Špindlerův Mlýn - Do Labské boudy na hřebenech Krkonoš v první zóně KRNAP ve výšce 1340 metrů, která je od 1. listopadu zavřená kvůli plánované rekonstrukci, se během prvních lednových dnů dobývalo osm podchlazených polských a německých turistů.
Do Labské boudy na hřebenech Krkonoš, která je od 1. listopadu zavřená kvůli plánované rekonstrukci, se během prvních lednových dnů dobývalo osm podchlazených polských a německých turistů. Podcenili síly a oblečení, neměli dostatek jídla. Na hřebenech je přitom metr sněhu a Horská služba vyhlásila třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí.
/FOTOGALERIE/ Před polednem na Štědrý den bylo na pláži Stříbrného jezera v Opavě velmi rušno. Uskutečnil se zde totiž v pořadí už devátý ročník otužileckého setkání s názvem Opavský rampouch.
Chcete letos konečně strávit Štědrý den v klidu a bez náročných příprav? Příjemný zážitek můžete mít i mimo domov. Vyrazte na večeři do restaurace. Otevřených podniků je i v tento sváteční den poměrně dost. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost klasickému kaprovi, exotičtější rybě nebo nějaké jiné gastronomické specialitě.
Chcete letos konečně strávit Štědrý den v klidu a bez náročných příprav? Příjemný zážitek můžete mít i mimo domov. Vyrazte na večeři do restaurace. Otevřených podniků je i v tento sváteční den poměrně dost. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost klasickému kaprovi, exotičtější rybě nebo nějaké jiné gastronomické specialitě.
Střední Čechy – 2496 kontrol v provozovnách stravovacích služeb za sebou mají hygienici od začátku letošního roku až do konce listopadu. Aktuální statistika ukazuje, že nejvíce kontrolovali vyvařující restaurace (37 procent kontrol), dále závodní stravování (kuchyně i výdejny, celkem 15 procent) a pevné stánky s občerstvením (11 procent). Dále kontrolovali hygienici i kavárny a bary (v 8 procentech případů) a mobilní stánky, zařízení zdravotních a sociálních služeb a různý občerstvení (po 7 procentech kontrol).
Jižní Morava – Vstup do nového roku budou lidé na Jižní Moravě slavit mimo své domovy. Místa v hotelech i chatách se rychle plní, někteří je rezervovali s předstihem.
Jižní Morava - Více než 350 tisíc korun. Takovou škodu způsobil zloději za šest měsíců působení na jihu Moravy. Od března do srpna navrtal nádrže šestadvaceti automobilů a vybral z nich více než 550 litrů pohonných hmot. Z aut obvykle kradl autobaterie či nářadí.
/ROZHOVOR/ Jako režisér musí mít Jiří Strach několik želízek v ohni. Když pán Bůh dá, dokáže své želízko ukout v komerčně nejúspěšnější český film všech dob, jako v případě pohádky Anděl Páně 2. Momentálně má připravené hned tři scénáře a přitom točí jiný. Co pro něj coby věřícího znamená období adventu a jak tráví Vánoce?
Beroun - V Muzeu Českého krasu v Berouně začala zajímavá výstava zaměřená na perníkářské řemeslo. Na výstavě se dozvíte, jak se vyráběl a kam se poděl tradiční český trdelník. Uvidíte ručně vyřezávané, dřevěné formy, ve kterých se vyráběl perník již ve středověku, nebo sto let staré zařízení na výrobu zmrzliny.
Jindřichův Hradec - Ve středu 14. 11. připravili studenti doktorandského studia matematicko - fyzikální fakulty z UK Praha experimentální hodiny fyziky pro žáky 4. ZŠ.
Brno – Po doběhu poslech koncertu, „božská“ zmrzlina a atrakce pro děti. Rozmanité radovánky nabízí účastníkům už šestý ročníku Riviéra běhu, který v sobotu dopoledne odstartuje víkendové Rozloučení s prázdninami. Městská společnost STAREZ-SPORT, a. s., připravila zábavný víkend, který zároveň uzavře sezonu koupaliště Riviéra. Vstupné na oblíbené brněnské koupaliště pro všechny bude na oba dva dny zdarma.
Pasohlávky /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Soutěžní nálada je cítit ve vzduchu. Diváci podporují své favority a před pódiem se snaží tři tatínci a jedna odvážná maminka vypít pivo, co nejrychleji to jde. Jen pár vteřin a je jasno. Jeden z nich zvedá vítězně prázdný kelímek nad hlavu. Soutěže byly součástí sobotního Ukončení prázdnin v autokempu Merkur v Pasohlávkách.
Okurková, olivová, Sezame, otevři se, Mozart, Zakynthos… To jsou jen některé z netradičních příchutí, které mohou zákazníci vyzkoušet v havířovském Zmrzlinářství u Böhmů. Manželé Norbert a Jarmila Böhmovi se výrobě a prodeji zmrzliny věnují už 14 let. A i když tomu tak ze začátku nebylo, dnes se u jejich vitrín stojí fronty.
Stánky se zmrzlinou jsou v obležení. U českých zákazníků v popularitě dlouhodobě vede vanilková, objevují se i nové varianty. Třeba černá s příchutí kokosu a kakaových bobů, jiné zmrzliny zase mají chuť jako redbull či aperol. Rostoucí zájem o zmrzlinu potvrzují statistiky. Podle Eurostatu v Česku loni produkce zmrzliny přesáhla hodnotu 44 milionů litrů.
Tachov – Premiérově si tachovská mateřská škola v Sadové ulici vyzkoušela letní příměstský tábor s výukou angličtiny. Pětidenní cyklus skončil v pátek odpoledne. Děti se při něm učily především anglická slovíčka a fráze točící se kolem stravování.
/VIDEO/ Tipnete si, kolik lidí se vejde na sloní váhu? Víte, jak se dělá ze sloního trusu papír? A co největším suchozemským savcům chutná? Tyto otázky by nejspíš správně zodpověděli návštěvníci Zoo Praha. V sobotu - na Mezinárodní den slonů - se zde konal speciální program.
Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.
Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.
V současných parných letních dnech stoupá prodej a spotřeba zmrzlin. Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) se proto zaměřila na kontrolu nabídky právě této, v létě tolik poptávané komodity.
Pražská zoo připravila svým svěřencům celou škálu variant, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata tak mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat. Především jim ale chovatelé nechávají volný přístup do vnitřních ubikací. A myslí se i na návštěvníky.
Brno /ANKETA/– Svět milovníků zmrzliny se každé léto dělí na dva tábory. Jeden okupují labužníci věrní klasickým příchutím, druhý prahne po novinkách a výstřednostech.
Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos na Olomoucku výrobci s jistotou uspokojí.
Břeclav – Přidávají jeden úspěch za druhým. Břeclavský veslař Lukáš Helešic s parťákem Jakubem Podrazilem před necelým měsícem poprvé triumfovali v závodě světového poháru na dvojce bez kormidelníka a o víkendu si díky třetímu místu ve švýcarském Lucernu zajistili v podniku celkové prvenství. „Jde o obrovský úspěch, české dvojce se to ještě nikdy nepovedlo, takže jsme se asi zapsali do historie,“ raduje se dvaadvacetiletý Helešic.
Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos regionální výrobci s jistotou uspokojí.
Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.
Přesně 29. června 1958 se na závodní trať v Monze vydal první evropský monopost v barvách sponzora, s věhlasným Stirlingem Mossem za volantem. Bylo to Maserati Eldorado, vůz netradičně sponzorovaný známým výrobcem zmrzliny Eldorado.
Při úterní kontrole stánku s výrobou a prodejem zmrzliny před prodejnou Baumax ve Frýdku-Místku zjistili krajští hygienici prohřešky. Kvůli nim pak stánek zavřeli.
Kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře, pro toho mají hygienici v Olomouckém kraji dobrou zprávu. Během dosavadních kontrol odebraných vzorků chladivé pochoutky nezjistili závažnější problém, který by mohl způsobit zdravotní komplikace.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zmrzlina z dusíku, soutěž hasičů i herní festival viděly tisíce lidí v sobotu na brněnském výstavišti. Festival Re:publika víkend zaměřil zejména na rodiny s dětmi. Akce pro nejmenší chystá i v neděli.
Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.
Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.
Střední Čechy - Vyhovět zájmu spotřebitelů není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, pokud se poptávka týká nebaleného zboží potravinářského charakteru.
Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.
/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.
Kutná Hora – Výrazně oživit centrum Kutné Hory se o první květnové sobotě podařilo Cukrářským slavnostem. Konaly se potřetí a jejich oblíbenost dle čísel, která za organizátora poskytla Edita Dvorská, stále roste.
/FOTOGALERIE/ Zatímco dosud jsme byli zvyklí převážně na točenou nebo kopečkovou zmrzlinu, nyní přichází do našeho regionu nový hit: Iceroll. Tato takzvaná rolovaná zmrzlina se připravuje na speciální mrazící pánvi přímo před očima zákazníka.
Se rtutí teploměru stoupá i zájem o chladivou pochoutku. Regionální výrobci zmrzliny nezklamali a chuťové pohárky zákazníků dráždí zajímavými příchutěmi. Nechybí ani experiment z olomouckých tvarůžků. Podle znalců se originální studená lahůdka z Loštic neomrzí – minimálně jednou v roce.
Kutná Hora - Sladkými specialitami místních cukrářů, pekařů, čokolatérů a kavárníků provoní centrum města třetí ročník Cukrářských slavností, které se uskuteční v sobotu 5. května.