Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Kamera na koupališti v Litovli slouží k propagaci a poskytuje přehled o obsazenosti vyhlášeného koupacího biotopu.

Fronta u zmrzlinárny i koupaliště on-line. Co vše taky ukazují kamery

Má fronta na vyhlášenou zmrzlinu pět nebo padesát metrů? Jak to právě teď vypadá na úpatí populární rozhledny? Je na koupališti v tropickém odpoledni ještě místo na deku? Obce a podnikatelé na Olomoucku zveřejňují na internetu přenos dění z města nebo přírody prostřednictvím webové kamery, aby lidem poskytli informace a místo propagovali. Taky kvůli ochraně.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny, někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.

Zmrzlinu ve stánku na zahrádce U Komára u řeky Bečvy v Přerově točí studentka Adéla Pospíšilová.

Jak se daří brigádníkům na Přerovsku?

Během školního roku sedí v lavicích, o prázdninách provázejí návštěvníky v jeskyních, prodávají zmrzliny, pracují na letním táboře nebo zvelebují obec. To je jen výčet mnoha brigád, které přes léto vykonávají studenti na Přerovsku. Jak se daří sezonním pracovníkům, kolik si vydělají, a jak s penězi naloží? Zeptali jsme se v ulicích měst a obcí.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Vedro. Ilustrační foto.

Od sousedů: Jak přibývá tropických dnů

Počet dnů s teplotou přes 30 stupňů za rok se v Rakousku v uplynulých desetiletích zdvojnásobil až ztrojnásobil, napsal Volksblatt ze zprávy meteorologického úřadu. Bez globální ochrany klimatu lze do roku 2100 očekávat další až trojnásobné zvýšení.

Zmrzlina je v současných horkých dnech vítaným osvěžením.

Kam zajít na nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů

Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.

Také v Jindřichově Hradci bylo v úterý pořádné vedro.

OBRAZEM: Výheň v Hradci lidé krotili vodními tryskami, bazénem i zmrzlinou

Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.

Jadranská zmrzlina

Mražená pochoutka v hlavní roli. Jičínské centrum zaplnily zmrzlinárny

Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.

Na točenou se v Čimelicích stojí fronta.

Na točenou zmrzlinu se v Čimelicích stojí fronta

Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.

Sportovní den s výšlapem.

Sportovní den dětí z Luhačovic s výšlapem. To byla i výborná točená zmrzlina

V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.

I přes tropické vedro se do Zámeckého parku v sobotu vydaly tisíce lidí. Přilákal je sedmý ročník jičínského food festivalu. Počasí se projevilo i na poptávce - fronty se stály na drinky, pivo z regionálních pivovarů i na zmrzlinu.

Jičínský food festival očima fotografů: Kralovaly burgery, zmrzliny a drinky

Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Klienti domova pro seniory v jihlavském Lesnově se chystají na letní ples.

Letní ples? V jihlavském Lesnově ho připravují podruhé a bude i zmrzlina

Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.

Ilustrační snímek.

Hygienici testovali zmrzliny. Polovina vzorků skončila špatně

Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

Snídaně v Archie's Grill&Bar

Španělské tapas nebo citronová zmrzka s šeříkem. Pardubáci objevují nové chutě

/FOTOGALERIE/ Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, provozovatelé věří, že se blýská na lepší časy. Řada míst málem zkrachovala, jiná skutečně zavřela. Přesto jsou podniky, které rozjíždějí novinky. Navíc přichází léto a lidé vyhledávají gurmánské zážitky. Jen dobrá káva už nestačí. Pardubičtí podnikatelé sází na letní zahrádky i neobvyklé novinky.

Firma Royal Rolls si zakládá na kvalitě surovin a preciznosti. Ke zmrzlině si zákazník může vybrat i další přísady, jako je ovoce, Oreo sušenky, nebo Kinder Bueno.

Mladíci rozjeli osvěžující podnik. Svou rolovanou zmrzlinu nazvali Royal Rolls

Mladíkům Martinovi s Honzou před čtyřmi roky učarovala technika rolování zmrzliny na pražském food festivalu, předtím ji znali jen ze zahraničí. Brzy bylo rozhodnuto a ve světě gastronomie se objevila nová firma – Royal Rolls. A když kluci původem z lázeňských Teplic zjistili, že na celém severu Čech nebyl nikdo, kdo by nabízel rolovanou zmrzlinu původem z Thajska, definitivně se rozhodli podnikat v gastronomii. 

Úspěšný zmrzlinář Michal Čouka ze Štarnova, 28. dubna 2022

Vyhlášený zmrzlinář ve Štarnově o novinkách i rozšíření. Čím táhne davy?

ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.