/FOTO, VIDEO/ Žádné experimenty, ani cizokrajné příchutě. Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře sází už roky na starou dobrou klasiku. A dobře dělá. Na zdejší zmrzlinu se sjíždějí lidé ze širokého okolí a tak tu fronty u okénka nejsou nic neobvyklého. Na vrcholu žebříčku v oblíbenosti se dlouhodobě drží jahodová, hned v závěsu je pak její míchaná varianta – jahodová v kombinaci s vanilkovou.
/FOTO/ S přicházejícím létem se pojí chuť dobré zmrzliny. Fronty jasně ukazují, kam míří davy milovníků této sladké pochoutky. Fenoménem v tomto oboru je v posledních letech nymburská Zmrzlinárna, která se z malého obchůdku vedle kina musela přestěhovat do větších prostor u divadla.
Jeho lednovou show na grandslamu v australském Melbourne zaznamenal snad každý sportovní fanoušek v Česku. Ne nadarmo se pak o jednadvacetiletém šikulovi Jiřím Lehečkovi psalo jako o novém nástupci někdejší domácí jedničky Tomáše Berdycha. Slovo dalo slovo a najednou je z dvou generačních talentů sehraná dvojka. Jeden dře na kurtu, druhý jej v pozici mentora připravuje na nástup mezi tenisovou elitu. „Z bulváru strach rozhodně nemáme,“ zavtipkoval aktuálně 39. hráč světa v rozhovoru pro Deník před začátkem pařížského grandslamu.
Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
Letní teploty, které by mohly dosáhnout až pětadvacítky, slibují meteorologové pro Olomoucko na tento víkend. Na koupání venku to zatím není, ale u vody může být příjemně.
/FOTO, VIDEO/ Nastávající víkend by měl přinést příjemné oteplení a slunečné počasí. Takové, které láká k výletům a procházkám a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat, jaké příchutě jsou nejoblíbenější a jestli prodejci osvěžující lahůdku zdražili pro vás zjišťoval Kolínský deník.
Mezi zmrzlináři se uplatňují nové chutě i staré postupy. Můžete si dát slaný karamel, levandulovou nebo několik druhů čokoládové. Pořád ovšem vládne stará dobrá vanilková.
Jedna je doslova černá jako bota, další je posypaná sušenými červy nebo zlatem, ze třetí ucítíte poctivou slivovici a čtvrtá je z kefíru. Řeč je o oblíbených kozích zmrzlinách, které na své vizovické farmě vyrábějí manželé Vlčkovi.
/VIDEO/ Někdy je těžké poznat, zda policisté popisují trestný čin či zápletku komedie. To platí i o případu se zmrzlinovým lupičem v hlavní roli. Cestou z piva muž nasedl na nákupní vozík a jako na koloběžce na něm dojel k zmrzlinovému stánku v hradecké Třebši. Měli zavřeno, ale muž chuti na sladké zkrátka neodolal a vloupal se dovnitř. Poškodil vybavení a kamery pomazal čokoládou. Rovnou ze stánku ho vyzvedli policisté.
Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.
Ať si kdo chce, co chce říká, pro mě je první máj svátkem pokaždé stejně významný. V ten den jsem se totiž před sedmdesáti lety narodil. Ráno před svítáním ještě, než vykročil májový průvod. Jako malý kluk jsem se v šedesátých letech na prvomájový průvod a spojené oslavy vždycky těšil. Naši mně tam totiž pokaždé koupili párek a zmrzlinu a otec mi ještě donesl z práce odznak s prvním májem.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i také v Třebíči a Náměšti.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i v Lipůvce na Blanensku.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato.
S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato.
Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.
Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.
Desítky druhů zmrzlin a sorbetů podle vlastních a především neotřelých nápadů. Taková je zmrzlinárna s názvem Gelateria Strážný, kterou vlastní, provozuje a zdokonaluje Stanislav Žák. Jeho práci ocenili lidé v anketě portálu mapy.cz a firmy.cz. Stráženská Gelaterie je nejlepší v republice.
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.
/VIDEO/ Nejlepší kavárnou v Třebíči je Gelateria Roma. Alespoň tak rozhodli čtenáři Deníku v anketě. Na druhém místě skončila Vzpomínka, na třetím se umístila Moravia.
Jedenáctiletý Vojta David z Chomutova stojí v plavkách na molu jezera Most a s dalšími otužilci líže zmrzlinu. „Je dobrá, vanilková,“ svěřil se chlapec v rukavicích a s kulichem Star Wars na hlavě. Po ponoru do ledové vody nepospíchal do vyhřívané převlékárny. I na vzduchu si vychutnával mráz, který má oproti letnímu vedru tu výhodu, že zmrzlina neteče na prsty.
Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.
Ta vůně musela přilákat každého na míle daleko. A taky že ano. I přes chladné počasí a mraky, které slibovaly déšť, se vydali Zlíňané na Čepkov pro gastro zážitek. Bylo z čeho vybírat, Food Truck sraz nabídl lahůdky české a zahraniční gastronomie.
/FOTOGALERIE/ Potravinářská inspekce při kontrolách zjistila nedostatky u výroby kopečkových a točených zmrzlin. Letos už zkontrolovala 109 vzorků a 61 z nich nesplnilo hygienické limity. Je to nejhorší číslo za šest let.
Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.
Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
Zmrzlina je v parních prázdninových dnech stejně neocenitelným pomocníkem jako deodorant. Jihomoravští hygienici proto v létě měsících zaměřili pozornost na kvalitu v kraji vyráběných a nabízených zmrzlin. Výsledky jsou katastrofální.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Nadšený mladý pár ze Soběslavi na Táborsku se rozhodl podnikat v netradičním oboru. Na předzahrádce svého domku vytvořili malý skanzen pro rodiny s dětmi. Zmrzlinu točí ze zrekonstruovaného pouťového karavanu, kterému dělá společnost barevný trabant. Nechybí houpačky a sedačky pro návštěvníky, ani veřejné ohniště. Ledové osvěžení v jejich režii pochází z kvalitních surovin a je vhodné i pro alergiky.
Oázu s lahodnou zmrzlinou vybudovali podnikaví manželé z Grygova nedaleko vyhledávaného Strejčkova lomu. V příjemnou osvěžovnu proměnili kout u rodinného domu v blízkosti křižovatky, přes kterou proudí cykloturisté a pěší výletníci za tamními přírodními krásami. Radost dělají v horkých dnech i místním mlsounům.
Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
/VIDEO/ Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
Jiří Hochman provozuje v Pražské ulici v Táboře cukrárnu, která je svou zmrzlinou vyhlášená v širokém okolí. Jak by také ne, když je její majitel hrdým nositelem titulu nejlepší zmrzlinář ČR za rok 2017.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Má fronta na vyhlášenou zmrzlinu pět nebo padesát metrů? Jak to právě teď vypadá na úpatí populární rozhledny? Je na koupališti v tropickém odpoledni ještě místo na deku? Obce a podnikatelé na Olomoucku zveřejňují na internetu přenos dění z města nebo přírody prostřednictvím webové kamery, aby lidem poskytli informace a místo propagovali. Taky kvůli ochraně.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
V polovině července jsme vydali výzvu v rámci které jste nám posílali fotografie z míst, kde si nejraději kupujete zmrzlinu. Ti, kteří se zapojili, naleznou svou fotografii v bohaté galerii.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.
Během školního roku sedí v lavicích, o prázdninách provázejí návštěvníky v jeskyních, prodávají zmrzliny, pracují na letním táboře nebo zvelebují obec. To je jen výčet mnoha brigád, které přes léto vykonávají studenti na Přerovsku. Jak se daří sezonním pracovníkům, kolik si vydělají, a jak s penězi naloží? Zeptali jsme se v ulicích měst a obcí.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Počet dnů s teplotou přes 30 stupňů za rok se v Rakousku v uplynulých desetiletích zdvojnásobil až ztrojnásobil, napsal Volksblatt ze zprávy meteorologického úřadu. Bez globální ochrany klimatu lze do roku 2100 očekávat další až trojnásobné zvýšení.
Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.