Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

Opočenská mlékárna, lidé sem chodí její výrobky i nakupovat. Nejen do podnikové prodejny, ale také do automatů, jeden z nich je plný opočenské zmrzliny.

Nejen výrobky z Podorlicka ponesou značku Bohemilk Opočno

/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Agáta Hanychová a manžel Mirek Dopita

Agáta Hanychová o svatbě s Dopitou: Mirek vnesl do mého života klid

Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější. 

Prodej zmrzliny v Londýně v roce 1927

Navždy změnil léto. Zmrzlinový kornout vznikl v zimě a díky neukázněným lidem

Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně

Téměř polovina zmrzlin je plná bakterií. Inspekce: Nejhůře dopadla vanilková

Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně.

Zmrzlin plných bakterií je téměř polovina. Nejhůře dopadla vanilková

/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

V Kravařích začal v pátek po poledni Kravařský odpust. Pro návštěvníky je připravena spousta atrakcí, ale také jídla a pití.

VIDEO: Takový byl Kravařský odpust, jaká tu byla zábava a ceny

/PŘEHLED CEN/ Byl to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.

V Kravařích začal v pátek po poledni Kravařský odpust. Pro návštěvníky je připravena spousta atrakcí, ale také jídla a pití.

FOTO: Kravařský odpust začal. Podívejte se, co nabízí a za kolik

/PŘEHLED CEN/ Bude to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.  

Ilustrační fotografie.

Jak si vybrat nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Hlavním kritériem je délka fronty

/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Na návsi v Kačici, u kruhového objezdu ve Velké Dobré, v Palackého ulici ve Slaném a ve Váňově ulici v Kladně – alespoň podle dlouhých front, které se často vinou právě před těmito čtyřmi provozovnami. A shodou okolností všechny vyhlášené podniky vedou manželské páry.

Zmrzlina Senomaty v Rakovnické ulici.

Jak si vybrat nejlepší zmrzlinu na Rakovnicku? Hlavním kritériem je délka fronty

/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?

Šárka Fogl Graciasová točí v Poličce vyhlášenou zmrzlinu.

Zmrzlinářka si plní italský sen v Poličce. Její sorbety patří ke špičce v kraji

Nejlepší zmrzlina ve svitavském okrese? Čtenáři Deníku se shodli, že nejlepší zmrzlinu mají v Poličce U Kašny. Není to sice přímo na náměstí, ale každý v Poličce ví, kam na vyhlášené sorbety nebo točenou vanilkovou zajít. Šárka Fogl Graciasová točí zmrzlinu, na kterou jezdí lidé ze Svitav, Litomyšle i Březové nad Svitavou. „Splnili jsme si sen, že budeme vyrábět zmrzlinu, kterou jsme si oblíbili v Itálii,“ říká Šárka Fogl Graciasová.

Zmrzlina Grygov

Olomoucko má špičkové zmrzlinárny, i s vyžitím pro děti. Tady jsou naše tipy

Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Maková, maršmelounová nebo klasika v podobě vanilkové a citronové. Na Olomoucku vyrostla řada špičkových zmrzlináren, kde je možné oblažit chladivou dobrotou chuťové pohárky, když rtuť teploměru letí vzhůru. Nabídka je rozmanitá napříč okresem a zákazník neví, kde a co ochutnat dříve. Kromě pochoutky v oplatkovém kornoutku dopřávají provozovatelé hostům příjemné posezení i zajímavé vyžití pro rodiny s dětmi.

Fenomén lichnovská zmrzlina si nejlépe vychutnáte přímo v Lichnově na břehu potoka Čižina

Tipy Deníku: kam za zmrzlinovými zážitky na Bruntálsku a Krnovsku

Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného. Někdo vyhledává exotiku a experimenty, jiný si v dětství oblíbil klasiku a nehodlá to měnit. Někomu vyhovuje mléčná či smetanová, jiný laktózu zrovna nemusí a tak dává přednost sorbetu, ovoci nebo vodové zmrzlině. Deník navštívil tři půvabná místa na Bruntálsku, kde je posezení nad zmrzkou nezapomenutelný zážitek i bez ohledu na její chuť a složení.

Bistro u nemocnice láká na krémovou zmrzlinu.

Která zmrzlina je v Jindřichově Hradci nejlepší? Vítěz ankety Deníku překvapil

Deník vyhlásil před měsícem anketu o nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci. Na základě doporučení obyvatel města jsme vybrali čtyři kandidáty. O přízeň našich čtenářů se ucházela zmrzlina z Agroly, Bistra u nemocnice a zmrzliny Baroko i Čokíno. Do hlasování se zapojilo téměř 1600 lidí. Přestože diskuze pod článkem na sociálních sítích naznačovala jasného vítěze, vše nakonec dopadlo jinak.

Téma Zmrzlina, 28. července 2023, Ostrava. Zmrzlina u Zoo.

Kam na výbornou zmrzlinu v Ostravě? Tady je TOP 5 podniků, vyberte ten NEJ

/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Smetanové, vodové, točené, kopečkové nebo sorbenty. Výběr a příchutě zmrzlin v Ostravě je pestrý, ale podle zmrzlinářů stejně vede na plné čáře vanilková. Podívejte se na náš výběr TOP 5 ostravských zmrzlináren a hlasujte, který podnik je podle vás nejlepší. Pokud mezi našimi tipy nenajdete ten svůj, přidejte ho v diskusi do komentáře. 

Zmrzlina U Mildy v Křenovech.

Zmrzlináři lákají na úsměv, ale i originální příchutě či velké porce

K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost, kvalitu, ale i přístup prodávajícího.

Zmrzlinkovna v Janovicích nad Úhlavou a Patrik Petruška s manželkou Janou a dětmi.

Lidé hodnotili zmrzliny, jsou ochotní si za kvalitu i připlatit

K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost a kvalitu.