Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Na Severní Terase vyrostla nová kavárna i s dětským koutkem

Ráj pro maminky. Narození syna Ústečanku posunulo k otevření kavárny

/FOTO, VIDEO/ Má vysokoškolské vzdělání, dokonce v právnickém oboru. Na soudě ji ovšem nečekejte, a když ano, tak jedině s kávou v ruce. Čerstvě třicetiletá Ústečanka Julie Guzák se rozhodla splnit si sen, na Severní Terase otevřela útulnou kavárnu s dětským koutkem. Byli jsme se na místě podívat.

Kontejner, se kterým pojede sušický pekař Karel Rendl na olympiádu do Paříže

Chleba i zmrzlina. Pekař se chystá na olympiádu, pekárnu bude mít v kontejneru

Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl českým sportovcům svůj chléb. A nejen ten. Tentokrát jim bude v Paříži chystat i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, Rendl si totiž musel nechat pro pekárnu vyrobit kontejner.

Jsme národ točené zmrzliny, říká majitel Petrovy zmrzliny v Luhačovicích.

Jsme národ točené zmrzliny, říká majitel Petrovy zmrzliny v Luhačovicích

I když stánek nestojí na frekventované kolonádě ani v centru Luhačovic, přesto se tu na zmrzlinu stojí fronty. Neváhají si pro ni zajít ani senioři z opačného konce lázní. Špachtlová zmrzlina Petra Krajči je totiž známá široko daleko. Mnozí zákazníci se podle svých slov při ochutnání přenesou do Gelaterie na slunném pobřeží Itálie.

Hygienici na kontrole zmrzliny v mléčných lahůdkách Jiřího Daňkovského

Souhrn aktualit z Pelhřimovska: hokejové mistrovství, kontrola zmrzliny i opravy

/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Pelhřimovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se v něm i k mistrovství světa v hokeji. Dočtete se také, jak dopadla hygienická kontrola zmrzliny v Pelhřimově či jak to vypadá s opravou kaple svaté Anny. Věnujeme se také dopravním nehodím nebo chystaným opravám.

Hygienici na kontrole zmrzliny v mléčných lahůdkách Jiřího Daňkovského

Hygienici v Pelhřimově kontrolovali zmrzlinu. První dojmy dopadly dobře

S rostoucími teplotami přichází na řadu také kontrola zmrzlináren. Na inspekci prodejců zmrzliny se v Pelhřimově vydala ve středu dopoledne Krajská hygienická stanice kraje Vysočina z Jihlavy. Vybrala si dvě provozovny v centru města a ke kontrole přizvala i Deník. Hygienici se zaměřují na čistotu, kvalitu surovin i dodržování předpisů. Přestože mohou první dojmy z inspekce vypadat dobře, tak konečný verdikt padne až po laboratorních testech.

Absolutní vítěz 18. ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stal Dvoukvasový chléb. Peče ho Pekařství Cais ve Vlachově Březí, na jehož práci jsou náležitě hrdí jednatel společnosti Jiří Toušek a obchodní ředitelka Jana Větrovcová.

TOP 40 největších jihočeských dobrot, které vám nesmí chybět na stole

Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.

Slavnostní otevření hradu Hukvaldy, 27. dubna 2024

Hrad Hukvaldy zahájil sezonu. Podívejte se, kolik tady utratíte

Plánujete navštívit hrad Hukvaldy? Tak zbystřete. Deník byl u slavnostního otevření tento víkend a zjistil, jaké jsou tu ceny. Kolik stojí parkoviště a nejčastěji objednávané pití a jídlo. A ochutnal za čtenáře také atrakci jménem rolovaná zmrzlina.

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

Opočenská mlékárna, lidé sem chodí její výrobky i nakupovat. Nejen do podnikové prodejny, ale také do automatů, jeden z nich je plný opočenské zmrzliny.

Nejen výrobky z Podorlicka ponesou značku Bohemilk Opočno

/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Agáta Hanychová a manžel Mirek Dopita

Agáta Hanychová o svatbě s Dopitou: Mirek vnesl do mého života klid

Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější. 

Prodej zmrzliny v Londýně v roce 1927

Navždy změnil léto. Zmrzlinový kornout vznikl v zimě a díky neukázněným lidem

Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně

Téměř polovina zmrzlin je plná bakterií. Inspekce: Nejhůře dopadla vanilková

Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně.

Zmrzlin plných bakterií je téměř polovina. Nejhůře dopadla vanilková

/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

V Kravařích začal v pátek po poledni Kravařský odpust. Pro návštěvníky je připravena spousta atrakcí, ale také jídla a pití.

VIDEO: Takový byl Kravařský odpust, jaká tu byla zábava a ceny

/PŘEHLED CEN/ Byl to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.

V Kravařích začal v pátek po poledni Kravařský odpust. Pro návštěvníky je připravena spousta atrakcí, ale také jídla a pití.

FOTO: Kravařský odpust začal. Podívejte se, co nabízí a za kolik

/PŘEHLED CEN/ Bude to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.  

Ilustrační fotografie.

Jak si vybrat nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Hlavním kritériem je délka fronty

/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Na návsi v Kačici, u kruhového objezdu ve Velké Dobré, v Palackého ulici ve Slaném a ve Váňově ulici v Kladně – alespoň podle dlouhých front, které se často vinou právě před těmito čtyřmi provozovnami. A shodou okolností všechny vyhlášené podniky vedou manželské páry.

Zmrzlina Senomaty v Rakovnické ulici.

Jak si vybrat nejlepší zmrzlinu na Rakovnicku? Hlavním kritériem je délka fronty

/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?

Šárka Fogl Graciasová točí v Poličce vyhlášenou zmrzlinu.

Zmrzlinářka si plní italský sen v Poličce. Její sorbety patří ke špičce v kraji

Nejlepší zmrzlina ve svitavském okrese? Čtenáři Deníku se shodli, že nejlepší zmrzlinu mají v Poličce U Kašny. Není to sice přímo na náměstí, ale každý v Poličce ví, kam na vyhlášené sorbety nebo točenou vanilkovou zajít. Šárka Fogl Graciasová točí zmrzlinu, na kterou jezdí lidé ze Svitav, Litomyšle i Březové nad Svitavou. „Splnili jsme si sen, že budeme vyrábět zmrzlinu, kterou jsme si oblíbili v Itálii,“ říká Šárka Fogl Graciasová.