Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Západočeské zmrzlinové hity

Plzeň - S výrobou netradiční zmrzliny začal Martin Žalud z plzeňských Radobyčic minulý rok. Dnes se na jeho rolovanou zmrzlinu stojí fronty.

Zmrzlinu z kravína nebo mangovou z Indie? Na Hané je z čeho vybírat

Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos na Olomoucku výrobci s jistotou uspokojí.

Veslař Helešic oslavil triumf zmrzlinou. Nyní se vydá za krávami

Břeclav – Přidávají jeden úspěch za druhým. Břeclavský veslař Lukáš Helešic s parťákem Jakubem Podrazilem před necelým měsícem poprvé triumfovali v závodě světového poháru na dvojce bez kormidelníka a o víkendu si díky třetímu místu ve švýcarském Lucernu zajistili v podniku celkové prvenství. „Jde o obrovský úspěch, české dvojce se to ještě nikdy nepovedlo, takže jsme se asi zapsali do historie,“ raduje se dvaadvacetiletý Helešic.

Výlety za zmrzlinou

Orlickoústecko - Čím si v létě osvěžit a osladit den než zmrzlinou? Ve vlaku z Ústí nad Orlicí se z výletu vrací skupina dětí z příměstského tábora.

Zmrzlinu z kravína nebo mangovou z Indie? Na Hané je z čeho vybírat

Je libo zmrzlinu z kravína? Nebo mangovou z pyré z Indie? Black Lady? Co takhle šmoulu Mrzouta, který nemá rád éčka? Nebo raději roztančit chuťové pohárky Karnevalem v Riu? Komu v letních dnech v ústech zahoří touha po zmrzlině, toho letos regionální výrobci s jistotou uspokojí.

Jan Kalenda se po Zlínském půlmaratonu těší na zmrzlinu

Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.  

Májový turnaj na Slavii? Mise splněna!

Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.

V hlavní roli chřest. Na slavnostech jej servírovali jako zmrzlinu nebo limonádu

Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.

Zkušenosti z Irska se uplatnily v české firmě FRUJO, a. s.

/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.

Otázka na víkend: zmrzlina

Orlickoústecko - Francouzi představili zmrzlinu s příchutí vepřového. Ochutnali byste? A kam a na jakou nejraději chodíte vy?

Tvarůžková neomrzí. Aspoň jednou v roce

Se rtutí teploměru stoupá i zájem o chladivou pochoutku. Regionální výrobci zmrzliny nezklamali a chuťové pohárky zákazníků dráždí zajímavými příchutěmi. Nechybí ani experiment z olomouckých tvarůžků. Podle znalců se originální studená lahůdka z Loštic neomrzí – minimálně jednou v roce.

Nová pravidla pro zahrádky: bez pultů, podesty i zmrzlin. Jinak hrozí pokuta

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích. „Letos už sleva neplatí a pravidla jsou závazná pro všechny. Kontrolovat jejich dodržování budou zástupci našeho odboru dopravy a majetku a také zástupci brněnského magistrátu,“ informovala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Skála a továrna na čokoládu

Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.  

Jarní velikonoční menu třebíčské školy. Ochutnejte

Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

Další aukce koní z Jankova měla úspěch

Benešov - Všech devět koní z jankovské kauzy, které se nepodařilo vydražit při prvním kole aukce, během středy 7. března Úřad zastupující stát ve věcech majetkových prodal. Noví majitelé za sedm zvířat vydali kolem 61 tisíc korun.

Padá sníh, přesto už výroba zmrzliny frčí naplno. Kraluje smetana

Kožichovice – Návrat ke smetaně, nové nanuky o menším objemu pro děti a rozšíření distribuce po České republice. To jsou jen některé novinky, se kterými jde do letošní sezony největší výrobce zmrzliny na Vysočině - kožichovická společnost Tipafrost.  Sice venku padá sníh, ale výrobní linky jedou na plno už od ledna. Zájem spotřebitelů - tedy prodej zmrzliny - začíná totiž na začátku března.

Zamilované páry obsadí restaurace

Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.

Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm

Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.

Grand Restaurant Festival přilákal do Lanterny již desítky zájemců

Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.

Hrdinové prvňáků? Princezna Elsa a Spider-Man

Severní Čechy - Deník se zeptal 357 žáků prvních tříd, kdo je podle nich největší hrdina. Vedle pohádkových postav bodovali i nejbližší členové rodiny: na třetím místě se umístil taťka a  pátou pozici obsadila mamka.

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Čím svádět na Valentýna? Pošlete nám svůj nejlepší recept!

/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?

Nová kavárna v centru? Vznikne podle ceny

Blansko – Oddychová zóna v centru Blanska je otevřená už od podzimu. Místo, kde má vyrůst nová kavárna, stále zůstává prázdné. O stavbu měla zájem pouze jedna firma. A chtěla podstatně víc peněz, než jsou Blanenští ochotní zaplatit. „V rozpočtu máme připravených pět milionů korun. Nabídka firmy byla o téměř 1,7 milionu vyšší,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.

Den Ivana Hoffmana: 502 mrtvých

Loni při dopravních nehodách zemřelo 502 lidí. Je to o 54 lidí míň než v roce 2016 a je to třetina proti tomu, kolik lidí na našich silnicích umíralo v 90. anebo v 60. letech minulého století.

Místo nehtového studia bude výhradně zmrzlina

Milevsko - Prostory po nehtovém studiu na náměstí v budově číslo 1, kde sídlí i městská knihovna, bude mít od města pronajaté současný nájemce kavárny v přízemí stejného domu Jiří Hroník.

Speciální menu ovládnou superpotraviny. Začíná Grand Restaurant Festival

Brno - Netradiční suroviny z dalekých zemí, jako quinoa či mořské řasy, ale i potraviny, které nám často rostou doslova před nosem, třeba červená řepa, šípky nebo rakytník. Všechny mají společné jedno - řadí se mezi takzvané superpotraviny. Právě ty se staly tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, který začíná v pondělí.