Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Festival potěší gurmány, recesisté se utkají v žehlingu

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny. Deník Rovnost přináší i další tipy na víkendové akce z celé jižní Moravy.

Výuka plná improvizací a komplikací stále trvá

Kdepak na Vánoce, anebo po Novém roce! Dětem v ZŠ Šenov stále nezačal sloužit pavilon, který už od června rekonstruuje stavební firma Bystroň. A situace se pravděpodobně nezmění do konce prvního školního pololetí.

Karolínka si užívá samostatnosti

Děti mají různá přání, někdo chce počítačové hry, jiný třeba skateboard, devítiletá Karolínka Dejová z Kopřivnice měla velké přání, kterým byl pomocný motorek na invalidní vozík.

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Unilever stahuje z českého trhu 15 procent všech tatarek Hellmann's

Praha - Společnost Unilever stahuje z prodejní sítě 15 procent všech tatarských omáček Hellmann's vyrobených pro ČR. Důvodem je odlišná chuť a vzhled výrobku, tatarská omáčka je kyselejší, ale zdravotně nezávadná, uvedla dnes společnost. Zákazníci mohou zakoupený výrobek vyměnit za nový.

Winston Churchill snídal whisky se sodou

Řím – Slavný britský politik Winston Churchill si k snídani dopřával dva chody: prvním byla vejce v košili, toust, džem, máslo, káva 
s mlékem a trochu uzeniny, druhým půlka grapefruitu, který zapíjel pomerančovou šťávou a whisky se sodou.

Při čekání na oběť si klidně dali zmrzlinu. Zloději kradli i kojenecké lahve

Brno - Nepohrdli ani kojeneckými lahvemi nebo jinými věcmi z dětské výbavy, brali ale hlavně notebooky, cennosti, platební karty a hotovost. Dva pachatelé, kteří v centru Brna vykradli nejméně devětatřicet aut, se podle policistů občas chovali nesmyslně. „S ničím si moc nelámali hlavu. Kradli hlavně v Šumavské ulici, ale i na Brněnské přehradě nebo u různých obchodních domů," přiblížil ve středu brněnský kriminalista Tomáš Řiháček, který se na dopadení dvojice podílel.

Ředitel společnosti Frujo Tvrdonice: Standardní produkty dnes umí vyrobit každý

Tvrdonice /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ – Společnost Frujo vznikla u Tvrdonic jako rodinná firma už před šestadvaceti lety. V současnosti zaměstnává více než 130 pracovníků. Je renomovaným výrobcem polotovarů používaných v různých oblastech potravinářského průmyslu. Například v mlékárenství, nápojovém průmyslu, zpracování ryb, tuků a olejů, ale také při výrobě mražených krémů a zmrzlin, lahůdek a pochutin, pekařství či cukrářství. Včetně bio produktů. Koncentráty, sirupy nebo například práškové směsi dodává dnes Frujo navzdory silné konkurenci i odběratelům v řadě států Evropy. Ředitelem úspěšné firmy je Vít Němeček.

Zahraniční inspirace: setkávání generací v Lovčičkách napomáhá klidová zóna

Lovčičky – V zahraničí viděl, že se školka běžně nachází v blízkosti domova důchodců. Děti se do mateřinky dostávají například přes společenskou místnost domova. Případně spolu sousedí jejich zahrady. Starostu Lovčiček Martina Bartoše myšlenka kontaktu mezi nejmladší a nejstarší generací zaujala. A tak ji přenesl do své obce.

Hynek Toman: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Před pár dny odstartovala skupina Support Lesbiens podzimní klubové turné k aktuální, Andělem ověnčené desce K.I.D. Její kytarista Hynek Toman zve do míst, která má rád.

Jan Saudek: Prožil jsem na Příbramsku krásná léta

Sedlčany /ROZHOVOR/ - Zahájení výstavy Podoby krásy, v níž nejznámější současný český fotograf Jan Saudek (81) představuje téměř padesát snímků, bylo 6. října pro region význačnou kulturní událostí. Vernisáže v muzeu se osobně účastnil jejich autor Jan Saudek, kterého doprovázela manželka Pavlína.

FOTOGALERIE: Gastro Food Fest na Zahradě Čech

Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.

FOTO, VIDEO: Čokoládové království ozdobil sladký stroj času

Velké Losiny – Ve sladké království se o víkendu proměnilo lázeňské městečko Velké Losiny. Milovníky sladké pochoutky sem přilákal druhý ročník festivalu Čokoládové lázně. Ten propojil ochutnávky čokoládových specialit a gurmánské zážitky s pohybovými aktivitami.

Rekordní tropy prodlužují léto, vydrží do čtvrtka

Olomouc – Taková vlna tropů nezalila Olomoucko hezky dlouho. Zatímco uplynulé prázdniny třicítkami příliš neoplývaly, poslední dny padají teplotní rekordy jeden za druhým. Přitom právě druhá zářijová dekáda by měla přinést spíše ochlazení před blížícím se babím létem.

Prezentace mikroregionů: ochutnávala se vinná zmrzlina i žmolkovica

Uherské Hradiště - Osm mikroregionů se předvedlo prostřednictvím svých souborů a muzik a také pochutin na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Nepřijel pouze Uherský Brod. Na nové stanoviště si rychle zvyklo Východní Slovácko. Přestěhovali se z maličkého nádvoří někdejšího justičního paláce až na rozlehlé Mariánské náměstí v Uherském Hradišti.

Nižborská sklárna otevřela své brány veřejnosti

Nižbor /FOTOGALERIE/ - Sklárny Rückl Crystal v Nižboru na Berounsku připravily na sobotu další Den otevřených dveří, na kterém si přišli na své nejen milovníci sklářského řemesla, ale i celé rodiny i s dětmi.

V Redutě se koštovala zmrzlina z vína a dražil hrozen

Uherské Hradiště – Ochutnat jedinečnou zmrzlinu z vína mohli všichni, kdo se přišli podívat na program mikroregionu Ostrožsko – Veselsko v rámci Slováckých slavnostní vína o otevřených památek. V rohu nádvoří Reduty stál stánek se zmrzlinou z Merlotu, Rulandského šedého, André rosé, Svatovavřineckého a z burčáku.

Bylinkové slavnosti voněly kurkumou. Byla i ve zmrzlině

Čejkovice /FOTOGALERIE/ – Věhlas Bylinkových slavností se za uplynulých šest ročníků rozšířil daleko za obzor čejkovických vinic. Dokládají to i autobusy, které přivážejí návštěvníky z Prahy či Rakouska. Oblíbené zůstávají ale i v Čejkovicích a okolí. „Líbil se nám celý program a především pohádky pro děti. Slavnosti jsou skvěle organizované, domů si vezeme koření do kávy," přiblížila dojmy Veronika Šimečková z Ratíškovic.

Sraz rodáků se koná u příležitosti trojích kulatin

Převýšov - Obec Převýšov zve v sobotu 3. září na Setkání rodáků a přátel obce Převýšov u příležitosti 630. výročí první písemné zmínky o obci, dále 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů a 50. výročí založení Českého svazu zahrádkářů.

Miniturnaj v kopané spojí s ochutnávkou piva a burgerů

Uherčice – Soutěžní stánky malých pivovarů, burgerové speciality, miniturnaj v kopané, dětský koutek, pivní soutěže a vystoupení skupin Skrznaskrz a Slepí křováci čeká na účastníky sobotní akce s názvem Jihomoravský ochutnávkový svátek burgrů a piva v Uherčicích.

OBRAZEM: Barevná devítka přinesla nevšední muziku i dobroty z celého světa

Praha /FOTOGALERIE/ - Festival v parku Podviní spojil na jeden den celý svět. Konkrétně osoby nejrůznějších národů žijící v České republice. Na pořadu dne byly koncerty umělců pocházejících z Mexika, Rumunska, Řecka nebo Íránu. Návštěvníci mohli ochutnat speciality uzbecké kuchyně, americké cupcaky, moldavská vína, mexické nanuky, senegalské pokrmy nebo třeba pravou italskou zmrzlinu.

Beskydské rekordy: lidé snědli téměř 35 litrů zmrzliny

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tropická sobota patřila ve Frýdku-Místku 8. ročníku Beskydských rekordů. Kromě bohatého programu byl cílem akce, kterou připravilo Beskydské informační centrum Frýdek-Místek, především pokus o zápis do České knihy rekordů ve štafetovém pojídání zmrzliny.

Jak jsem se ve Slováckém muzeu stala účastníkem tábora pro malé umělce

Uherské Hradiště – Půl denní pobyt na příměstském táboře mezi malými muzejníky, který teď o prázdninách pořádá Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, takový je můj úkol, jehož hlavním cílem je nejen zmapovat, co taková aktivita obnáší, ale také si na vlastní kůži zkusit úděl malých táborníků. Tento turnus má název Umění nás baví a účastní se ho 12 dětí, které během tvořivého dopoledne, něco vyrobí, nakreslí nebo namalují.

Přezdívku Mrkvanov dřív nesnášeli. Teď z ní ve Zlivi těží

Zliv - Propagační trička, ale i hračky nebo kulisy k focení. Obrázek mrkve byl v sobotu na tradičních městských slavnostech ve Zlivi k vidění doslova na každém kroku. Ostatně i samotné slavnosti nesly název Mrkvové. Jejich návštěvníci si mohli pochutnat na limonádě, palačinkách, zmrzlině či dezertech s příchutí mrkve.