/FOTOGALERIE a VIDEO/ Vůněmi a chutěmi jídel z různých koutů naší planety i tuzemských gastronomických pochoutek, je v těchto dnech prosyceno Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti.
Když se řekne hamburger, většina lidí si představí slaný pokrm. Že to tak ale nemusí být vždy, ukazuje kolínský podnik Zmrzliny kornout Denise Jeřábka. Ten obvyklé maso či sýr nahradil zmrzlinou a sladkým krémem.
/FOTO, VIDEO/ Hamburger má určitě většina z nás za slaný pokrm sloužící k obědu, večeři či v menší formě třeba k svačině. Kolínský podnik Zmrzliny kornout Denise Jeřábka však nabízí v ulici Antonína Kaliny svou vlastní verzi, která myslí na milovníky sladkého: místo masa či sýru v ní najdete točenou zmrzlinou a sladký krém.
/ROZHOVOR/ Za první republiky lákal Hotel Medlov smetánku včetně Adiny Mandlové, Jana Wericha nebo Oldřicha Nového. Nyní se do něj za pobytem připomínajícím lázně vracejí návštěvníci z celé republiky. Při sportovních akcích v Novém Městě na Moravě láká hotel i zahraniční hosty včetně reprezentačních týmů. Přečtěte si obsáhlý rozhovor se spolumajitelem Janem Piskořem o tom, proč se lidé do hotelu tak rádi vracejí, na jaké akce se mohou letos těšit, nebo o snaze oživovat architektonický skvost 20. století.
Sezona zmrzlin je tady. Deník sestavil žebříček deseti zmrzlin v Praze, které získaly podle recenzí lidí na portálu Tripadvisor nejvyšší hodnocení. Podniky se odlišují třeba výběrovou čokoládou, řemeslnou výrobou, netradiční chutí nebo originální přípravou, kdy si zmrzlinu natočíte a ozdobíte sami.
/VIDEO, FOTO/ Ikonickou dubajskou čokoládovou zmrzlinu si zájemci mohou vychutnat i v Pelhřimově. Nabízí ji jedna z kaváren. Milovníci zmrzliny si mohou v centru Pelhřimova vybrat z několika podniků. Podívejte se do fotogalerie, kde jsou uvedené i ceny.
Úplné novinky i osvědčenou klasiku najdou zákazníci na zmrzlinových pultech, které právě zahajují sezonu. S příchodem letních teplot stoupla i chuť na oblíbené osvěžení.
Zmrzlinové období v Novém Jičíně začalo a poslední dubnové pondělí se na náměstí objevila už i současná trendová příchuť dubajské čokolády. A to v cukrárně U bílého anděla a šla na dračku. Z dalšího podniku - Sauro - vzkázali, že ji chtějí nabízet tak do týdne.
Se slunečným počasím vzrostla poptávka po mraženém osvěžení. Většina zmrzlináren tak již zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají nejen na klasiku, ale i na neobvyklé novinky.
/VIDEO, FOTO/ Vrátilo se sluníčko a spolu s ním i chuť na zmrzlinu. Většina zmrzlináren na Mělnicku už zahájila sezonu. A mnohé z nich lákají vedle klasiky v podobě vanilkové, čokoládové nebo citronové i na neobvyklé novinky. Tak daleko jako třeba Britové, kteří si oblíbili zmrzlinu s neuvěřitelnou příchutí rybího filé nebo kapustovou, ale naštěstí zatím nejsme.
/PŘEHLEDNĚ/ Gastronomické, dopravní i další zajímavosti a novinky řešilo Jihlavsko v těchto jarních dnech. Podívejte se, o čem psal Deník. Do aktuálního přehledu se dostala exotická zmrzlina z Telče, nový obchodní řetězec v Jihlavě i zrušený projekt pro děti.
/FOTOGALERIE/ Svou první zmrzlinu v lisovacím stroji vyrobil Martin Sultán alias Iceman ze směsi pod svíčkovou. Nic horšího prý v životě neměl. Proto se dal na konopnou zmrzlinu, která podle něj nejčastěji chutná ženám kolem padesátky. Řídí se heslem „u nás se nekouří, u nás se líže“ a v těchto dnech jej můžete zastihnout v Ostravě na Konopexu.
Dospívající by s výběrem brigády na období letních prázdnin neměli otálet. Nabídky jsou otevřené už nyní, ale zajímavější práce rychle ubývají. Výdělek se v Praze v průměru pohybuje kolem 150 korun na hodinu. Tedy podobně, jako ve zbytku Středočeského kraje. Přinášíme tipy, kam na brigádu a na co si dát při jejím výběru pozor.
Vyhlášený podnik v památkové zóně spojující náměstí a Hlavní třídu v Českém Těšíně nabízí v sezóně až dvacet druhů domácí zmrzliny. Cukrárna Makarská letos nově zařadila do nabídky aktuálně největší světový hit, který nenechá v klidu žádného milovníka sladkostí – dubajskou příchuť.
Dubajská, prosecco s jahodou, aperol spritz, malinové daiquiri, hořká čokoláda s pomerančem nebo avokádo s bílou čokoládou. To je jen část příchutí, které si pro zákazníky v nové sezoně připravily olomoucké řemeslné zmrzlinárny. Přinášíme podrobné informace k nabídce, cenám a provozní době.
/FOTO, VIDEO/ Populární dubajská čokoláda dorazila i do Telče. A to v podobě kopečkové zmrzliny, kterou si lidé mohou dát v oblíbeném podniku v horní části náměstí Zachariáše z Hradce. Z novinky, kterou roky zavedená zmrzlinárna nabídla, se v Telči za několik dní stal hit, lidé na exotickou pochoutku slyší. Podívejte se do fotogalerie, jakou nabídku najdete v centru města.
Díky nezvykle teplému počasí je již zmrzlinová sezóna v Česku v plném proudu. Zatímco někteří lidé mlsají pouze tradiční vanilkovou, jiní se nebojí experimentovat a rádi ochutnají i neobvyklé příchutě. Úspěch tak slaví například dubajská zmrzlina.
Zmrzlinová sezóna je díky nezvykle teplému jarnímu počasí v plném proudu. Někomu vyhovují klasické ovocné nebo mléčné zmrzliny, jiný zase rád experimentuje a ochutnává netradiční příchutě. Podle statistik ročně sníme až pět litrů zmrzliny na osobu.
Ani na rozkopané dálnici D7 nemusí být cestování jen o kolonách a nekonečných zúženích. Na trase mezi Prahou a Chomutovem totiž narazíte na nečekaně lahodné zastávky, které potěší nejen unavené kamioňáky, ale i náročnější gurmány. Od klasické české kuchyně až po řemeslnou zmrzlinu z místních surovin – i tahle dálnice má svou chutnou tvář. Stačí jen vědět, kam se vydat. Naše další gastrovýprava ukázala, že D7 rozhodně stojí za ochutnání.
Slunečné počasí a teploty atakující 25 stupňů Celsia prodloužily v Hradci Králové víkend. Alespoň v pondělí odpoledne to tak vypadalo nejen v příměstských lesích, ale i u stánků se zmrzlinou a cukráren v centru i v okrajových částech města. Na osvědčených místech se tvořily fronty a kromě točené i kopečkové zmrzliny „frčela“ i další nabídka sladkého či ovocného sortimentu a nápojů.
/PŘEHLEDNĚ/ Havlíčkobrodsko přineslo v uplynulých dnech řadu zajímavých událostí i bizarních zpráv. Podívejte se, co zachytil Deník. V přehledu zmiňujeme brodské trhy a osklavy konce války s koncertem Tomáše Kluse, zdražení zmrzliny, dopravní uzavírky i namol opilé důchodkyně.
Slunečné počasí a teploty atakující dvacítku lákají ven. Jihlavané často i s dětmi s oblibou míří do Luk nad Jihlavou, kde si odpočinou, a poté se vydají zpět.
Slunce, jarní atmosféra a skvělá nálada – v chomutovském parku se v sobotu po zimní přestávce otevřela kavárna s hernou Drmalka. Návštěvníci si pochutnali na vyhlášené domácí zmrzlině a dalších specialitách z farmy Drmaly, zatímco o hudební doprovod se postarala zpěvačka Adéla Radimcová.
Napůl v žertu, napůl vážně se po Nymburce v posledních letech vypráví nové pořekadlo: Jaro u nás začíná tehdy, kdy otevírá Zmrzlinárna. Pokud jej budeme brát doslova, tak letošní zima končí tímto pracovním týdnem.
Prémiová čokoláda, jemný pistáciový krém, křupavé nudličky těsta kataifi a sezamová pasta. Dubajskou luxusní pochoutkou, která se stala doslova virálním hitem, se teď v Olomouci inspirovali někteří výrobci vyhlášených sladkostí. Lidé mohou nově vyzkoušet například mléčnou tabulkovou čokoládu, dezert či zmrzlinu. Chystá se také hořká verze čokolády i pralinky.
Kuriózní situaci řešila policie v americkém Wisconsinu poté, co čtyřletý chlapec zavolal na tísňovou linku. Strážníkům oznámil, že maminka je zlá a měla by jít do vězení. Policisté se proto vydali telefonát prověřit. Na místě zjistili opravdu neobvyklý důvod chlapcovy stížnosti. Máma mu snědla jeho zmrzlinu.
Oblíbená Farmářčina zmrzlina v Ostravě-Svinově, na kterou během letních měsíců stojí zákazníci dlouhé fronty, zahájila sezónu na nové adrese. Majitelka Gabriela Lisníková chystá také novinky v sortimentu a nezapomíná ani na současné trendy v příchutích. „Bude i příchuť Dubajská čokoláda,“ říká majitelka Farmářčiny zmrzliny.
Milovníci zmrzliny se mohou radovat. Mango, jogurt, vanilka, čokoláda či jahoda. Malá, mini nebo velká - to byla nedělní točená nabídka u vyhlášeného zmrzlinářství U Machů v Jaroměři.
Dalším hostem podcastu Deníku Ze západu byl zmrzlinář Martin Strnad. Mluvil o tom, co dělá zmrzlinář v zimě, jak se vyrábí řemeslná zmrzlina a jak fungují zmrzlinářské soutěže.
Některé věci se zkrátka nedělají, třeba sníst někomu zmrzlinu. Když se takového činu dopustila matka čtyřletého chlapce v americkém Wisconsinu, rozhodl se situaci řešit radikálně a zavolal na ni policii, napsal dnes zpravodajský web stanice CNN.
Bazalka je oblíbená bylina, které pochází z teplých oblastí Středomoří. Má pestré uplatnění nejen jako aromatické koření v kuchyni, ale svoji důležitou roli hraje i v lidovém léčitelství. Bazalka, staletím používání prověřená léčivá bylina, patří mezi silná přírodní antibiotika.
Nový prodejní stánek s řemeslnou zmrzlinou a ručně praženou kávou v Předmostí, ale také drobné úpravy v konání farmářských trhů. Tyto důvody přiměly radní ke změně tržního řádu. Každá novinka, která se dotkne tržního řádu, musí totiž nejprve projít schválením.
/ROZHOVOR/ Příběh zmrzlinového stánku v hradecké Třebši se začal psát v roce 2016. Od té doby si značka Na Zmrzku získala pevné místo mezi produkty spojenými s Hradcem Králové. Stojí za ní podnikatel v oblasti IT Jiří Štefela, který se na východ Čech přistěhoval za prací ve svých devatenácti letech z Krnova. Později přidal i druhou zmrzlinárnu v ulici V Kopečku v centru města a také rozvoz zmrzliny. Dnes dává v sezoně práci až třiceti lidem a mezi jeho zákazníky patří díky sociálním sítím lidé z celé republiky.
Zpráva o bourání areálu bývalých technických služeb vyvolala pozdvižení mezi obyvateli Moravského Předměstí. Jeho součástí je totiž i oblíbená zmrzlinárna značky Na Zmrzku. Hradecká radnice a provozovatel Deníku prozradili, co se stánkem bude dál.
Na sídlišti má v brzké době vyrůst nové občerstvení. Stát bude vedle schodiště vedoucí na polikliniku v Okružní ulici a bude k dispozici jak obyvatelům drahelického sídliště, tak pacientům a zdravotníkům z polikliniky. Modulová stavba má začít růst během pár týdnů a dá se předpokládat, že otevře ještě na jaře.
Po silvestrovských oslavách se mnozí probouzejí s kocovinou a hledají účinné vyprošťováky. Tradiční české recepty, rady gurmeta Pavla Maurera a historika gastronomie Martina France či tipy od umělé inteligence nabízejí rozmanité způsoby, jak se s nepříjemnými následky pití alkoholu vypořádat. Od česnečky po japonské švestky umeboshi, každý si může najít svůj osvědčený lék. Deník přináší tipy na vyprošťováky.
/VIDEO/ Přímo na novojičínském Masarykově náměstí je malá kavárna s cukrárnou nesoucí název U Bílého Anděla, která je známa v letním období svými zmrzlinami a celoročně výrobou dezertů a dortů. Neodolali a navštívili jsme tuto kavárnu, abychom jsme se dozvěděli více o této kavárně. Potkali jsme se s panem Liborem Štramberským, který stál u zrodu této kavárny v centru Nového Jičína.
Spartu dovedli ke dvěma titulům, společně se potkali i v Midtjyllandu. Ve středu se bývalí parťáci a krajané postaví proti sobě v Lize mistrů. Lars Friis jako kouč Letenských a bývalý šéf Pražanů Brian Priske coby lodivod Feyenoordu Rotterdam. Kamarádství tentokrát půjde stranou.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje (KHS) na sklonku roku bilancuje letní kontroly prodejců zmrzliny. A její závěry nejsou příliš příznivé. Celá třetina vzorků nevyhověla při mikrobiologickém vyšetření.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje (KHS) na sklonku roku bilancuje letní kontroly prodejců zmrzliny. A její závěry nejsou příliš příznivé. Celá třetina vzorků nevyhověla při mikrobiologickém vyšetření.
/FOTO, VIDEO/ Oranžové šílenství vrcholí. Na halloween se chystá i podnik Zmrzlina 89 - Opočenská zmrzlina v Kostelci nad Labem, který v letošní anketě čtenářů Deníku o nejlepší zmrzlinu na Mělnicku vyhrál. První listopadový víkend bude stánek nabízet speciální halloweenskou zmrzlinovou edici.
Jako ohlédnutí za letním obdobím vydala Krajská hygienická stanice (KHS) Moravskoslezského kraje v Ostravě zprávu o kontrolách zmrzlin. Ty nedopadly dobře pro dva živnostníky z Novojičínska.
Po povodních a volbách se nyní dostává na řadu konečně také zmrzlina. Čtenáři Deníku už na konci léta hlasovali v anketě o tom, která zmrzlina je na Benešovsku ta nejlepší. Prémii za prvenství pro rok 2024 si v podobě rozhovoru odnesl majitel Šabatova zmrzlinářství v Týnci, Jaroslav Šabat.
Zhubnout čtyři až pět kilogramů za pouhý týden a přitom si dopřávat párky nebo vanilkovou zmrzlinu? To zní prostě úžasně. A přesně tento výsledek slibuje metoda Military Diet neboli vojenská dieta. Systém je jednoduchý: tři dny v týdnu dodržujete předepsaný dietní plán a zbylé čtyři dny máte volno. Je tento způsob stravování skutečně účinný, nebo jde jen o další z mnoha bláznivých diet, které napáchají více škody než užitku? Než se do vojenské diety pustíte, je dobré načerpat dostatek informací.
/FOTO, VIDEO/ Letní sezóna je na samém vrcholu. Ta letošní měla rekordní počet horkých dnů a lidé se museli především intenzivně ochlazovat. Jedním z nejvyhledávanějších pokrmů tak byly zmrzliny všeho druhu. Kladenský deník proto vyhlásil čtenářskou soutěž o nejoblíbenější zmrzlinu na Kladensku. Tipy posílali i sami čtenáři. Nominováno bylo pětatřicet provozoven a výrobců zmrzliny napříč okresem.
V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svou nejoblíbenější zmrzlinu. Vyhrála Zmrzka z Chaloupky, která si i přes svou krátkou existenci získala mnoho věrných zákazníků. Zjistili jsme, v čem tkví její úspěch.
/FOTO, VIDEO/ Vyhlášená zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem musela dočasně zavřít kvůli přemnoženým hlodavcům a nedostatečnému úklidu. Majitel Heinrich Valentin Schwarzkopf se snaží situaci řešit pomocí deratizačních opatření, aby mohl co nejdříve obnovit výrobu a prodej zmrzliny.
Tak toto hlasování bylo jednoznačné. Vítězem čtenářské ankety o nejlepší zmrzlinu na Orlickoústecku se stala Zmrzka v budce v Dolní Čermné, která v konkurenci 29 zmrzlin z celého okresu získala 28 procent vašich hlasů, konkrétně 1304. S větším odstupem skončila jako stříbrná zmrzlina z choceňské cukrárny V uličce s 18 procenty hlasů, která v závěru hlasování přeskočila zmrzlinu ze stánku ve Srubech (16 procent). Za těmito třemi favority pak už zeje hluboká propast.