/VIDEO/ Tipnete si, kolik lidí se vejde na sloní váhu? Víte, jak se dělá ze sloního trusu papír? A co největším suchozemským savcům chutná? Tyto otázky by nejspíš správně zodpověděli návštěvníci Zoo Praha. V sobotu - na Mezinárodní den slonů - se zde konal speciální program.
Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.
Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.
V současných parných letních dnech stoupá prodej a spotřeba zmrzlin. Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) se proto zaměřila na kontrolu nabídky právě této, v létě tolik poptávané komodity.
Pražská zoo připravila svým svěřencům celou škálu variant, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata tak mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat. Především jim ale chovatelé nechávají volný přístup do vnitřních ubikací. A myslí se i na návštěvníky.
Brno /ANKETA/– Svět milovníků zmrzliny se každé léto dělí na dva tábory. Jeden okupují labužníci věrní klasickým příchutím, druhý prahne po novinkách a výstřednostech.
Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos na Olomoucku výrobci s jistotou uspokojí.
Břeclav – Přidávají jeden úspěch za druhým. Břeclavský veslař Lukáš Helešic s parťákem Jakubem Podrazilem před necelým měsícem poprvé triumfovali v závodě světového poháru na dvojce bez kormidelníka a o víkendu si díky třetímu místu ve švýcarském Lucernu zajistili v podniku celkové prvenství. „Jde o obrovský úspěch, české dvojce se to ještě nikdy nepovedlo, takže jsme se asi zapsali do historie,“ raduje se dvaadvacetiletý Helešic.
Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos regionální výrobci s jistotou uspokojí.
Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.
Přesně 29. června 1958 se na závodní trať v Monze vydal první evropský monopost v barvách sponzora, s věhlasným Stirlingem Mossem za volantem. Bylo to Maserati Eldorado, vůz netradičně sponzorovaný známým výrobcem zmrzliny Eldorado.
Při úterní kontrole stánku s výrobou a prodejem zmrzliny před prodejnou Baumax ve Frýdku-Místku zjistili krajští hygienici prohřešky. Kvůli nim pak stánek zavřeli.
Kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře, pro toho mají hygienici v Olomouckém kraji dobrou zprávu. Během dosavadních kontrol odebraných vzorků chladivé pochoutky nezjistili závažnější problém, který by mohl způsobit zdravotní komplikace.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zmrzlina z dusíku, soutěž hasičů i herní festival viděly tisíce lidí v sobotu na brněnském výstavišti. Festival Re:publika víkend zaměřil zejména na rodiny s dětmi. Akce pro nejmenší chystá i v neděli.
Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.
Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.
Střední Čechy - Vyhovět zájmu spotřebitelů není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, pokud se poptávka týká nebaleného zboží potravinářského charakteru.
Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.
/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.
Kutná Hora – Výrazně oživit centrum Kutné Hory se o první květnové sobotě podařilo Cukrářským slavnostem. Konaly se potřetí a jejich oblíbenost dle čísel, která za organizátora poskytla Edita Dvorská, stále roste.
/FOTOGALERIE/ Zatímco dosud jsme byli zvyklí převážně na točenou nebo kopečkovou zmrzlinu, nyní přichází do našeho regionu nový hit: Iceroll. Tato takzvaná rolovaná zmrzlina se připravuje na speciální mrazící pánvi přímo před očima zákazníka.
Se rtutí teploměru stoupá i zájem o chladivou pochoutku. Regionální výrobci zmrzliny nezklamali a chuťové pohárky zákazníků dráždí zajímavými příchutěmi. Nechybí ani experiment z olomouckých tvarůžků. Podle znalců se originální studená lahůdka z Loštic neomrzí – minimálně jednou v roce.
Kutná Hora - Sladkými specialitami místních cukrářů, pekařů, čokolatérů a kavárníků provoní centrum města třetí ročník Cukrářských slavností, které se uskuteční v sobotu 5. května.
/FOTOGALERIE/ Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích.
Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích. „Letos už sleva neplatí a pravidla jsou závazná pro všechny. Kontrolovat jejich dodržování budou zástupci našeho odboru dopravy a majetku a také zástupci brněnského magistrátu,“ informovala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.
Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.
Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.
Doksy – Na místo požáru vyjely tři jednotky se čtyřmi cisternovými automobilovými stříkačkami a v době jejich příjezdu byl požár už ve třetí fázi rozvoje.
Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?
Benešov - Všech devět koní z jankovské kauzy, které se nepodařilo vydražit při prvním kole aukce, během středy 7. března Úřad zastupující stát ve věcech majetkových prodal. Noví majitelé za sedm zvířat vydali kolem 61 tisíc korun.
Pro chutné plody tomelu japonského se používá více názvů. Říká se jim churmy, kakichurmy, tomely, persimmony nebo také čínské švestky. Nejčastěji se ale setkáme s jednoduchým označením kaki.
Kožichovice – Návrat ke smetaně, nové nanuky o menším objemu pro děti a rozšíření distribuce po České republice. To jsou jen některé novinky, se kterými jde do letošní sezony největší výrobce zmrzliny na Vysočině - kožichovická společnost Tipafrost. Sice venku padá sníh, ale výrobní linky jedou na plno už od ledna. Zájem spotřebitelů - tedy prodej zmrzliny - začíná totiž na začátku března.
Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.
Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.
Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.
Znojmo - Umocnit divákům zážitek z filmu na velkém plátně se rozhodli ve Znojmě. V tamním kině Svět si příchozí vybraná představení dopřejí bez šustění sáčků a křupání brambůrek nebo popcornu. Zatím na zkoušku.
Severní Čechy - Deník se zeptal 357 žáků prvních tříd, kdo je podle nich největší hrdina. Vedle pohádkových postav bodovali i nejbližší členové rodiny: na třetím místě se umístil taťka a pátou pozici obsadila mamka.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?