
Zmrzlina loni lámala rekordy. Letos ale prodej vázne hned z několika důvodů
Zmrzlináři v Česku nabízejí stovky druhů sladkostí. A na co zákazníci nejvíce hledí? Podle prodejců si nejvíce hlídají kvalitu.
Zmrzlináři v Česku nabízejí stovky druhů sladkostí. A na co zákazníci nejvíce hledí? Podle prodejců si nejvíce hlídají kvalitu.
Nepřeberné množství chutí dělá ze Zmrzlinárny Ralsko v Mimoni skoro až turistickou atrakci. Často se do této cukrárny vypravují celé procesí.
Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.
/FOTOGALERIE/ Spíš než klasickou vanilkovou si dá studentka Eliška Jurová modrou zmrzlinu s příchutí kokosu. „Ráda si připlatím za kvalitu a za zvláštní ingredience,“ uvedla. Od začátku července může spolu s dalšími Brňany hlasovat pro zmrzlinárnu s nejlepší ledovou pochoutkou.
Jihočeští hygienici v červnu zahájili plnění regionálního úkolu „Zmrzliny 2020“, zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti zmrzlin, prodávaných v zařízeních, poskytujících stravovací služby.
K létu patří zmrzlina. Tento fenomén si získává stále větší popularitu, navíc se snaží obchodníci upoutat pozornost zákazníků různými modifikacemi, nápady a vychytávkami. Někde najdete v nabídce velikosti malá - střední - velká, jinde nabízejí kočárkovou velikost a jinde zase malou, větší, střední, velkou, největší, mega.
/FOTOGALERIE/ Epidemie kornaviru – vyjma Karvinska – ustupuje, deštivé měsíce začínají střídat slunečné a teplé dny. Zmrzlinářům konečně přeje štěstí. A lidé jsou zpět u pultů ve stejné síle jako vždy. Letos cinkají mince zejména pro zmrzlinu s mangovou příchutí.
/FOTOGALERIE/ Epidemie kornaviru – vyjma Karvinska – ustupuje, deštivé měsíce začínají střídat slunečné a teplé dny. Zmrzlinářům konečně přeje štěstí. A lidé jsou zpět u pultů ve stejné síle jako vždy. Letos cinkají mince zejména pro zmrzlinu s mangovou příchutí.
Když ho Zbrojovka v zimě přivedla, možná ani netušila, jak důležitý krok vlastně udělala. Fotbalista Pavel Dreksa zaujal vůdčí roli nejen v brněnské obraně, ale i v kabině. Při absenci Pavla Eismanna v základní sestavě dokonce navléká kapitánskou pásku.
Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.
K výběru zmrzlin U Kamila v Prachaticích letos přibyly sorbety a ledová tříšť. Děti neumějí odolat a rády se vracejí.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
V Doksech jsem si několikrát všiml prodejců borůvek, v Petrovicích nabízejí u silnice houby, jinde zase drobnou keramiku. Dobrý nápad může inspirovat mladého podnikatele, jindy plní tajný sen. V sobotu jsem byl fotit promočené běžce na cyklostezce v Olšinkách a u fotbalového hřiště mne překvapila melounová zmrzlina.
Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.
Pomalu se probouzejí k životu. Také do jedné z nejnavštěvovanějších jihočeských vesnic se postupně vracejí turisté. Polovina jich ale chybí, na cizince tu zatím čekají marně.
Kolem tří set padesáti lidí zkontrolovali o uplynulém víkendu strážníci Městské policie Karlovy Vary.
Místo roušky měl muž v Tachově na hlavě dámské kalhotky.
Místo roušky měl muž v Tachově na hlavě dámské kalhotky.
Místo roušky měl muž v Tachově na hlavě dámské kalhotky.
Místo roušky měl muž v Tachově na hlavě dámské kalhotky.
Místo roušky měl muž v Tachově na hlavě dámské kalhotky.
Pasov - Kraj kolem Ga-Pa by chtěl brzy získat pečeť světového dědictví UNESCO.
Na Sokolovském náměstí otevřel podnikatel David Stárek před lety zmrzlinářství. Zmrzliny a sorbety pyšnící se oceněními třeba v soutěži Regionální potravina si lidé v letošním roce lidé mohli vychutnat i na dřevěné terase před prodejnou. Terasa teď ale bude muset pryč, rozhodli liberečtí radní. Nachází se totiž na travnaté ploše.
Minsk – Nic nepotěší víc než neštěstí druhých, řekl mi kdysi kamarád. V nadsázce narážel na situace, kdy někdo zakopne, ujede mu šalina a tak podobně. A přiznejte se, kdo se nikdy nezasmál v podobných chvílích, když třeba někomu upadla zmrzlina. A trochu škodolibosti zažívám i na podnicích s dráhovými cyklisty, což platí také o Světovém poháru v běloruském Minsku.
Jako na Balkánu – byť tamní stánek poutá na ryze italskou zmrzlinu – vypadá nároží u supermarketu Albert podél Nádražní ulice v centru Ostravy.
V sobotu od 10 do 20 hodin proběhne v obchodním centru Galerie akce plná chutí a vůní s názvem Gurmet Fest.
Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října provoní valašské Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd.
Frgály, kozí zmrzlina, street food i zabíjačka. Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival o prvním říjnovém víkendu.
Šetrně k planetě. To bylo téma letošní Noci vědců, kterou si v pátek užívali lidé ve Zlíně, a to v prostorách Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati.
Policisté na Příbramsku v posledních dnech řešili hned několik zajímavých nebo kuriózních případů. Kriminální živly zaměřily svou pozornost například na stánek se zmrzlinou nebo stolní hry. Přibývá také projevu vandalismu.
Druhého září se poprvé vydali do školy prvňáčci, kteří se narodili v roce 2013. A protože první školní den nikdy netrvá dlouho, brzy se procházeli po městě s rodiči a prarodiči a u zmrzliny si povídali o prvních dojmech, zážitcích a o třídních učitelkách.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.
Zajímavá vás, jak budou vypadat nové dresy hokejového Litvínova pro nadcházející sezonu? Doražte na Vervování. Tradiční akce, která předchází startu extraligových bojů se uskuteční v neděli 1. září na fotbalovém hřišti hned vedle Zimního stadionu Ivana Hlinky. Program startuje od 13.00 hodin.
Jižní Čechy - Vrcholící léto naznačuje, jaká by mohla být letošní bilance zmrzlinářů. Podle Libora Polívky z Českých Budějovic, který v oboru dlouhodobě podniká se dá čekat průměrný rok. Loňské rekordy se budou těžko opakovat.
Česko se výrazněji zapisuje na zmrzlinovou mapu Evropy. Poprvé v samostatné historii se v tuzemsku vyrobilo více než 50 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha tak připadá téměř pět litrů. Vrchol je ale ještě daleko – v Belgii se mraženého krému vyrábí více než trojnásobek.
V opavském okrese probíhají po celé léto pravidelné hygienické kontroly zmrzlin, v několika případech bylo zjištěno nedodržení požadavků na čistotu.
Léto je časem koupání, koncertů a venkovního grilování. Krajská hygienická stanice v Prostějově vysílá během celého roku kontroly, aby prověřily hygienické podmínky v restauracích, občerstveních i stáncích. Nemalou kontrolou prochází v létě i zmrzlináři.
Jižní Morava – Bolesti břicha, průjem, nevolnost. Kvůli nedostatečnému dodržování hygienických předpisů při výrobě může lidem zdravotní potíže způsobit i kopeček zmrzliny. Na prodejce se v uplynulých týdnech zaměřili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Sluneční paprsky rozpalují beton, u mlžítka je plno a vedrem zmožený Brňan hledá osvěžující útěchu jinde, v kornoutu. Letos může být i čokoládová s mandlemi, s příchutí pečeného banánu či třeba višně ve smetaně. Klasika není příliš v módě, brněnské zmrzlinárny se předhání v nabídce neobyčejných chutí.
/FOTOGALERIE/ Podupávat hodinu netrpělivě ve frontě na zmrzlinu? No to už musí chladivé sladké mámení, které se okamžitě rozpouští v ústech, stát opravdu za to.
O zmrzlinu zdarma žádal prodavačku ze stánku v Hynaisově ulici jeden z kolemjdoucích mužů.