Horké letní dny jsou tu a na zmrzilinu už se zase stojí fronty. Kam v Hradci Králové zajít na opravdu dobrou zmrzlinu? Odpověď na tuhle otázku jsme zjišťovali od místních přímo ve vyhřátých ulicích města. Padala jména tradičních cukráren, ale i novějších podniků, které lákají na netradiční příchutě.
Jahodová, čokoládová nebo šmoulová. Sto lidí – sto chutí. S letními teplotami přichází také chuť na zmrzlinu. Je lepší točená nebo kopečková? V centru Hranic naleznete obě varianty. Která zmrzlina je nejlepší? Hlasujte v naší anketě.
Třetí trasa našeho cykloseriálu čtenáře zavede na Hořicko – do kraje kamene, umění a výhledů. Lehčí okruh z centra Hořic k lomu, rozhledně a přes Bílsko zpět nabízí krásné zastávky, výšlap k rozhledně i příležitost osvěžit se legendární zmrzlinou.
Už sedm let nabízí pomoc během letních a parných dní. Za tu dobu se stánek U Sousedů, který stojí v areálu komunitního centra Konopná v libereckých Ruprechticích, stal oblíbeným místem nejen obyvatel zdejšího sídliště.
Léto je tady a s ním i nekonečné debaty o tom, kde si dopřát tu nejlepší zmrzlinu. Na Mostecku máme štěstí – nabídka je bohatá a každý si může vybrat podle svého gusta. Někdo má rád klasiku v kornoutku z pojízdného stánku, jiný nedá dopustit na řemeslnou zmrzlinu z cukrárny, a další zase objevují stále nové příchutě v moderních zmrzlinárnách. Kde mají tu vaši nej?
„Žádostivá chuť, všechnu ti dát. Člověče pojď si mě vzít, už čeká. Princezna tvá zmrzlinová, to jsem přece já,“ zpívá se v písni Princezna Zmrzlina. Právě tato chlazená pochoutka přináší osvěžení v parných dnech a jedním z míst, kde si ji mohou zájemci dopřát, je zmrzlinový stánek Malu u tramvajové zastávky Nádraží směrem do centra, kde už řadu let sází na poctivou českou zmrzlinu.
Letní období se blíží a s ním přichází i sezóna zmrzliny a sorbetů. Ostravané mají na výběr z mnoha možností a vybírat tak mohou i mezi točenou nebo kopečkovou zmrzlinou. Mezi příchutěmi letos vede příchuť dubajská čokoláda, která reaguje na současný trend mezi sladkostmi, a kterou řada zmrzlinářů zařadila do svého sortimentu. Deník pro vás, stejně jako každý rok, připravil tipy na TOP 6 zmrzlin v Ostravě.
Léto začíná a to je nejlepší čas pozvat vás na nejlepší zmrzlinu v okolí. Ale která to je? Zeptali jsme se čtenářů a sestavili z jejich tipů anketu, kde můžete pro tu svou oblíbenou hlasovat. Vyberte nejoblíbenější zmrzlinu ze Žatecka a Lounska.
Teploty mají ke konci týdne atakovat tropickou třicítku a na zmrzlinu ve Štarnově se bude stát fronta. Tak je dobrá. Letos šel mistr zmrzlinář ještě dál a nasadil de luxe novinku v podobě třené chladivé pochoutky. Hitem je, jak jinak, dubajská, což ve Štarnově představuje gastronomický zážitek. „Nebe v hubě“, jak se říká.
Léto začíná a to je nejlepší čas pozvat vás na nejlepší zmrzlinu v okolí. Ale která to je? Zeptali jsme se čtenářů a sestavili z jejich tipů anketu, kde můžete pro tu svou oblíbenou hlasovat.
Konzervativní vanilková, hříšná čokoládová, tradiční jahodová, svůdná pistáciová či osvěžující mango. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším nejen letním pochoutkám. A jelikož léto klepe na dveře, zmrzlinové stroje se rozjíždějí. Výjimkou není ani Kara.v.an u hasičského muzea v Chrastavě, který letos pokračuje do druhé sezóny.
Krnov se znovu dočkal. Populární místo, kam se desítky let chodilo na točenou zmrzlinu, znovu láká davy lidí. Lesk mu dodala lichnovská podnikatelka a majitelka sítě Zmrzlinových krámků Tess Peter Gemelová, která letos otevřela už třetí kamennou pobočku.
Léto se nezadržitelně blíží a s ním i neodolatelná chuť na něco sladkého a osvěžujícího. A co je lepší než pořádná zmrzlina, která dokáže zachránit i ten nejparnější den? Právě proto potřebujeme vaši pomoc!
Zmrzlinová sezona je v plném proudu. K oblíbeným místům na Tachovsku, kde je možné se ochladit sladkou pochoutkou patří Točená zmrzka u cyklostezky v Chodové Plané. Zatímco někteří zákazníci tam jezdí za tradičními příchutěmi jako je vanilková nebo jahodová, další lákají ty méně obvyklé například krupicová kaše nebo hit letošního roku Dubajská točená.
Desítky let několik krnovských generací chodilo na zmrzku k Tropicu ve Šmeralově ulici v centru města. Stánek však loni v září fatálně poničila povodeň a bývalý provozní už prodej neobnovil. Po devíti měsících je ale místo opět plné života. Podnikatelka Tess Peter Gemelová tady ve středu 4. června po Lichnovu, Opavě a Bruntálu otevřela další Zmrzlinový krámek.
Bez letitého retro designu a s novým nájemcem pokračuje v Bílovci tradiční a snad jediná zdejší cukrárna s největší nabídkou zmrzliny. O letošním hitu – dubajské – provozovatelka Věra Dostalíková nicméně vůbec neuvažuje.
/VIDEO, FOTO/ Rostou jako houby po dešti. Řeč je o nových prodejních stáncích, které napříč Českem nabízí převážně těstovinové pokrmy - jednu takovou provozovnu naleznete nově i v Ústí nad Labem na Bukově. Nastavené ceny rozdělily Ústečany na dva tábory. Za kolik korun nenápadný stánek jídla nabízí a co všechno si v něm můžete dát? Byli jsme se na Bukově podívat.
/VIDEO/ Mladý pár z Táborska, Petr Velát a Monika Dvořáková, se rozhodl proměnit vášeň pro zmrzlinu v podnikatelský sen. V Choustníku a Tučapech provozují stánky Retro Creams, letos začínají s výrobou řemeslné zmrzliny z kvalitních surovin. Jejich cílem je nejen rozšířit nabídku o nové příchutě, ale také podpořit lokální producenty a přinést do regionu jedinečné chutě.
I rodinná cukrárna Sauro v západním rohu novojičínského náměstí se rozhoduje jít s dobou a nabízí toto léto dubajskou zmrzlinu. Porci prodává za šedesát korun.
Nenápadná, ale úspěšná. I tak by se dala po necelém prvním roce provozu nazvat zmrzka Fruityna na bruntálské Třídě práce. Majitelka Adéla Štěpán, která s manželem za ovocným nápadem stojí, si pochvaluje zákazníky i odbyt. Postupně plánuje proniknout na místní slavnosti a letní akce. Nabídky už má.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční rodinnou recepturu na zmrzlinu si Jasin Ahmedi a jeho bratr Vait přivezli do Liberce z Makedonie a Chorvatska. Ve své zmrzlinárně v Moskevské ulici tak můžou nabídnout nefalšovaný kousek přímořské atmosféry, u zmrzliny si zakládají na smetanovém základu vyrábějí ji z čerstvých surovin, příchuti z prášku a chemie se vyhýbají jako sprostým slovům. Na letošek plánují nabídnout zákazníkům neuvěřitelných 80 příchutí, ať už smetanové gelato či sorbety i veganské varianty.
/PŘEHLED/ Zmrzlinová sezona se už pomalu rozjela a prodejci začínají nabízet své chladné dobroty. Kam si na Kolínsku na točenou zmrzlinu zajít zjistíte v tomto přehledu.
Stovka natěšených osmáků z devíti základních škol, podrobná seznamka se třemi vyučovanými obory a dva druhy čerstvé zmrzliny – taková byla vstupní charakteristika TECHNOhrátek, které se konaly na Gymnáziu K. V. Raise a SOU Hlinsko.
Když projíždíte Březnicí u Zlína nemůžete si nevšimnout u cesty šedé plechové budky s velkou malbou ženského obličeje ve stylu Alfonse Muchy. Od listopadu 2023 v ní Šárka Machová provozuje neVinný krám, kiosek se zmrzlinou, vínem, pochutinami a domácím pečivem od lokálních výrobců. Krámek si získal oblibu nejen u místních, ale také řidičů projíždějících okolo.
Klára Soukupová propadla kouzlu sladké tradice. Žila totiž v domě, kde se v minulosti točila zmrzlina. A když se rozhodovala před koncem rodičovské dovolené, jak skloubit práci s péčí o tři děti, vyslyšela volání předků a stejně jako prababička jejích dětí se s manželem rozhodli přinášet radost prostřednictvím chlazené pochoutky.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Vůněmi a chutěmi jídel z různých koutů naší planety i tuzemských gastronomických pochoutek, je v těchto dnech prosyceno Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti.
Když se řekne hamburger, většina lidí si představí slaný pokrm. Že to tak ale nemusí být vždy, ukazuje kolínský podnik Zmrzliny kornout Denise Jeřábka. Ten obvyklé maso či sýr nahradil zmrzlinou a sladkým krémem.
/FOTO, VIDEO/ Hamburger má určitě většina z nás za slaný pokrm sloužící k obědu, večeři či v menší formě třeba k svačině. Kolínský podnik Zmrzliny kornout Denise Jeřábka však nabízí v ulici Antonína Kaliny svou vlastní verzi, která myslí na milovníky sladkého: místo masa či sýru v ní najdete točenou zmrzlinou a sladký krém.
/ROZHOVOR/ Za první republiky lákal Hotel Medlov smetánku včetně Adiny Mandlové, Jana Wericha nebo Oldřicha Nového. Nyní se do něj za pobytem připomínajícím lázně vracejí návštěvníci z celé republiky. Při sportovních akcích v Novém Městě na Moravě láká hotel i zahraniční hosty včetně reprezentačních týmů. Přečtěte si obsáhlý rozhovor se spolumajitelem Janem Piskořem o tom, proč se lidé do hotelu tak rádi vracejí, na jaké akce se mohou letos těšit, nebo o snaze oživovat architektonický skvost 20. století.
Sezona zmrzlin je tady. Deník sestavil žebříček deseti zmrzlin v Praze, které získaly podle recenzí lidí na portálu Tripadvisor nejvyšší hodnocení. Podniky se odlišují třeba výběrovou čokoládou, řemeslnou výrobou, netradiční chutí nebo originální přípravou, kdy si zmrzlinu natočíte a ozdobíte sami.
/VIDEO, FOTO/ Ikonickou dubajskou čokoládovou zmrzlinu si zájemci mohou vychutnat i v Pelhřimově. Nabízí ji jedna z kaváren. Milovníci zmrzliny si mohou v centru Pelhřimova vybrat z několika podniků. Podívejte se do fotogalerie, kde jsou uvedené i ceny.
Úplné novinky i osvědčenou klasiku najdou zákazníci na zmrzlinových pultech, které právě zahajují sezonu. S příchodem letních teplot stoupla i chuť na oblíbené osvěžení.
Zmrzlinové období v Novém Jičíně začalo a poslední dubnové pondělí se na náměstí objevila už i současná trendová příchuť dubajské čokolády. A to v cukrárně U bílého anděla a šla na dračku. Z dalšího podniku - Sauro - vzkázali, že ji chtějí nabízet tak do týdne.
Se slunečným počasím vzrostla poptávka po mraženém osvěžení. Většina zmrzlináren tak již zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají nejen na klasiku, ale i na neobvyklé novinky.
/VIDEO, FOTO/ Vrátilo se sluníčko a spolu s ním i chuť na zmrzlinu. Většina zmrzlináren na Mělnicku už zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají vedle klasiky v podobě vanilkové, čokoládové nebo citronové i na neobvyklé novinky. Tak daleko jako třeba Britové, kteří si oblíbili zmrzlinu s neuvěřitelnou příchutí rybího filé nebo kapustovou, ale naštěstí zatím nejsme.
/PŘEHLEDNĚ/ Gastronomické, dopravní i další zajímavosti a novinky řešilo Jihlavsko v těchto jarních dnech. Podívejte se, o čem psal Deník. Do aktuálního přehledu se dostala exotická zmrzlina z Telče, nový obchodní řetězec v Jihlavě i zrušený projekt pro děti.
/FOTOGALERIE/ Svou první zmrzlinu v lisovacím stroji vyrobil Martin Sultán alias Iceman ze směsi pod svíčkovou. Nic horšího prý v životě neměl. Proto se dal na konopnou zmrzlinu, která podle něj nejčastěji chutná ženám kolem padesátky. Řídí se heslem „u nás se nekouří, u nás se líže“ a v těchto dnech jej můžete zastihnout v Ostravě na Konopexu.
Dospívající by s výběrem brigády na období letních prázdnin neměli otálet. Nabídky jsou otevřené už nyní, ale zajímavější práce rychle ubývají. Výdělek se v Praze v průměru pohybuje kolem 150 korun na hodinu. Tedy podobně, jako ve zbytku Středočeského kraje. Přinášíme tipy, kam na brigádu a na co si dát při jejím výběru pozor.
Vyhlášený podnik v památkové zóně spojující náměstí a Hlavní třídu v Českém Těšíně nabízí v sezóně až dvacet druhů domácí zmrzliny. Cukrárna Makarská letos nově zařadila do nabídky aktuálně největší světový hit, který nenechá v klidu žádného milovníka sladkostí – dubajskou příchuť.
Dubajská, prosecco s jahodou, aperol spritz, malinové daiquiri, hořká čokoláda s pomerančem nebo avokádo s bílou čokoládou. To je jen část příchutí, které si pro zákazníky v nové sezoně připravily olomoucké řemeslné zmrzlinárny. Přinášíme podrobné informace k nabídce, cenám a provozní době.
/FOTO, VIDEO/ Populární dubajská čokoláda dorazila i do Telče. A to v podobě kopečkové zmrzliny, kterou si lidé mohou dát v oblíbeném podniku v horní části náměstí Zachariáše z Hradce. Z novinky, kterou roky zavedená zmrzlinárna nabídla, se v Telči za několik dní stal hit, lidé na exotickou pochoutku slyší. Podívejte se do fotogalerie, jakou nabídku najdete v centru města.
Zmrzlinová sezóna je díky nezvykle teplému jarnímu počasí v plném proudu. Někomu vyhovují klasické ovocné nebo mléčné zmrzliny, jiný zase rád experimentuje a ochutnává netradiční příchutě. Podle statistik ročně sníme až pět litrů zmrzliny na osobu.
Díky nezvykle teplému počasí je již zmrzlinová sezóna v Česku v plném proudu. Zatímco někteří lidé mlsají pouze tradiční vanilkovou, jiní se nebojí experimentovat a rádi ochutnají i neobvyklé příchutě. Úspěch tak slaví například dubajská zmrzlina.
Ani na rozkopané dálnici D7 nemusí být cestování jen o kolonách a nekonečných zúženích. Na trase mezi Prahou a Chomutovem totiž narazíte na nečekaně lahodné zastávky, které potěší nejen unavené kamioňáky, ale i náročnější gurmány. Od klasické české kuchyně až po řemeslnou zmrzlinu z místních surovin – i tahle dálnice má svou chutnou tvář. Stačí jen vědět, kam se vydat. Naše další gastrovýprava ukázala, že D7 rozhodně stojí za ochutnání.
Slunečné počasí a teploty atakující 25 stupňů Celsia prodloužily v Hradci Králové víkend. Alespoň v pondělí odpoledne to tak vypadalo nejen v příměstských lesích, ale i u stánků se zmrzlinou a cukráren v centru i v okrajových částech města. Na osvědčených místech se tvořily fronty a kromě točené i kopečkové zmrzliny „frčela“ i další nabídka sladkého či ovocného sortimentu a nápojů.
/PŘEHLEDNĚ/ Havlíčkobrodsko přineslo v uplynulých dnech řadu zajímavých událostí i bizarních zpráv. Podívejte se, co zachytil Deník. V přehledu zmiňujeme brodské trhy a osklavy konce války s koncertem Tomáše Kluse, zdražení zmrzliny, dopravní uzavírky i namol opilé důchodkyně.
Slunečné počasí a teploty atakující dvacítku lákají ven. Jihlavané často i s dětmi s oblibou míří do Luk nad Jihlavou, kde si odpočinou, a poté se vydají zpět.
Slunce, jarní atmosféra a skvělá nálada – v chomutovském parku se v sobotu po zimní přestávce otevřela kavárna s hernou Drmalka. Návštěvníci si pochutnali na vyhlášené domácí zmrzlině a dalších specialitách z farmy Drmaly, zatímco o hudební doprovod se postarala zpěvačka Adéla Radimcová.