Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Dva prodejci, dva různí výrobci točené zmrzliny, toť nabídka centra města Bor.

Kopečkovou zmrzlinu v centru Boru nekoupíte, mlsat můžete pouze točenou

Vedra posledních dní spíše táhnou lidi k vodě, ale ne každý tuto šanci má. Ochlazení a zpříjemnění dne ve výhni města pak hledá alespoň v podobě kornoutku chlazené zmrzliny. Pokud dostanete chuť na mražený pamlsek při návštěvě Boru, máte na náměstí možnost vybrat si ze dvou krámků. Kopečkovou zmrzlinu tam však nečekejte, oba prodejci nabízí pouze točenou.

Zmrzlina je v současných horkých dnech vítaným osvěžením.

Která zmrzlina v Jindřichově Hradci je ta nejlepší? Tady je několik tipů

/ANKETA/ Česko zažívá horký týden, kdy teploty stoupají i nad tropickou třicítku. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města. Pro svoji nej zmrzlinu pak můžete hlasovat v anketě pod článkem.

Jídlo lze na festivalu opatřit na každém rohu.

Ceny se zvýšily i na festivalu. Zdražilo pivo, klobásy i zmrzlina

Zatímco vloni stála velká plzeň na karlovarském festivalu 60 korun, letos si za ni milovníci piva o čtyři koruny připlatí. Zdražování nekončí a navýšení cen se meziročně promítlo i do občerstvení prodávaného na filmové přehlídce. Ještě vloni tak stál kopeček zmrzliny ve Dvořákových sadech 50 korun, letos už je to 59 korun. A i když jsou to ceny poměrně vysoké, na zmrzlinu se tam stojí poměrně dlouhá fronta.

Chorvatská zmrzlina vyniká chutí, kvalitním složením i velkými porcemi

Chorvatská zmrzlina je pojmem. Levnější najdete dál od pláže

Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.

Za vysvědčení nabídl UJEP zmrzlinu a Kocoura v botách .

FOTO: Za vysvědčení nabídl UJEP zmrzlinu a Kocoura v botách

Všechny děti se těší na prázdniny, za dobré vysvědčení přijde jistě odměna. Někdy stačí maličkost. V loňském roce nabídl UJEP veřejnost během prázdnin letní kino, letos tento skvělý projekt bude pokračovat. Celý červen každý čtvrtek v 17:30, v pátek 30. června patřilo kino dětem. Za vysvědčení se nabízela zmrzlina, přesně v 10:00 potěšil malé diváky Kocour v botách. Kdo by neznal chlupatého hrdinu, který už stovky let baví děti svou šikovností. Vymyslel ho Ital Giovanni Francesco Strapapola, poslední animovaná verze z roku 2011 je plná triků a napínavých scén. Víte, že Kocoura v originále namluvil slavný herec Antonio Banderas? Pokud by tu byl, určitě by tleskal všem jedničkářům. 

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Prostranství u Cityparku zabraly výborné burgery. Byli jste také?

Šťavnaté maso a rolovaná zmrzlina. Burger festival v Cityparku lákal

Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.

Tak co? Kterou si dáte nejraději a kde? Hlasujte v naší anketě.

Hanou rozpalují třicítky a zmrzlinárny jsou v obležení. Kam rádi chodíte vy

/ANKETA/ Makovou se švestkovou, jahodovou s čokoládovou, dračí ovoce, maršmelounovou anebo raději klasiku v podobě opočenské vanilkové? Hanou rozpalují třicetistupňová vedra a lidé hledají, kde se ochladit. Oblíbené zmrzlinárny v Olomouci a okolí jsou v obležení. O osvěžující pochoutku v kornoutku je v horku tradičně zájem.

Kbelnice

Za vysvědčení na zmrzlinu do Pecky nebo Kněžnice. Mimo Jičín táhne hlavně točená

Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.

Na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích v sobotu 10. června do domu místního zmrzlináře narazilo osobní auto. Foto: archiv Dušan Breicha

Štěstí v neštěstí zažil zmrzlinář z Budějovic, do domu mu narazilo auto

V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.

Den dětí ve Stone parku v Benešově.

Děti ve Stone parku měly obrovský zájem o golfové hole a kopečkovou zmrzlinu

/FOTO/ Kavárna Čas na kávu a Bowling bar uspořádaly ve čtvrtek 1. června ve Stone parku v Benešově sportovní odpoledne pro děti. Ty si mohly zdarma zahrát golf a za pětikorunu koupit kopeček zmrzliny. Zájem byl tak obrovský, že golfové hole byly trvale rozebrány a děti si je půjčovaly přímo na hřišti.

Zmrzliny v Praze - Puro Gelato

Sezóna zmrzlin začala. Prodejci sázejí na kvalitu i neobvyklé příchutě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.

Zmrzliny v Praze - Puro Gelato

Sezóna zmrzlin začala. Prodejci sázejí na kvalitu i neobvyklé příchutě

S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.

Berounská Gelaterie Bonté nemá od prvního dne otevření o zákazníky nouzi.

Kam na jahodovou z právě dozrálých jahod? Do fronty u Pražské brány

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.

Netradiční zmrzlinový stánek zaparkoval v Litovelské ulici, 30. května 2023

Růžový citroën u křižovatky v Olomouci budí pozornost. Chystá i vylepšení

S nástupem teplejšího počasí osvěžily Olomouc sezonní stánky s chladivými pochoutkami. Vedle stálic v podobě běžných budek s točenou zmrzlinou se objevily i originální novinky. K prodeji osvěžujících dobrot v Litovelské ulici posloužil třeba přes padesát let starý citroën obarvený na růžovo. Na tržnici se zase objevilo Yeti Bistro a top zmrzlinovou nabídku už nasadila i letní „pobočka“ vyhlášeného Zmrzlinária.

Zmrzlina Senomaty v Rakovnické ulici.

Kam na okurkovou nebo levandulovou? Nabídka zmrzlin na Rakovnicku je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Rakovnicku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Nabídka je opravdu pestrá a zvláště na venkově sázejí výrobci na domácí zmrzliny rozmanitých chutí. Vyhlášená je třeba ta senomatská, na níž se především o víkendech stojí fronty. Mnozí lidé přitom cestu za chladivou dobrotou spojují s návštěvami zajímavých turistických cílů v okolí.

Hrušková zmrzlina Bombato z Velké Dobré se pyšní evropským stříbrem.

Na léto Bombato. Hrušková zmrzlina z Velké Dobré se pyšní evropským stříbrem

/FOTO, VIDEO/ Manželé Radek a Martina Březinovi z Velké Dobré, kteří před třiceti lety otevřeli Ňam Ňam cukrárnu v Amálské ulici v Kladně a loni druhou ve velké Dobré, jsou v regionu vyhlášenými mistry v oboru. Se svou hruškovou zmrzlinou se Martina Březinová dokonce před dvěma lety probojovala do evropského finále Gelato Festival World Masters v Bologni, skončila na druhém místě a postoupila do světového finále mezi dvaatřicet nejlepších zmrzlinářů světa.

Stánek Hýskovské zmrzliny v Hýskově.

Hýskovské novinky: švestková zmrzlina se slivovicí a samoobslužný Dobrotomat

/FOTO, VIDEO/ Stále vedou vanilková, čokoládová a jahodová. Lidé ale u stánků Hýskovská zmrzlina ochutnávají i rarity, třeba makovou a skořicovou nebo zmrzlinu s olivovým olejem s bazalkou, která překvapí chutí se sladkými i kyselými tóny. Letos zmrzlinářství přichází i se švestkovou zmrzlinou s lehkým dotekem slivovice.

Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře.

Na Karlově a na Kaňku frčí zmrzlinová klasika. Prim hraje jahodová a vanilková

/FOTO, VIDEO/ Žádné experimenty, ani cizokrajné příchutě. Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře sází už roky na starou dobrou klasiku. A dobře dělá. Na zdejší zmrzlinu se sjíždějí lidé ze širokého okolí a tak tu fronty u okénka nejsou nic neobvyklého. Na vrcholu žebříčku v oblíbenosti se dlouhodobě drží jahodová, hned v závěsu je pak její míchaná varianta – jahodová v kombinaci s vanilkovou.

Tenista Jiří Lehečka děkuje milánskému publiku za podporu na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let

Pizza, domácí zmrzlina a rovnou na vyšetření. Do Paříže budu ready, říká Lehečka

Jeho lednovou show na grandslamu v australském Melbourne zaznamenal snad každý sportovní fanoušek v Česku. Ne nadarmo se pak o jednadvacetiletém šikulovi Jiřím Lehečkovi psalo jako o novém nástupci někdejší domácí jedničky Tomáše Berdycha. Slovo dalo slovo a najednou je z dvou generačních talentů sehraná dvojka. Jeden dře na kurtu, druhý jej v pozici mentora připravuje na nástup mezi tenisovou elitu. „Z bulváru strach rozhodně nemáme,“ zavtipkoval aktuálně 39. hráč světa v rozhovoru pro Deník před začátkem pařížského grandslamu.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí

Vyhlášená zmrzlina. Do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půl stoletím

Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí.

Na zmrzlinu od Hlaváčků do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půlstoletím

/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Slibované víkendové oteplení vybízí k ochutnávání zmrzliny.

Meteorologové slibují víkendové oteplení. Co takhle zajít si někam na zmrzlinu?

/FOTO, VIDEO/ Nastávající víkend by měl přinést příjemné oteplení a slunečné počasí. Takové, které láká k výletům a procházkám a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat, jaké příchutě jsou nejoblíbenější a jestli prodejci osvěžující lahůdku zdražili pro vás zjišťoval Kolínský deník.

Po pivu měl muž chuť na sladké. Vloupal se do zmrzlinového stánku v hradecké Třebši.

Pro zmrzlinu si muž dojel o půlnoci na nákupním vozíku. Kamery pomazal čokoládou

/VIDEO/ Někdy je těžké poznat, zda policisté popisují trestný čin či zápletku komedie. To platí i o případu se zmrzlinovým lupičem v hlavní roli. Cestou z piva muž nasedl na nákupní vozík a jako na koloběžce na něm dojel k zmrzlinovému stánku v hradecké Třebši. Měli zavřeno, ale muž chuti na sladké zkrátka neodolal a vloupal se dovnitř. Poškodil vybavení a kamery pomazal čokoládou. Rovnou ze stánku ho vyzvedli policisté.

K oblíbeným Ondřejovým jídlům z krabiček patřil losos se zeleným hráškem.

Deset kilo tuku za čtvrt roku pryč. Ondřej zhubl bez sportu s krabičkovou dietou

Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.

Vůz v podobě tanku a zmrzlina. Čtenář z Blanenska vzpomíná na první Máj

Vůz v podobě tanku a zmrzlina. Čtenář z Blanenska vzpomíná na první Máj

Ať si kdo chce, co chce říká, pro mě je první máj svátkem pokaždé stejně významný. V ten den jsem se totiž před sedmdesáti lety narodil. Ráno před svítáním ještě, než vykročil májový průvod. Jako malý kluk jsem se v šedesátých letech na prvomájový průvod a spojené oslavy vždycky těšil. Naši mně tam totiž pokaždé koupili párek a zmrzlinu a otec mi ještě donesl z práce odznak s prvním májem.

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček

Pravé gelato a sorbet z poctivých surovin jsou k sehnání i na Třebíčsku

S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i také v Třebíči a Náměšti.

Letní počasí přimělo sezonní zmrzlinárny, aby otevřely. Zájem byl obrovský. Ve Štarnově si lidé na chladivou pochoutku rádi počkali i v dlouhé frontě, 22. dubna 2023

Zmrzlináři spustili stroje. Ve Štarnově se stály fronty, příští týden se ochladí

Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.

Letní počasí přimělo sezonní zmrzlinárny, aby otevřely. Zájem byl obrovský. Ve Štarnově si lidé na chladivou pochoutku rádi počkali i v dlouhé frontě, 22. dubna 2023

Zmrzlináři spustili stroje. Ve Štarnově se stály fronty. Příští týden se ochladí

Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.

Gelaterie Stanislava Žáka ve Strážném denně nabízí osmadvacet druhů čerstvé domácí zmrzliny. Vychutnat si ji mohou lidé přímo na místě v kornoutu, nebo si vybrat a odvézt domů rovnou tři druhy ve speciálním boxu.

Gelaterie Strážný je nejlepší. Letošní nové zmrzliny jsou "utopené"

Desítky druhů zmrzlin a sorbetů podle vlastních a především neotřelých nápadů. Taková je zmrzlinárna s názvem Gelateria Strážný, kterou vlastní, provozuje a zdokonaluje Stanislav Žák. Jeho práci ocenili lidé v anketě portálu mapy.cz a firmy.cz. Stráženská Gelaterie je nejlepší v republice.