Má fronta na vyhlášenou zmrzlinu pět nebo padesát metrů? Jak to právě teď vypadá na úpatí populární rozhledny? Je na koupališti v tropickém odpoledni ještě místo na deku? Obce a podnikatelé na Olomoucku zveřejňují na internetu přenos dění z města nebo přírody prostřednictvím webové kamery, aby lidem poskytli informace a místo propagovali. Taky kvůli ochraně.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Během školního roku sedí v lavicích, o prázdninách provázejí návštěvníky v jeskyních, prodávají zmrzliny, pracují na letním táboře nebo zvelebují obec. To je jen výčet mnoha brigád, které přes léto vykonávají studenti na Přerovsku. Jak se daří sezonním pracovníkům, kolik si vydělají, a jak s penězi naloží? Zeptali jsme se v ulicích měst a obcí.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Počet dnů s teplotou přes 30 stupňů za rok se v Rakousku v uplynulých desetiletích zdvojnásobil až ztrojnásobil, napsal Volksblatt ze zprávy meteorologického úřadu. Bez globální ochrany klimatu lze do roku 2100 očekávat další až trojnásobné zvýšení.
Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.
Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.
Gulášovou nebo klobásovou zmrzlinu zákazník v Gelaterii Strážný nenajde. Zmrzlinové chuti musejí mít logiku a zmrzlinář Stanislav Žák tvrdí, že v jednoduchosti je síla.
Po ochutnání smetanové zmrzliny či sorbetu z Gelaterie Stanislava Žáka v příhraniční vesničce Strážný na Prachaticku, nemají zákazníci slov na to, aby ohodnotili jejich dokonalou chuť. Snad jen „nebe v hubě“ je to správné označení.
Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.
Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.
Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin nevyhověla legislativním požadavkům, varovali krajští hygienici. „Jednalo se převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji,“ uvedla mluvčí Jana Böhmová.
V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Dosavadní kontroly provedené hygieniky v Olomouckém kraji ukázaly, že sanitace pokulhává. Z odebraných a laboratorně vyšetřených 28 vzorků točených zmrzlin jich 12 nevyhovělo.
V lounské ZŠ Školní se rozdávala zmrzlina ve velkém. Ve zmrzlináře se proměnil sám pan ředitel Lukáš Valda. Splnil tak slib, který dal dětem za jejich úžasné vystoupení ve Vrchlického divadle.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
Narodil se a žil čtyři roky v Argentině, dalších šest let svého dětství strávil ve Venezuele, aby se nakonec vrátil s rodiči do Varnsdorfu a založil zde široko daleko oblíbenou cukrárnu. František Dlask boduje u milovníků sladkých pochutin vyhlášenými větrníky či vlastními zmrzlinami.
Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.
Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
Jako houby po dešti. Tak se dá s nadsázkou popsat boom kaváren v centru dvacetitisícového Blanska, kde v posledních letech otevřelo několik nových podniků. Už druhou kavárnu tam loni rozjela společnost CoCo Coffee Company.
Navzdory pandemii, která na dva roky kvůli protiopatřením vylidnila centrum Českého Krumlova, vznikají ve městě nové kavárny či bistra, jejichž provozovatelé doufají, že se turisté zase vrátí. Boj o přežití nemají lehký. Kvalita a originalita – to je to, čím chtějí zákazníky získat.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
/FOTOGALERIE/ Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, provozovatelé věří, že se blýská na lepší časy. Řada míst málem zkrachovala, jiná skutečně zavřela. Přesto jsou podniky, které rozjíždějí novinky. Navíc přichází léto a lidé vyhledávají gurmánské zážitky. Jen dobrá káva už nestačí. Pardubičtí podnikatelé sází na letní zahrádky i neobvyklé novinky.
Mladíkům Martinovi s Honzou před čtyřmi roky učarovala technika rolování zmrzliny na pražském food festivalu, předtím ji znali jen ze zahraničí. Brzy bylo rozhodnuto a ve světě gastronomie se objevila nová firma – Royal Rolls. A když kluci původem z lázeňských Teplic zjistili, že na celém severu Čech nebyl nikdo, kdo by nabízel rolovanou zmrzlinu původem z Thajska, definitivně se rozhodli podnikat v gastronomii.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích na Zlínsku už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
/FOTO/ V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.