Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  

Setkání otužilců na jezeru Most v neděli 22. ledna.

Otužilci oslavili koupání v jezeře Most zmrzlinou. Areál nabídne další novinky

Jedenáctiletý Vojta David z Chomutova stojí v plavkách na molu jezera Most a s dalšími otužilci líže zmrzlinu. „Je dobrá, vanilková,“ svěřil se chlapec v rukavicích a s kulichem Star Wars na hlavě. Po ponoru do ledové vody nepospíchal do vyhřívané převlékárny. I na vzduchu si vychutnával mráz, který má oproti letnímu vedru tu výhodu, že zmrzlina neteče na prsty.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.    

Food Truck Sraz.

VIDEO: Čepkov zavalily burgery. Gastro zážitek přilákal davy

Ta vůně musela přilákat každého na míle daleko. A taky že ano. I přes chladné počasí a mraky, které slibovaly déšť, se vydali Zlíňané na Čepkov pro gastro zážitek. Bylo z čeho vybírat, Food Truck sraz nabídl lahůdky české a zahraniční gastronomie.

Zmrzlina - ilustrační foto.

Kornoutky plné bakterií. Výsledky kontrol zmrzlin jsou nejhorší za šest let

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Trutnovský street food piknik

Všudepřítomné vůně i jedinečná atmosféra. Food festivaly lákají stovky lidí

Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.

V Soběslavi v ulici U Jatek otevřeli manželé Pavel a Kamila Mládkovi svou zahradu lidem, točí tu zmrzlinu, připravují drinky a v pátek a v sobotu si u nich lze opéct i špekáčky.

V Soběslavi točí luxusní zmrzlinu z karavanu, Mládkovi otevřeli zahradu lidem

/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Nadšený mladý pár ze Soběslavi na Táborsku se rozhodl podnikat v netradičním oboru. Na předzahrádce svého domku vytvořili malý skanzen pro rodiny s dětmi. Zmrzlinu točí ze zrekonstruovaného pouťového karavanu, kterému dělá společnost barevný trabant. Nechybí houpačky a sedačky pro návštěvníky, ani veřejné ohniště. Ledové osvěžení v jejich režii pochází z kvalitních surovin a je vhodné i pro alergiky.

Zmrzlina Grygov, 11. srpna 2022

Znáte tuto oázu se zmrzlinou? Manželé ji vybudovali kousek od Strejčkova lomu

Oázu s lahodnou zmrzlinou vybudovali podnikaví manželé z Grygova nedaleko vyhledávaného Strejčkova lomu. V příjemnou osvěžovnu proměnili kout u rodinného domu v blízkosti křižovatky, přes kterou proudí cykloturisté a pěší výletníci za tamními přírodními krásami. Radost dělají v horkých dnech i místním mlsounům.

Jana Procházková (vpravo) vyrábí v Rakvicích na Břeclavsku řemeslnou domácí zmrzlinu. Sjíždějí se na ni místní, turisté i lidé ze širokého okolí.

VIDEO: Nejlepší zmrzlina? Štrúdl, říká šéfka stylového bistra z Břeclavska

Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny. Někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Kamera na koupališti v Litovli slouží k propagaci a poskytuje přehled o obsazenosti vyhlášeného koupacího biotopu.

Fronta u zmrzlinárny i koupaliště on-line. Co vše taky ukazují kamery

Má fronta na vyhlášenou zmrzlinu pět nebo padesát metrů? Jak to právě teď vypadá na úpatí populární rozhledny? Je na koupališti v tropickém odpoledni ještě místo na deku? Obce a podnikatelé na Olomoucku zveřejňují na internetu přenos dění z města nebo přírody prostřednictvím webové kamery, aby lidem poskytli informace a místo propagovali. Taky kvůli ochraně.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Zmrzlinu ve stánku na zahrádce U Komára u řeky Bečvy v Přerově točí studentka Adéla Pospíšilová.

Jak se daří brigádníkům na Přerovsku?

Během školního roku sedí v lavicích, o prázdninách provázejí návštěvníky v jeskyních, prodávají zmrzliny, pracují na letním táboře nebo zvelebují obec. To je jen výčet mnoha brigád, které přes léto vykonávají studenti na Přerovsku. Jak se daří sezonním pracovníkům, kolik si vydělají, a jak s penězi naloží? Zeptali jsme se v ulicích měst a obcí.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Vedro. Ilustrační foto.

Od sousedů: Jak přibývá tropických dnů

Počet dnů s teplotou přes 30 stupňů za rok se v Rakousku v uplynulých desetiletích zdvojnásobil až ztrojnásobil, napsal Volksblatt ze zprávy meteorologického úřadu. Bez globální ochrany klimatu lze do roku 2100 očekávat další až trojnásobné zvýšení.

Zmrzlina je v současných horkých dnech vítaným osvěžením.

Kam zajít na nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů

Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.

Také v Jindřichově Hradci bylo v úterý pořádné vedro.

OBRAZEM: Výheň v Hradci lidé krotili vodními tryskami, bazénem i zmrzlinou

Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.

Jadranská zmrzlina

Mražená pochoutka v hlavní roli. Jičínské centrum zaplnily zmrzlinárny

Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.

Na točenou se v Čimelicích stojí fronta.

Na točenou zmrzlinu se v Čimelicích stojí fronta

Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.

Sportovní den s výšlapem.

Sportovní den dětí z Luhačovic s výšlapem. To byla i výborná točená zmrzlina

V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.

I přes tropické vedro se do Zámeckého parku v sobotu vydaly tisíce lidí. Přilákal je sedmý ročník jičínského food festivalu. Počasí se projevilo i na poptávce - fronty se stály na drinky, pivo z regionálních pivovarů i na zmrzlinu.

Jičínský food festival očima fotografů: Kralovaly burgery, zmrzliny a drinky

Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Klienti domova pro seniory v jihlavském Lesnově se chystají na letní ples.

Letní ples? V jihlavském Lesnově ho připravují podruhé a bude i zmrzlina

Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.

Ilustrační snímek.

Hygienici testovali zmrzliny. Polovina vzorků skončila špatně

Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.