
Kavárenská lákadla na Vysočině: secesní styl nebo nápoje bez laktózy
Kavárny a bistra na Vysočině lákají. Jednotlivé podniky se snaží vyjímat. Například nápoji bez laktózy nebo zmrzlinou z kozího mléka.
Kavárny a bistra na Vysočině lákají. Jednotlivé podniky se snaží vyjímat. Například nápoji bez laktózy nebo zmrzlinou z kozího mléka.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
Jako houby po dešti. Tak se dá s nadsázkou popsat boom kaváren v centru dvacetitisícového Blanska, kde v posledních letech otevřelo několik nových podniků. Už druhou kavárnu tam loni rozjela společnost CoCo Coffee Company.
Navzdory pandemii, která na dva roky kvůli protiopatřením vylidnila centrum Českého Krumlova, vznikají ve městě nové kavárny či bistra, jejichž provozovatelé doufají, že se turisté zase vrátí. Boj o přežití nemají lehký. Kvalita a originalita – to je to, čím chtějí zákazníky získat.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
/FOTOGALERIE/ Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, provozovatelé věří, že se blýská na lepší časy. Řada míst málem zkrachovala, jiná skutečně zavřela. Přesto jsou podniky, které rozjíždějí novinky. Navíc přichází léto a lidé vyhledávají gurmánské zážitky. Jen dobrá káva už nestačí. Pardubičtí podnikatelé sází na letní zahrádky i neobvyklé novinky.
Mladíkům Martinovi s Honzou před čtyřmi roky učarovala technika rolování zmrzliny na pražském food festivalu, předtím ji znali jen ze zahraničí. Brzy bylo rozhodnuto a ve světě gastronomie se objevila nová firma – Royal Rolls. A když kluci původem z lázeňských Teplic zjistili, že na celém severu Čech nebyl nikdo, kdo by nabízel rolovanou zmrzlinu původem z Thajska, definitivně se rozhodli podnikat v gastronomii.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích na Zlínsku už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
/FOTO/ V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
Dobřanská zmrzlina je lákadlem, které jezdí pravidelně ochutnávat mnoho obyvatel celého Plzeňského kraje.
ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.
Začala úvodní zkouška nervů provozovatelů obchodů a obyvatel ulic Prostřední a Mlýnská v centru Uherského Hradiště, kde se po 27 letech opravuje jejich povrch za bezmála 20 milionů korun. Až do konce srpna je budou „okupovat“ především dělníci a stroje.
Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.
Je libo čabajkovou, koprovou, makovou či pivní zmrzlinu? Není nic jednoduššího než si zajet do Mimoně na Českolipsku, tedy do místa, které Ivana Jablonovská proměnila v Mekku tradičních i hodně bizarních zmrzlin. Ve svém receptáři má žena, jež s výrobou zmrzlé pochutiny začala před třiceti lety, postupy na takřka 500 druhů. A další má v hlavě.
S jarním oteplením začíná sezona prodeje zmrzliny. Zlínští cukráři se vypořádávají se zdražením surovin. Cena za kopeček však zatím zůstává ve většině cukráren v centru Zlína stejná jako loni.
Ruská zmrzlina značky Prima se přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu. Výrobce tím chce vyjádřit solidaritu s Ukrajinou a s jejími obyvateli, kteří čelí útoku ruské armády. ČTK to dnes sdělila společnost Bidfood Czech Republic, mezi jejíž značky zmrzliny Prima patří.
/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
/FOTOGALERIE/ Zmrzlinový krámek zaparkovaný v Lichnově se stal tak populární, že se před ním tvoří fronty. Třeba i hodinové čekání na zmrzlinu je vyhledávaným zážitkem stovek výletníků. Krámek má otevřeno také 17. listopadu, abychom mohli ve frontě na zmrzlinu zavzpomínat, jak jsme kdysi celí promrzlí v listopadu na náměstích cinkali klíčema.
Volební premiéru zažívá v těchto dnech místnost, kde se ještě před nedávnem prodávala zmrzlina. Zejména mezi motoristy známá prodejna zmrzliny v obci Hořenice na silnici I/37 na trase mezi Jaroměří a Dvorem Králové nad Labem skončila po dlouhých letech svůj provoz a z uvolněných prostor obec vybudovala nové zázemí obecního úřadu. A právě v místě, kde se nabízelo ledové občerstvení nyní stojí volební urna.
Žijeme ve velmi dynamické době. Všechno se mění, technologie se doslova předbíhají v touze potěšit, nalákat a obrat nás i o poslední drobné na papuče. Prostě oběh peněz kolem planety je neustále se zrychlující řetízkáč, a nedá se zastavit.
Krajská hygiena Libereckého kraje (KHS LK) se během letní sezóny zaměřila na kontrolu točených zmrzlin, do poloviny září hygienici provedli 29 cílených kontrol. Ze 23 odebraných vzorků, bylo deset nevyhovujících. Výrobcům nařídili provedení sanitace výrobníků zmrzliny a uložili 10 blokových pokut v celkové výši 27 000 korun.
Někdo má rád holky, jiný vdolky a všichni spolu milujeme zmrzlinu. Ten, kdo tuto lahůdku zavrhuje, se v životě okrádá o jednu z krás bytí.
/FOTO/ Policisté z ústeckých Všebořic prověřují vloupání do stánku se zmrzlinou u obchodního centra Tamda. Rádi by si v této souvislosti pohovořili s mužem, jehož fotografie z kamerového systému zveřejnili.
Lupič vykradl v červnu stánek se zmrzlinou před Kauflandem, policie po něm stále neúspěšně pátrá. Nyní zveřejnila i videozáznam z vloupání. Na svědomí má tento pachatel nejspíš i další stánky po celé republice. Podívejte se na video. Poznáte ho?
/FOTO, VIDEO/ Tak trochu zahradní párty připomínal první školní den v Masarykově základní škole v Litoměřicích. Kromě slavnostního uvítání zhruba padesátky nových prvňáčků na žáky ve středu 1. září čekala na zahradě školy také kopečková zmrzlina či popcorn a překvapení v podobě hudebního setu známého DJ a producenta Decky Beats, který spolupracuje s populárními Milion+ nebo s rapperem Yzomandias.
/FOTO, VIDEO/ Premiér Andrej Babiš v pondělí v rámci předvolební kampaně navštívil Pardubický kraj. Pro podpis a zmrzlinu si však přišli nejen skalní fanoušci, ale také ti, kteří mají od svých ratolestí „zakázáno“ házet hlas pro Babiše do volební urny nebo třeba příznivci konspiračních teorií. Později si však někteří lidé na sociálních sítích posteskli, že o návštěvě Babiše ani nevěděli.
V sobotu 28. srpna 2021 od 11 hodin se mohou milovníci gastronomie vydat do areálu Nového Kláštera do Napajedel. Uskuteční se zde totiž první ročník FAMILY FOOD FESTU – festival pro celou rodinu plný dobrého jídla a zábavy! Na několika gastro stanovištích se můžou návštěvníci těšit na lákavé dobroty. Mexické speciality, jako je quesadilla, tacos, burito, nachos – v pálivé i nepálivé dětské verzi. Pravé americké burgery, na kterých si pochutnáte, jak v klasické variantě s hovězím, vepřovým či hovězím trhaným masem, tak i ve variantě pro vegetariány. Těšit se můžete na žebírka nebo kuřecí křidýlka.
V sobotu 28. srpna 2021 od 11 hodin se mohou milovníci gastronomie vydat do areálu Nového Kláštera do Napajedel. Uskuteční se zde totiž první ročník FAMILY FOOD FESTU – festival pro celou rodinu plný dobrého jídla a zábavy! Na několika gastro stanovištích se můžou návštěvníci těšit na lákavé dobroty. Mexické speciality, jako je quesadilla, tacos, burito, nachos – v pálivé i nepálivé dětské verzi. Pravé americké burgery, na kterých si pochutnáte, jak v klasické variantě s hovězím, vepřovým či hovězím trhaným masem, tak i ve variantě pro vegetariány. Těšit se můžete na žebírka nebo kuřecí křidýlka.
V sobotu 28. srpna 2021 od 11 hodin se mohou milovníci gastronomie vydat do areálu Nového Kláštera do Napajedel. Uskuteční se zde totiž první ročník FAMILY FOOD FESTU – festival pro celou rodinu plný dobrého jídla a zábavy!Na několika gastro stanovištích se můžou návštěvníci těšit na lákavé dobroty. Mexické speciality, jako je quesadilla, tacos, burito, nachos – v pálivé i nepálivé dětské verzi. Pravé americké burgery, na kterých si pochutnáte, jak v klasické variantě s hovězím, vepřovým či hovězím trhaným masem, tak i ve variantě pro vegetariány. Těšit se můžete na žebírka nebo kuřecí křidýlka.
Pojďme vypnout sítě, telefony a jít do lesa na houby. Svět se bez nás obejde.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Už je doma, už zase trénuje v bazénu. Trochu stranou zájmu, jako by snad na olympiádě nenadchla fanoušky a nepřekvapila soupeřky. Přitom Barbora Seemanová se pod pěti kruhy rozhodně neztratila. Dvakrát překonaný národní rekord, účast ve finále, šesté místo. Na takový úspěch čekalo Česko 21 let.
Lidé, kteří přišli v pátek 13. srpna do Cafe Azeret v Terezíně, zažili neobvyklé setkání. Od 16 do 17 hodin v tomto podniku točil zmrzlinu bývalý fotbalista Jan Koller.
Malé dítě v uzavřeném autě před cukrárnou v Pardubicích na přímém slunci. Mladá maminka nechala klíče od vozidla na sedadle u řidiče, zabezpečila dcerku v autosedačce, zabouchla dveře a než obešla autosměrem k cukrárně, kam chtěla zajít pro zmrzlinu, už bylo neštěstí hotové. Automobil se zamkl i s dítětem uvnitř. Naštěstí přivolaní hasiči přijeli do dvou minut.
Zábavné prohlídky interiérů, kterými návštěvníky provádí zámecký majordomus Stevens, jsou na zámku Kynžvart již tradiční a velice oblíbenou akcí.