
Další tornádo pro jižní Moravu! Zmrzlinové z Lichnova. A bude pomáhat
Je to paradox, že právě točená zmrzlina připomíná vír tornáda. Zatímco tornádo lidem škodí, zmrzlina pomáhá lidem v nouzi. Aspoň ta z Lichnova.
Je to paradox, že právě točená zmrzlina připomíná vír tornáda. Zatímco tornádo lidem škodí, zmrzlina pomáhá lidem v nouzi. Aspoň ta z Lichnova.
V parných dnech jde zmrzlina opravdu na dračku. Každý má to své místečko, kde dělají tu nejlepší na celém světě.
Skončil školní rok a žáci a studenti si převzali vysvědčení. Deník přináší pár tipů, kam na Olomoucku vyrazit s dětmi, kde dnes školáky odměnit za jejich snahu. Dopřát si mohou třeba sladkou tečku v podobě zmrzliny či trubičky nebo vzrušující zážitek v koňském sedle.
Horké letní počasí láká ke zmrzlinovému ochlazení. Obyvatelé Písku mají ve městě hned několik možností, kam si zajít na dobrou zmrzlinu.
V parných dnech, který si v létě ještě užijeme mnoho, jde zmrzlina opravdu na dračku. Nejinak je tomu v Třeboni, kdy prodejny zmrzlin byly v minulých dnech doslova v obležení.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Kdo by ji neměl rád. Teplotní rekordy vybízejí k osvěžení. To sladké mohou nabídnout například zmrzliny přímo v Sokolově, kde je z čeho vybírat.
Víte, že i nákupem zmrzliny lze podpořit dobrou věc? Vychutnat si dobrou zmrzlinu a zároveň podpořit zaměstnávání osob s duševním onemocněním a jiným zdravotním znevýhodněním můžete od začátku prázdnin v pardubické kavárně Café Robinson, která se nachází v Polabinách u podchodu k univerzitě.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
/FOTO/ Za totality člověk nemusel řešit, která zmrzlina ze kterého okénka je lepší. Všechny byly stejné a rozhodovalo jen to, kterou právě točili. Dnes je to pochopitelně jiné a už i do Karlových Varů dorazil moderní trend míchat vlastní zmrzlinu.
/ANKETA/ Teplotní rekordy vybízejí k osvěžení. Jednou z možností je zmrzlina a v Plzni je z čeho vybírat.
Léto letos přišlo později než bývalo zvykem, ale je tu se vším všudy. S otevřenými koupališti, dlouhými slunečnými dny a hlavně se zmrzlinou. Skvělé osvěžení nabízí zejména ta točená a to je část trhu, která prochází poslední dobou překotným vývojem.
Vanilková zmrzlina je oblíbenou letní pochoutkou, ale sotva se najde někdo, kdo by jí spořádal téměř celou cukrářskou vaničku. Rekordman v jídle na čas Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, se pokusil o rekord a během pěti minut do sebe nacpal 3,74 kilogramu vanilkové zmrzliny.
V horkých letních dnech se každý rád osvěží zmrzlinou. Proto přinášíme několik tipů, kam se na ni v Klatovech vydat.
Na řadě míst v Tachově je možné si koupit točenou zmrzlinu.
K 17. červnu byly spisy Stasi, bývalé státní policie NDR, převedeny ze samostatného obřího úřadu do Spolkového archivu v Berlíně, jak stanovil už zákon o těchto tajných dokumentech z roku 1991. Budou tam samostatnou složkou, umístěnou dále v původních prostorách bývalého ministerstva státní bezpečnosti NDR v Berlíně-Lichtenbergu. Přejít má i asi 1300 zaměstnanců dosavadní správy.
Přišli jste si na zmrzlinu? Tak pojďte, hned vám ji nařežu! S mírnými rozpaky vchází do areálu Bistra Přístav u novomlýnských nádrží v Pavlově na Břeclavsku skupinka cyklistů. Následuje majitele Antonína Jurigu, který již osm let pod Pálavou připravuje zmrzlinu tradičním asijským způsobem.
Zoologická zahrada, aquapark nebo zámky a hrady jsou notoricky známé turistické cíle. V kraji na pomezí Čech a Moravy je toho ale k vidění podstatně více. Redaktoři Deníku sestavili za každý okres unikátní tipy, kam se o blížících se prázdninách vypravit.
Přes drahných třicet let jsem se pravidelně jednou za měsíc vracel z Moravy do Prahy. V předposlední zastávce mé tradiční cesty brněnský rychlík stavěl jen krátce, aby dohnal zpravidla větší či menší zpoždění. Z nádražního rozhlasu bylo zřejmé, že stojíme právě v Kolíně. Zahráli nám totiž uvítací znělku – úvodní tóny známé skladby Kolíne, Kolíne.
Už v sobotu 12. června byl zahájen prodej točené zmrzliny u rybníka v Proboštově.
/VIDEO, FOTO/ To bude jízda! Důležité je v každém okamžiku držet brzdu. A hlavně nevyklopit! První ostrou jízdu na břeclavské půdě za sebou má cyklorikša, která do moravské Šanghaje, jak se městu s množstvím cyklistů v ulicích přezdívá, doputovala až z Dánska. Proškolení dobrovolníci v ní nově budou vozit klienty tamního domova seniorů.
Tragédií naštěstí neskončila pondělní nehoda auta v Hrochově Týnci, kde řidič automobilu prorazil zábradlí, spadl z mostku a skončil na boku. Stalo se tak pouhých asi pět metrů od stánku se zmrzlinou, kde v tu chvíli byli zákazníci, mezi kterými byly i děti.
Neznají únavu, otrávenost z dlouhé fronty zákazníků ani neprožívají stres ze složitější objednávky. A taky nešidí. Obor gastronomie by mohl brzy dostat silné posily – roboty/gastroboty. První výkop robotické gastronomie plánuje brněnská firma Escornell, která chce otevřít vůbec první gastrobotí stánek v České republice. Obsluhovat ho bude robot Robin, expert na točení zmrzliny.
Lichnov má za sebou opravdu pestrý víkend. Děti představily výtvarné práce, senioři si prohlédli novou klubovnu a na slavnou lichnovskou zmrzlinu Tess Gemelové stály dvě fronty místo jedné.
Deník jezdí po obcích a městech našeho regionu. Tentokrát jsme navštívili Dobřany. Články z tohoto města na jihu Plzeňska najdete na webových stránkách Deníku po celý tento týden. Celou stranu věnovanou právě Dobřanům najdete v tištěném Plzeňském deníku tuto sobotu.
/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.
/FOTO/ Nově otevřený podnik nabízí špičkovou zmrzlinu vyrobenou z domácího mléka podle italské receptury. Lidé si k ní rychle našli cestu, jiní ale litují zániku původního dětského centra.
Rtuť teploměru ukazuje kolem 25 °C a kolem Starého mostu v Písku vládne pohoda. Lidé si s chudí dávají zmrzlinu a konečně mohou volně dýchat.
Pondělní rozvolnění bylo v ulicích Domažlic znát. Lidé vyrazili na nákupy, ale také třeba na zmrzlinu.
/VIDEO/ Příroda chuť vytvořila. My se ji jen snažíme nepokazit. S takovým mottem v těchto dnech zahajují již devátou sezonu ve Valticích na Břeclavsku manželé Andrea a Radek Pincelovi.
Osud chátrající zemědělské váhy u Příkaz nebyl lhostejný manželům Rysovým z Olomoucka. Letitou budovu předloni odkoupili a právě finišují s rekonstrukcí. Od června tam výletníkům nabídnou točenou zmrzlinu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lichnov v okrese Bruntál je tuctová obec s tisícovkou obyvatel. Proč břeh potoka celé dny lemují odstavená auta? Proč sem přijíždí tolik lidí? Na co čekají ve frontě? Rozkřiklo se, že výtvarnice a tatérka Tess Gemelová vyladila zmrzlinu k dokonalosti. Najednou se tak všude mluví o lichnovské zmrzlině.
/ROZHOVOR/ – Před 12 lety díky Martinovi Sulánovi vznikla značka a manufaktura Dobré Konopí. Spíše než o firmu, jde podle jeho slov o rodinnou farmu, která se zabývá rostlinou výrobou. Sídlí v Sušici v Plzeňském kraji, ale pobočky má také v Českých Budějovicích či Praze.
Slunečné počasí vytáhlo v pondělí Plzeňany do parků. Někteří si dopřáli i zmrzlinu.
V červnu už to bude šest let, kdy Natálie Stejskalová poprvé otevřela dveře své kavárny MUFin Coffe&Cakes. Podnikat začala ještě během vysokoškolských studií. Mezi speciality její kavárny patří především nejrůznější dortíky makronky a speciální kávy s příchutí.
Nedávno zrekonstruovaný park pod Vlašským dvorem, jehož součástí je zrestaurovaný prvorepublikový altánek, velká skluzavka pro děti či vodní prvky, je oblíbeným cílem procházek Kutnohořanů. To, co zde ale stále postrádají, je jakýkoliv stánek s občerstvením. Nyní ho ale nemají tak daleko, obyvatelé jednoho z protějších domů si ho otevřeli v garáži. Kromě zmrzliny zde lidé mohou koupit plněné bagety či kávu.
Džemy Darinka ze Lhenic letí s českými sportovci na olympijské hry do Tokia. Češi si na nich budou pochutnávat u snídaně.
První zmrzlinu natočili do oplatkového kornoutu v roce 2007. Otec a syn Čoukovi tehdy vsadili na jistotu – vanilkovou z Opočna. Dnes nabízejí v příjemném areálu uprostřed Štarnova nespočet chladivých pochoutek různých příchutí a barev. Kvůli fenomenálním horkým malinám či osvěžujícímu frappé urazí lidé i desítky kilometrů. A klidně si postojí ve frontě. Svoji značku Čoukovi za tu dobu posunuli. Pustili se do výroby hamburgerů a vepřových kolínek.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Farma Drmaly chystá výrobu zmzliny. Ve středu nám přivezou téměř všechny stroje, které jsou nezbytné pro výrobu špičkové zmrzliny. Ty zvládneme nainstalovat sami.
/8. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Dnes si koupíme zmrzlinu (Buying ice cream).
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Sedm dní v týdnu, od rána do večera „bojuje“ v Mimoni o svou živnost Ivana Jablonovská. U sídliště Pod Ralskem tam třetím rokem provozuje vyhlášenou Zrzlinárnu Ralsko, která se především v létě stává doslova turistickou atrakcí. I když rovněž jejímu podnikání drsně zkomplikoval nouzový stav a opatření proti pandemii koronaviru, své plány nevzdává.
Oba hotely na peckovském náměstí jsou bez života, v podvečerním šeru svítí jako maják Cukrárna a kavárna Zlatá Pecka. Výdejní okénko je v sobotu kvůli hrozbě padajícího sněhu uzavřené, a tak personál obsluhuje nakupující u stolečku mezi dveřmi. Na prodejně nevisí žádná vlajka, ani tu nikdo nepodepisuje petice, i když cukrárna se přihlásila k iniciativě Občanské hnutí Chcípl PES. Ta svolala právě na sobotu další protestní akci, do té se ale cukrárna fyzicky nezapojila.
Seznam certifikovaných ocenění „České středohoří Regionální produkt“ se opět rozšířil. Značkou se nyní místo dosavadních 25 produktů a zážitků může pyšnit hned 31 lokálních výrobců i akcí. Značky udělovala komise, která se sešla v sídle Destinační agentury České středohoří.
Mám středoškolské vzdělání, celý život jsem pracovala v oblasti kultury a v médiích. Poslední zaměstnání bylo referent vnějších vztahů města Lysá nad Labem. Momentálně jsem již v důchodu. Žiji přes 30 let v Lysé, kde to mám moc ráda, mám dospělého syna a dva vnuky.
Mladý pár z Táborska se letos po své tuzemské dovolené rozhodl podnikat v netradičním oboru. Navzdory koronavirovým opatřením rozjela Samantha Susková s přítelem Danielem Trepkou byznys s netradiční thajskou pochoutkou a start se jim podařil díky rozvozu.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.