Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Po Stasi zbyly také pytle sešrotovaných spisů.

Od sousedů: Spisy Stasi mění adresu, policisty v Mnichově bude chladit zmrzlina

K 17. červnu byly spisy Stasi, bývalé státní policie NDR, převedeny ze samostatného obřího úřadu do Spolkového archivu v Berlíně, jak stanovil už zákon o těchto tajných dokumentech z roku 1991. Budou tam samostatnou složkou, umístěnou dále v původních prostorách bývalého ministerstva státní bezpečnosti NDR v Berlíně-Lichtenbergu. Přejít má i asi 1300 zaměstnanců dosavadní správy.

Přečtěte si úsměvnou vzpomínku na kolínskou zmrzlinu Pavla Kyseláka.

Zavzpomínejte s Pavlem Kyselákem na kolínskou zmrzlinu

Přes drahných třicet let jsem se pravidelně jednou za měsíc vracel z Moravy do Prahy. V předposlední zastávce mé tradiční cesty brněnský rychlík stavěl jen krátce, aby dohnal zpravidla větší či menší zpoždění. Z nádražního rozhlasu bylo zřejmé, že stojíme právě v Kolíně. Zahráli nám totiž uvítací znělku – úvodní tóny známé skladby Kolíne, Kolíne.

Seniory v Břeclavi povozí cyklorikša.

Břeclavský unikát: důchodce v přilbě povozí nová cyklorikša

/VIDEO, FOTO/ To bude jízda! Důležité je v každém okamžiku držet brzdu. A hlavně nevyklopit! První ostrou jízdu na břeclavské půdě za sebou má cyklorikša, která do moravské Šanghaje, jak se městu s množstvím cyklistů v ulicích přezdívá, doputovala až z Dánska. Proškolení dobrovolníci v ní nově budou vozit klienty tamního domova seniorů.

Roboti by kromě zmrzliny mohly připravovat i kávu nebo míchané nápoje.

Jednou robotí točenou. V Brně připravují stánek s robotí obsluhou

Neznají únavu, otrávenost z dlouhé fronty zákazníků ani neprožívají stres ze složitější objednávky. A taky nešidí. Obor gastronomie by mohl brzy dostat silné posily – roboty/gastroboty. První výkop robotické gastronomie plánuje brněnská firma Escornell, která chce otevřít vůbec první gastrobotí stánek v České republice. Obsluhovat ho bude robot Robin, expert na točení zmrzliny.

Adam Smilek provozuje v Třebíči koktejlový bar a bistro.

Majitel třebíčského koktejl baru: Těšili jsme se, až oblékneme firemní zástěry

/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.

Lidé přijíždí do Lichnova vystát frontu na zmrzlinu Tess Gemelové. Tatérka a výtvarnice se kvůli lockdownu rekvalifikovala na zmrzlinářku. Květen 2021.

Podívejte se, na zmrzlinu do vsi na Bruntálsko jezdí davy! Tess točí návykovou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lichnov v okrese Bruntál je tuctová obec s tisícovkou obyvatel. Proč břeh potoka celé dny lemují odstavená auta? Proč sem přijíždí tolik lidí? Na co čekají ve frontě? Rozkřiklo se, že výtvarnice a tatérka Tess Gemelová vyladila zmrzlinu k dokonalosti. Najednou se tak všude mluví o lichnovské zmrzlině.

Dobré konopí svět obletí: Odstartovalo v Sušici, mezipřístalo v Budějicích i Praze, nechte se také unést.

Konopná farma má prodejnu i v Budějovicích. Už jste ochutnali zmrzlinu?

/ROZHOVOR/ – Před 12 lety díky Martinovi Sulánovi vznikla značka a manufaktura Dobré Konopí. Spíše než o firmu, jde podle jeho slov o rodinnou farmu, která se zabývá rostlinou výrobou. Sídlí v Sušici v Plzeňském kraji, ale pobočky má také v Českých Budějovicích či Praze.

Občerstvení v garáži u parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Občerstvení kousek od parku. Stánek se zmrzlinou otevřeli v garáži

Nedávno zrekonstruovaný park pod Vlašským dvorem, jehož součástí je zrestaurovaný prvorepublikový altánek, velká skluzavka pro děti či vodní prvky, je oblíbeným cílem procházek Kutnohořanů. To, co zde ale stále postrádají, je jakýkoliv stánek s občerstvením. Nyní ho ale nemají tak daleko, obyvatelé jednoho z protějších domů si ho otevřeli v garáži. Kromě zmrzliny zde lidé mohou koupit plněné bagety či kávu.

Podnikatel František Čouka

Na točenou ze Štarnova se stojí fronty. Nešetříme, říká podnikatel

První zmrzlinu natočili do oplatkového kornoutu v roce 2007. Otec a syn Čoukovi tehdy vsadili na jistotu – vanilkovou z Opočna. Dnes nabízejí v příjemném areálu uprostřed Štarnova nespočet chladivých pochoutek různých příchutí a barev. Kvůli fenomenálním horkým malinám či osvěžujícímu frappé urazí lidé i desítky kilometrů. A klidně si postojí ve frontě. Svoji značku Čoukovi za tu dobu posunuli. Pustili se do výroby hamburgerů a vepřových kolínek.

Pojízdné stánky se během léta objevují v centru Pardubic i na různých festivalech nebo akcích. V současné době ale kvůli vládním nařízením fungovat nesmí. Foto: Michal Král

Paradoxy. Lidé si Kunětickou zmrzlinu u stánku koupit mohou. Ale ne u pojízdného

Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků. 

Pojízdné stánky se během léta objevují v centru Pardubic i na různých festivalech nebo akcích. V současné době ale kvůli vládním nařízením fungovat nesmí. Foto: Michal Král

Paradoxy. Lidé si Kunětickou zmrzlinu u stánku koupit mohou. Ale ne u pojízdného

Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků. 

Ivana Jablonovská

Chci přežít, tak pro to musím něco sama udělat, říká zmrzlinářka z Mimoně

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Sedm dní v týdnu, od rána do večera „bojuje“ v Mimoni o svou živnost Ivana Jablonovská. U sídliště Pod Ralskem tam třetím rokem provozuje vyhlášenou Zrzlinárnu Ralsko, která se především v létě stává doslova turistickou atrakcí. I když rovněž jejímu podnikání drsně zkomplikoval nouzový stav a opatření proti pandemii koronaviru, své plány nevzdává.

Na prodejně na peckovském náměstí nevisí žádná vlajka, ani tu nikdo nepodepisuje petice, i když cukrárna se přihlásila k iniciativě Občanské hnutí Chcípl PES. Chce podpořit především své kolegy.

FOTO: Cukrárna Zlatá Pecka podporuje především zoufalé kolegy

Oba hotely na peckovském náměstí jsou bez života, v podvečerním šeru svítí jako maják Cukrárna a kavárna Zlatá Pecka. Výdejní okénko je v sobotu kvůli hrozbě padajícího sněhu uzavřené, a tak personál obsluhuje nakupující u stolečku mezi dveřmi. Na prodejně nevisí žádná vlajka, ani tu nikdo nepodepisuje petice, i když cukrárna se přihlásila k iniciativě Občanské hnutí Chcípl PES. Ta svolala právě na sobotu další protestní akci, do té se ale cukrárna fyzicky nezapojila.

Jana Křížová.

Jana Křížová: Jezdíme na zmrzlinu i do ciziny

Mám středoškolské vzdělání, celý život jsem pracovala v oblasti kultury a v médiích. Poslední zaměstnání bylo referent vnějších vztahů města Lysá nad Labem. Momentálně jsem již v důchodu. Žiji přes 30 let v Lysé, kde to mám moc ráda, mám dospělého syna a dva vnuky.

Daniel Trepka a Samantha Susková rozjeli navzdory koronaviru byznys s netradičními sladkostmi.

VIDEO: Na jih Čech dorazila sladká bomba: rolovaná zmrzlina

Mladý pár z Táborska se letos po své tuzemské dovolené rozhodl podnikat v netradičním oboru. Navzdory koronavirovým opatřením rozjela Samantha Susková s přítelem Danielem Trepkou byznys s netradiční thajskou pochoutkou a start se jim podařil díky rozvozu.

FOTO 1. Foto: Deník/Martin Singr

Zmrzlina provází Víta Obrdlíka už sedm let

Vít Obrdlík patří mezi lidi, kteří nevydrží sedět se založenýma rukama. Před devíti lety založil v Telči tradici farmářských trhů, regionální potraviny pak prodával i v Jihlavě. Posledních sedm let se ale třiačtyřicetiletý podnikatel naplno věnuje zmrzlině.  

Ilustrační foto.

Po návštěvě hygieny stánek se zmrzlinou skončil

O sezonní prodejní stánek nabízející zmrzlinu a kávu přišli po kontrole hygieniků lidé v obci na Příbramsku. Kontrolní návštěva na konci srpna nedopadla dobře. Skončila vyměřením pokuty a stanovením termínu k nápravě zjištěných nedostatků. Na prověřování, zda provozovatel vše uvedl do pořádku, už ale nedošlo.

Muzeum tvarůžků v Lošticích hlásí rekordní návštěvnost.

Vyznavači tvarůžků obléhají Loštice, muzeum hlásí rekordní návštěvnost

Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.

Muzeum tvarůžků v Lošticích hlásí rekordní návštěvnost.

Vyznavači tvarůžků obléhají Loštice, muzeum hlásí rekordní návštěvnost

Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.

Cukrárna Marek.

Jak se místecké cukrárny vypořádaly s koronavirem?

V polovině března se až na několik výjimek musely z preventivních důvodů proti šíření koronaviru uzavřít všechny obchody a restaurační zařízení. Deník zjišťoval, jak se s nastalou situací snažily vypořádat místecké cukrárny a kavárny.