Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Sluneční paprsky rozpalují beton, u mlžítka je plno a vedrem zmožený Brňan hledá osvěžující útěchu jinde, v kornoutu. Letos může být i čokoládová s mandlemi, s příchutí pečeného banánu či třeba višně ve smetaně. Klasika není příliš v módě, brněnské zmrzlinárny se předhání v nabídce neobyčejných chutí.
/FOTOGALERIE/ Podupávat hodinu netrpělivě ve frontě na zmrzlinu? No to už musí chladivé sladké mámení, které se okamžitě rozpouští v ústech, stát opravdu za to.
Další díl seriálu Lidé odvedle patří Cukrárně Hejhal na náměstí Přemysla Otakara II. Ve Vysokém Mýtě, která má neuvěřitelně dlouhou tradici – letos slaví už 125 let!
/FOTOGALERIE/ Každý Čech sní za rok přes čtyři litry zmrzliny. Právě zmrzlina patří, zejména v létě, společně s kuřecím masem a vejci k nejrizikovějším potravinám. Hygienici proto od začátku léta zkontrolovali v Královéhradeckém kraji stovky prodejních míst.
Sklárna O-I v Dubí, bývalá Rudolfova huť, zpestřila současné horké dny svým zaměstnancům příjemným osvěžením. Do areálu sklárny objednalo vedení firmy zmrzlináře, který přímo ze svého vozítka dává zaměstnancům zdarma zmrzlinu.
Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.
Jižní Čechy - Padesát vzorků zmrzlin odebrali v regionu prozatím jihočeští hygienici. Zkontrolováno přitom 54 provozoven (cukrárny, kavárny, občerstvení).
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
Strakonice – Rádi mlsáte zmrzlinu? Pošlete nám své selfie! Třeba s tou, kterou máte nejraději. Fotku, na které si letní pochoutku dopřávají vaše děti nebo nejlepší zmrzlinu, kterou jste ochutnali na dovolené.
/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.
Před čtyřmi lety se rozhodli začít vyrábět vlastní zmrzlinu. Dnes se pyšní řadou ocenění v Česku i v Evropě. Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček z Tomivo Gelato jsou držiteli nejvyšší možné atestace pro výrobu řemeslné zmrzliny.
Olbramovice - I když slovo liz je spojováno většinou s lesní zvěří, na jeden takový, obrazně řečeno liz, doplatil muž se ženou. Vloupali se do zmrzlinového stánku v malé obci u Olbramovic. Oním lizem však v tomto případě nebyla zmrzlina, ale to, co v útrobách stánek mohl skrývat. Jenže jejich cesta za lupem neunikla pozornosti svědkovi. A ten si to nenechal pro sebe.
Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?
Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?
Zoo, muzea nebo koupaliště v Praze odmění v pátek děti za vysvědčení. Někde formou slevy na vstupném, jinde dostanou školáci zadarmo zmrzlinu nebo si budou moci natočit animovaný film s vlastními rekvizitami.
České Budějovice – Ačkoliv je její krámek schovaný v jedné z postranních ulic města, cestu sem místní, a nejen oni, dobře znají. Zmrzlinu totiž Kateřina Davidová dělá skutečně výbornou. Je dokonce natolik dobrá, že ji Lukáš Hejlík zařadil do své Gastromapy – aplikace, která sdružuje tipy na zajímavé restaurace, kavárny nebo cukrárny.
Tábor – Jiří Hochman provozuje v Pražské ulici v Táboře cukrárnu, která je svou zmrzlinou vyhlášená v širokém okolí. Jak by také ne, když je její majitel hrdým nositelem titulu nejlepší zmrzlinář ČR za rok 2017.
/SROVNÁNÍ CEN V KRAJI/ Tropické teploty a pálící slunce, to je počasí, které potřebovali. „Když je tak horko, to se lidé potřebují ochladit. A přibývá zákazníků,“ pochvalují si prodejci zmrzliny z centra Ostravy.
/SROVNÁNÍ CEN V KRAJI/ Tropické teploty a pálící slunce, to je počasí, které potřebovali. „Když je tak horko, to se lidé potřebují ochladit. A přibývá zákazníků,“ pochvalují si prodejci zmrzliny z centra Ostravy.
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do dejvického kampusu. Stejně jako v předchozích dvou letech proběhne ve středu 19. června v Ballingově sále v Národní technické knihovně. Po soumraku jej navíc rozšíří letní kino v Technické ulici, kde bude v rámci doprovodného programu zahájena unikátní interaktivní výstava Czech Innovation Expo, jež prezentuje slavné české vynálezce a inovátory. Vstup je zdarma.
/FOTOGALERIE/ Vegetariánský, pálivý, se sýrem, s ananasem i s lanýži. Více či méně tradiční druhy hamburgerů provoněly od pátku 14. do neděle 16. června prostory u obchodního centra Šantovka v Olomouci. Burger Street Festival nabídl nejen oblíbenou bulku s masem a dalšími přílohami, ale také pivní speciály, pravé americké limonády, zmrzlinu a další pochutiny.
Nejlepší možnou zprávu mají hygienici pro toho, kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře. Během prvních letošních kontrol v Olomouckém kraji nezjistili jediný problém.
Nejlepší možnou zprávu mají hygienici pro toho, kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře. Během prvních letošních kontrol v Olomouckém kraji nezjistili jediný problém.
Nejlepší možnou zprávu mají hygienici pro toho, kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře. Během prvních letošních kontrol v Olomouckém kraji nezjistili jediný problém.
Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.
Vysočina – Z celkem osmnácti vzorků zmrzlin, které v kraji v dubnu a květnu v rámci „předsezonních“ kontrol odebrali vysočinští hygienici, devět nevyhovělo platným hygienickým normám. Konzumentům oblíbené ledové pochoutky tak mohly hrozit přinejmenším nepříjemné střevní problémy v podobě průjmu a zvracení, v horším případě i hospitalizace ve zdravotnickém zařízení.
Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.
Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.
Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.
Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už od 8 hodin.
Klíčenky, zapalovače, propisky, deštníky, ale i buřtíky, zmrzlina nebo káva. Boj o voliče vrcholí. Květnové volby do europarlamentu se nezadržitelně blíží. Deník zjistil, na co největší vybrané kandidující strany Zlínského kraje lákají své voliče.
Pasov - Chris Herzog (42) z Frauenau (okr. Regen) vyrobil podle jeho přesvědčení největší zvon na světě – vysoký 1,53 metru, široký 67 centimetrů a těžký 56 kilogramů, napsala PNP.
Pasov - Chris Herzog (42) z Frauenau (okr. Regen) vyrobil podle jeho přesvědčení největší zvon na světě – vysoký 1,53 metru, široký 67 centimetrů a těžký 56 kilogramů, napsala PNP.
Karlovy Vary – Čepované nápoje, maso i zmrzlinu nabídne už brzy stánek s občerstvením ve volnočasovém areálu na Rolavě, a to díky tomu, že Rada města Karlovy Vary již vybrala provozovatele.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Volnočasový areál Nový rybník v Příbrami se pomalu probouzí do nové sezóny. V jeho části se sice ještě bude dokončovat budova bistra, které původně mělo být hotové už loni, nicméně to návštěvě areálu ze strany veřejnosti nebrání.
Pravíkov – Stánek se zmrzlinou v Pravíkově během letošní sezony stát nebude. Kameničtí radní totiž neodsouhlasili pronájem části pozemku v blízkosti autobusové zastávky, který je ve vlastnictví města Kamenice nad Lipou, za účelem umístění stánku.
Třebíčsko – Nejprve sportovní vyžití, potom dobrá večeře. Nejen to je ve valentýnské nabídce akcí na Třebíčsku. Vyberou si jak zamilovaní, tak i svobodní.