Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme
Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme
Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme
Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme
Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme
Skončil školní rok a žáci a studenti si převzali vysvědčení. Deník přináší pár tipů, kam na Olomoucku vyrazit s dětmi, kde dnes školáky odměnit za jejich snahu. Dopřát si mohou třeba sladkou tečku v podobě zmrzliny či trubičky nebo vzrušující zážitek v koňském sedle.
V parných dnech, který si v létě ještě užijeme mnoho, jde zmrzlina opravdu na dračku. Nejinak je tomu v Třeboni, kdy prodejny zmrzlin byly v minulých dnech doslova v obležení.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Kdo by ji neměl rád. Teplotní rekordy vybízejí k osvěžení. To sladké mohou nabídnout například zmrzliny přímo v Sokolově, kde je z čeho vybírat.
Víte, že i nákupem zmrzliny lze podpořit dobrou věc? Vychutnat si dobrou zmrzlinu a zároveň podpořit zaměstnávání osob s duševním onemocněním a jiným zdravotním znevýhodněním můžete od začátku prázdnin v pardubické kavárně Café Robinson, která se nachází v Polabinách u podchodu k univerzitě.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
/FOTO/ Za totality člověk nemusel řešit, která zmrzlina ze kterého okénka je lepší. Všechny byly stejné a rozhodovalo jen to, kterou právě točili. Dnes je to pochopitelně jiné a už i do Karlových Varů dorazil moderní trend míchat vlastní zmrzlinu.
Léto letos přišlo později než bývalo zvykem, ale je tu se vším všudy. S otevřenými koupališti, dlouhými slunečnými dny a hlavně se zmrzlinou. Skvělé osvěžení nabízí zejména ta točená a to je část trhu, která prochází poslední dobou překotným vývojem.
Vanilková zmrzlina je oblíbenou letní pochoutkou, ale sotva se najde někdo, kdo by jí spořádal téměř celou cukrářskou vaničku. Rekordman v jídle na čas Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, se pokusil o rekord a během pěti minut do sebe nacpal 3,74 kilogramu vanilkové zmrzliny.
K 17. červnu byly spisy Stasi, bývalé státní policie NDR, převedeny ze samostatného obřího úřadu do Spolkového archivu v Berlíně, jak stanovil už zákon o těchto tajných dokumentech z roku 1991. Budou tam samostatnou složkou, umístěnou dále v původních prostorách bývalého ministerstva státní bezpečnosti NDR v Berlíně-Lichtenbergu. Přejít má i asi 1300 zaměstnanců dosavadní správy.
Přišli jste si na zmrzlinu? Tak pojďte, hned vám ji nařežu! S mírnými rozpaky vchází do areálu Bistra Přístav u novomlýnských nádrží v Pavlově na Břeclavsku skupinka cyklistů. Následuje majitele Antonína Jurigu, který již osm let pod Pálavou připravuje zmrzlinu tradičním asijským způsobem.
Zoologická zahrada, aquapark nebo zámky a hrady jsou notoricky známé turistické cíle. V kraji na pomezí Čech a Moravy je toho ale k vidění podstatně více. Redaktoři Deníku sestavili za každý okres unikátní tipy, kam se o blížících se prázdninách vypravit.
Přes drahných třicet let jsem se pravidelně jednou za měsíc vracel z Moravy do Prahy. V předposlední zastávce mé tradiční cesty brněnský rychlík stavěl jen krátce, aby dohnal zpravidla větší či menší zpoždění. Z nádražního rozhlasu bylo zřejmé, že stojíme právě v Kolíně. Zahráli nám totiž uvítací znělku – úvodní tóny známé skladby Kolíne, Kolíne.
/VIDEO, FOTO/ To bude jízda! Důležité je v každém okamžiku držet brzdu. A hlavně nevyklopit! První ostrou jízdu na břeclavské půdě za sebou má cyklorikša, která do moravské Šanghaje, jak se městu s množstvím cyklistů v ulicích přezdívá, doputovala až z Dánska. Proškolení dobrovolníci v ní nově budou vozit klienty tamního domova seniorů.
Tragédií naštěstí neskončila pondělní nehoda auta v Hrochově Týnci, kde řidič automobilu prorazil zábradlí, spadl z mostku a skončil na boku. Stalo se tak pouhých asi pět metrů od stánku se zmrzlinou, kde v tu chvíli byli zákazníci, mezi kterými byly i děti.
Neznají únavu, otrávenost z dlouhé fronty zákazníků ani neprožívají stres ze složitější objednávky. A taky nešidí. Obor gastronomie by mohl brzy dostat silné posily – roboty/gastroboty. První výkop robotické gastronomie plánuje brněnská firma Escornell, která chce otevřít vůbec první gastrobotí stánek v České republice. Obsluhovat ho bude robot Robin, expert na točení zmrzliny.
Lichnov má za sebou opravdu pestrý víkend. Děti představily výtvarné práce, senioři si prohlédli novou klubovnu a na slavnou lichnovskou zmrzlinu Tess Gemelové stály dvě fronty místo jedné.
Deník jezdí po obcích a městech našeho regionu. Tentokrát jsme navštívili Dobřany. Články z tohoto města na jihu Plzeňska najdete na webových stránkách Deníku po celý tento týden. Celou stranu věnovanou právě Dobřanům najdete v tištěném Plzeňském deníku tuto sobotu.
/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.
/FOTO/ Nově otevřený podnik nabízí špičkovou zmrzlinu vyrobenou z domácího mléka podle italské receptury. Lidé si k ní rychle našli cestu, jiní ale litují zániku původního dětského centra.
/VIDEO/ Příroda chuť vytvořila. My se ji jen snažíme nepokazit. S takovým mottem v těchto dnech zahajují již devátou sezonu ve Valticích na Břeclavsku manželé Andrea a Radek Pincelovi.
Osud chátrající zemědělské váhy u Příkaz nebyl lhostejný manželům Rysovým z Olomoucka. Letitou budovu předloni odkoupili a právě finišují s rekonstrukcí. Od června tam výletníkům nabídnou točenou zmrzlinu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lichnov v okrese Bruntál je tuctová obec s tisícovkou obyvatel. Proč břeh potoka celé dny lemují odstavená auta? Proč sem přijíždí tolik lidí? Na co čekají ve frontě? Rozkřiklo se, že výtvarnice a tatérka Tess Gemelová vyladila zmrzlinu k dokonalosti. Najednou se tak všude mluví o lichnovské zmrzlině.
/ROZHOVOR/ – Před 12 lety díky Martinovi Sulánovi vznikla značka a manufaktura Dobré Konopí. Spíše než o firmu, jde podle jeho slov o rodinnou farmu, která se zabývá rostlinou výrobou. Sídlí v Sušici v Plzeňském kraji, ale pobočky má také v Českých Budějovicích či Praze.
V červnu už to bude šest let, kdy Natálie Stejskalová poprvé otevřela dveře své kavárny MUFin Coffe&Cakes. Podnikat začala ještě během vysokoškolských studií. Mezi speciality její kavárny patří především nejrůznější dortíky makronky a speciální kávy s příchutí.
Nedávno zrekonstruovaný park pod Vlašským dvorem, jehož součástí je zrestaurovaný prvorepublikový altánek, velká skluzavka pro děti či vodní prvky, je oblíbeným cílem procházek Kutnohořanů. To, co zde ale stále postrádají, je jakýkoliv stánek s občerstvením. Nyní ho ale nemají tak daleko, obyvatelé jednoho z protějších domů si ho otevřeli v garáži. Kromě zmrzliny zde lidé mohou koupit plněné bagety či kávu.
První zmrzlinu natočili do oplatkového kornoutu v roce 2007. Otec a syn Čoukovi tehdy vsadili na jistotu – vanilkovou z Opočna. Dnes nabízejí v příjemném areálu uprostřed Štarnova nespočet chladivých pochoutek různých příchutí a barev. Kvůli fenomenálním horkým malinám či osvěžujícímu frappé urazí lidé i desítky kilometrů. A klidně si postojí ve frontě. Svoji značku Čoukovi za tu dobu posunuli. Pustili se do výroby hamburgerů a vepřových kolínek.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Farma Drmaly chystá výrobu zmzliny. Ve středu nám přivezou téměř všechny stroje, které jsou nezbytné pro výrobu špičkové zmrzliny. Ty zvládneme nainstalovat sami.
/8. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Dnes si koupíme zmrzlinu (Buying ice cream).
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Sedm dní v týdnu, od rána do večera „bojuje“ v Mimoni o svou živnost Ivana Jablonovská. U sídliště Pod Ralskem tam třetím rokem provozuje vyhlášenou Zrzlinárnu Ralsko, která se především v létě stává doslova turistickou atrakcí. I když rovněž jejímu podnikání drsně zkomplikoval nouzový stav a opatření proti pandemii koronaviru, své plány nevzdává.