/TIPY NA ZMRZLINY VE SVITAVSKÉM OKRESE/ Je libo makové buchty, dukátové buchtičky nebo panna cottu? Nejde o žádné dezerty, jak by se mohlo zdát, ale nabídku poctivých zmrzlin. Václav Boštík z Litomyšle se sice původně vyučil obráběčem kovů, následně vystudoval konzervatoř a věnoval se i finančnímu poradenství. Nakonec se však našel v úplně jiném oboru. Před rokem otevřel zmrzlinový stánek u řeky Loučné v Litomyšli. Jako jediný ve městě má kopečkovou i točenou.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.
/TIPY REDAKCE/ Esra a Bertan jsou mladý pár, který spojuje nejen manželství, ale i jejich chorvatský původ a cukrářská historie obou rodin. Pokračují v ní, v Lounech na centrálním náměstí provozují cukrárnu Fragoloso. A podle ohlasů spokojených návštěvníků úspěšně.
Nejoblíbenějším místem, kde se lidé rádi zastaví na chladivé osvěžení na Domažlicku, je Zmrzlina U Mildy v Křenovech. Zvítězila v anketě Domažlického deníku, a tak jsme se tam vydali, abychom zjistili, v čem tkví tajemství oblíbenosti.
/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu. V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/FOTO, VIDEO/ Točená nebo kopečková. Levandulová, frizzantová nebo aperolová. Ale nechybí ani klasiky jako je čokoládová, pistáciová nebo vanilková. Bistro a kavárna U Franze Josefa I. na úpatí Dlouhé jízdy pod děčínským zámkem patří k nejvyhlášenějším zmrzlinárnám na Děčínsku. Během letních měsíců jsou před ní pravidelně dlouhé fronty lidí čekajících na pravé italské osvěžení v horkých dnech.
Želví výběhy, opravenou roubenku, kiosek a prostornou terasu určenou k posezení s občerstvením včetně točené zmrzliny by v malinkaté malebné vesničce Dubec nedaleko Třemešného čekal asi málokdo.
/FOTO, VIDEO/ Mostecká značka kavárenských pochoutek zahrnuje i studené dobroty pro letní dny. Řemeslná kopečková a točená zmrzlina prošla dlouhým vývojem, který trval osm let.
K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.
K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.
O teplém víkendu si od prodejního okénka odnáší kornoutky s mraženou pochoutkou stovky lidí. V týdnu je to o něco méně, ale živo je u stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané po celou sezonu. Lidé sem chodí z městečka procházkou, ve velkém sem z hlavní silnice odbočují řidiči aut. Díky strategickému umístění stánku vedle cyklostezky se zde zastaví většina projíždějících cyklistů na trase mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou.
/VÝSLEDKY ANKETY/ Čtenáři Plzeňského deníku vybírali svou nejoblíbenější zmrzlinu v centru Plzně. Jasným vítězem ankety se stala provozovna Campione Gelato na Americké.
Jsou zmrzliny kopečkové, točené, sorbety, smetanové. A pak také rolované. Zřejmě jako jediný je v Jablonci nad Nisou u přehrady prodává Oldřich Valeček. Jejich příprava chce trochu obratnosti, ale stojí to za to.
Vanilka, čokoláda, jahoda, ale také mango, pistácie a dračí ovoce. Opravdu velkou nabídku zmrzlin mají na výběr obyvatelé Havlíčkova Brodu. Podle cukrářů dávají většinou přednost klasice.
Je libo zmrzlina a sorbet z Itálie či klasická česká, nebo dokonce preferujete zmrzlinu z kozího mléka? Třebíč nabízí v letních horkách hned několik různorodých možností, jak se pomocí zmrzliny zchladit.
Horké léto láká ke stánkům se zmrzlinou. Kde mají opravdu dobrou se přitom dá poznat celkem jednoduše – je na ní fronta. Deník přináší inspiraci, který stánek na Jihlavsku určitě neminout bez zastavení.
Na čerstvou zmrzlinu chodí lidé do cukrárny na Masarykově náměstí v historickém centru Pelhřimova. Podnik Mléčné lahůdky provozuje rodina Jiřího Daňkovského už více než šedesát let. On sám ji převzal loni od svého otce.
/FOTO, VIDEO/ Tatí, mamí, babi, dědo! Kdy půjdeme konečně na zmrzlinu? Mám chuť na pistáciovou. Oblíbená pochoutka nejen dětí k létu neodmyslitelně patří. Deník Rovnost vybral pro vydání Extra na základě tipů čtenářů vyhlášené zmrzlináře na Blanensku. V dvacetitisícovém Blansku funguje přímo na pěší zóně v ulici Rožmitálova už šestou sezonu Gelateria Bianco. Sází na pravou italskou zmrzlinu, kterou vyrábí přímo na místě. Za kopeček tam mlsouni zaplatí v průměru kolem třiceti korun. „Zmrzlinu tu mají výbornou, když jdu okolo, neodolám skoro nikdy. Navíc je tu příjemné posezení pod slunečníky. Dnes jsem si dala jogurtovou s lesním ovocem a vnučka dračí ovoce. Ovocné zmrzliny miluji od dětství, ale teď ráda zkouším nové příchutě. Výběr je velký. Zatím u mě vede slaný karamel,“ řekla jedna ze zákaznic blanenského podniku Alice Martínková.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Ať už kopečková, točená, sorbet nebo třeba nanuk. Na zmrzlinových stáncích se lze také čím dál častěji setkat s výrazem gelato. To je na rozdíl od zmrzliny hustější a obsahuje méně tuku. Mnozí prodejci však označení pro tradiční italskou zmrzlinu využívají jako reklamní tah. Deník vám proto přináší tipy na pět brněnských zmrzlináren, kde zakoupením této mražené dobroty chybu neuděláte.
Prodejce zmrzlin zkontrolovali hygienici na Vysočině. Zaměřili se na výrobu i zdravotní nezávadnost zmrzlin prodávaných ve stáncích. Ve srovnání s minulostí se jakost zmrzliny i hygiena výroby zlepšily. Z pětadvaceti vzorků vanilkové zmrzliny nevyhověly pouze tři.
Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.
Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.
Prázdninové měsíce jsou vrcholnou sezonou pro zmrzlinu. V zavedených kamenných prodejnách i malých stáncích, které ji nabízejí jen pár měsíců, jsou na výběr známé i neobvyklé druhy.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
/FOTO/ Je jedinečná a je k mání jen na jihovýchodě Moravy. To je Krůtěná zmrzlina. Kromě domovského přístavu v Petrově se s ní mohou milovníci tohoto mraženého potěšení setkat od této sezony také ve Veselí nad Moravou. „Točenou zmrzlinu mají všude, Krůtěnou jenom u nás,“ tak zní motto Krůtěné zmrzliny.
Pořádnou porcí zmrzliny v parném horku pohrdne málokdo. V centru Tachova mají mražené lahůdky chtiví zákazníci na výběr hned od tří prodejců, koupíte však vždy jen točenou a porci sorbetu nabízí pouze jeden z nich.
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Tropické teploty tohoto týdne lákají nejen k vodě, ale také na zmrzlinu. V Písku si určitě vybere každý.
/ANKETA/ Extrémní horka zasáhla i Tábor, místní hledají prostředky, jak se ochladit. Kromě výborného koupání na Sokolské plovárně lze vyrazit do centra na zmrzlinu. Druhé největší jihočeské město nabízí mnoho alternativ. Kde vám chutná nejvíce, můžete hlasovat v naší anketě.
/ANKETA/ Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.
/VIDEO/ Švestky s mákem, rebarbora s mátou, banán s čokoládou, káva i likér. Jako základ čerstvá smetana. A pro vegany třeba ta z kokosového mléka. Tři čtyři minuty a palačinka na ledu je hotová. Cena? Dobrovolná. Tři stovky, nebo třeba jen padesátikoruna.
/VIDEO/ Rolovaná zmrzlina. Oblíbený pouliční dezert východní Asie. K výrobě stačí ledový plát, dvě stěrky a šikovné ruce. Andrea Komůrková z havlíčkobrodské kavárny má obojí. Ruličky zmrzliny na všechny způsoby nabízí v okresním městě v současné době jako jediná. „Cestovala jsem hodně po Asii. Ve Vietnamu jsem viděla, jak se tahle ledová pochoutka vyrábí a řekla jsem si, že se to musím naučit,“ prozrazuje a zároveň přímo před očima zákazníka ukazuje, jak se zmrzlina vyrábí.
Mraženým osvěžením psi, stejně jako lidé, nepohrdnou. I poctivá řemeslná zmrzlina má v sobě ale suroviny, které jejich zdraví příliš neocení. Naopak domácí výroba ledové pochoutky je lehká zábava, na kterou nepotřebujete složitě shánět suroviny.
Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.