlinové chuti musejí mít logiku a zmrzlinář Stanislav Žák tvrdí, že v jednoduchosti je síla.
Po ochutnání smetanové zmrzliny či sorbetu z Gelaterie Stanislava Žáka v příhraniční vesničce Strážný na Prachaticku, nemají zákazníci slov na to, aby ohodnotili jejich dokonalou chuť. Snad jen „nebe v hubě“ je to správné označení.
Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.
Dobrotu k ochlazení vaří v Kousku z jihočeského mléka a italských past, které občas prostřídají i s borůvkami.
Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.
Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin nevyhověla legislativním požadavkům, varovali krajští hygienici. „Jednalo se převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji,“ uvedla mluvčí Jana Böhmová.
V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Dosavadní kontroly provedené hygieniky v Olomouckém kraji ukázaly, že sanitace pokulhává. Z odebraných a laboratorně vyšetřených 28 vzorků točených zmrzlin jich 12 nevyhovělo.
V lounské ZŠ Školní se rozdávala zmrzlina ve velkém. Ve zmrzlináře se proměnil sám pan ředitel Lukáš Valda. Splnil tak slib, který dal dětem za jejich úžasné vystoupení ve Vrchlického divadle.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
Narodil se a žil čtyři roky v Argentině, dalších šest let svého dětství strávil ve Venezuele, aby se nakonec vrátil s rodiči do Varnsdorfu a založil zde široko daleko oblíbenou cukrárnu. František Dlask boduje u milovníků sladkých pochutin vyhlášenými větrníky či vlastními zmrzlinami.
Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.
Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.
Kavárny a bistra na Vysočině lákají. Jednotlivé podniky se snaží vyjímat. Například nápoji bez laktózy nebo zmrzlinou z kozího mléka.