
OC Galerie bude v sobotu hostit gurmány, těšit se můžete i na sekanou zmrzlinu
V sobotu od 10 do 20 hodin proběhne v obchodním centru Galerie akce plná chutí a vůní s názvem Gurmet Fest.
V sobotu od 10 do 20 hodin proběhne v obchodním centru Galerie akce plná chutí a vůní s názvem Gurmet Fest.
Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října provoní valašské Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd.
Frgály, kozí zmrzlina, street food i zabíjačka. Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival o prvním říjnovém víkendu.
Šetrně k planetě. To bylo téma letošní Noci vědců, kterou si v pátek užívali lidé ve Zlíně, a to v prostorách Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati.
Policisté na Příbramsku v posledních dnech řešili hned několik zajímavých nebo kuriózních případů. Kriminální živly zaměřily svou pozornost například na stánek se zmrzlinou nebo stolní hry. Přibývá také projevu vandalismu.
Druhého září se poprvé vydali do školy prvňáčci, kteří se narodili v roce 2013. A protože první školní den nikdy netrvá dlouho, brzy se procházeli po městě s rodiči a prarodiči a u zmrzliny si povídali o prvních dojmech, zážitcích a o třídních učitelkách.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Z 31 odebraných vzorků jich deset bylo nevyhovujících. To je letošní bilance kontrol zmrzlin v Libereckém kraji. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS LK) Zuzany Balášové uložili inspektoři pokuty v celkové výši 38 tisíc a šestkrát nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.
Zajímavá vás, jak budou vypadat nové dresy hokejového Litvínova pro nadcházející sezonu? Doražte na Vervování. Tradiční akce, která předchází startu extraligových bojů se uskuteční v neděli 1. září na fotbalovém hřišti hned vedle Zimního stadionu Ivana Hlinky. Program startuje od 13.00 hodin.
Jižní Čechy - Vrcholící léto naznačuje, jaká by mohla být letošní bilance zmrzlinářů. Podle Libora Polívky z Českých Budějovic, který v oboru dlouhodobě podniká se dá čekat průměrný rok. Loňské rekordy se budou těžko opakovat.
Česko se výrazněji zapisuje na zmrzlinovou mapu Evropy. Poprvé v samostatné historii se v tuzemsku vyrobilo více než 50 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha tak připadá téměř pět litrů. Vrchol je ale ještě daleko – v Belgii se mraženého krému vyrábí více než trojnásobek.
V opavském okrese probíhají po celé léto pravidelné hygienické kontroly zmrzlin, v několika případech bylo zjištěno nedodržení požadavků na čistotu.
Léto je časem koupání, koncertů a venkovního grilování. Krajská hygienická stanice v Prostějově vysílá během celého roku kontroly, aby prověřily hygienické podmínky v restauracích, občerstveních i stáncích. Nemalou kontrolou prochází v létě i zmrzlináři.
Jižní Morava – Bolesti břicha, průjem, nevolnost. Kvůli nedostatečnému dodržování hygienických předpisů při výrobě může lidem zdravotní potíže způsobit i kopeček zmrzliny. Na prodejce se v uplynulých týdnech zaměřili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Někteří rozhodně. V rámci letošních kontrol zmrzliny v Olomouckém kraji odhalili hygienici v odebraných vzorcích bakterie svědčící o tom, že provozovatelé nemají důkladně nastavenou sanitaci.
Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Sluneční paprsky rozpalují beton, u mlžítka je plno a vedrem zmožený Brňan hledá osvěžující útěchu jinde, v kornoutu. Letos může být i čokoládová s mandlemi, s příchutí pečeného banánu či třeba višně ve smetaně. Klasika není příliš v módě, brněnské zmrzlinárny se předhání v nabídce neobyčejných chutí.
/FOTOGALERIE/ Podupávat hodinu netrpělivě ve frontě na zmrzlinu? No to už musí chladivé sladké mámení, které se okamžitě rozpouští v ústech, stát opravdu za to.
O zmrzlinu zdarma žádal prodavačku ze stánku v Hynaisově ulici jeden z kolemjdoucích mužů.
Další díl seriálu Lidé odvedle patří Cukrárně Hejhal na náměstí Přemysla Otakara II. Ve Vysokém Mýtě, která má neuvěřitelně dlouhou tradici – letos slaví už 125 let!
Koncept, který sytí více smyslů, podnikatelé odkoukali na cestách. Rozšířit ho chtějí o domácí zmrzlinu.
/FOTOGALERIE/ Každý Čech sní za rok přes čtyři litry zmrzliny. Právě zmrzlina patří, zejména v létě, společně s kuřecím masem a vejci k nejrizikovějším potravinám. Hygienici proto od začátku léta zkontrolovali v Královéhradeckém kraji stovky prodejních míst.
Sklárna O-I v Dubí, bývalá Rudolfova huť, zpestřila současné horké dny svým zaměstnancům příjemným osvěžením. Do areálu sklárny objednalo vedení firmy zmrzlináře, který přímo ze svého vozítka dává zaměstnancům zdarma zmrzlinu.
Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.
Jižní Čechy - Padesát vzorků zmrzlin odebrali v regionu prozatím jihočeští hygienici. Zkontrolováno přitom 54 provozoven (cukrárny, kavárny, občerstvení).
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
/FOTOGALERIE/ Ze 48 odebraných vzorků vyhodnotila laboratoř jako nevyhovujících 25. Takové jsou prozatím výsledky kontrol prodejců zmrzliny středočeskými hygieniky. Neznamená to sice, že by tyto ledové pochoutky způsobily konzumentům zdravotní komplikace - obsah bakterií nicméně naznačuje, že někteří prodejci zanedbávají sanitaci vybavení; především dostatečné mytí zmrzlinových strojů.
Strakonice – Rádi mlsáte zmrzlinu? Pošlete nám své selfie! Třeba s tou, kterou máte nejraději. Fotku, na které si letní pochoutku dopřávají vaše děti nebo nejlepší zmrzlinu, kterou jste ochutnali na dovolené.
/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.
Před čtyřmi lety se rozhodli začít vyrábět vlastní zmrzlinu. Dnes se pyšní řadou ocenění v Česku i v Evropě. Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček z Tomivo Gelato jsou držiteli nejvyšší možné atestace pro výrobu řemeslné zmrzliny.
Školáci ze hradecké Základní školy Mandysova si pátek, poslední den před prázdninami, osladili zmrzlinou, kterou dostali společně s vysvědčením.
Olbramovice - I když slovo liz je spojováno většinou s lesní zvěří, na jeden takový, obrazně řečeno liz, doplatil muž se ženou. Vloupali se do zmrzlinového stánku v malé obci u Olbramovic. Oním lizem však v tomto případě nebyla zmrzlina, ale to, co v útrobách stánek mohl skrývat. Jenže jejich cesta za lupem neunikla pozornosti svědkovi. A ten si to nenechal pro sebe.
Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?
Ovocná či smetanová, každý má sice rád zmrzlinu jinou, studenou pochoutku ale v létě v součtu milují všichni. Na zmrzlinu zájemci narazí ve všech městech téměř na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají. Již dávno totiž nestačí umíchat zmrzlinu z prášku, milovníci zmrzliny vyhledávají u prodejců kvalitu a poctivost. Kde najít ty nejlepší?
Zoo, muzea nebo koupaliště v Praze odmění v pátek děti za vysvědčení. Někde formou slevy na vstupném, jinde dostanou školáci zadarmo zmrzlinu nebo si budou moci natočit animovaný film s vlastními rekvizitami.
České Budějovice – Ačkoliv je její krámek schovaný v jedné z postranních ulic města, cestu sem místní, a nejen oni, dobře znají. Zmrzlinu totiž Kateřina Davidová dělá skutečně výbornou. Je dokonce natolik dobrá, že ji Lukáš Hejlík zařadil do své Gastromapy – aplikace, která sdružuje tipy na zajímavé restaurace, kavárny nebo cukrárny.
Tábor – Jiří Hochman provozuje v Pražské ulici v Táboře cukrárnu, která je svou zmrzlinou vyhlášená v širokém okolí. Jak by také ne, když je její majitel hrdým nositelem titulu nejlepší zmrzlinář ČR za rok 2017.
/SROVNÁNÍ CEN V KRAJI/ Tropické teploty a pálící slunce, to je počasí, které potřebovali. „Když je tak horko, to se lidé potřebují ochladit. A přibývá zákazníků,“ pochvalují si prodejci zmrzliny z centra Ostravy.
/SROVNÁNÍ CEN V KRAJI/ Tropické teploty a pálící slunce, to je počasí, které potřebovali. „Když je tak horko, to se lidé potřebují ochladit. A přibývá zákazníků,“ pochvalují si prodejci zmrzliny z centra Ostravy.
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do dejvického kampusu. Stejně jako v předchozích dvou letech proběhne ve středu 19. června v Ballingově sále v Národní technické knihovně. Po soumraku jej navíc rozšíří letní kino v Technické ulici, kde bude v rámci doprovodného programu zahájena unikátní interaktivní výstava Czech Innovation Expo, jež prezentuje slavné české vynálezce a inovátory. Vstup je zdarma.
/FOTOGALERIE/ Vegetariánský, pálivý, se sýrem, s ananasem i s lanýži. Více či méně tradiční druhy hamburgerů provoněly od pátku 14. do neděle 16. června prostory u obchodního centra Šantovka v Olomouci. Burger Street Festival nabídl nejen oblíbenou bulku s masem a dalšími přílohami, ale také pivní speciály, pravé americké limonády, zmrzlinu a další pochutiny.