Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Vedení Liberce nechce terasu na Sokolovském náměstí, lidé podepisují petici

Na Sokolovském náměstí otevřel podnikatel David Stárek před lety zmrzlinářství. Zmrzliny a sorbety pyšnící se oceněními třeba v soutěži Regionální potravina si lidé v letošním roce lidé mohli vychutnat i na dřevěné terase před prodejnou. Terasa teď ale bude muset pryč, rozhodli liberečtí radní. Nachází se totiž na travnaté ploše.

Zápisník z Minsku, díl třetí: Irské tance s trochou škodolibosti

Minsk – Nic nepotěší víc než neštěstí druhých, řekl mi kdysi kamarád. V nadsázce narážel na situace, kdy někdo zakopne, ujede mu šalina a tak podobně. A přiznejte se, kdo se nikdy nezasmál v podobných chvílích, když třeba někomu upadla zmrzlina. A trochu škodolibosti zažívám i na podnicích s dráhovými cyklisty, což platí také o Světovém poháru v běloruském Minsku.

Karlovský gastrofestival

Frgály, kozí zmrzlina, street food i zabíjačka. Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival o prvním říjnovém víkendu.  

První cesta do školy, na zmrzlinu a domů

Druhého září se poprvé vydali do školy prvňáčci, kteří se narodili v roce 2013. A protože první školní den nikdy netrvá dlouho, brzy se procházeli po městě s rodiči a prarodiči a u zmrzliny si povídali o prvních dojmech, zážitcích a o třídních učitelkách.

Velký test zmrzlin ve vaničce: Levné bodovaly, ty nejdražší propadly

Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.

Pět litrů na hlavu. Z Česka se stává díky rekordu zmrzlinová velmoc

Česko se výrazněji zapisuje na zmrzlinovou mapu Evropy. Poprvé v samostatné historii se v tuzemsku vyrobilo více než 50 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha tak připadá téměř pět litrů. Vrchol je ale ještě daleko – v Belgii se mraženého krému vyrábí více než trojnásobek.

Město zmrzlin: Brňané se chladí sorbetem či višní ve smetaně

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Sluneční paprsky rozpalují beton, u mlžítka je plno a vedrem zmožený Brňan hledá osvěžující útěchu jinde, v kornoutu. Letos může být i čokoládová s mandlemi, s příchutí pečeného banánu či třeba višně ve smetaně. Klasika není příliš v módě, brněnské zmrzlinárny se předhání v nabídce neobyčejných chutí.

Zdravá zmrzlina, to je pecka z Pecky!

/FOTOGALERIE/ Podupávat hodinu netrpělivě ve frontě na zmrzlinu? No to už musí chladivé sladké mámení, které se okamžitě rozpouští v ústech, stát opravdu za to.

Od sušenek ke slané zmrzlině

Další díl seriálu Lidé odvedle patří Cukrárně Hejhal na náměstí Přemysla Otakara II. Ve Vysokém Mýtě, která má neuvěřitelně dlouhou tradici – letos slaví už 125 let!

Zmrzlina chce čisto. Jako laboratoř

/FOTOGALERIE/ Každý Čech sní za rok přes čtyři litry zmrzliny. Právě zmrzlina patří, zejména v létě, společně s kuřecím masem a vejci k nejrizikovějším potravinám. Hygienici proto od začátku léta zkontrolovali v Královéhradeckém kraji stovky prodejních míst.

Vedra v dubské sklárně osvěžila zaměstnancům zmrzlina

Sklárna O-I v Dubí, bývalá Rudolfova huť, zpestřila současné horké dny svým zaměstnancům příjemným osvěžením. Do areálu sklárny objednalo vedení firmy zmrzlináře, který přímo ze svého vozítka dává zaměstnancům zdarma zmrzlinu.

Velký test zmrzlin ve vaničce: Levné bodovaly, ty nejdražší propadly

Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit

/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.

Léto v plném proudu. Frčí zmrzlina z rýže či oleje

/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.

Vloupání do zmrzlinového stánku pachatelům zhořklo

Olbramovice - I když slovo liz je spojováno většinou s lesní zvěří, na jeden takový, obrazně řečeno liz, doplatil muž se ženou. Vloupali se do zmrzlinového stánku v malé obci u Olbramovic. Oním lizem však v tomto případě nebyla zmrzlina, ale to, co v útrobách stánek mohl skrývat. Jenže jejich cesta za lupem neunikla pozornosti svědkovi. A ten si to nenechal pro sebe.

Je libo pistáciovou? Nejlepší zmrzlinu dělají cukrárny ve velkých městech

Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?

Je libo pistáciovou? Nejlepší zmrzlinu dělají cukrárny ve velkých městech

Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?