Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Dvojnásobná Hvězda deníku Martina Ptáčková je princezna, ale také bojovnice

Jablonec n. N. /ROZHOVOR/ – V anketě Nejúspěšnější sportovec Jablonecka za rok 2018 obhájila Martina Ptáčková loňský titul Hvězdy deníku. Je to princezna i bojovnice. Nikdy se nevzdává a jednou změní svět, jak dodává, ten svůj určitě. Je to snílek a ostatní ji občas mají za blázna. To ji ale nemůže rozhodit, je silná a statečná. Někdy se jí daří, někdy ne, ale i přesto všechno to zkouší pořád znovu a dál. Ráda pomáhá ostatním.

Lidé z okolí zmrzlinárny Pinko bojují proti stavbě obřího skladu

/FOTOGALERIE/ Budování skladové haly výrobce zmrzliny Pinko hodlají zastavit obyvatelé z jejího okolí. Objekt na východním okraji středočeského Benešova je nepřehlédnutelný. Tyčí se u silnice druhé třídy číslo 110, zařazené do průtahu města od Prahy na Vlašim. A výškou překonává i vedle stojící čtyřpodlažní novostavbu bytového domu.

Cestovatel seznámil návštěvníky pavlíkovské galerie s totalitní Severní Koreou

Pavlíkov /FOTOGALERIE/ - Severní Korea je pro cizince prakticky neznámou zemí, je uzavřená před světem a svět je uzavřený před ní. Dostat se do této země a procestovat ji na vlastní pěst, není pro běžného člověka možné. Jedinou možností je koupit si zájezd a vyjet s cestovní kanceláří. To udělal i Vladimír Váchal, cestovatel mladý věkem, ale bohatý svými zkušenostmi z cest, neboť procestoval již bezmála 80 zemí.

Promrzlé cizince zachránila zavřená Labská bouda, vyjedli zásoby

Do Labské boudy na hřebenech Krkonoš, která je od 1. listopadu zavřená kvůli plánované rekonstrukci, se během prvních lednových dnů dobývalo osm podchlazených polských a německých turistů. Podcenili síly a oblečení, neměli dostatek jídla. Na hřebenech je přitom metr sněhu a Horská služba vyhlásila třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí. 

První Vánoce ve vesničce

Karlovy Vary – Vánoce jsou pro většinu lidí výjimečnou událostí, ty letošní pak byly pro Annu Heřmánkovou ještě mimořádnější.

Zkuste něco jiného. I v restauraci může být Štědrý večer zážitkem

Chcete letos konečně strávit Štědrý den v klidu a bez náročných příprav? Příjemný zážitek můžete mít i mimo domov. Vyrazte na večeři do restaurace. Otevřených podniků je i v tento sváteční den poměrně dost. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost klasickému kaprovi, exotičtější rybě nebo nějaké jiné gastronomické specialitě.

Zkuste něco jiného. I v restauraci může být Štědrý večer zážitkem

Chcete letos konečně strávit Štědrý den v klidu a bez náročných příprav? Příjemný zážitek můžete mít i mimo domov. Vyrazte na večeři do restaurace. Otevřených podniků je i v tento sváteční den poměrně dost. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost klasickému kaprovi, exotičtější rybě nebo nějaké jiné gastronomické specialitě.

Za jedenáct měsíců provedli hygienici téměř 2,5 tisíce kontrol

Střední Čechy – 2496 kontrol v provozovnách stravovacích služeb za sebou mají hygienici od začátku letošního roku až do konce listopadu. Aktuální statistika ukazuje, že nejvíce kontrolovali vyvařující restaurace (37 procent kontrol), dále závodní stravování (kuchyně i výdejny, celkem 15 procent) a pevné stánky s občerstvením (11 procent). Dále kontrolovali hygienici i kavárny a bary (v 8 procentech případů) a mobilní stánky, zařízení zdravotních a sociálních služeb a různý občerstvení (po 7 procentech kontrol).

Režisér Jiří Strach: Rád čekám, až mi dá inspirace tu "rosu shůry"

/ROZHOVOR/ Jako režisér musí mít Jiří Strach několik želízek v ohni. Když pán Bůh dá, dokáže své želízko ukout v komerčně nejúspěšnější český film všech dob, jako v případě pohádky Anděl Páně 2. Momentálně má připravené hned tři scénáře a přitom točí jiný. Co pro něj coby věřícího znamená období adventu a jak tráví Vánoce?

Muzejní výstava je zaměřená na historii výroby perníku

Beroun - V Muzeu Českého krasu v Berouně začala zajímavá výstava zaměřená na perníkářské řemeslo. Na výstavě se dozvíte, jak se vyráběl a kam se poděl tradiční český trdelník. Uvidíte ručně vyřezávané, dřevěné formy, ve kterých se vyráběl perník již ve středověku, nebo sto let staré zařízení na výrobu zmrzliny.

OBRAZEM: Vzali fyziku do vlastních rukou

Jindřichův Hradec - Ve středu 14. 11. připravili studenti doktorandského studia matematicko - fyzikální fakulty z UK Praha experimentální hodiny fyziky pro žáky 4. ZŠ.

Rozloučení s prázdninami na Riviéře. Dorazí běžci i youtubeři

Brno – Po doběhu poslech koncertu, „božská“ zmrzlina a atrakce pro děti. Rozmanité radovánky nabízí účastníkům už šestý ročníku Riviéra běhu, který v sobotu dopoledne odstartuje víkendové Rozloučení s prázdninami. Městská společnost STAREZ-SPORT, a. s., připravila zábavný víkend, který zároveň uzavře sezonu koupaliště Riviéra. Vstupné na oblíbené brněnské koupaliště pro všechny bude na oba dva dny zdarma.

Zmrzlinu pili brčkem na čas. V autokempu Merkur se rozloučili s prázdninami

Pasohlávky /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Soutěžní nálada je cítit ve vzduchu. Diváci podporují své favority a před pódiem se snaží tři tatínci a jedna odvážná maminka vypít pivo, co nejrychleji to jde. Jen pár vteřin a je jasno. Jeden z nich zvedá vítězně prázdný kelímek nad hlavu. Soutěže byly součástí sobotního Ukončení prázdnin v autokempu Merkur v Pasohlávkách.

Černá vanilka, nebo Becherovka? Neobvyklé příchutě mají úspěch

Okurková, olivová, Sezame, otevři se, Mozart, Zakynthos… To jsou jen některé z netradičních příchutí, které mohou zákazníci vyzkoušet v havířovském Zmrzlinářství u Böhmů. Manželé Norbert a Jarmila Böhmovi se výrobě a prodeji zmrzliny věnují už 14 let. A i když tomu tak ze začátku nebylo, dnes se u jejich vitrín stojí fronty.

Zmrzlináři díky vedrům letos čekají rekordní sezonu

Stánky se zmrzlinou jsou v obležení. U českých zákazníků v popularitě dlouhodobě vede vanilková, objevují se i nové varianty. Třeba černá s příchutí kokosu a kakaových bobů, jiné zmrzliny zase mají chuť jako redbull či aperol. Rostoucí zájem o zmrzlinu potvrzují statistiky. Podle Eurostatu v Česku loni produkce zmrzliny přesáhla hodnotu 44 milionů litrů. 

FOTOGALERIE: Objednat si zmrzlinu anglicky, bude už pro děti hračka

Tachov – Premiérově si tachovská mateřská škola v Sadové ulici vyzkoušela letní příměstský tábor s výukou angličtiny. Pětidenní cyklus skončil v pátek odpoledne. Děti se při něm učily především anglická slovíčka a fráze točící se kolem stravování.

Při nákupu zmrzliny se vyplatí koukat i kolem

Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.

Bazény, zmrzlina i ledovač. Pražská zoo o své svěřence v horku pečuje

Pražská zoo připravila svým svěřencům celou škálu variant, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata tak mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat. Především jim ale chovatelé nechávají volný přístup do vnitřních ubikací. A myslí se i na návštěvníky.

Západočeské zmrzlinové hity

Plzeň - S výrobou netradiční zmrzliny začal Martin Žalud z plzeňských Radobyčic minulý rok. Dnes se na jeho rolovanou zmrzlinu stojí fronty.

Zmrzlinu z kravína nebo mangovou z Indie? Na Hané je z čeho vybírat

Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos na Olomoucku výrobci s jistotou uspokojí.

Veslař Helešic oslavil triumf zmrzlinou. Nyní se vydá za krávami

Břeclav – Přidávají jeden úspěch za druhým. Břeclavský veslař Lukáš Helešic s parťákem Jakubem Podrazilem před necelým měsícem poprvé triumfovali v závodě světového poháru na dvojce bez kormidelníka a o víkendu si díky třetímu místu ve švýcarském Lucernu zajistili v podniku celkové prvenství. „Jde o obrovský úspěch, české dvojce se to ještě nikdy nepovedlo, takže jsme se asi zapsali do historie,“ raduje se dvaadvacetiletý Helešic.

Výlety za zmrzlinou

Orlickoústecko - Čím si v létě osvěžit a osladit den než zmrzlinou? Ve vlaku z Ústí nad Orlicí se z výletu vrací skupina dětí z příměstského tábora.

Zmrzlinu z kravína nebo mangovou z Indie? Na Hané je z čeho vybírat

Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos regionální výrobci s jistotou uspokojí.

Jan Kalenda se po Zlínském půlmaratonu těší na zmrzlinu

Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.  

Májový turnaj na Slavii? Mise splněna!

Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.

V hlavní roli chřest. Na slavnostech jej servírovali jako zmrzlinu nebo limonádu

Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.

Zkušenosti z Irska se uplatnily v české firmě FRUJO, a. s.

/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.