Na čerstvou zmrzlinu chodí lidé do cukrárny na Masarykově náměstí v historickém centru Pelhřimova. Podnik Mléčné lahůdky provozuje rodina Jiřího Daňkovského už více než šedesát let. On sám ji převzal loni od svého otce.
/FOTO, VIDEO/ Tatí, mamí, babi, dědo! Kdy půjdeme konečně na zmrzlinu? Mám chuť na pistáciovou. Oblíbená pochoutka nejen dětí k létu neodmyslitelně patří. Deník Rovnost vybral pro vydání Extra na základě tipů čtenářů vyhlášené zmrzlináře na Blanensku. V dvacetitisícovém Blansku funguje přímo na pěší zóně v ulici Rožmitálova už šestou sezonu Gelateria Bianco. Sází na pravou italskou zmrzlinu, kterou vyrábí přímo na místě. Za kopeček tam mlsouni zaplatí v průměru kolem třiceti korun. „Zmrzlinu tu mají výbornou, když jdu okolo, neodolám skoro nikdy. Navíc je tu příjemné posezení pod slunečníky. Dnes jsem si dala jogurtovou s lesním ovocem a vnučka dračí ovoce. Ovocné zmrzliny miluji od dětství, ale teď ráda zkouším nové příchutě. Výběr je velký. Zatím u mě vede slaný karamel,“ řekla jedna ze zákaznic blanenského podniku Alice Martínková.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Ať už kopečková, točená, sorbet nebo třeba nanuk. Na zmrzlinových stáncích se lze také čím dál častěji setkat s výrazem gelato. To je na rozdíl od zmrzliny hustější a obsahuje méně tuku. Mnozí prodejci však označení pro tradiční italskou zmrzlinu využívají jako reklamní tah. Deník vám proto přináší tipy na pět brněnských zmrzlináren, kde zakoupením této mražené dobroty chybu neuděláte.
Prodejce zmrzlin zkontrolovali hygienici na Vysočině. Zaměřili se na výrobu i zdravotní nezávadnost zmrzlin prodávaných ve stáncích. Ve srovnání s minulostí se jakost zmrzliny i hygiena výroby zlepšily. Z pětadvaceti vzorků vanilkové zmrzliny nevyhověly pouze tři.
Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.
Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.
Prázdninové měsíce jsou vrcholnou sezonou pro zmrzlinu. V zavedených kamenných prodejnách i malých stáncích, které ji nabízejí jen pár měsíců, jsou na výběr známé i neobvyklé druhy.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
/FOTO/ Je jedinečná a je k mání jen na jihovýchodě Moravy. To je Krůtěná zmrzlina. Kromě domovského přístavu v Petrově se s ní mohou milovníci tohoto mraženého potěšení setkat od této sezony také ve Veselí nad Moravou. „Točenou zmrzlinu mají všude, Krůtěnou jenom u nás,“ tak zní motto Krůtěné zmrzliny.
Pořádnou porcí zmrzliny v parném horku pohrdne málokdo. V centru Tachova mají mražené lahůdky chtiví zákazníci na výběr hned od tří prodejců, koupíte však vždy jen točenou a porci sorbetu nabízí pouze jeden z nich.
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Tropické teploty tohoto týdne lákají nejen k vodě, ale také na zmrzlinu. V Písku si určitě vybere každý.
/ANKETA/ Extrémní horka zasáhla i Tábor, místní hledají prostředky, jak se ochladit. Kromě výborného koupání na Sokolské plovárně lze vyrazit do centra na zmrzlinu. Druhé největší jihočeské město nabízí mnoho alternativ. Kde vám chutná nejvíce, můžete hlasovat v naší anketě.
/ANKETA/ Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým?
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.
/VIDEO/ Švestky s mákem, rebarbora s mátou, banán s čokoládou, káva i likér. Jako základ čerstvá smetana. A pro vegany třeba ta z kokosového mléka. Tři čtyři minuty a palačinka na ledu je hotová. Cena? Dobrovolná. Tři stovky, nebo třeba jen padesátikoruna.
/VIDEO/ Rolovaná zmrzlina. Oblíbený pouliční dezert východní Asie. K výrobě stačí ledový plát, dvě stěrky a šikovné ruce. Andrea Komůrková z havlíčkobrodské kavárny má obojí. Ruličky zmrzliny na všechny způsoby nabízí v okresním městě v současné době jako jediná. „Cestovala jsem hodně po Asii. Ve Vietnamu jsem viděla, jak se tahle ledová pochoutka vyrábí a řekla jsem si, že se to musím naučit,“ prozrazuje a zároveň přímo před očima zákazníka ukazuje, jak se zmrzlina vyrábí.
Mraženým osvěžením psi, stejně jako lidé, nepohrdnou. I poctivá řemeslná zmrzlina má v sobě ale suroviny, které jejich zdraví příliš neocení. Naopak domácí výroba ledové pochoutky je lehká zábava, na kterou nepotřebujete složitě shánět suroviny.
Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
Vedra posledních dní spíše táhnou lidi k vodě, ale ne každý tuto šanci má. Ochlazení a zpříjemnění dne ve výhni města pak hledá alespoň v podobě kornoutku chlazené zmrzliny. Pokud dostanete chuť na mražený pamlsek při návštěvě Boru, máte na náměstí možnost vybrat si ze dvou krámků. Kopečkovou zmrzlinu tam však nečekejte, oba prodejci nabízí pouze točenou.
Horké dny doslova nahrávají prodejcům zmrzliny. Ve Stříbře v centru města je možno dopřát si oblíbenou točenou nebo kopečkovou pochoutku hned na třech místech.
/ANKETA/ Česko zažívá horký týden, kdy teploty stoupají i nad tropickou třicítku. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města. Pro svoji nej zmrzlinu pak můžete hlasovat v anketě pod článkem.
/FOTO, VIDEO/ Nenápadná cestička mezi domky na jihlavském Bedřichově láká v létě každé odpoledne desítky lidí. V místním stánku se totiž točí skvělá zmrzlina.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko jihočeských Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Zatímco vloni stála velká plzeň na karlovarském festivalu 60 korun, letos si za ni milovníci piva o čtyři koruny připlatí. Zdražování nekončí a navýšení cen se meziročně promítlo i do občerstvení prodávaného na filmové přehlídce. Ještě vloni tak stál kopeček zmrzliny ve Dvořákových sadech 50 korun, letos už je to 59 korun. A i když jsou to ceny poměrně vysoké, na zmrzlinu se tam stojí poměrně dlouhá fronta.
Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.
Všechny děti se těší na prázdniny, za dobré vysvědčení přijde jistě odměna. Někdy stačí maličkost. V loňském roce nabídl UJEP veřejnost během prázdnin letní kino, letos tento skvělý projekt bude pokračovat. Celý červen každý čtvrtek v 17:30, v pátek 30. června patřilo kino dětem. Za vysvědčení se nabízela zmrzlina, přesně v 10:00 potěšil malé diváky Kocour v botách. Kdo by neznal chlupatého hrdinu, který už stovky let baví děti svou šikovností. Vymyslel ho Ital Giovanni Francesco Strapapola, poslední animovaná verze z roku 2011 je plná triků a napínavých scén. Víte, že Kocoura v originále namluvil slavný herec Antonio Banderas? Pokud by tu byl, určitě by tleskal všem jedničkářům.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Údajně rozteklá zmrzlina byla příčinou hrubého urážení dvou mužů vůči prodavačce v Brně. Tu jeden z nich vinil, že jeho kamarádovi natočila zmrzlinu tak, že mu tekla po ruce a zašpinila ho. Do Obchodního centra ve Vídeňské ulici nakonec museli vyrazit strážníci.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
/ANKETA/ Makovou se švestkovou, jahodovou s čokoládovou, dračí ovoce, maršmelounovou anebo raději klasiku v podobě opočenské vanilkové? Hanou rozpalují třicetistupňová vedra a lidé hledají, kde se ochladit. Oblíbené zmrzlinárny v Olomouci a okolí jsou v obležení. O osvěžující pochoutku v kornoutku je v horku tradičně zájem.
Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.
V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.
/FOTO/ Kavárna Čas na kávu a Bowling bar uspořádaly ve čtvrtek 1. června ve Stone parku v Benešově sportovní odpoledne pro děti. Ty si mohly zdarma zahrát golf a za pětikorunu koupit kopeček zmrzliny. Zájem byl tak obrovský, že golfové hole byly trvale rozebrány a děti si je půjčovaly přímo na hřišti.