V budce na třineckém sídlišti Lyžbice se dveře prakticky netrhnou a vytáhnout šéfa v provozní době na slovíčko není nijak jednoduché. Rodinná zmrzlinárna Kopečková má totiž nyní opravdu fofry a vzhledem k nabídce se není čemu divit.
Vedra posledních dní spíše táhnou lidi k vodě, ale ne každý tuto šanci má. Ochlazení a zpříjemnění dne ve výhni města pak hledá alespoň v podobě kornoutku chlazené zmrzliny. Pokud dostanete chuť na mražený pamlsek při návštěvě Boru, máte na náměstí možnost vybrat si ze dvou krámků. Kopečkovou zmrzlinu tam však nečekejte, oba prodejci nabízí pouze točenou.
Horké dny doslova nahrávají prodejcům zmrzliny. Ve Stříbře v centru města je možno dopřát si oblíbenou točenou nebo kopečkovou pochoutku hned na třech místech.
/ANKETA/ Česko zažívá horký týden, kdy teploty stoupají i nad tropickou třicítku. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města. Pro svoji nej zmrzlinu pak můžete hlasovat v anketě pod článkem.
/FOTO, VIDEO/ Nenápadná cestička mezi domky na jihlavském Bedřichově láká v létě každé odpoledne desítky lidí. V místním stánku se totiž točí skvělá zmrzlina.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko jihočeských Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Na kompoty, zmrzlinu i jen tak na jídlo. Do třešňového sadu do Třebanic ke Steinocherům nedaleko Lhenic se od úterka sjíždí desítky lidí z Budějovicka, Prachaticka a dalších míst na samosběr třešní. A jsou jich desítky, jen za první den si natrhali skoro tunu temně rudého, až téměř černého drobného ovoce.
Zatímco vloni stála velká plzeň na karlovarském festivalu 60 korun, letos si za ni milovníci piva o čtyři koruny připlatí. Zdražování nekončí a navýšení cen se meziročně promítlo i do občerstvení prodávaného na filmové přehlídce. Ještě vloni tak stál kopeček zmrzliny ve Dvořákových sadech 50 korun, letos už je to 59 korun. A i když jsou to ceny poměrně vysoké, na zmrzlinu se tam stojí poměrně dlouhá fronta.
Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.
Všechny děti se těší na prázdniny, za dobré vysvědčení přijde jistě odměna. Někdy stačí maličkost. V loňském roce nabídl UJEP veřejnost během prázdnin letní kino, letos tento skvělý projekt bude pokračovat. Celý červen každý čtvrtek v 17:30, v pátek 30. června patřilo kino dětem. Za vysvědčení se nabízela zmrzlina, přesně v 10:00 potěšil malé diváky Kocour v botách. Kdo by neznal chlupatého hrdinu, který už stovky let baví děti svou šikovností. Vymyslel ho Ital Giovanni Francesco Strapapola, poslední animovaná verze z roku 2011 je plná triků a napínavých scén. Víte, že Kocoura v originále namluvil slavný herec Antonio Banderas? Pokud by tu byl, určitě by tleskal všem jedničkářům.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Údajně rozteklá zmrzlina byla příčinou hrubého urážení dvou mužů vůči prodavačce v Brně. Tu jeden z nich vinil, že jeho kamarádovi natočila zmrzlinu tak, že mu tekla po ruce a zašpinila ho. Do Obchodního centra ve Vídeňské ulici nakonec museli vyrazit strážníci.
Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
/ANKETA/ Makovou se švestkovou, jahodovou s čokoládovou, dračí ovoce, maršmelounovou anebo raději klasiku v podobě opočenské vanilkové? Hanou rozpalují třicetistupňová vedra a lidé hledají, kde se ochladit. Oblíbené zmrzlinárny v Olomouci a okolí jsou v obležení. O osvěžující pochoutku v kornoutku je v horku tradičně zájem.
Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.
V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.
/FOTO/ Kavárna Čas na kávu a Bowling bar uspořádaly ve čtvrtek 1. června ve Stone parku v Benešově sportovní odpoledne pro děti. Ty si mohly zdarma zahrát golf a za pětikorunu koupit kopeček zmrzliny. Zájem byl tak obrovský, že golfové hole byly trvale rozebrány a děti si je půjčovaly přímo na hřišti.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.
S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.
S nástupem teplejšího počasí osvěžily Olomouc sezonní stánky s chladivými pochoutkami. Vedle stálic v podobě běžných budek s točenou zmrzlinou se objevily i originální novinky. K prodeji osvěžujících dobrot v Litovelské ulici posloužil třeba přes padesát let starý citroën obarvený na růžovo. Na tržnici se zase objevilo Yeti Bistro a top zmrzlinovou nabídku už nasadila i letní „pobočka“ vyhlášeného Zmrzlinária.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Rakovnicku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Nabídka je opravdu pestrá a zvláště na venkově sázejí výrobci na domácí zmrzliny rozmanitých chutí. Vyhlášená je třeba ta senomatská, na níž se především o víkendech stojí fronty. Mnozí lidé přitom cestu za chladivou dobrotou spojují s návštěvami zajímavých turistických cílů v okolí.
/FOTO, VIDEO/ Manželé Radek a Martina Březinovi z Velké Dobré, kteří před třiceti lety otevřeli Ňam Ňam cukrárnu v Amálské ulici v Kladně a loni druhou ve velké Dobré, jsou v regionu vyhlášenými mistry v oboru. Se svou hruškovou zmrzlinou se Martina Březinová dokonce před dvěma lety probojovala do evropského finále Gelato Festival World Masters v Bologni, skončila na druhém místě a postoupila do světového finále mezi dvaatřicet nejlepších zmrzlinářů světa.
/FOTO, VIDEO/ Mezi nejoblíbenější zastávky v centru Kralup nad Vltavou patří Bistro nedaleko kostela. Mají tam totiž domácí zmrzlinu, na kterou stojí lidé v sezoně fronty. V nabídce je pokaždé jiný druh. Mezi nejoblíbenější se však stále řadí vanilka. A na odbyt jde i slaný karamel.
/FOTO, VIDEO/ Stále vedou vanilková, čokoládová a jahodová. Lidé ale u stánků Hýskovská zmrzlina ochutnávají i rarity, třeba makovou a skořicovou nebo zmrzlinu s olivovým olejem s bazalkou, která překvapí chutí se sladkými i kyselými tóny. Letos zmrzlinářství přichází i se švestkovou zmrzlinou s lehkým dotekem slivovice.
/FOTO, VIDEO/ Žádné experimenty, ani cizokrajné příchutě. Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře sází už roky na starou dobrou klasiku. A dobře dělá. Na zdejší zmrzlinu se sjíždějí lidé ze širokého okolí a tak tu fronty u okénka nejsou nic neobvyklého. Na vrcholu žebříčku v oblíbenosti se dlouhodobě drží jahodová, hned v závěsu je pak její míchaná varianta – jahodová v kombinaci s vanilkovou.
/FOTO/ S přicházejícím létem se pojí chuť dobré zmrzliny. Fronty jasně ukazují, kam míří davy milovníků této sladké pochoutky. Fenoménem v tomto oboru je v posledních letech nymburská Zmrzlinárna, která se z malého obchůdku vedle kina musela přestěhovat do větších prostor u divadla.
Jeho lednovou show na grandslamu v australském Melbourne zaznamenal snad každý sportovní fanoušek v Česku. Ne nadarmo se pak o jednadvacetiletém šikulovi Jiřím Lehečkovi psalo jako o novém nástupci někdejší domácí jedničky Tomáše Berdycha. Slovo dalo slovo a najednou je z dvou generačních talentů sehraná dvojka. Jeden dře na kurtu, druhý jej v pozici mentora připravuje na nástup mezi tenisovou elitu. „Z bulváru strach rozhodně nemáme,“ zavtipkoval aktuálně 39. hráč světa v rozhovoru pro Deník před začátkem pařížského grandslamu.
Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
Letní teploty, které by mohly dosáhnout až pětadvacítky, slibují meteorologové pro Olomoucko na tento víkend. Na koupání venku to zatím není, ale u vody může být příjemně.
/FOTO, VIDEO/ Nastávající víkend by měl přinést příjemné oteplení a slunečné počasí. Takové, které láká k výletům a procházkám a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat, jaké příchutě jsou nejoblíbenější a jestli prodejci osvěžující lahůdku zdražili pro vás zjišťoval Kolínský deník.
Mezi zmrzlináři se uplatňují nové chutě i staré postupy. Můžete si dát slaný karamel, levandulovou nebo několik druhů čokoládové. Pořád ovšem vládne stará dobrá vanilková.
Jedna je doslova černá jako bota, další je posypaná sušenými červy nebo zlatem, ze třetí ucítíte poctivou slivovici a čtvrtá je z kefíru. Řeč je o oblíbených kozích zmrzlinách, které na své vizovické farmě vyrábějí manželé Vlčkovi.
/VIDEO/ Někdy je těžké poznat, zda policisté popisují trestný čin či zápletku komedie. To platí i o případu se zmrzlinovým lupičem v hlavní roli. Cestou z piva muž nasedl na nákupní vozík a jako na koloběžce na něm dojel k zmrzlinovému stánku v hradecké Třebši. Měli zavřeno, ale muž chuti na sladké zkrátka neodolal a vloupal se dovnitř. Poškodil vybavení a kamery pomazal čokoládou. Rovnou ze stánku ho vyzvedli policisté.
Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.
Ať si kdo chce, co chce říká, pro mě je první máj svátkem pokaždé stejně významný. V ten den jsem se totiž před sedmdesáti lety narodil. Ráno před svítáním ještě, než vykročil májový průvod. Jako malý kluk jsem se v šedesátých letech na prvomájový průvod a spojené oslavy vždycky těšil. Naši mně tam totiž pokaždé koupili párek a zmrzlinu a otec mi ještě donesl z práce odznak s prvním májem.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i také v Třebíči a Náměšti.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i v Lipůvce na Blanensku.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato.
Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.
Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.
Desítky druhů zmrzlin a sorbetů podle vlastních a především neotřelých nápadů. Taková je zmrzlinárna s názvem Gelateria Strážný, kterou vlastní, provozuje a zdokonaluje Stanislav Žák. Jeho práci ocenili lidé v anketě portálu mapy.cz a firmy.cz. Stráženská Gelaterie je nejlepší v republice.