Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

K létu patří zmrzlina.

Pět litrů na hlavu. Z Česka se stává díky rekordu zmrzlinová velmoc

Česko se výrazněji zapisuje na zmrzlinovou mapu Evropy. Poprvé v samostatné historii se v tuzemsku vyrobilo více než 50 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha tak připadá téměř pět litrů. Vrchol je ale ještě daleko – v Belgii se mraženého krému vyrábí více než trojnásobek.

Ilustrační foto.

Město zmrzlin: Brňané se chladí sorbetem či višní ve smetaně

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Sluneční paprsky rozpalují beton, u mlžítka je plno a vedrem zmožený Brňan hledá osvěžující útěchu jinde, v kornoutu. Letos může být i čokoládová s mandlemi, s příchutí pečeného banánu či třeba višně ve smetaně. Klasika není příliš v módě, brněnské zmrzlinárny se předhání v nabídce neobyčejných chutí.

Na peckovském náměstí vyrábějí zmrzlinu ručně podle přání každého zákazníka.

Zdravá zmrzlina, to je pecka z Pecky!

/FOTOGALERIE/ Podupávat hodinu netrpělivě ve frontě na zmrzlinu? No to už musí chladivé sladké mámení, které se okamžitě rozpouští v ústech, stát opravdu za to.

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině

Od sušenek ke slané zmrzlině

Další díl seriálu Lidé odvedle patří Cukrárně Hejhal na náměstí Přemysla Otakara II. Ve Vysokém Mýtě, která má neuvěřitelně dlouhou tradici – letos slaví už 125 let!

K létu patří zmrzlina.

Zmrzlina chce čisto. Jako laboratoř

/FOTOGALERIE/ Každý Čech sní za rok přes čtyři litry zmrzliny. Právě zmrzlina patří, zejména v létě, společně s kuřecím masem a vejci k nejrizikovějším potravinám. Hygienici proto od začátku léta zkontrolovali v Královéhradeckém kraji stovky prodejních míst.

Vedra v dubské sklárně osvěžila zaměstnancům zmrzlina.

Vedra v dubské sklárně osvěžila zaměstnancům zmrzlina

Sklárna O-I v Dubí, bývalá Rudolfova huť, zpestřila současné horké dny svým zaměstnancům příjemným osvěžením. Do areálu sklárny objednalo vedení firmy zmrzlináře, který přímo ze svého vozítka dává zaměstnancům zdarma zmrzlinu.

Jahodová zmrzlina

Velký test zmrzlin ve vaničce: Levné bodovaly, ty nejdražší propadly

Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Ilustrační foto.

Léto v plném proudu. Frčí zmrzlina z rýže či oleje

/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.

Ilustrační foto.

Vloupání do zmrzlinového stánku pachatelům zhořklo

Olbramovice - I když slovo liz je spojováno většinou s lesní zvěří, na jeden takový, obrazně řečeno liz, doplatil muž se ženou. Vloupali se do zmrzlinového stánku v malé obci u Olbramovic. Oním lizem však v tomto případě nebyla zmrzlina, ale to, co v útrobách stánek mohl skrývat. Jenže jejich cesta za lupem neunikla pozornosti svědkovi. A ten si to nenechal pro sebe.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Je libo pistáciovou? Nejlepší zmrzlinu dělají cukrárny ve velkých městech

Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Je libo pistáciovou? Nejlepší zmrzlinu dělají cukrárny ve velkých městech

Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?

Zmrz.li v Hradební 14, České Budějovice. Na snímku je Kateřina Davidová.

Vyrábí zmrzlinu s čili nebo mákem

České Budějovice – Ačkoliv je její krámek schovaný v jedné z postranních ulic města, cestu sem místní, a nejen oni, dobře znají. Zmrzlinu totiž Kateřina Davidová dělá skutečně výbornou. Je dokonce natolik dobrá, že ji Lukáš Hejlík zařadil do své Gastromapy – aplikace, která sdružuje tipy na zajímavé restaurace, kavárny nebo cukrárny.

Academia Film Olomouc v dejvickém kampusu v roce 2018.

Vědecké filmy i unikátní výstava. Po snímku o družici si můžete vyrobit zmrzlinu

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do dejvického kampusu. Stejně jako v předchozích dvou letech proběhne ve středu 19. června v Ballingově sále v Národní technické knihovně. Po soumraku jej navíc rozšíří letní kino v Technické ulici, kde bude v rámci doprovodného programu zahájena unikátní interaktivní výstava Czech Innovation Expo, jež prezentuje slavné české vynálezce a inovátory. Vstup je zdarma.

Burger Street Festival Olomouc 2019

Mňam! Burger Street Festival v Olomouci nabídl nevšední dobroty

/FOTOGALERIE/ Vegetariánský, pálivý, se sýrem, s ananasem i s lanýži. Více či méně tradiční druhy hamburgerů provoněly od pátku 14. do neděle 16. června prostory u obchodního centra Šantovka v Olomouci. Burger Street Festival nabídl nejen oblíbenou bulku s masem a dalšími přílohami, ale také pivní speciály, pravé americké limonády, zmrzlinu a další pochutiny.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.

TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.

Ilustrační snímek.

Vanilková točená zmrzlina v polovině kontrol nevyhověla

Vysočina – Z celkem osmnácti vzorků zmrzlin, které v kraji v dubnu a květnu v rámci „předsezonních“ kontrol odebrali vysočinští hygienici, devět nevyhovělo platným hygienickým normám. Konzumentům oblíbené ledové pochoutky tak mohly hrozit přinejmenším nepříjemné střevní problémy v podobě průjmu a zvracení, v horším případě i hospitalizace ve zdravotnickém zařízení.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.

TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.

TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.

TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.

TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.